.

.

TOTS 21

La consellera de Treball, Dolors Bassa, en roda de premsa amb el delegat del Govern a Tarragona, Òscar Peris, i el director dels serveis territorials, Francesc Tarragona,. Foo: Roger Segra / ACN

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha anunciat aquest dimecres un increment de 159 noves places amb finançament públic per a persones grans, persones amb discapacitat i persones amb malaltia mental al Camp de Tarragona.

Aquest augment, del 4,2%, correspon a 99 places residencials, a deu d’atenció diürna en centres de dia per a gent gran, a 22 places per a persones amb discapacitat i a 28 places per a persones amb malaltia mental, tant de llar residència com de llar amb suport.

Destaquen les 24 places que es disposaran a la residència Horts de Miró de Reus -que porta cinc anys tancada-; deu places per al centre de dia de Blancafort (Conca de Barberà) i unes altres deu per a la residència Alt Camp, a Valls.

El Departament invertirà més de 774.000 euros durant aquest quart trimestre en la creació d’aquestes 159 places. Bassa ha destacat que la planificació es fa en base a criteris d’equitat i d’equilibri territorial i amb la voluntat de “revertir les retallades” dels últims anys.

D’altra banda, el director dels serveis territorials, Francesc Tarragona, ha anunciat que al novembre es posarà en marxa una nova Unitat d’Infants a la residència Villablanca de Reus, de l’Institut Pere Mata. Aquest nou servei, que rebrà el nom de residència Àtria, disposarà de dotze places per a infants i joves d’entre 6 i 18 anys amb trastorns mentals i de conducta. Fins ara, el territori no disposava d’aquest recurs, per la qual cosa aquestes persones havien de ser ateses en altres centres de Catalunya.

La consellera Bassa ha explicat que, entre els anys 2016 i 217, s’hauran creat 347 noves places al Camp de Tarragona. Pel que fa a les de residència, ha assenyalat que amb la demanda existent s’ha realitzat un estudi per aconseguir l’equitat territorial, que els demandants puguin anar al lloc més proper possible i, de retruc, atendre les llistes d’espera.

En aquest sentit, al Camp de Tarragona hi ha una llista d’espera de 1.770 persones -409 només a Tarragona ciutat-, entre les quals també s’inclouen les que han sol·licitat un trasllat. “Alguns ja estan residència i pràcticament tots reben un servei, com el d’atenció domiciliària. No estan desatesos”, ha subratllat Bassa, qui s’ha mostrat convençuda que les llistes s’aniran reduint.

La consellera ha recordat que una plaça de residència té un cost de 1.800 euros mensuals de mitjana i ha denunciat que l’Estat incompleix la seva aportació al copagament previst en la Llei de Dependència. El director dels serveis territorials, Francesc Tarragona, ha destacat que els esforços d’inversió es concentraran a les comarques del Tarragonès i el Baix Camp, i amb menor intensitat a l’Alt Camp.

A Blancafort (Conca de Barberà) es disposaran deu places de centre de dia a l’equipament municipal construir el 2011, que donaran servei a persones residents al poble, però també als municipis veïns de Solivella, Pira, Sarral i Belltall.

A Reus, l’esperada residència d’Horts de Miró, amb capacitat per a 58 places, s’estrenarà després de cinc anys que finalitzessin les obres amb 24 places. La residència Alt Camp de Valls n’afegirà deu més, també per a gent gran. La resta de places previstes en l’ampliació s’aniran distribuint en base a la demanda d’entitats que no són de titularitat pública, ha afegit Francesc Tarragona.

El director dels serveis territorials ha posat en valor que el 70% de les places residencials del Camp de Tarragona disposen de finançament públic. En el cas de les adreçades a persones amb malalties mentals, la xifra s’enfila al 87,5% i, en el de discapacitats físics i intel·lectuals gairebé és del 100%. L’escull es troba en els centres de dia, que ofereixen un 50% de places públiques.

En paral·lel, el Govern també ha anunciat aquest dimecres un increment d’hores d’atenció precoç a la demarcació en els coneguts com Centres de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP). L’increment, en aquest cas, és de 391 hores, arribant a les 98.767.

Després de presentar l’increment de places públiques, que en total passaran de 2.759 a 2.868 aquest any 2017, la consellera ha inaugurat les instal·lacions del nou CRAE de la Casa Sant Josep de Tarragona. Bassa s’ha felicitat per l’increment de places a la ciutat, però ha recordat que el Govern impulsa una remodelació del sistema. El motiu és l’arribada, cada cop més massiva, de menors no acompanyats al país -uns 150 al mes en l’actualitat-. Finalment, la consellera també ha visitat el Grup Pere Mata de Reus, on s’obrirà la nova Unitat Infantil residencial.

Roger Segura / ACN