.

Els dipòsits del CAT a Constantí acullen 1.902 panells, que produeixen un 17,7% de l’electricitat del recinte. Foto: Tots21

El Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) i Endesa X han inaugurat aquest dimarts a Constantí, al centre d’operacions que el CAT té entre les autovies T-11, A-7 i l’AP-7, el major parc fotovoltaic sobre dipòsits d’aigua de tot l’Estat.

La nova planta de producció energètica ha de permetre al consorci avançar en el seu pla per assolir l’objectiu que un 15% de l’energia necessària en tots els seus processos sigui en model autoconsum. De fet, els 1.902 panells instal·lats sobre els 9.200 metres quadrats de dipòsits existents al costat de l’autovia entre Tarragona i Reus permetran proveir el 17,7% d’energia que consumeix aquest centre, donat que s’estima que produiran 1.610 MWh anuals d’energia neta.

Malgrat aquestes bones xifres, el nou equipament d’autoproducció estrenat aquest dimarts es quedarà curt si es compara amb l’energia necessària en tots els processos del CAT –des de la captació als canals del riu Ebre fins a arribar a cada municipi–, donat que les operacions de bombeig i, principalment, la depuració de l’aigua, requereix una despesa molt important d’energia. És per això que el nou parc fotovoltaic de Constantí es pot considerar només l’inici d’un projecte que es completarà durant l’últim trimestre de 2024 a l’Ampolla.

L’Estació de Tractament d’Aigua Potable (ETAP) del Baix Ebre acollirà la segona fase del pla, consistent en una planta encara més gran que la del Tarragonès, on s’instal·laran més de 6.600 plaques i que ha de permetre produir, de forma conjunta 4,7 MWh anuals d’electricitat. La previsió del CAT és que, amb tota aquesta energia autogenerada, a finals d’aquest exercici s’arribi a produir un 10,2% de l’electricitat que utilitza en la totalitat dels seus processos.


Altres notícies:


El president del consorci, Joan Alginet, s’ha mostrat molt satisfet pel pas endavant que ha fet l’organisme amb aquest nou parc solar de Constantí i l’Ampolla i ha reconegut que “avui no és el final de res, sinó que és l’inici, donat que estem absolutament compromesos amb anar més enllà i incrementar el percentatge d’autoconsum fins al 15% d’energia autogenerada per al 2026”. En aquesta línia, Alginet ha indicat que es valoren “totes les opcions possibles i s’estudien de tots els recursos disponibles” per continuar fomentant l’autogeneració energètica. Finalment, el responsable del consorci ha recordat l’entitat és pionera des de fa prop de dues dècades en les energies netes i que des de 2022 el 100% de l’energia que consumeix és d’origen renovable.

El director d’Endesa a Catalunya, amb el president del CAT i la directora de l’ICAEN, a la nova planta solar. Foto: Cedida

Per la seva banda, el director d’Endesa a Catalunya, Enric Brazís, ha destacat el valor de l’acord entre el consorci i Endesa X, donat que l’empresa assumeix el cost de la inversió, el seu manteniment i l’operativa i permet l’ens “fer el seu procés de descarbonització sense comprometre els seus recursos econòmics”. De fet, Endesa X –empresa de manteniment i serveis integrals del Grup Endesa– invertirà un total de 5,6 milions d’euros en el projecte del CAT, entre la planta de Constantí i la de l’Ampolla, quantitat que compensarà durant deu anys en la seva facturació pel subministrament que realitza al consorci. D’aquesta manera, l’empresa també s’assegura ser la subministradora de l’ens durant tot aquest temps, fet prou important tenint en compte que el CAT té un contracte de subministrament elèctric de fins a 59 GWh de consum anual.

Finalment, la directora de l’Institut Català de l’Energia (ICAEN), Marta Morera, ha volgut indicar que projectes com el del Consorci d’Aigües permeten a Catalunya continuar avançant en l’autogeneració d’electricitat i ha remarcat que, “estem desmitificant allò de què Catalunya és a la cua de les renovables” i ha assegurat que “cada vegada estem més en la zona mitjana i apropant-nos a la zona alta, sobretot en projectes d’autoconsum com aquest”, els quals s’han multiplicat al llarg dels darrers anys. En l’àmbit general, Morera ha reconegut que s’ha fet molta feina per tal de donar facilitats en l’aprovació de nous projectes i creu que aquesta és la clau per arribar als objectius previstos d’autogeneració.