.

Francesc Candel Tortajada. Foto: Fundació Candel

Francesc Candel Tortajada. Foto: Fundació Candel

Aprofitant la commemoració de l’Any Candel en el 50è aniversari de la publicació d’Els altres catalans, la Generalitat de Catalunya ha impulsat diverses activitats a través dels departaments de Benestar Social i Família i de Cultura, mitjançant el programa “Llegiu i parleu” de la Direcció General de Política Lingüística. Tenint en compte la vigència dels plantejaments d’aquest autor, especialment pel que fa a la cohesió social, el Ple pel Català al Camp de Tarragona vol aprofitar aquesta oportunitat per mostrar (a través de la difusió del personatge i la seva obra) com la llengua és el principal instrument d’integració en la cultura catalana, i això des de dos punts de vista: la reflexió al voltant del fet migratori en general i en relació amb el territori concret del Camp de Tarragona.

Així, institucions i entitats del Camp com ara Càritas, el Departament de Cultura, el Consorci per a la Normalització Lingüística i Òmnium Cultural impulsen una sèrie d’activitats, que també comparteixen les biblioteques municipals, escoles d’adults, etc. El dia 7 d’octubre es farà la presentació d’aquestes activitats amb un acte als Serveis Territorials de Cultura a les 19 h, que comptarà amb una conferència a càrrec del director de Càritas Diocesana de Tarragona, Francesc Roig, sobre el treball fet al Camp de Tarragona per a la integració de persones immigrants, tant des del punt de vista social com lingüístic.
Una de les activitats més destacades i que es desenvoluparà en més llocs són els clubs de lectura, tant d’Els altres catalans com de la Petita història de Paco Candel. Com a complementd’aquests clubs de lectura i obertes al públic general, es preveuen una sèrie de conferències, amb el suport de la Fundació Paco Candel, tant a Tarragona com a Reus,de la mateixa manera que l’exposició “Com som els catalans?”.Altres activitats previstes són presentacions de llibres, rutes  urbanes o espais de creaciócom els laboratoris de lletres i imatges sobre la multiculturalitat.
Per difondre tota la informació relacionada amb l’Any Candel al Camp de Tarragona, a més d’anar informant puntualment de cada activitat, es difondrà quinzenalment un full informatiu per correu electrònic amb les activitats previstes per als 15 dies següents. Qualsevol persona que estigui interessada a rebre’l, pot demanar-lo a bptarragona.cultura@gencat.cat.