.

La presentació dels capgrossos fa deu anys. Foto: Cedida

Aquesta Festa Major de Sant Martí farà deu anys que va sortir per primer cop el grup de Capgrossos Petits de l’Embruix, acompanyat de l’agrupació dels Martinets de l’Escola Municipal de Música El Morell. Una efemèride que se celebrarà aquest dissabte 4 de novembre a partir de les 10.30 hores amb una cercavila amb colles convidades que sortirà de l’avinguda de la Granja. A més, en acabar, hi haurà un concurs lliure de capgrossos a la plaça de la Font. Un acte que s’inclou en la programació de la Festa Major de Sant Martí.

Però aprofitant l’aniversari, hem volgut conèixer els detalls d’aquest ball que sentim tan morellenc, i que sempre ha rebut el suport de la regidoria de Cultura i festes de l’Ajuntament del Morell, i n’hem parlat amb la cap de la secció dels capgrossos petits de l’Embruix, Míriam Ayza, i també amb la cap d’estudis de l’Escola Municipal de Música El Morell, Natàlia Porté.

“Des de l’Embruix feia temps que es volien recuperar els capgrossos més petits de l’entitat. El Sol i el Pallasso solien sortir a les cercaviles, portats pels fills i filles de membres de l’Embruix, i els dos “negritus” també estaven pel local, però feia molts anys que no sortien”, fa memòria la primera. I aquí va entrar en joc també l’Escola Municipal de Música El Morell, “on feia temps que ens plantejàvem tirar endavant un grup amb instruments tradicionals, gralla i timbal”, exposa la segona. Així, el curs 2013-2014 es van formar Els Martinets, i va començar a agafar forma la creació del Ball de Capgrossos Petits.

Primera sortida del grup. Foto: Cedida

Es van agafar els “negritus” i el Pallasso, construïts per Pere Joan Granell i Josep Barberà, membres fundacionals de l’Embruix, a l’inici dels anys 80, i el Sol, que va ser comprat el 1985 a “El Ingenio” de Barcelona. Però llavors va sorgir la idea de fer tres parelles de capgrossos perquè ballessin 6 infants alhora. Per això es van restaurar els “negritus”, una tasca que va anar a càrrec d’Isidro Ayza, i es van construir la Lluna i la Pallassa per a completar la col·lecció, de les quals es van encarregar Eudald Ferré.

També es van haver de crear les noves vestimentes, de les quals es van encarregar Anita (Ana Casado), veïna del Morell i àvia d’una de les primeres llunes del ball de capgrossos, Eric Garcia i Olga Cort. En total es van fer dos vestits per capgròs, perquè un cop es van obrir les inscripcions s’hi van apuntar dotze infants d’entre cinc i vuit anys, alguns fills d’antigues portadores d’aquests capgrossos.

Des de l’Escola Municipal de Música El Morell, la directora que tenia llavors, Montserrat Canela, va fer una intensa recerca per tot el repertori tradicional català per mirar quines músiques estaven dedicades a Sant Martí, “i va trobar, a la pàgina 706 volum V del costumari català, la cançó ‘Ball de Sant Martí, de Vilaverd transcrita pel mestre Joan Tomàs’”, recorda Porté. Després va ser el torn de Jordi Mestres i Xavier Vila, professor de gralla i de percussió respectivament, que van fer els arranjaments i les dobles veus a la música original. Així el primer ball del grup va ser aquesta cançó i també va ser el primer ball dels infants com a capgrossos.

La coreografia d’aquest ball únic i que sols realitza aquest grup de Capgrossos i el grup dels Martinets avui dia, la va realitzar Olga Borràs, professora de l’activitat extraescolar de dansa de l’escola Ventura Gassol del Morell. “Per completar el ball de Sant Martí es va pensar en un ball senzill i conegut per tothom, el Ball del Patatuf, que va ser el primer de molts altres balls que s’han anat afegint al repertori durant aquests deu anys, com el Gener, el Valset Valencià i Vilanova”, continua Ayza.

L’estrena Ball de Capgrossos Petits i els Martinets de l’Escola Municipal de Música El Morell va ser el 6 de novembre del 2013, divendres 8 de novembre surten per primer cop a ballar els dotze infants, dins de la cercavila de l’Embruix, acompanyats també dels balls dels capgrossos grans, i diumenge al seguici cerimonial. Una rutina festiva que s’ha repetit en totes les festes majors fins el dia d’avui (a excepció de la pandèmia) fent que hagin passat al voltant d’una setantena d’infants pels capgrossos i una trentena pels Martinets. De fet, “des dels Martinets hem convidat els exalumnes a l’aniversari, i ja s’han fet alguns assajos per recordar el repertori i treure la pols de l’instrument”, explica Porté.

“El Ball de Capgrossos Petits i els Martinets han estat, durant deu anys, la porta d’entrada a la cultura popular catalana de molts infants del Morell i de municipis del voltant”, reivindica Ayza. La voluntat de l’Embruix i l’Escola de Música és continuar treballant amb il·lusió perquè molts més infants puguin gaudir de veure o participar del Ball de Capgrossos Petits i dels Martinets.

V.Tapias