.

El president espanyol demana una “reflexió col·lectiva” que “obri pas a joc net”. Foto: Cedida

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dilluns que ha adoptat la decisió de continuar al càrrec malgrat la “campanya de difamació” que –ha assegurat– està essent víctima juntament amb la seva dona des de fa 10 anys. Sánchez ha afirmat que si renunciés a la presidència donaria la raó als qui aposten per “degradar” la vida política, i ha assegurat que continuarà al càrrec “amb més força”. També ha demanat a la societat una “reflexió col·lectiva” per “obrir pas al joc net”. “He decidit seguir, seguir amb més força si es pot al capdavant de la presidència d’Espanya. No és un punt i seguit sinó un punt i a part, assumeixo el compromís de treballar per la regeneració”, ha sentenciat.

Sánchez ha fet pública la seva decisió en una declaració institucional sense preguntes i sense periodistes a la Moncloa. Ho ha fet després de traslladar-se a la Zarzuela per comunicar-li a Felip VI la decisió fruit de la “reflexió” que va iniciar el passat dimecres. Després, Sánchez ha comunicat també l’anunci a la vicepresidenta primera del govern espanyol, María Jesús Montero, al ministre de la Presidència, Félix Bolaños i al secretari d’organització del PSOE, Santos Cerdán.

 

Sánchez posa punt i final d’aquesta manera a cinc dies d’absolut silenci –també respecte als seus ministres– en què no ha assistit a cap acte, tampoc al comitè federal del PSOE que es va convertir en un clam perquè no dimitís. Després es van multiplicar les manifestacions d’adhesió de l’esquerra i les crides dels seus socis parlamentaris perquè es mantingués al càrrec. “Mostrem al món com es defensa la democràcia” posant “punt i final al fang mitjançant el rebuig serè i democràtic”.


Altres notícies:


El president Sánchez ha recordat que a la carta plantejava si valia la pena el setge que patia la seva família. Avui “tinc la resposta clara: si acceptem com a societat que l’acció política permet l’atac indiscriminat a persones innocents, no val la pena” i “si permetem que les mentides grolleres substitueixin el debat respectuós, no val la pena. Per molt alt que sigui, no hi ha honor que justifiqui tot això. Necessitava parar i reflexionar sobre tot això, i sé que la carta va poder desconcertar, perquè no responia a cap càlcul polític. Sóc conscient que he mostrat un sentiment que en política pot no ser admissible, però sí necessari”.

El cap de l’executiu també ha assegurat que “vivim en una societat on se’ns ensenya a anar endavant; però hi ha vegades en què l’única forma d’avançar és aturar-se i reflexionar per decidir. He actuat des d’una convicció clara: o diem prou o la degradació de la vida pública acabarà marcant el destí d’Espanya“. Igualment, ha reconegut que “he actuat per motius personals, perquè això no és una qüestió ideològica, sinó que parlem de respecte i de dignitat, i de principis que ens defineixen com a societat. Això té a veure amb les regles del joc”.

Sánchez s’ha mostrat contundent a l’afirmar que “si consentim que els rumors i les ‘boles’ deliberades dirigeixin el debat polític i obliguem les víctimes a demostrar la seva inocència, estarem pervertint les normes bàsiques de l’Estat de Dret i posant el focus en les víctimes i no els agressors”. De la mateixa manera ha lamentat que es vulgui “relegar el paper de la dona a l’àmbit domèstic” atancant a la seva parella i les seva feina, a més de considerar que “permetre que la mentida sense raó es tradueixi en rutina fa que s’acabi confonent la llibertat d’expressió amb la llibertat de difamació”.

Finalment, ha reconegut que “sabem que aquesta campanya de descrèdit no pararà”, però “no és el més rellevant, podem amb ella” i “volem agrair de cor les mostres de solidaritat i empatia que hem rebut”.