La impressionant beatificació que s’ha viscut aquest matí a la Catedral de Tarragona rescabala en gran mesura la imatge de l’església i especialment pels casos de pederàstia coneguts a la diòcesi de Tarragona els darrers mesos, que van deixar un sabor amarg al final del mandat de l’arquebisbe de Tarragona i primat de les Espanyes, Jaume Pujol.
Arribat a Tarragona fa prop de 15 anys envoltat de la polèmica pel fet de ser membre de l’Opus Dei i de tarannà conservador, ha acabat sorprenent fins i tot als seus oponents en mostrar-se obert i pròxim als fidels i haver atorgat protagonisme a les dones en llocs de comandament de l’església tarragonina.
Amant del patrimoni cultural -seva és la posada en marxa del Seminari com a centre cultural i la rehabilitació i recerques arqueològiques fetes a la Catedral- i de la transparència informativa, el seu fort, però, no han estat les intervencions davant els mitjans de comunicació, quan es va referir a les parelles homosexuals i quan va rebaixar la gravetat dels presumptes casos de pederàstia a la diòcesi de Tarragona.
La setmana que esclataven els casos de pederàstia era quan, per edat, havia de renunciar al càrrec. Ho va fer cursant una missiva al papa en haver acomplert, el passat 8 de febrer, els preceptius 75 anys. Renunciar per dret canònic no suposa plegar immediatament, més aviat no sol succeir així i l’església es dóna temps per fer el relleu.
Fonts de l’església han indicat a Tarragona21 que la Santa Seu hauria mantigut Pujol al capdavant de l’arxidiòcesi metropolitana perquè pogués copresidir la beatificació d’avui, un acte d’enorme trascendència religiosa i social.
J. Garcia
Equip de redacció