.

.

TOTS 21

altafulla

En motiu del 150è aniversari de la línia ferroviària que va unir Tarragona amb Martorell i Barcelona, Pagès Editors, en col·laboració amb l’Institut d’Estudis Penedesencs, publica un repàs per la seva història. “150 anys del ferrocarril de Tarragona a Martorell. 1865-2015”, sintetitza un segle i mig de canvis tecnològics, socials i econòmics viatjant per les vies que canviaren la vida dels ciutadans del territori.
Una gran polèmica va envoltar la construcció d’aquesta línia, que va tenir un paper cabdal en la construcció de la xarxa viària d’arreu del territori català. Queda reflectit en aquest llibre, que explora els antecedents d’aquest itinerari, detalla les seves característiques tècniques i exposa el seu impacte, tant sobre la zona com més enllà de l’àmbit local i comarcal, gràcies a un exhaustiu treball de documentació.
El realitzen una llarga llista d’historiadors, filòlegs i altres perfils amb experiència en la investigació del passat a Catalunya i, a més, han comptat amb la col·laboració de diverses entitats del territori, com centres d’estudis, associacions culturals i museus. Això els ha permès recollir un gran nombre d’imatges històriques de diferents trams de la línia i tota la informació necessària per redactar un document que eviti l’oblit de l’evidència, sovint ignorada, que aquest medi de transport imprescindible no sempre ha existit i que van ser necessaris grans capitals i les innovacions tecnològiques més punteres del moment.
La publicació del llibre es complementa amb presentacions i una exposició itinerant per diferents poblacions connectades per aquesta línia, com Altafulla, Sant Sadurní d’Anoia, Torredembarra, La Granada, El Vendrell, l’Arboç o Cubelles