.

El secretari general de l’Ajuntament de Tarragona, Joan Anton Font. Foto: Twitter

L’agència EFE ha tingut accès a un informe del secretari municipal de Tarragona, Joan Anton Font, que contradiu l’ordre del Fiscal General de l’Estat, José Manuel Maza, que obliga a la Guàrdia Urbana de a actuar com policia judicial per impedir el referèndum de l’1-O. El document conclou que aquest cos només ho podria fer en el cas que actuïn “funcionaris, autoritats o persones nomenades per aquests”. Les instruccions del fiscal fan referència al fet que tots els cossos policials actuïn com a policia judicial per impedir el referèndum pels presumptes delictes de desobediència, prevaricació i malversació de fons públics. No obstant això, l’informe assenyala que, segons el Codi Penal, aquests delictes només els poden cometre càrrecs públics i funcionaris.

El secretari també analitza quines lleis regulen a la Guàrdia Urbana, que s’ha de regir per la “neutralitat política i imparcialitat”, sense que “puguin fer cap discriminació”. També es deu al “principi de jerarquia i subordinació i al de col·laboració amb la Justícia”. En aquest context legal, “una actuació que anés més enllà del sentit estricte de les instruccions donades per la Fiscalia Provincial podria atemptar contra aquests principis d’actuació”. Això provocaria “actuacions que podrien considerar abusives, arbitràries i discriminatòries”.

El secretari entén que queden exclosos de les instruccions de la fiscalia d’impedir el referèndum els “partits polítics, associacions o particulars sense cap relació amb autoritats o funcionaris”. “Una actuació indiscriminada cap als col·lectius i ciutadans favorables al referèndum (…) seria contrària a alguns dels drets fonamentals i llibertats públiques protegits per la Constitució espanyola”. Així, s’incompliria la igualtat de tots els espanyols davant la llei (article 14); el de la llibertat ideològica (article 16) i llibertat d’expressió i d’informació (article 20).

L’informe també assenyala que “la convocatòria, promoció i participació en el referèndum, per ells mateixos, no constitueixen delicte”.

El secretari municipal ha emès aquest informe a petició de la regidora de la CUP Laia Estrada, a l’oposició a l’ajuntament, governat per PSC, PP i Units per Avancar (l’extinta Unió).

Cal recordar que Font ja es va desmarcar al seu dia, en declaracions a Tarragona21, de la postura oficial del Col·legi de Secretaris Interventors i Tresorers d’Administració local de Catalunya, que en reunió de la seva junta general i davant la celebració del referèndum de l’1-O va acordar per unanimitat aprovar un document en el que defensa la Constitució i l’Estatut d’Autonomia. Font és un destacat jurista que forma part del moviment independentista. Junt a l’advocat tarragoní Pere Grau ha organitzat conferències en les que subratlla que el referèndum no pot provocar sancions als funcionaris.