.

El secretari general de l’Ajuntament de Tarragona, Josep Anton Font, al centre de la imatge, durant un acte en favor de la independència. Foto: Tarragona21

El Consell de Col·legis de Secretaris, Interventors i Tresorers de l’Administració Local de Catalunya (SITAL), màxim òrgan col·legial i professional d’aquests col·lectius, s’ha posicionat clarament a favor de defensar la legalitat i la Constitució espanyola davant el referèndum de l’1-O.

Segons la declaració del Consell a què ha tingut accés Tarragona21, el col·lectiu afirma que “el funcionariat d’Administració local amb habilitació de caràcter estatal ha d’actuar d’acord amb les lleis, els reglaments i les normes i instruccions que siguin aplicables al compliment dels seus deures i, en qualsevol cas, ha de romandre sempre fidel a l’esperit i al text de la Constitució Espanyola, a la normativa autonòmica i europea i als principis de conducta d’aquest Codi Ètic”.

Document aprovat dilluns passat pel Col·legi de Secretaris i Interventors municipals. Foto: Tarragona21

La declaració va ser aprovada per unanimitat en la sessió de la Junta General de la SITAL del passat dilluns, 10 de juliol, i està essent rebuda pels ajuntaments del Camp de Tarragona.

El document afirma també que la conducta professional dels col·legiats es fonamenta en “els valors i principis ètics del Codi Ètic dels secretaris, interventors i tresorers d’Administració local aprovat l’any 2005”, valors renovats per l’òrgan en 2013.

El document surt al pas “de les manfestacions polítiques” i les publicacions aparegudes en els mitjans de comunicació “en relació a la celebració d’un referèndum l’1 d’octubre que han donat al SITAL un protagonisme que no ens correspon”.

És per això que el col·lectiu manifesta que la seva actuació professional es regeix “pels principis ètics fonamentals i d’ètica pofessional del Codi Ètic professional dels SITAL”, que propugnen “la defensa dels valors democràtics, de legalitat, de lleialtat i de neutralitat i d’imparcialitat política”.

Els ajuntaments de Tarragona, Salou i Altafulla no posaran a disposició del referèndum els funcionaris municipals, mentre que el de Vila-seca està pendent d’un dictamen jurídic intern.

El secretari general de l’Ajuntament de Tarragona

El secretari general de l’Ajuntament de Tarragona, Josep Anton Font, ha defensat públicament en un acte celebrat el març d’enguany a la ciutat que els funcionaris, mossos d’esquadra i policies locals no han de témer represàlies.

Font va afirmar que si el Parlament de Catalunya estableix un seguit de normes dins les lleis de transitorietat nacional per les quals Catalunya es desvincula dels aspectes legals que poden posar entrebancs a funcionaris, mossos i policies locals, l’Estat no podrà actuar contra aquests, que és el gran temor que tenen molts d’ells.

“Si el Parlament i el Govern de la Generalitat fan els deures, hi haurà referèndum, que guanyarem, i cap funcionari haurà comès cap delicte”, va resumir Font.

L’argument en què es basa l’informe és que Catalunya ha de seguir el camí internacional. Segons el dret internacional, per poder arribar a la independència, el Govern de Catalunya ha de poder garantir el “principi d’efectivitat”, que es resumeix en tenir “un control del territori, de la població i que només se sotmeti al dret internacional”. Una batalla política i no jurídica. Si planteja dubtes de jerarquia de la Constitució i l’Estatut de Catalunya sobre el procés, aleshores “no hi haurà procés”.

Justament, el Col·legi de Secretaris i Interventors és el que ara fa: alinear-se amb la Constitució.

 

 

 

J. Garcia