.

Fèlix Alonso i diversos regidors d’Altafulla, amb la bandera republicana al balcó de l’Ajuntament celebrant el dia de al proclamació de la II República. Foto: Twitter

Cada cop li resulta més difícil al Govern de la Generalitat comptar amb complicitats d’ajuntaments catalans significatius per col·laborar en l’organització del referèndum de l’u d’otubre. De Barcelona no la tindrà. Al Camp de Tarragona, els consistoris de Tarragona i Salou ja han dit que no es posaran a disposició d’un referèndum sense garanties legals, mentre un consistori clau en el PDeCAT com és Vila-seca, governat per tot factòtum del nacionalisme històric com és Josep Poblet, deixa la decisió en mans dels juristes de l’Ajuntament.

Altafulla, liderada pel Comú Fèlix Alonso, se suma també als consistoris que “no posarem en risc els nostres funcionaris ni la institució”, segons ha afirmat el seu màxim mandatari en declaracions a Tarragona21.

Catalunya en Comú parla de ‘mobilització’ i no d’un referèndum

Justament, el nou ens polític sorgit dels Comuns s’ha reunit aquest dissabte a Terrasa. La coordinadora nacional de Catalunya en Comú (CatComú) ha fixat que l’1 d’octubre és una “mobilització” i no un referèndum amb caràcter vinculant. Així ho ha acordat l’òrgan polític dels comuns en una reunió al Casal Cívic de Sant Pere de Terrassa, que ha apostat finalment per 85 vots avalar el text que va proposar l’executiva i rebutjar el text que reclamava més implicació (29 vots).

S’ha retirat el document que rebutjava totalment donar-hi cap mena de suport. La del Govern “no és una proposta de resolució de conflicte” sinó “d’afirmació de sobirania de Catalunya i del dret a decidir enfront de la negativa del PP”, ha afirmat el coordinador general dels comuns, Xavier Domènech, aquest dissabte. En aquest context, Domènech ha explicat que posposen pels propers mesos el debat sobre si fer una crida a la participació. Als Comuns conviuen diverses sensibilitats, des de la independentista, passant per la confederal.

Sigui quin sigui el resultat final, l’alcalde d’Altafulla, mantindrà la posició de no donar suport al referèndum il·legal al municipi on ell és alcalde.

‘No posaré pals a les rodes’

La posició dels Comuns és molt matisada i no exenta de riscos. “No posaré pals a les rodes a la celebració d’un referèndum, però aquest es degrada en no ser reconegut ni tenir validesa. Serà com una reedició del 9-N”, ha afirmat l’alcalde d’Altafulla a aquest digital. Alonso posa en dubte “les garanties” del referèndum de l’1-O, que per ell “no s’hauria de dir ni referèndum”, i es pregunta: “Què passarà l’endemà quan ningú reconegui Catalunya com a estat independent?”. Segueix Alonso la mateixa línia expressada per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Alonso ha afirmat també, “com a opinió personal”, que Junts pel Sí està posant en marxa un potent argumentari, vehiculat principalment pels mitjans de comunicació de la Corporació Catalana de Mitjans Audioviduals, “que criminalitza els Comuns si fracassa la consulta perquè necessiten un enemic a qui carregar les culpes del desastre que han organitzat”. Alonso subratlla que els Comuns “hem estat sempre al costat de les mobilitzacions de la gent, però aquesta consulta es deslegitima per sí sola”. Alonso sempre s’ha declarat “sobiranista confederal”.

Precisament, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, afirmava en la cloenda del Consell Nacional del PDeCAT el mateix dissabte i abans de la reunió de la coordinadora nacional de Catalunya en Comú, que els Comuns “van vestits d’antisistema, però quan els demanes ajut, per sistema estan al costat de Felipe González, d’Aznar i de Rodríguez Zapatero”.

J. Garcia

 

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */