.

El secretari general de l’Ajuntament de Tarragona, Joan Anton Font. Foto: Twitter

El secretari general de l’Ajuntament de Tarragona, Joan Anton Font, s’ha desmarcat en declaracions a Tarragona21 de la postura oficial del Col·legi de Secretaris Interventors i Tresorers d’Administració local de Catalunya, que en reunió de la seva junta general celebrada aquest dilluns i davant la celebració del referèndum de l’1-O va acordar per unanimitat aprovar un document en el que defensa la Constitució i l’Estatut d’Autonomia.

Font és un destacat jurista que forma part del moviment independentista. Junt a l’advocat tarragoní Pere Grau està organitzant conferències en les que subratlla que el referèndum no pot provocar sancions als funcionaris. El passat dilluns en va protagonitzar una a Barcelona.

Font ha afirmat estar en desacord amb el que es va aprovar i ha assegurat que si ell formés part de l’òrgan de direcció del Col·legi, “no s’hagués aprovat per unanimitat”. Font ha tret ferro al document, en què els secretaris, tresorers i interventors reiteren diversos cops que ells es deuen al Codi Ètic de la institució i a la legalitat, afirmant que el text “s’ha aprovat sense que hi hagués participació” dels col·legiats i des de la cúpula de la institució.

Font considera que la resposta del Col·legi “no pot generar dubtes entre secretaris, tresorers i interventors perquè no diu res”. “Bàsicament diuen que ens deixin tranquils, no volem ser el centre d’atenció mediàtica” del referèndum. El text es limita, diu Font, “a reproduir a la seva part final el Codi Ètic, que és el que ha tingut més ressò mediàtic”. El Codi Ètic, “que subscriu el cent per cent del col·lectiu”, cal “interpretar-lo en el seu conjunt” i no només per les expressions aprovades pel Col·legi.

Repercusió a l’Ajuntament

Font ha subratllat que els secretaris municipals “no som la salvaguarda de la Constitució als ajuntaments”.

Pel que fa a la repercusió del document en l’Ajuntament de Tarragona, Font ha subratllat que encara no s’ha demanat l’informe a secretaria perquè expliqui la posició jurídica del consistori davant el referèndum. Tampoc es pot avançar res ja que la llei del referèndum “no ha estat publicada”, i tampoc existeix, lògicament, ni el decret de convocatòria ni el reglament que fixi el paper dels ajuntaments.

El grup municipal socialista a l’Ajuntament de Tarragona ha presentat una moció a debatre en el proper ple on defensa que l’Ajuntament actuï dins el marc legal i afirma que no posarà en risc els funcionaris municipals.

J. Garcia