.

Els joves que participen en el programa Spectrum – United By Diversity, fent activitats al pati de l’institut Martí i Franquès de Tarragona. Foto: Eloi Tost

Facilitar la integració, conèixer-se millor, trencar estereotips o empatitzar amb la vida dels companys. Són alguns dels elements positius del projecte Spectrum – United By Diversity, en el qual hi participen alumnes de l’institut Martí i Franquès de Tarragona juntament amb una quarantena de joves emigrats sols del Servei de Primera Acollida i Atenció Integral (SPAAI) Orió, també de la ciutat.

Aquest dimarts tots plegats han compartit una jornada lúdica i esportiva, després d’haver fet anteriorment tallers de cuina, pintura o jardineria. Totes les parts valoren molt positivament la iniciativa. “Tots tenim les mateixes pors i curiositats, vinguem d’on vinguem”, ha valorat Mohssin Boragdou, un dels residents al centre Orió.

Els joves han compartit cinc sessions on s’han organitzat diferents tallers i activitats educatives. En una, els estudiants del Martí i Franquès van anar a l’institut Pere Martell, on els residents del centre Orió fan programes de formació i inserció en cuina, jardineria i pintura. “L’experiència és molt bona, tots els nois són increïbles. Hi ha molta complicitat entre nosaltres i hem fet bons amics”, ha explicat Alexandra Valero, una de les estudiants.

El projecte s’emmarca en el programa Erasmus+ de la Unió Europea, pel qual haurien d’haver vingut a Tarragona alumnes d’Alemanya, Països Baixos i Portugal, per participar conjuntament en les activitats preparades per aquest dimarts. Els efectes del coronavirus però, ho han impedit. Malgrat aquestes absències, la iniciativa ha estat igualment positiva. “Els ha aportat una perspectiva completament diferent. Els alumnes ens han fet saber que estan agraïts de formar part del projecte i de viure una experiència que són conscients que no haurien pogut tenir”, ha assegurat Montse Simón, una de les professores del Martí i Franquès coordinadores del projecte.

L’opinió és compartida pels adolescents. “M’han explicat experiències que mai m’hauria pogut imaginar de com van arribar aquí i de com troben a faltar la seva família”, ha reconegut Valero. Spectrum els permet aprendre conjuntament i treballar en una línia comunitària, a més d’establir vincles amb nois i noies de la seva edat de la ciutat. En alguns casos fins i tot s’han intercanviat els comptes d’Instagram per poder mantenir el contacte en el futur.

Els quaranta que formen part de la iniciativa van arribar a Tarragona el juliol de l’any passat. Boragdou ha afirmat que va venir “per buscar un futur millor” tant per ell com per a la seva família. La voluntat és trobar una feina “per tenir una vida digna i feliç”. Tot i haver arribat al seu destí, la situació d’aquests joves emigrants sols no és fàcil. “Les principals dificultats que tenen són el desconeixement de l’idioma, no disposar de papers i estar lluny de les seves famílies”, ha apuntat Esther Guasch, directora del centre Orió.

Al centre s’hi estaran fins que acabin el programa de formació i inserció o fins als divuit anys. Precisament, el gran objectiu d’aquests cursos són donar-los eines perquè puguin tenir oportunitats de trobar una feina i així facilitar la seva inclusió social. Fins i tot fan pràctiques en empreses perquè els puguin conèixer. “És una gran oportunitat per a nosaltres. La formació és necessària”, ha reconegut Boragdou, que estudia cuina amb el somni de poder-s’hi dedicar algun dia.