.

.

TOTS 21

Puigdelfí tindrà un punt de càrrega elèctrica municipal a partir de març

El nou punt de càrrega s'instal·larà al carrer Nou de Puigdelfí. Foto: Cedida

El nou punt de càrrega s’instal·larà al carrer Nou de Puigdelfí. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Perafort i Puigdelfí aposta per la mobilitat sostenible amb la instal·lació d’1 punt de càrrega per a vehicles elèctrics al carrer Joan Palau, 4. L’accés als punt de càrrega es fa amb l’app Juicepass, disponible tant per telèfons Android com iOS. La instal·lació, disposa d’una pantalla LCD per visualitzar l’estat de la càrrega i els consums d’energia i temps de càrrega i la potència és de 50 kw (càrrega ràpida).

L’Ajuntament aposta per la sostenibilitat com ho mostra el fet que ja hi hagi alguns cotxes elèctrics municipals. L’alcalde, Joan Martí, ha afirmat que “aquest és un bon pas en el procés de transició, un primer pas per la substitució de vehicles d’altes emissions per d’altres de baixes emissions, però cal seguir treballant amb altres actuacions com la col·locació de plaques fotovoltaiques a les instal·lacions municipals o l’aposta per la recollida selectiva.

Es preveu que durant el pròxim mes de març es posi en marxa el punt de recàrrega al carrer Nou de Puigdelfí.

 

Posen al descobert una pedrera romana a Perafort i nous trams de l’aqüeducte romà del Francolí

Imatge de la pedrera romana descoberta al terme municipal de Perafort, en una zona propera al Pont del Tupino. Foto: ICAC.

Imatge de la pedrera romana descoberta al terme municipal de Perafort, en una zona propera al Pont del Tupino. Foto: ICAC.

L’equip de l’ICAC que va dur a terme el projecte “Els aqüeductes romans de Tarraco” ha posat al descobert un tram de més de deu metres de l’aqüeducte romà del Francolí en una zona propera al cementiri de Puigdelfí i se n’han pogut excavar set metres. És un punt de gran interès perquè l’aqüeducte es conserva en molt bon estat i és possible veure’n la secció completa. Durant els treballs també s’ha descobert una pedrera romana d’on haurien sortit els blocs de pedra per construir el Pont del Tupino.

Entre els anys 2018 i 2021, l’ICAC va dur a terme el projecte “Els aqüeductes romans de Tàrraco”, que va culminar amb el reconeixement del Premi Tarraco atorgat per l’Ajuntament de Tarragona en l’edició de l’any 2021. En el darrer any d’aquell projecte es va centrar en l’aqüeducte del Francolí i, més concretament, en localitzar tot el seu traçat i aprofundir en el seu coneixement. Després de la campanya de 2021 a l’Alt Camp i Tarragonès, ara s’està executant una nova fase de treballs arqueològics, amb el suport de l’Ajuntament de Perafort, el qual, conscient de la importància d’aquest element de patrimoni històric, ha encarregat a l’ICAC estudis més aprofundits.

Des de mitjans d’octubre, un equip d’arqueòlegs, dirigits per l’investigador de l’ICAC Jordi López i amb la direcció tècnica d’Albert Velasco, estant treballant a diverses zones del terme de Perafort, inclosa la zona propera al cementiri de Puigdelfí. L’aqüeducte del Francolí té una llargada d’uns 23 km, dels quals 5 transcorren pel terme municipal de Perafort. Com a resultat de les excavacions, hi ha diversos trams de l’aqüeducte a la vista i en alguns d’ells s’hi han fet excavacions.

Una nova pedrera romana
Un altre lloc on s’han fet diverses cales és entre el Mas Blanquet i el Mas de Jurat, a l’alçada de la CN-240, que talla la conducció romana. En aquest punt s’han netejat i dibuixat els perfils que es veuen en el talús de la carretera i s’han obert dues cales, una de les quals ha permès visualitzar la continuació.

A la zona propera al Mas de Jurat s’ha confirmat l’existència d’una pedrera romana que hauria proveït dels blocs de pedra amb què es construí el Pont del Tupino (un pont amb arcades, similar al Pont del Diable però de dimensions menors, i del qual es conserven poques restes). Aquests últims dies de campanya s’està netejant i documentant aquesta nova pedrera romana, que no constava en els registres i de la qual no se’n coneixia l’extensió ni les característiques. S’ha pogut localitzar gràcies als indicis que tenia el Sr. Lluís Massagués, veí de Perafort i gran coneixedor de la zona.

En aquesta intervenció de l’ICAC s’ha netejat la vegetació herbàcia i s’ha deixat a vista la pedrera romana, a fi de dur a terme els treballs de fotogrametria, aixecar els plànols i estudiar les seves característiques. No obstant, no s’hi han fet treballs d’excavació.

Pel que es pot observar de moment, la pedrera romana ocupa una superfície d’uns 300 m2 i són ben visibles tres fronts de talla. En diversos punts es distingeixen clarament els negatius de blocs de pedra que es van extreure mitjançant la tècnica manual de fer una rasa que delimités el bloc i, amb l’ajuda de falques o tascons metàl·lics, separar el bloc de la matriu rocosa.

Aquesta pedrera es troba a 350 m del Pont del Tupino, un pont amb arcades similar al Pont de les Ferreres (o Pont del Diable) però de dimensions molt menors i del qual es conserven poques restes (ara en terme dels Pallaresos), per sobre del qual hi passava l’aigua. Aquest pont, del qual es conserven els estreps i un dels pilars, ja va ser estudiat en el marc del projecte i se li calculen 6 o 7 arcades fetes amb grans carreus. La hipòtesi de treball dels investigadors és que els blocs de pedra necessaris per aixecar el Pont del Tupino es van extreure d’aquesta pedrera romana ara documentada.

Aquests resultats de la nova intervenció de l’ICAC serviran per a l’Ajuntament de Perafort per a protegir millor les restes arqueològiques, incorporar-ho als plans d’ordenació urbanística, establir mesures per a la protecció de les restes arqueològiques i, més a llarg termini, veure si en un futur es podria integrar algun d’aquests trams d’aqüeducte o la pedrera romana (tot i que ara està en un lloc de difícil accés) en un itinerari turístic.

 

Perafort incrementa un 20% els ajuts per a estudiants per aquest curs 

Ajuntament de Perafort.

 

Hi haurà ajudes per a l’adquisició de llibres i matrícules, per al transport escolar i per a famílies en situació d’atur 

 

Els ajuts van des dels 70 € pels cicles educatius més baixos fins els 225 € pels estudis universitaris o els 340 € pels qui estudiïn fora del municipi 

 

Enguany l’Ajuntament de Perafort i Puigdelfí ha decidit augmentar en un 20% les quantitats dels ajuts per a estudiants per al curs 2022/23.

En concret, per aquest any s’obren tres línies d’ajuda: per a l’adquisició de llibres i matrícules, per al transport escolar i una ajuda extraordinària per a famílies que estiguin en situació d’atur.

Aquells estudiants o famílies que vulguin obtenir aquestes ajudes hauran d’emplenar i signar una sol·licitud i presentar-la a l’Ajuntament fins el 31 de desembre.

Les ajudes per a l’adquisició de llibres i matrícules van des dels 70 € pels cicles educatius més baixos (educació infantil), fins els 225 € pels estudis universitaris, o els 275 € pels alumnes dels centres d’educació especial. Els ajuts de transport pujaran fins els 340 € en el cas dels alumnes que estudiïn fora de Perafort i Puigdelfí i seran de fins a 175 € pels que realitzin activitats acadèmiques a centres universitaris a distància.

L’increment de les ajudes es va aprovar en el ple de 27 de setembre i actualment estan en període d’exposició pública, motiu pel qual, si no hi al·legacions, quedaran aprovats definitivament el 29 d’octubre. Un cop quedin aprovats definitivament,  s’obrirà la convocatòria i se’n  farà difusió i es repartirà un díptic amb tota la informació i els requeriments per demanar aquestes ajudes.

Redacció

 

La Cambra, Perafort i la Secuita reclamen millores a la N-240 per accedir a l’Estació de l’AVE

La presidenta de la Cambra, amb els alcaldes i el subdelegat del Govern.Foto: Cedida

Laura Roigé, presidenta de la Cambra de Tarragona, Joan Martí Pla, alcalde de Perafort i Puigdelfí, i Eudald Roca, alcalde de la Secuita, s’han reunit amb Joan Sabaté, subdelegat del Govern de l’Estat a Tarragona, per tal d’exposar-li la necessitat de millorar la carretera N-240, com a principal accés a l’única estació d’alta velocitat de les Comarques de Tarragona.

La Cambra i els ajuntaments de Perafort i La Secuita conformen un grup de treball que impulsa accions diverses per posar en valor l’Estació del Camp de Tarragona, infraestructura estratègica per a la competitivitat de les empreses i la mobilitat de les persones.

La proposta presentada a Sabaté consisteix en una millora viària compresa entre la rotonda superior del barri de Sant Salvador, amb accés a la TP-2235 fins als Pallaresos, a l’alçada del punt quilomètric 5, i la rotonda d’accés a l’Estació del Camp de Tarragona, on hi ha instal·lada una màquina de tren al bell mig, que connecta amb la C-421B, amb una distància de només quatre quilòmetres. La principal millora hauria de consistir, principalment, en afegir a l’esmentat tram un nou carril viari en direcció a Valls.

Joan Martí, alcalde de Perafort, ha insistit que “ni l’accés de llevant de l’Estació amb el nou tram viari projectat, que ha d’unir aquesta infraestructura amb la carretera del Catllar, està solucionat, ni tampoc l’accés amb el sector de ponent del territori. Davant les dificultats per desenvolupar el vial de Sant Ramon projectat per la Generalitat, a remolc dels creixements urbanístics, considerem que hi ha una solució més eficient i amb una major repercussió territorial. Aquesta passa per millorar l’accés a l’Estació del Camp de Tarragona adequant la N-240”.

Per la seva part, Eudald Roca, alcalde de la Secuita, ha explicat que “els beneficis d’aquesta millora viària es traduirien en un accés més ràpid i segur a l’Estació, ja que els tràfics de sortida s’absorbeixen conjuntament amb l’autovia A-27 de Tarragona-Valls. Així mateix, suposarien una millora per la mobilitat dels polígons químic nord i el de Perafort. I l’impacte ambiental seria molt baix, ja que la nova calçada podria integrar-se, pràcticament, en el mateix espai viari.”

Laura Roigé, presidenta de la Cambra de Tarragona, ha afegit que “és el mateix problema de sempre, tenim una estació que ofereix un servei ferroviari d’altes prestacions al territori. I el territori li dona a aquesta estació infraestructures i serveis poc avantatjosos. Cal que tots plegats entenguem la importància i l’oportunitat que l’Estació del Camp de Tarragona suposa pel desenvolupament empresarial i econòmic de la zona”.

Joan Sabaté, subdelegat del Govern de l’Estat a Tarragona, ha recollit la proposta i s’ha compromès a fer-la arribar al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana.

 

Tot llest per donar el tret de sortida a la I Trail i Caminada Perafort

Imatge de la presentació. Foto: Cedida

L’Associació Esportiva Perafort Bike ha organitzat, amb la col·laboració de l’Ajuntament, la 1a edició del Trail i Caminada Perafort. Se celebrarà el proper diumenge 3 de juliol i estarà entre els actes de la Festa Major de Sant Pere de Perafort.

Les persones que vulguin fer la prova corrent hauran de completar un recorregut de 13km, amb un desnivell positiu de 290 metres. En canvi, les persones que vulguin fer-la caminant hauran de recórrer 9,5km amb un desnivell de 200 m positius.

La sortida es farà a l’avinguda Catalunya de Perafort. La prova de trail running s’iniciarà a les 8.30 h del matí; i la caminada, a les 8.40 hores.

Les inscripcions es poden fer a l’enllaç següent: http://www.athleticevents.net/inscripcions/trail-i-caminada-de-muntanya-de-perafort-2022-374. La modalitat de trail running té un preu de 14€ i la de caminada costa 12€. El preu inclou la bossa del participant, amb una samarreta tècnica, coca de Perafort i una entrada piscina municipal, entre altres.

Els dorsals es podran recollir:

  • Divendres 1 de juliol, de 10.30 a 13.15 h i de 17.15 a 19.15 h a Athletic Events (Ptge. Xavier Montsalbatge 9, Local-Tgn).
  • Dissabte 2 de juliol, de 17 a 21 h, al Casal Municipal de Perafort (Cr. Joan Palau 1-Perafort).
  • Diumenge 3 de juliol, de 7.15 a 8.15 h, a l’Escola Bressol Mar Blava (av. Catalunya).

Redacció

 

Aquest divendres es dona el tret de sortida a la Setmana Cultural de Perafort

Perafort encetarà aquest divendres una Setmana Cultural que s’allargarà fins al 8 de maig amb tot un seguti de propostes que acullen activitats infantils, teatre, cinema, literatura, música i la Diada Castellera com a punt i final.

La primera cita per aquest divendres és a l’espai de les Antigues Escoles (17 hores a 18 hores), amb la inauguració de l’exposició ‘Terraris, mossariums i quadres vius’, a càrrec de Dolo Rafols. L’horari és dissabte de 17 a 18 h i diumenge de 17 a 18 h. Posteriorment (19 hores), i en aquest cas al Casal de Perafort, Ensemble Vila-seca  interpreta ‘La dona erràtica’

Dissabte 30 d’abril

11 h Plaça Joan Palau Cercavila del bestiari de Perafort. A càrrec del centre Joventut.

18 h Casal de Perafort Concert del Cor The Issel’s Singers

Diumenge 1 de maig

D’11.30 a 14 h Casal de Puigdelfí Inflables per a tots els públics

14 h Casal de Puigdelfí Dinar Popular de l’1 de maig

Dimarts 3 de maig

17.30 h Antigues Escoles Berenar per a tots els nens i nenes

18 h Antigues Escoles Conte del Tresor del drac rebuf amb la Silvia Palazón

Dijous 5 de maig

18 h Antigues Escoles. Presentació del llibre ‘Com vas perdre el braç, Balchowsky?’. de Toni Orensanz

Divendres 6 de maig

19 h Casal de Puigdelfí. Presentació del documental ‘Les 7 vides d’Eduard Toda’. Amb presència dels seus autors, Ramon Masip, Toni Orensanz i Manel Vinuesa.

Dissabte 7 de maig

19 h Casal de Perafort. L’última de la companyia Antagonista Teatre

Diumenge 8 de maig

12 h Plaça Joan Palau Diada castellera amb la Colla Joves Xiquets de Valls i Xiquets de Vila-seca

18 h Casal de Puigdelfí Tarda de cinema amb ‘Jungle Cruise’

Redacció

 

La Cambra, Perafort i la Secuita demanen a la Generalitat més accessibilitat a l’Estació del Camp de Tarragona 

Imatge de la trobada d’aquest matí. Foto: Cambra

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha rebut aquest matí a Laura Roigé, presidenta de la Cambra de Tarragona; Joan Martí Pla, alcalde de Perafort i Eudald Roca, alcalde de la Secuita. La trobada institucional, que ha tingut lloc al Palau de la Generalitat, ha servit  per valorar com resoldre els problemes d’accessibilitat que pateix l’estació d’alta velocitat del Camp de Tarragona i afavorir, d’aquesta manera, la integració definitiva d’aquesta gran infraestructura al territori.

Val a dir que en aquests primers 15 anys de vida l’Estació, amb més d’un milió de passatgers anuals, ha superat totes les expectatives. La qual cosa la consolida com un nus ferroviari de primer ordre que interconnecta el Mediterrani, el centre i nord de la Península i és, a més, la nostra porta d’Europa a través dels serveis ferroviaris amb França.

Aquest potencial reporta directament beneficis empresarials i turístics no només a Perafort i la Secuita, sinó al conjunt de les Comarques de Tarragona.

Per aquest motiu, la Cambra de Tarragona i els representants municipals de Perafort i la Secuita han volgut fer un front comú per demanar al Govern de Catalunya que hi posi remei el més aviat possible, amb unes inversions molt concretes que tindrien un alt retorn. Cal tenir present que és l’única estació del territori d’aquestes característiques, i caldria posicionar-la adequadament, i això passa per dotar-la de totes les vies d’accés possibles.

S’ha explicat que el futur parking lowcost que s’implantarà proper a l’Estació serà una realitat durant l’any 2023. Donarà un servei alternatiu al pàrquing actual i solucionarà la mala imatge i la inseguretat que suposa l’actual escenari de vehicles aparcats als vorals de la via d’accés. Eudald Roca, alcalde de la Secuita, ha exposat davant de Vilagrà que “necessitem que s’executi amb urgència una rotonda d’accés al pàrquing i a l’Estació per donar accés al nou aparcament municipal, regular el trànsit i no generar caos circulatori”.

La Cambra de Tarragona veu necessària l’execució del nou tram d’accés a l’Estació del Camp de Tarragona del TAV des de la TP-2031 del Catllar, tram la Secuita-el Catllar. En aquest cas, l’estudi informatiu i d’impacte ambiental està aprovat per Carreteres de la Generalitat des del 2008. Laura Roigé, presidenta de la Cambra de Tarragona, ha traslladat a la Consellera que “la construcció, d’un quilòmetre escàs, seria important perquè permetria connectar Torredembarra, i accedir amb més celeritat a tot el Penedès i el Garraf, que utilitza aquesta estació per anar a Madrid”.

Joan Martí Pla, alcalde de Perafort, ha assenyalat que “queda pendent resoldre l’accés a l’Estació des de Tarragona amb dues possibilitats, millorant l’actual N-240 fins a la rotonda de la màquina de tren o bé desenvolupant el vial de Sant Ramon, competència de la Generalitat”.

Redacció

 

Dulcilight, la petita empresa familiar de Perafort que triomfa a Amazon

Dulcilight és una marca d’edulcorants líder en vendes en el seu sector a la plataforma internacional Amazon. Darrere la firma hi ha una empresa familiar, Edulcodiet, liderada per Víctor Riesco, un veneçolà establert a Perafort.

Tot i la plena confiança del Víctor en el seu producte, l’èxit ha estat tota una sorpresa per a ells, ja que han aconseguit ser líders a Amazon en pocs mesos i amb un ritme de creixement exponencial. “Estem sorpresos i molt contents amb les vendes i els bons comentaris que rebem per part dels nostres clients. Qui compra Dulcilight, repeteix!”, assegura Víctor.

De fet, la marca Dulcilight ha aconseguit escalar posicions i situar-se diàriament, junt amb el cafè, entre els deu primers llocs dels productes més venuts en la categoria d’alimentació i begudes d’Amazon. Gràcies a aquest bon posicionament en la plataforma, Dulcilight ha aconseguit situar-se com a líder indiscutible a Espanya, i amb un creixement progressiu en mercats internacionals: “Creixem en presència a Itàlia i França, i el nostre objectiu ara és anar pel retail i grans mercats com són Alemanya i Regne Unit, iniciant l’expansió de la mà d’Amazon”, explica Víctor.

L’origen de l’empresa

La idea de crear l’empresa va sorgir arran del diagnòstic de diabetis de Víctor qui, gran aficionat al dolç, es va negar a prescindir del gaudí. Així, després d’un temps investigant amb productes naturals, van donar amb la fórmula que és actualment la base de tots els productes de la marca: Edulcorante Moreno, Eritritol, Xilitol, Stevia i Sucralosa.

Un dels principals beneficis dels productes de Dulcilight, a més de ser saludables i sostenibles, és que el seu sabor natural no modifica el sabor propi dels aliments. A més, són productes aptes tant per a celíacs com per a vegans, així com una alternativa perfecta per a aquells que volen portar una vida i una alimentació més saludables.

Redacció

 

La pregonera Anna-Priscila Magriñà dona el tret de sortida a la Festa Major de Puigdelfí

La pregonera, la periodista Anna-Priscila Magriñà, va donar el tret de sortida a la Festa amb un emotiu pregó recordant la seva infància i joventut als carrers de la vila. Foto: Cedida

Ahir, dia 20 de gener, dia de Sant Sebastià, va començar la Festa Major de Puigdelfí. Enguany, la pregonera, la periodista Anna-Priscila Magriñà, va donar el tret de sortida a la Festa amb un emotiu pregó recordant la seva infància i joventut als carrers de la vila, quan venia a passar els cap de setmana i festes a casa els seus padrins.

Anna-Priscila Magriñà ha publicat quatre llibres de divulgació històrica i és col·laboradora habitual de La tarda de Catalunya Ràdio, el programa Via lliure de RAC1 i The Weekly Mag, a la Xarxa. Té una columna mensual a la revista Sàpiens, on també hi publica reportatges sobre curiositats de la història. Aquesta temporada s’ha estrenat col·laborant amb el programa Planta baixa, de TV3.

A més, durant 4 dies, del 20 al 23 de gener, actes de tot tipus i per a totes les edats ompliran el Casal de la vila. Enguany però, serà una Festa Major una mica diferent, marcada per les restriccions sanitàries.

Malgrat totes aquestes mesures, la Festa Major mantindrà tot l’entusiasme i emoció habituals per part d’una comunitat que viu amb passió la seva festa més preuada.

L’Ajuntament demana a tots els puigdelfinencs i puigdelfinenques, gaudir de la festa amb responsabilitat.

Redacció

 

Gaudeix del Nadal a Perafort i Puigdelfí

L’agenda d’activitats per Nadal a Perafort i Puigdelfí ja està definida i, entre els mesos de desembre i gener, portarà més d’una vintena de propostes d’activitats, tallers i demés. La primera d’elles serà ja aquest mateix divendres 3 de desembre amb la presentació del vídeo de les sortides a la gent gran, i la darrera serà la nit màgica amb l’arribada de Ses Majestats els Reis d’Orient el dia 5 de gener al vespre.

Programa d’actes:

Redacció

 

Dow informa que farà un ús intermitent de la torxa

Durant les darreres setmanes, Dow ha dut a terme una Aturada Programada en la unitat d’Hidrocarburs, ubicada al a Pobla de Mafumet i Perafort. Segons una nota de premsa feta apública per la companyia, “es tracta d’una aturada tècnica, ordenada i planificada, durant la qual s’ha dut a terme tasques de manteniment i d’implementació de millores i projectes de sostenibilitat i reducció de CO2 a les instal·lacions”.

Durant els propers dies, “farem un ús intermitent de la torxa, com a part del procés de posada en marxa de l’aturada. Aquest període d’ús de la torxa es realitzarà de manera ordenada i planificada, seguint les diferents etapes del procés de posada en marxa”.

Cal recordar que les torxes formen part dels sistemes i elements de seguretat de les unitats de producció i és habitual que funcionin durant els processos d’arrencada o aturada de la unitat, fins al restabliment de la situació de normalitat. “Preguem disculpes i comprensió davant les molèsties que aquesta situació pugui ocasionar”, afirmen des de Dow.

Aquesta parada, segons continua el comunicat, “ha comptat amb un total de 76 companyies de serveis especialitzades i un pic màxim de 2.300 persones empleades. Tot això ha permès l’actualització i millora de les nostres instal·lacions com a part del pla estratègic a curt i llarg termini de Dow Tarragona, duent a terme operacions com la implementació d’un nou sistema de control avançat, inspeccions legals, manteniment preventiu i correctiu o neteges de procés”.

Redacció

 

AGENDA: La Festa de l’Oli Nou arriba aquest diumenge a Perafort i Puigdelfí

Aquest proper diumenge, 28 de novembre, Perafort i Puigdelfí acollirà la una nova edició de la ja tradicional Festa de l’Oli Nou. L’acte, organitzat per l’Ajuntament en col·laboració amb la Societat Cultural i Recreativa de Perafort i Olis del Tarragonès, es realitzarà a la plaça Joan Palau, de 9.30 a 13h.

Com és habitual, les persones assistents podran degustar un esmorzar popular amb pa torrat i tomàquet amanit amb oli d’oliva novell, botifarra, cansalada i un got de vi per només 3€.

D’altra banda, també hi haurà la Trobada d’Intercanvi de plaques de cava i el Mercat d’Artesania on es podran realitzar les primeres compres nadalenques i adquirir productes artesanals.

La Festa de l’Oli Nou de Perafort és una celebració dedicada als olis novells, els més bons de la temporada.

Redacció

 

L’Ajuntament de Perafort i Puigdelfí estrena compte d’Instagram

El nou perfil s’estrena amb la promoció i difusió dels actes del 25-N a Perafort i Puigdelfí.

L’Ajuntament de Perafort i Puigdelfí posa en marxa el compte oficial de l’Ajuntament a la xarxa social d’Instagram per tal d’optimitzar la seva tasca informativa i de promoció del municipi. Podeu trobar el perfil amb el nom d’@ajperafortipuigdelfi.

S’obre així un nou canal de comunicació i interacció amb els veïns i veïnes de la vila, alhora que el consistori continua adaptant-se a les plataformes digitals i potenciant la seva presència a les xarxes socials. Aquesta obertura representa un nou pas cap a la màxima transparència del consistori i s’afegeix als que ja existeixen a través de Facebook, el web oficial de l’Ajuntament i l’App mòbil ‘Perafort i Puigdelfí’ per iOS i Android.

El nou perfil s’estrena amb la promoció i difusió dels actes del 25-N a Perafort i Puigdelfí.

Redacció

 

Perafort organitza diversos actes pel Dia Internacional contra la violència envers les dones

Perafort i Puigdelfí tornarà a mostrar la seva cara més reivindicativa amb motiu de la celebració, aquest proper dijous 25 de novembre, del Dia Internacional contra la violència envers les dones. Tot i que la lluita real es faci en el dia a dia, durant els 365 dies de l’any, aquesta data en particular sempre és molt indicada per donar màxima visibilitat a la lluita contra la violència patriarcal, tant la física com la que no ho és.

Per seguir conscienciant de la necessitat d’erradicar qualsevol tipus d’agressió masclista, des de l’Ajuntament de Perafort i Puigdelfí s’han organitzat els actes següents:

Dissabte 20 i 27 de novembre i 4 de desembre

Curs de Conscienciació i educació sobre la violència de gènere. De 9 a 12 h al Casal de Perafort, dirigit a joves de 12 a 20 anys.

Dilluns 22 de novembre

Portes obertes classes de zumba i entrega samarreta 25-N. De 18.30 a 19.30 h al Casal de Puigdelfí.

Dimarts 23 de novembre

Entrega mascareta i samarreta 25N al curs de gimnàstica de la Gent gran. De 9.30 a 10.30 h al Casal de Perafort.

Dimecres 24 de novembre

Portes obertes classes de zumba i entrega samarreta 25-N. De 18.30 a 19.30 h al Casal de Perafort.

Dijous 25 de novembre

Entrega mascareta i samarreta 25N al curs de gimnàstica de la Gent gran. De 9.30 a 10.30 h al Casal de Puigdelfí.

Presentació del Vídeo contra la violència envers les dones amb la participació dels veïns i veïnes del municipi, a les 18.30 h al Casal de Perafort.

A continuació Lectura del Manifest i per finalitzar l’acte pintada d’un mural amb mans liles, activitat proposada pel Consell Comarcal del Tarragonès.

Dissabte 27 de novembre

“La Boca Descosida”, espectacle d’Alba Mascarella per a joves i adults, un recorregut per la poesia i la prosa poètica. A les 12 h al Casal de Perafort.

Diumenge 28 de novembre

Ellas Music Band”, un repertori molt variat en ritmes i estils: música balcànica, jazz, blues, rock, folk i rumba. A les 18.30 h al Casal de Puigdelfí.

Redacció

 

Perafort tindrà un nou punt de mesurament de contaminació atmosfèrica

Estació de la XVPCA a Perafort. Foto: Govern

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha posat en marxa aquestes darreres setmanes sis nous equips de mesurament automàtic de partícules PM10 i PM2,5 en diversos punts de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA). En concret, un de PM2,5 a la ciutat de Barcelona (Palau Reial), i cinc de PM10 i PM2,5, situats a Igualada, Mollet del Vallès, Sant Andreu de la Barca, Gandesa i Perafort. D’aquesta manera, ja són 41 els punts de mesurament automàtic de PM10 que hi ha repartits per tot Catalunya i vuit de PM2,5, inclòs el primer que se situa a la ciutat de Barcelona. Les dades obtingudes es poden consultar en temps real a través del web ‘Vols saber què respires?’, de l’aplicació mòbil Aire.Cat i del portal de dades obertes.

Val a dir que la Generalitat vigila des de fa anys aquests contaminants de forma manual, que és el mètode de referència que estableix la legislació europea. La connexió automàtica, però, contribuirà a complementar aquesta vigilància  i a disposar de manera més àgil d’informació sobre els nivells de partícules en l’aire.

Composició diversa

El material particulat suspès en l’aire és una barreja complexa de partícules sòlides i líquides formada per un conjunt de molècules de la mateixa substància o de diferents. Es classifiquen, segons el seu diàmetre, en PM10 (diàmetres inferiors a 10 micres), PM2,5 (inferiors a 2,5 micres) i PM1 (inferiors a 1 micra). Aquestes partícules provenen de fonts naturals i antropogèniques. Entre les fonts emissores vinculades a l’activitat humana destaquen el trànsit, les calefaccions, les indústries, la construcció, les pedreres o la foneria.

Cal tenir present que les partícules es poden emetre directament per una font o bé es poden generar a l’atmosfera com a resultat de la reacció de contaminants ja presents a l’atmosfera. La Generalitat ha dut a terme al llarg dels anys diferents estudis amb col·laboració amb l’IDAEA-CSIC per ampliar el coneixement de la composició d’aquestes partícules. Un coneixement que permetrà als diferents ens implicats en la millora de la qualitat de l’aire dur a terme polítiques més eficients en aquesta matèria.

Xarxa en contínua adaptació

A Catalunya, en general, les diferents fraccions de material particulat (PM10 i PM2,5) han disminuït de manera evident des del 2008, fet que es pot atribuir a tres factors: la crisi econòmica, unes condicions meteorològiques més favorables i l’aplicació de mesures per reduir les emissions antropogèniques.

La xarxa de mesuraments que serveix per realitzar l’avaluació de la qualitat de l’aire a Catalunya la, XVPCA, s’adapta tant als canvis del territori com als canvis de normativa, per optimitzar els recursos i per millorar la qualitat d’aquesta avaluació. Actualment disposa de 117 punts de mesurament de diferents contaminants, repartits per 75 municipis.

Redacció

 

Arriba la sisena edició de la Caminada solidària contra la diabetis a Perafort, Puigdelfí i Els Garidells

Els municipis de Perafort i Puigdelfí i Els Garidells s’han unit per organitzar un any més la Caminada solidària contra la diabetis que enguany arriba a la seva sisena edició. La caminada està emmarcada dins del Dia Mundial de la Diabetis que es commemora el mateix dia.

Serà el pròxim 14 de novembre a les 10 hores i sortirà des de l’Escola Bressol de Perafort. Tindrà un recorregut pels voltants dels dos municipis d’uns 9 kms aproximadament.

Les inscripcions es faran el mateix dia a partir de les 8.30 h i tindrà un cost de 3 euros com a donatiu, destinat al Grup d’Investigació en Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (IISPV). Es donarà als i les participants una samarreta com a record, hi haurà un esmorzar als Garidells i a l’arribada a més d’un val de descompte per una cadena de roba i complements esportius i sorteig de material dels col·laboradors.

Redacció

 

Les obres per passar a ample internacional del tram entre Castelló i Tarragona s’adjudicaran ‘de manera imminent’

El comissionat per al corredor mediterrani, Josep Vicent Boira.

El comissionat per al corredor mediterrani, Josep Vicent Boira, ha avançat que les obres per passar d’ample ibèric a ample internacional del tram entre Castelló i Tarragona s’adjudicaran “de manera imminent”. Boira ha concretat que quan estiguin acabats aquests treballs el trajecte entre Barcelona i València s’escurçarà uns deu minuts. A més, el comissionat ha apuntat que l’estudi per cercar alternatives a l’actual línia de mercaderies per Tarragona s’adjudicarà també aviat i que l’informe estarà enllestit en un període “d’entre dotze i quinze mesos”. Boira ho ha afirmat des de l’estació de Camp de Tarragona, on ha inaugurat una exposició que commemora els 160 anys de la concessió de la línia entre Tarragona i València.

Eloi Tost

 

L’ajuntament de Perafort acorda eliminar la taxa d’escombraries

Ajuntament de Perafort.

L’ajuntament de Perafort i Puigdelfí ha acordat en plenari eliminar “fins a nou avís” la taxa d’escombraries per al veïnat del municipi. Una mesura que ha considerat “convenient” de cara a alleugerir la càrrega fiscal i compensar tant “la crisi econòmica” com l’augment dels preus de subministrament elèctric.

Segons ha fet públic el consistori per mitjà d’una nota de premsa, l’ajuntament “destinarà anualment 70.000 euros de les arques municipals a suprimir la taxa sobre la gestió de residus municipals a les activitats econòmiques i veïns i veïnes de la vila que s’han vist directament afectat” per l’increment del cost de la llum. La bonificació s’aplicarà automàticament en el rebut del primer trimestre de l’any 2022, “i per tant ja no es girarà el rebut corresponent”.

Redacció

 

Reforma integral de les Antigues Escoles de Perafort

Les reformes a les antigues escoles permetran que s’hi puguin dur a terme més activitats. Fotos: Ajuntament

Durant aquest proper mes d’octubre s’iniciaran la reforma integral de les Antigues Escoles de Perafort. Les actuacions que es duran a terme seran:

  • Canvi de les finestres de les dues aules de l’Escola.
  • Canvi del vallat i porta del perímetre de les escoles.
  • Reforma del lavabo i fusteria nova a l’edifici.
  • Instal·lació de punt wifi i connexió LAN a l’aula formativa.
  • Instal·lació d’una pantalla interactiva i mobiliari pel professorat.

El Pla d’Acció Municipal de la Diputació de Tarragona subvenciona el canvi de les finestres de les Escoles Velles, que té un cost de 16.772,34 euros, amb un import de 13.844,60 euros.

La resta de les actuacions tindran una partida específica del romanent de tresoreria del pressupost.

Les reformes a les Antigues Escoles, que són el lloc on es duen a terme alguns cursos formatius com l’anglès, ioga o hipropressius o les votacions de les eleccions, permetran que s’hi puguin dur a terme més activitats, donant més comoditats i facilitats a l’alumnat i professorat.

Redacció

 

Dow aturarà la unitat d’Hidrocarburs i informa que farà ‘un ús intermitent de les torxes’

Imatge de la torxa de Dow al polígon nord. Foto: Twitter Ajuntament de Constantí

Dow ha informat aquest dissabte per mitjà d’un comunicat de premsa que està duent a terme una aturada programada en la unitat d’Hidrocarburs, ubicada a la Pobla de Mafumet i Perafort. “Es tracta d’una aturada tècnica, ordenada i planificada, per dur a terme tasques de manteniment i implementació de millores i projectes de sostenibilitat i reducció de CO2 a les instal·lacions”, assegura la companyia.

“En el període comprès entre el 12 i el 18 de setembre de 2021, farem un ús intermitent de la torxa, com a part del procés de seguretat de l’aturada”, afegeix, recordant que “les torxes formen part dels sistemes i elements de seguretat de les plantes de producció, i és habitual que funcionin durant els processos d’arrencada o aturada de la planta, fins al restabliment de la situació de normalitat”.

Aquesta aturada comptarà amb un total de 76 companyies de serveis especialitzades i un pic màxim de 2.300 persones empleades, les quals realitzaran 1.700 intervencions. Entre altres operacions, s’hi durà a terme un nou sistema de control avançat, inspeccions legals, manteniment preventiu i correctiu o neteges de procés.

Redacció