.

.

TOTS 21

La Cambra, Perafort i la Secuita reclamen millores a la N-240 per accedir a l’Estació de l’AVE

La presidenta de la Cambra, amb els alcaldes i el subdelegat del Govern.Foto: Cedida

Laura Roigé, presidenta de la Cambra de Tarragona, Joan Martí Pla, alcalde de Perafort i Puigdelfí, i Eudald Roca, alcalde de la Secuita, s’han reunit amb Joan Sabaté, subdelegat del Govern de l’Estat a Tarragona, per tal d’exposar-li la necessitat de millorar la carretera N-240, com a principal accés a l’única estació d’alta velocitat de les Comarques de Tarragona.

La Cambra i els ajuntaments de Perafort i La Secuita conformen un grup de treball que impulsa accions diverses per posar en valor l’Estació del Camp de Tarragona, infraestructura estratègica per a la competitivitat de les empreses i la mobilitat de les persones.

La proposta presentada a Sabaté consisteix en una millora viària compresa entre la rotonda superior del barri de Sant Salvador, amb accés a la TP-2235 fins als Pallaresos, a l’alçada del punt quilomètric 5, i la rotonda d’accés a l’Estació del Camp de Tarragona, on hi ha instal·lada una màquina de tren al bell mig, que connecta amb la C-421B, amb una distància de només quatre quilòmetres. La principal millora hauria de consistir, principalment, en afegir a l’esmentat tram un nou carril viari en direcció a Valls.

Joan Martí, alcalde de Perafort, ha insistit que «ni l’accés de llevant de l’Estació amb el nou tram viari projectat, que ha d’unir aquesta infraestructura amb la carretera del Catllar, està solucionat, ni tampoc l’accés amb el sector de ponent del territori. Davant les dificultats per desenvolupar el vial de Sant Ramon projectat per la Generalitat, a remolc dels creixements urbanístics, considerem que hi ha una solució més eficient i amb una major repercussió territorial. Aquesta passa per millorar l’accés a l’Estació del Camp de Tarragona adequant la N-240».

Per la seva part, Eudald Roca, alcalde de la Secuita, ha explicat que «els beneficis d’aquesta millora viària es traduirien en un accés més ràpid i segur a l’Estació, ja que els tràfics de sortida s’absorbeixen conjuntament amb l’autovia A-27 de Tarragona-Valls. Així mateix, suposarien una millora per la mobilitat dels polígons químic nord i el de Perafort. I l’impacte ambiental seria molt baix, ja que la nova calçada podria integrar-se, pràcticament, en el mateix espai viari.»

Laura Roigé, presidenta de la Cambra de Tarragona, ha afegit que «és el mateix problema de sempre, tenim una estació que ofereix un servei ferroviari d’altes prestacions al territori. I el territori li dona a aquesta estació infraestructures i serveis poc avantatjosos. Cal que tots plegats entenguem la importància i l’oportunitat que l’Estació del Camp de Tarragona suposa pel desenvolupament empresarial i econòmic de la zona».

Joan Sabaté, subdelegat del Govern de l’Estat a Tarragona, ha recollit la proposta i s’ha compromès a fer-la arribar al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana.

 

Tot llest per donar el tret de sortida a la I Trail i Caminada Perafort

Imatge de la presentació. Foto: Cedida

L’Associació Esportiva Perafort Bike ha organitzat, amb la col·laboració de l’Ajuntament, la 1a edició del Trail i Caminada Perafort. Se celebrarà el proper diumenge 3 de juliol i estarà entre els actes de la Festa Major de Sant Pere de Perafort.

Les persones que vulguin fer la prova corrent hauran de completar un recorregut de 13km, amb un desnivell positiu de 290 metres. En canvi, les persones que vulguin fer-la caminant hauran de recórrer 9,5km amb un desnivell de 200 m positius.

La sortida es farà a l’avinguda Catalunya de Perafort. La prova de trail running s’iniciarà a les 8.30 h del matí; i la caminada, a les 8.40 hores.

Les inscripcions es poden fer a l’enllaç següent: http://www.athleticevents.net/inscripcions/trail-i-caminada-de-muntanya-de-perafort-2022-374. La modalitat de trail running té un preu de 14€ i la de caminada costa 12€. El preu inclou la bossa del participant, amb una samarreta tècnica, coca de Perafort i una entrada piscina municipal, entre altres.

Els dorsals es podran recollir:

  • Divendres 1 de juliol, de 10.30 a 13.15 h i de 17.15 a 19.15 h a Athletic Events (Ptge. Xavier Montsalbatge 9, Local-Tgn).
  • Dissabte 2 de juliol, de 17 a 21 h, al Casal Municipal de Perafort (Cr. Joan Palau 1-Perafort).
  • Diumenge 3 de juliol, de 7.15 a 8.15 h, a l’Escola Bressol Mar Blava (av. Catalunya).

Redacció

 

Aquest divendres es dona el tret de sortida a la Setmana Cultural de Perafort

Perafort encetarà aquest divendres una Setmana Cultural que s’allargarà fins al 8 de maig amb tot un seguti de propostes que acullen activitats infantils, teatre, cinema, literatura, música i la Diada Castellera com a punt i final.

La primera cita per aquest divendres és a l’espai de les Antigues Escoles (17 hores a 18 hores), amb la inauguració de l’exposició ‘Terraris, mossariums i quadres vius’, a càrrec de Dolo Rafols. L’horari és dissabte de 17 a 18 h i diumenge de 17 a 18 h. Posteriorment (19 hores), i en aquest cas al Casal de Perafort, Ensemble Vila-seca  interpreta ‘La dona erràtica’

Dissabte 30 d’abril

11 h Plaça Joan Palau Cercavila del bestiari de Perafort. A càrrec del centre Joventut.

18 h Casal de Perafort Concert del Cor The Issel’s Singers

Diumenge 1 de maig

D’11.30 a 14 h Casal de Puigdelfí Inflables per a tots els públics

14 h Casal de Puigdelfí Dinar Popular de l’1 de maig

Dimarts 3 de maig

17.30 h Antigues Escoles Berenar per a tots els nens i nenes

18 h Antigues Escoles Conte del Tresor del drac rebuf amb la Silvia Palazón

Dijous 5 de maig

18 h Antigues Escoles. Presentació del llibre ‘Com vas perdre el braç, Balchowsky?’. de Toni Orensanz

Divendres 6 de maig

19 h Casal de Puigdelfí. Presentació del documental ‘Les 7 vides d’Eduard Toda’. Amb presència dels seus autors, Ramon Masip, Toni Orensanz i Manel Vinuesa.

Dissabte 7 de maig

19 h Casal de Perafort. L’última de la companyia Antagonista Teatre

Diumenge 8 de maig

12 h Plaça Joan Palau Diada castellera amb la Colla Joves Xiquets de Valls i Xiquets de Vila-seca

18 h Casal de Puigdelfí Tarda de cinema amb ‘Jungle Cruise’

Redacció

 

La Cambra, Perafort i la Secuita demanen a la Generalitat més accessibilitat a l’Estació del Camp de Tarragona 

Imatge de la trobada d’aquest matí. Foto: Cambra

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha rebut aquest matí a Laura Roigé, presidenta de la Cambra de Tarragona; Joan Martí Pla, alcalde de Perafort i Eudald Roca, alcalde de la Secuita. La trobada institucional, que ha tingut lloc al Palau de la Generalitat, ha servit  per valorar com resoldre els problemes d’accessibilitat que pateix l’estació d’alta velocitat del Camp de Tarragona i afavorir, d’aquesta manera, la integració definitiva d’aquesta gran infraestructura al territori.

Val a dir que en aquests primers 15 anys de vida l’Estació, amb més d’un milió de passatgers anuals, ha superat totes les expectatives. La qual cosa la consolida com un nus ferroviari de primer ordre que interconnecta el Mediterrani, el centre i nord de la Península i és, a més, la nostra porta d’Europa a través dels serveis ferroviaris amb França.

Aquest potencial reporta directament beneficis empresarials i turístics no només a Perafort i la Secuita, sinó al conjunt de les Comarques de Tarragona.

Per aquest motiu, la Cambra de Tarragona i els representants municipals de Perafort i la Secuita han volgut fer un front comú per demanar al Govern de Catalunya que hi posi remei el més aviat possible, amb unes inversions molt concretes que tindrien un alt retorn. Cal tenir present que és l’única estació del territori d’aquestes característiques, i caldria posicionar-la adequadament, i això passa per dotar-la de totes les vies d’accés possibles.

S’ha explicat que el futur parking lowcost que s’implantarà proper a l’Estació serà una realitat durant l’any 2023. Donarà un servei alternatiu al pàrquing actual i solucionarà la mala imatge i la inseguretat que suposa l’actual escenari de vehicles aparcats als vorals de la via d’accés. Eudald Roca, alcalde de la Secuita, ha exposat davant de Vilagrà que «necessitem que s’executi amb urgència una rotonda d’accés al pàrquing i a l’Estació per donar accés al nou aparcament municipal, regular el trànsit i no generar caos circulatori».

La Cambra de Tarragona veu necessària l’execució del nou tram d’accés a l’Estació del Camp de Tarragona del TAV des de la TP-2031 del Catllar, tram la Secuita-el Catllar. En aquest cas, l’estudi informatiu i d’impacte ambiental està aprovat per Carreteres de la Generalitat des del 2008. Laura Roigé, presidenta de la Cambra de Tarragona, ha traslladat a la Consellera que «la construcció, d’un quilòmetre escàs, seria important perquè permetria connectar Torredembarra, i accedir amb més celeritat a tot el Penedès i el Garraf, que utilitza aquesta estació per anar a Madrid».

Joan Martí Pla, alcalde de Perafort, ha assenyalat que «queda pendent resoldre l’accés a l’Estació des de Tarragona amb dues possibilitats, millorant l’actual N-240 fins a la rotonda de la màquina de tren o bé desenvolupant el vial de Sant Ramon, competència de la Generalitat».

Redacció

 

Dulcilight, la petita empresa familiar de Perafort que triomfa a Amazon

Dulcilight és una marca d’edulcorants líder en vendes en el seu sector a la plataforma internacional Amazon. Darrere la firma hi ha una empresa familiar, Edulcodiet, liderada per Víctor Riesco, un veneçolà establert a Perafort.

Tot i la plena confiança del Víctor en el seu producte, l’èxit ha estat tota una sorpresa per a ells, ja que han aconseguit ser líders a Amazon en pocs mesos i amb un ritme de creixement exponencial. “Estem sorpresos i molt contents amb les vendes i els bons comentaris que rebem per part dels nostres clients. Qui compra Dulcilight, repeteix!”, assegura Víctor.

De fet, la marca Dulcilight ha aconseguit escalar posicions i situar-se diàriament, junt amb el cafè, entre els deu primers llocs dels productes més venuts en la categoria d’alimentació i begudes d’Amazon. Gràcies a aquest bon posicionament en la plataforma, Dulcilight ha aconseguit situar-se com a líder indiscutible a Espanya, i amb un creixement progressiu en mercats internacionals: “Creixem en presència a Itàlia i França, i el nostre objectiu ara és anar pel retail i grans mercats com són Alemanya i Regne Unit, iniciant l’expansió de la mà d’Amazon”, explica Víctor.

L’origen de l’empresa

La idea de crear l’empresa va sorgir arran del diagnòstic de diabetis de Víctor qui, gran aficionat al dolç, es va negar a prescindir del gaudí. Així, després d’un temps investigant amb productes naturals, van donar amb la fórmula que és actualment la base de tots els productes de la marca: Edulcorante Moreno, Eritritol, Xilitol, Stevia i Sucralosa.

Un dels principals beneficis dels productes de Dulcilight, a més de ser saludables i sostenibles, és que el seu sabor natural no modifica el sabor propi dels aliments. A més, són productes aptes tant per a celíacs com per a vegans, així com una alternativa perfecta per a aquells que volen portar una vida i una alimentació més saludables.

Redacció

 

La pregonera Anna-Priscila Magriñà dona el tret de sortida a la Festa Major de Puigdelfí

La pregonera, la periodista Anna-Priscila Magriñà, va donar el tret de sortida a la Festa amb un emotiu pregó recordant la seva infància i joventut als carrers de la vila. Foto: Cedida

Ahir, dia 20 de gener, dia de Sant Sebastià, va començar la Festa Major de Puigdelfí. Enguany, la pregonera, la periodista Anna-Priscila Magriñà, va donar el tret de sortida a la Festa amb un emotiu pregó recordant la seva infància i joventut als carrers de la vila, quan venia a passar els cap de setmana i festes a casa els seus padrins.

Anna-Priscila Magriñà ha publicat quatre llibres de divulgació històrica i és col·laboradora habitual de La tarda de Catalunya Ràdio, el programa Via lliure de RAC1 i The Weekly Mag, a la Xarxa. Té una columna mensual a la revista Sàpiens, on també hi publica reportatges sobre curiositats de la història. Aquesta temporada s’ha estrenat col·laborant amb el programa Planta baixa, de TV3.

A més, durant 4 dies, del 20 al 23 de gener, actes de tot tipus i per a totes les edats ompliran el Casal de la vila. Enguany però, serà una Festa Major una mica diferent, marcada per les restriccions sanitàries.

Malgrat totes aquestes mesures, la Festa Major mantindrà tot l’entusiasme i emoció habituals per part d’una comunitat que viu amb passió la seva festa més preuada.

L’Ajuntament demana a tots els puigdelfinencs i puigdelfinenques, gaudir de la festa amb responsabilitat.

Redacció

 

Gaudeix del Nadal a Perafort i Puigdelfí

L’agenda d’activitats per Nadal a Perafort i Puigdelfí ja està definida i, entre els mesos de desembre i gener, portarà més d’una vintena de propostes d’activitats, tallers i demés. La primera d’elles serà ja aquest mateix divendres 3 de desembre amb la presentació del vídeo de les sortides a la gent gran, i la darrera serà la nit màgica amb l’arribada de Ses Majestats els Reis d’Orient el dia 5 de gener al vespre.

Programa d’actes:

Redacció

 

Dow informa que farà un ús intermitent de la torxa

Durant les darreres setmanes, Dow ha dut a terme una Aturada Programada en la unitat d’Hidrocarburs, ubicada al a Pobla de Mafumet i Perafort. Segons una nota de premsa feta apública per la companyia, «es tracta d’una aturada tècnica, ordenada i planificada, durant la qual s’ha dut a terme tasques de manteniment i d’implementació de millores i projectes de sostenibilitat i reducció de CO2 a les instal·lacions».

Durant els propers dies, «farem un ús intermitent de la torxa, com a part del procés de posada en marxa de l’aturada. Aquest període d’ús de la torxa es realitzarà de manera ordenada i planificada, seguint les diferents etapes del procés de posada en marxa».

Cal recordar que les torxes formen part dels sistemes i elements de seguretat de les unitats de producció i és habitual que funcionin durant els processos d’arrencada o aturada de la unitat, fins al restabliment de la situació de normalitat. «Preguem disculpes i comprensió davant les molèsties que aquesta situació pugui ocasionar», afirmen des de Dow.

Aquesta parada, segons continua el comunicat, «ha comptat amb un total de 76 companyies de serveis especialitzades i un pic màxim de 2.300 persones empleades. Tot això ha permès l’actualització i millora de les nostres instal·lacions com a part del pla estratègic a curt i llarg termini de Dow Tarragona, duent a terme operacions com la implementació d’un nou sistema de control avançat, inspeccions legals, manteniment preventiu i correctiu o neteges de procés».

Redacció

 

AGENDA: La Festa de l’Oli Nou arriba aquest diumenge a Perafort i Puigdelfí

Aquest proper diumenge, 28 de novembre, Perafort i Puigdelfí acollirà la una nova edició de la ja tradicional Festa de l’Oli Nou. L’acte, organitzat per l’Ajuntament en col·laboració amb la Societat Cultural i Recreativa de Perafort i Olis del Tarragonès, es realitzarà a la plaça Joan Palau, de 9.30 a 13h.

Com és habitual, les persones assistents podran degustar un esmorzar popular amb pa torrat i tomàquet amanit amb oli d’oliva novell, botifarra, cansalada i un got de vi per només 3€.

D’altra banda, també hi haurà la Trobada d’Intercanvi de plaques de cava i el Mercat d’Artesania on es podran realitzar les primeres compres nadalenques i adquirir productes artesanals.

La Festa de l’Oli Nou de Perafort és una celebració dedicada als olis novells, els més bons de la temporada.

Redacció

 

L’Ajuntament de Perafort i Puigdelfí estrena compte d’Instagram

El nou perfil s’estrena amb la promoció i difusió dels actes del 25-N a Perafort i Puigdelfí.

L’Ajuntament de Perafort i Puigdelfí posa en marxa el compte oficial de l’Ajuntament a la xarxa social d’Instagram per tal d’optimitzar la seva tasca informativa i de promoció del municipi. Podeu trobar el perfil amb el nom d’@ajperafortipuigdelfi.

S’obre així un nou canal de comunicació i interacció amb els veïns i veïnes de la vila, alhora que el consistori continua adaptant-se a les plataformes digitals i potenciant la seva presència a les xarxes socials. Aquesta obertura representa un nou pas cap a la màxima transparència del consistori i s’afegeix als que ja existeixen a través de Facebook, el web oficial de l’Ajuntament i l’App mòbil ‘Perafort i Puigdelfí’ per iOS i Android.

El nou perfil s’estrena amb la promoció i difusió dels actes del 25-N a Perafort i Puigdelfí.

Redacció

 

Perafort organitza diversos actes pel Dia Internacional contra la violència envers les dones

Perafort i Puigdelfí tornarà a mostrar la seva cara més reivindicativa amb motiu de la celebració, aquest proper dijous 25 de novembre, del Dia Internacional contra la violència envers les dones. Tot i que la lluita real es faci en el dia a dia, durant els 365 dies de l’any, aquesta data en particular sempre és molt indicada per donar màxima visibilitat a la lluita contra la violència patriarcal, tant la física com la que no ho és.

Per seguir conscienciant de la necessitat d’erradicar qualsevol tipus d’agressió masclista, des de l’Ajuntament de Perafort i Puigdelfí s’han organitzat els actes següents:

Dissabte 20 i 27 de novembre i 4 de desembre

Curs de Conscienciació i educació sobre la violència de gènere. De 9 a 12 h al Casal de Perafort, dirigit a joves de 12 a 20 anys.

Dilluns 22 de novembre

Portes obertes classes de zumba i entrega samarreta 25-N. De 18.30 a 19.30 h al Casal de Puigdelfí.

Dimarts 23 de novembre

Entrega mascareta i samarreta 25N al curs de gimnàstica de la Gent gran. De 9.30 a 10.30 h al Casal de Perafort.

Dimecres 24 de novembre

Portes obertes classes de zumba i entrega samarreta 25-N. De 18.30 a 19.30 h al Casal de Perafort.

Dijous 25 de novembre

Entrega mascareta i samarreta 25N al curs de gimnàstica de la Gent gran. De 9.30 a 10.30 h al Casal de Puigdelfí.

Presentació del Vídeo contra la violència envers les dones amb la participació dels veïns i veïnes del municipi, a les 18.30 h al Casal de Perafort.

A continuació Lectura del Manifest i per finalitzar l’acte pintada d’un mural amb mans liles, activitat proposada pel Consell Comarcal del Tarragonès.

Dissabte 27 de novembre

“La Boca Descosida”, espectacle d’Alba Mascarella per a joves i adults, un recorregut per la poesia i la prosa poètica. A les 12 h al Casal de Perafort.

Diumenge 28 de novembre

Ellas Music Band”, un repertori molt variat en ritmes i estils: música balcànica, jazz, blues, rock, folk i rumba. A les 18.30 h al Casal de Puigdelfí.

Redacció

 

Perafort tindrà un nou punt de mesurament de contaminació atmosfèrica

Estació de la XVPCA a Perafort. Foto: Govern

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha posat en marxa aquestes darreres setmanes sis nous equips de mesurament automàtic de partícules PM10 i PM2,5 en diversos punts de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA). En concret, un de PM2,5 a la ciutat de Barcelona (Palau Reial), i cinc de PM10 i PM2,5, situats a Igualada, Mollet del Vallès, Sant Andreu de la Barca, Gandesa i Perafort. D’aquesta manera, ja són 41 els punts de mesurament automàtic de PM10 que hi ha repartits per tot Catalunya i vuit de PM2,5, inclòs el primer que se situa a la ciutat de Barcelona. Les dades obtingudes es poden consultar en temps real a través del web ‘Vols saber què respires?’, de l’aplicació mòbil Aire.Cat i del portal de dades obertes.

Val a dir que la Generalitat vigila des de fa anys aquests contaminants de forma manual, que és el mètode de referència que estableix la legislació europea. La connexió automàtica, però, contribuirà a complementar aquesta vigilància  i a disposar de manera més àgil d’informació sobre els nivells de partícules en l’aire.

Composició diversa

El material particulat suspès en l’aire és una barreja complexa de partícules sòlides i líquides formada per un conjunt de molècules de la mateixa substància o de diferents. Es classifiquen, segons el seu diàmetre, en PM10 (diàmetres inferiors a 10 micres), PM2,5 (inferiors a 2,5 micres) i PM1 (inferiors a 1 micra). Aquestes partícules provenen de fonts naturals i antropogèniques. Entre les fonts emissores vinculades a l’activitat humana destaquen el trànsit, les calefaccions, les indústries, la construcció, les pedreres o la foneria.

Cal tenir present que les partícules es poden emetre directament per una font o bé es poden generar a l’atmosfera com a resultat de la reacció de contaminants ja presents a l’atmosfera. La Generalitat ha dut a terme al llarg dels anys diferents estudis amb col·laboració amb l’IDAEA-CSIC per ampliar el coneixement de la composició d’aquestes partícules. Un coneixement que permetrà als diferents ens implicats en la millora de la qualitat de l’aire dur a terme polítiques més eficients en aquesta matèria.

Xarxa en contínua adaptació

A Catalunya, en general, les diferents fraccions de material particulat (PM10 i PM2,5) han disminuït de manera evident des del 2008, fet que es pot atribuir a tres factors: la crisi econòmica, unes condicions meteorològiques més favorables i l’aplicació de mesures per reduir les emissions antropogèniques.

La xarxa de mesuraments que serveix per realitzar l’avaluació de la qualitat de l’aire a Catalunya la, XVPCA, s’adapta tant als canvis del territori com als canvis de normativa, per optimitzar els recursos i per millorar la qualitat d’aquesta avaluació. Actualment disposa de 117 punts de mesurament de diferents contaminants, repartits per 75 municipis.

Redacció

 

Arriba la sisena edició de la Caminada solidària contra la diabetis a Perafort, Puigdelfí i Els Garidells

Els municipis de Perafort i Puigdelfí i Els Garidells s’han unit per organitzar un any més la Caminada solidària contra la diabetis que enguany arriba a la seva sisena edició. La caminada està emmarcada dins del Dia Mundial de la Diabetis que es commemora el mateix dia.

Serà el pròxim 14 de novembre a les 10 hores i sortirà des de l’Escola Bressol de Perafort. Tindrà un recorregut pels voltants dels dos municipis d’uns 9 kms aproximadament.

Les inscripcions es faran el mateix dia a partir de les 8.30 h i tindrà un cost de 3 euros com a donatiu, destinat al Grup d’Investigació en Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (IISPV). Es donarà als i les participants una samarreta com a record, hi haurà un esmorzar als Garidells i a l’arribada a més d’un val de descompte per una cadena de roba i complements esportius i sorteig de material dels col·laboradors.

Redacció

 

Les obres per passar a ample internacional del tram entre Castelló i Tarragona s’adjudicaran ‘de manera imminent’

El comissionat per al corredor mediterrani, Josep Vicent Boira.

El comissionat per al corredor mediterrani, Josep Vicent Boira, ha avançat que les obres per passar d’ample ibèric a ample internacional del tram entre Castelló i Tarragona s’adjudicaran «de manera imminent». Boira ha concretat que quan estiguin acabats aquests treballs el trajecte entre Barcelona i València s’escurçarà uns deu minuts. A més, el comissionat ha apuntat que l’estudi per cercar alternatives a l’actual línia de mercaderies per Tarragona s’adjudicarà també aviat i que l’informe estarà enllestit en un període «d’entre dotze i quinze mesos». Boira ho ha afirmat des de l’estació de Camp de Tarragona, on ha inaugurat una exposició que commemora els 160 anys de la concessió de la línia entre Tarragona i València.

Eloi Tost

 

L’ajuntament de Perafort acorda eliminar la taxa d’escombraries

Ajuntament de Perafort.

L’ajuntament de Perafort i Puigdelfí ha acordat en plenari eliminar «fins a nou avís» la taxa d’escombraries per al veïnat del municipi. Una mesura que ha considerat «convenient» de cara a alleugerir la càrrega fiscal i compensar tant «la crisi econòmica» com l’augment dels preus de subministrament elèctric.

Segons ha fet públic el consistori per mitjà d’una nota de premsa, l’ajuntament «destinarà anualment 70.000 euros de les arques municipals a suprimir la taxa sobre la gestió de residus municipals a les activitats econòmiques i veïns i veïnes de la vila que s’han vist directament afectat» per l’increment del cost de la llum. La bonificació s’aplicarà automàticament en el rebut del primer trimestre de l’any 2022, «i per tant ja no es girarà el rebut corresponent».

Redacció

 

Reforma integral de les Antigues Escoles de Perafort

Les reformes a les antigues escoles permetran que s’hi puguin dur a terme més activitats. Fotos: Ajuntament

Durant aquest proper mes d’octubre s’iniciaran la reforma integral de les Antigues Escoles de Perafort. Les actuacions que es duran a terme seran:

  • Canvi de les finestres de les dues aules de l’Escola.
  • Canvi del vallat i porta del perímetre de les escoles.
  • Reforma del lavabo i fusteria nova a l’edifici.
  • Instal·lació de punt wifi i connexió LAN a l’aula formativa.
  • Instal·lació d’una pantalla interactiva i mobiliari pel professorat.

El Pla d’Acció Municipal de la Diputació de Tarragona subvenciona el canvi de les finestres de les Escoles Velles, que té un cost de 16.772,34 euros, amb un import de 13.844,60 euros.

La resta de les actuacions tindran una partida específica del romanent de tresoreria del pressupost.

Les reformes a les Antigues Escoles, que són el lloc on es duen a terme alguns cursos formatius com l’anglès, ioga o hipropressius o les votacions de les eleccions, permetran que s’hi puguin dur a terme més activitats, donant més comoditats i facilitats a l’alumnat i professorat.

Redacció

 

Dow aturarà la unitat d’Hidrocarburs i informa que farà ‘un ús intermitent de les torxes’

Imatge de la torxa de Dow al polígon nord. Foto: Twitter Ajuntament de Constantí

Dow ha informat aquest dissabte per mitjà d’un comunicat de premsa que està duent a terme una aturada programada en la unitat d’Hidrocarburs, ubicada a la Pobla de Mafumet i Perafort. “Es tracta d’una aturada tècnica, ordenada i planificada, per dur a terme tasques de manteniment i implementació de millores i projectes de sostenibilitat i reducció de CO2 a les instal·lacions”, assegura la companyia.

“En el període comprès entre el 12 i el 18 de setembre de 2021, farem un ús intermitent de la torxa, com a part del procés de seguretat de l’aturada”, afegeix, recordant que “les torxes formen part dels sistemes i elements de seguretat de les plantes de producció, i és habitual que funcionin durant els processos d’arrencada o aturada de la planta, fins al restabliment de la situació de normalitat”.

Aquesta aturada comptarà amb un total de 76 companyies de serveis especialitzades i un pic màxim de 2.300 persones empleades, les quals realitzaran 1.700 intervencions. Entre altres operacions, s’hi durà a terme un nou sistema de control avançat, inspeccions legals, manteniment preventiu i correctiu o neteges de procés.

Redacció

 

Ja estan en marxa els actes de la festa major de Sant Pere de Perafort

El sopar es va celebrar a la plaça de l’Església. Foto: Ajuntament

Torna a Perafort la celebració de la festa major en honor a Sant Pere i ho fa, com és d’esperar, marcada pel seguiment de totes les mesures per evitar la propagació de la Covid. Com marca la tradició, la lectura del pregó de festa major va representar ahir, l’inici oficial d’aquesta celebració. Javier Sancho, director del Complex Industrial de Repsol a Tarragona, va ser l’encarregat de pronunciar el tradicional pregó de festa major.

Amb un discurs proper, Sancho es va adreçar als assistents per parlar-los de la seva vinculació tant professional com personal, amb el municipi de Perafort i Puigdelfí. En aquest sentit, va recordar que quan era petit, sortia amb els pares a passejar pels pobles de la província i que en aquelles sortides de cap de setmana, feien parades a Perafort on compraven les seves tradicionals coques. A nivell professional, el director del Complex Industrial de Repsol a Tarragona va destacar “la bona relació de veïnatge existent amb el municipi que ha acollit amb bon gust a les empreses que, com Repsol, s’han anat instal·lant als seus terrenys”.

Per la seva banda, durant l’acte del pregó l’alcalde va voler incidir en el fet que aquesta era una de les primeres trobades “després de l’aturada d’un any que tots hem viscut a causa de la Covid. Ha estat un any difícil amb les greus conseqüències que ha tingut per a les persones i que tots coneixem de sobres. Per sort, però, anem avançant amb el control d’aquesta pandèmia i això ens permet poder tornar a gaudir avui d’aquest acte tan destacat de la nostra festa major en honor a Sant Pere”.

Després del pregó, els veïns i veïnes del poble van poder participar en el també habitual Sopar de Gala que aquest any, per primer cop, es va celebrar a la plaça de l’Església i que va estar amenitzat per l’actuació del monologuista Guillem Estadella. Entre els actes programats amb motiu de la festa major, durant el passat cap de setmana ja van tenir lloc les primeres activitats. D’una banda, es van dur a terme els partits de pàdel en el marc del segon Torneig Sant Pere de Pàdel organitzat pel Club Pàdel de Perafort. Així mateix, també es va disputar un partit de futbol de solters contra casats i la volta ciclista 54è Gran Premi Sant Pere Memorial Ramon Falcó, una de les voltes ciclistes que gaudeix de més tradició al conjunt de Catalunya.

Els actes amb motiu de la festa major de Sant Pere de Perafort s’allargaran fins al proper diumenge. Durant aquests dies, hi ha previstos diversos actes pensats perquè tant grans com petits, puguin passar una bona estona i que ho facin sempre seguint les mesures de seguretat establertes en cada moment per protegir-se contra la Covid.

Aquest dimecres, els més petits podran gaudir amb els diversos inflables que s’han instal·lat al carrer Joan Palau i a la Pista Poliesportiva del poble, mentre que dijous, es durà a terme una masterclass d’aeròbic a la plaça de l’Església i un espectacle de teatre a càrrec de la Companyia Mortelo & Manzani.

De cara al cap de setmana, hi ha prevista la celebració d’alguns dels actes que acostumen a tenir més bona acollida. D’una banda, divendres tindrà lloc la Nit Jove amb l’Orquestra Los Tremendos. D’altra banda, dissabte al matí, els petits i les petites podran divertir-se amb els jocs d’aigua que s’han previst al carrer Joan Palau. El mateix dia, també hi haurà la cercavila popular amb la Llumeneta i la Llumeneta’s Band i l’actuació de l’Orquestra La Principal de la Bisbal.

L’últim dia de la festa major se celebrarà la missa solemne en honor al patró, la qual comptarà amb la participació de la Coral Prades Cor. També tindrà lloc el sopar de pa amb tomàquet, al carrer Joan Palau, i el castell de focs que posarà punt final a la festa major de Sant Pere d’aquest 2021.

Redacció

 

Els 13 magnífics del Tarragonès

Un total de tretze persones/entitats de diferents municipis de la comarca que s’han distingit per la seva labor cultural, científica, econòmica, social o urbanística han rebut un reconeixement, promogut pel Consell Comarcal del Tarragonès,. Fotos: Cedides

Aquest divendres ha tingut lloc a la Plaça de l’Església de Perafort el lliurament de les distincions de Mèrit de Serveis Distingits, amb l’objectiu d’honorar persones o entitats en mèrits a la labor realitzada o conducta seguida que hagin contribuït a augmentar el prestigi d’un municipi del Tarragonès o de la comarca en el seu conjunt. Han estat 13 els guardonats. L’acte no es va poder celebrar en el seu moment degut a la situació d’emergència sanitària per la irrupció de la pandèmia de Covid-19, i s’ha recuperat tan aviat la situació ho ha permès amb totes les mesures d’higiene i seguretat necessàries.

L’acte s’ha iniciat a les 19:00 hores, i ha estat conduit per la periodista Núria Cartanyà. A continuació, Joan Martí Pla, president del Consell Comarcal del Tarragonès i alcalde de Perafort i Puigdelfí, ha donat la benvinguda a totes les personalitats premiades i a totes les persones assistents. L’acte també ha comptat amb la presència d’altres alcaldes/desses i regidors/es dels municipis del Tarragonès així com representants de les entitats i personalitats distingides. L’acte ha estat amenitzat per la Stromboli Jazz Band.

Les distincions han estat promogudes pel Consell Comarcal del Tarragonès, a suggeriment d’alguns municipis de la comarca. En les Bases s’estableix que els distingits de cada edició són presentats pels Ajuntaments, a proposta del ple municipal. Després d’exposar-ho al públic, és aprovat pel Ple del Consell Comarcal.

Els distingits d’aquesta sisena edició

Les personalitats o institucions que han rebut el reconeixement en aquesta sisena edició són:

NÚRIA RUIZ MORILLAS (ALTAFULLA)

És doctora en Química i professora de la URV. Investigadora en projectes de recerca de caràcter interdisciplinari entre les ciències experimentals, la divulgació de la ciència, les ciències socials i les humanitats, i amb perspectiva de gènere. Fa més de quinze anys que assessora i imparteix xerrades sobre el treball de recerca. Ha organitzat tallers de ciència aplicats a la docència i ha dissenyat i organitzat tallers experimentals en fires de ciència al Tarragonès.

JOSEP MARIA GAVALDÀ i COLOMINA (CATLLAR)

Exbatlle de la vila, la seva tasca a escala local i comarcal queda acreditada amb els canvis que va promoure al municipi, però cal destacar tres projectes com els més emblemàtics: el Centre Cultural, el parc de la Torre d’en Guiu i la recuperació i consolidació del castell del Catllar. Home apassionat per la història i l’arquitectura, Josep M. Gavaldà sempre ha tingut la mirada fixada a donar a conèixer el patrimoni cultural del Catllar arreu.

MONTSERRAT DUCH PLANA (CONSTANTÍ)

És doctora en Història i catedràtica d’Història Contemporània de la URV. Ha estat vinculada des dels seus inicis com a investigadora, a la història social i política de la Catalunya del segle XX. Ha impulsat diversos projectes de recerca, des d’on ha conreat la història social del segle XX en els seus vessants catalans, espanyols i europeus, en especial les polítiques de memòria, els usos públics de la història i la història de les dones. Paral·lelament a la seva carrera universitària, ha mantingut una intensa carrera política.

MARÍA DE PALACIO RODRÍGUEZ-SOLANO (CREIXELL)

Distinció a títol pòstum. Va ser farmacèutica de Creixell i la seva tasca complementava el servei mèdic, ella oferia informació per fer un bon ús de les medecines i resoldre dubtes. S’ha de destacar també la seva implicació en la vida del municipi, participant activament i promovent activitats lúdiques i socials. Fins al final de la seva vida, es va implicar de manera molt activa amb Càritas Parroquial de Creixell.

LLUÍS VIRGILI VIRGILI (LA NOU DE GAIÀ)

Dedicat a la recerca de documentació històrica, especialment sobre els orígens del municipi. Ha tingut cura de difondre els seus coneixements participant en diferents cicles de conferències i amb la publicació d’articles històrics a les revistes municipals. L’any 2011, coincidint amb el primer mil·lenari, va fer l’estudi del llibre del Consell del Lloch, que comprèn el periple que va de la Guerra dels Segadors a la de Successió, i que culmina amb la seva publicació.

ASSOCIACIÓ DE JUBILATS (ELS PALLARESOS)

No és només un centre d’entreteniment i formació de la gent gran; també és una organització que canalitza les reivindicacions d’aquest col·lectiu i una peça fonamental dels Pallaresos. La seva tasca principal és fomentar activitats de tota mena per afavorir la salut i el lleure dels associats. També intenten integrar al municipi les persones que han vingut d’altres llocs, atretes per l’oferta de treball de la indústria.

JOAN SOLÉ VIDAL (PERAFORT)

Ha estat tinent d’alcalde durant vuit anys a l’Ajuntament de Perafort. Cal destacar que sempre ha estat relacionat amb les activitats culturals que s’han desenvolupat al municipi en diferents períodes i de diverses maneres. Ha format part de la Societat Cultural i Recreativa de Perafort amb diferents càrrecs. En els darrers anys, ha col·laborat en el tradicional Concurs de Pessebres, Arbres de Nadal i Balconades que impulsa l’Ajuntament, i n’ha sigut jutge en diverses convocatòries.

LA CORRIOLA TEATRE (LA POBLA DE MAFUMET)

A més de les representacions teatrals, l’entitat es fa càrrec de la representació dels Pastorets. Així mateix, organitza la ja consolidada Mostra de Teatre Carme Baget. Al llarg de la seva història han representat molts espectacles, entre els quals destaquen L’hostal de la Glòria, El Rei Lleó. El Musical, i La llegenda del Lledó (Història d’un poble). Entre els objectius hi ha el foment de la cultura teatral, fer representacions teatrals amb els membres de l’entitat, seguir enriquint el bagatge teatral dels socis i sòcies, amb la visualització d’obres, tant professionals com amateurs i la formació en diferents àmbits teatrals.

CORAL VERGE DE BERÀ (RODA DE BERÀ)

El seu repertori ha estat molt extens i ha incorporat diferents estils: sardanes, havaneres, gòspel i cançons tradicionals catalanes i d’altres indrets. Aquest és un distintiu de la seva manera de fer: donar a conèixer altres cultures, mitjançant les seves actuacions. Cal destacar el gran nombre de concerts que fan, com ara el Concert de Nadal, el cant del Miserere, el concert a la Pedrera de l’Elies i la gran trobada de corals al Roc de Sant Gaietà. És destacable la seva tasca d’intercanvi amb altres corals.

CLUB DE BITLLES CATALANES (SALOMÓ)

Des de la seva fundació ha tingut una trajectòria esportiva molt bona, ja que ha guanyat campionats i diversos títols individuals. Amb motiu del seu desè aniversari, la Federació Catalana de Bitlles i Bowling els hi va concedir l’organització de la final del XII Gran Premi de Catalunya – Supercopa de Bitlles Catalanes. L’esdeveniment es va haver de suspendre per la pandèmia.

CÀRITAS (SALOU)

Aquesta entitat ha exercit des de la seva fundació una continuada i intensa labor social i humanitària, oferint acollida, acompanyament i cobertura de necessitats bàsiques a les famílies salouenques amb menys recursos, més necessitades i més vulnerables socialment. Cal destacar que aquesta tasca la desenvolupen persones voluntàries a través de la implementació de diferents projectes.

MUSEU BÍBLIC TARRACONENSE (TARRAGONA)

L’objectiu de l’entitat és ser un instrument pedagògic que ajudi a emmarcar històricament i culturalment les Sagrades Escriptures i a descobrir la influència que la Bíblia ha exercit sobre la cultura i el pensament universal. En els últims temps el museu ha posat en valor l’edifici de la Casa dels Concilis a partir de diferents estudis i intervencions arqueològiques, creant un espai d’interpretació, Tarracròpolis, que ajuda al visitant a explicar l’evolució històrica i urbanística de l’acròpolis de la ciutat.

GRUP DE DONES (TORREDEMBARRA)

L’entitat va néixer perquè hi havia una manca de relació entre la societat d’aleshores i les dones. Cal destacar que les activitats que du a terme són molt variades i inclouen tant l’entreteniment com la formació: excursions, exposicions d’art, menjars conjunts, xerrades, cursos, etc. També tenen un ampli ventall de tallers sobre diferents àmbits. Cal mencionar, d’una manera especial, el patrocini del Premi Isabel de Villena, de narrativa de dones.

Redacció

 

L’Ajuntament de Perafort edita un llibre sobre la història del Casal municipal amb motiu de Sant Jordi

’30 anys del Casal de Perafort’ i el punt de llibre. Fotos: Ajuntament

L’Ajuntament de Perafort i Puigdelfí ha mantingut un any més, la tradició d’editar un llibre amb motiu de la celebració de Sant Jordi. Aquesta és una iniciativa que el consistori va engegar fa anys i que té l’objectiu de publicar, de manera anual, un llibre que tingui alguna relació amb el municipi, ja sigui perquè parla de la seva història, perquè ha estat escrit per algun dels seus habitants o bé, perquè està fet gràcies a la col·laboració de tots els veïns i veïnes, com és el cas dels reculls de receptes o fotografies que s’han publicat en edicions anteriors.

En aquest 2021, el llibre que s’ha repartit a totes les llars del municipi és ‘30 anys del Casal de Perafort’, i és que el proper 15 de juny farà tres dècades des que es va inaugurar aquest equipament social. El llibre recull per tant, la història del Casal, des dels inicis del moviment societari perafortí que va impulsar la creació d’un espai per a l’oci i el lleure dels habitants; passant per la construcció de l’edifici, que va anar a càrrec de l’Ajuntament; i fins arribar a l’època actual de la qual es recullen fotografies dels principals actes que any rere any, tenen lloc al Casal.

30 anys del Casal de Perafort’ recull també articles de tots els presidents que ha tingut la Societat Cultural i Recreativa de Perafort, associació gestora del Casal, des que aquest equipament municipal es va inaugurar l’any 1991.

Així doncs, han estat moltes les persones que han col·laborat en l’elaboració d’aquest llibre. Els uns, perquè han escrit articles i els altres, perquè han realitzat un treball de documentació essencial per a l’edició del llibre, treball que compren tant la recerca de documents antics sobre l’associació, com la recopilació de fotografies antigues i actuals dels actes celebrats al Casal durant aquestes tres dècades. “Aquest llibre compleix amb escreix la voluntat que ens vàrem marcar quan vam iniciar aquesta tradició d’editar un llibre amb motiu de Sant Jordi. D’una banda, recull una part de la nostra història i ens explica amb tot detall com unes quantes persones van ser capaces de crear una associació que va vetllar per l’oci i el lleure dels habitants de Perafort i que després, va ser capaç de fer els passos oportuns perquè l’Ajuntament construís aquest equipament dels quals ells, en són els gestors”, explica Joan Martí Pla, alcalde de Perafort.

Però aquesta no és l’única tradició que s’ha fet un lloc amb el pas del temps a Perafort, amb motiu de la celebració de Sant Jordi. En aquest sentit, de nou, el consistori ha repartit a totes les llars i junt amb el llibre, una rosa i un punt de llibre. Aquest últim ha estat elaborat amb el dibuix guanyador d’un concurs organitzat entre els nens i les nenes de Perafort i Puigdelfí, per tal de trobar la il·lustració amb què es faria aquest punt de llibre.

D’altra banda, els més petits de la casa també han tingut un llibre de regal per part de l’Ajuntament. En aquest sentit, els títols que s’han repartit són: ‘Bany amb sons. Les formes’, per a nadons; ‘Animals del Mar’, per a petits de 2 a 4 anys; ‘A la fira’, per a nens i nenes a partir de 5 anys; ‘El perquè del cos humà’, adreçat a nens i nenes de més de 6 anys; ‘Quina família’, per a lectors de més de 8 anys; ‘L’illa misteriosa’ i ‘Cinc setmanes amb globus’, ambdós de Jules Verne i per a majors de 12 anys.

La celebració de Sant Jordi sempre ha estat molt especial a Perafort i Puigdelfí. Ens agrada aquesta festa i creiem que és un bon dia per reivindicar la importància de la lectura entre els grans i els petits, per això editem un llibre per als adults i en repartim d’altres adreçats especialment als infants per tal que es familiaritzin amb aquest hàbit”, explica l’alcalde. El batlle també destaca que “enguany, igual que l’any passat i a causa de la pandèmia, no hem pogut gaudir d’activitats complementàries durant el dia de Sant Jordi, com per exemple, el nostre tradicional dinar popular al Casal o la diada castellera. Esperem que l’any que ve puguem reprendre aquestes activitats també. El que tenim clar és que no deixarem perdre la tradició d’editar un llibre relacionat amb el nostre municipi”.

Redacció