TARRAGONA 21

Perafort reparteix packs de protecció sanitària a la gent gran

L’ajuntament de Perafort i Puigdelfí ha anunciat que enguany, degut a la situació d’emergència sanitària provocada per la COVID-19, no s’ha pogut dur a terme la sortida de primavera-estiu amb la gent gran que celebrem des de fa ja molts anys. Tot i això, i com a mesura de prevenció, des del consistori es farà arribar un pack de protecció sanitari a tots ells, que es començarà a repartir a partir d’aquest dimecres 12 d’agost.

El pack està format per:

– Una ampolla de gel hidroalcohòlic de 500ml

– Un pack de guants de vinil amb 100 unitats

– Un pack de mascaretes amb 50 unitats.

– Una carta informativa de l’Alcalde Joan Martí Pla

Redacció

 

Cambrils i El Morell, sorpresos en no figurar al Pla Director del Camp de Tarragona

El secretari de l’Agenda Urbana i Territori, Agustí Serra, reunint-se amb els alcaldes i representants municipals de Tarragona, Reus, Salou, la Canonja, Constantí i Vila-seca el 6 de juliol passat. Foto: Generalitat

L’Ajuntament de Cambrils no va ser convidat a la reunió que el 6 de juliol cuinava la creació del Pla Director Urbanístic del Camp de Tarragona per ordenar l’àrea metropolitana de Tarragona. Així ho anunciava. Hi eren presents, cridats pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, els consistoris de Tarragona, Reus, Vila-seca, Salou, La Canonja i Constantí.

Malgrat tenir prop de 40.000 habitants, formar part del nucli del Camp, està tarifàriament integrat en el sistema de transport públic del Camp de Tarragona i ser un pol turístic de primer ordre, Cambrils no fou cridat a la reunió, com tampoc altres municipis de l’interior de la regió i no parlem d’una capital de comarca que històricament formava part del triangle del Camp de Tarragona, Valls.

L’absència de Cambrils ha provocat sorpresa i preocupació al sí de l’equip de govern, ja que no s’entén que el municipi no hi sigui ni s’informi de per què és així, segons ha sabut Tarragona21. L’alcaldessa, Camí Mendoza, no fa declaracions de moment sobre el tema.

Fonts del Departament de Territori i Sostenibilitat han confirmat a Tarragona21 que l’alcaldessa es va posar en contacte amb el departament per demanar per què Cambrils no formà part de la reunió inaugural. Se li va respondre que la selecció dels sis municipis feta pel departament per acudir a la reunió obeeix a ‘criteris purament tècnics i no polítics‘. Criteris sobre el nucli del Camp de Tarragona i l’entorn industrial de què estan envoltats.

No només Cambrils ha mostrat estranyesa per estar absent de la reunió. També El Morell, situat en una cruïlla de camins i amb un polígon de la gran indústria -Repsol, Messer o Carburos Metálicos es troben al seu terme municipal-. Així ho ha expressat el seu alcalde, Eloi Calbet, preguntat per Tarragona21. ‘Ni tan sols sabíem que es feia la reunió. Ningú ens n’ha informat’, ha declarat amb evident ennuig. L’absència de notícia sobre la trobada és general entre els consistoris que no van ser cridats. Calbet també mostrava la seva sorpresa perquè l’altra municipi industrial, La Pobla de Mafumet, tampoc fos convidat. ‘Si som àrea metropolitana ho hem de ser per tot, concloïa’.

D’altra banda, els alcaldes de La Pobla de Mafumet i Perafort, localitats fortament industrialitzades, no han estat informats de la reunió ni del procés de gestació del PDU, han confirmat fonts municipals a aquest digital, que han subratllat que tant a Joan Maria Sardà com a Joan Martí Pla no se’ls ha lliurat documentació ni informació, i per aquesta raó ‘no poden emetre una valoració’. ‘Cal saber primer què es proposa fer la Generalitat i quin és l’objectiu que persegueix’, han recalcat. ‘No estaria de més saber-ho’, han conclòs.

La qüestió no aclarida és què busca el Pla Director com perquè aquests municipis no hi siguin. Tarragona21 va demanar el passat 9 de juliol i ha reiterat posteriorment informació per escrit al Departament sobre l’abast del Pla Director i els criteris de selecció dels municipis, però no ha obtingut resposta.

L’opinió dels experts

Els experts han alertat sobre aquestes absències, tot i que recalquen que la reunió fou per debatre el Pla Director Urbanístic del Camp de Tarragona i no per formar l’Àrea Metropolitana. El prestigiós professor de Geografia de la URV Robert Casadevall ha afirmat, en un article publicat per aquest digital, que ‘el dubte no és pels que hi són, que semblen indiscutibles, sinó pels que no hi són, i que hi podrien ser si apliquéssim uns criteris diferents. El problema és que, en aquesta diagnosi, no els coneixem. Hi ha moltes dades sobre sòl, sobre població, sobre activitat, però sempre referides només a aquests sis municipis, com si ja d’entrada s’hagués decidit aquest àmbit sense que sapiguem com i perquè’.

Casadevall, que diferencia el que és un PDU i una posterior Àrea Metropolitana, segueix: ‘Confio que això sigui un punt de partida –d’alguna manera s’ha de començar- però que no tanqui la porta a un àmbit diferent, si els treballs d’elaboració del pla ho aconsellen. L’extensió urbana, per exemple, ens portaria a considerar Cambrils i, per conceptes –i segurament conseqüències- diferents Almoster i Castellvell del Camp amb Reus, i el Catllar i els Pallaresos amb Tarragona; la mobilitat obligada i la integració econòmica, aconsellarien contemplar també el Morell, Perafort i la Pobla de Mafumet. Crec que caldrà reflexionar a fons sobre això’.

Els alcaldes de Tarragona i Salou van saludar el nou projecte de PDU, però el de Vila-seca, Pere Segura, s’ha mostrat escèptic. En un acte de presentació del primer servei d’autobús urbà del municipi, Segura afirmava aquests dies: ‘No veiem ni bé ni malament la reunió per impulsar el Pla Director, sinó que cal veure a on va a parar i sobretot, quina és la visió que té la Generalitat. Com a idea en sí no la veiem ni positiva ni negativa, tot dependrà del camí que recorreguem i de si l’eina és útil’.

Jaume Garcia

 

Un nou brot entre La Secuita, Perafort i Tarragona afecta a tres persones i 45 contactes

Segons ha confirmat tarragona21 de fonts sanitàries, aquest divendres s’ha sumat un nou brot de coronavirus al Camp de Tarragona, entre La Secuita, Perafort i Tarragona. En aquest cas s’estaria parlant de tres persones que formarien part del mateix àmbit familiar i social. Els serveis de Salut estan fent, a més, el seguiment de 34 contactes que haurien estat relacionats amb aquests infectats.

Aquest brot se suma al detectat aquesta setmana i que afectaria ja no a cinc persones de la mateixa unitat familiar, sinó a set de l’àmbit familiar. El número total de persones que estarien sent controlades per haver mantingut contacte amb ells són a hores d’ara 34.

A aquests dos brots (categoria que implica almenys tres casos de persones infectades per un mateix focus d’origen) se li ha d’afegir el cas positiu conegut també aquest divendres. Una persona de l’equip de l’Escola Saavedra ha comunicat aquest matí que ha estat en contacte amb un persona que ha donat positiu en Covid-19. Si bé no ha interactuat amb cap nen, el consistori ha decidit suspendre el Casal d’Estiu que s’estava duent a terme en aquest equipament educatiu.

Tres positius més confirmats en el cas de l’institut del Perelló i un més al d’Alcanar

Paral·lelament, Salut ha informat també que tres persones en seguiment han donat positiu en el cas del brot de l’institut del Perelló, que fins aquests moments registrava quatre persones contagiades –dos directius del centre i les seves respectives parelles residents a Xerta i Camarles-. Els testos també han confirmat dos nous positius al brot de Tarragona, que ja en sumava cinc, i on s’ha ampliat també de 20 a 34 persones el nombre de contactes en seguiment.

També a Alcanar, una persona més, un adult familiar directe d’un dels dos joves contagiats del municipi –un altre és resident a Barcelona-, ha donat també positiu a la prova PCR.

Redacció – ACN

 

Front comú del Catllar, La Secuita, Pallaresos, Perafort, Renau i Vilallonga per reclamar al consell que posi fi a la «nefasta» gestió de la brossa

Imatge de la reunió dels alcaldes extreta del Facebook de l’Ajuntament de La Secuita.

Els alcaldes de El Catllar, La Secuita, Els Pallaresos, Perafort, Renau i Vilallonga del Camp es van reunir dimarts passat per exigir al Consell Comarcal del Tarragonès que prengui les mesures necessàries per posar fi a «la nefasta gestió» de la recollida de la brossa als municipis per part de l’empresa adjudicataria del servei, FCC. Aquesta és la valoració que en fa l’ajuntament de La Secuita en una nota de premsa penjada al seu compte de Facebook. 

Al comunicat es pot llegir que «després de nombroses queixes per part dels ajuntaments des de fa un any i donada la pasibitat del Consell Comarcal en solucionar-les han amenaçat en portar el contracte als tribunals. Joan Martí Pla, alcalde de Perafort i President del Consell Comarcal del Tarragonès, s’ha compromès a convocar una reunió extraordinaria dels 19 municipis consorciats amb l’empresa FCC i cercar les solucions definitives pel correcte funcionament del servei abans de finalitzar el mes de juliol».

Redacció

 

Els veïns de Perafort i Puigdelfí es bolquen en les iniciatives solidàries engegades al municipi

Un vehicle amb aliments, disposat per al repartiment. Foto: Cedida

La situació generada per l’expansió de la pandèmia Covid-19, amb el necessari confinament de la població i el sorgiment de necessitats especials entre determinats grups poblacionals, ha provocat també reaccions i iniciatives molt positives arreu del territori, on són constants les mostres de solidaritat entre particulars i, també, de suport als col·lectius que, dia a dia, s’enfronten a aquest virus.

En aquest marc, a Perafort i Puigdelfí han sorgit diverses iniciatives solidàries, les quals tenen l’objectiu de col·laborar i ajudar amb aquelles persones més afectades per aquesta crisi sanitària.

D’una banda, l’Ajuntament del municipi, amb la col·laboració del Racó de Sònia i del Futbol Club Perafort, varen iniciar la campanya ‘Perafort i Puigdelfí solidaris. Mou-te! Ajuda’t i ajuda als afectats pel coronavirus!’, que a hores d’ara, porta recollits 720 € en donacions fetes pels habitants del poble. Els diners recaptats seran destinats a la compra de material mèdic per a la lluita contra el Covid-19, ajudant així tant els professionals sanitaris com aquelles persones que, malauradament, han estat contagiades per aquest virus.

Aquesta iniciativa, que es va posar en funcionament el passat 5 d’abril, s’està duent a terme a través de les xarxes socials i consisteix en un repte esportiu. Així doncs, els participants cal que es gravin fent una pràctica esportiva, la que cadascú triï, per després pujar el vídeo a les xarxes
socials i fer una aportació econòmica al número de compte del FC Perafort: ES73 2100 0669 2101 0087 3884.

A més, cada participant ha de reptar dues persones més a completar aquesta iniciativa, si bé qualsevol persona pot dur-la a terme encara que no hagi estat reptat per algú altre. Així mateix, també s’accepten aportacions econòmiques voluntàries, sense necessitat de penjar vídeos realitzant activitat física. Davant l’èxit que ha assolit aquesta campanya, els seus impulsors han decidit mantenir-la activa fins al 9 de maig.

D’altra banda, a Perafort i Puigdelfí també hi ha activa una altra iniciativa, com és la recollida solidària d’aliments en favor de les persones necessitades. Aquesta campanya està igualment activa fins al 9 de maig i convida tots els habitants de Perafort i Puigdelfí a lliurar aliments bàsics.
Els punts de recollida habilitats són el Casal de Puigdelfí (de 10 a 11h), el supermercat Coviran i Cal Martí.

A més de l’elevada col·laboració veïnal, l’Ajuntament també hi ha fet la seva aportació, tot aportant-hi la llet infantil que hi havia a l’Escola Bressol Mar Blava. Aquests i la resta d’aliments recollits estan sent lliurats a Càritas Interparroquial dels Pallaresos. De fet, fins ara ja s’han dut a terme dos lliuraments, que en seran més atès que aquesta campanya solidària ha estat ampliada fins al 9 d’abril.

L’Ajuntament de Perafort accelera el procés de concessió i avança el pagament dels ajuts a l’estudi

l’Ajuntament de Perafort i Puigdelfí ha accelerat al màxim el procés de concessió i de pagament dels diversos ajuts a l’estudi. Foto: Cedida

L’actual situació econòmica generada per la crisi sanitària del Coronavirus ha fet que l’Ajuntament de Perafort i Puigdelfí hagi accelerat al màxim el procés de concessió i de pagament dels diversos ajuts a l’estudi, que atorga de manera anual als alumnes empadronats al municipi. Així doncs,
l’Ajuntament ha volgut ajudar a contrarestar la difícil situació per la que estan passant les famílies de manera general, moltes d’elles afectades per ERTOs i pel tancament dels seus negocis a causa de la declaració de l’estat d’alarma. Per tot plegat doncs, ja s’ha fet el pagament dels diferents ajuts a l’estudi concedits per a aquest curs 2019-2020.

En el marc d’aquesta convocatòria, han estat aprovats doncs, 285 expedients per un import total de 65.775 euros. Els diversos ajuts als quals podien acollir-se les famílies estaven dividits en diferents categories. Així, s’han concedit ajudes per a l’adquisició de llibres i també per al pagament de matrícules. Aquests ajuts s’adreçaven a estudiants de totes les edats, per tant, s’hi han pogut acollir tant alumnes de primer cicle d’educació infantil com alumnes d’educació primària i secundària, i estudiants de cicles formatius de grau mitjà o superior i d’estudis universitaris o estudis d’ensenyament d’idiomes.

Entre els ajuts als quals s’han pogut acollir les famílies de Perafort i Puigdelfí, també hi ha aquells destinats al pagament del transport escolar per a la realització d’estudis acadèmics superiors a l’Educació Secundària Obligatòria, en el cas d’alumnes que cursin els estudis fora del municipi, i també per a estudiants que realitzin activitats acadèmiques a centres universitaris a distància, com ara la UNED o la UOC.

Els imports de les diferents ajudes oscil·len entre un mínim de 70 euros, per als alumnes de primer cicle d’educació infantil que s’hagin matriculat a l’Escola Bressol Mar Blava, i un màxim de 340 euros, en concepte d’ajut al transport, per a aquells estudiants que realitzin els seus estudis fora
de Perafort i Puigdelfí. Altres imports atorgats en el marc d’aquesta convocatòria d’ajuts són, per exemple, els 185 euros concedits per a l’adquisició de llibres als alumnes que cursin educació secundària o cicles formatius de grau mitjà o superior; els 225 euros per a la matriculació en estudis universitaris o els 275 euros concedits a les famílies que hagin de matricular els seus fills en centres d’educació especial.

Els ajuts a l’estudi que l’Ajuntament de Perafort i Puigdelfí posa a disposició dels habitants del municipi, estan oberts a totes aquelles persones empadronades durant tot el curs escolar i que portin residint a Perafort o Puigdelfí amb anterioritat al 12 de setembre de l’any natural anterior al de la convocatòria. Cal destacar que, en el cas de l’adquisició de llibres i matrícules, només s’ha concedit un ajut per persona. D’altra banda però, els estudiants que cursin més d’un mòdul han pogut sol·licitar també ajuts per a un segon mòdul.

En aquest cas, del primer hauran rebut el 100% de la dotació mentre que per al segon, se’ls haurà concedit el 50%.

Aquesta concessió d’ajuts a l’estudi és una de les vies que té en marxa el consistori perafortí per tal de donar suport a les famílies que tenen fills en edat escolar i que han de fer front a les elevades despeses que comporta la tornada a les aules dels petits i joves.

Cal destacar també que a nivell d’Ensenyament, l’Ajuntament de Perafort i Puigdelfí disposa d’una escola bressol municipal que des de l’any 2005 es troba en un edifici de nova construcció amb sis aules, una sala d’usos múltiples, una cuina, un pati de jocs i una aula-taller. En aquesta escola
bressol es treballa amb diversos teòrics com Montessori, Agazzi, Freinet, Vigotski, Decroly, Howard Gadmer i Reggio Emilia.

Puigdelfí inaugura el passatge Ramon Falcó

Joaquim Nin, vicepresident primer de la Diputació de Tarragona, va presidir l’acte inaugural del nou carrer. Foto: Cedida

Una setmana després d’haver donat per finalitzada la festa major de Sant Sebastià, Puigdelfí torna a viure un moment d’alegria i de celebració. En aquesta ocasió, el motiu és la inauguració d’un nou carrer d’aquest nucli poblacional, depenent de Perafort.

Es tracta del passatge Ramon Falcó, un espai per a vianants que l’Ajuntament ha habilitat en el lateral de l’Espai Municipal de Puigdelfí i que serveix per connectar el carrer Nou amb el carrer Abella, sent a la pràctica una prolongació de l’avinguda dels Països Catalans. “Aquest nou passatge millora la mobilitat dels veïns i veïnes de Puigdelfí, la qual cosa els facilita el dia a dia”, va explicar Joan Martí Pla, alcalde de Perafort i Puigdelfí, durant l’acte d’inauguració celebrat aquest passat diumenge al migdia.

Ell va ser l’encarregat de descobrir la placa del passatge Ramon Falcó, acompanyat del vicepresident primer de la Diputació de Tarragona, Joaquim Nin. Aquest va celebrar l’estrena d’un nou espai per a vianants que ha estat possible, en part, gràcies a la subvenció que la Diputació va atorgar a l’Ajuntament. Durant la seva intervenció, Nin va mostrar-se “content i satisfet de poder presenciar una nova inauguració, perquè la política més important es fa als municipis, creant i inaugurant espais que siguin d’utilitat per a la població i que millorin la seva qualitat de vida”. En aquest sentit, va apuntar que “l’Ajuntament de Perafort fa aquest tipus d’obres, en benefici de la
seva població”.

Pel que fa al nom d’aquest nou passatge, pren el nom de Ramon Falcó, enyorat veí i algutzir de Puigdelfí que va viure, precisament, en una casa d’aquest mateix carrer al qual ara dona nom. A més, Falcó va ser un enamorat de l’esport en general, i del ciclisme en particular. Tant és així que cada any, en el marc de la Festa Major d’estiu, el municipi celebra el Gran Premi Sant Pere Memorial Ramon Falcó, una de les curses ciclistes amb més tradició de Catalunya.

Per tot plegat, l’alcalde va apuntar que “no és una coincidència que tinguem previst ubicar en aquest nou passatge Ramon Falcó una zona amb elements per a la pràctica de l’esport”. Aquest espai saludable veurà la llum properament, i contribuirà a potenciar la bona salut dels habitants de Puigdelfí.

L’acte d’inauguració del passatge Ramon Falcó va reunir un gran nombre de veïns i veïnes del nucli de Puigdelfí, així com el consistori en ple i també va comptar amb la presència de Joaquim Nin i d’altres representants institucionals i de l’entorn socioeconòmic del territori.

 

Acord dels alcaldes afectats per reclamar que la gestió de les emergències retorni al territori

Imatge de la planta IQOXE l’endemà del sinistre. Foto: Cedida

El greu accident químic de la setmana passada ha obert un mar de recel entre els ajuntaments de al zona química del Camp de Tarragona i la Generalitat, una distància que feia temps que no es vivia. En un fet inusual, els alcalde han demanat avui que el territori recuperi competències.

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha participat en una reunió convocada per l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) amb els alcaldes del territori arran de l’accident químic de la setmana passada, que va provocar tres morts i sis ferits. A la reunió, a més a més de l’alcalde Ricomà, ha assistit l’alcalde de Reus, Perafort, La Pobla de Mafumet i El Morell.

“Hem acordat fer un front comú per reclamar que la gestió de les emergències torni al territori”, ha manifestat Pau Ricomà. L’alcalde de Tarragona recorda que fins al 2007 funcionava el Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Tarragona (Plaseqta) i es va decidir integrar-lo dins el Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya (Plaseqcat) i “és un error, ningú coneix millor el que passa aquí que la gent del territori”.

L’alcalde de Tarragona ha explicat que la reunió també ha servit per exposar que l’explosió a l’empresa IQOXE “posa en crisi la imatge del sector. Les empreses que tenen més trajectòria en seguretat han de ser capaces d’estendre a tot el sector aquests estàndards de seguretat”. Ricomà insta a les empreses del sector químic a revisar aquestes competències. I afegeix: “Com totes les empreses han de ser capaces de garantir aquesta seguretat”.

L’alcalde de Tarragona també ha insistit que “tots els alcaldes hem coincidit que les sirenes s’haurien d’haver activat des del minut 1. Preventivament haurien d’haver sonat”.

Finalment, Pau Ricomà ha recordat que “calen sistemes més moderns i efectius de comunicació amb la població, com és el dels missatges SMS als telèfons mòbils”.

D’altra banda, Rubén Folgado, president de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), ha dit a Catalunya Ràdio que «tots els actors hem de formar part d’una taula per millorar tot el que es pot derivar d’aquest accident». I ha afegit: «Dins la taula farem un estudi entre tots per millorar.» Folgado ha assegurat: «Les nostres plantes estan dissenyades amb la millor tecnologia. El que ha passat és inacceptable, però el risc zero no existeix.»

Joan Martí Pla: ‘Els municipis necessiten mancomunar serveis’

Joan Martí Pla, alcalde de Perafort. Foto: Mayo Lorda

Joan Martí Pla ha repetit com a alcalde de Perafort Puigdelfí i ha aconseguit arribar a la presidència del Consell Comarcal del Tarragonès, que compartirà amb els socialistes. Pla ha estat l’home del Consell que ha negociat el nou contracte de la brossa després que diversos municipis expresessin el seu malestar amb la feina que feia FCC. Polític gens partidista i pragmàtic, això li ha causat algun maldecap amb el partit, el Pdecat.

Quantes majories absolutes encadena?

Amb aquesta, sis. La primera va ser el 1999. Quan em pregunten des de quan sóc alcalde, responc que des del segle passat. En la primera ocasió vam guanyar per dos vots i sempre hem anat augmentant la diferència. Les últimes eleccions hem tingut millor resultat que el 2015 i que el 2011, amb canvis en la llista i amb una legislatura difícil com ha estat l’anterior. Som dels pocs municipis on hem guanyat sempre per majoria absoluta.

Com s’ho explica?

Sempre ens hem definitit com un equip de govern de tots els colors polítics. Si ens ve algú d’un color polític diferent i ens porta idees factibles i positives, les acceptem, si les podem portar a terme.

Un alcalde de poble i no de partit

Exacte. Nosaltres ens devem al poble, estem al servei d’ell, no a l’inrevés. No pot ser d’una altra manera. La inquietud d’un veí és la nostra inquietud.

Això, tard o d’hora, sol provocar problemes dins els partits

Possiblement. Jo he tingut algun que altre entrebanc amb el partit, però a mi m’escull la ciutadania, no el partit. Jo represento dos municipis, Perafort i Puigdelfí.

Finalment ha estat escollit president del Consell Comarcal del Tarragonès. Havia sonat en les travesses en anteriors mandats

Molts cops havia sonat, aquesta vegada per tercer cop. Sempre he estat a l’àrea de Medi Ambient, des que hi vaig entrar fa setze anys, i he estat vicepresident en tres legislatures. Ara he assolit la presidència amb un pacte amb els socialistes que farà que presideixi l’organisme dos anys i després els socialistes el presidiran dos anys més.

Es va apostar per la continuïtat del pacte

Es va entendre que volíem estabilitat. Vam afrontar fronts comuns amb els socialistes. Els Consells Comarcals van molt dirigits per les subvencions que es reben. Nosaltres no cobrem impostos i tot el que entra va dirigit a una tasca concreta.

Hi ha dos pilars molt importants, un és el de Benestar Social, on hi treballen cent persones de les 140 del Consell. És un departament que va a l’alça i que està envoltat de grans professionals que fan una tasca molt necessària. L’altre departament que genera molta activitat és la brossa, la neteja viària, la poda, etcètera. Som divuit municipis més Bonastre. Ara hem tret el concurs de la brossa i al març de l’any vinent ha d’entrar en funcionament al cent per cent. Hem primat molt el servei, més que el preu.

Quines millores es notaran?

Moltíssimes. Cada àrea tindrà tots les fraccions. Hi ha municipis que no tenen el plàstic o el vidre i la gent s’ha de desplaçar a altres llocs. No es feia bé la recollida tal com ens marca la Unió Europea.

Com ho solucionaran?

Ara tindran aquests contenidors. Hem fet un estudi de cada municipi i hem reflexat les necessitats que tenen i ells han decidit què faran. Han seguit bastant les nostres indicacions. En la recollida hi ha dos factors essencials, la distància i la freqüència en què reculls la brossa. La feina comença a partir de quan es diposita la brossa al contenidor. Tot es transforma i res s’elimina, es transforma en gas o energia.

El departament d’Ensenyament, d’altra banda, s’ocupa del transport escolar, del menjador de les escoles i les beques. Urbanisme s’encarrega de l’habitatge, amb el lloguer d’habitatges. Crec que el Consell és un ens molt necessari per als municipis petits. Hi ha punts que se’ls escapa a les administracions superiors.

Un factor molt important és el de mancomunar serveis. Jo sempre defenso mancomunar serveis. Per què? És la solució dels pobles. No tothom pot tenir de tot. Tenim dos municipis molt petits a la comarca, Vespella de Gaià i Renau. Si no mancomunem serveis, no podran disposar d’una màquina per netejar els carrers perquè no la poden pagar. És impossible. Mancomunar és pagar la maquinària entre tots en funció de les necessitats que tens i de els hores que l’ocupes al teu municipi. Perafort podria tenir una màquina d’escombrar, però hem de ser solidaris amb els municipis petits. Abaratim els costos i donem millor servei. Sóc dels que defenso mancomunar molts més serveis.

Com ara quins?

Tots. A Perafort tenim un conveni amb La Pobla de Mafumet per a l’ús del pavelló, el gimnàs i la piscina coberta. Perafort no pot tenir un pavelló. Tenim un conveni amb El Morell: la canalla que fa bàsquet pot usar les seves instal.lacions; tenim un conveni amb la Secuita, on no hi ha llar d’infants de P0: ells poden portar la mainada a la nostra llar d’infants. Els Garidells tenen convenvi amb nosaltres per al transport escolar i per a l’escola, tot i ser un municipi d’una altra comarca. Per què no ho podem traslladar-ho a nivell de comarca? Les necessitats són les mateixes. Aquesta és la missió dels Consells Comarcals. Hi ha gent de la Part Alta de Tarragona que triga més temps a arribar al Serrallo que jo d’anar de Perafort a La Pobla. Estem treballant en aquesta línia. És un tema fonamental. Jo voldria que els convenis que existeixen es fessin des del Consell Comarcal.

Baixem a Perafort: quins són els projectes d’aquest mandat?

Aquests seran quatre anys que marcaran la història de Perafort. Tenim un equip molt potent, molt eficient i molt bo. Hem acomplert amb el que ens vam comprometre, com instal.lar ascensors a les piscines municipals. Hem acabat les pistes de pàdel, hem començat les obres d’un tram de carrer de Puigdelfí, entre el carrer Vell i el carrer Nou, per crear un espai peatonal, a primers de gener comença una vorera des del parc infantil dels Grans fins al final de l’avinguda de Catalunya.

A partir d’aquí tenim altres objectius: en aquest mandat entenem que no tindrem dificultat per fer el camp de gespa artificial, tot equipat, amb una inversió superior als 700.000 euros. Tenim previst també fer un gimnàs sota la llar d’infants, que pujarà uns 350.000 euros, en una superfície de 900 metres quadrats. És un equipament que ens falta. Estem en contacte amb Endesa perquè ens munti un punt de recàrrega per a vehicles elèctrics. Estic al darrera de la compra d’un edifici al nucli de Perafort per reconvertir-ho en habitatge de lloguer per als joves. Tenim previst cobrir la pista poliesportiva de Puigdelfí amb una estructura metàl.lica i instal.lar-hi al capdamunt plaques solars, així tendríem energia per al Casal, les piscines i la pròpia pista. També rebaixarem una de les piscines per poder-hi fer activitats aqüàtiques. Aquests són els projectes més rellevants, que inclouen un manteniment constant dels carrers, com també la construció de voreres a Puigdelfí.

Jaume Garcia / Mayo Lorda

Perafort demana a Telefónica que no suprimeixi l’única cabina del poble

L’alcalde, fotografiat a dins de la cabina. Foto: Mayo Lorda

L’alcalde de Perafot, Joan Martí Pla, ha demanat per escrit a Telefónica que no retiri l’única cabina que existeix al poble, situada al costat de l’església parroquial. Pla ha afirmat a Tarragona21 que és necessària la seva presència a la localitat perquè fa la seva funció i servei a la població. També es tracta d’un objecte únic, i fins i tot ‘vintage’.

En l’era de la tecnologia digital i els smartphones, les cabines solen ser usades per persones que no utilitzen els telèfons mòbils o que en determinats moments no en disposen d’un en condicions.

Les cabines telefòniques del conjunt de l’estat espanyol havien de desaparèixer a finals de l’any 2018. El govern central havia aprovat un reial decret que prorrogava un any més la seva inclusió en el servei universal de telecomunicacions. Si no canvien les coses, la fi de les cabines podria donar-se el darrer dia d’enguany.

A la província de Tarragona sobreviuen actualment 283 cabines repartides arreu del territori. Totes elles registren una mitjana d’una trucada cada dos dies, una xifra similar a la mitjana nacional, segons informava recentment Tarragonadigital. De fet, segons un estudi de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) el 88% dels habitants de l’Estat mai ha utilitzat una cabina de telèfon.

D’altra banda, la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC) ha tornat a recomenar al Govern central que suprimeixi les prop de 16.000 cabines telefòniques del servei universal de telecomunicacions a partir de l’u de gener de 2020. Competencia argumenta la recomenació “en haver-se constatat el progressiu abandonament del seu ús, en termes de tràfic de trucades, d’ingressos i de distribució territorial del seu ús”, afirma.

Segons recorda aquest organisme, l’actual regulació del Codi Europeu de les Comunicacions Electròniques “ja no inclou les cabines” dins del servei universal, “si bé autoritza els estats a seguir prestant aquest servei en determinades condicions, que hauran d’analitzar-se”. Competencia subratlla “la necessitat d’actualitzar la velocitat garantida en el servei universal (que actualment és d’1 Mbps)”.

Mayo Lorda

S’inauguren les pistes de pàdel de Perafort

Joaquim Nin, vicepresident de la Diputació de Tarragona, va assistir a l’acte inaugural

Joaquim Nin, vicepresident de la Diputació de Tarragona, va assistir a l’acte inaugural

Perafort ja disposa de dues pistes de pàdel entre els seus equipaments esportius. Aquest cap de setmana, s’ha celebrat al municipi, l’acte inaugural d’aquestes pistes que han tingut un cost de gairebé 121.000 €, el 90 per cent dels quals ha estat finançat a través d’una subvenció de la Diputació de Tarragona. Joaquim Nin, vicepresident d’aquest ens supramunicipal, va assistir a la inauguració i va destacar “el compromís de la Diputació en obres com aquesta, que no només són unes pistes esportives, sinó que són obres que afecten al benestar i la salut dels ciutadans, que és un dels valors que té l’esport”.

Per la seva banda, Joan Martí Pla, alcalde de Perafort, va voler destacar les oportunitats que representen aquestes pistes per al conjunt dels habitants del municipi: “La construcció de les pistes ha permès programar cursos de pàdel, en el marc de l’oferta de cursos formatius que desenvolupa l’ajuntament de manera anual. A més, els aficionats a aquest esport ja no cal que surtin de Perafort per jugar a pàdel”. Així mateix, Martí Pla va voler remarcar que les noves pistes de pàdel són positives per a tothom, fins i tot, per a aquells que no practiquen aquest esport: “Aquestes pistes, representen el compromís d’aquest consistori amb els veïns i veïnes de Perafort i Puigdelfí.

L’equip de govern segueix treballant per donar resposta a les necessitats i inquietuds de tothom. Ara hem construït aquestes pistes però seguirem treballant per desenvolupar accions i serveis que siguin positius per a tothom. Aquest és el nostre compromís i no faltarem a la nostra paraula”. Els assistents a aquest acte inaugural, entre els quals la presidenta del Consell Esportiu del Tarragonès, Estefania Serrano, van poder veure un partit de pàdel d’exhibició. D’altra banda, a la tarda, es va fer la presentació del nou Club Pàdel Perafort i es van realitzar partides guiades d’iniciació per a tots aquells que volguessin fer una prova.

A més, es van presentar les bases per al concurs de l’elecció del logo d’aquest nou Club. Les pistes de pàdel s’afegeixen al conjunt d’equipaments esportius dels que disposa Perafort, entre els quals hi ha dues piscines municipals, una a Perafort i l’altra a Puigdelfí, un camp de futbol i una pista poliesportiva. Les pistes de Perafort es poden llogar a través de l’aplicació mòbil Bookgy, disponible per a iOS i Android, en horari diürn i nocturn (l’última partida es podrà iniciar a les 21.30 h). S’incorpora un sistema per evitar el xoc d’aus Per a la construcció de les pistes de pàdel, l’ajuntament de Perafort ha tingut en compte una problemàtica que afecta a moltes edificacions construïdes amb vidre, com pantalles acústiques o els edificis amb grans portes o finestres.

Aquestes construccions són un risc per a les aus ja que no veuen el vidre i hi xoquen, la qual cosa els pot provocar la mort. Conscient d’aquest fet, el consistori perafortí es va posar en contacte amb ornitòlegs experts així com amb la Federació Catalana de Pàdel i altres ajuntaments i clubs esportius, per tal de recollir les seves experiències entorn d’aquesta problemàtica.

Després d’haver copsat les millors experiències, es va optar per instal·lar un sistema que fins al moment està donant excel·lents resultats, ja que ha aconseguit evitar el xoc d’aus contra aquestes noves instal·lacions. El sistema emprat ha consistit en col·locar punts de vinil glacejat en aquests vidres. Aquests punts, a vista d’ocell, converteixen en opaques les zones de risc i per tant, eviten el xoc de les aus. D’altra banda, el vinil glacejat no resta llum als jugadors per la qual cosa, no suposen cap obstacle ni impediment visual per a les persones que en fan ús.

Perafort instal·la un sistema per evitar el xoc d’aus a les seves pistes de pàdel

Amb aquestes pistes que encara no han estat inaugurades oficialment, s’incrementa el nombre d’equipaments esportius del municipi

Amb aquestes pistes que encara no han estat inaugurades oficialment,
s’incrementa el nombre d’equipaments esportius del municipi

Molts dels equipaments construïts amb vidre, com les pistes de pàdel, les pantalles acústiques o els edificis amb grans portes o finestres, s’han convertit en un risc per a les aus que, en no veure el vidre, hi xoquen i poden arribar a morir del cop.

Conscients d’aquest fet, des de l’Ajuntament de Perafort i Puigdelfí, s’ha volgut resoldre aquest problema en el moment de la posada en marxa de les seves noves pistes de pàdel. Per fer-ho, el consistori perafortí s’ha posat en contacte amb ornitòlegs experts així com amb la Federació Catalana de Pàdel i altres ajuntaments i clubs esportius, per tal de recollir les seves experiències entorn d’aquesta problemàtica.

Després d’haver copsat les millors experiències, s’ha optat per instal·lar un sistema que fins al moment està donant excel·lents resultats, ja que ha aconseguit evitar el xoc d’aus contra aquestes noves instal·lacions. El sistema emprat ha consistit en col·locar punts de vinil glacejat en aquests vidres.

Aquests punts, a vista d’ocell, converteixen en opaques les zones de risc i per tant, eviten el xoc de les aus. D’altra banda, el vinil glacejat no resta llum als jugadors per la qual cosa, no suposen cap obstacle ni impediment visual per a les persones que fan ús de les pistes.

Amb aquesta mesura, el municipi vol contribuir a la preservació del medi ambient i de les seves espècies. De fet, aquesta no és la primera acció que es duu a terme a Perafort i Puigdelfí per vetllar per les aus que habiten al territori. En aquest sentit, el municipi és conegut també per tenirhi instal·lades caixes niu amb les que es busca promoure la presència i reproducció d’aus com les òlibes, que han estat declarades espècie protegida a Catalunya i que són un bon aliat per als pagesos, ja que poden arribar a menjar un miler de rosegadors a l’any, funcionant per tant, com una mena de raticides naturals.

Les dues pistes de pàdel de Perafort encara no han estat inaugurades oficialment, tot i això, des del passat mes d’octubre s’hi duu a terme el curs municipal de pàdel adreçat a joves de l’escola. Aquest nou equipament se suma així a la llista d’altres equipaments esportius municipals com són les piscines, la pista poliesportiva o el camp de futbol.

Les noves pistes s’han ubicat en un espai molt proper a l’Escola Pública Josep Veciana, la qual cosa, facilita que els alumnes de l’escola puguin fer-ne ús quan els sigui necessari. Un 90 per cent del cost de construcció de les pistes de pàdel ha estat sufragat a través d’una subvenció de la Diputació de Tarragona.

L’ACA fixa en deu anys tenir net de brossa el riu Francolí

Lluís Ridao, al centre, conversant amb els alcaldes del Morell i Perafort, dissabte passat en una plantada d’arbres al Francolí. Foto: Tarragona21

Un dels grans problems que presentens rius, rieres i barrancs de Tarragona és la gran quantitat de brutíssia que acumulen. És una clara preocupació per part dels alcaldes. Alguns d’ells, consultats per Tarragona21, afirmen que el cas és ‘greu’. Justament aquest mes d’octubre s’ha commemorat els vint-i-cinc anys de la riuada del 10 d’octubre de 1994.

L’alcalde de Porrera d’aleshores, Sebastià Alvarez, avisava a aquest digital que la situació dels rius i barrancs ‘és pitjor’ que la d’aleshores, quan la riuada es va endur de tot i va provocar desbordaments.

L’alcalde de Perafort, Joan Martí Pla, municipi que té cinc quilòmetres de terme discorrent en paral.lel al riu Francoí, ha titllat de ‘pèssim’ l’estat del riu quant a brutíssia i canyissam, fet que es complica perquè ‘ens dificulten molt poder fer nosaltres mateixos la neteja, com a Ajuntament’. La queixa és general entre consistoris. La responsabilitat de la neteja dels rius i rieres és de l’Agència Catalana de l’Aigua, que durant una dècada ha viscut una situació financera de col.lapse i dèficit continuat i no ha pogut fer les inversions necessàries.

En aquest context, el director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Lluís Ridao, afirmava a Tarragona21 el passat dissabte, abans de la llevantada,que la millora del riu Francolí es durà a terme ‘els pròxims deu anys’. L’ACA disposarà de cinc milions d’euros per fer front a les millores a Catalunya. Ridao ha reclamat també que els ajuntaments col.laborin no permetent que es construeix en zones de lleres, un altre dels problemes que l’ACA ha detectat.

Ridao manifestava que ‘després de molts anys de crisi econòmica, l’ACA torna a trobar-se en la situació de poder invertir diners de forma efectiva per poder recuperar els ecosistemes, també el del Francolí. Així mateix també farem una aposta pel sanejament, acabant les depuradores que queden i ampliant les que han quedat obsoletes, com la de la Pobla de Mafumet. Raonablement, en deu anys, la situació del riu Francolí haurà millorat molt quant a ecosistema i quant a seguretat’.

En conques internes es començarà a actuar en rius i rieres en zones no urbanes i properament començaran les neteges. ‘Seran una constant que es vagin netejant, per això dic que raonablement en deu anys tindrem espais més nets on l’aigua pugui laminar’. Davant uns aiguats com els recents a Múrcia i Alacant ‘poca cosa podem fer, però sí en els propers anys, actuant en els entorns dels rius perquè tinguin més seguretat’.

Pressió urbanística sobre els rius

El director ha destacat que el Consell d’Administració de l’ACA ‘aprovarà properament una línia de subvenció de cinc milions d’euros per endegaments en murs, esculleres i proteccions’. El més significatiu ‘és que l’ACA s’ha de centrar molt en la planificació urbanística. Els rius han estat pressionats per l’urbanisme i a conseqüència d’això vénen les desgràcies. Haurem de fer actuacions de correcció, però també de prevenció. Potser en llocs on hem urbanitzat haurem de tornar a posicions com quan el riu hi passava amb tota normalitat. Quan se’ns acusa d’entorpir les planificacions urbanístiques és per això. Ara vindrà l’època que prohibirem que la pressió afecti als rius’.

Ridao ha subratllat la feina que durant anys s’ha fet de millora de la qualitat de l’aigua del riu, una qualitat que no té res a veure amb els sovintejats episodis de contaminació que vivia el Francolí anys enrere.

J. Garcia

El cicle «Contes d’un món divers» arriba a les biblioteques del Tarragonès

Cartell del cicle "Contés d'un Món Divers"

Cartell del cicle «Contés d’un Món Divers»

El proper divendres 11 d’octubre, a la Biblioteca Municipal del Catllar, comença el cicle “CONTES D’UN MÓN DIVERS”, que es desenvoluparà aquesta tardor a les biblioteques i punts de lectura del Tarragonès.

Un dels programes que desenvolupa el Consell Comarcal del Tarragonès és el que apropa històries a través dels contes, als nens i a les nenes de la comarca. Gràcies al patrocini de la Fundació Privada Mútua Catalana podem donar continuïtat a aquesta activitat, amb un nou cicle “Tardor de contes a les Biblioteques i Punts de lectura del Tarragonès” amb la participació dels municipis del Catllar, Roda de Berà, Salomó, Perafort, els Pallaresos, la Nou de Gaià, Vilallonga del Camp, Creixell, Altafulla, Constantí i Torredembarra.

Aquest cicle “Contes d’un món divers” ens descobrirà històries d’Europa i Àfrica, amb l’objectiu de posar en valor la diversitat cultural que ens obre nous horitzons i ens enriqueix.

El cicle el fan tres contacontes: la Rat Cebrián, l’Agus Farré i la Karme González, tots amb una llarga trajectòria al món de les biblioteques, l’ensenyament i les arts escèniques, per tant, saben molt bé els continguts que poden agradar i enriquir als infants. Des de la seva perspectiva i des de la seva manera personal d’explicar contes, ens aproparan històries i emocions. La Rat “Aquí i allà… contes!”, l’Agus “Kana Ma Kana / Temps era temps” i la Karme “Viatge al cor d’Àfrica i la vella Europa”.

El Govern atorga subvencions per a la dinamització territorial al Camp de Tarragona

En aquesta convocatòria s’han presentat un total del 502 sol·licituds

En aquesta convocatòria s’han presentat un total del 502 sol·licituds

El Govern, a través de la Secretaria d’Administracions Locals i Relacions amb l’Aran del Departament de la Presidència, ha atorgat les subvencions per a la dinamització territorial 2018-2019 a 410 municipis de 38 comarques. De moment, l’executiu ha notificat la resolució provisional als ens locals mitjançant la seva publicació al Tauler electrònic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya.

Ara, les entitats proposades com a beneficiàries, podran formular les al·legacions convenients en el termini de 10 dies hàbils així com presentar la documentació tècnica necessària. La resolució definitiva es publicarà el proper mes de novembre. En la convocatòria, que es va obrir el passat 31 de maig, s’hi han presentat un total de 502 sol·licituds. La proposta de resolució provisional estableix que la quantitat màxima de les subvencions és de 50.000€ per cada ajuntament sol·licitant.
L’objectiu d’aquests ajuts de dinamització és la definició i execució d’accions prioritàries que comportin un valor afegit important pels municipis per tal d’afavorir la dinamització territorial i la igualtat d’oportunitats de les persones que viuen en aquest entorn.
Per vegueries, han estat beneficiaris 56 municipis de la Catalunya Central, 29 de les Terres de l’Ebre, 92 de Girona, 104 de les Terres de Lleida, 11 del Penedès, 53 de l’Alt Pirineu i Aran, 63 del Camp de Tarragona i 2 de Barcelona.

Perafort enceta la Festa Major amb el pregó i el sopar de gala

El pregó i el sopar de gala de Perafort, primers actes de la festa major de Sant Pere

El pregó i el sopar de gala de Perafort, primers actes
de la festa major de Sant Pere

El pregó de festa major ha donat, un any més, el tret de sortida a les festes de Sant Pere. Enguany, la lectura d’aquest tradicional pregó ha anat a càrrec de l’expresident del Port de Tarragona, Josep Anton Burgasé. Desenes de persones es van donar cita aquest dijous al vespre al Casal Municipal del poble, per participar en aquest acte que representa l’inici oficial de a festa major de Perafort.

Burgasé va ser regidor de l’Ajuntament de Tarragona entre els anys 1979 i 2004. Amb una vida política dedicada al municipalisme, Burgasé va assumir la cartera d’urbanisme i va ser artífex d’una part important de l’estructura actual que té la ciutat de Tarragona. Després d’això, va assumir la presidència del Port de Tarragona, entre els anys 2004 i 2013. Tot plegat fa que Burgasé sigui un gran coneixedor del territori i de les seves infraestructures. És per això que el seu discurs va girar entorn a la importància que tenen les connexions, alhora que va fer un repàs per alguns dels projectes més destacats en aquest àmbit.

Així, va parlar del TramCamp, el tramvia de la zona del Camp de Tarragona que va es va incorporar al Pla de Transports de Viatgers de Catalunya (PTVC) l’any 2002 i que, a dia d’avui continua encallat. Tractant-se d’infraestructures i de Perafort, l’estació de l’AVE va ser un altre dels grans temes que va tractar en el seu discurs. En aquest sentit, Burgasé va deixar molt clar que “per molt que molts la critiquin, la ubicació d’aquesta estació és la que havia de ser i és la correcta”. Després del seu ampli repàs per les qüestions que més afecten al territori en temes de comunicacions, Josep Anton Burgasé va concloure afirmant: “Perafort no és un municipi petit, sinó que és un municipi que es troba integrat en un territori ben comunicat i com a part d’aquest entorn, Perafort i Puigdelfí, són tan importants com qualsevol altre gran ciutat”.

Finalitzat el pregó, l’alcalde del municipi va aprofitar per fer una crida als veïns i veïnes a participar en els actes de la festa major i va afirmar que “com sempre, el programa d’actes ha estat dissenyat pensant en satisfer els gustos de tothom, tant dels més grans com dels més petits”.

Després d’això, els veïns i veïnes van poder participar en el tradicional Sopar de Gala que va tenir lloc a la carpa de les festes ubicada al carrer Joan Palau. Aquest sopar s’ha convertit en un punt
de trobada per a les persones del poble que volen compartir una bona estona juntes.

La festa major de Perafort en honor a Sant Pere, continuarà aquest cap de setmana amb molts més actes. En aquest sentit, el mateix dia de Sant Pere, es duran a terme bona part dels actes  tradicionals de la festa. Al migdia, l’Església del poble acollirà una missa en honor a Sant Pere, mentre que a la tarda, tindrà lloc el que és probablement, un dels actes amb més bona acollida de les festes, la cercavila popular. La Llumeneta, el Llumenot, les Avellanes Gironelles i altres elements del bestiari de l’entorn, prendran part en aquest acte festiu que tindrà el seu punt d’inici a l’Avinguda de Catalunya. Per acabar aquest dia festiu, la carpa de festes acollirà el ball de nit de Sant Pere, que anirà a càrrec de l’Orquestra La Principal de la Bisbal.

Finalment, diumenge, últim dia de la festa major de Perafort, se celebrarà la volta ciclista 53 Gran Premi Sant Pere Memorial Ramon Falcó, amb sortida al carrer Joan Fuster. Passat el migdia, tindrà lloc la missa solemne cantada en honor al patró a l’Església del poble. Ja a la tarda, la companyia Passabarret oferirà un espectacle infantil a la plaça de la Generalitat. Arribats al vespre, tindrà lloc el tradicional sopar de pa amb tomàquet que anirà seguit per l’actuació de la Bandarra Orquestra. Com és tradició, la traca de fi de festes, des de la Plaça Catalunya, marcarà el punt i final de la festa major de Sant Pere de Perafort.

Mayo Lorda

L’Associació Aurora recupera el Camí del Francolí als municipis del Morell, Perafort i la Pobla de Mafumet

Es tracta d’una intervenció en un tram de prop de 2.400 metres de llargada i en una superfície de més de 10.000 m2 de la ribera dreta del riu Francolí

Es tracta d’una intervenció en un tram de prop de 2.400 metres de llargada i en una superfície de més de 10.000 m2 de la ribera dreta del riu Francolí

L’Associació Aurora treballa, des del passat 10 d’abril, en la recuperació del Camí del Francolí als termes municipals del Morell, Perafort i la Pobla de Mafumet, en el marc del conveni entre la Diputació de Tarragona i “la Caixa” per la preservació dels espais naturals de la demarcació i per la inserció laboral de persones en risc d’exclusió. Una tasca que s’allargarà fins al proper 9 d’agost i que realitzen un equip d’un oficial i sis operaris de l’entitat tarragonina, amb el suport dels ajuntaments del Morell, Perafort i la Pobla de Mafumet.

Els principals objectius d’aquest projecte són la consolidació d’un tram del camí del Francolí, sobretot per facilitant-ne el pas de les persones, i la millora ambiental del bosc de ribera, que en aquesta ribera del riu es troba ben representada en diversos sectors entre el camí i la llera. També hi ha alguns llocs d’especial interès on s’actuarà, com ara el punt on el camí travessa la riera de la Selva. Així, es tracta d’una intervenció en un tram de prop de 2.400 metres de llargada i en una superfície de més de 10.000 m2 de la ribera dreta del riu Francolí, on sobretot es desbrossarà canya i bardissa. També es netejarà tot l’entorn i es retiraran els residus que es vagin trobant.

En el marc d’aquest projecte també s’han plantat un total de 260 plantes de 6 espècies diferents, pròpies del bosc de ribera de rius com el Francolí. Algunes d’aquestes són el freixe de fulla petita i el roser silvestre entre d’altres. Amb aquestes plantacions es vol afavorir la millora del bosc de ribera del marge dret del riu.

Les diferents actuacions d’aquest conveni s’orienten a la preservació, la prevenció de riscos i la millora d’entorns naturals que repercuteixen positivament en la salut humana i contribueixen a disminuir l’impacte del canvi climàtic. A més, sumat a la millora de l’entorn del camí del Francolí i de la vegetació de ribera, també es contribueix a reduir el risc d’incendi forestal.

Joan Martí Pla repeteix com a alcalde de Perafort amb majoria absoluta

Imatge del consistori de Perafort. Foto: Cedida.

Joan Martí Pla (Junts per Perafort i Puigdelfí) continuarà sent alcalde de Perafort després d’haver obtingut els cinc vots de la seva candidatura durant la sessió de constitució del nou ajuntament celebrada aquest matí al consistori perafortí. Per tant, repetirà doncs com a alcalde i ho farà mantenint la majoria absoluta que ja tenia en el darrer mandat.

En les eleccions municipals del 26 de maig, Martí Pla va obtenir cinc regidors, mentre que el PSC en va obtenir dos, ERC i Ciutadans van treure un regidor més cada un. L’equip de govern de Perafort i Puigdelfí estarà format per: Joan Martí Pla, Òscar Moya, Xavi Prim, Elisabet Albujar i Marc Gavaldà.

‘Junts per Perafort’, guanyador de la localitat

Joan Martí Pla i Pla, alcalde de Perafort.

Amb un 100% dels vots escrutats, JUNTS s’imposaria en les eleccions municipals de Perafort amb 5 regidors i 338 vots, el que suposaria els mateixos que els registrats a la regió durant els anteriors comicis amb CiU que va guanyar amb 306 vots i 5 regidors. Li segueix PSC que ha obtingut 134 vots i 2 regidors, menys que l’any 2015 que obtenia 150 vots i 2 regidors). Mentre que en la tercera plaça se situa ERC, amb 113 vots i 1 regidor aconseguit en comparació a les anteriors votacions en aquesta localitat que va obtindre 53 vots i cap regidor.

L’afluència a les urnes ha estat superior a la registrada durant la passada cita (66,5%), aconseguint el 68,65% en la població -65,21% en el conjunt del país.

Carlos Carrizosa: ‘L’únic vot que pot frenar aliances PSC-ERC i Podem a Salou és el de Ciutadans’

Carrizosa, amb la candidatura de Cs de Salou

«L’únic vot que pot frenar aliances PSC-ERC i Podem a Salou és el de Ciutadans». Així ho ha manifestat el portaveu de Ciutadans (Cs) al Parlament, Carlos Carrizosa, durant la presentació de la candidatura de la formació taronja a Salou, on ha assegurat que «tenim projecte per aquest municipi i al millor dels candidats, Pere Lluís Huguet, per això Ciutadans és l’únic vot constitucionalista útil». I ha afegit que «aquesta és una de les alcaldies que Cs assolirà». Tanmateix ha alertat que «el PSC pactarà amb ERC i Podem a tots els municipis on sumin, fruït dels acords que es tanquin per investir Pedro Sánchez president del Govern». A més, ha afegit que no seria positiu per Salou que «el municipi tingués un alcalde, Pere Granados, que és del mateix partit que Carles Puigdemont, tot i que ell ho oculta».

El portaveu de Cs al Parlament ha destacat el perfil professional de l’advocat Pere Lluís Huguet i l’ha titllat «d’extraordinari». Per la seva banda, el cap de llista de Cs per Salou ha detallat propostes com «convertir l’actual passeig de Jaume I en un gran eix central i que el Patronat de Turisme sigui un centre cultural, o recuperar la ‘nòria’ de Salou». Pel cap de llista de Cs per Salou, «és necessari construir una ciutat moderna, sostenible on convisquin el turisme i la qualitat de vida dels habitants». Un projecte que ha contraposat amb el de l’actual equip de govern, liderat per Pere Granados, i que «ha hagut de pagar una indemnització milionària als propietaris de l’antiga duana o ha tramitat el pla especial del Moll de Costa amb total falta de transparència».

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies