TARRAGONA 21

La muralla de Constantí també necessita reparacions

Una operària, treballant a la muralla de Constantí

No només els tarragonins pateixen per les muralles romanes. Constantí disposa d’un tram de la muralla medieval que ara ha de ser obecte d’atencions.

L’Ajuntament de Constantí, a través d’una empresa de restauracions arquitectòniques, iniciava la setmana passada una actuació preventiva per apuntalar la muralla medieval, ubicada al nucli antic de la vila.

Els treballs arqueològics se centraran en el primer tram de la muralla, entre la Plaça Hospital i el carrer Sant Pere, per tal d’estabilitzar l’estructura i procedir a la seva consolidació i restauració.

També s’ha previst la redacció d’un informe de l’estat de conservació del tram de muralla entre el carrer Hospital i la plaça de l’Hospital. En total, els treballs tenen un pressupost de 12.121 €uros (sense IVA)

L’Escola de Música de Constantí programa activitats diverses per celebrar Santa Cecília

L’Escola Municipal de Música “Rafael Gibert Recasens” de Constantí ha organitzat una setmana plena d’activitats amb diverses jornades de portes obertes a tota la ciutadania i altres propostes com ara una mostra musical o un Karaoke, per tal de poder conèixer de primera mà el funcionament i el projecte educatiu de l’escola coincidint amb la setmana de Santa Cecília, la patrona dels músics (dia 22 de novembre).
Les activitats que es realitzaran són les següents:

Dimarts, 20 de novembre

A les 15.15 h · A l’Escola de Música. Mostra musical per als nens d’1 i 2 anys de la Llar d’Infants de Constantí, a càrrec dels professors de l’Escola de Música.

Dijous 22 de novembre

A les 15.15 h · A l’Escola de Música. Mostra musical per als nens d’1 i 2 anys de la Llar d’Infants de Constantí, a càrrec dels professors de l’Escola de Música.

A les 18.30 h · A l’Escola de Música. Karaoke a l’Escola de Música.

Divendres, 23 de novembre

A les 18.15 h · A l’Escola de Música. Jornada de portes obertes a la Banda de l’Escola de Música

A les 18.,30 h · A l’Escola de Música. Jornada de portes obertes al Grup de Batucada de l’Escola de Música. Vine i podràs viure la sensació de formar part d’aquest grup de percussió.

Un intoxicat en l’incendi d’un pis a Constantí

Els Bombers de la Generalitat han activataquesta nit fins a sis dotacions arran del foc declarat en un pis d’un edifici de quatre plantes del carrer Gaudí de Constantí. Segons han informat, ha cremat una habitació i els efectius desplaçats s’han vist obligats a a confinar els veïns de dos pisos i desallotjar la resta. Un home ha resultat intoxicat i els serveis d’emergències l’han evacuat a l’Hospital Joan XXIII.

 

 

El 1r concurs de Guarniments de Balcons Nadalencs de Constantí s’amplia a tota la població

Degut a l’interès que ha despertat la iniciativa, i al fet que moltes persones han expressat el seu desig de participar-hi, el 1r Concurs de Guarniment Nadalenc dels balcons s’ha ampliat a tot el nucli urbà de Constantí. Inicialment, es tractava d’una iniciativa impulsada per l’Associació de Veïns del Grup Centcelles, amb el suport de l’Ajuntament, però la gran acollida que va tenir la proposta entre tota la ciutadania ha fet que s’obri el concurs a tota la població. D’aquesta manera, podrà participar del concurs qualsevol veí/na del municipi amb balcó. Per aquest motiu, a banda de fer les inscripcions a la seu de l’Associació de Veïns de Centcelles (carrer Centcelles, 28 Baixos), també es podran fer les inscripcions a l’OAC de l’Ajuntament.

Les inscripcions s’han de fer abans del dia 5 de desembre. Els balcons hauran d’estar decorats des del 10 de desembre i fins el dia 21 de desembre. Durant aquest període, el jurat del concurs observarà els balcons presentats a concurs per tal de valorar-ne el guarniment.  Es faran fotografies dels balcons decorats i aquestes imatges podran ser emprades per l’Ajuntament de Constantí com a element de difusió de la iniciativa i promoció de la col·laboració veïnal.

Un jurat s’encarregarà de valorar el guarniment dels balcons i escollir els guanyadors.  S’atorgaran tres premis: – Al balcó més original; al balcó de més qualitat artística; i finalment, un tercer premi al balcó amb més materials reciclats. El veredicte del jurat, i l’entrega de premis es farà públic coincidint amb el pregó de la festa major d’hivern de Constantí. Les bases del concurs es poden consultar al web: www.constanti.cat

El Club Karate Kushin Kai de Constantí celebra el XVI Trofeu de Karate Vila de Constantí

El trofeu és una dels Trobades més importants d’aquesta modalitat com ho demostren els prop de 180 participants que es van aplegar a aquesta cita.

El Pavelló Poliesportiu municipal va acollir aquest passat dissabte 17 de novembre un dels esdeveniments esportius habituals de la tardor a Constantí. Es tractava de la setzena edició del Trofeu de Karate d’estil Kushin Kai “Vila de Constantí”, el memorial dedicat al mestre Akio Nozoe, en el qual hi van participar, com és habitual, diferents clubs i associacions de Karate procedents del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre. Entre els participants també hi havia una àmplia representació del Club Karate Kushin Kai de Constantí.

El Trofeu de Karate “Vila de Constantí” és una dels Trobades més importants d’aquesta modalitat com ho demostren els prop de 180 participants que es van aplegar a aquesta cita, plantejada com un torneig de caràcter amistós i com una exhibició de moviments d’atac i de defensa

L’associació esportiva de Karate Kushin Kai és una de les entitats esportives històriques i més consolidades a Constantí, amb 33 anys de trajectòria. La filosofia de treball d’aquesta associació esportiva es basa en inculcar els valors inherents a l’esport del karate, com són el respecte, la responsabilitat i la disciplina.

L’Ajuntament de Constantí segueix impulsant un projecte d’activitat física adreçat a la gent gran

L’Ajuntament de Constantí continua impulsant un projecte per a la millora de la salut a través de l’activitat física, a través de la Regidoria d’Esports. Amb aquest objectiu, a partir d’aquest mes de novembre, es tornarà a posar en marxa un Programa d’Activitat Física amb la col·laboració del Centre de Salut i de la Fundació Siel Bleu. Es tracta de vincular la salut amb l’activitat física i la gent gran a partir d’un programa de prevenció de caigudes als veïns i veïnes de més de 60 anys. El programa ja es va portar a terme el curs passat, amb una gran acollida que va permetre la creació de 3 grups de treball formats per 10 persones per grup.

Aquest programa consisteix en sessions grupals d’activitat física adaptada (AFA) per a tots aquells conciutadans a partir de 60 anys. Aquestes sessions es faran tres cops per setmana, amb 1 hora de durada, i estaran adaptades al perfil físic de cada participant, de manera que el nivell es correspondrà amb les capacitats dels membres del grup.

El proper dimecres 21 de novembre, a les 11 h., es farà una sessió informativa sobre aquesta activitat al Pavelló Poliesportiu Municipal. Totes les persones interessades es poden adreçar per a obtenir més informació al Centre de Atenció Primària de Constantí o al Pavelló Poliesportiu.

L’obra de la historiadora Montserrat Duch centra la 2a Marató Literària a Constantí

Montserrat Duche, durant la Marato literària

L’obra de la Doctora en Història i Catedràtica d’Història Contemporània, Montserrat Duch Plana, ha centrat la 2a Marató Literària organitzada per l’Associació Literària de Constantí aquest diumenge 11 de novembre.

Es tractava de la segona Marató que ha organitzat l’entitat des de la recuperació de la seva activitat, i aquest any s’ha volgut apostar per una autora local. Doctora en Història per la Universitat de Barcelona (1987) i Catedràtica d’Història Contemporània a la Facultat de Lletres de la URV (2011), Montserrat Duch Plana ha publicat una quinzena de llibres. La història social del segle XX en les seves vessants catalana, espanyola i europea constitueix una de les seves línies d’investigació que completa amb la dedicada a les polítiques de memòria i els usos públics de la història i de la història de les dones.

Des de les 9 del matí, a la Biblioteca Municipal, es van anar llegint fragments de l’extensa obra de la historiadora Montserrat Duch, i a les 18 h. es va fer un debat-col·loqui amb la presència de l’autora, i també dels representants municipals, l’alcalde Oscar Sánchez i la regidora de Cultura, Dolors Fortuny.

Cal recordar que durant la Festa Major d’hivern de 2017 es va signar un conveni de cessió del Fons Bibliogràfic de Montserrat Duch Plana amb l’Ajuntament de Constantí. Des d’aleshores, la Biblioteca Municipal compta amb un espai que porta el nom de Fons Montserrat Duch Plana i on es pot consultar aquesta àmplia obra bibliogràfic i documental, d’un alt valor informatiu i cultural. L’objectiu és, des d’una vessant social i cultural, afavorir la seva difusió i permetre la seva consulta per part dels estudiants de l’Institut del municipi o aficionats a la història en general.

Grans empresaris catalans acompanyen Afepasa en el seu 125è aniversari

La quarta generació dels Pallarès, Ramon, Alex, Nacho i Joan. Foto: Tarragona21

Una part de la història de Tarragona es revivia la tarda de dimecres a la sala d’actes de la Cambra de Comerç. Temps de la fil·loxera, que gairebé va acabar amb el conreu de la vinya a Catalunya, i temps de la cerca de remeis per fer-hi front, èpoques que evoquen “l’ensufatar”, com encara diuen els pagesos del Camp de Tarragona al procés de liquidació de les plagues amb productes del sofre, productes que feia una empresa creada en 1893 al carrer Torres Jordi per un vallenc afincat a la ciutat, Joan Pallarès Bosch.

Grans empresaris de reconegudes firmes catalanes van acompanyar la celebració del 125è aniversari de la fundació d’Afepasa (Pallarès Sulphur). Un aniversari que vivia un acte central ple d’emotivitat, records de les persones absents i amb una cinquena generació Pallarès que comença a fer-se visible. Va ser un gran dia per la família i també per mostrar com des d’una companyia local es pot arribar a exportar a 80 països i ser líder europeu en productes com el sofre per a l’agricultura.

Situada molts anys al carrer Torres Jordi i des de 2003 traslladada a Constantí, però mantenint oficines a Tarragona, Afepasa -coneguda com la Sofrera Pallarès- reunia personalitats de l’empresa com el president del grup Freixenet, José Luis Bonet; el president honorari del grup Borges, Antoni Pont i Amenós, Jaume Gramona (Bodegues Gramona), Santiago Marcó (Marcó Dachs, l’elaboradora de les populars gomes d’esborrar Milán) i el professor de l’IESE Eduardo Martínez Abascal.

La presidenta de la Cambra, Laura Roigé, homenatjant Joan i Alex Pallarès. Foto: Tarragona21

Part de la família Pallarès, amb el guardó. Foto: Tarragona21

L’actual generació que regenta l’empresa -la quarta- va anunciar l’ampliació de la planta en 10.000 metres quadrats, seguint a més una aposta “pel compromís, base de l’èxit”, en paraules de Nacho Pallarès, que va agrair especialment la dedicació dels treballadors de l’empresa, una representació dels quals es trobava a la sala.

Un dels moments de la tarda va ser l’homenatge a Joan Pallarès Barbat -tercera generació- i Àlex Pallarès -quarta generació-, mentre a la sala seguien l’escena els que ja són representants de la cinquena generació, els més joves de tots. Joan Pallarès Barbat tenia paraules de record per als seus germans Ramon i Pere, ja finats, i subratlava que poder mantenir 125 anys una empresa familiar ha estat posible “gràcies al corporativisme i no a l’individualisme”. El veterà de la família subratllava la clau de l’èxit: “He tingut treballadors i directius que han mostrat un gran valor i una gran honestedat”.

La gala viuria un altre episodi culminant amb la taula rodona sobre l’empresa familiar catalana, en què els empresaris defensaren valors com l’honestedat, virtuts com la innovació (tothom recordava com les populars gomes Milà tenien un regust a nata, una fórmula que es va fer per atreure la canalla, gran consumidora), i s’apostava per la digitalització. Antoni Pont aportava la seva dilatada experiència: “Si hi ha bon rotllo, les empreses familiars es multipliquen, si no, es debiliten”. Posava damunt la taula una xifra esfereïdora: “Només el tres per cent de les empreses arriba a la quarta generació”.

Els empresaris catalans, durant la taula rodona. Foto: Tarragona21

José Luis Bonet, president de Freixenet, era un dels empresaris estrella de la sessió. Va ser clar:”Les empreses de Catalunya han anat al capdavant d’Espanya, però ara ja no és així, i han de tornar a ser-hi”. Per això, “és necessari que s’adaptin a la globalització”, el que vol dir “innovació i digitalització per conquerir el món”. Si és així, “milloraran la seva grandària i entraran en un cercle virtuós”.

Afepasa és el productor més gran de sofre agrícola d’Europa i en 2020 ho serà a nivell mundial. Actualment, distribueix els seus fertilitzants i fitosanitaris a més  80 països del món. Tancarà la seva facturació en 2018 amb 14 miliones d’euros, consolidant així un creixement exponencial els últims anys, seguit dels quasi 12 milions d’euros de 2017.

El president del Nàstic, Josep Maria Andreu, donant una samarreta a l’empresa, patrocinadora de l’equip. Foto: Tarragona21

L’acte va ser conduït per Manel Montaño, director general de la firma, i va comptar amb moltes cares conegudes, com la del president el Port de Tarragona, Josep Andreu, el vice-president de la Diputació Quim Nin, l’alcalde de Constantí, Oscar Sánchez, el regidor de l’Ajuntament de Tarragona Francesc Roca, l’expresident de la Cambra de Comerç de Reus, Francesc Cabré -la dona del qual està emparentada amb els Pallarès-, o el president del Nàstic, Josep Madria Andreu.

Jaume Garcia

Ponents i investigadors locals protagonitzen les Aules per la Gent Gran de novembre a Constantí

Imatge de la inauguració de les Aules d’Extensió Universitària.

Una de les grans novetats de la programació de les Aules d’Extensió Universitària d’aquest curs 2018-2019 a Constantí, serà el fet que durant aquest mes de novembre tots els ponents seran constantinencs o constantinenques. Aquest dimecres 7 de novembre, serà el torn de l’historiador Josep A. Remolà Vallverdú, que ens parlarà de “Centcelles, una joia de l’arquitectura tardoromana” .  Les sessions es desenvoluparan, com és habitual, els dimecres a les 19 h.

Durant el mes de novembre també impartiran les seves classes joves investigadors constantinencs, amb una brillant i prometedora trajectòria acadèmica i professional, com és el cas d’Adrià Maceira, que ens parlarà de “Quines seran les preocupacions del futur?” (el 14 de novembre), Jordina Torrents, amb una sessió sobre “Quan els algoritmes ens ajuden a salvar vides” (el 21 de novembre), i finalment, el jove historiador, Albert Solé, que parlarà sobre “La Guerra Freda, una introducció al món bipolar (1947-1991), el 28 de novembre.

El passat mes d’octubre s’iniciava a Constantí una nova edició de les Aules d’Extensió Universitària per a la Gent Gran (Curs 2018-2019), que organitza l’àrea Social de la Universitat Rovira i Virgili amb la col·laboració del Sindicat Agrícola de Constantí. Les Aules de la Gent Gran, que arriben ja a la seva tretzena edició a Constantí, busquen donar una sortida a les inquietuds culturals de la tercera edat, i han comptat des dels seus inicis amb el suport del Sindicat Agrícola, on cada dimecres fins al mes de juny es realitzaran les sessions a càrrec de professors adscrits a la universitat o d’altres ponents de reconegut prestigi.

Gran inici de la Lliga Catalana per als representants del Club de Tir amb Arc Constantí

Imatge del club esportiu de Tir amb Arc Constanti

El club esportiu de Tir amb Arc Constanti va inaugurar la temporada indoor de tir amb arc els passats dies 27 i 28 d’octubre, amb l’organització de la primera tirada de la Lliga Catalana, que es va celebra al Pavelló Poliesportiu municipal de Constantí.

Aquesta ha estat la primera de les tres tirades que organitzarà el club aquesta temporada 2018, i que acabarà el 16 de desembre. El desenvolupament de la competició va ser distès malgrat ser la primera competició de la lliga. No obstant això, ja van caure dos rècords de Catalunya. Han estat les fèmines les que han trencat la veda, i així la lleidatana Alba Tarragó amb 587 punts a la diana de vuitanta reduïda es col·locava en primera posició infantil.

Maria Pitarch, l’arquera constantinenca campiona d’Espanya júnior, també va batre en aquesta ocasió el rècord sènior, amb 569 punts a la diana triple vertical, la de major dificultat de totes. Cal destacar que també va ser la puntuació més alta de tota la lliga, tant en la categoria homes com en dones i que ella encara no havia nascut quan es va establir aquest rècord històric a l’any dos mil, i que ella després de 18 anys ha aconseguit superar. Pitarch, que dies enrere va obtenir el guardó de la federació espanyola de mestra arquera, ha arrencat amb força aquesta lliga situant-se en primera posició sènior.

La resta de l’esquadra constantinenca han començat amb empenta. Miquel Romero i Alba Ortega encapçalen la categoria júnior i Laura Pullés la segona plaça; Miquel Marsal primer a la categoria cadet i Julia Galera segona. Abril Pujol es quarta a la categoria infantil, i a la categoria aleví Arnau Borrull encapçala la classificació, Ruth Escarré, en el seu debut, es col·loca en segona posició al temps que Àngels Marsal es quarta.

A la divisió d’arc de politges, Mario Quesada i Isaac Marquez ocupen la primera i la segona plaça respectivament en la categoria cadet. Santiago López, campió de la world cup junior amb arc de politges, després d’una aturada de dos anys retorna a les competicions, ara ja com a sènior, demostrant en la segona part de la competició el perquè dels ors dels darrers anys, finalitzant en segona posició de la general.

Elia Esteve, nova incorporació a l’equip de Constantí, torna a competir després de la seva maternitat, destacant ja en primera posició sènior d’arc compost.

Van debutar en la categoria Novell amb arcs d’iniciació i amb l’emoció de viure la competició des de dins, Pau Recasens, Marcos Cardenas i Laura Durán.

Qui no va ser present a la competició va ser la recent arribada dels Jocs Olímpics de la Joventut i medalla de plata olímpica, medalla de plata, l’arquera constantinenca Èlia Canales, que de ben segur posarà el llistó encara més alt en les properes competicions.
Gran inici de temporada per al club i per als seus arquers, que segur continuaran demostrant el gran nivell que ostenten des de fa anys.

Constantí acollirà el Campionat d’Espanya de Powerlifting de 2019

El Pavelló Poliesportiu municipal de Constantí acollirà els dies 5,6 i 7 del mes d’abril de 2019 el Campionat d’Espanya de Powerlifting (aixecament amb potència).

L’Ajuntament de Constantí i la Federació Catalana de Físic-Culturisme han signat aquest dimarts 30 d’octubre un conveni de col·laboració. L’acte de signatura del conveni s’ha fet al Pavelló Poliesportiu, i ha comptat amb la presència del regidor d’esports de l’Ajuntament de Constantí, Federico Díaz López, i el president de la Federació Catalana de Físic-Culturisme, Enric Torrent Méndez, assistit per Eduard Moreno Curto, director tècnic de Powerlifting a la província de Tarragona.

Després de l’èxit organitzatiu de les proves d’halterofília durant la celebració dels Jocs Mediterranis del passat mes de juny, la regidoria d’esports de l’Ajuntament de Constantí acollirà l’any vinent aquest Campionat d’Espanya de Powerlifting , una disciplina esportiva de força que consisteix en l’aixecament del major pes possible en tres exercicis diferents: l’esquat (sentadilla), el press de banca, i el pes mort.

L’Ajuntament de Constantí es compromet a facilitar les instal·lacions i tot el material necessari per al desenvolupament de la competició, mentre que l’organització del Campionat d’Espanya anirà a càrrec de la Federació Catalana de Físic-Culturisme

 

Comença un nou curs de manipulador d’aliments a Constantí

Fins a 25 persones estan realitzant el curs, totalment subvencionat per Criteria.

Un total de 25 persones estan realitzant tots els dissabtes des del passat 27 d’octubre i fins el proper 10 de novembre un ‘Curs de Manipulador d’aliments’ organitzat per l’Ajuntament de Constantí, a través de l’Oficina Municipal de Treball. El curs, totalment subvencionat per Criteria, té una durada de 10 hores i es tracta d’una proposta formativa adreçada a totes aquelles persones interessades a treballar o que treballen en el sector de la indústria alimentària i hostaleria

Els objectius del curs és basen en adquirir els coneixements bàsics establerts a la manipulació d’aliments i aplicar-los a l’entorn laboral, conèixer els tipus d’aliments i la contaminació a què són susceptibles, aprendre pautes d’higiene, manipulació i manteniment de locals per tal de treballar amb aliments de manera segura i evitar contaminacions. A més, el curs també incidirà en el coneixement de la normativa en matèria d’alimentació i altres problemes relacionats amb l’alimentació no derivats de contaminacions com al·lèrgies i intoleràncies.

Constantí celebrarà la castanyada a ritme de rumba amb Vergüenza Ajena

El proper dimecres 31 d’octubre tindrà lloc una jornada festiva al Pavelló Poliesportiu municipal per celebrar la Nit de la castanyada. En la línia de la proposta ja iniciada l’any passat, la regidoria de Festes i Joventut del municipi ha programat una vetllada que començarà amb un sopar de motxilla. Les inscripcions per participar d’aquest  sopar ja estan obertes i s’han de realitzar a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà de l’Ajuntament. La data límit és el 30 d’octubre.

La Nit de la Castanyada continuarà a ritme de rumba, amb el concert que oferirà el popular grup tarragoní Vergüenza Ajena, que animarà la nit amb el seu directe festiu. La nit de la castanyada es tancarà amb una sessió musical a càrrec del DJ Ferry Lip. Vergüenza Ajena que torna doncs a Constantí, en plena celebració dels seus 10 anys, i dintre de la gira 10 x 10 que finalitzarà l’1 de març amb un concert molt especial al Teatre Tarragona.

L’organització d’aquest esdeveniment respon a la demanda plantejada pel jovent del municipi, que demana que s’aposti per l’organització d’esdeveniments de caràcter festiu i no haver de desplaçar-se a d’altres poblacions properes per tal de gaudir d’aquest tipus de celebracions. Amb propostes com la nit de la castanyada, l’Ajuntament de Constantí ofereix una alternativa per afavorir la participació dels joves en actes festius que es facin dintre del municipi.

L’Ajuntament de Constantí realitza actuacions preventives per combatre la presència d’erugues

L’Ajuntament de Constantí, a través de la seva regidoria de Medi Ambient, iniciarà aquest divendres al vespre una campanya de control per combatre i evitar la propagació de les plagues de les erugues de la processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa), un insecte de distribució típicament mediterrània, que constitueix una plaga forestal que ataca els pins.

A efectes preventius, es procedirà a aplicar un tractament fitosanitari i sulfatar totes les zones del municipi amb pins, per tal de prevenir la plaga. Els treballs s’iniciaran als col·legis i a la Plaça de les Escoles Velles, i posteriorment s’extendran a la totalitat dels espais urbans del municipi. Amb aquesta actuació s’aconseguirà reduir la població de processionària, una eruga que apareix als pins habitualment entre els mesos de gener i març, segons les temperatures. Els tractaments preventius com aquest es duen a terme en aquesta època de l’any perquè és el moment en què s’estan desenvolupant les larves. El tractament que s’aplicarà és completament inocu per a les persones i el medi ambient i no comporta l’ús de productes químics. L’agent utilitzat per combatre les erugues és un microorganisme, el bacillus thuringiensis, que acaba amb les erugues abans que ocasionin danys als pins o molèsties a la ciutadania.

La processionària del pi és un lepidòpter propi de la mediterrània que es caracteritza per fer nius als pins i per estar provista de pèls urticants, que poden ocasionar molèsties a persones i animals. Durant el seu desenvolupament s’alimenta dels pins, arribant a danyar-los si la colònia és molt gran

Des de l’’Ajuntament es recomana que per augmentar l’efectivitat d’aquesta intervenció, els ciutadans i ciutadanes que tinguin pins a les seves propietats també prenguin mesures en aquesta línia. Els propietaris de finques amb pins han de mantenir les seves propietats en un adequat estat fitosanitari, amb la finalitat de no ser focus de propagació de la plaga a altres pins de finques annexes i evitar molèsties per a la salut als veïns. D’aquesta manera, la lluita integral pel control de la plaga de processionària millorarà els seus resultats.

S’inaugura al Sindicat Agrícola l’exposició ‘Convivència. Els Monuments de Tàrraco Patrimoni de la Humanitat al segle XXI’

La Vil·la romana de Centcelles de Constantí, la Vil·la dels Munts d’Altafulla, la Pedrera del Mèdol, el Teatre de Tarragona, la Torre dels Escipions, la Necròpolis Paleocristiana, les Muralles, el Fòrum Provincial, l’Aqüeducte, l’Amfiteatre, el Recinte de culte, el Fòrum de la colònia, l’Arc de Berà o el Circ són alguns dels monuments que es poden visitar fins el proper 6 de gener al Sindicat Agrícola de Constantí. Són monuments mil·lenaris de Tàrraco declarats per part de la UNESCO Patrimoni de la Humanitat i en la visita se’ns presenten a través de catorze imatges de fotògrafs del Camp de Tarragona que intenten transmetre la convivència d’aquests monuments amb la societat 2.000 anys després de la seva construcció.

Precisament, l’exposició es titula “Convivència. Els Monuments de Tàrraco Patrimoni de la Humanitat al segle XXI”. L’objectiu de la mostra és, d’una banda, promocionar els fotògrafs del territori, i de l’altra, reflexionar sobre la interacció amb el patrimoni.

Aquest dimecres 24 d’octubre s’inaugurava l’exposició amb la presència de la comissària de la mateixa, Montserrat Caballero, l’alcalde Constantí, Oscar Sáchez, la regidora de Cultura de l’ajuntament, Dolors Fortuny, i la directora del MNAt, Mònica Borrell. La mostra es pot visitar fins al 6 de gener en horari de dilluns a diumenge de 10 a 13 h; i de dimarts a divendres també de 17 a 19 h. L’exposició ha gaudit del suport i col·laboració dels museus que gestionen aquests monuments: el Museu Bíblic Tarraconense, el Museu Diocesà de Tarragona, el Museu d’Història de Tarragona, i el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona.

D’altra banda, les persones o  associacions que vulguin assistir a una visita comentada a aquesta exposició ho poden sol·licitar mitjançant cita prèvia amb l’Ajuntament de Constantí.

Constantí aprova inicialment el projecte de renovació del carrer Serapi

La setmana passada es va publicar al BOPT el projecte inicial de renovació de la pavimentació i els serveis del carrer Serapi. A finals de setembre, la Junta de Govern Local de l’Ajuntament de Constantí va aprovar inicialment aquest projecte, amb un pressupost de 200.672,63 €uros (IVA inclòs).

Dintre del projecte de renovació de places i carrers del nucli urbà, i tenint en compte l’actual estat de conservació deficient en que es troba aquest carrer, l’Ajuntament de Constantí pretén realitzar la renovació de la pavimentació del carrer, aprofitant aquesta actuació per remodelar els serveis existents i implantar-ne de nous. El carrer Serapi té una morfologia similar en tot el seu recorregut, amb una suau pendent. L’actuació que es realitzarà es dividirà en dos àmbits d’actuacions: del carrer Sant Pere al carrer Serapi (on es substituirà un col•lector); i el carrer Serapi, pròpiament

El projecte aprovat consisteix en fer una renovació dels serveis i pavimentació a un sol nivell, degut a la petita amplada del carrer. L’actuació també consistirà en fer una adaptació de les rasants per fer una plataforma única; la substitució de la xarxa de subministrament d’aigua per tub de fosa; la substitució de la xarxa de clavegueram; la instal•lació soterrada per a cable de fibra òptica; el soterrament de creuaments de telefònica, i la instal•lació d’una nova canonada d’aigua de reg. També s’instal•laran noves papereres i pilones.

Previsiblement, l’inici de les obres seria durant el segon semestre del 2019, un cop finalitzi tota la tramitació administrativa del projecte. Es preveu que el termini d’execució de l’obra sigui d’uns 3 mesos i mig.

Constantí acull la Trobada d’Associacions de Gent Gran del Tarragonès

Prop d’unes 300 persones, procedents d’una dotzena d’associacions de gent gran de municipis de la comarca, es van donar cita al Pavelló Poliesportiu municipal.

Constantí va acollir el passat divendres 19 d’octubre, la Trobada d’Associacions de Gent Gran del Tarragonès. La cita s’organitza des de l’any 2005 des del Departament de Benestar Social del Consell Comarcal del Tarragonès conjuntament amb els municipis de la comarca, amb l’objectiu que els membres de les associacions de gent gran es coneguin, comparteixin i convisquin una jornada enriquidora que els permeti activar i millorar les seves activitats. Aquest any, Constantí ha estat el municipi escollit per organitzar la Trobada.

Prop d’unes 300 persones, procedents d’una dotzena d’associacions de gent gran de municipis de la comarca, es van donar cita al Pavelló Poliesportiu municipal, on es va concentrar tota la jornada degut a la intensa pluja. Durant el matí, els assistents van poder gaudir d’un espectacle d’humor, que va precedir la salutació de les autoritats, encapçalades per l’alcalde Constantí, Oscar Sánchez, el president del consell comarcal del Tarragonès, Daniel Cid, i el Subdelegat del govern espanyol a Tarragona, Joan Sabaté, a més de la directora general de Famílies de la Generalitat de Catalunya, Roser Galí

Seguidament, es va iniciar el dinar de germanor, i durant la tarda els assistents van poder gaudir de ball i música en viu amb l’actuació que va oferir el grup Café Trio.  La trobada va finalitzar amb el lliurament de detalls d’agraïment a totes les associacions que van participar de la jornada, per part de l’alcalde de Constantí, Oscar Sánchez, i la regidora responsable de l’àrea de la Gent Gran a l’Ajuntament de Constantí, Meritxell Cano, a més del president del Consell Comarcal del Tarragonès, Daniel Cid.

Una seixantena de persones gaudeixen del concert de l’Orfeó Català al Palau de la Música

Una seixantena de persones han participat aquest diumenges 21 d’octubre de la sortida al Palau de la Música Catalana per assistir al concert que ha realitzat l’Orfeó Català. La sortida s’ha fet en autobús des de la Plaça de les Escoles Velles.

Es tractava d’una activitat promoguda per l’Ajuntament de Constantí, amb la col·laboració de l’Associació dels Amics de la Música de Constantí. El concert de l’Orfeó Català ha inclòs obres de Schubert, Elgar, B. Vivancos, Toldrà, Guinovart i El Cant de la Senyera de Ll. Millet. La direcció del concert anava a càrrec de Simon Hasley, amb Pablo Larraz a la sots direcció, i l’acompanyament musical de Pau Casan al piano.

El passat mes de gener, ja es va organitzar amb un gran èxit de participació una sortida al Gran Teatre del Liceu de Barcelona.

Sortida excepcional de la Cucafera de Tarragona a Constantí

Una trentena de membres de la colla s’han desplaçat a Constantí. Foto: Tarragona21

Un moment de la seva actuació. Foto: Tarragona21

Constantí s’ha convertit avui en una població que excepcionalment ha pogut gaudir de l’espectacularitat de la Cucafera de Tarragona, que ha participat en la trobada de cucaferes federades del Camp de Tarragona, un acte emmarcat en la jornada de la veïna Dragonina, la festa de la Dragonina constantinenca que se celebra tot el dia.

Només en una ocasió anterior, en 2017, la Cucafera de Tarragona, que només surt per Santa Tecla, havia actuat fora de la capital. Va ser en 2017 a Montblanc, per apadrinar la cucafera local. Com ha estat el seu desembarcament a Constantí? Ho explicava a Tarragona21 el seu responsable de comunicació, Adrià Recasens:”No és fàcil sortir perquè cal una tramitació administrativa entre l’Ajuntament que ho sol·licita i l’Ajuntament de Tarragona. I es concedeix perquè es tracta d’una sortida excepcional, com és una trobada de Cuques, i per altres requisits, com que el grup musical que l’acompanya sigui de música tradicional”. Aquests requisits s’han pogut solventar i la Cucafera ha pogut fer les delícies dels contantinencs.

No és fàcil transportar una bèstia festiva que pesa 280 quilos.

La trobada ha comptat també amb la presència de la Cucafera de Reus, la Cucafera de Montblanc i la Llumeneta de Perafort. A banda, també hi han estat presents els elements del bestiari constantinenc com el Ball de Cavallets, acompanyats per la Corranda, i les àligues Gran i Petita, acompanyats pels Grallers de Constantí.

Com explicava Joan Bladé, president de l’organitzadora Associació d’Amics de la Colla COCA, “es tracta d’una festa on la Dragonina convida els seus amics”. Es veurà aquest vespre amb l’esclat de foc dels diferents elements festius convidats.

Dues imatges de la Cucafera de Montblanc. Foto: Tarragona21

La Cucafera de Reus, nascuda fa cinc anys. Foto: Tarragona21

L’espectacular Llumanera de Perafort. Foto: Tarragona21

Els elements festius de Constantí també hi han estat presents. Foto: Tarragona21

J.G.

 

 

L’Associació Amics de la Colla C.O.C.A organitza aquest dissabte la festa #laveïnadragonina

Aquest proper dissabte 20 d’octubre tindrà lloc la jornada festiva #laveïnadragonina, organitzada per l’Associació d’Amics de la Colla C.O.C.A. Durant tot el dia s’han organitzat tot un seguit d’activitats al voltant d’aquest emblemàtic element del bestiari popular constantinenc, que portaran fins al municipi diverses colles convidades amb els seus elements del bestiari per sumar-se a aquesta celebració. Les activitats s’allargaran fins ben entrada la matinada amb la Plaça Mossèn Cinto Verdaguer com a espai central d’activitats

La campanya #laveinadragonina, que arriba ja a la seva tercera edició, es basa en personificar la Dragonina com una veïna més del municipi i que els nens i nenes la identifiquin com un element de l’imaginari popular.

La jornada s’iniciarà a les 11 del matí, amb una actuació castellera a càrrec dels Xiquets de Torredembarra. A les 12 h. tindrà lloc una Trobada de Cuques federades del Camp de Tarragona, que comptarà amb la presència de la Cucafera de Reus, la Cucafera de Montblanc, la Llumeneta de Perafort, i la Cucafera de Tarragona, que actuarà aquest dissabte a Constantí de forma extraordinària. A banda, també hi haurà els elements del bestiari constantinenc com el Ball de Cavallets, acompanyats per la Corranda, i les àligues Gran i Petita, acompanyats pels Grallers de Constantí. Tots aquests elements, iniciaran una cercavila a les 12.30 h.

Ja a la tarda, a les 17 h., es farà una Cercavila amb l’acompanyament musical de la Banda la Verònica de Reus. Seguidament es concentraan les bèsties de foc, i s’iniciarà un correfoc amb la particpació del Diabló de la Selva del Camp, la Morena de Salou, el Drac Pigota de la Pobla de Montornès, la Farnaca de Cambrils i la Dragonina de Constantí. Desp´res de sopar, la festa finalitzarà amb una sessió de música electrónica a càrrec de Dj Rayo.

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies