.

.

TOTS 21

Constantí promou la ciència en femení

El cartell amb les activitats. Foto: Cedida

El cartell amb les activitats. Foto: Cedida

Del 13 al 28 de febrer Constantí celebrarà la Setmana de la Dona i la Nena a la Ciència amb tot un seguit d’activitats que, un any més, tenen com a principal objectiu reivindicar i visibilitzar el paper de les dones i les nenes l’àmbit científic. L’any 2016 l’assemblea General de les Nacions Unides va declarar l’11 de febrer com el Dia Internacional de la Nena i la Dona en la Ciència. Al voltant d’aquest dia, s’organitzen activitats que promouen les vocacions científiques entre nenes i noies, així com la igualtat d’oportunitats dins d’aquest sector.

Les activitats s’iniciaran el dilluns 13 de febrer amb la inauguració de l’exposició “Dones en la ciència” al Pavelló Poliesportiu. El dissabte 18 de febrer es farà a la Biblioteca Municipal una sessió de contes infantils i manualitats per a nens i nenes de 6 a 10 anys, amb el títol “L’Ona vol ser científica!” a càrrec de Plàncton, Divulgació i Serveis Marins.

D’altra banda, durant tot el mes de febrer es realitzaran tallers de ciència a les escoles del municipi.

Una de les grans novetats d’aquesta edició arribarà durant la segona quinzena del mes de febrer amb una programació especial de Constantí Ràdio, que oferirà un seguit d’entrevistes que tindran com a protagonistes a dones de Constantí que es dediquen professionalment a activitats relacionades amb l’àmbit de la ciència, la investigació o la divulgació. L’objectiu d’aquesta programació especial és fomentar el debat i conscienciar per contribuir a la igualtat d’oportunitats en la ciència i en qualsevol àmbit professional.

 

Com fer-se escriptor a Constantí

Foto de família dels guanyadors i finalistes en les diverses categories. Foto: Tots21

Hi ha hagut grans escriptors que s’han dedicat a la literatura esportiva, ni que sigui de passada. Rafael Alberti va dedicar un poema al gran porter Platko i Manuel Vázquez Montalbán va encunyar la frase: ‘El Barça és l’exèrcit desarmat de Catalunya’. A casa nostra, sense dubte el millor periodista/escriptor esportiu fou el malaguanyat Fermí Morera.

Hi ha pedrera d’escriptors de temàtica esportiva i a Constantí s’ha pogut constatar aquest diumenge amb el lliurament dels XVIens Premis Literaris corresponents a l’any 2022. Fins a 420 originals s’hi van presentar i van ser seleccionades 92 obres. L’acte s’emmarcava en la programació de la Festa Major d’hivern del municipi i per segon any consecutiu s’ha realitzat al Pavelló Poliesportiu municipal, que s’ha tornat a omplir per a l’ocasió.

A banda de la presència de diversos integrants del consistori municipal, encapçalats per l’alcalde Óscar Sánchez, va destacar l’assistència del Subdelegat del Govern espanyol a Tarragona, Santiago Castellà. La festa literària va comptar amb una actuació musical a càrrec de l’aula de saxo de l’Escola Municipal de Música “Rafel Gibert Recasens” de Constantí.

Ricard García Jardí, guanyador en la categoria d’adults. Foto: Tots21

Capitanejada per Manuel Rivera, Silva Editorial, amb la col·laboració de l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Constantí, han promogut un any més aquests Premis Literaris que han arribat a la seva XVI edició, aquest any centrats en la temàtica “Relats d’esport”. El concurs s’ha dividit en quatre categories: la d’adults (a partir dels 21 anys), la de júniors (de 17 a 21 anys), la de joves (de 13 a 16 anys), i la d’infants (fins als 12 anys). En la categoria de joves s’ha volgut fer un reconeixement especial, per la seva col·laboració, a l’Institut de Constantí amb molts alumnes entre els finalistes.

Moltes i moltes autors/es eren de Constantí -“cada cop més”, deia l’alcalde-, de Reus i de Tarragona i algun d’Altafulla o Roda de Berà, tot i que també s’havien rebut originals d’altres països.

El públic va omplir el pavelló poliesportiu. Foto: Cedida

Durant l’acte d’entrega dels premis, s’ha presentat també el llibre que recull un total de 92 treballs (com a guanyadors i finalistes) presentats a concurs, en llengua catalana i espanyola, tenint en compte la participació d’escriptors no només locals, sinó que un any més s’han presentat treballs procedents de tot el món. En aquesta XVI edició, el tema escollit han estat els “Relats d’esport”, entès com una activitat important per tenir cura de la salut mental i física. A més de ser un factor de socialització, treball en equip, competitivitat, oci i fraternitat entre pobles i persones.

Els guanyadors

Els guanyadors d’aquesta 16a edició dels Premis Literaris han estat els següents: en categoria d’adults, Ricard García Jardí (de Tarragona) amb “Carta del jove Ahmed, menor no acompanyat, a la seva mare”. En categoria júnior, el primer premi ha estat per a Júlia Arévalo Martí (de Roda de Berà), amb “En moviment”; en categoria de joves el primer premi ha recaigut en Gerard Fondevila Carreras (de Terrassa) amb “Salvados”. I finalment, la guanyadora en categoria infantil ha estat Clàudia Salvadó Virgili (de Reus) amb “Comença el partit”.

J. Garcia

 

Clubs de tot l’Estat participen avui en la I Marató de Jiu-jitsu brasiler de Constantí

Cartell de la Primera Marató de BJJ de Constantí. Foto: Cedida

Cartell de la Primera Marató de BJJ de Constantí. Foto: Cedida

El Pavelló Poliesportiu municipal de Constantí acollirà aquest dissabte, 4 de febrer, una intensa jornada esportiva organitzada pel Club Gladius Defensa Constantí. Al llarg del matí arribarà la Primera Marató de BJJ (Jiu-jitsu brasiler), amb la participació d’una cinquantena de clubs de tot l’Estat. La jornada comptarà amb la col·laboració d’altres entitats esportives del municipi i de l’Ajuntament de Constantí.

La Marató de BJJ és un campionat de lluites continuades que no s’ha fet mai, en què es premia la capacitat personal de resistència. Les lluites tenen una durada de 5 minuts i 2 de descans. L’esdeveniment compta amb 50 lluites consecutives amb un màxim de 6 hores de durada. En total, s’han inscrit al campionat més de 200 esportistes de 46 clubs estatals.

Durant aquesta primera marató de BJJ es realitzarà també una exhibició a càrrec del Club Gimnàstica Estètica i Rítmica Constantí (11 h), una classe de zumba amb la professora Eva Oller (12:15 h) i una exhibició de judo a càrrec del Club Gladius (13:30 h). A més, a les 11 hores hi haurà també la presència a la via pública de grups de moters de la província, aficionats a les motos Custom-Harley Davidson.

D’altra banda, a la tarda es durà a terme el Campionat de Judo Vila Centcelles Constantí, adreçat a judokes nascuts entre 2011 i 2018. Es tracta d’una competició que comptarà amb la participació de sis clubs de la província de Tarragona. En total, hi haurà l’assistència d’uns 150 participants d’entre 4 a 11 anys, 30 dels quals seran del Club Gladius Defensa Constantí.

 

Constantí inicia un nou curs d’activitats de gestió administrativa

15 persones participen en el curs. Foto: Cedida

15 persones participen en el curs. Foto: Cedida

Un total de 15 persones han iniciat aquesta setmana un nou curs d’activitats de gestió administrativa a Constantí. Es tracta d’una formació del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), un curs 100% subvencionat del programa FOAP 2022, que permetrà l’obtenció del certificat de professionalitat. La durada del curs serà de 880 hores (de gener a Juliol), 800 de formació teòrica presencial i 80 hores de pràctiques en empreses.

La formació teòrica es realitza cada dia, de dilluns a divendres, de 15 a 21 hores a la segona planta de l’edifici de la Biblioteca Municipal de Constantí. Les persones participants del curs aprendran a realitzar les operacions de la gestió administrativa de compravenda de productes i serveis, tresoreria i personal, així com la introducció de registres comptables predefinits, prèvia obtenció i processament i arxiu de la informació i documentació necessària mitjançant els suports convencionals o informàtics adequats, seguint instruccions definides, en condicions de seguretat, respecte a la normativa vigent i atenent a criteris de qualitat definits per l’organització.

L’Ajuntament de Constantí, a través de l’Oficina Municipal de Treball i l’Escola d’Adults, continua apostant per l’oferta formativa com a eina que ajudi en la recerca de feina.

 

Constantí, cita obligada per als amants de les motos clàssiques

Una exposició commemora el 10è aniversari de Moto Clàssics Constantí. Foto: Cedida

Una exposició commemora el 10è aniversari de Moto Clàssics Constantí. Foto: Cedida

L’Associació Moto Clàssic Constantí ha celebrat aquest passat 2022 el seu desè aniversari. Durant la Festa Major d’Hivern l’entitat ha rebut un dels diplomes de bronze que ha entregat l’Ajuntament de Constantí amb motiu d’aquests 10 anys d’activitat. Dintre dels actes d’aquesta Festa Major d’Hivern, el passat 22 de gener, s’organitzava la XII Sortida d’Amics de les Motos Clàssiques i el mateix dia tenia lloc la inauguració d’una exposició de fotografies a la plaça de les Escoles Velles que repassa la trajectòria i els esdeveniments més destacats d’aquests 10 anys d’història de l’entitat.

Moto Clàssic Constantí va néixer al maig de 2012 amb la finalitat de preservar i promoure al municipi un dels patrimonis històrics i culturals del país com són els vehicles i les motos clàssiques. L’associació es va constituir per un grup de persones de Constantí que estimaven les motos antigues i que volien organitzar trobades i sortides al llarg de l’any que els permetessin exhibir les seves màquines.

Durant els primers anys només es van organitzar sortides puntuals, però un cop va anar creixent el nombre de socis han treballat per elaborar un calendari complet i variat al llarg de l’any que els ha convertit en una de les entitats més actives. En l’actualitat, l’associació compta amb 46 socis i està associada a la Federació Catalana de Vehicles Històrics.

Moto Clàssic Constantí col·labora amb l’Ajuntament en activitats com la Cavalcada de Reis i la recollida de la Flama del Canigó. A més, cada any, durant les festes majors d’hivern i estiu organitzen les Sortides d’Amics de les Motos Clàssiques, que també es realitzen a la primavera i l’estiu. Pels volts de les festes nadalenques realitzen la tradicional Plantada del Pessebre al Pont de les Caixes. A banda de les sortides ordinàries, durant els últims anys han organitzat una Exposició de motos i cotxes clàssics (2018), una Trobada de Harley Davidson (2019), una Gimcana amb Vespa (2021) i una Trobada de Cotxes Citroën dels anys 70-80 (2022).

 

Presentació en societat dels nous cavallets de Constantí

Els nous cavallets de Constantí. Foto: Cedida

Els nous cavallets de Constantí. Foto: Cedida

En el marc de la Festa Major d’Hivern de Constantí, aquest diumenge 29 de gener s’ha fet el bateig i la presentació dels nous cavallets de la Societat Cultural i Recreativa El Casino. Després de 20 anys, el Ball de Cavallets ha renovat els seus cavallets, ja que es trobaven molt malmesos. S’han construït sis cavallets nous, tres parelles, que són més lleugers, resistents i fàcils de reparar que els anteriors.

Els nous cavallets són més lleugers. Foto: Cedida

Els nous cavallets són més lleugers. Foto: Cedida

Els cavallets antics estaven fet amb cartró i els nous han estat construïts pel Taller Avall de Reus amb fibra de vidre i han estat subvencionats per l’Ajuntament de Constantí.

L’acte del bateig dels nous cavallets va començar amb una cercavila pel carrer Major fins arribar al davant de l’Ajuntament, amb la participació del Ball de Cavallets i els altres Balls de Cercavila de la Societat el Casino, a més de la resta d’elements del bestiari festiu de Constantí i del Seguici.

La cercavila dels cavallets va començar al carrer Major. Foto: Cedida

La cercavila dels cavallets va començar al carrer Major. Foto: Cedida

Seguidament, va tenir lloc l’acte del bateig simbòlic dels nous cavallets, amb la presència dels seus padrins, la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Constantí, Dolors Fortuny, i el músic constantinenc Joan Reig. L’acte va finalitzar amb un vermut popular.

 

Benvinguda als nadons constantinencs nascuts al 2022

Una imatge de l'acte. Foto: Cedida

Una imatge de l’acte. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Constantí va oferir dissabte el tradicional acte de benvinguda als infants que han nascut aquest darrer any al municipi. L’activitat, que s’emmarcava dintre de la programació de la Festa Major d’Hivern i es va realitzar a la Biblioteca Municipal, va consistir en l’entrega d’un detall i obsequi de reconeixement a cadascuna de les famílies amb fills nascuts durant el passat 2022, consistent en un lot de productes i un carnet de la Biblioteca per als nadons.

En total, se’n beneficiaran 66 famílies. Durant aquest últim any han nascut i s’han inscrit i empadronat a Constantí un total de 36 nenes i 30 nens.

L’acte va comptar amb una actuació musical del Conjunt instrumental juvenil de l’Escola Municipal de Música “Rafel Gibert Recasens”. Durant l’acte es va informar de totes les accions que es desenvolupen des dels diversos serveis de l‘Ajuntament de Constantí per tal d’ajudar les famílies. Per finalitzar, es va fer una fotografia amb tots els pares, mares i nadons nascuts durant l’últim any.

 

Cap de setmana de Festa Major a Constantí: consulta’n els actes

Un dels actes de la Festa Major del cap de setmana passat. Foto: Ajuntament

Un dels actes de la Festa Major del cap de setmana passat. Foto: Ajuntament

Constantí continua aquest cap de setmana amb diferents actes per celebrar la Festa Major d’Hivern del municipi. Disssabte, a les 11 hores, la plaça de l’Hospital serà l’escenari de l’Acte de Benvinguda als infants nascuts a Constantí durant l’any 2022. Amenitzarà l’acte l’actuació de l’Escola Municipal de Música Rafel Gibert Recasens. Per la tarda, Joan Reig presentarà el seu segon disc en solitari “Bagatzem” al Pavelló Poliesportiu. El concert es farà a les 19.30 hores.

Diumenge es durà a terme el bateig dels nous cavallets de la Societat Cultural i Recreativa el Casino. Serà  les 13 hores al carrer Major. Tot seguit, el Seguici Popular iniciarà una cercavila pels carrers del poble. I per acabar, vermut popular al carrer Major.

Aquests són els constantinencs més lectors

Una imatge dels premiats. Foto: Cedida

Una imatge dels premiats. Foto: Cedida

Una de les activitats habituals dins el programa de la Festa Major d’Hivern a Constantí és l’entrega dels Premis als Superlectors que cada any es fa a la Bibliotreca Municipal. Amb aquests premis, la Biblioteca ofereix un reconeixement a l’activitat lectora de les persones usuàries més actives de l’últim any.

L’acte d’entrega dels premis s’ha fet aquest dimarts 24 de gener i com és habitual s’han concedit dos premis per la categoria infantil, dos per la juvenil i dos més per la d’adults.

Els lectors guardonats en aquesta edició han estat:

SuperLectors Infantils:

  • 1r premi, Uriel García Callejón
  • 2n premi, Nil Jordana Ribera

SuperLectors Juvenils,

  • 1r premi, Amjad Moussaid Mansouri
  • 2n premi, Yassine El Goumri

SuperLectors Adults:

  • 1r premi, M. Dolors Pons Vallvé.
  • 2n premi, Esther Rodríguez Calavia

Com cada any, coincidint amb l’entrega dels premis als Superlectors, també es va fer un acte de reconeixement a tots els voluntaris i voluntàries del projecte LECXIT-Lectura per a l’èxit educatiu, un projecte que s’implementa gràcies a la col·laboració de les escoles del municipi i la Biblioteca Municipal.

Després de l’entrega de premis  es va presentar la narració de contes tradicionals i d’autor per adults “Si no ho explico, rebento” a càrrec de Lídia Clua.

 

Detingut a Constantí per robar a l’interior de diversos vehicles

Imatge d'arxiu de la Policia Local de Constantí. Foto: Cedida

Imatge d’arxiu de la Policia Local de Constantí. Foto: Cedida

La Policia Local de Constantí informa que en els darrers dies s’ha practicat la detenció d’una persona per diversos robatoris a l’interior de vehicles comesos a la plaça Mossèn Cinto Verdaguer, en què l’autor va ser sorprès dintre d’un cotxe manipulant i sostraient diversos objectes.  Així mateix, s’ha detingut a dues persones més que tenien diverses ordres de detenció acordades per les autoritats judicials.

En relació amb la vigilància del trànsit s’han instruït quatre atestats policials per conduir sense haver obtingut mai el permís de conducció, així com diverses denúncies administratives per conduir sense assegurança de responsabilitat civil (AOV) i inspecció tècnica de vehicles (ITV).

Amb tot això, s’informa de la necessitat de dur aquesta documentació en vigor al vehicle per garantir la seguretat vial.

Finalment, s’han confeccionat diverses denúncies administratives per tinença d’armes prohibides i consum i/o tinença de substàncies estupefaents. Aquests serveis de prevenció es mantindran de manera periòdica en els propers mesos.

Cinc persones desallotjades per un incendi en un pis de Constantí

El foc ha cremat la campana extractora d'un pis del número 27 del carrer Barcelona. Foto: Google Maps
El foc ha cremat la campana extractora d’un pis del número 27 del carrer Barcelona. Foto: Google Maps

Cinc persones han hagut de ser desallotjades aquest matí per l’incendi que s’ha produit en un pis del número 27 del carrer Barcelona de Constantí.

Els Bombers han rebut l’avís a les 11.38h i han desplaçat quatre dotacions fins al lloc dels fets. En arribar, han comprovat que el foc només havia afectat la campana extractora de la cuina.

Les cinc persones que es trobaven al pis en aquell moment han estat desallotjades, entre elles el propietari, que ha hagut de ser evacuat a l’hospital pel Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) per precaució, tot i que no mostrava cap simptomatologia greu.

Altres veïns del mateix edifici han estat confiants a les seves cases mentre els Bombers treballaven en l’extinció de l’incendi, que han donat per apagat en poc menys d’una hora.

Al lloc dels fets també s’hi han desplaçat agents de la Policia Local i dels Mossos d’Esquadra.

V.Tapias

Aquests són els poders del Centre d’Esports Constantí

Una imatge de la festa de presentació. Foto: Cedida
Una imatge de la festa de presentació. Foto: Cedida

El Centre d’Esports Constantí ha celebrat aquest diumenge 22 de gener la presentació oficial dels equips que integren el club. L’acte s’emmarcava dins de la programació de la Festa Major d’Hivern i ha mantingut el seu format habitual.

De bon matí s’obrien les instal·lacions del Camp de Futbol Municipal La Coma amb inflables i jocs infantils per als més menuts. Pels volts del migdia es va realitzar la fotografia oficial de tots els equips del planter i, seguidament, la tradicional foto de grup amb tots els integrants del club, jugadors i jugadores, membres del cos tècnic i representants de la junta directiva.

L’acte va comptar amb la presència de diversos representants municipals, encapçalats per l’alcalde Oscar Sánchez, representats territorials de la Federació Catalana de Futbol i patrocinadors del club.

El Centre d’Esports Constantí compta aquesta temporada 2022-2023 amb un total de 12 equips, des de la categoria dels babies fins als veterans (amb dos equips a les categories aleví i benjamí), més de 200 jugadors i jugadores, 22 entrenadors/monitors i 3 auxiliars.

Els actes més tradicionals en la Diada de Sant Sebastià de Constantí

Les autoritats municipals abans d’iniciar-se el Seguici. Foto: Tots21

Constantí va celebrar ahir la Diada de Sant Sebastià, el dia dels actes més tradicionals de la Festa Major d’Hivern. Després que dijous es donés el tret de sortida a la festa amb el pregó i l’entrega de distincions honorífiques, aquest divendres estava reservat per al Seguici Popular, el Solemne Ofici i el ball de Festa Major, entre d’altres.

El Seguici Popular. Foto: Tots21

A dos quarts de dotze del matí, els elements del Seguici Popular estaven plantats davant l’Ajuntament, preparats per acompanyar les autoritats al Solemne Ofici. Veïns i veïnes del poble van acompanyar el Seguici en el seu recorregut fins arribar al pavelló municipal, on es va celebrar la missa.

Els elements del Seguidi davant el pavelló poliesportiu. Foto: Tots21

En acabar l’ofici, va arribar un dels actes més tradicionals, la benedicció de coques. L’alcalde de Constantí, Òscar Sánchez, destacava que aquest és un dels actes que acull més participació: “És un acte molt simbòlic. Diuen que la coca beneïda treu les malalties i el mal de gola”, explicava.

La tradicional benedicció de coques. Foto: Tots21

Després del Solemne Ofici, es va inaugurar un mural commemoratiu del Seguici Popular de Constantí al carrer Francolí. A continuació, una ballada de sardanes i un vermut popular al carrer Major tancaven els actes del matí.

A la tarda, el concert i el ball de Festa Major amb l’actuació de La Principal de la Bisbal va fer ballar tots els assistents.

De cara al cap de setmana s’han programat diversos actes, com l’espectacle infantil “La lámpara maravillosa”, un tribut musical a Aladdin, que tindrà lloc avui al pavelló poliesportiu.

Diumenge es presentarà el monòleg en clau d’humor “Tiempo al tiempo”, a càrrec de Sara Escudero. Per aquests dos espectacles el preu de les entrades serà de 5 euros i es podran comprar anticipadament a l’OAC de l’Ajuntament i el mateix dia de l’espectacle a Ia taquilla del Pavelló.

Les activitats esportives centraran bona part dels actes del diumenge 22 de gener, amb la XII Sortida d’Amics de les Motos Clàssiques i la inauguració de l’exposició sobre els 10 anys d’història de Moto Clàssic Constantí, i amb la presentació oficial dels equips del planter del Centre d’Esports Constantí per a la temporada 2022-2023. També, al llarg de la tarda, arribarà la XXVIII edició del Campionat de Botifarra “Jaume Martorell”, al Sindicat Agrícola.

La Festa Major d’Hivern de Constantí s’allargarà fins al 12 de febrer.

A continuació us deixem una galeria d’imatges i un vídeo de la Diada de Sant Sebastià a Constantí.

V.Tapias

L’Ajuntament de Constantí fa entrega dels Premis i Distincions Honorífiques

Imatge dels premiats i de la pregonera. Foto: Cedida
Imatge dels premiats i de la pregonera. Foto: Cedida

Coincidint amb l’acte del Pregó de Festa Major d’Hivern a càrrec de Laura Roigé, presidenta de la Cambra de Comerç de Tarragona, aquest dijous 19 de gener s’ha fet entrega dels Premis i Distincions Honorífiques de l’any 2022 amb els reconeixements que l’Ajuntament de Constantí ofereix per honorar aquelles persones o entitats en mèrit a la tasca realitzada o a la conducta seguida al llarg de la seva trajectòria han contribuït a augmentar el bon nom del municipi. L’acte va comptar amb una actuació musical del conegut saxofonista Pep Poblet.

Entre els premiats d’aquest últim any es va atorgar el títol de Fill Adoptiu a Xavier Reinoso Andreu. Nascut a Barcelona l’any 1952, als pocs dies la seva família es va traslladar al Principat d’Andorra on va realitzar els estudis primaris i secundaris. Després d’estudiar joieria a Barcelona, l’any 1973 es va instal·lar a Constantí on va obrir el seu primer taller de joieria. Ha format part de nombroses associacions culturals i va ser professor de francès al Sindicat Agrícola durant 12 anys. En els últims anys ha publicat tres llibres i actualment presenta un programa setmanal a Constantí Ràdio, “Tresors de la cançó francesa”, a més de col·laborar en altres espais de l’emissora.

El Premi Tulcis al Mèrit Esportiu ha estat per Unai García Callejón, arquer del Club de Tir amb Arc Constantí, una de les grans promeses d’aquest esport que l’any passat es proclamava campió de Catalunya i de Lliga Catalana en sala, establint també un rècord de Catalunya en la seva categoria.

El Diploma de Plata pels 25 anys d’activitat va ser pel Moto Club Constantí que aquest passat 2022 ha celebrat el seu 25è aniversari i s’ha consolidat com un gran referent esportiu del motociclisme de competició.

Aquest any s’han concedit diversos diplomes de bronze per 10 anys d’activitat a tot un seguit d’entitats i associacions del municipi. És el cas de l’Associació Amics de la Colla C.O.C.A que l’any 2019 va celebrar el desè aniversari de la seva refundació amb la intenció de recuperar l’activitat que uns anys abans havia cessat de l’entitat Colla C.O.C.A. Durant aquesta segona etapa han col·laborat en tots els actes culturals i festius al municipi, treballant en favor de la integració i la cohesió social i contribuint a mantenir viva la nostra cultura popular.

També s’ha concedit el diploma de bronze pels 10 anys d’activitat a l’Associació Gitana Catalana de Constantí, per la seva tasca a favor de la integració, la convivència i el desenvolupament de la comunitat gitana al municipi; i a l’Associació Amants dels Animals de Constantí, que des de la seva creació l’any 2010 ha treballat per procurar la màxima qualitat de vida dels animals desprotegits o abandonats i millorar la convivència general entre animals i persones.

Una altra de les entitats que va rebre aquest diploma de bronze per 10 anys d’activitat és l’Associació Dames i Vells de Constantí que seguint el model del grup de Tarragona i del de Reus va posar en marxa el 2011 aquest històric i tradicional ball parlat basat en la sàtira i l’humor popular.

També s’ha concedit el diploma de bronze pels 10 anys d’activitat a l’associació Moto Clàssic Constantí, constituïda l’any 2012 amb l’objectiu de promoure i difondre la passió per les motos i els vehicles clàssics al municipi, i consolidada com una de les entitats més actives en l’actualitat.

Finalment, també es va fer entrega del diploma de bronze pels 10 anys d’activitat el Club Basquetbol Constantí, que es va formar l’any 2012 per un grup de joves constantinencs que practicaven l’esport de la cistella en altres equips de la demarcació i volien fer-ho al municipi, i van posar en marxa aquest projecte que amb els anys ha anat creixent des del punt de vista social i esportiu.

El Pregó de la presidenta de la Cambra de Tarragona obre la Festa Major a Constantí

Cartell de la Festa Major d'Hivern de Constantí. Foto: Cedida
Cartell de la Festa Major d’Hivern de Constantí. Foto: Cedida

Aquest dijous 19 de gener donarà el tret de sortida oficial a la Festa Major d’Hivern a Constantí amb el tradicional Pregó que anirà a càrrec de Laura Roigé Pons, presidenta de la Cambra de Comerç de Tarragona. L’acte estarà amenitzat pel conegut saxofonista Pep Poblet

Coincidint amb l’acte del Pregó de la Festa Major d’Hivern, com cada any es realitzarà l’acte d’entrega dels Premis i les Distincions honorífiques corresponents a l’any 2022. Aquest acte simbolitza el reconeixement que l’Ajuntament de Constantí ofereix per honorar aquelles persones o entitats que en mèrit a la tasca realitzada o a la conducta seguida al llarg de la seva trajectòria, han contribuït a augmentar el bon nom del municipi.

Els premis i distincions de l’any 2022 són els següents:

Fill Adoptiu de Constantí 2022 : Sr. Xavier Reinoso Andreu.

Premi Tulcis al Mèrit Esportiu 2022: Sr. Unai García Callejón.

Diploma de Plata per 25 anys d’activitat: Moto Club Constantí.

Diploma de Bronze per 10 anys d’activitat: Moto Clàssic Constantí.

Diploma de Bronze per 10 anys d’activitat: Dames i Vells de Constantí.

Diploma de Bronze per 10 anys d’activitat: Club Bàsquet Constantí.

Diploma de Bronze per 10 anys d’activitat: Associació Amics Colla C.O.C.A.

Diploma de Bronze per 10 anys d’activitat: Associació Gitana Catalana de Constantí.

Diploma de Bronze per 10 anys d’activitat: Associació Amants dels Animals de Constantí.

A continuació, es farà entrega dels Premis del 5è Concurs d’Aparadors Nadalencs organitzat per la Unió de Botiguers de Constantí, amb la col·laboració de l’Ajuntament. Un cop finalitzada l’entrega de premis, s’oferirà un refrigeri per a tots els assistents.

Prop d’una trentena d’activitats conformen el programa de la Festa Major d’Hivern a Constantí, que s’allargarà fins el 12 de febrer.

Constantí acollirà una mostra sobre la història dels Mossos d’Esquadra

Cartell de l'exposició. Foto: Cedida
Cartell de l’exposició. Foto: Cedida

La Festa Major d’Hivern a Constantí, la Festa de Sant Sebastià, ja escalfa motors. Abans de l’inici oficial de la Festa Major, que arribarà el dijous 19 de gener amb el Pregó i l’entrega de Premis I Distincions Honorífiques, aquest dimecres 18 de gener s’inaugurarà a l’Ajuntament de Constantí l’exposició: “Els Mossos d’Esquadra, història d’una institució tricentenària”, que es podrà visitar fins el dia 22 de gener a la Casa de la Vila.

Amb motiu de la inauguració d’aquesta exposició, el mateix dimecres a les 19 hores tindrà lloc a la Sala de Plens la xerrada “Recorregut per la història del Cos de Mossos d’Esquadra”que aniràa càrrec del caporal David Hidalgo Cela del Servei Històric del Cos de Mossos d’Esquadra i Doctor en Història per la Universitat Rovira i Virgili.

En aquesta xerrada i exposició s’analitzen les vicissituds del cos policial dels Mossos d’Esquadra i els seus membres del segle XVIII ençà. Es tracta d’un recull dels moments més rellevants de la seva història: la constitució del cos arran del conflicte de la Quàdruple Aliança, la importància de la nissaga Veciana al seu capdavant, el paper que van tenir els Mossos d’Esquadra en conflictes bèl·lics com la Guerra del Francès o les guerres carlines, o bé durant la Segona República, la Guerra Civil, la transició democràtica i el naixement de la policia autonòmica.

Constantí acull el 55è Campionat de  Catalunya de Tir amb Arc en Sala

L'esdeveniment va comptar amb la participació de més de 200 persones. Foto: Cedida
L’esdeveniment va comptar amb la participació de més de 200 persones. Foto: Cedida

El Pavelló Poliesportiu municipal de Constantí ha acollit aquest cap de setmana, dissabte 14 i diumenge 15 de gener, el 55è Campionat de Catalunya de de Tir amb Arc en Sala 2022-2023. Open Internacional Indoor Catalonia, que han organitzat el Club de Tir amb Arc Constantí i la Federació Catalana de Tir amb Arc. Aquesta competició posava el punt i final a la temporada 2022-2023 en sala.

La cita esportiva ha comptat amb la participació de 205 arquers/es procedents d’un total de 32 clubs d’arreu de Catalunya. La competició s’ha disputat en les modalitats longbow, nu i tradicional durant la jornada de dissabte i arc recorbat i compost en la jornada de diumenge. Pel que fa a les categories hi han participat esportistes Plus-50, Sènior, Sub-21, Sub-18, Sub-15, Aleví, Benjamí, Esquirol i Arc Adaptat.

Al llarg de la seva trajectòria, el Club de Tir amb Arc Constantí s’ha consolidat com un dels principals referents esportius i organitzatius d’aquest esport a Catalunya.

Aquest Campionat de Catalunya de Tir amb Arc en sala obre els actes previs a la Festa major d’hivern a Constantí, la Festa de Sant Sebastià, que donarà el tret de sortida oficial el proper dijous 19 de gener i s’allargarà fins el 12 de febrer amb prop d’una trentena d’activitats programades.

La Festa Major d’Hivern a Constantí programa una trentena d’activitats

Cartell de la festa de Constantí. Foto: Cedida

Prop d’una trentena d’activitats conformen el programa de la Festa Major d’Hivern a Constantí, la Festa de Sant Sebastià, que arrencarà oficialment el dijous 19 de gener i que s’allargarà fins el 12 de febrer.

Els actes previs s’iniciaran aquest cap de setmana, dies 14 i 15 de gener, amb el 55è Campionat de Catalunya de Tir amb Arc en Sala 2022-2023. El dimecres 18 de gener tindrà lloc una xerrada sobre la història del Cos de Mossos d’Esquadra a càrrec del caporal David Hidalgo Cela, del Servei Històric dels Mossos d’Esquadra i Doctor en Història per la URV. Tot seguit, s’inaugurarà una exposició sobre la història dels Mossos d’Esquadra que es podrà veure a l’Ajuntament de Constantí fins el 22 de gener.

El tret de sortida oficial a la Festa Major arribarà el dijous 19 de gener amb el Pregó, que aquest any estarà protagonitzat per Laura Roigé Pons, presidenta de la Cambra de Comerç de Tarragona. Després del pregó es farà l’entrega dels tradicionals premis i distincions honorífiques a diverses entitats i personalitats del poble. L’acte estarà amenitzat amb la música en directe del conegut saxofonista Pep Poblet.

Com és habitual, el 20 de gener, Diada de Sant Sebastià, concentrarà els actes més tradicionals de la Festa Major, amb el Solemne Ofici, la benedicció de les coques i el Ball de lluïment de tots els elements del Seguici. Precisament, després del solemne ofici s’inaugurarà un mural commemoratiu del Seguici Popular de Constantí, al carrer Francolí. Els actes continuaran amb una ballada de sardanes i vermut popular al carrer Major i, ja a la tarda, tindran lloc el concert i ball de Festa Major amb l’actuació de La Principal de la Bisbal.

El dissabte 21 de gener es podrà veure al Pavelló Poliesportiu l’espectacle infantil “La lámpara maravillosa”, el tribut musical a Aladdin; i el diumenge 22 de gener, es presentarà el monòleg en clau d’humor “Tiempo al tiempo” a càrrec de Sara Escudero. Per aquests dos espectacles el preu de les entrades serà de 5 euros i es podran comprar anticipadament a l’OAC de l’Ajuntament i el mateix dia de l’espectacle a Ia taquilla del Pavelló.

Les activitats esportives centraran bona part dels actes del diumenge 22 de gener, amb la XII Sortida d’Amics de les Motos Clàssiques i la inauguració de l’exposició sobre els 10 anys d’història de Moto Clàssic Constantí, i amb la presentació oficial dels equips del planter del Centre d’Esports Constantí per a la temporada 2022-2023. També, al llarg de la tarda, arribarà la XXVIII edició del Campionat de Botifarra “Jaume Martorell”, al Sindicat Agrícola.

El dimarts 24 de gener arribarà el lliurament dels premis als Superlectors a la Biblioteca municipal, que continuarà amb una sessió de narracions per a adults a càrrec de Lídia Clua. A la mateixa Biblioteca es presentarà el dimecres 25 de gener el llibre “Essències. Cuina i sentiments a taula” de Mariona Quadrada i la 2a edició de “Picades, sofregits i altres” del Grup Cultural Mestresses de Casa.

El dissabte 28 de gener tindrà lloc l’acte de benvinguda als infants nascuts durant el 2022 i, a les 19.30 hores arribarà un dels plats forts musicals d’aquesta Festa Major d’hivern amb concert de Joan Reig de presentació del seu segon disc en solitari “Bagatzem”, al Pavelló Poliesportiu. El diumenge 29 de gener es farà el Bateig dels nous cavallets de la Societat Cultural i Recreativa el Casino i el dissabte 4 de febrer tindrà lloc un Correfoc infantil organitzat per l’Associació Amics Colla C.O.C.A.

Un altre dels actes habituals a la Festa Major d’hivern arribarà el diumenge 5 de febrer amb  el lliurament dels XVI Premis Literaris Constantí 2022: “Relats d’esport” i la presentació del llibre que recull els relats guanyadors i finalistes del concurs.

La Festa Major finalitzarà el diumenge 12 de febrer amb el XV Trial per a nens Vila de Constantí. Campionat de Catalunya, organitzat pel Moto Club Constantí.

Podeu consultar tota la programació a www.constanti.cat.

 

Comencen les obres de renovació del carrer Serafí Pitarra de Constantí

El carrer Serafí Pitarra. Foto: Cedida

El carrer Serafí Pitarra. Foto: Cedida11

Aquest dilluns 9 de gener han començat les obres de renovació integral dels serveis i paviment al carrer Serafí Pitarra. Els treballs tindran un termini d’execució aproximat d’uns 3 mesos i l’import total de l’obra és de 39.496,11 €uros. 

Es tracta d’una intervenció molt necessària tenint en compte l’avançat estat de deteriorament que presentaven els serveis d’aquest carrer. Les obres consistiran en una renovació integral de tots els serveis i la xarxa de sanejament, i aprofitant la realització d’aquests treballs l’obra es complementarà amb la renovació de la pavimentació del carrer. 

 

S’aproven els premis i distincions honorífiques de l’any 2022 a Constantí

Façana de l'Ajuntament de Constantí. Foto: Cedida

Façana de l’Ajuntament de Constantí. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Constantí va aprovar en Ple extraordinari celebrat el passat 29 de desembre els premis i distincions honorifiques de l’any 2022. Es tracta dels reconeixements que l’Ajuntament de Constantí ofereix per honorar aquelles persones o entitats en mèrit a la tasca realitzada o a la conducta seguida al llarg de la seva trajectòria, o que al llarg d’aquest últim any (Premis Tulcis), han contribuït a augmentar el bon nom del municipi.

Entre els premiats d’aquest 2022, s’ha decidit atorgar el títol de Fill Adoptiu al sr. Xavier Reinoso Andreu. Nascut a Barcelona l’any 1952, als pocs dies la seva família es va traslladar al Principat d’Andorra on va realitzar els estudis primaris i secundaris. Després d’estudiar joieria l’Escola d’Art i Bells Oficis Massana de Barcelona, l’any 1973 s’instal·la a Constantí i obre el seu primer taller de joieria, que traslladarà fins a tres vegades fins a l’emplaçament del carrer Major. Ha format part de nombroses associacions culturals, com el Club d’Escacs, el Sindicat Agrícola o l’Associació Literària. També va ser professor de francès al Sindicat Agrícola durant 12 anys. En els últims anys ha publicat tres llibres i actualment dirigeix i presenta un programa setmanal a Constantí Ràdio, “Tresors de la cançó francesa”, a més de col·laborar en altres espais de l’emissora. Segueix escrivint articles i poesia de forma periòdica.

El Premi Tulcis al Mèrit Esportiu ha estat per Unai García Callejón, arquer del Club de Tir amb Arc Constantí, una de les grans promeses d’aquest esport, que l’any passat es proclamava campió de Catalunya i de Lliga Catalana en sala, establint també un rècord de Catalunya en la categoria benjamí d’arc recorbat compost.

El Diploma de Plata pels 25 anys d’activitat serà pel Moto Club Constantí que aquest 2022 ha celebrat el seu 25è aniversari i s’ha consolidat com un gran referent esportiu del motociclisme de competició.

Aquest any s’han concedit diversos diplomes de bronze per 10 anys d’activitat s tot un seguit d’entitats i associacions del municipi. És el cas de l’Associació Amics de la Colla C.O.C.A que l’any 2019 va celebrar el desè aniversari de la seva refundació amb la intenció de recuperar l’activitat que uns anys abans havia cessat de l’entitat Colla C.O.C.A. Durant aquests 10 anys, els Amics de la Colla C.O.C.A. han col·laborat en tots els actes culturals i festius al municipi, treballant en favor de la integració i la cohesió social i contribuint a mantenir viva la nostra cultura popular.

També s’ha concedit el diploma de bronze pels 10 anys d’activitat a l’Associació Gitana Catalana de Constantí, per la seva tasca a favor de la integració, la convivència i el desenvolupament de la comunitat gitana al municipi; i a l’Associació Amants dels Animals de Constantí, que des de la seva creació l’any 2010 ha treballat per procurar la màxima qualitat de vida dels animals desprotegits o abandonats i millorar la convivència general entre animals i persones.

Una altra de les entitats que rep aquest diploma de bronze per 10 anys d’activitat és l’Associació de Dames i Vells de Constantí que seguint el model del grup de Tarragona i del de Reus va posar en marxa el 2011 aquest històric i tradicional ball parlat basat en la sàtira i l’humor popular.

També s’ha concedit el diploma de bronze pels 10 anys d’activitat a l’associació Moto Clàssic Constantí, constituïda l’any 2012 amb l’objectiu de promoure i difondre la passió per les motos i els vehicles clàssics al municipi, i consolidada com una de les entitats més actives en l’actualitat.

Finalment, també rebrà el diploma de bronze pels 10 anys d’activitat el Club Basquetbol Constantí, que es va formar l’any 2012 per un grup de joves constantinencs que practicaven l’esport de la cistella en altres equips de la demarcació i volien fer-ho al municipi, i van posar en marxa aquest projecte que amb els anys ha anat creixent des del punt de vista social i esportiu.

Els Premis i Distincions Honorífiques s’entregaran un any més en el marc del Pregó de la Festa Major d’Hivern el pròxim dijous 19 de gener.