.

.

TOTS 21

L’Aplec de la Sardana Vila de Constantí torna aquest diumenge

Aquest diumenge 25 de setembre arriba el XXXIXè Aplec de la Sardana Vila de Constantí que un any més organitza el Cercle Cultural, Recreatiu i Esportiu de Constantí, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Constantí.

La trobada sardanista, que constarà de jornada de matí (a les 12 hores) i jornada de tarda (a les 17 hores), comptarà amb les actuacions musicals de la Cobla Reus Jove i la Cobla Cossetània

L’Aplec tindrà lloc al Parc de les Escoles Velles. En cas de pluja, es farà al Pavelló Poliesportiu.

Redacció

 

Comencen les obres de renovació i millora al carrer Major de Constantí

El projecte permetrà la renovació i millora de la pavimentació i els serveis del carrer Major, des de la rotonda d’entrada fins a la plaça de les Escoles Velles. Foto: Ajuntament

Aquesta setmana s’han iniciat les obres de renovació de la pavimentació i els serveis del carrer Major, en el tram de l’entrada sud al municipi. Es tracta d’una de les actuacions més importants a la via pública previstes en el gran pla d’inversions 2021-2024 aprovat per l’Ajuntament de Constantí. El projecte té un pressupost d’execució de 954.417,07 €uros (IVA inclòs), amb un termini d’execució aproximat de 6 mesos. Es preveu que la finalització del projecte sigui pels volts del mes de febrer del 2023.

El projecte permetrà la renovació i millora de la pavimentació i els serveis del carrer Major, des de la rotonda d’entrada fins a la plaça de les Escoles Velles. Comportarà actuacions a la xarxa de clavegueram i la xarxa d’aigua. En aquest sentit, es farà una lleugera adaptació de les rasants per conduir l’aigua pluvial; pel que fa a la xarxa d’aigua, es procedirà a la substitució de la xarxa actual i es desplaçarà el col·lector a la zona de calçada (actualment es troba a la voravia).

Els treballs comportaran també la substitució de l’enllumenat públic a tipus LED i la instal·lació de canalització de telecomunicacions (2 tubs de 90 mm). D’altra banda, es reasfaltarà la calçada mantenint el seu ample actual i es farà la substitució de la voravia amb peces tipus adoquí, vorada i guals de formigó. També es realitzaran canvis en la senyalització del carrer i es renovaran els elements del mobiliari urbà, amb la instal·lació de nous bancs i papereres. El projecte també preveu l’eliminació i substitució de l’arbrat existent i la instal·lació de reductors de velocitat.

L’àmbit d’actuació comprèn una superfície de 8.350 m2. L’execució del projecte es farà en diferents fases i per trams.

Afectacions viàries i dispositiu de mobilitat alternatiu

Des de l’Ajuntament de Constantí s’ha informat que la Policia Local establirà un dispositiu de mobilitat alternatiu que anirà canviant a mesura que avancin les obres. Així mateix, s’han habilitat vies alternatives tant d’entrada com de sortida a la població, especialment en sentit sud direcció Tarragona capital i polígon de Riu Clar. Paral·lelament, s’han produït afectacions al servei interurbà d’autobusos Plana i han quedat anul·lades les dues parades de bus del carrer Major (la de davant l’Ajuntament i la del Parc dels Garrofers); la del carrer de Les Creus; les dues del carrer Sant Pere; i la del carrer de Josep Maria de Segarra.

Aquestes parades es traslladen provisionalment davant del supermercat CONSUM (“plaça del tractor”) i al carrer Flix (prop del camp de futbol municipal).

Redacció

 

Constantí celebra el Dia Mundial Sense Cotxes amb la col·laboració de les escoles i la Policia Local

Imatges de la jornada. Fotos: Ajuntament

El 22 de setembre se celebra el Dia Mundial Sense Cotxes, amb l’objectiu de conscienciar la ciutadania que l’ús dels cotxes a gran escala produeix greus danys al medi ambient. Constantí s’ha sumat a la celebració d’aquesta jornada en el marc de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura. Des de les escoles del municipi s’ha instat a les famílies a no utilitzar el cotxe per portar els seus fills a l’escola i provar nous mitjans de desplaçament més eficients i sostenibles.  

A primera hora del matí, els alumnes de l’escola Mossèn Ramon Bergadà s’han concentrat a la plaça de les Escoles Velles i els alumnes de l’escola Centcelles s’han trobat a la plaça de la Generalitat, des d’on han anat als respectius centres educatius acompanyats per la Policia Local. A més, durant tot el dia, els agents de la Policia Local han circulat pels carrers del municipi en bicicleta.

D’altra banda, durant tota aquesta setmana s’estan fent tallers de seguretat viària a les escoles i a l’Institut, per part de la Policia Local de Constantí.

Del 18 al 24 de setembre, Constantí celebra la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura amb tot un seguit d’activitats que tenen com a objectiu la conscienciació de la ciutadania sobre la necessitat d’una nova mobilitat urbana, així com promoure mitjans de transport i hàbits més sostenibles, segurs i saludables.

La Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura s’encetava el passat dilluns, 19 de setembre, amb la inauguració d’un aparca bicicletes al Camp de Futbol Municipal La Coma. Les activitats continuaran aquest dissabte, quan tindrà lloc una pedalada de contes. Amb sortida des de la Biblioteca, tots els participants faran un recorregut en bicicleta i s’aturaran a diferents places del municipi, on s’explicarà un conte. Per participar d’aquesta activitat cal inscripció prèvia a la Biblioteca Municipal.

Redacció

 

S’entreguen les beques del curs 2021-2022 als alumnes amb millors qualificacions de l’IES Constantí

L’acte ha comptat amb la presència de l’alcalde, Óscar Sánchez i la regidora d’Ensenyament Dolors Fortuny, a més d’una representació de l’equip directiu de l’Institut. Foto: Ajuntament

Aquest dimarts 20 de setembre s’ha fet a la Sala de Plens de l’Ajuntament l’acte de lliurament de les beques als alumnes amb les millors qualificacions de l’Institut d’Educació Secundària de Constantí durant el passat curs 2021-2022. L’acte ha comptat amb la presència de l’alcalde, Óscar Sánchez i la regidora d’Ensenyament Dolors Fortuny, a més d’una representació de l’equip directiu de l’Institut encapçalada per la seva directora, Mercè Grané, els alumnes premiats i els seus familiars.

Les beques que atorga l’Ajuntament consisteixen en una dotació de 600 €uros per a cadascun dels alumnes de Batxillerat que han obtingut les millors qualificacions. Aquests diners s’han de destinar a la seva continuïtat formativa en l’àmbit universitari. Els alumnes de Batxillerat que han rebut les beques han estat: Faddi Hassani Hammoud i Dorel Sipos Dragos. A més, s’ha atorgat una tercera beca de 600 €uros als alumnes de batxillerat per part de l’empresa Sarpi Constantí (Veolia), i que ha estat per Hoda Achahbar.

Com és habitual, la direcció de l’Institut i l’AFA també han atorgat una beca als millors expedients del centre de 1r de Batxillerat i 1r, 2n, 3r i 4t d’ESO. Els premis de 1r de Batxillerat i 1r, 2n i 3r d’ESO són atorgats per l’Institut i consisteixen en la gratuítat de la quota del centre i del programa de reutilització de llibres. El premi de 4t d’ESO, és una beca que entrega l’AFA i són 300 €uros. Enguany, els alumnes becats pels millors currículums han estat: 1r de Bat: Maria Callau Blánquez; 1r d’ESO: Dieinabou Diallo Diallo i Ruth Escarré Muñoz; 2n d’ESO: Martina León Granado; 3r d’ESO: Pol Petit Gibert; 4t d’ESO: Eyen Martínez Oller.

Redacció

 

Les Forques Teatre representa ‘El trasllat del Braç de Santa Tecla’ a Tarragona

A l’obra hi han participat catorze actors i actrius locals i una cinquantena de figurants. Foto: Ajuntament

El grup Les Forques Teatre ‘Associació d’Amics del Teatre de Constantí’ ha tornat a representar aquest dilluns, 19 de setembre l’obra el ‘Trasllat del Braç de Santa Tecla’ en una cita molt especial, i és que la presentació de l’obra s’emmarcava en la programació d’actes de les festes de Santa Tecla de Tarragona.

L’obra s’ha presentat a la plaça de la Pagesia i i ha permès al grup de teatre de Constantí tornar a fer un viatge en el temps i recrear la processó que al 1321 va portar la relíquia de Santa Tecla des del Castell de l’Arquebisbe, a Constantí, fins a la Catedral de Tarragona. Hi han participat catorze actors i actrius locals i una cinquantena de figurants, i ha comptat amb la intervenció de les principals figures polítiques i religioses del moment, com el rei Jaume II o l’arquebisbe Eiximen de Luna al costat del batlle de Constantí i la seva família.

L’obra pretén acostar un dels fets cabdals de la història local d’una manera fresca i amable. Està dirigida per Marc Cardó i compta amb guió de l’historiador Ferran Marín. Les Forques Teatre ja va estrenar la representació teatral el passat mes de maig a Constantí, en el marc de la commemoració dels 700 anys de l’arribada del Braç de Santa Tecla. El director de Les Forques Teatre, Marc Cardó, ha destacat la importància de poder representar l’obra de teatre a la ciutat de Tarragona.

Redacció

 

Es presenta el número 38 de la publicació ‘Estudis de Constantí’

Imatges de la presentació. Fotos: Ajuntament

El passat divendres 16 de setembre va tenir lloc la presentació del número 38 de la revista miscel·lània ‘Estudis de Constantí’. L’acte de presentació es va fer a la Plaça de davant del Refugi de la Guerra Civil, i va anar a càrrec del director del Museu Bíblic Tarraconense, Andreu Muñoz, que va estar acompanyat de l’alcalde, Óscar Sánchez, i la regidora de Cultura de l’Ajuntament, Dolors Fortuny.

La revista ‘Estudis de Constantí’ és una publicació de periodicitat anual que inclou articles diversos relacionats amb aspectes històrics i socials del municipi.

El número 38 de la revista “Estudis de Constantí” inclou en aquesta edició un total de 6 articles d’alguns dels col·laboradors habituals de la publicació. Són els següents:

Lluís Papiol Molné: ‘Mira! Calle Serrano nº 159 de Madrid’

Breu història de les activitats de l’Institut Arqueològic Alemany a Espanya, amb especial referència a la recuperació de la vil·la romana de Centcelles, a la interpretació del mosaic paleocristià de la seva cúpula i al valor de la fotografia en la recerca arqueològica.

Jordi Anglès Sanahuja – Josep M. Grau Pujol: ‘El mercat matrimonial entre Constantí i Tarragona (primera meitat del segle XVIII)’

Estudi dels matrimonis celebrats a Tarragona entre els anys 1700-41 per part dels nascuts i residents a la vila de Constantí. La mostra la formen una trentena de contraents, la majoria dels quals són homes (63,3%). A banda de la seva cronologia, es comenten les professions dels nuvis i la dels seus pares, en ambdós casos sobretot pagesos. El principal origen de les seves parelles és el Camp de Tarragona, on destaca la seva capital administrativa. També s’aporten dades de l’impacte de la Guerra de Successió a Constantí.

Jordi Anglès Sanahuja – Josep M. Grau Pujol: ‘El mercat matrimonial entre Constantí i Tarragona (segona quinzena del segle XIX)’

Anàlisi dels casaments dels nuvis nascuts o residents a Constantí celebrats a Tarragona en el primer terç del segle XIX, a partir de les dades que aporten els registres sacramentals, cronologia, distribució professional dels ho-mes o dels marits i també dels progenitors, a més de la geografia dels cònjuges. S’aprofiten els padrons municipals del mateix període i les notícies sobre la vila aparegudes a la premsa de la segona meitat de la centúria.

Josep M. Grau Pujol: ‘Paperers i altres oficis no agraris de Constantí segons els llibres sacramentals (1815-1850)’

Estudi de les activitats dels sectors secundari i terciari de Constantí a través dels llibres parroquials de la primera meitat del segle XIX, en no haver-se conservat la documentació municipal d’aquest període. Més que la quantificació, s’analitza la procedència geogràfica i social dels seus membres, les professions més endogàmiques i les que no. S’utilitza la premsa tarragonina de la segona meitat com a recurs historiogràfic a fi de comprendre millor el funcionament de l’economia i la societat.

Joan Boscà: ‘100 años de la tragedia olvidada de Constantí’

El 1922 durant la celebració de la carrera automobilística II Trofeu Armangué de Tarragona, es va produir un terrible accident mortal que va sacsejar especialment el poble de Constantí. Arribat el seu centenari, toca reviure i relocalitzar un accident gairebé perdut en el temps.

Josep M. Solé Barrufet: ‘Pou Soler Bas’

La crisi de l’aigua potable al Camp de Tarragona durant la dècada dels anys 80 i les diferents solucions que es van dur a terme per tal de resoldre- ho.

Redacció

 

Els alumnes del PFI de l’Institut de Constantí realitzaran les seves pràctiques al centre logístic d’Amazon

L’alcalde de Constantí, Óscar Sánchez, i la regidora d’Ensenyament, Dolors Fortuny, han assistit aquesta setmana a la signatura d’aquest acord de col·laboració que s’ha fet a Barcelona. Foto: Ajuntament

 

Amazon i el Departament d’Educació de la Generalitat, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Constantí, han arribat a un acord per impulsar la formació professional i la inserció laboral

 

Els alumnes que han iniciat el PFI (Programa de Formació i Inserció Laboral) durant aquest curs 2022-2023 a l’Institut de Constantí, podran realizar les seves practiques al centre logístic que Amazon té al Polígon Industrial del municipi. Amazon i la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Constantí, han arribat a un acord de col·laboració pel qual pretenen impulsar la formació professional i la inserció laboral. L’alcalde de Constantí, Óscar Sánchez, i la regidora d’Ensenyament, Dolors Fortuny, han assistit aquesta setmana a la signatura d’aquest acord de col·laboració que s’ha fet a Barcelona.

Una de les iniciatives que s’impulsaran mitjançant aquest acord de col·laboració es desenvoluparà a l’estació logística que Amazon té a Constantí. Aquest conveni té com a objectiu oferir una visió general del món logístic a través de dues activitats. D’una banda, Amazon oferirà píndoles formatives a l’Institut de Constantí seguint el model d’aprenentatge de coeducació.  Així mateix, l’estació logística acollirà alumnes en pràctiques del Programa de Formació i Inserció, i oferirà una primera presa de contacte amb el món laboral. Aquests cursos ofereixen una capacitació professional completa, inclouen 180 hores de pràctiques a empreses i estan orientats a donar suport a l’alumnat del PFI de logística i comerç. A partir del febrer del 2023, 3 alumnes del PFI de Constantí realitzaran les pràctiques a la citada estació logística d’Amazon. 

La regidora d’Ensenyament de l’Ajuntament de Constantí, Dolors Fortuny, ha explicat que la participació de l’ajuntament en aquest acord de col·laboració consistirà “en el repartiment de les despeses de personal. El Departament d’Ensenyament es fa càrrec de les despeses d’un dels professionals que impartiran el curs, mentre que l’Ajuntament assumeix el cost de l’altre professional”. Igualment, l’Ajuntament de Constantí es farà càrrec de les despeses del material fungible que faran servir els alumnes durant la realització del curs. Ho explica la regidora d’Ensenyament de l’Ajuntament, Dolors Fortuny 

Una de les grans novetats del curs 2022-2023 a l’Institut de Constantí ha esta la posada en marxa, per primera vegada a la seva història, d’un PFI (Programa de Formació i Inserció) d’auxiliar de comercialització de productes i logística. Els PFI s’adrecen a joves d’entre 16 i 21 anys que no han finalitzat l’educació secundària obligatòria.

Redacció

 

Es presenta l’oferta socioeducativa dels serveis municipals per al curs 2022-2023 a Constantí

Imatge de la presentació. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Constantí ha presentat aquest dijous 15 de setembre l’oferta socioeducativa per al curs 2022-2023 en els diferents serveis educatius municipals. L’acte ha comptat amb la presència de l’alcalde, Óscar Sánchez, la regidora d’Ensenyament, Dolors Fortuny, la directora de l’Escola d’Adults, Gemma Santos, el director de l’Escola Municipal de Música, Josep Boada, i la directora de la Biblioteca Municipal, Vanesa Gutiérrez, a més de la directora de l’Institut de Constantí, Mercè Grané. I és que aquest any, la presentació de l’oferta socioeducativa s’ha fet precisament a l’Institut, que ha posat en marxa, per primera vergada, un PFI (Programa de Formació i Inserció) coincidint amb l’any del seu 25è aniversari.

Nou PFI d’auxiliar de comercialització de productes i logística

Precisament, la implementació d’aquest nou PFI és la principal novetat de l’oferta formativa d’aquest curs 2022-2023 al municipi. Aprofitant el potencial logístic del Polígon Industrial de Constantí, es tracta d’un programa d’auxiliar de comercialització de productes i logística. Compta amb un total de 16 alumnes matriculats, d’entre 16 i 21 anys, que no han finalitzat l’educació secundària obligatòria. La directora de l’Institut de Constantí, Mercè Grané, ha destacat la importància d’oferir aquests estudis adreçats a aquesta franja d’edat. Amb els PFI, d’una banda, es facilita la continuïtat formativa dins de la formació professional i, de l’altra, l’aprenentatge de les competències transversals i professionals necessàries per al món del treball.

Durant el 3r trimestre del curs, els alumnes d’aquest PFI majors d’edat podran realitzar les seves pràctiques al centre logístic que Amazon té a Constantí. Amazon i el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de l’Ajuntament, han arribat a un acord de col·laboració per impulsar la formació professional i la inserció laboral. A més, Amazon oferirà píndoles formatives a l’Institut de Constantí seguint el model d’aprenentatge de coeducació.

Escola d’Adults

Pel que fa a l’oferta formativa de l’Escola d’Adults, un any més destaca l’apartat de la formació ocupacional i l’aposta per l’acció formativa com una via per millorar la qualificació professional i la capacitat d’inserció laboral de la població. En aquest sentit, i a l’espera que es publiqui l’oferta formativa del SOC (Servei d’Ocupació de Catalunya) per aquest any, es continuen desenvolupant cursos de formació totalment subvencionats pel SOC que permetran l’obtenció de certificats de professionalitat. Es tracta del Curs d’Atenció Sociosanitària a persones dependents en institucions socials o el Curs d’Activitats de gestió administrativa. A més, es realitzaran altres de cursos de formació ocupacional que han tingut una gran demanda els darrers anys, com és el cas del curs de carretoner, el curs de plataforma elevadora o el curs en col·laboració amb l’AEQT

Un altre dels eixos bàsics de l’oferta formativa de l’Escola d’Adults són les competències bàsiques que van des de la formació instrumental, l’alfabetització i el servei de primera acollida (que respon a les necessitats inicials de formació i informació de les persones nouvingudes).

Pel que fa a la formació reglada, i en la modalitat de cursos online, l’oferta formativa inclou els cursos que ofereix l’Institut Obert de Catalunya i que permeten l’obtenció del Graduat en Educació Secundària i la preparació per a la proves d’accés a Grau Superior i cicles Formatius o a les PAU (Proves d’Accés a la Universitat), entre d’altres. L’Escola d’Adults manté un any més dintre de la seva oferta formativa l’Aula Mentor, un programa de formació reglada a distància, amb més de 120 cursos certificats pel Ministeri de Cultura.

També s’inclouen en l’oferta formativa els cursos d’Informàtica en diferents nivells (inicial, bàsic, mitjà), i els tallers per aprendre a utilitzar el telèfon mòbil i tablets. A més, es mantenen les píndoles TIC amb microsessions formatives online per ajudar a trencar la bretxa digital.

A banda, es mantenen els cursos de català a través del Consorci per la Normalització Lingüística, des dels nivells inicials fins al nivell superior. L’oferta formativa de l’Escola d’Adults es complementa amb els habituals taller de costura creativa, el curs teòric del carnet de conduir  o el taller de memòria.

Biblioteca Municipal

Des de la Biblioteca Municipal de Constantí durant aquest mes de setembre es posarà en marxa les activitats d’una programació estable i periòdica, que tindran una periodicitat i també que compten amb la participació d’un grup estable d’assistents. La directora de la Biblioteca, Vanesa Gutiérrez ha explicat que l’objectiu d’aquestes activitats és “fomentar l’hàbit lector i difondre la cultura en general, i sobretot crear vincles entre persones”, reivindicant la biblioteca com un espai de trobada i socialització.

Continuen les activitats habituals com els clubs de lectura d’adults o juvenil, el club de lectura fàcil, en col·laboració amb l’Oficina de Català de Constantí del CPNL, amb la finalitat d’ apropar la lectura a persones amb dificultats lectores o el Club de Lectura en família destinat a nens i nenes de P4 a 1r, acompanyats d’un adult. També es donarà continuïtat al projecte LECXIT, un programa d’acompanyament lector de la Fundació Bofill que té per objectiu impulsar l’èxit educatiu a través de la millora de la comprensió lectora.

I entre les novetats d’aquest any destaquen el club de Lectura infantil, adreçat a alumnes de 2n i 3r de primària, i la recuperació del Club de Manga, adreçat a alumnes de 5è i 6è aficionats a aquest gènere.

Redacció

 

Constantí celebra la Setmana de la Mobilitat Sostenible del 18 al 24 de setembre

Del 18 al 24 de setembre, Constantí se sumarà a la celebració de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura amb tot un seguit d’activitats que tenen com a objectiu la conscienciació de la ciutadania sobre la necessitat d’una nova mobilitat urbana, així com promoure mitjans de transport i hàbits més sostenibles, segurs i saludables.

Per a aquesta II edició de la Setmana de la Mobilitat Sostenible s’han organitzat diverses activitats que volen sensibilitzar la població sobre els canvis que es poden fer en l’ús de l’espai públic, la importància de millorar la qualitat de l’aire i la necessitat de reduir la contaminació.

Les activitats s’iniciaran aquest diumenge 18 de setembre amb una Bicicletada Popular, amb sortida i arribada al carrer Major, davant de l’Ajuntament. La sortida està prevista a les 10 hores i a l’arribada hi haurà un refrigeri per a tots els participants. Les inscripcions es poden fer a l’OAC de l’Ajuntament al preu d’1 €uro per participant.

El dilluns 19 de setembre, a les 11 hores, es farà la inauguració d’un aparca bicicletes al Camp de Futbol Municipal La Coma. I el dijous 22 de setembre se celebra el Dia Mundial sense cotxes. Aquesta celebració té com a principal objectiu conscienciar que l’ús dels cotxes a gran escala produeix greus danys al medi ambient (contaminació aèria i acústica). Per sumar-se a la celebració d’aquesta jornada, des de les escoles i l’Institut s’instarà a les famílies a no utilitzar el cotxe per portar els seus fills a l’escola i provar nous mitjans de desplaçament més eficients i sostenibles. A més, durant tot el dia, els agents de la Policia Local circularan pels carrers del municipi en bicicleta.

Finalment, el dissabte 24 de setembre, a partir de les 11 hores tindrà lloc un pedala contes. Amb sortida des de la Biblioteca, tots els participants faran un recorregut en bicicleta i s’aturaran a diferents places del municipi, on s’explicarà un conte. Per participar d’aquesta activitat cal inscripció prèvia a la Biblioteca Municipal

D’altra banda, entre els dies 19 i 23 de setembre es realitzaran tallers de seguretat vial a les escoles i l’Institut, per part de la Policia Local de Constantí.

Redacció

 

Comencen les visites guiades per donar a conèixer el Refugi de la Guerra Civil a Constantí

Prop d’una seixantena de persones han participat aquest dissabte de la primera jornada d’aquestes visites guiades. Foto: Ajuntament

 

Les visites, que es fan en grups reduïts, tindran lloc tots els dissabtes d’aquest mes de setembre i també l’1 d’octubre

 

Aquest dissabte 10 de setembre s’han fet les primeres visites guiades per donar a conèixer el refugi antiaeri de la Guerra civil a Constantí. Una vegada finalitzades les tasques de condicionament i museïtzació del refugi, l’Ajuntament de Constantí ha organitzat aquestes visites guiades per tal que tots els veïns i veïnes que ho desitgin puguin accedir i visitar aquest espai carregat d’història.

Prop d’una seixantena de persones han participat aquest dissabte de la primera jornada d’aquestes visites guiades, que ha comptat amb les explicacions del gestor de patrimoni cultural, Ferran Marín. De moment, s’han programat més visites els dissabte 17 i 24 de setembre i degut a la bona acollida, amb totes les places completes, s’ha decidit prorrogar la iniciativa fins al dissabte 1 d’octubre. Les visites es faran en grups reduïts amb un màxim de 10 persones. Per tal de participar-hi, cal fer inscripció prèvia a l’OAC de l’Ajuntament de Constantí, trucant al telèfon 977 52 05 21 o a través del correu ajuntament@constanti.cat.

El passat mes de juliol finalitzaven les obres de condicionament i reforma de l’entorn de l’antic refugi antiaeri, una construcció soterrada que va servir per protegir a la població dels bombardejos durant la Guerra Civil. El projecte ha tingut un pressupost d’execució de 51.557 € (IVA inclòs). L’àmbit de l’actuació ha comprès el refugi i la plaça frontal que hi dona accés, delimitada pel Raval de Sant Cristòfol i l’edifici situat entre el carrer de l’Església i el Raval de Sant Cristòfol.

Pel que fa a l’interior del refugi s’ha arranjat i museïtzat parcialment per ser visitable en els primers 15 metres de l’estructura. El projecte ha comportat també la urbanització de la plaça frontal que hi dona accés al refugi, on actualment hi ha el Casal d’Entitats, amb nou paviment de lloseta de formigó. Aquesta plaça amaga sota d’ella l’antic baluard i en l’arranjament del paviment s’ha jugat amb dos colors per fer visible l’existència d’aquest baluard, que forma part del sistema de fortificacions que protegia la banda septentrional del Castell i la vila de Constantí durant la primera meitat del segle XVII.

Redacció

 

L’ofrena floral i els actes en defensa de la pagesia centren les activitats de la Diada a Constantí

Imatges de la jornada. Fotos: Ajuntament

Constantí ha celebrat aquest cap de setmana els actes centrals de la programació de la Diada Nacional de Catalunya. El passat dissabte 10 de setembre, es va fer la tradicional ofrena floral popular i institucional al monument a Rafael Casanova (a l’Avinguda Onze de Setembre) amb la presència de les autoritats municipals i de representants d’algunes entitas i associacions. La lectura del Manifest d’aquest any va anar a càrrec de la pintora i artista local, Cristina Plaza, per la seva col·laboració amb l’Ajuntament amb diverses creacions artístiques com han estat els murals de Sant Joan i Sant Jordi.

Seguidament, al carrer Major, va tenir lloc una tractorada organitzada per la Cooperativa Agrícola Sant Isidre, la Unió de Pagesos i la Comunitat de Regants de les Hortes del Riu Francolí, juntament amb l’Ajuntament de Constantí. Més d’una desena de tractors van participar d’aquesta tractorada que ha volgut commemorar la que es va fer l’any 1977, en defensa de l’avellana i per donar suport a les reivindicacions del sector.

Un cop finalitzada aquesta tractorada, al carrer Major, es va procedir a la inauguració d’un mural commemoratiu i es va llegir un manifest en defensa de la pagesia a més de la lectura de la poesia tradicional “Cançó de les plegadores d’avellana”. Finalment, va tenir lloc una Ballada de sardanes amb l’acompanyament de la cobla Maricel 

Mostra de Música Local

Els actes de la programació cultural de la Diada van començar el passat divendres 9 de setembre amb la Mostra de Música Local a la plaça de les Escoles Velles, que va comptar amb les actuacions musicals de les formacions locals Sin Fianza, Circus, i el mític conjunt constantinenc dels anys 70, Truenos, que van tornar a pujar als escenaris 10 anys després de la seva darrera actuació a Constantí. Durant la seva actuació, Truenos van repassar alguns dels èxits més recordats del pop espanyol i internacional dels anys 70 i 80. 

Redacció

 

Raons per sortir de casa aquest cap de setmana arreu del territori

A les acaballes de l’estiu i a les portes de la festa grossa de Santa Tecla a Tarragona i Misericòrdia a Reus, el territori continua bullint d’activitat aquest cap de setmana. Us deixem un tastet d’actes per a que us programeu el cap de setmana.

Tarragona:

Moguda musical fins entrada la matinada aquest dissabte a Tarragona amb el Mercat de Nit. Enguany comptarà amb l’acompanyament musical de Lluís Gavaldà, DJ Poppy i DJ The Jef, que escolliran la música per acompanyar una proposta gastronòmica formada per més de 40 tapes elaborades pels paradistes del Mercat Central. La moneda oficial de la nit tornarà a ser el tradicional ‘amparitu’, que es podran adquirir avui a la Plaça Corsini i al carrer Colom en horari de 10.00 a 14.00h i a partir de les 19.00h.

D’altra banda, els artistes de la Part Alta de Tarragona són els protagonistes de la dotzena edició de Tallers Oberts, una mostra de l’obra i la feina de 42 creadors de 17 tallers que hi ha al barri. Encetada divendres, continuarà durant tot el cap de setmana divulgant l’obra i consolidant el caràcter artístic de la zona a partir d’organitzar activitats per a tots els públics.

Alhora, aquest diumenge a les 19.30 h, el Teatre Tarragona acollirà el sorteig d’ordre d’actuació i posició a plaça de les tres jornades del Concurs de Castells. Ho farà a través d’un acte gratuït i obert a tota la ciutadania que comptarà amb una producció innovadora, incorporant fragments de l’espectacle familiar de temàtica castellera Mireu allà dalt, de Genovesa Narratives Teatrals, i amb la coproducció de La Xarxa de Televisions Locals-TAC12.

Reus:

La companyia reusenca Teatre de les Comèdies estrena aquest cap de setmana “Il Teatro alla moda”, una òpera en català inspirada en el llibre homònim de Benedetto Marcello (1686-1739), compositor i noble venecià del Barroc.

“Il Teatro alla Moda” és una divertida crítica a les pràctiques operístiques de la primera meitat del segle XVIII. L’estrena serà aquest pròxim 10 de setembre, a les 20:00 h, al Teatre Bartrina de Reus

Cambrils:

La localitat marinera del Baix Camp viu aquest dissabte el penúltim dia de la Festa major de la Mare de Déu del Camí. Del programa destaquem la 15a Trobada de Gegants. A les 18 hores començarà a la plaça de la Vila la plantada dels elements participants i a partir de les 18.30 h, pels carres del barri antic, s’iniciarà la Cercavila. En arribar a la plaça del Setge Ballada individual i conjunta Colles participants: Colla Gegantera Vinyols i els Arcs; Colla Gegantera el Calçot de Valls; Gegants de Blancafort; Colla gegantera de l’Espluga Calva; Colla Gegantera d’Amposta; Gegants de Castellvell del Camp; Colla Gegantera de Falset; Gegants de Colldejou; Colla Gegantera de l’Hospitalet de l’Infant; Gegants del Barri D’avall i Colla Gegantera Tota l’Endenga.

Recorregut: plaça de la Vila, c. Hospital, c. Immolats del Setge, c. Sant Plàcid, c. Sant Josep, c. Sindicat, c. Mossèn Jacint Verdeguer, c. Verge del Camí, plaça Marianao, c. Creus, avinguda Mil·lenari i plaça del Setge.

I per acabar la jornada, concert de la Diada a partir de les 22.30 h al parc del Pinaret amb l’actuació de  PORTOBELLO; GERTRUDIS i THE TYETS. Servei de barra a càrrec del Ball de Diables de Cambrils Els Cagarrieres. L’entrada és gratuïta i l’obertura de portes serà a les 21.30 h.

Castellvell del Camp: 

La localitat del Baix Camp és seu aquest cap de setmana de la primera edición del FRAME Film Festival, una mostra de curtmetratges itinerant per diverses localitats del territori. Es presentarà una selecció dels millors curtmetratges del circuit estatal produïts durant els anys 2021 i 2022, donant l’oportunitat al públic de veure i votar les últimes novetats, grans obres i bones històries que es conten en format de curtmetratge.

Més informació i horaris clicant aquí

Altafulla:

Altafulla viu aquest cap de setmana e ltram final de la seva Festa Votiva del Quadre de sant Antoni. Aquest és el programa d’actes:

Dissabte

09.00h – Pont de Mar XXIV PUJADA A L’ERMITA MEMORIAL BALTASAR RABASSA Organitza: Atletes d’Altafulla Col·labora: Ajuntament

Centre d’Entitats EXPOSICIÓ DE L’ATENEU CULTURAL DE DONES D’ALTAFULLA De 10.00h a 13.00h i de 17.00h a 20.00h Organitza: Ateneu de Dones d’Altafulla

12.00h – Envelat Comunidor ESPECTACLE INFANTIL AMB EN RIKUS Organitza: Ajuntament

18.30h – Inici Plaça del Pou CERCAVILA AMB GEGANTS, NANS, DIABLES I BASTONERS D’ALTAFULLA Organitza: Ajuntament Col·laboren: Bastoners, Gegants, Nans, Diables i Grallers d’Altafulla

21.30h – Parc del Comunidor SOPAR POPULAR DE FESTA MAJOR Tiquets 10 €. MENÚ: Crema freda de carbassó, pollastre amb gambes, gelat, vi i aigua PUNTS DE VENDA TIQUETS: Ajuntament, Oficina de Turisme i Estanc Pijuan. Cal portar plats, coberts i got de casa… o bé comprar el lot que ofereix l’Ajuntament que inclou 2 plats, joc de coberts i got (reutilitzable) per 3€.

Tot seguit… BALL DE FESTA MAJOR AMB L’ORQUESTRA PARFILLS Organitza: Ajuntament

Diumenge

10.00h – c/ Clot de Torrell cant. amb Marquès de Tamarit OFRENA FLORAL I ACTE INSTITUCIONAL DIADA NACIONAL DE CATALUNYA Organitza: Ajuntament

11.30h – Ermita de Sant Antoni MISSA SOLEMNE EN MOTIU DE LA FESTA VOTIVA DEL QUADRE DE SANT ANTONI, CANTADA PER LA CORAL NOU REBROTS Organitza: Parròquia d’Altafulla i Coral Nou Rebrots Col·labora: Ajuntament

Tot seguit, ENTRADA A PLAÇA DELS CASTELLERS D’ALTAFULLA I AIXECADA DE PILARS ACOMPANYATS DELS GRALLERS D’ALTAFULLA Organitza: Castellers i Grallers d’Altafulla

A continuació BALLADA DE SARDANES Organitza: Associació Sardanista d’Altafulla Col·labora: Ajuntament

20.00h – Plaça del Pou CORREFOC DE DIABLES Organitza: Diables d’Altafulla Col·labora: Ajuntament

Constantí:

L’Ajuntament de Constantí organitza durant el mes de setembre visites guiades per donar a conèixer el refugi antiaeri de la Guerra Civil. D’aquesta manera, tots els veïns i veïnes que ho desitgin podran accedir a aquest espai i visitar-lo, una vegada finalitzades les tasques de condicionament i museïtzació del refugi.

Més informació clicant aquí.

La Pobla de Montornès:

La Pigota, en una actuació. Foto: bestiari.cat

El municipi del Tarragonès viura els dos darrers dies de la seva festa major, amb el següent programa:

Dissabte

18 h Exhibició castellera del Baix Gaià amb els Xiquets de la Torre i els Castellers d’Altafulla a la plaça de l’església.
20.30 h Correfocs pels carrers amb el Drac Pigota, el Gall de la Pobla, l’Espantarrucs del Penedès i els Diables de Vilabella. Sortida des de l’avinguda Catalunya.
23 h Concert Ball amb l’orquestra Cimarron a la plaça de la Bassa.

Diumenge

8 h Esmorzar popular a la plaça de la Bassa.
9 h Bicicletada popular. Sortida des de la plaça de la Bassa i arribada a la piscina municipal.
10.30 h Manifest, sardanes amb la Cobla Reus Jove i degustació de vins a la plaça de la Bassa.
16.30 h Festa final de temporada a la piscina amb inflables i música.
20.30 h Teatre Daltabaix. Les germanes Rovira, capítol 2, a la plaça de la Bassa.
21.30 h Monòleg amb el còmic David Sas.

 

 

El Club Gimnàstica Estètica i Rítmica Constantí obre les inscripcions per a la temporada 2022-2023

 

L’entitat esportiva comptarà aquesta temporada amb unes 50 gimnastes

 

El passat divendres 2 de setembre ha començat la temporada 2022-2023 per al Club Gimnàstica Estètica i Rítmica Constantí. L’entitat esportiva ha iniciat els entrenaments i ha obert el període d’inscripcions per al nou curs esportiu.

Per a la nova temporada 22-23, el club ofereix les modalitats habituals de Gimnàstica Rítmica, Gimnàstica Estètica de Grup i dona continuïtat la modalitat de ritmes i balls (balls moderns), una novetat de la passada temporada que va tenir una gran acollida. En total, el club compta amb unes 50 gimnastes, mantenint els 2 equips de nivell de competició de Gimnàstica Estètica de grup (8-10 i Júnior) a més d’un equip d’iniciació. Pel que fa a la gimnàstica rítmica, s’incorporen noves categories i una nova entrenadora.

Totes les noves gimnastes que es matriculin al club de cara a aquesta nova temporada, rebran un regal de benvinguda. Les places són limitades. Per a més informació cal adreçar-se al correu esteticaconstanti@hotmail.com o bé a través del telèfon 633 243 635.

Redacció

 

Constantí estarà present a les II Jornades Modernistes ‘Els Pallaresos 1900’ exposant l’obra de Jujol

Imatge de la reunió celebrada aquesta setmana entre representants dels dos consistoris. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Constantí estarà present a les II Jornades Divulgació Històrica Modernista Els Pallaresos 1900, que tindran lloc el cap de setmana del 4, 5 i 6 de novembre propers i on es promocionarà el modernisme de la regió i molt especialment el llegat del genial arquitecte Josep Maria Jujol, nascut a Tarragona i enterrat als Pallaresos i que va executar una rica obra religiosa a Constantí.

Els dos consistoris han arribat a un acord de col·laboració mútua per tal de potenciar el llegat de Jujol i donar-li valor i projecció, en el marc del Manifest Jujolià que l’any passat es va signar al Centre Jujol dels Pallaresos i en el que l’Ajuntament de Constantí va estampar la seva signatura.

Aquesta setmana ha tingut lloc una reunió amb la presència de representants dels ajuntaments de Constantí i els Pallaresos, encapçalats pels alcaldes d’ambdós municipis, Óscar Sánchez i Jordi Sans. Durant la reunió s’ha abordat aquesta col·laboració que com ha explicat la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Constantí, Dolors Fortuny, es materialitzarà en primer lloc “en la presència física de Constantí amb un estand a les II Jornades Modernistes, a través del qual donarem a conèixer al públic el valuosíssim llegat de Jujol a Constantí”, ha destacat. “Aquest llegat es troba a l’església de Sant Feliu de Constantí, i tot i que degut a les obres d’arranjament de l’edifici, ara no es poden visitar, són un patrimoni perenne d’altíssim valor artístic”. La presència de Constantí a les Jornades serà el primes pas de noves col·laboracions que s’establiran entre els dos municipis en aquest marc del Manifest Jujolià.

Al seu torn, el regidor de Cultura dels Pallaresos, Samuel Urbano, ha agraït “el gran interès que mostra l’Ajuntament de Constantí en la figura de Jujol i en estar present a les Jornades Modernistes, que segueixen acaparant l’interès de les institucions públiques i privades. Recordem que més de 25 institucions van signar el Manifest Jujolià promogut pel nostre Ajuntament”.

L’Institut de Constantí comença el curs 2022-2023 amb importants novetats en el projecte educatiu

Aquest curs 2022-2023 ve marcat per l’eliminació de les mesures i protocols sanitaris que s’han hagut d’aplicar durant els dos darrers cursos, a causa de la covid. Foto: Ajuntament

 

La principal novetat ha estat la posada en marxa del PFI d’auxiliar de comercialització de productes i logística

 

Avui dimecres 7 de setembre s’ha iniciat el nou curs escolar 2022-2023 a l’Institut de Constantí. Al llarg del matí, s’han anat incorporant els alumnes de 1r i 2n d’ESO, i més tard els alumnes de 3r i 4t d’ESO, 1r i 2n de Batxillerat i els alumnes del nou mòdul PFI, una de les grans novetats d’aquest curs al centre. El nou curs s’ha iniciat amb un nombre d’alumnes gairebé idèntic al del curs passat (prop de 400) i pel que fa al professorat, les dades es mantenen estables respecte del curs anterior. Precisament, aquest curs 2022-2023 ve marcat per l’eliminació de les mesures i protocols sanitaris que s’han hagut d’aplicar durant els dos darrers cursos, a causa de la covid.

Des de l’Institut s’ha destacat que aquest curs 2022-2023 es podran implementar en la seva totalitat totes les novetats del projecte educatiu del centre. La principal novetat ha estat la posada en marxa del PFI (Programa de Formació i Inserció) d’auxiliar de comercialització de productes i logística. Compta amb un total de 16 alumnes matriculats, d’entre 16 i 25 anys, que no han finalitzat l’educació secundària obligatòria.

Altres novetats són la implementació dels nous currículums de la LOE a 1r i 3r d’ESO, i també a 1r de Batxillerat. Això es concretarà en una nova distribució horària de les matèries, noves assignatures (sobretot a BAT), treballant per competències i també amb una nova manera d’avaluar.

Des del punt de vista pedagògic, des de l’Institut es planteja una atenció total a la diversitat, tenint en compte els principis d’inclusió i d’equitat. Per primera vegada a la historia del centre, durant aquest curs l’alumnat de 1r d’ESO fins a 4t d’ESO s’agruparà en grups heterogenis. D’altra banda, desapareixen les aules obertes (a 3r i 4t d’ESO) i es creen dues aules de programes de diversificació curricular, per ajudar l’alumnat que presenta dificultats.

Durant aquest nou curs, continua la Beca Junior Report, en què l’alumnat de 3r d’ESO crearà el seu propi diari digital; també es dona continuïtat al projecte Erasmus +, per aprofundir en l’educació inclusiva. Una altra de les grans novetats, és que un total de 13 professors/es de l’Institut es formaran en la mediació, i tota la plantilla del professorat faran una formació en el marc del pla d’estratègia digital, per tal d’ajudar l’alumnat en l’ús de les noves tecnologies de la informació

Amb l’inici d’aquest nou curs, s’ha donat també per finalitzada la celebració del 25è aniversari que s‘ha fet durant el curs 2021-2022 sota el lema “25 anys educant i fent poble”.

Redacció

 

L’Ajuntament de Constantí ofereix un acte de reconeixement a la comunitat educativa

L’acte, que s’ha fet a l’Institut de Constantí, ha esta la cloenda de la celebració dels 25 anys de l’Institut. Foto: Ajuntament

Coincidint amb la setmana d’inici del curs escolar 2022-2023, aquest dimarts 6 de setembre l’Ajuntament de Constantí ha celebrat un acte de reconeixement i benvinguda al personal docent i a tota la comunitat educativa del municipi. La trobada ha tingut lloc a l’Institut de Constantí i ha comptat amb la presència de l’alcalde, Óscar Sánchez, i la regidora d’Ensenyament, Dolors Fortuny.

Des de fa uns anys, el consistori organitza cada any aquest acte de recepció com un reconeixement a la tasca que realitzen els mestres, personal docent, associacions de mares i pares d’alumnes, i a totes les persones implicades en la tasca educativa de les escoles Mn. Ramon Bergadà i Centcelles, l’Institut de Constantí, a més dels serveis educatius municipals.

Durant la seva intervenció, l’alcalde Óscar Sánchez ha volgut adreçar unes paraules d’agraïment a tot el col·lectiu de mestres per la seva tasca educativa i formativa, i ha encoratjat al professorat i als responsables dels centres educatius per afrontar tots els reptes del nou curs escolar.

Tots els assistents han rebut com a obsequi un exemplar del conte «El trasllat del braç de Santa Tecla» amb text de Ferran Marín i il·lustracions d’Edu Polo. Durant l’acte, s’ha fet també un reconeixement especial a la mestra de l’escola Centcelles, Gloria Delgado Herrero, amb motiu de la seva jubilació.

Coincidint amb aquest acte, s’ha donat també per finalitzada la celebració dels 25è aniversari de l’Institut de Constantí, que s’ha commemorat durant el passat curs 2021-2022 sota el lema «25 anys educant i fent poble».

Redacció

 

Es presenta la Mostra de Música Local de Constantí amb els grups Truenos, Circus i Sin Fianza

L’acte de presentació s’ha fet a la plaça Alcalde Macià Martorell i ha comptat amb la presència de l’alcalde de Constantí, Óscar Sánchez, i components de les tres formacions que musicals que formaran part del cartell de l’edició d’aquest any. Fotos: Ajuntament

Aquest dilluns 5 de setembre s’ha fet l’acte de presentació de la Mostra de Música Local a Constantí, que tindrà lloc el divendres 9 de setembre a la plaça de les Escoles Velles. L’acte de presentació s’ha fet a la plaça Alcalde Macià Martorell i ha comptat amb la presència de l’alcalde de Constantí, Óscar Sánchez, i components de les tres formacions que musicals que formaran part del cartell de l’edició d’aquest any: Sin Fianza, Circus i el mític conjunt constantinenc dels anys 70, Truenos.

L’alcalde de Constantí, Óscar Sánchez, ha explicat que des del consistori s’ha volgut promoure i projectar els nombrosos grups que conformen l’escena musical constantinenca. Fa uns mesos, des de les xarxes socials de l’Ajuntament, es va fer una crida a la participació de grups i artistes locals que volguessin prendre part en aquesta iniciativa. Sánchez ha subratllat la importància de posar en valor la tasca dels grups musicals locals i ha destacat que això “suposa un plus cultural” alhora que permetrà reivindicar i tornar a reviure “el llegat de grups musicals que han fet història al nostre municipi”. A més, ha destacat que la idea és que aquesta mostra de música local tingui continuïtat durant els pròxims anys al municipi

El grup sin Fianza, creat ara fa uns 6 anys i format per un grup d’amics de tota la vida que anteriorment ja havien format part d’altres formacions musicals, farà la seva primera actuació oficial com a banda. Amb un repertori format per composicions pròpies,defineixen el seu estil com a rock de carrer amb cançons que parlen dels problemes i situacions quotidianes.

Circus és un grup creat ara fa uns 4 anys i del qual en formen part músics veterans i històrics del municipi, com Quimet Curull. El seu repertori reivindica la música els anys setanta amb versions que van des dels Creedence Clearwater Revival, Bob Dylan o els Rolling Stones.

Finalment, l’actuació més esperada de la nit serà el retorn d’una de les bandes històriques i més representatives de l’escena musical a Constantí durant els anys 70, Truenos. 10 anys després de la seva última actuació a Constantí, durant la Festa Major d’Estiu de 2012, els components d’aquesta mítica banda tornaran a pujar a l’escenari per oferir-nos versions de la millor música del pop espanyol dels setanta, així com temes dels Beatles, Rolling Stones o Deep Purple

La Mostra de Música Local d’aquest divendres 9 de setembre obrirà els actes de l’àmplia programació cultural que es farà a Constantí en el marc de la Diada Nacional de Catalunya.

Redacció

 

Constantí celebrarà la Diada Nacional de Catalunya amb una àmplia programació d’actes culturals

Del 9 al 18 de setembre tindrà lloc una àmplia programació d’activitats culturals a Constantí per celebrar la Diada Nacional de Catalunya. Els actes arrencaran el divendres 9 de setembre amb una Mostra de Música Local, que comptarà amb les actuacions de diverses formacions musicals del municipi. El concert es farà a la Plaça de les Escoles Velles i el cartell el conformen els grups Sin Fianza, Circus i el mític conjunt constantinenc dels anys 70, Els Truenos.

Els actes continuaran el dissabte 10 de setembre, a les set de la tarda, amb la tradicional ofrena floral popular i institucional davant del monument a Rafael Casanova, a l’Avinguda Onze de Setembre. Com cada any comptarà amb la presència de representants de l’Ajuntament i també de diverses entitats del municipi. La lectura del manifest d’aquest any anirà càrrec de la pintora i artista local, Cristina Plaza, per la seva col·laboració amb l’Ajuntament amb diverses creacions artístiques com han estat els murals de Sant Joan i Sant Jordi.

Seguidament, al carrer Major, tindrà lloc una tractorada organitzada per la Cooperativa Agrícola Sant Isidre, la Unió de Pagesos i la Comunitat de Regants de les Hortes del Riu Francolí, juntament amb l’Ajuntament de Constantí. Aquesta tractorada vol commemorar la que es va fer l’any 1977, en defensa de l’avellana.

Un cop finalitzada aquesta tractorada, al carrer Major (al costat de l’Ajuntament), es procedirà a la inauguració d’un mural commemoratiu i es llegirà un manifest en defensa de la pagesia.

Els actes continuaran el dijous 15 de setembre amb la presentació del llibre “Esta vez sí” de l’escriptora local, Fernanda Muñoz, a la Biblioteca Municipal. Una altra de les activitats habituals de la programació de la Diada arribarà el divendres 16 de setembre amb la presentació del número 38 dels “Estudis de Constantí”. Aquest any, la presentació es farà davant del refugi de la guerra civil, a la plaça del Castell, i comptarà amb la presència d’Andreu Muñoz Melgar, director del Museu Bíblic Tarraconense.

Les activitats finalitzaran el diumenge 18 de setembre amb un Dinar de l’associació de Pensionistes i Jubilats de Constantí al Pavelló Poliesportiu.

D’altra banda, l’Ajuntament de Constantí organitzarà durant el mes de setembre visites guiades per donar a conèixer el refugi antiaeri de la Guerra Civil. D’aquesta manera, tots els veïns i veïnes que ho desitgin podran accedir a aquest espai i visitar-lo, una vegada finalitzades les tasques de condicionament i museïtzació del refugi. Les visites guiades es faran els dissabtes 10,17 i 24 de setembre, en horari de 10 a 13 hores. Per tal de participar-hi, cal fer inscripció prèvia a l’OAC de l’Ajuntament de Constantí, trucant al telèfon 977 52 05 21 o a través del correu ajuntament@constanti.cat.

Redacció

 

Constantí organitza visites guiades al refugi de la Guerra Civil durant setembre

L’Ajuntament de Constantí organitzarà durant el mes de setembre visites guiades per donar a conèixer el refugi antiaeri de la Guerra Civil. D’aquesta manera, tots els veïns i veïnes que ho desitgin podran accedir a aquest espai i visitar-lo, una vegada finalitzades les tasques de condicionament i museïtzació del refugi.

El passat mes de març s’iniciaven les obres de condicionament i reforma de l’entorn de l’antic refugi antiaeri, una construcció soterrada que va servir per protegir a la població dels bombardejos durant la Guerra Civil. El projecte ha tingut un pressupost d’execució de 51.557 €uros (IVA inclòs).

L’àmbit de l’actuació ha comprès el refugi i la plaça frontal que hi dona accés, delimitada pel Raval de Sant Cristòfol i l’edifici situat entre el carrer de l’Església i el Raval de Sant Cristòfol. Pel que fa a l’interior del refugi s’ha arranjat i museïtzat parcialment per ser visitable en els primers 15 metres de l’estructura.

El projecte ha comportat també la urbanització de la plaça frontal que dona accés al refugi, on actualment hi ha el Casal d’Entitats, amb nou paviment de lloseta de formigó. Aquesta plaça amaga sota d’ella l’antic baluard i en l’arranjament del paviment s’ha jugat amb dos colors per fer visible l’existència d’aquest baluard, que forma part del sistema de fortificacions que protegia la banda septentrional del Castell i la vila de Constantí durant la primera meitat del segle XVII.

Les visites guiades es faran els dissabtes 10,17 i 24 de setembre, en horari de 10 a 13 hores. Per tal de participar-hi, cal fer inscripció prèvia a l’OAC de l’Ajuntament de Constantí, trucant al telèfon 977 52 05 21 o a través del correu ajuntament@constanti.cat

Redacció

 

Constantí inicia les obres per millorar l’accés a peu al cementiri

L’ajuntament de Constantí ha posat fil a l’agulla per millorar els accessos al cementeri de la població. L’alcalde, Óscar Sánchez, ha fet públic al seu perfil de facebook els detalls d’una obra que, segons afirma, permetrà «en un parell de mesos» poder «anar al cementiri a peu amb seguretat per visitar als nostres difunts». La millora de la rotonda, que ja s’ha iniciat, permetrà continuar la vorera de la Closa, instal·lar-hi fanals, baranes, pas de vianants i semàfor amb pulsador.

L’obra ha estat promoguda pel consistori amb l’autorització de la Generalitat (la rotonda és de la seva competència) i la col·laboració de la Diputació, en aquest cas perquè la carretera és de la seva propietat.

Redacció