TARRAGONA 21

Èxit de Participació a la IV Caminada de Primavera a Constantí

Fotografia de la IV Caminada de Primavera que s'ha fet a Constantí aquest diumenge 19 de maig

Fotografia de la IV Caminada de Primavera que s’ha fet a Constantí aquest diumenge 19 de maig

Aquest passat diumenge 19 de maig ha tingut lloc la quarta edició de la Caminada de Primavera a Constantí, que un any més ha estat caracteritzada per la gran participació, amb 225 persones inscrites. En aquesta ocasió, es va fer parada i visita al Mas de Ventura, on el guia cultural, l’historiador Ferran Marín, va explicar algunes de les vicissituds històriques i arquitectòniques d’aquest important mas patrimonial.

Pels voltants del mas, va tenir lloc una exhibició de tir amb arc, un esport que compta a Constantí amb practicants de gran nivell competitiu. Els participants de la Caminada van poder provar la pràctica d’aquest esport, seguint les explicacions dels responsables del Club de tir amb Arc Constantí.

Posteriorment, a l’ermita de Sant Ramon es va celebrar un concorregut dinar popular de germanor i, en acabar, van tenir lloc diverses actuacions musicals i literàries, a càrrec del grup de flamenc Esencia, els Ball de Cercavila, els alumnes de l’aula de violí de l’Escola Municipal de Música “Rafel Gibert Recasens” i l’Associació Literària de Constantí.

En resum, una nova i exitosa edició de la Caminada de Primavera, una iniciativa de l’Àjuntament de Constantí per incentivar el coneixement del nostre terme municipal, així com oferir un escenari perquè les entitats i grups locals que fan cultura es donin a conèixer.

Constantí organitza aquest dissabte una jornada Solidària per a la inserció de persones amb discapcitat

La 2a edició d'aquesta Jornada Solidària que aquest any estarà dedicada a la inserció social i laboral de les persones amb discapacitat

La 2a edició d’aquesta Jornada Solidària que aquest any estarà dedicada a la inserció social i laboral de les persones amb discapacitat

Aquest proper dissabte 18 de maig, al llarg de tot el dia, tindrà lloc a la Plaça de les Escoles Velles de Constantí: «Tu Pots!», la 2a edició d’aquesta Jornada Solidària que aquest any estarà dedicada a la inserció social i laboral de les persones amb discapacitat, en col·laboració amb la Fundació Topromi i la Mar Blava Fundació Privada, entitats que treballen amb persones amb discapacitat intel·lectual.

Des de les 12 del migdia hi haurà tallers de mandales, maquillatge artístic, exhibició de Fletxes solidàries amb el Club de Tir amb arc Constantí, i Taller de creativitat.

A les 16.30 h. s’iniciarà una Festa Hippie amenitzada amb música dels anys 70, i seguidament tindrà lloc un concurs benèfic al millor estilisme inspirat en el Món Hippie (anys 70). De 18 a 18.30 h. s’exposaran els treballs realitzats per les persones usuàries de les dues entitats participants, i es farà una xerrada sobre la inserció d’aquestes persones.

A les 18.30 hi haurà una actuació musical a càrrec del saxofonista Manu Reco, i un espectacle de màgia a càrrec del Mag Black. I per finalitzar la jornada, a les 20 h. tindrà lloc una Desfilada de moda amb la col·laboració i la participació de diversos establiments i comerços locals.

Acte solidari a Bonavista

El mateix dissabte 18, a les 9.30 h. del matí, tindrà lloc una Gran Concentració motera amb esmorzar i barbacoa solidària al Parc de la Coma (Bonavista). Tota la recaptació es destinarà també a la Mar blava Fundació Privada.

S’obre al públic la nova zona de jocs infantils al Parc de les Escoles Velles

fotografia de la nova zona de Jocs infantils que s'ha instal·lat al Parc de les Escoles Velles de Constantí

Fotografia de la nova zona de Jocs infantils que s’ha instal·lat al Parc de les Escoles Velles de Constantí

Aquest dimecres 22 de maig s’ha obert novament al públic al públic el Parc de les Escoles Velles. Durant les darreres setmanes l’Ajuntament de Constantí ha realitzat obres de renovació i millora de la zona de jocs infantil ubicada al Parc de les Escoles Velles. Es tracta d’una de les accions contemplades dintre del pla de millora dels parcs i zones infantils del nostre municipi, amb l’objectiu de fer-los més atractius i moderns. Amb aquesta actuació, s’han retirat alguns dels elements que havien quedat obsolets al parc, i s’ha instal•lat una nova atracció infantil en forma d’una gran torre de jocs “Modus XL”, destinada a nens i nenes de 6 a 14 anys, amb múltiples tobogans, lianes, túnels i eslàlom.

L’àrea infantil té una superfície de 203 m2, i la superfície de joc, d’uns 95 metres quadrats. Tota la parcel•la s’ha dotat d’un paviment de cautxú de seguretat, i a més tots els elements tenen resistència antivandàlica.

L’objectiu d’aquestes actuacions és oferir als nostres infants espais per tal que puguin gaudir del seu temps d’oci en les millors condicions possibles.

Els escolars de Constantí creen una ‘càpsula del temps’ sobre el monument de Centcelles

Els escolars escoltant la intervenció de l’alcalde de Constantí

Com en la coneguda pel·lícula ‘Senyals del futur’, amb Nicolas Cage de protagonista, el monument romà de Centcelles ha enterrat avui una ‘càpsula del temps’ amb els treballs dels escolars fets en aquests anys de descoberta del monument. Quedarà per a la posteritat descobrir els treballs que un bon dia van fer aquestes joves generacions, desitjant que cap d’ells anunciï la fi del món i l’arribada de l’Armagedon, com en el film de Nicolas Cage.

Aquest dimarts 14 de maig s’ha fet al conjunt monumental de Centcelles l’acte de presentació de la setena edició del projecte “Centcelles, el nostre objectiu”, organitzat per l’Ajuntament de Constantí i el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona amb la col·laboració de l’empresa Repsol i la participació de tots els centres educatius de Constantí: Escola Centcelles, Escola Mossèn Ramon Bergadà, Col·legi Turó i Institut Constantí. En aquest curs ha participat, també, l’Escola Municipal de Música “Rafel Gibert Recasens”. Per aquest curs 2018-2019 el projecte s’ha desenvolupat a l’entorn de la temàtica mesurar el temps.

L’acte de presentació del projecte, que ha coordinat un any més Pilar Sada, conservadora del MNAT, ha comptat amb la presència d’Óscar Sánchez, alcalde de Constantí, Josep Bertran, responsable de Comunicació de l’empresa Repsol, i Mònica Borrell, directora del MNAT. A més dels representants de les institucions organitzadores, l’acte ha comptat amb la presència dels 173 alumnes implicats en el projecte d’aquest curs, i els seus professors i professores.

Després dels parlaments de benvinguda de les autoritats, els alumnes de cada centre han realitzat la presentació dels respectius treballs. Finalment, s’ha realitzat la formalització de la “càpsula del temps” del projecte, que s’ha dipositat a l’interior del Conjunt monumental de Centcelles. Aquesta “càpsula” del temps té com a contenidor una capsa fabricada amb polipropilè (material derivat del petroli, que es fabrica a la refineria de Tarragona i que el MNAT utilitza per l’emmagatzematge del material arqueològic). En ella s’hi han dipositat objectes i materials relacionats amb el projecte “Centcelles, el nostre objectiu” amb Centcelles i amb els treballs realitzats durant el curs. L’objectiu d’aquesta càpsula del temps és deixar per al futur objectes i reflexions realitzats pel conjunt de participants en el projecte.

“Centcelles, el nostre objectiu” es planteja com un projecte de futur, en el qual els centres educatius de Constantí puguin tenir, en un element patrimonial proper i de primer ordre com és el conjunt monumental de Centcelles, una eina per la formació i l’aprenentatge a partir de propostes de treball innovadores. Al mateix temps es treballa amb la voluntat de fer del Patrimoni i del coneixement històric una eina de desenvolupament i de formació, i a la vegada desenvolupar un projecte de participació ciutadana i d’implicació en la recerca, coneixement i difusió d’un patrimoni que és de tothom i que té, en aquest ús i complicitat, la seva raó de ser.

L’any 2014 aquest projecte va rebre el Premi Didascàlia, a experiències docents, concedits en la XXII edició dels Premis Auriga. L’exposició “El fil de la Història”, va rebre el Premi Musa 2017 a exposicions sobre el món antici el projecte del curs passat “Vèncer a Olímpia! Celebrem uns jocs… a la grega”, va rebre el Premi Auriga Fuscus, que atorga el Consell Esportiu del Tarragonès.

Prop de 200 participants al segon Concurs de Paelles de Constantí

Fotografia de la 2a edició del Concurs de Paelles, que s'ha fet aquest diumenge 12 de maig al Parc de l'Almatella de Constantí

Fotografia de la 2a edició del Concurs de Paelles, que s’ha fet aquest diumenge 12 de maig al Parc de l’Almatella de Constantí

La segona edició del Concurs de Paelles de Constantí, que s’ha fet aquest diumenge 12 de maig al Parc de l’Almatella ha tornat a estar marcada pel gran èxit de participació. Un total de 12 colles i 189 participants, van prendre part de la 2a edició d’aquest concurs, que un any més ha convocat la Unió de Botiguers de Constantí (UBC), amb la col·laboració de l’Ajuntament.

La colla “Constantí Naranja”, amb el premi a la paella més gustosa, i la colla “Las chicas Ye-Yé”, amb el premi a la millor presentació, van ser els guanyadors d’aquest 2n Concurs de paelles de Constantí, segons el veredicte del Jurat del concurs format per integrants de la Unió de Botiguers de Constantí. A més, es va fer una menció especial (fora de concurs) per a la Família Martín, a la paella més gustosa i amb millor presentació. Els criteris que van guiar el veredicte del Jurat es basaven en el punt de cocció de l’arròs, el sabor, la simetria dels ingredients, el punt de socarrat i la presentació.

Les colles guanyadores, a més, van ser obsequiades amb un val de 75 € cadascuna, vàlids per a qualsevol dels establiments adherits a la Unió de Botiguers de Constantí

Desmantellats dos centres de fabricació il·legal de paquets de tabac a Sant Quirze i Constantí

Interior de les instal·lacions on ha intervingut la Policia. Foto: Policia Nacional

La Policia Nacional ha detingut 22 persones i ha desmantellat dos centres de fabricació il·legal de paquets de tabac a Sant Quirze del Vallès i Constantí. El grup internacional, d’origen búlgar, venia el tabac a diferents països de la Unió Europea. Fabricaven paquets de 13 marques diferents. L’operació ha estat conjunta amb l’Agència Tributària i amb el Ministeri de l’Interior de Bulgària.

Els detinguts transportaven el tabac a granel des d’aquest país. N’hi ha 15 que són de nacionalitat ucraïnesa, dos búlgars, tres espanyols, un moldau i un marroquí. S’han registrat nou immobles. Més de 200 persones treballaven pel líder de l’organització en la construcció d’habitatges.

La investigació va començar a mitjans del 2017, quan es va tenir constància de l’existència d’un grup procedent de Bulgària que es dedicava al contraban, cometent delictes contra la propietat intel·lectual, blanqueig de capitals, pertinença a organització criminal i contra la Hisenda Pública.

Les informacions indicaven que membres del grup es desplaçarien des de Bulgària fins a Espanya per establir diverses fàbriques d’elaboració de tabac il·legal, per crear una xarxa de distribució d’aquest producte en l’àmbit nacional i internacional. Portaven el tabac a granel des del país búlgar, sense passar els pertinents controls duaners, i utilitzaven naus instal·lades a l’Estat per emmagatzemar la picadura de tabac i pel muntatge de fàbriques dedicades a la transformació de cigarretes.

Després els distribuïen per països de la UE, principalment Alemanya, Regne Unit i Espanya. Tant la matèria primera com la maquinària procedia de Bulgària, transportada per via terrestre o marítima. El benefici econòmic obtingut era blanquejat a través d’un entramat d’empreses instrumentals. Els detinguts també van cometre frau en diferents establiments amb targetes de crèdit.

Més de 200 persones treballaven pel líder del grup

L’organització tenia tres naus industrials, dues a Sant Quirze del Vallès que s’utilitzaven com a magatzem, i una tercera a Constantí, on estava instal·lada la fàbrica. Es treballava per campanyes de pcos mesos, el que va dificultar la seva localització.

Durant els dos anys que va durar la investigació, els agents van comprovar que el líder del grup estava perfectament assentat a l’Estat i tenia una xarxa de negocis legals dedicats a la construcció d’habitatges, al transport per carretera de tot tipus de mercaderies i a la compra d’empreses a l’estranger. Tenia més de 200 treballadores dedicats a la construcció d’habitatges de luxe a Espanya i a Bulgària, a més de camioners d’empreses nacionals i internacionals de logística.

També havia comprat una empresa de transport per carretera a Mali i mantenia negociacions amb ciutadans de Sudàfrica amb l’objectiu d’invertir allà.

Com que tenia una activitat legal àmplia, els investigadors van haver de fer una feina molt minuciosa per desxifrar quina part del negoci era legal i quina no ho era. Per exemple, s’utilitzaven camions de fruita dirigits a Sevilla per transportar tabac il·legal.

A més, utilitzaven comunicacions xifrades i tenien potents inhibidors en els seus desplaçaments, el que denota l’alta especialització del grup.

L’operatiu es va traduir en nou entrades i registres i 22 detencions. Es van desmantellar dos centres de fabricació de paquets de 13 marques diferents i es va intervenir material per a la fabricació de cigarretes, cotxes d’alta gama, diners en efectiu i abundant documentació.

Quan es va registrar la fàbrica clandestina es van localitzar 14 ciutadans ucraïnesos i un procedent de Moldàvia. L’encarregat era un ciutadà búlgar. A Sabadell, Galícia i Sevilla es van detenir tres camioners que feien distribució. Els agents van intervenir un vehicle amb 437.500 paquets de tabac de tres marques diferents.

Dintre de la nau de Constantí que s’utilitzava com a fàbrica hi havia una altra estructura per insonoritzar el soroll de les màquines. També hi havia una part d’habitatge formada per habitacles per dormir i una zona comuna amb cuina. L’encarregat vivia en un habitacle separat.

A més de la nau principal, es va localitzar també una altra instal·lació secundària amb maquinària auxiliar per al tractament de la picadura i abundant material per produir tabac per fumar en narguil.

Treballadors incomunicats amb l’exterior

Durant la campanya els treballadors vivien a la nau, amb les portes tancades i sense finestres, incomunicats amb l’exterior. Se’ls retiraven els telèfons mòbils i alguns d’ells fins i tot deien que no sabien ni en quin país estaven. Eren treballadors introduïts per carretera procedents de la Unió Europea en vols procedents d’Ucraïna.

La capacitat de producció era tan important que es falsificaven 13 marques diferents de cigarretes amb llegendes en castellà i anglès. També es falsificava tabac de pipa d’aigua i de xixa. Mai s’havia desmantellat una fàbrica que falsifiqués productes de tantes marques. En un dia podien completar una càrrega com la del camió intervingut a Sevilla.

El tabac intervingut tenia un valor superior als 6,5 MEUR, amb un frau de 5,1 milions. A això se li ha de sumar el valor de la maquinària intervinguda.

Els residus s’emmagatzemaven a Sant Quirze del Vallès. Aquesta nau també guardava material per empaquetar el tabac. El producte es distribuïa en camions que es desplaçaven fins a Galícia, Andalusia, Regne Unit i Alemanya. Feien canvis de remolc en zones despoblades com a mesura de seguretat. La investigació l’ha dirigit el jutjat d’instrucció número 5 de Sabadell.

ACN

L’arquera Maria Pitarch aconsegueix la medalla de plata en el Campionat d’Espanya universitari

Fotografia de la medalla de plata obtinguda per l'arquera del Club de Tir amb Arc Constantí, Maria Pitarch

Fotografia de la medalla de plata obtinguda per l’arquera del Club de Tir amb Arc Constantí, Maria Pitarch

L’arquera del Club de Tir amb Arc Constantí, Maria Pitarch, continua acumulant èxits esportius i augmentant el seu palmarès. Després que el passat cap de setmana (4 i 5 de maig) aconseguís la medalla de bronze en el Gran Premi d’Espanya d’Osca, aquesta setmana ha aconseguit la plata en el Campionat d’Espanya Universitari.

El dimarts 6 de maig es va celebrar al campus dels  tarongers de la Universitat de València el campionat d’Espanya universitari, en el qual hi va participar l’arquera del Club de Tir amb arc Constantí, Maria Pitarch, en representació de la Universitat Rovira i Virgili.

A la competició hi han participat 16 universitats de tot l’estat, i Maria Pitarch ha aconseguit la plata del campionat d’Espanya proclamant-se sotscampiona universitària i portant a la Universitat Rovira i Virgili la primera medalla nacional de la temporada de campionats d’Espanya universitaris d’aquest 2019. A més de la plata, l’arquera constantinenca afegia en el seu palmarès un nou rècord de Catalunya a 50 metres tant junior com sènior. La propera cita esportiva per a Maria Pitarch serà la lliga nacional de camp aquest dissabte 11 de maig a Montcada i Reixach. D’altra banda, els/les representants del Club de Tir amb arc Constanti preparen el campionat de Catalunya el 19 de maig a Lleida.

 

Constantí i el MNAT ens apropen a la ciutat de Tàrraco amb el cicle “Llegim Història”

Foto del cicle "Llegim Història"

Foto del cicle «Llegim Història»

El passat dissabte 4 de maig  s’iniciava un nou Cicle de Lectura “Llegim Història”, que organitza la Biblioteca Municipal de Constantí en col·laboració amb el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, i que en aquesta ocasió va oferir una aproximació i un recorregut per la ciutat de Tàrraco.

Amb aquesta activitat, basada en el format de clubs de lectura i amb la finalitat, també, de difondre el patrimoni, s’ha proposat el llibre “El somni de Tàrraco”, de Xulio Ricardo Trigo. Una història d’amor i intriga que té lloc a la ciutat que Octavi August va convertir amb la seva presència durant els anys 27 a 25 aC, en la capital efectiva de l’Imperi romà.

L’activitat s’iniciava aquest passat dissabte 4 de maig, amb una visita guiada a l’exposició “Tàrraco” del MNAT, a càrrec de Pilar Sada, conservadora del MNAT. Seguidament, els participants van gaudir d’una visita al Teatre romà de Tarragona, amb les explicacions de l’arqueòleg Josep Francesc Roig.

L’activitat  “Llegim historia” continuarà el pròxim dilluns dia 20 de maig amb una sessió especial del Club de Lectura de la Biblioteca de Constantí, amb el comentari de la novel·la “el somni de Tàrraco” i amb la presència de l’autor, Xulio Ricardo Trigo

 

Constantí presenta el conte infantil inspirat en el “Bon dia” dels Pets

El “Bon dia” dels Pets s’ha convertit en el primer dels contes que ha publicat l’editorial barcelonina Nanit.

El “Bon dia” dels Pets s’ha convertit en el primer dels contes que ha publicat l’editorial barcelonina Nanit

Dintre dels actes del cicle “Fes Cultura, Fes Salut”, aquest dilluns 6 de maig s’ha presentat a la Biblioteca Municipal de Constantí el conte infantil inspirat en la cançó “Bon dia” d’Els Pets. L’activitat va consistir en una sessió de contacontes i un taller, i va comptar amb la participació de Marta Montañá, il·lustradora del conte, Núria Puyuelo i Laia Figueras, responsables de l’Editorial Nanit, i la presència del músic constantinenc i component dels Pets, Joan Reig.

El “Bon dia” dels Pets s’ha convertit en el primer dels contes que ha publicat l’editorial barcelonina Nanit. Es tracta d’una editorial que tot just acaba de néixer i que s’especialitza en adaptar cançons de grups catalans en contes. L’editorial Nanit aposta per la música catalana i els il·lustradors del territori i la idea és publicar sis llibres a l’any, tots de grups actuals coneguts. També es comprometen, així mateix, un cop cobertes despeses, a donar l’1% dels beneficis de cada publicació a una ONG diferent que treballi pels drets dels menors

En aquest conte dedicat al “Bon dia”, els dibuixos reprodueixen alguns elements típics de Constantí com El Casino així com també l’Església, en el que «és un petit homenatge al poble». I tampoc falta la picada d’ullet als components d’Els Pets, Lluís Gavaldà, Joan Reig i Falin Càceres. Els llibres es completen amb propostes didàctiques «perquè els petits tornin a obrir el conte i busquin entre les seves pàgines».

Obertes les inscripcions per participar a la IV Caminada de Primavera de Constantí

El període d’inscripcions és obert des d’aquest passat dilluns i fins al pròxim 16 de maig.

El període d’inscripcions és obert des d’aquest passat dilluns i fins al pròxim 16 de maig.

L’Ajuntament de Constantí organitza el diumenge 19 de maig la IV edició de la Caminada de Primavera a l’ermita de Sant Ramon. El període d’inscripcions és obert des d’aquest passat dilluns i fins al pròxim 16 de maig. Totes les persones interessades poden apuntar-se a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà, a l’OAC de l’Ajuntament.

La caminada sortirà a les 10 del matí des del Parc de la Muralla de Constantí. Comptarà amb una visita guiada al Mas de Ventura, amb explicacions a càrrec del guia cultural Ferran Marín. Durant el matí, hi haurà una exhibició de tir amb arc amb representants del Club de Tir amb Arc Constantí.

Com és habitual, el dinar de germanor es farà davant de l’ermita de Sant Ramon (preu del dinar 8 euros). En acabar, hi haurà un taller de danses del món a càrrec del Ball de Cercavila de la Societat el Casino de Constantí, un recital poètic a càrrec de l’Associació Literària de Constantí, i actuacions de l’aula de violí de l’Escola Municipal de Música “Rafel Gibert Recasens” i del grup de flamenc “Esencia”

L’arquera Maria Pitarch aconsegueix la medalla de bronze al Gran Premi d’Espanya d’Osca

Fotografia del Gran Premi d'Espanya-GP Sabiñanigo Pirineus Osca, que s'ha celebrat aquest cap de setmana, amb medalla de bronze per a l'arquera del Club de Tir amb Arc Constantí, Maria Pitarch.

Fotografia del Gran Premi d’Espanya-GP Sabiñanigo Pirineus Osca, que s’ha celebrat aquest cap de setmana, amb medalla de bronze per a l’arquera del Club de Tir amb Arc Constantí, Maria Pitarch.

Aquest cap de setmana (dies 4 i 5 de maig) s’ha celebrat el tercer Gran Premi d’Espanya-GP Sabiñanigo Pirineus, Osca, en què el Club de Tir amb arc Constantí ha estat representat per l’equip femení format per Maria Pitarch,Laura Pullés i Alba Ortega, amb l’absència d’Èlia Canales que es dirigia a la copa del món de Xangai, competició que es realitzarà del 6 al 12 de maig.

En el round classificatori, les tres arqueres constantinenques passaven el tall per disputar els vuitens de final i classificaven novament l’equip en la primera posició, tal i com ja ho havien fet en l’anterior Gran Premi de Toledo. Maria Pitarch partia de la 5a posició, Laura Pullès de l’onzena, i Alba Ortega de la quinzena.

En les rondes eliminatòries Alba Ortega queia als vuitens per un 6-0 amb la segona cap de sèrie, la navarresa Irati Zurbano, mentre que Laura Pullès amb un 6-4 guanyava a la madrilenya Noelia Asiain, i Maria Pitarch s’imposava 6-0 a la també madrilenya Sonsoles Solera. Ja a quarts de final, Laura Pullès va caure per 6-2 amb la que després seria subcampiona del GP, Miren Etxeberria, mentre que Maria Pitarch s’imposava amb solvència en la seva eliminatòria davant l’arquera asturiana Andrea Rodríguez, per 6-2.

Ja a les semifinals, Maria Pitarch va acabar perdent 7-3 amb la que acabaria sent la campiona del GP, Adriana Martín. Maria Pitarch, finalment, s’acabaria emportant la medalla de bronze després d’imposar-se en l’eliminatòria pel 3r i 4rt lloc per 6-2 a l’arquera Beatriz Gómez.

Aquesta setmana Maria Pitarch participarà en el campionat d’Espanya Universitari en representació de la URV i seguidament el dissabte 11 a la lliga nacional RFETA de camp. La propera cita de l’equip serà en el GP de Madrid els dies 25 i 26 de maig.

La Trobada de Puntaires de Constantí reuneix prop d’un centenar de participants

otografia de la Trobada de Puntaires que s'ha fet aquest diumenge 5 de maig a Constantí

otografia de la Trobada de Puntaires que s’ha fet aquest diumenge 5 de maig a Constantí

La tradicional Trobada de Puntaires de Constantí ha aplegat enguany prop d’un centenar de dones procedents d’arreu de la demarcació, que van tornar a oferir una demostració d’aquest art de la punta de coixí, en una Trobada celebrada aquest diumenge 5 de maig al llarg del matí.

Una de les novetats d’aquest any va ser que la Trobada es va realitzar al carrer Major, davant de l’Ajuntament. Durant aquesta edició, a banda de les representants d’associacions de Constantí, com l’Associació de Jubilats i Pensionistes i el Grup Cultural Mestresses de casa, la jornada va comptar amb la presència de grups d’entitats de puntaires procedents de poblacions com Riudoms, Maspujols, Salou,a la Riera de Gaià, la Pobla de Montornès, Torredembarra, Riudecols, Montbrió del Camp, Alió, i diverses associacions de Tarragona i Reus.

L’Ajuntament de Constantí va oferir un obsequi a cadascuna de les puntaires participants, que també van rebre diversos premis per cortesia d’alguns establiments de la Unió de Botiguers de Constantí.

Des de l’Ajuntament, també hi va haver reconeixements a les professores de les associacions de Puntaires del municipi, així com a les dues puntaires constantinenques més veteranes.

Els equips del Club Gimnàstica Estètica Constantí es proclamen campions d’Espanya en categoria Infantil i Júnior

Foto d'un dels equips de Gimnàstica Estètica Constantí, que s'han proclamat campions d'Espanya aquest cap de setmana a Sagunt

Foto d’un dels equips de Gimnàstica Estètica Constantí, que s’han proclamat campions d’Espanya aquest cap de setmana a Sagunt

Els equips Infantil 12-14 i Júnior del Club Gimnàstica Estètica Constantí han aconseguit fer història després d’aconseguir proclamar-se guanyadors del Campiona d’Espanya que s’ha celebrat aquest cap de setmana( 4 i 5 de maig), a Sagunt (València). Després d’assolir el primer lloc del podi en l’Open AGEGCAT de Catalunya el passat cap de setmana a Constantí, els dos equips del Club Gimnàstica Estètica Constantí han tornat a dominar la competició i han aconseguit fer-se amb el campionat estatal en la modalitat del programa curt. D’altra banda, gràcies a aquest campionat, l’equip Júnior del Club Gimnàstica Estètica Constantí ha aconseguit la classificació per al Campionat del Món que tindrà lloc a Cartagena del 16 al 19 de maig, sent l’únic equip que representarà l’estat espanyol en aquesta cita internacional. Un nou èxit per a l’esport constantinenc, i per al Club Gimnàstica Estètica Constantí, club pioner d’aquesta disciplina esportiva a la província de Tarragona.

 

Adjudicat el projecte de renovació de la xarxa d’aigua potable del Grup Centcelles

plànol del projecte de renovació de la xarxa d'aigua potable del Grup Centcelles

plànol del projecte de renovació de la xarxa d’aigua potable del Grup Centcelles

L’Ajuntament de Constantí ha adjudicat a SOREA les obres de renovació de la xarxa d’aigua potable del Grup Centcelles. Finalment, les obres s’han adjudicat per un import de 270.589,79 €uros (IVA inclòs). Cal recordar que inicialment el pressupost del projecte tècnic es va xifrar en 432.147, 76 euros, de manera que hi ha hagut una reducció significativa del preu final. A finals de l’any passat la Junta de Govern Local aprovava el projecte tècnic, i el passat mes de febrer s’iniciava el procés de licitació per tal que les empreses presentessin les seves ofertes.

El projecte de renovació de la xarxa d’aigua del Grup Centcelles es divideix en dos lots:

– LOT 1: De la Plaça de la Generalitat cap a baix (adjudicat per un import de 106.607,60€, més 22.387,60€ en concepte d’IVA i una durada de 6 mesos)

– LOT 2: De la Plaça de la Generalitat cap amunt ( adjudicat per un import de : 117.020,32€, més 24.574,27€ en concepte d’IVA i un termini d’execució de 6 mesos)

La justificació del projecte es basa en el fet que la xarxa d’aigua potable del grup Centcelles presenta moltes avaries. Les canonades d’aquesta xarxa han patit un desgast molt important al llarg dels anys. A més, es van instal·lar amb unes condicions inadequades del recobriment de protecció (àrids) de les canonades. Segons les dades disponibles, el total de fuites reparades en el transcurs dels anys 2013, 2014, 2015 i 2016 és de 77 fuites, que dona una mitjana de 4,5 fuites per cada 10 metres de canonada. Durant aquestes reparacions, s’ha pogut observar que les canonades estan deteriorades i presenten fissures. L’estat actual d’aquestes canonades de la xarxa d’aigua potable ocasiona diverses molèsties als veïns, en forma d’interrupcions del subministrament, com per les reposicions de la calçada.

El projecte aprovat planteja substituir la xarxa d’aigua potable actual del grup Centcelles, per una xarxa de canonada de fosa de diàmetre 80 i 100 mm. A més a més, s’afegiran vàlvules de comporta i s’aprofitarà per eliminar les boques de reg obsoletes. Durant les obres es col·locarà un provisional d’obra per a mantenir el servei als abonats, retirant-se una vegada instal·lada la nova xarxa.

 

Èlia Canales obté una històrica 4ª posició per equips a la World Cup de Medellín de Tir amb Arc

L’arquera del Club de Tir amb Ar Constantí, Èlia Canales

Foto de l’arquera del Club de Tir amb Ar Constantí, Èlia Canales

L’arquera del Club de Tir amb Ar Constantí, Èlia Canales, continua fent història. Del 23 al 28 d’abril ha participat amb l’equip espanyol absolut a la World Cup de Medellín (Colòmbia) en la categoria d’arc recorbat femení. L’equip espanyol, format per la constantinenca i per les arqueres Alicia Marín, Celia Castaños i Mònica Galisteo, va classificar-se en la 4a posició quedant-se així a un pas d’obtenir podi. Es tracta d’una classificació històrica, ja que l’equip espanyol femení mai, fins ara, havia aconseguit classificar-se tan amunt en una competició com la World Cup. Cal destacar, a més, el fet que Medellín és una ciutat que es troba a 1.500 metres per sobre del nivell del mar, una circumstància que afecta el vol de les fletxes.

A banda d’aquest excel·lent resultat de l’equip femení, Èlia Canales va acabar en l’onzena posició de la classificació individual (sent l’arquera espanyola millor classificada), i en una brillant cinquena posició per equips mixte, formant parella amb l’arquer Pablo Acha. Prèviament a aquesta World Cup, l’equip espanyol absolut amb Èlia Canales a les seves files, ja va finalitzar en el 4rt lloc del Gran Premi de Bucarest que es va celebrar del 9 al 13 d’abril. El pròxim repte de l’arquera constantinenca serà la setmana vinent, del 6 al 12 de maig, a la World Cup de Shangai (Xina), on l’equip espanyol intentarà superar aquest 4rt lloc assolit a Medellín.

 

Constantí convoca el 2n Concurs de Paelles

El concurs tindrà lloc el proper 2 de maig

El concurs tindrà lloc el proper 2 de maig

Després de l’èxit de la primera edició celebrada l’any passat, la Unió de Botiguers de Constantí (UBC), amb la col·laboració de l’Ajuntament de Constantí, ha convocat el II Concurs de Paelles del municipi, que tindrà lloc el proper diumenge 12 de maig al Parc de l’Almatella.

La UBC atorgarà dos premi de reconeixement a les colles que cuinin les millors paelles, segons el veredicte del jurat del concurs. Es tracta d’un concurs de caràcter popular, on podran participar-hi tots els grups i colles entre 5 i 20 membres que ho desitgin. El concurs té places limitades. El preu d’inscripció és de 2 euros per persona participant. Les inscripcions es poden realitzar fins el dia 9 de maig a l’OAC (Oficina d’Atenció al Ciutadà) de l’Ajuntament,

El jurat del II Concurs de Paelles de Constantí estarà format per tres integrants de la Unió de Botiguers del municipi. S’entregaran 2 premis: un per a la paella més gustosa i un altre per a la que sigui considerada la millor presentació. Els criteris que guiaran el veredicte es basaran en el punt de cocció de l’arròs, el sabor, la simetria dels ingredients, el punt de socarrat i la presentació.

A més, s’obsequiarà les dues colles guanyadores amb un val de 75 € cadascuna a gastar en algun dels establiments adherits a la Unió de Botiguers de Constantí. El mateix dia del concurs, a les 16h, s’anunciarà el nom de les 2 colles guanyadores.

 

 

ERC i ICV acusen el PDeCAT de ser el responsable de no fer llista única a Constantí

La llista municial de Compromís per Constantí

Esquerra Republicana de Catalunya a Constantí i Iniciativa per Catalunya -que concorren a les municipals sota el nom de Compromís per Constantí- denuncien que «ha estat el PDeCAT» qui «ha canviat» les seves condicions quan el pacte per concórrer junts a les elecions municipals ja s’havia acordat i fer una llista independetista al municipi. Passades les eleccions generals del 28-A, Compromís ha sortit a la palestra per explicar la seva versió de la polèmica i respondre la que va fer pública el PDeCAT (que concorre com a Junts x Constantí) l’1 d’abril passat.

Des Compromís per Constantí asseguren que «a conseqüència de les pressions rebudes des de la direcció del PDeCAT de Tarragona» han fet que aquests últims volguessin canviar les condicions del pacte.

Compromís per Constantí lamenta que el PDeCAT «expliqui un relat esbiaixat dels fets«. El PDeCAT afirmava a Facebook que d’entrada, ERC no volia fer la llista unitària i que volia relegar el candidat del PDeCAT al setè lloc i el d’ICV al cinquè.

Per la seva part, Compromís sosté que en les reunions entre les tres formacions, Esquerra i Iniciativa estaven disposades «a no encapçalar la llista i deixar les primeres posicions a persones independents o bé a l’actual regidora del PDeCAT, Isabel Barrena». Junts X Constantí havia denunciat el passat 18 d’abril que ERC volia condicionar els membres de la llista procedents de la seva formació, començant per Jose Maria Franquès, exalcalde el mandat anterior justament amb un acte CiU-ERC.

Compromís afirma que en les reunions prèvies a tancar l’acord, «en cap moment es va demanar per part de PDeCAT Constantí que l’actual regidor Josep Maria Franquès estigués entre els primers llocs de la llista. Posteriorment, fins i tot es va demanar que encapçalés la llista o com a mínim que fos el número dos».

Esquerra i Iniciativa Constantí volen deixar clar que si abans de tancar el pacte s’hagués imposat aquesta petició, «mai s’hauria tancat l’acord.
A més a més, la secció local de PDeCAT no podia assegurar que, des de Tarragona, no es presentés una llista alternativa de Junts per Catalunya amb la intenció de perjudicar a la nostra llista unitària».

Compromís per Constantí considera que «canviar les regles del joc quan el pacte ja estava acordat pels tres grups municipals» indica clarament «que la paraula del PDeCAT té poc valor i que és difícil mantenir la confiança en aquest context». Afirmen que «en tot moment hi ha hagut voluntat per part de Compromís per Constantí d’arribar a decisions consensuades i que no van trobar lícit que una de les tres parts es faci enrere a darrera hora».

La polèmica ha tingut un segon vessant intern a Junts x Cat, ja que va viure internament un conflicte per quan el grup municipal a Constantí estava d’acord a fer una llista única amb la marca blanca d’ERC, tot i que perdrien vots de cara a sumar conselelrs al Consell Comarcal del Tarragonès i a la Diputació de Tarragona, posició a la que la direcció comarcal del partit s’hi oposava. Així ho van reconèixer a la premsa tant Franquès com la cap comarcal, Anna Magrinyà. Però no va ser aquest el motiu del trencament de l’acord amb ERC i ICV, sinó, segons el PDECAT, els condicionants republicans als membres de la llista que aportava el PDeCAT. Aquest punt és el que ara Compromís nega.

J. Garcia

Constantí aprova el projecte de renovació i millora de l’escola Mossèn Ramon Bergadà

Fotografia del Ple Extraordinari celebrat aquest dilluns 29 d'abril

Fotografia del Ple Extraordinari celebrat aquest dilluns 29 d’abril

L’Ajuntament de Constantí ha celebrat aquest dilluns 29 d’abril una nova sessió del Ple. Aquest Ple Extraordinari es va iniciar amb el sorteig per a la designació dels membres de les meses electorals per a les eleccions al Parlament Europeu i a les eleccions municipals del 26 de maig.

D’altra banda, el Ple va aprovar per unanimitat de tots els grups municipals la declaració d’obra d’especial interès per a la bonificació del 95 % en la quota de l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres en la llicència d’obres sol·licitada pels Serveis Territorials d’Ensenyament per les obres de reparació de patologies i millora de l’escola Mossèn Ramon Bergadà. Es tracta d’una dels darrers tràmits abans d’iniciar aquestes obres que s’han de realitzar al col·legi durant el període de vacances escolars d’estiu. Les obres de rehabilitació de l’edifici compleixen els requisits previstos en la regulació de l’ordenança fiscal de l’ICIO per aplicar aquesta bonificació. Després de diverses reunions amb l’Ajuntament de Constantí, el Departament d’Ensenyament de la Generalitat s’ha compromès a fer una inversió de 236.000 euros en aquest projecte de renovació i millora de l’escola Mossèn Ramon Bergadà. El projecte defineix, per una banda, un seguit d’intervencions de reparació i millora als dos edificis escolars que conformen el centre educatiu, i per l’altra, la reforma de l’entorn urbanitzat dels edificis esmentats. Les intervencions previstes a l’interior dels edificis tenen per objectiu resoldre les patologies i deficiències més importants que es reflecteixen en estudis previs (reparacions de pilars de formigó, reparació d‘esquerdes en parets, reparacions de desaigües, substitució i enderroc de paviments, formació de noves xarxes de drenatge i evacuació). Pel que a fa a les intervencions que es preveuen als espais exteriors, es duen a terme per a complir amb les recomanacions dels esmentats estudis respecte a les mesures a adoptar per a minimitzar la influència de les argiles expansives que conformen el terreny en els edificis existents.

Durant la sessió plenària d’aquest dilluns també es va aprovar per unanimitat l’adhesió de l’Ajuntament de Constantí al pacte d’alcaldes pel clima i l’energia. Aquest Pacte consisteix en el compromís de pobles i ciutats d’aconseguir els objectius de reducció de les emissions de CO2 mitjançant actuacions d’eficiència energètica en àmbits públics i la promoció de fonts d’energies renovables. D’aquesta manera s’assumeix el compromís de la UE de reduir les emissions de CO2 en un 40% fins a l’any 2030 i redactar un Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima. Per a la realització d’aquestes tasques es disposarà del suport de la Diputació de Tarragona, que és la coordinadora territorial del Pacte a les comarques de Tarragona, amb l’aportació de personal tècnic per a l’elaboració del Pla i el seu seguiment i compliment.

Finalment, el Ple també va aprovar l’acceptació del Jurat d0’exporipiació de Catalunya per un import de 26.945,73 euros en relació a l’expropiació de la finca ubicada al carrer Sant Pere 49.

Finalitza la Lliga Catalana de Tir amb Arc amb medalles pers esportistes de Constantí en totes les categories

fotografia de la 4a Tirada de la Lliga Catalana de Tir amb Arc a l'aire lliure

Fotografia de la 4a Tirada de la Lliga Catalana de Tir amb Arc a l’aire lliure

El passat dissabte 27 d’Abril s’ha celebrat la 4a i última tirada de la Lliga Catalana de Tir amb arc a l’Aire Lliure 2019, al Camp de Futbol Municipal de la Coma de Constantí. En aquesta ocasió, la jornada va estar marcada pel fort vent que bufava, i que va afegir un plus de dificultat a la tirada. Finalment, van assistir a la cita 98 arquers de les 6 modalitats de tir (Recorvat, Politges, Arc nu, tradicional, longbow i estàndard) pertanyents a 25 clubs d’arreu de Catalunya. Donat l’alt nivell dels participants, la competició s’havia homologat a nivell internacional, i ha estat reconeguda per la Federació Internacional Tir amb Arc.

Els arquers i arqueres de Constantí han aconseguit obtenir medalla en totes les categories en les que han participat. Així, en arc recorvat benjamí, la medalla de plata ha estat per a la constantinenca Ruth Escarré, a només quatre punts de la primera classificada. En categoria aleví, Àngels Marsal també ha guanyat la medalla de plata.

Els que han aconseguit l’or, i proclamar-se així campions de la Lliga Catalana 2019 han estat els arquers del club de Constantí, Arnau Borrul, en categoria aleví; Júlia Galera en la categoria cadet femení, i Miquel Marsal, en cadet masculí.

Ja a la categoria Júnior, les arqueres constantinenques Èlia Canales, Maria Pitarch, Laura Pullés i Alba Ortega, han ocupat , respectivament, les primeres quatre posicions de la categoria, acaparant així el podi i totes les medalles.

Finalment, Miki Romero, ha fet bronze en categoria Junior masculí, i Maria Laguardia ha obtingut un altre bronze en cadet femení.

També cal destacar la nova incorporació a una nova disciplina, la d’arc nu, del novell de Constantí, Julio Bernardo, que en el seu debut a la Lliga ha obtingut una destacada cinquena posició.

Èxit esportiu i organitzatiu del III Open AGEGCAT de Gimnàstica estètica de Grup celebrat a Constantí

Fotografia de la III Fase de l'Open AGEGCAT de Gimnàstica Estètica de Grup

Fotografia de la III Fase de l’Open AGEGCAT de Gimnàstica Estètica de Grup

Un total de 130 gimnastes procedents de 18 equips d’arreu de Catalunya s’han donat cita aquest dissabte 27 d’abril al Pavelló Poliesportiu municipal de Constantí per participar de la Tercera Fase de l’Open AGEGCAT de gimnàstica estètica de grup i sota l’organització del Club Gimnàstica Estètica Constantí, club pioner d’aquest esport a la província de Tarragona. Es tractava de l’última fase d’una competició que compta amb el suport de l’Associació de Gimnàstica Estètica de Grup de Catalunya.

En aquest campionat, els diferents equips del Club Gimnàstica Estètica Constantí han fet un gran paper, obtenint podis en totes les categories. L’equip Júnior, l’equip 12-14 A, i l’equip 10-12 han obtingut el 1r lloc en les seves competicions, mentre que l’equip 10-12 B va finalitzar en la segona posició.

Aquest proper cap de setmana, del 3 al 5 de maig, l’equip Júnior i l’equip 12-14 A del Club Gimnàstica Estètica Constantí participaran en el Campionat d’Espanya que tindrà lloc a Sagunt (València), classificatori per al Campionat del Món que es farà a mitjans del mes de maig a Cartagena.

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies