TARRAGONA 21

El ple de Constantí defensa el trasllat dels ‘presos polítics’ a Catalunya amb els vots del PSC

Imatge d’un moment de la sessió penària

L’Ajuntament de Constantí va aprovar ahir al ple la moció que va presentar Esquerra Republicana amb els vots a favor del PSC, ICV, UPC i PdCat i en contra del PP sobre el trasllat dels presos polítics a Catalunya i la seva excarcelació. El portaveu d’Esquerra Constantí, Daniel Rodríguez ha valorat la proposta molt favorablement “ja que és el moment que els ajuntaments ens posicionem i reivindiquem la llibertat dels presos polítics” i ha afegit “cal fer palés que la política s’està judicialitzant i ho hem de reivindicar”.

La moció presentada pels republicans demana rebutjar la decisió de mantenir en presó preventiva als càrrecs electes Oriol Junqueras i Joaquim Forn i als representants de dues de les entitats més importants de Catalunya, Jordi Cuixart i Jordi Sánchez, que sempre han actuat de manera pacífica. També, reclama manifestar que l’aplicació d’una mesura cautelar com la presó preventiva, adoptada pel Tribunal Suprem, dificulta la normalització de la situació política a Catalunya. També, vol denunciar la pràctica de l’allunyament penitenciari com un càstig social que vulnera els drets reconeguts pel Dret Internacional i els drets humans i defensar que, mentre no es produeixi l’excarceració i per raons d’humanitat, es procedeixi immediatament al trasllat d’Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Cuixart i Jordi Sánchez a centres penitenciaris calans.

El ple de l’Ajuntament s’havia convocat inicialment per al passat dijous 8 de març, però la coincidència amb la jornada de vaga pel Dia Internacional de la Dona, va fer que finalment es prengués la decisió d’ajornar-lo una setmana.

Entre els punts de l’ordre del dia destacaven les diferents mocions que van presentar el grup municipal del PSC i el grup municipal d’ERC. La primera de les mocions defensava el model d’escola catalana com a eina de cohesió i promoció social.

Aquest punt va ser aprovat amb els vots favorables dels grups del PSC, ERC, PdeCat, ICV i UxC, i el vot en contra del PP; per unanimitat de tots els grups municipals es va aprovar una moció presentada pel PSC amb motiu del 8 de març, Dia Internacional dels drets de les dones. Una altra de les mocions aprovades feia referència a la necessitat d’establir un sistema públic de pensions amb major capacitat de redistribució i reducció de desigualtats, en aquest cas amb els vots favorables del PSC, PdeCat, ICV i UxC, amb l’abstenció d’ERC i el vot contrari del PP.

La sessió d’aquest dijous va servir per a aprovar la proposta de modificació dels Estatuts del Consorci per la TDT del Camp de Tarragona (TAC-12), que preveu la pròrroga d’aquest conveni durant un període de 10 anys més, a comptar des de la finalització de l’actual període (el 12 de juny de 2018). Entre d’altres qüestions, la modificació dels Estatuts comportarà també la incorporació de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí. Això implicarà un estalvi de 2.200 euros a l’any per a l’Ajuntament de Constantí.

El Ple va aprovar el calendari de festes locals per a aquest 2019, que seran el 21 de gener (tenint en compte que el dia de Sant Sebastià, 20 de gener, cau en diumenge), i l’1 d’agost (Sant Feliu).

D’altra banda, el Ple també va aprovar per unanimitat la proposta de concessió de la Distinció de mèrit als Serveis Distingits al sr. Josep Anton Remolà Vallverdú, doctor en Història i conservador del MNAT. A instàncies del Consell Comarcal del Tarragonès, aquestes distincions tenen l’objectiu d’honorar persones o entitats que amb la seva tasca hagin contribuït a augmentar el prestigi d’un municipi del Tarragonès o de la comarca en el seu conjunt. L’Ajuntament de Constantí va proposar al sr. Josep A. Remolà en base al seu impuls com a arqueòleg en favor del patrimoni històric de Constantí, a partir de l’estudi d’espais com el Pont de les Caixes i la vil·la romana de Centcelles, i promovent la dignificació i divulgació d’aquests monuments. Destaca la seva aportació en les darreres teories aparegudes sobre Centcelles i la interpretació històrica de l’ús.

El Punt d’Informació Juvenil promou sortides en BTT entre els joves per conèixer l’entorn de Constantí

Cada dos dissabtes (amb dates que poden variar segons la necessitat dels participants) s’organitzen aquestes sortides en BTT.

Des del passat mes de febrer, el Punt d’Informació Juvenil de Constantí organitza l’activitat ‘Sortides BTT joves. Coneixem l’entorn’. Cada dos dissabtes (amb dates que poden variar segons la necessitat dels participants) s’organitzen aquestes sortides en BTT, que es plantegen amb un objectiu de promoure l’activitat esportiva i d’aventura, i a més afavoreixen un coneixement geogràfic, cultural, històric i naturalístic de l’entorn del terme municipal de Constantí.

Prop d’una quinzena de joves a partir dels 12 anys participen d’aquesta activitat que s’ha plantejat a partir de les demandes dels propis joves del municipi, i que ja s’havia realitzat anteriorment durant els mesos d’estiu.

Des que es va iniciar l’activitat s’han realitzat sortides fins al Pont del Diable, la Canonja, Mas Passamaner, la Selva del Camp, el Francolí i també fins el Pont de les Caixes. Les properes sortides estan previstes per al dissabte 17 i 26 d’aquest mes de març.

Joan Reig presenta el seu primer disc en solitari

Joan Reig presenta el seu primer disc en solitari després de més de 35 anys pujant als escenaris. L’aturada que han fet Els Pets aquests darrers dos anys ha permès al bateria dedicar-se a presentar, en recitals de petit format, un repertori més personal i íntim. Ara recull en un LP sis cançons que són un resum d’allò que interpreta en els seus concerts: peces pròpies noves, d’altres d’Els Pets readaptades i també versions d’artistes que l’han marcat com a músic i persona.

Si bé no és el seu primer disc com a cantant, ja que amb Refugi va treure ‘Ves-ts Nous’ l’any 2009, on revisitava joies amagades de la Nova Cançó, aquest nou mini LP que veurà la llum el pròxim 13 d’abril, representa el debut discogràfic sota el seu nom i on el trobem molt ben acompanyat.

Sense presses i durant tot l’any passat, amics i amigues han visitat l’estudi i hi han deixat les seves brillants petjades musicals. Des de la seva mà dreta en els directes, en Sergi Esteve, fins a companys i companyes amb qui comparteix o ha compartit altres grups, com en Joan-Pau Chaves, David Muñoz ‘Gnaposs’, Dani Peña i Arecio Smith, entre d’altres. També hi destaca la col·laboració de dos vells amics de carretera, camerinos i escenaris: en Jimmy Piñol i en Pemi Rovirosa dels Lax’n’Busto. Aquest darrer fins i tot s’ha fet càrrec de la producció musical de dues de les cançons del disc.

La família del nen assassinat a Almeria té familia a Constantí i serà recordat amb una concentració a la Rambla Nova

Tres persones de Tarragona, movent-se per les xarxes socials, han aconseguit organitzat per aquest diumenge a les 17.00 hores a la Rambla Nova (a l’altura de la plaça Imperial Tarraco) una concentració de ‘dol i justícia’ davant l’assassinat del noi d’Almeria Gabriel Cruz. Una mostra de condol que compta el suport de l’ajuntament de Constantí, pel fet que en aquesta localitat del Tarragonès hi viuen familiars directes del pare del xiquet mort. És per aquest motiu que la regidora responsable de l’àrea de la Dona a l’Ajuntament de Constantí, Meritxell Cano, va tenir un emotiu record per la pèrdua del nen durant el dinar de reconeixement al col·lectiu de dones de Constantí realitzat aquest diumenge.

L’Escola de Música participa d’una nova Trobada multitudinària per celebrar els 25 anys de l’ACEM

El passat dissabte 10 de març quatre alumnes de l’Escola Municipal de Música Rafel Gibert Recasens de Constantí, acompanyats del seu professor Miquel Moreno, van participar a la Trobada de Guitarres i Baixos que es va dur a terme al Pavelló Barris Nord (Lleida).

Aquesta ha estat una nova trobada multitudinària de les que es duen a terme aquest any per celebrar el 25è aniversari de l’ACEM (Associació Catalana d’Escoles de Música), associació a la qual pertany l’Escola Municipal de Música de Constantí. Al Pavelló Barris Nord de Lleida, hi van participar prop de 800 músics de 51 escoles de música de tot Catalunya.

Per celebrar aquests 25 anys d’escoles de música, per al curs 20117-18 s’han organitzat trobades musicals a diferents ciutats del territori català; l’Escola de Música de Constantí participarà en quatre d’aquestes trobades, i de moment ja ha estat present a la Trobada de corda del passat 4 de febrer a Barcelona, i la d’aquest dissabte 10 de març a Lleida. Aquest proper diumenge 18 de març participarà amb la Banda (instruments de vent) a Tarragona; i el 15 d’abril, a la trobada de Percussió a Sant Cugat del Vallès.

Com a tancament dels actes de celebració, el diumenge 10 de juny a les 13 h. se celebrarà un concert multitudinari amb la participació dels alumnes de les 6 formacions (uns 10.000 músics en total) a l’estadi de Cornellà – El Prat del Real Club Deportiu Espanyol

Dinar de reconeixement al col·lectiu de dones de Constantí

L’activitat s’emmarcava dintre del programa d’actes en el marc de la celebració del Dia Internacional de la Dona.  

Aquest diumenge 11 de març, l’Ajuntament de Constantí va oferir un acte de reconeixement i homenatge adreçat a tot el col·lectiu de dones del municipi. L’activitat, que es va fer al Pavelló Poliesportiu, s’emmarcava dintre del programa d’actes que el consistori ha organitzat durant aquesta passada setmana en el marc de la celebració del 8 de març, Dia Internacional de la Dona .

Tal i com ja es va fer l’any passat, un dels actes principals d’aquesta Setmana de la dona va ser aquest homenatge a totes les dones constantinenques, que va comptar amb la presència de 215 dones del municipi.

L’alcalde de Constantí, Oscar Sánchez, acompanyat de les regidores Dolors Fortuny i Meritxell Cano, van ser els encarregats de presidir una celebració, a la qual també hi van assistir la diputada vallenca al Parlament de Catalunya, Rosa Ibarra, i el president del Consell Comarcal del Tarragonès, Daniel Cid. La regidora responsable de l’àrea de la Dona a l’Ajuntament de Constantí, Meritxell Cano, va dedicar unes paraules d’agraïment i reconeixement a tot el col·lectiu de dones. També hi va haver un emotiu record per la pèrdua del nen de Níjar (Almería) Gabriel Cruz, i és que el menor té familiars a Constantí.

el consistori va oferir un reconeixement especial a dues de les dones constantinenques que aquest any 2018 han celebrat el seu 80è aniversari i que van assistir al dinar, Emilia Ramos Muñoz (imatge superior) i Antonia Cobos Ortega (imatge inferior). 

Totes les assistents a l’acte van rebre un detall d’agraïment, i a més, el consistori va oferir un reconeixement especial a dues de les dones constantinenques que aquest any 2018 han celebrat el seu 80è aniversari i que van assistir al dinar, Antonia Cobos Ortega i Emilia Ramos Muñoz.

Un cop acabat el dinar, per finalitzar la jornada festiva va tenir lloc un divertit espectacle en clau d’humor.

L’alcalde i els regidors de Constantí se sumen a la vaga

La regidora de la Dona i Gent Gran, Meritxell Cano, llegint el Manifest. Al darrere a la dreta de la imatge, l’alcalde Foto: Tarragona21

Imatge que ofereix avui la façana del consistori de Constantí. Foto: Tarragona21

L’alcalde de Constantí, Òscar Sánchez, i els regidors i regidores del consistori s’han sumat avui a la vaga i no han exercit menys en l’acte central que s’ha celebrat a les 12 davant l’Ajuntament. El consistori ha funcionat en règim de serveis mínims. La vaga per les reclamació d’equitat i contra la bretxa salarial, òbviament, es voluntària.

El consistori porta tota la setmana organitzant activitats junt a col·letius de dones i diumenge celebrarà el dinar dedicat a la dona. La regidora de la Dona i Gent Gran, Meritxell Cano, ha subratllat a Tarragona21 que “en l’època que ens trobem no hauríem de celebrar el Dia de la Dona ni fer-ne actes. Encara hi ha moltes diferències, tant salarials com de respecte als drets humans. Per començar, al bretxa salarial és del 23 per cent. Des de les institucions hem de donar suport aquests actes. Som les institucions les que hem de donar veu a les dones per aconseguir a poc a poc anar equilibrant la relació home-dona”.

Part del públic que ha assistit a l’acte. Foto: Tarragona21

Cano ha destacat: “No em puc creure que avui en dia hi hagi qui que encara no es cregui que existeix aquesta diferència. Els llocs de treball de més rellevància estan ocupats per homes, els càrrecs polítics són majoritàriament ocupats per homes i els salaris, per la mateixa feina, són inferiors en el cas de les dones”.

Acompanyades de l’alcalde Oscar Sánchez, les regidores Meritxell Cano i Dolors Fortuny han estat les encarregades de fer la lectura de la Declaració Institucional d’aquest 8 de març. La reivindicació de l’equitat, la igualtat social i laboral entre homes i dones han estat els eixos bàsics de la lectura del Manifest, que s’ha fet com cada any al davant de l’Ajuntament davant prop d’un centenar de persones.

Amb la lectura del manifest s’ha fet una crida a enfortir “les veus de les dones a tots els àmbits, tant en l’esfera pública com en la privada, atès que, massa sovint, les opinions de les dones són silenciades o situades en una posició inferior”. A més s’ha reclamat que les veus de les dones “siguin lliures, visibles arreu de la societat, en tots els sectors professionals, acadèmics, polítics i social». També s’ha fet una crida als mitjans de comunicació perquè facin més visible l’opinió i la presència de les dones.

Especialment s’ha incidit en la necessitat d’equilibrar els llocs de treball i els salaris en l’àmbit dels mitjans de comunicació. El consistori també ha ajornat el ple que havia de celebrar avui fins al 15 de març.

Després de la lectura del Manifest, s’han presentat uns punts de llibre dedicats a les escriptores catalanes Maria Aurèlia Capmany i Montserrat Abelló, coincidint amb al celebració de l’any literari 2018 dedicat a aquestes dues escriptores

Com a activitats prèvies a aquets 8 de març, aquest dimecres es presentava a la Biblioteca municipal, una peça teatral amb el títol “el Sopar de les Princeses” a càrrec de la companyia La Porta de Fusta, un espectacle basat en la microviolència en els missatges publicitaris. La sessió va continuar amb un debat posterior, moderat per una psicòloga especialitzada en temes de gènere, per reflexionar sobre les problemàtiques que es tracten a l’obra

Els actes continuaran aquest diumenge 11 de març amb un Dinar al Pavelló Poliesportiu adreçat exclusivament al col·lectiu de dones del municipi. Durant aquest acte es farà un reconeixement especial a les dones constantinenques que celebren el seu 80è aniversari aquest 2018.
Dintre de la programació d’activitats, aquest any, entitats esportives com el Centre d’Esports Constantí o el Club Bàsquet Constantí també faran el seu particular reconeixement a les dones abans dels seus respectius partits del cap de setmana del 10 i 11 de març

El Síndic de Greuges a Constantí

El Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó. Foto: CCMA

L’oficina del Síndic serà a Constantí el dimarts 13 de març. Membres de l’equip del Síndic atendran al pavelló Poliesportiu, avinguda 11 de Setembre s/n a totes les persones que vulguin fer consultes o presentar queixes contra les administracions i les empreses que presten serveis d’interès general (llum, aigua, gas, etc.).

Per demanar visita, prèviament cal concertar l’entrevista trucant al telèfon 900 124 124 o enviant un missatge a l’adreça electrònica sindic@sindic.cat.

El ciclista constantinenc Iván Blanco, doble bronze al Campionat d’Espanya de ciclisme adaptat

El ciclista constantinenc Iván Blanco

El ciclista constantinenc Iván Blanco ha aconseguit dues medalles de bronze al Campionat d’Espanya de Ciclisme adaptat en pista que s’ha celebrat els dies 3 i 4 de març al Velòdrom de Galapagar (Madrid), competint amb la selecció catalana.

Durant la jornada de dissabte al matí, Iván Blanco obtenia la tercera posició en la prova de persecució individual, aconseguint així la seva primera medalla de bronze. El mateix dissabte al matí, el ciclista constantinenc entrava, a darrera hora i en substitució d’un company amb una indisposició, en la formació de la selecció catalana que havia de competir a la prova de Velocitat per equips. En aquesta prova, l’equip català amb Iván Blanco a les seves files, obtenia també una meritòria medalla de bronze.

Després del campionat, el ciclista constantinenc ha fet una valoració “molt positiva” i s’ha mostrat satisfet pels dos bronzes aconseguits “tenint en compte l’elevat nivell dels equips competidors”.

Iván Blanco va ser reconegut amb el Premi a l’Acció Esportiva 2017 per part de l’Ajuntament de Constantí, en públic reconeixement a la seva valentia, tenacitat i ànsies de superació participant i competint al màxim nivell en diversos campionats de ciclisme en l’àmbit internacional, després que un accident de moto que va patir l’any 2013 el va deixar en situació de discapacitat i li va canviar la vida per complet.

Després d’una temporada a l’equip espanyol Escuredo Giro Esport i d’haver participat a la Copa de Catalunya de ciclisme adaptat, l’equip belga semiprofessional Arrow Cycling Team li va donar l’oportunitat de competir durant dues temporades al campionat belga de Flandes per a discapacitats. La temporada 2018 competirà a nivell europeu amb un altre equip belga, el Rudyco Cycling Team.

Una trentena de persones participen a Constantí en una Jornada d’Esports Adaptats

Un moment de la jornada celebrada a Constantí

El Pavelló Poliesportiu de Constantí ha acollit aquest dissabte, 3 de març, una Jornada de Conscienciació dels Esports Adaptats. L’esdeveniment, que va comptat amb la participació d’una trentena de persones, ha estat organitzat per l’àrea social del Club Excursionista Trail Tarraco, la regidoria d’Esports de l’Ajuntament de Constantí i la Federació Mestral-Cocemfe Tarragona. Les inscripcions tenien un preu de 5 euros i tota la recaptació obtinguda serà donada a la Federació Mestral-Cocemfe, que treballa activament per millorar la qualitat de vida de persones amb discapacitats.

La jornada es va iniciar amb una breu xerrada informativa a càrrec de la Federació Mestral-Cocemfe sobre la realitat dels esports adaptats i els esportistes amb discapacitat. Posteriorment, tots els participants han pogut experimentar aquesta realitat amb un partit de bàsquet amb cadira de rodes.

Constantí organitza diverses activitats al voltant del Dia de la Dona

Coincidint amb la celebració del Dia Internacional de la Dona, el dia 8 de març, l’Ajuntament de Constantí ha programat per a la setmana vinent tot un seguit d’activitats adreçades principalment al col·lectiu de dones del municipi, amb l’objectiu de reivindicar un any més la igualtat de drets entre els homes i les dones.

Els actes arrencaran aquest proper dissabte 3 de març amb una actuació de la Associació de Baile Flamenco ‘Esencia’, al Pavelló Poliesportiu. El dimecres dia 7, a la Biblioteca Municipal, tindrà lloc la presentació d’una peça teatral, ‘El sopar de les princeses’, i a continuació un debat moderat per una psicòloga especialitzada en temes de gènere, per tal de reflexionar sobre les problemàtiques que es tracten a l’obra

El dijous 8 de març tindrà lloc l’acte central de la Setmana de la Dona amb la tradicional Lectura del Manifest, a càrrec de les associacions de dones del municipi, el Grup Cultural Mestresses de Casa i l’Associació de Dones per la Unitat de Constantí. Serà a partir de les 12 del migdia i com és habitual tindrà lloc al davant de l’Ajuntament.

Tal i com ja es va fer l’any passat, un dels actes principals d’aquesta Setmana de la Dona arribarà el diumenge 11 de març amb un acte de reconeixement i homenatge a totes les dones constantinenques que aquest any 2018 celebren el seu 80è aniversari, que tindrà lloc al Pavelló Poliesportiu. L’acte, consistirà en un dinar de germanor adreçat exclusivament al col·lectiu de dones del municipi. Totes les assistents rebran un detall d’agraïment. Les inscripcions per participar del dinar s’han de fer prèviament a l’OAC de l’Ajuntament, abans del 8 de març. El preu del dinar és de 12 euros. Un cop finalitzat el dinar, tindrà lloc l’espectacle d’humor ‘Les Cosines Bastarda’.

Dintre de la programació d’activitats, aquest any, entitats esportives com el Centre d’Esports Constantí o el Club Bàsquet Constantí també faran el seu particular reconeixement a les dones abans dels seus respectius partits del cap de setmana del 10 i 11 de març.

 

Jornades de conscienciació de l’esport adaptat a Constantí

Aquest proper dissabte 3 de març tindrà lloc al Pavelló Poliesportiu de Constantí una Jornada de Conscienciació dels Esports Adaptats. A partir de les 10 hores es farà una petita xerrada informativa i a continuació un partit de bàsquet en cadira de rodes.

Es tracta d’un acte obert a tothom organitzat pel Club Excursionista Trail Tarraco, la Federació Mestral-Cocemfe Tarragona i la regidoria d’Esports de l’Ajuntament de Constantí. Les inscripcions tenen un preu de 5 €uros i tota la recaptació serà donada a la Federació Mestral-Cocemfe Tarragona. L’activitat està adreçada a persones majors de 14 anys.

Un total de 45 persones obtenen els certificats de professionalitat amb els cursos de formació ocupacional

Un total de 45 persones han participat entre desembre de l’any 2016 i octubre de 2017 dels 3 cursos de formació ocupacional que ha desenvolupat l’Ajuntament de Constantí. Aquesta setmana s’ha fet a la Sala de Plens del consistori l’acte d’entrega dels diplomes i certificats a tots els alumnes que han realitzat aquestes accions formatives.

L’Ajuntament de Constantí va obtenir una subvenció de 91.038 euros de la convocatòria del FOAP (Formació Ocupacional  en Àrees Prioritàries) del 2016, per tal de desenvolupar diversos cursos de formació ocupacional. Amb la subvenció atorgada s’han desenvolupat aquests tres cursos formatius, totalment subvencionats pel SOC (Servei d’Ocupació de Catalunya) i el Fons social Europeu, i adreçats prioritàriament a persones en situació d’atur. Els cursos que s’han realitzat han estat els següents:  Operacions auxiliars de serveis administratius i generals (Nivell 1. 450 hores); Atenció sociosanitària a persones dependents en institucions socials (Nivell 2. 470 hores); i Operacions auxiliars d’enregistrament i tractament de dades i documents (Nivell 1. 460 hores)

Aquests cursos han permès l’obtenció del certificat de professionalitat: un document oficial que acredita a qui l’obté que és competent professionalment per a desenvolupar una activitat laboral d’acord amb les exigències de la producció i l’ocupació. Desprès de la realització d’aquests cursos hi hagut un increment significatiu en la inserció laboral dels  alumnes  que ham pres part en aquestes accions formatives.

L’Ajuntament de Constantí continua apostant per l’acció formativa com una via per millorar la qualificació professional i la capacitat d’inserció laboral de les persones, i de cara a aquest 2018 tornarà a presentar-se novament a la convocatòria del FOAP per obtenir la subvenció per a la realització de noves accions formatives.

Comencen les obres de renovació de la Plaça del Castell de Constantí

Imatge de les obres que s’estan fent a la plaça

La passada setmana es van iniciar les obres de renovació i millora de la Plaça del Castell. Aquests treballs, que tindran un termini d’execució d’aproximadament un mes i mig, tenen un pressupost de 27.961,37€ ( IVA no Inclòs).

Les obres consistiran bàsicament en la substitució de l’actual paviment, que es trobava força malmès. El nou paviment que s’instal·larà serà de peces de tipus Breinco de 20 x 40 cm.

D’altra banda, es renovarà també el mobiliari de la plaça, instal·lant nous bancs, restaurant els actuals fanals i instal·lant també una nova barana. També se suprimiran les barreres arquitectòniques i es retiraran alguns dels arbres que hi ha actualment i són perjudicials per a l’estabilitat de l’espai.

Massiva participació als Tres Tombs de Constantí (Galeria de fotos)

Constantí ha viscut aquest diumenge un concorregut Tres Tombs de Sant Antoni, un dels actes tradicionals més destacats que al cap de l’any s’hi celebra.

L’alcalde, Òscar Sánchez, destacava “la vitalitat del teixit associatiu de Constantí” en activitats que han dut carruatges vinguts de Vilanova i la Geltrú, Alcover, Marçà, Reus o La Selva del Camp. La Cooperativa local també hi ha estat present, com diferents genets constantinenc i constantinenques.

Els actes començaren amb un esmorzar popular a l’aire lliure, a la plaça de Mossèn Cinto Verdaguer, amenitzat amb l’actuació dels Balls de Cercavila de la Societat El Casino i l’Esbart Dansaire Constantí “El Casino”. Al llarg del matí els animals s’anaren concentrant als voltants de la mateixa plaça, i posteriorment cavalls, carros i traginers iniciaren la tradicional desfilada pel carrers del nucli antic del poble. Durant el recorregut, en el darrer tomb, també es feu la benedicció dels animals davant de l’Església.

Diverses novetats arrodonien l’acte: durant tot el matí s’instal·laren al carrer Major diverses parades d’un mercat artesanal de pagès. Després de la desfilada pels carrers del poble, tenia lloc una Paella popular al Pavelló Poliesportiu, i seguidament, a partir de les 16 hores, un concert d’Havaneres al mateix Pavelló.

A continuació us oferim una galeria d’imatges.

Constantí inaugura un nou Parc de Street Workout

Un moment de la posada en marxa del nou parc de salut

El passat dissabte 24 de febrer es va fer l’acte d’inauguració del nou Parc Street Workout i Cal·listènia (Parc de barres) de Constantí. Es tracta d’una nova zona destinada a la pràctica esportiva urbana, i es troba ubicada a l’esplanada de la zona del Camí de Ravasols.

Aquest tipus de parcs de barres tenen cada vegada una major presència en els municipis i són molt habituals les competicions i exhibicions d’aquesta modalitat esportiva, un fet que ha comportat l’augment del nombre de persones que desenvolupen aquest tipus de pràctica, tal i com ja s’ha pogut comprovar a Constantí des que es va enllestir aquesta instal·lació esportiva.

Durant l’acte inaugural del passat dissabte, van tenir lloc diversos tallers, exhibicions d’atletes i batalles. L’acte va comptar amb la presència de Sergio Ordoñez, campió d’Espanya i internacional, i de Raúl Villareal, doble campió d’Espanya, a més d’altres atletes convidats. Per part de l’Ajuntament de Constantí, van assistir a la presentació l’alcalde, Oscar Sánchez, i el regidor d’Esports, Fede Díaz, que van destacar que aquesta instal·lació ha estat una demanda plantejada directament pels joves del municipi, a través del Punt d’informació juvenil.

El nou Park Street Workout (parc de barres) consisteix doncs en un conjunt d’elements de barres fixes que permeten a l’usuari treballar una sèrie d’exercicis de braços per a millorar la condició física, així com també treballar l’equilibri i la coordinació.

Aquests circuits consisteixen en unes instal·lacions dissenyades especialment per treballar la millora de la condició física i que doten els usuaris d’autonomia per dissenyar les seves pròpies rutines d’exercicis. El conjunt d’elements inclou barres fixes per treballar els músculs dels braços i barres de salt per millorar la coordinació, l’agilitat i l’equilibri.

L’Ajuntament de Constantí manté la despesa social i aposta per la inversió en els pressupostos de 2018

Una imatge del ple que va aprovar els pressupostos

L’Ajuntament de Constantí ha aprovat aquest dijous 22 de febrer els pressupostos generals de l’exercici 2018. La proposta va comptar amb el vots favorables (7) dels regidors de l’equip de govern (PSC i UxC) i el regidor del PP, i els vots en contra (6) d’ERC, PdeCat i ICV.

Els pressupostos municipals d’aquest any se situen en 8.364.187,65 €, el que significa un increment del 8,5 % respecte al pressupost de l’exercici anterior. Un any més, aquest pressupost es basa en l’endeutament zero del consistori.

Els pressupostos de l’exercici 2018 prioritzen clarament dos gran eixos, la despesa social i la inversió. L’accent social ve determinat bàsicament per un increment de la partida destinada als Plans d’Ocupació locals (incrementa la partida en 31.117 euros), les beques menjador (s’augmenta la partida de 120.000 a 130.000 euros), el manteniment dels 20.000 euros per a ajuts d’urgència social, i també es mantenen els 50.000 euros dels incentius adreçats a fomentar l’ocupació: a empreses que contractin aturats empadronats a Constantí i les ajudes a nous emprenedors. En aquesta acció social s’incrementen també partides en àrees com la Cultura, la Joventut, Gent Gran i foment i promoció de l’activitat esportiva.

Pel que fa al capítol d’inversions es contempla una dotació de 628.847 euros que aniran bàsicament destinats a dues partides molt rellevants. En primer lloc, es contempla una partida de 84.609, 44 €uros per a la renovació de la xarxa d’aigua potable del Grup Centcelles. Aquesta partida completa la dotació de 160.000 euros que ja es contemplaven per a aquest concepte en els pressupostos del 2017.

D’altra banda, es contempla una inversió de 494.435, 52 euros per a la construcció d’u nou dipòsit de 2.000 metres cúbics a les forques, com a conseqüència de la inoperabiltat de l’actual. Aquesta inversió contempla una subvenció de l’ACA de 182.262,66 euros. Dintre de les inversions, s’inclou també una partida de 49.802 euros per a la rehabilitació del Pou dels Horts (amb una subvenció de l’ACA de 22.411, 31 euros).

A banda de l’aprovació dels pressupostos, el Ple també va aprovar l’inici de l’expedient del contracte d’obres del Projecte de renovació de la pavimentació i els serveis de l’Avinguda Onze de Setembre i els carrers Centcelles i Antonio Machado. Les obres tenen un pressupost general de licitació de 1.267.466,98 €uros i es preveu una durada aproximada de les mateixes d’uns 5 mesos

Arriba la XXXI edició dels Tres Tombs de Constantí

Una de les cites culturals amb més tradició i arrelament popular arriba aquest diumenge 25 de febrer a Constantí. Els Tres Tombs combinaran un any més festa, tradició i cultura en aquesta festivitat en honor a Sant Antoni Abat, patró dels animals domèstics i de feina que des de l’any 1988 organitza el Cercle Cultural, Recreatiu i Esportiu. La cita arriba enguany a la seva XXXI edició.

Els actes començaran puntualment a les 9.30 del matí amb un esmorzar popular a l’aire lliure, a la plaça de Mossèn Cinto Verdaguer, amenitzat amb l’actuació dels Balls de Cercavila de la Societat El Casino i l’Esbart Dansaire Constantí “El Casino”.

Al llarg del matí els animals s’aniran concentrant als voltants de la mateixa plaça, i posteriorment cavalls, carros i traginers iniciaran la tradicional desfilada pel carrers del nucli antic del poble. Durant el recorregut, en el darrer tomb, també es farà la benedicció dels animals davant de l’Església.

Aquest any, es preveuen diverses novetats durant la diada. Durant tot el matí s’instal·laran al carrer Major diverses parades d’un mercat artesanal de pagès. Després de la desfilada pels carrers del poble, tindrà lloc una Paella popular (a un preu de 8 euros) al Pavelló Poliesportiu, i seguidament, a partir de les 16 hores, hi haurà un concert d’Havaneres al mateix Pavelló.

Els Tres Tombs de Constantí s’han caracteritzat al llarg dels últims anys per la seva gran participació i seguiment.

Inauguració del nou Park Street Workout a Constantí

Aquest proper dissabte 24 de febrer tindrà lloc la inauguració del nou Cal·listènia Park Street Workout, una nova zona per a la pràctica esportiva urbana ubicada al camí de Ravasols. Durant tot el matí, de 10 a 14 hores, es realitzaran diversos tallers, exhibicions d’atletes i batalles.

L’acte comptarà amb la presència de Sergio Ordoñez, campió d’Espanya i internacional, i de Raúl Villareal, doble campió d’Espanya, a més d’altres atletes convidats.

Lectura de poemes a Constantí Ràdio per celebrar el Dia Internacional de la llengua materna

Un total de 9 alumnes de diverses nacionalitats han llegit poemes en la seva llengua d’origen, acompanyats de la regidora d’Ensenyament de l’Ajuntament de Constantí, Dolors Fortuny.

Alumnes de català del Consorci per a la Normalització Lingüística de l’Escola d’Adults municipal han passat aquest dimecres pels micròfons de Constantí Ràdio per fer una lectura de poesies en motiu de la celebració del Dia Internacional de la Llengua Materna que es commemora avui, 21 de febrer.

Un total de 9 alumnes de diverses nacionalitats han llegit poemes en la seva llengua d’origen, acompanyats de la regidora d’Ensenyament de l’Ajuntament de Constantí, Dolors Fortuny.

El Dia Internacional de la Llengua Materna va ser aprovat a la Conferència General de la UNESCO el novembre del 1999. Se celebra cada any el 21 de febrer. Aquest dia del 1952 estudiants i activistes del Moviment per la Llengua Bengalí que es manifestaven (a la llavors anomenada Bengala Oriental, avui Bangladesh, al Domini del Pakistan, on només estava reconegut com a llengua nacional l’urdú) van ser tirotejats pels militars i la policia a la Universitat de Dhaka i tres joves estudiants i altres persones van morir. Per això la UNESCO va triar aquesta data per celebrar el Dia Internacional de la Llengua Materna, en reconeixement a aquelles morts

L’objectiu d’aquesta celebració és promoure el multilingüisme i la diversitat cultural, atès que, com diu la mateixa UNESCO, “les llengües són les eines més poderoses per a la preservació i el desenvolupament del nostre patrimoni tangible i intangible”.

A Catalunya hi ha actualment parlants de quasi 300 llengües. Les llengües amb més parlants, després del català i el castellà, per ordre alfabètic, són alemany, anglès, àrab, amazic, francès, ful, hindi, italià, mandinga, panjabi, portuguès, quítxua, romanès, rus, soninke i tagal.

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies