TOTS 21

L’Ajuntament de Constantí fa entrega dels Premis i Distincions Honorífiques de l’any 2020

Dues imatges del lliurament de les distincions. Fotos: Ajuntament

Coincidint amb l’acte del Pregó de Festa Major d’Hivern a càrrec de la rectora de la URV, Maria José Figueras, el passat dimarts 19 de gener es va fer entrega dels Premis i Distincions Honorífiques de l’any 2020 amb els reconeixements que l’Ajuntament de Constantí ofereix per honorar aquelles persones o entitats en mèrit a la tasca realitzada o a la conducta seguida al llarg de la seva trajectòria han contribuït a augmentar el bon nom del municipi. Atesa l’actual situació sanitària no es va fer el tradicional acte al Pavelló Poliesportiu, i l’entrega de premis (sense públic) es va poder seguir pel canal de Youtube de l’Ajuntament de Constantí.

Entre els reconeixements d’aquest any es va entregar la Medalla de la vila (a títol pòstum) a Òscat Atance Rovira, constantinenc, i una de les víctimes mortals de l’accident a IQOXE del passat 14 de gener de 2020. Va destacar per la seva implicació en diverses entitats de la cultura popular del municipi com els Grallers de Constantí, a més de formar part de la Societat de Caçadors La Constantinenca i dels Armats de Constantí.

El Premi Centcelles al mèrit Cultural va ser per Joan Reig, bateria d’Els Pets i també membre d’altres formacions com Refugi, Mesclat i Tàrraco Surfers. Després de més de tres dècades sobre els escenaris, l’any 2018 presentava el seu primer disc en solitari. A banda de la música, és un gran apassionat de la cultura i sempre ha demostrat una gran inquietud per impulsar projectes i propostes culturals. El Premi ha volgut destacar, especialment, la seva vinculació i col·laboració activa amb diverses entitats del municipi. En la seva intervenció, el mateix Joan Reig va reivindicar la importància i el paper de la cultura en la societat i va repassar la seva trajectòria. Reig va voler agrair aquest premi fent entrega a l’Ajuntament del seu últim poema titulat «El Forn».

El Premi Centcelles al mèrit Empresarial es va entregar a Lluís Domingo Dalmau Español, qui durant 45 anys ha estat l’ànima de l’emblemàtic bar SD Ca Mellado, conegut arreu del Camp de Tarragona per la seva gran varietat d’ esmorzars de forquilla i els seus menús a un preu econòmic, sempre amb ingredients de primera qualitat.

Pel que fa als Premis Tulcis, aquest any s’han concedit dos premis Tulcis al mèrit Esportiu. Un d’aquests premis ha estat per a l’arquera Èlia Canales, la gran referència del Tir amb arc femení estatal, i que aquest 2020 es proclamava campiona d’Espanya en categoria absoluta individual i per equips, revalidant el títol i ampliant el seu exitós palmarès. L’altre Premi Tulcis al mèrit esportiu ha estat per Àngel Darío Rodríguez, el jove constantinenc que aquest 2020 s’ha proclamat campió d’Espanya absolut en categoria sènior masculí de Gimnàstica Rítmica, aconseguint una de les places d’ascens a la primera categoria estatal.

El Premi Tulcis al mèrit Social es va entregar a totes les persones, entitats i associacions que des de l’inici de la pandèmia van estar a primera línia o van col·laborar amb la seva tasca a fer front a la COVID-19, des del voluntariat. Representants de cadascuna d’aquestes entitats: Grup de Voluntaris Covid-19, Mujeres Resset, Càritas, Unió de Botiguers, Pagesos del municipi, Clínica Constantí Dental, Penya Barcelonista de Constantí, Assemblea Nacional Catalana de Constantí i el Grup Retalls, van recollir un diploma de reconeixement a la tasca realitzada.

Entre els premis d’aquest any també es va entregar el Diploma per celebració del centenari a les escoles Mossèn Ramon Bergadà i Centcelles. Cal recordar que el passat 2020 es commemorava el centenari de la inauguració de l’edifici de les Escoles Velles de Constantí, la primera escola pública del municipi i origen de les dues escoles publiques que hi ha actualment al poble.

Finalment, es va fer entrega del Diploma de Plata per 25 anys d’antiguitat als Voluntaris del Mulla’t per l’Esclerosi Múltiple a Constantí, que des de l’any 1996 i durant 25 edicions han organitzat cada any, al mes de juliol, una jornada solidària participativa per recaptar fons destinats a potenciar la investigació i millorar la qualitat de vida de les persones afectades per aquesta malaltia.

Redacció

 

La rectora de la URV destaca el compromís de Constantí amb la Universitat en el Pregó de Festa Major

L’alcalde, Óscar Sánchez, amb la rectora, María José Figueras. Foto: Ajuntament

La rectora de la URV, Maria José Figueras, ha estat la protagonista del Pregó de la Festa Major d’Hivern d’aquest any a Constantí. A causa de l’actual situació sanitària el Pregó s’ha fet a la Sala de Plens del consistori, sense la presència de públic, i s’ha pogut seguir a través del canal de Youtube de l’Ajuntament de Constantí. Figueras ha pronunciat un pregó ple de referències als seus lligams i a la seva vinculació amb Constantí, tant a nivell familiar com també professional. En aquest sentit, ha recordat els vincles amb el municipi arran de l’activitat comercial familiar a comerços històrics a la ciutat de Tarragona com Casa Figueras i, posterioment, Minimum. Entre la seva clientela hi havia moltes famílies de Constantí, amb qui es va establir una relació d’afecte i amistat que encara perdura a dia d’avui.

Després de repassar la seva trajectòria docent, la rectora de la URV ha explicat que un dels aspectes que més l’emocionen del seu càrrec és la vinculació de la institució amb tot el territori i la seva gent, un element clau per al progrès de la societat. En el cas de Constantí n’ha destacat la presència de la URV a través del Celler Experimental de la Facultat d’Enologia a Mas dels Frares i les Aules d’Extensió Universitària per a la Gent Gran, amb una gran tradició al municipi.

Del Celler Experimental de Mas dels Frares, adscrit a la Facultat d’Enologia de la URV, n’ha subratllat que aquests estudis d’Enologia van ser pioners a l’estat espanyol i, sobretot, ha posat en valor el seu gran prestigi internacional. En relació a Mas dels Frares també ha volgut destacar la seva importància històrica amb el jaciment arqueològic d’època romana que s’hi ha localitzat i els indicis arqueològics que apunten a l’existència d’una vil·la romana amb estructures productives de caire vinícola. Aquest descobriment ha donat peu a un conveni de col·laboració entre la URV, l’Ajuntament de Constantí i l’ICAC per a l’estudi i difusió de la vil·la romana de Mas dels Frares. La rectora ha volgut manifestar el seu agraïment a l’Ajuntament de Constantí per la seva col·laboració en aquests projectes de recerca i investigació.

Finalment, també ha destacat que aquest curs 2020-2021 hi ha un total de 79 alumnes de Constantí matriculats a la URV en els diferents estudis de grau, màster i doctorat. Un cop finalitzat el Pregó, la rectora de la URV ha signat el Llibre d’honor de l’Ajuntament i ha rebut un lot de productes locals com a mostra d’agraïment per part del consistori.

Redacció

 

El pregó de la rectora de la URV, Maria José Figueras, obre aquest dimarts la Festa Major d’Hivern a Constantí

La rectora de la Universitat Rovira i Virigili, Maria José Figueras. 

La Festa Major d’Hivern d’aquest any a Constantí s’obrirà amb el Pregó a càrrec de la rectora de la Universitat Rovira i Virgili, Maria José Figueras Salvat. Atesa l’actual situació sanitària no es farà el tradicional acte multitudinari que cada any es realitza al Pavelló Poliesportiu. Serà un acte sense públic i gravat a la Sala de Plens del consistori, que es podrà veure aquest dimarts dia 19 de gener a les 19 hores al canal de Youtube de l’Ajuntament de Constantí.

Coincidint amb l’acte del Pregó de la Festa Major d’hivern, com cada any es realitzarà l’acte d’entrega dels Premis i les Distincions honorífiques corresponents a l’any 2020. Aquest acte simbolitza el reconeixement que l’Ajuntament de Constantí ofereix per honorar aquelles persones o entitats que en mèrit a la tasca realitzada o a la conducta seguida al llarg de la seva trajectòria, o al llarg d’aquest últim any (Premis Tulcis), han contribuït a augmentar el bon nom del nostre poble.

Els premis i distincions de l’any 2020 són els següents:

Medalla de la vila: Sr. Òscar Atance Rovira (a títol pòstum)

Premi Centcelles al mèrit Cultural: Sr. Joan Reig Solé

Premi Centcelles al mèrit Empresarial: Sr. Lluís Domingo Dalmau Español

Premi Tulcis al mèrit Esportiu: Sra. Èlia Canales Martín

Premi Tulcis al mèrit Esportiu: Sr. Àngel Darío Rodríguez

Premi Tulcis al mèrit Social: Voluntaris COVID-19

Diploma 2020 per celebració de centenari: Escola Mossèn Ramon Bergadà i Escola Centcelles

Diploma de Plata per 25 anys d’activitat: Voluntaris del Mulla’t per l’Esclerosi Múltiple

La Festa Major d’Hivern de Constantí, la Festa de San Sebastià, s’ha vist reduïda aquest any a la mínima expressió degut a l’actual situació sanitària motivada per la pandèmia. A causa de les restriccions sanitàries, l’Ajuntament de Constantí no celebrarà les tradicionals activitats festives ni els actes multitudinaris que cada any conformen la programació de la Festa Major d’Hivern. Durant aquesta edició només es faran un reduït nombre d’activitats simbòliques i de petit format.

Redacció

 

La Covid obliga a confinar quatre classes a l’escola Mn Ramon Bergadà i una al Centcelles de Constantí

Imatge d’arxiu de l’escola Mossèn Ramon Bergada. Foto: Ràdio Constantí

L’escola Mossèn Ramon Bergadà té quatre classes confinades a causa del coronavirus i l’escola Centcelles en té una. Es tracta dels grups de P3 A, P3 B, P5 A i P5 B en el cas del Bergadà i del grup de P5 A en el cas del Centcelles. En total són 80 alumnes, 8 docents i una persona d’administració i serveis confinats a l’escola Mn Ramon Bergadà amb un positiu confirmat i 14 alumnes confinats a l’escola Centcelles amb un positiu confirmat.

Seguint les indicacions del Departament de Salut de la Generalitat s’ha activat el protocol de mesures per aquests casos, amb proves PCR i quarantena dels grups afectats. La resta de grups de les escoles mantenen l’activitat lectiva habitual. Des dels centres es recorda que els germans/es de l’alumnat afectat, que cursen altres nivells, poden assistir a classes mentre s’espera el resultat de la prova PCR i quan aquest sigui negatiu.

Segons les últimes dades d’afectació de la Covid-19 a Constantí, segueix l’increment de casos positius. El municipi ha sumat 8 nous contagis en les darreres 24 hores. El risc de rebrot s’enfila fins als 1021 punts, considerant-se un risc molt alt. Tal com indiquen les dades que facilita el departament de Salut de la Generalitat de Catalunya a través del mapa interactiu de casos positius per població, el nombre de positius acumulats des de l’inici de la pandèmia al municipi és de 365.

Segons informa l’Ajuntament de Constantí actualment hi ha 50 persones cursant la malaltia al municipi. Des del consistori constantinenc s’insisteix en la importància de seguir les mesures de seguretat amb l’ús de la mascareta, el distanciament social, la neteja de mans i la ventilació.

Redacció

 

La Festa Major d’Hivern a Constantí es redueix a actes simbòlics i de petit format

La Festa Major d’Hivern de Constantí, la Festa de San Sebastià, es veurà reduïda aquest any a la mínima expressió degut a l’actual situació sanitària motivada per la pandèmia. A causa de les restriccions sanitàries, l’Ajuntament de Constantí no celebrarà les tradicionals activitats festives ni els actes multitudinaris i durant aquesta edició només es faran un reduït nombre d’activitats simbòliques i de petit format.

Pel que fa al Pregó i l’entrega de les Distincions Honorífques, que cada any obre oficialment la Festa Major, no es farà el tradicional acte multitudinari que es realitza al Pavelló Poliesportiu. Aquest any l’acte serà sense públic i es gravarà a la Sala de Plens del consistori, i es podrà veure el dimarts dia 19 de gener a les 19 hores al canal de Youtube de l’Ajuntament de Constantí. El Pregó d’aquesta edició anirà a càrrec de Maria José Figueras Salvat, rectora de la Universitat Rovira i Virgili.

Pel que fa al Solemne Ofici en Honor a Sant Sebastià, aquest any queda reduït a una doble missa en honor al sant patró, que tindrà lloc el dia 20 de gener a les 9 i a les 12.00 h al Centre Parroquial.

Dintre del programa només es mantenen les Matinades del dia 20 de gener amb els Grallers i la Corranda i l’exposició fotògrafica “Re-descobrint Centcelles” organitzada pel MNAT amb la col·laboració de l’Ajuntament de Constantí, que es podrà veure a la Plaça de les Escoles Velles del 19 de gener fins el 28 d’abril.

El dissabte 23 de gener al matí tindrà lloc una sessió de contes infantils a la Plaça de l’Hospital, davant de la Biblioteca (amb inscripcó prèvia). Pel que fa a d’altres esdeveniments habituals com la benvinguda als nadons o l’entrega dels Premis als Superlectors de la Biblioteca, aquest any no es farà acte de lliurament i els obsequis s’entregaran directament a les persones corresponents.

Redacció

 

Constantí atorga la Medalla de la vila a títol pòstum a un veí mort per l’explosió d’IQOXE

Imatge d’arxiu de la façana de l’ajuntament. Foto: Ajuntament

El Ple de l’Ajuntament de Constantí va aprovar en Ple extraordinari celebrat el passat 29 de desembre els Premis i Distincions Honorifiques de l’any 2020. Es tracta dels reconeixements que l’Ajuntament de Constantí ofereix per honorar aquelles persones o entitats en mèrit a la tasca realitzada o a la conducta seguida al llarg de la seva trajectòria, o que al llarg d’aquest últim any (Premis Tulcis), han contribuït a augmentar el bon nom del municipi.

Entre els premiats d’aquest 2020, s’ha decidit atorgar la Medalla de la vila (a títol pòstum) a Òscat Atance Rovira, constantinenc, i una de les víctimes mortals de l’accident a IQOXE del passat 14 de gener de 2020. Òscar Atance va destacar per la seva implicació en diverses entitats de la cultura popular del municipi com els Grallers de Constantí, a més de formar part de la Societat de Caçadors La Constantinenca i dels Armats de Constantí.

El Premi Centcelles al mèrit Cultural d’aquest any ha estat per a Joan Reig Solé, bateria d’Els Pets i també membre d’altres formacions com Refugi, Mesclat i Tàrraco Surfers. Després de més de tres dècades sobre els escenaris, l’any 2018 presentava el seu primer disc en solitari. A banda de la música, és un gran apassionat de la cultura i sempre ha demostrat una gran inquietud per treballar i impulsar projectes i propostes culturals al municipi. El Premi vol destacar, especialment, la seva vinculació i col·laboració activa amb diverses entitats del municipi.

El Premi Centcelles al mèrit Empresarial d’aquest 2020 ha estat per a Lluís Domingo Dalmau Español, qui durant 45 anys ha estat l’ànima de l’emblemàtic bar SD Ca Mellado, conegut arreu del Camp de Tarragona per la seva gran varietat d’ esmorzars de forquilla i els seus menús a un preu econòmic, sempre amb ingredients de primera qualitat

Pel que fa als Premis Tulcis, aquest any s’han concedit dos premis Tulcis al mèrit Esportiu. Un d’aquests premis ha estat per a l’arquera Èlia Canales Martín, la gran referència del Tir amb arc femení estatal, i que aquest 2020 es proclamava campiona d’Espanya en categoria absoluta individual i per equips, revalidant el títol i ampliant el seu exitós palmarès. L’altre Premi Tulcis al mèrit esportiu ha estat per Àngel Darío Rodríguez, el jove constantinenc que aquest 2020 s’ha proclamat campió d’Espanya absolut en categoria sènior masculí de Gimnàstica Rítmica, aconseguint una de les places d’ascens a la primera categoria estatal.

Pel que fa al Premi Tulcis al mèrit Social d’aquest any 2020 s’ha fet extensiu a totes les persones, entitats i associacions que des de l’inici de la pandèmia van estar a primera línia o van col·laborar amb la seva tasca a fer front a la COVID-19, des del voluntariat. Aquest premi vol ser un reconeixement a col·lectius com el Grup de Voluntaris Covid-19, Mujeres Resset, Càritas, Unió de Botiguers, Pagesos del municipi, Cínica Constantí Dental, Penya Barcelonista de Constantí, Assemblea Nacional Catalana de Constantí i el Grup Retalls

Entre els premis d’aquest 2020, també s’ha decidit atorgar el Diploma 2020 per celebració del centenari a les escoles Mossèn Ramon Bergadà i Centcelles. Cal recordar que el passat 2020 es commemorava el centenari de la inauguració de l’edifici de les Escoles Velles de Constantí, la primera escola pública del municipi i origen de les dues escoles publiques que hi ha actualment al poble.

Finalment, el Ple va aprovar l’entrega del Diploma de Plata per 25 anys d’antiguitat als Voluntaris del Mulla’t per l’Esclerosi Múltiple a Constantí, que des de l’any 1996 i durant 25 edicions organitzen cada any, al mes de juliol, una jornada solidària participativa per recaptar fons destinats a potenciar la investigació i millorar la qualitat de vida de les persones afectades per aquesta malaltia.

Durant el Ple del passat 29 de desembre i d’acord amb el Reglament Regulador dels Premis i Distincions Honorífiques de l’Ajuntament de Constantí, es va decidir també la revocació del Títol de Fill Adoptiu de la Vila, atorgat per acord de Ple de data 28 de desembre de 2001, a mossèn Pere Llagostera Tous, en considerar que és indigne de seguir posseint dita distinció per causes que afecten greument l’honor.

Redacció

 

Afronten 9 anys de presó per intentar matar un veí per una gotera a Constantí

Imatge d’arxiu de la façana de l’Audiència de Tarragona. ACN

La fiscalia demana 9 anys de presó per a dos germans de Constantí acusats d’intentar matar un home amb qui mantenien un conflicte veïnal. Els fets es remunten al 30 de setembre de 2018 quan un dels acusats, David N., es va trobar al carrer Prat de la Riba del poble amb la víctima, amb qui va començar a discutir per una gotera. L’acusat se’n va anar, però al cap d’un quart d’hora va tornar-hi amb el seu germà Manuel, i va començar una nova discussió amb el veí pel mateix motiu. En un moment donat, David va exhibir una pistola i l’hi va col·locar al pit de la víctima mentre li deia que el mataria. El veí va reaccionar clavant-li un cop de puny i aleshores l’altre acusat, Manuel, va clavar-li una ganivetada per l’esquena.

La fiscalia subratlla que l’agressor el va atacar de forma sobtada i sent plenament conscient que la víctima no podia defensar-se perquè estava centrat en l’individu que duia la pistola. Els acusats van abandonar el lloc dels fets ràpidament, mentre una persona no identificada que es trobava al lloc va poder taponar la ferida de la víctima, que sagnava profundament.

L’home el van traslladar en ambulància a l’hospital Joan XXIII de Tarragona, on va quedar ingressat a Urgències. Va passar nou dies hospitalitzat. Segons el ministeri públic, sense tractament mèdic-quirúrgic urgent, les lesions li haguessin pogut provocar la mort, atès que existia un risc vital.

La fiscalia acusa els dos germans d’un suposat delicte d’assassinat en grau de temptativa, pel qual demana 9 anys de presó per a cadascun, i que no puguin apropar-se a menys de 500 metres del veí ni comunicar-se amb ell durant 15 anys. La víctima ha renunciat a rebre una indemnització civil. El cas arribarà properament a judici a l’Audiència de Tarragona.

Roger Segura

 

El primer nadó de l’any és una nena que es diu Yinara i és de Constantí

Imatges de la Yinara, els seus pares i l’equip de l’Hospital Joan XXIII. Fotos: Twitter Hospital Joan XXIII

Una nena, la Yinara Carmona Jiménez, és el primer nadó del 2021 nascut en un hospital del sistema públic de salut a Catalunya. Segons ha informat el Departament de Salut a través de Twitter, ha nascut a les 0.00 hores al Joan XXIII de Tarragona i és de Constantí. La petita ha pesat 3,150 quilos i els seus pares són l’Aleix i la Ma Carmen, que han manifestat estar molt contents pel naixement de la Yinara, tot  i que no esperaven que nasqués aquest dia, sinó demà dia 2. El nom escollit del primer nadó de l’any és en record a una germana petita de la mare que va morir.

A partir d’aquest 1 de gener el permís per paternitat s’amplia i passa a ser de 16 setmanes. D’aquesta manera, s’equiparen els permisos dels dos progenitors, que són amb el 100% del salari i de forma intransferible, és a dir, que un progenitor no pot cedir setmanes a l’altre. Els pares dels nounats estaran de permís obligatori i a jornada completa durant les sis primeres setmanes posteriors al part.

A partir de les sis setmanes, els progenitors poden decidir quan fer les altres 10 setmanes de permís que té cadascun, previ acord amb l’empresa, fins que el fill o filla faci 1 any. La condició és que s’ha de fer per períodes setmanals, ja siguin a jornada sencera o parcial, i que l’empresa ha d’estar avisada amb 15 dies d’antelació.

Per territoris, el primer naixement a la xarxa pública a Barcelona ciutat ha estat el de la Ines Valeria Anchundia Parraga, nascuda amb 2,790 quilos a l’Hospital Vall d’Hebron. Els seus pares són l’Alisson Anchundia i el Kevin Parraga.

A la Catalunya Central el primer naixement del 2021 en un centre de la xarxa pública ha estat l’Arnau Artero Gras, que ha nascut a les 00.16 hores d’aquest 1 de gener a l’Hospital d’Igualada. El nen ha pesat 2,390 quilos. Quan passaven quatre minuts de la una de la matinada ha nascut l’Ariet, el primer nadó a Lleida, i ho ha fet a l’Hospital Arnau.

A la regió sanitària de Girona, el primer naixement de la xarxa pública ha estat Aday Larragay Duran, que ha nascut amb 3,210 quilos a les 00.45 hores a l’Hospital de Palamós.

Per últim, a la regió metropolitana nord el primer naixement ha estat el del Ricardo, a les 00.18 hores.

ACN 

 

L’Ajuntament de Constantí manté el servei de menjador escolar durant les vacances de Nadal

Entre torn i torn es netejarà, desinfectarà i ventilarà el menjador. Abans i després de dinar es garantirà el rentat de mans. Foto: Ajuntament

Durant el període vacances de Nadal, l’Ajuntament de Constantí mantindrà obert el servei de menjador escolar tal i com ja ha fet durant els anys anteriors durant tots els períodes de vacances escolars. El consistori continua plantejant com una de les actuacions prioritàries durant els períodes de vacances escolars la detecció i la garantia de la cobertura de les necessitats d’alimentació dels infants.

Amb més d’una vintena d’alumnes inscrits, aquest servei de suport alimentari s’està desenvolupant un any més a l’espai habitual del menjador escolar al col·legi Centcelles. El servei s’ha iniciat aquest 22 de desembre i s’allargarà fins el dia 8 de gener. Aquest any, a causa de la situació sanitària, s’estan aplicant tota una sèrie de mesures d’higiene i seguretat com entrades i sortides esglaonades per diferents accessos, respectar la distància de seguretat entre grups a l’hora de dinar. I si cal, es faran diferents torns perquè no coincideixin molts alumnes en un mateix espai. Entre torn i torn es netejarà, desinfectarà i ventilarà el menjador. Abans i després de dinar es garantirà el rentat de mans.

Amb aquesta mesura el consistori vol evitar que, un cop acabades les classes, els nens i nenes que van habitualment al menjador escolar i que poden fer almenys un àpat al dia en condicions, es quedin sense el servei durant els períodes de vacances escolars. En els pressupostos d’aquest 2020 l’Ajuntament de Constantí ha mantingut la partida pressupostària destinada a beques menjador de 130.000 euros, i durant aquest període de vacances escolars el 100 % d’aquestes ajudes va a càrrec del consistori.

Redacció

 

Óscar Sánchez, alcalde de Constantí: ‘Un Nadal ben diferent’

Óscar Sánchez, alcalde de Constantí

No. No es tracta de l’activitat que es realitza a les escoles de pensar què passaria si en comptes de ser hivern, el Nadal passés a l’estiu. Hi hauria molt canvis. Qui més qui menys ha escoltat algun infant recitar el poema de Joan Vilardell Caixàs: els Reis d’Orient es tallarien les barbes, els pastors anirien en bermudes i portarien gelats al nen … Es tracta de qüestions una mica més reflexives, de dubtes generats, de voluntats descoratjades pel devenir de la conjuntura.

Sí. Efectivament aquestes festes nadalenques seran diferents, a títol individual i també col·lectiu. No sabem si seran millors o pitjors. El que és cert és que possiblement res tinguin a veure amb el que tradicionalment són aquestes dates. Ja ho veieu: les famílies dirimeixen com celebrar les festivitats, si és prudent fer reunions, si és trist deixar els avis sols, si és agosarat el desplaçament, etc. És a dir, tot un seguit de neguits implantejables fa exactament un any, fa exactament tres-cents seixanta-cinc dies.

Potser. Possiblement, l’any vinent tot pugui tornar a ser com abans. Però també tal vegada hi haurà fets, esdeveniments o circumstàncies que passaran a formar part de la nostra història. El món no s’atura i les situacions varien; ni millor ni pitjor, però dissemblant.

Cert. Segur que de tot això podem conjecturar-ne avantatges. D’antuvi, us puc asseverar que un dels més evidents ha estat la capacitat de reacció de l’administració local davant la infinitat d’inconvenients i contratemps que han anat aflorant durant aquests deu mesos. En un primer moment, l’aturada general ens va fer cancel·lar i suprimir els nostres projectes. Però no ens vam quedar de braços plegats. Ens hem reinventat i poc a poc, xano-xano, hem recuperat el ritme i hem alimentat l’entusiasme per donar als nostres ciutadans i ciutadanes una sèrie d’al·licients per fer de la circumstància una realitat encoratjadora i estimulant.

Amb l’absoluta confiança que la prudència i el sentit comú, que com a societat estem demostrant, ens portaran temps més plàcids, us desitjo que tingueu unes molt bones festes nadalenques. Diferents, però igualment entranyables.

Molt bones festes!

 

L’associació Moto Clàssic Constantí celebra la tradicional plantada del pessebre al Pont de les Caixes

Prop d’una trentena d’aficionats a les motos i els vehicles clàssics van  participar diumenge d’aquesta plantada del pessebre,

D’entre totes les sortides que cada any organitza l’associació Moto Clàssic Constantí n’hi ha una de molt especial, que ja s’ha convertit en una de les activitats habituals de la programació nadalenca al municipi. Es tracta de la tradicional plantada del pessebre al Pont de les Caixes, un dels elements patrimonials més emblemàtics de Constantí, situat ben a prop del conjunt monumental de Centcelles i declarat Bé Cultural d’Interès General.

Prop d’una trentena d’aficionats a les motos i els vehicles clàssics van participar diumenge passat d’aquesta plantada del pessebre, una activitat que aquest any ha arribat a la seva setena edició. Els participants es van trobar a les nou del matí al carrer Major i van fer l’esmorzar al Sindicat Agrícola de Constantí, complint les mesures de seguretat per la pandèmia.

Després d’esmorzar, els integrants de l’associació van donar un tomb pel poble amb les motos i es van dirigir cap al Pont de les Caixes on van fer la plantada del pessebre. La gran peculiaritat d’aquest pessebre és que totes les figures estan fetes amb peces relacionades amb el món del motor.

Després de la plantada i de la fotografia commemorativa, es va fer una petita ruta pels voltants del terme municipal fins a retornar al lloc d’inici.

Redacció

 

Constantí acollirà 2 Campus de futbol durant aquest Nadal

El Camp de Futbol Municipal “La Coma” de Constantí acollirà els pròxims dies 28, 29 i 30 de desembre el “V Campus de Nadal” per a porters i jugadors, i el “Tecnifica’t per Nadal”. Les dues activitats es realitzaran complint amb totes les mesures de seguretat sanitàries per la pandèmia. Compten amb la col·laboració de l’Ajuntament de Constantí.

El V Campus de Nadal, organitzat per l’Escola de Porters Oscar Rodri, tindrà lloc de 9 a 13 h amb els entrenadors de jugadors Jordi Rojas i Joel Coch, entrenadors amb àmplia experiència al món del futbol professional. Les inscripcions es poden fer a través dels telèfons 627 415 203 i 669 031 932.

D’altra banda, el “Tecnifica’t per Nadal” es durà a terme de 17 a 19.30 h. Es tracta de sessions de tecnificació de futbol en grups reduïts organitzades per l’escola de tecnificació “Tecnifica’t”, amb la col·laboració del Centre d’Esports Constantí. El preu és de 50 euros (inclou dessuadora, assegurança esportiva i berenar) i hi ha disponibles 40 places. Les inscripcions es poden fer a través del telèfon 669087362.

Redacció

 

Els Patges Reials s’instal·laran 3 dies al Pavelló de Constantí i els Reis Mags arribaran el 5 de gener

Enguany, l’arribada dels Reis Mags d’Orient a Constantí tindrà un caire ben diferent. En el marc de les mesures restrictives que prenen les administracions per fer front la Covid-19 no es farà la tradicional Cavalcada dels Reis mags pels carrers del poble, però ses majestats ja van comunicar fa uns dies per carta a l’alcalde de Constantí, Oscar Sánchez, que cap nen i nena es quedarà sense els seus regals.

Per aquest motiu, l’Ajuntament de Constantí ha preparat un dispositiu que permetrà que durant 3 dies, el 2,3 i 4 de gener, els Patges reials puguin instal·lar-se al Pavelló Poliesportiu per enllestir tots els preparatius de la nit de ries i tenir-ho tot a punt per a la nit més màgica de l’any. A més, tots els nens i nenes que ho vulguin podran visitar els Patges i fer entrega de les seves cartes als Reis Mags. Per fer-ho cal cita prèvia i les inscripcions s’han de realitzar a través del correu electrònic: majestatsdorientconstanti@gmail.com. Durant les visites dels infants al Pavelló s’aplicaran totes les mesures sanitàries i de seguretat corresponents.

I tot i que aquest any no hi haurà la tradicional cavalcada pels carres del municipi, els nens i nens de Constantí tindran l’oportunitat de veure Ses Majestats els Reis Mags d’Orient el dia 5 de gener. Al llarg de tot el dia, Melcior, Gaspar i Baltasar, faran parada al Pavelló Poliesportiu on podran rebre la visita dels infants constantinencs. Per anar a veure els Reis Mags també cal fer inscripció prèvia a través del correu: majestatsdorientconstanti@gmail.com.

Redacció

 

Més de 700 infants de Constantí participen de la Cantada d’una Nadala conjunta virtual

Un dels actes tradicionals i amb més participació de la programació nadalenca a Constantí és la Cantada de la Nadala conjunta que cada any aplega centenars d’alumnes dels centres educatius del municipi a la Plaça de les Escoles Velles. Aquest any, quan s’ha arribat a la cinquena edició d’aquesta iniciativa, la situació sanitària ha fet que el format de la Cantada sigui totalment diferent, i s’ha gravat en format vídeo que s’ha pogut veure aquest dijous 17 de desembre a les xarxes socials de l’Ajuntament i escoltar per Constantí Ràdio.

La nadala escollida per a aquest any ha estat «Voldria passar un Nadal com cal», de l’àlbum: Un hivern de colors, de l’Anna Llopart i del Xavi Gonzalez. L’activitat ha estat coordinada, un any més, per l’Escola Municipal de Música «Rafel Gibert Recasens» i ha comptat amb la participació de més de 700 nens i nenes de la Llar d’Infants Gu-gu, les escoles Centcelles i Mossèn Ramon Bergadà, i aquest any també s’ha unit al projecte l’Institut de Constantí.

Cada centre ha gravat els seus vídeos corresponents amb els grups bombolla estables. El resultat final es pot veure al següent enllaç de Youtube:

Constantí recupera els Nous Pastorets aquest Nadal

L’acte ha comptat amb la presència de l’alcalde, Oscar Sánchez, la regidora de Cultura, Dolors Fortuny, i el president, Marc Cardó, i vicepresident, Jordi Plana, de l’associació Les Forques Teatre. Foto: Ajuntament

Cinc anys després, l’associació Les Forques Teatre tornarà a representar aquest Nadal els Nous Pastorets de Constantí. L’associació teatral, que els últims anys havia presentat el Pessebre Vivent a diverses places i carrers del nucli antic del municipi, ha recuperat aquest any el tradicional espectacle nadalenc. Aquest dilluns 14 de desembre s’ha fet la presentació d’aquesta nova edició dels Pastorets, en un acte celebrat a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Constantí que ha comptat amb la presència de l’alcalde, Oscar Sánchez, la regidora de Cultura, Dolors Fortuny, i el president, Marc Cardó, i vicepresident, Jordi Plana, de l’associació Les Forques Teatre. Des de l’associació d’Amics del Teatre s’ha volgut agrair el recolzament per part de l’Ajuntament, que en aquest any tan complicat i en l’actual situació, ha apostat per mantenir l’obra dintre de la programació nadalenca i col·labora amb l’organització.

Durant dos dies, el 26 i 27 de desembre a les 19 hores, es podrà tornar a gaudir dels Nous Pastorets de Constantí al Pavelló Poliesportiu municipal. L’obra comptarà amb la participació de 51 actors i actrius i una quinzena de persones col·laborant en el muntatge i tasques organitzatives.

La gran novetat dels Pastorets d’aquest any serà l’escenari, un escenari d’uns 20 metres amb 3 mòduls, que s’ubicarà al bell mig d’una de les Pistes del Pavelló (pista de patinatge). El públic assistent quedarà situat a banda i banda de l’escenari, per tal d’aprofitar al màxim l’espai existent i complir amb la distància de seguretat.

Els actors i actrius que intervindran en escena ho faran en 3 grups bombolla. L’obra, que tindrà un important component musical, de llum i de so, comptarà també amb la col·laboració de representants del Club Gimnàstica Estètica Constantí.

Tenint en compte l’actual situació sanitària a causa de la Covid-19 les entrades només es podran comprar anticipadament, a un preu de 7 €uros (3 €uros per als socis) i el pagament s’haurà de fer en efectiu. La venda d’entrades es farà a la Plaça de l’Església número 3, els dies 17 i 18 de desembre de 17 a 20 h i el 19 de desembre de 10 a 13 h.

Tant en l’accés al Pavelló com durant les representacions se seguiran totes les mesures sanitàries vigents aplicables als actes culturals.

Redacció

 

14 famílies viuen l’aventura de trobar els tions amagats per Constantí

L’activitat, conduïda pel contacontes Carles Alcoy, ha comptat amb la col·laboració d’una trentena d’alumnes de 4t d’ESO de l’Institut de Constantí. Foto: Ajuntament

Un total de 14 famílies han participat aquest dissabte 12 de desembre de l’activitat Constanti-ó!!, una de les novetats del programa de Nadal d’aquest any a Constantí. A causa de la situació actual, les places eren limitades i la gran acollida d’aquesta activitat va fer que les inscripcions prèvies es completessin en molt pocs dies.

Amb el contacontes Carles Alcoy (col·laborador habitual de les activitats de la Biblioteca Municipal) conduint l’activitat, els infants i les seves famílies van poder gaudir de l’aventura d’anar a buscar els tions per diversos racons del terme municipal. Segons l’organitzador, els tions viuen molt a prop de Constantí, en un lloc secret, però deixen pistes estranyes que sols poden ser vistes per gent amb mirada clara.

L’activitat ha comptat amb la col·laboració d’una trentena d’alumnes de 4t d’ESO de l’Institut de Constantí, que han fet d’exploradors i de guies als 14 grups familiars participants per tal de trobar els respectius tions, que ara ja descansen a cadascuna de les cases on passaran aquestes festes.

Redacció

 

La Unió de Botiguers i l’Ajuntament de Constantí promouen iniciatives conjuntes durant la campanya de Nadal

Des de l’Ajuntament de Constantí i la UBC, a través d’aquests iniciatives conjuntes, es vol sensibilitzar a la ciutadania de la importància de fer confiança i donar suport al comerç local. Foto: Ajuntament

Aquest Nadal, comprar a Constantí podrà tenir premi. Aquest divendres 11 de desembre s’ha presentat a la Sala de Plens la campanya de Nadal organitzada conjuntament per l’Ajuntament de Constantí i la Unió de Botiguers. Aquest any, la campanya nadalenca presenta algunes novetats importants i és que s’han posat en marxa diverses iniciatives amb l’objectiu de dinamitzar i promocionar el comerç local.

Una de les principals novetats serà un «Rasca, rasca» amb butlletes que es podran obtenir comprant als comerços adherits a la Unió de Botiguers. Amb el lema «Comprant a Constantí hi guanyem tots!», totes les persones que facin les seves compres a aquests establiments podran recollir les seves butlletes i optar a alguns dels més de 300 regals o obsequis que ofereixen cadascun dels comerços locals a través d’aquesta promoció, per valor de 4.800 euros. En total es repartiran 2.500 butlletes en els 24 comerços de tots els sectors comercials adscrits a la Unió de Botiguers. D’aquestes 2.500 butlletes més de 300 tenen premi directe. Les butlletes es podran trobar als establiments a partir d’aquest dilluns 14 de desembre.

Una altra de les novetats és que la campanya nadalenca d’enguany s’allargarà fins la Festa Major d’Hivern, pels volts del 20 de gener.

A banda d’aquesta iniciativa, coincidint amb aquesta presentació de la campanya de Nadal s’ha estrenat també un vídeo promocional de la Unió de Botiguers de Constantí, amb el protagonisme dels comerços locals i tot el ventall de possibilitats i serveis que aquests ofereixen.

Des de l’Ajuntament de Constantí i la UBC, a través d’aquests iniciatives conjuntes, es vol sensibilitzar a la ciutadania de la importància de fer confiança i donar suport al comerç local, especialment en un any tan complicat com aquest.

Redacció

 

Els nens i nenes de la Llar d’Infants de Constantí decoren la Plaça de les Escoles Velles per Nadal

Divendres passat s’inaugurava la decoració nadalenca que guarnirà la Plaça de les Escoles Velles durant les festes de Nadal a Constantí. Foto: Ajuntament

El passat divendres 4 de desembre s’inaugurava la decoració nadalenca que guarnirà la Plaça de les Escoles Velles durant les festes de Nadal a Constantí. Aquest any, les dues baranes de la plaça han estat decorades amb els treballs que han preparat amb tota la il·lusió els nens i nenes de la Llar d’Infants Gu-gu (i les seves educadores): des dels 3 Reis Mags amb un cel estrellat que són les manetes dels infants de la Llar, un arbre de Nadal fet amb culs d’ampolles de plàstic i taps de colors, i també unes grans lletres decorades amb les empremtes de les mans dels infants desitjant- nos BON NADAL.

D’altra banda, la gent gran del Centre de Dia també ha fet la seva aportació a la decoració de les finestres del centre, amb uns grans mitjons nadalencs de colors personalitzats amb el seu nom.

Coincidint amb aquesta inauguració de la decoració nadalenca, el passat divendres va tenir lloc l’encesa simbòlica de llums de Nadal als carrers de Constantí, l’acte que marca l’inici de les festes nadalenques al municipi. Degut a l’actual situació sanitària a causa de la pandèmia, aquest any no s’han fet els tradicionals actes festius i multitudinaris que acompanyaven cada any l’acte d’encesa de llums.

Durant els propers dies s’iniciarà una programació d’activitats que s’organitzen tant des de l’Ajuntament de Constantí com també per part de les diverses entitats i associacions del municipi.

Redacció

 

El Patge Reial fa una visita a l’Ajuntament de Constantí

Amb totes les mesures de seguretat, els Patges reials arribaran a Constantí els dies 2,3 i 4 de gener. Foto: Ajuntament

L’alcalde de Constantí, Oscar Sánchez, i la regidora de Festes, Mariana Buger, van rebre el passat divendres 4 de desembre la visita del Patge reial. L’alcalde rebia la setmana passada una carta de Ses Majestats els Reis d’Orient en que li comunicaven que malgrat l’actual situació a causa de la pandèmia, els nens i nens de Constantí podran gaudir de la màgia i la il·lusió d’una de les nits més especials de l’any.

Amb totes les mesures de seguretat, els Patges reials arribaran a Constantí els dies 2,3 i 4 de gener i posaran tot a punt perquè els infants del municipi puguin entregar les seves cartes i rebre els desitjats regals de la nit de Reis. El Patge reial també li ha confirmat a l’alcalde que els Reis Mags arribaran a Constantí el dia 5 de gener per retrobar-se amb els nens i nenes abans de la nit més màgica de l’any.

Aprofitant aquesta visita, el Patge Reial li ha fet entrega a l’alcalde d’una carta dels Reis Mags adreçada a tos els infants del municipi. Per tal que els nens i nenes puguin visitar els Reis Mags (el dia 5 de gener) hauran de sol·licitar-ho mitjançant el correu electrònic: majestatsdorientconstanti@gmail.com i se’ls informarà de com fer-ho. Tenint en compte que l’agenda dels reis mags durant aquests dies és molt ajustada, el termini per demanar aquest visita és fins el 18 de desembre.

Redacció

 

L’encesa simbòlica de llums de Nadal marca l’inici de les festes nadalenques a Constantí

Durant els propers dies s’iniciarà una programació d’activitats que s’organitzen tant des de l’Ajuntament de Constantí com també per part de les diverses entitats i associacions del municipi. Foto: Ajuntament

El passat divendres 4 de desembre va tenir lloc l’encesa simbòlica de llums de Nadal als carrers de Constantí, l’acte que marca l’inici de les festes nadalenques al municipi. Degut a l’actual situació sanitària a causa de la pandèmia, aquest any no s’han fet els tradicionals actes festius i multitudinaris que acompanyaven cada any l’acte d’encesa de llums.

Durant els propers dies s’iniciarà una programació d’activitats que s’organitzen tant des de l’Ajuntament de Constantí com també per part de les diverses entitats i associacions del municipi. Malgrat la situació actual, des del consistori i les entitats locals s’ha volgut mantenir l’esperit nadalenc i s’ha treballat per donar forma a un seguit d’actes adaptats al moment que estem vivint, amb el compliment de totes les mesures de seguretat corresponents, per tal que petits i grans puguin gaudir d’aquest festes tan especials.

Aquesta setmana, el divendres dia 11 es presentarà la campanya de Nadal de la Unió de Botiguers, amb diverses novetats i amb l’objectiu d’impulsar i dinamitzar el comerç local durant aquestes properes setmanes. El mateix dia 11 s’inaugurarà a l’antic mercat municipal el Pessebre elaborat amb materials reciclats per part del Grup Cultural Mestresses de Casa i l’Associació de Dones per la Unitat de Constantí.

Una de les novetats de la programació d’aquest any arribarà aquest dissabte dia 12 de desembre al llarg del matí amb una nova activitat, Constanti-ó!,  pensada per gaudir en família i que consistirà en anar a buscar els tions perduts pels racons del terme.

Totes les activitats del Nadal 2020 a Constantí es poden consultar al web www.constanti.cat

Redacció