Advertisement
TARRAGONA 21

Aviat podràs fer amb Tarragona21 una ruta en família i a prop de casa per descobrir Jujol

Josep Maria Jujol

Entrats en una nova fase de desconfinament de la crisi sanitària del coronavirus, Tarragona21 us proposa que aneu preparant una ruta per l’obra de l’arquitecte tarragoní més universal, Josep Maria Jujol, centrada en la comarca del Tarragonès i a mesura que vagin obrin els riquíssims espais jujol.lians de què gaudim. Ho anirem desbrossant en successius reportatges on situarem les principals obres en cada municipi. En aquest, recordem qui va ser Jujol, per què és tan important la seva figura en el món de l’art i del dibuix i per què és el gran desconegut. Volem contribuir a posar en valor el seu mestratge, innovador, modern i agosarat, però alhora tradicional, un gran amant del Camp de Tarragona, de la seva terra.

Qui era Jujol? Per què resta inconegut, ignorat? S’han donat moltes respostes per tractar d’explicar l’oblit d’un arquitecte i interiorista considerat un geni de l’alçada del mateix Gaudí, del qui conreà amistat i professió. Per què amagava tant la seva obra? Per què no acometia grans treballs, fulgurants recreacions de la seva fertilíssima imaginació? Per atzar? Per modèstia? Arribarem a conèixer Jujol algun dia?
“Conèixer l’arquitectura amagada de Jujol és descobrir-la, sovint, amagada dins d’altres obres, fins i tot en les pròpies” (1).

L’arquitecte tarragoní crea finestres en parets que s’ajunten, amb angles de 90 graus, un fet que no s’havia vist mai, i mobles impossibles: “A Jujol se l’ha de conèixer a poc a poc. Cada cop que els estudiosos contemplen una obra seva, que ja la tenien observada, descobreixen coses noves. El detall, l’adorn mig dissimulat, el caparró d’animaló que apareix de sobte al final d’unes lletres,… Detalls divertits. Un arquitecte observà que Jujol gaudia fent art”, relata el seu fill, Josep Maria Jujol júnior.

El Teatre Metropol, a Tarragona. Foto: ACN

Reconeix júnior que el seu pare, extraordinari dibuixant, “no es projectà cap a a l’exterior”. Un company arquitecte li va dir un cop: “Jujol, els pollastres canten per dir: eh, sóc aquí. Tu també hauries de cantar”. Però ell no era així: “Era molt prudent, molt discret, humil, i això el va perjudicar. Per sort va estar treballant tota la vida. Hi ha un equívoc, el dels qui diuen que només treballava per als capellans. Això és fals, justament a Sant Joan Despí hi ha enregistrades 50 obres civils”.

Roger Miralles és un arquitecte de Sant Cugat del Vallès. Va estudiar a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès i es doctorà a Barcelona. És professor a l’Escola Superior d’Arquitectura que la Universitat Rovira i Virgili té a Reus des dels seus inicis.

Per casualitat començà a estudiar Jujol, amb Pep Llinàs. Redactaren el pla director de l’església de Vistabella. Van dibuixar cada una de les peces de l’església, 800 pàgines en total. Miralles s’interessà aleshores per l’obra de Jujol a Tarragona, que és diferent de la de Barcelona. “A Barcelona, Jujol s’havia de guanyar la vida, i en canvi a Tarragona molta obra va ser una decisió personal. Té un punt amateur. La feia perquè li agradava, no per imposició dels clients. És una obra molt lliure, molt més creativa. Aquí, al Camp de Tarragona, és on l’obra de Jujol excel.leix”.

De l’interès per l’arquitecte tarragoní ha sorgit Territori Jujol, que busca des de la URV i de la mà de la Diputació de Tarragona donar-la a conèixer la seva obra a casa nostra, però també que es tingui cura d’ella. “Si volem que es mantingui la seva obra, l’hem de donar a conèixer”. És un recorregut senyalitzat que actuarà de plataforma per més endavant presentar-la a les escoles de manera didàctica. Hi haurà més activitats. Territori Jujol buscarà reconstruir elements de l’autor que s’han perdut, convocant a tal fi tallers internacionals.

 

El Tarragonès

La nostra comarca és rica en obres de Jujol. Cal puntualitzar que l’arquitecte es dedicà generalment a obra menor. Ara bé, tenim excepcions. A Tarragona, disposem del Teatre Metropol -a Rambla Nova-, Casa Ximenis -a la Via de l’Imperi- o el Gremi de Pagesos, al carrer de Sant Llorenç. El Metropol va ser un encàrrec del Patronat Obrer de Tarragona, de caire catòlic -com Jujol-. La Casa Ximenis, exemple d’arquitectura domèstica, fou encarregada pel canonge Dr. Ximenis. A l’església de les Carmelites de Tarragona, n’és l’autor de la visible cúpula del cambril i de la capella. També a Tarragona existeix la capella del Sagrat Cor, al Convent de les Germanes Oblates, al portal del Carro.

Ara bé, nombrosa és l’obra documentada de Jujol a la capital, des d’un projecte de la Casa Iglesias, capella del caustre de la Catedral, una làpida sepulcral de la família Balcell-Suelves i diferents reformes a espais religiosos.

Reciclador de materials

Als Pallaresos, lloc on hi té estada l’Arxiu Jujol -al domicili del seu fill-, hi ha bastanta obra, començant per la més significativa de totes, Casa Bofarull. Ho explica ell mateix Jujol júnior: “L’antic Ajuntament, l’interior de l’església, l’altar de la Immaculada, el de Sant Antoni, amb un magnífic treball de forja. I davant de l’església tenim Ca l’Andreu -Casa Fortuny-, on les obertures de fusta dibuixen la creu de Sant Andreu. A dins hi ha un rentamans, un enginy jujolià. Es tracta de dos càntirs vells d’aram, vells i foradats, i on el pare els va ajuntar els culs, els revestí d’elements de ferro i ho convertí en una autèntica joia. I eren dos objectes per llençar”.

Miralles ho corrobora: “No li importava el buyol que li donessin, agafava el que fos, ho reciclava i ho millorava”. A l’església de Vistabella “no hi ha rebuig, en absolut. Tot es va aprofitar fent una estructura enorme”.

La Casa Bofarull, dels Pallaresos. Foto: Cedida

A Roda de Berà, sobresurten les reformes i la decoració que va fer a la capella del Mas Carreras, obres de les que en 2019 es van acomplir 75 anys. A Creixell trobem una obra característica i visible a la distància i des de la carretera nacional N-340: el coronament del campanar de l’església de Sant Jaume. A Constantí poden gaudir de tenir obra diversa de Jujol a l’església parroquial, on hi anà a treballar a instàncies d’un canonge penitenciari de la Catedral de Tarragona, el Dr. Sardà. L’Anell de Déu és una de les seves millores escultures i es troba en aquesta església.

Una capacitat espaial com la de Miquel Àngel

Què el fa que sigui considerat un geni? Miralles ho veu així: “Era molt intel.ligent. Un dels alumnes privilegiats de l’Escola d’Arquitectura. Però molts d’altres tambés ho eren. El que és extraordinari d’ell era la seva capacitat artística. A la capella de Mas Carreras, a Roda de Berà, hi ha un fris a l’altura de dos metres i mig. Pere Virgili -pare de l’actual alcalde-, que el va conèixer, explica que Jujol hi va fer cap, es va asseure a la bastida i sense plantejar res va escriure una oració en llatí, completa, de punta a punta, clavant l’espai, amb un càlcul increïble. A Casa Batlló, Jujol tenia al cap el dibuix senser, sense dibuixos previs. Miquel Àngel, quan esculpí el David ho va fer sense dibuixar. Aquesta capacitat espaial només la conec en ambdós”.

Un arquitecte i historiador afirmava fa anys que Gaudí va tenir de clients bisbes i gent important, i en canvi Jujol, a treballadors i rectors de poble.

Capella del Mas Carreras, a Roda de Berà. Foto: jujol140.cat

Un abans i un després

Miralles ens situa la modernitat: “Hi ha una història de l’arquitectura fins a la modermitat que després es trenca. El sistema grec, romà o barroc ja no servia. I aparegueren dues vies. Gaudí i Jujol volien una nova ornamentació, altres que no hi hagi ornamentació, com Mies Van der Rohe i Le Corbusier, que acabarien triomfant. Les dues vies conviurien fins després de la Segona Guerra Mundial. Acabada aquesta, tot està devastat, no hi ha diners per a renovar l’ornamentació, i aquest corrent mor”.

-Per què no es coneix l’obra de Jujol?
-Perquè a diferència de la de Gaudí, no es veu. Jujol no és un arquitecte central; cal apreciar-lo pels valors que té. No podem comparar un Gauguin amb un Van Gogh. Els valors són diferents. Gaudí és la concepció espaial, però Jujol discorre per la pell, per la decoració, pels revestiments. Jujol acaricia els ulls, les mans.

“…el país on Jujol proposà una nova estètica no estava preparat ni per rebre-la ni per assimilar-la com calia”. (2)

(1) Montserrat Duran i Albareda, ‘Josep M. Jujol. L’arquitectura amagada’, p. 228, Barcelona, 2003
(2) Montserrat Duran i Albareda, ‘Josep M. Jujol. L’arquitectura amagada’, p. 228, Barcelona, 2003

Jaume Garcia

 

Estiu d’obres a l’Escola Mossèn Ramon Bergadà de Constantí

En aquesta segona fase, es preveu una inversió de 382.111,37 €uros. Foto: Ajuntament

El Ple de l’Ajuntament de Constantí del passat dijous 28 de maig va aprovar per unanimitat de tots els grups municipals la declaració d’obra d’especial interès per a la bonificació del 95 % en la quota de l’impost sobre construccions,instal·lacions i obres en la llicència d’obres sol·licitada pels Serveis Territorials d’Ensenyament per a la 2a fase de les obres de reparació de patologies i millora de l’escola Mossèn Ramon Bergadà.

Es tracta d’un dels darrers tràmits abans d’iniciar aquestes obres que s’han d’executar al col·legi durant el pròxim estiu. Les obres de reparació de l’escola compleixen els requisits previstos en la regulació de l’ordenança fiscal de l’ICIO per aplicar aquesta bonificació. L’any passat, el Departament d’Ensenyament de la Generalitat ja va realitzar la primera fase d’aquest projecte de renovació i millora de l’escola, amb diverses intervencions de reparació i millora als dos edificis escolars que conformen el centre educatiu, i també amb una reforma de l’entorn urbanitzat dels edificis esmentats, per a minimitzar la influència de les argiles expansives que conformen el terreny.

En aquesta segona fase, es preveu una inversió de 382.111,37 €uros. El projecte preveu noves reparacions de millora a l’edifici de primària amb intervencions interiors i exteriors, instal·lacions, moviments de terres, enderrocs, fonamentació, paviments, serralleria, sanejament, equipaments i treballs de jardineria.

Nou tràmit urbanístic per a la construcció d’una piscina coberta a Constantí

L’ajuntament ja està treballant en el projecte de la piscina coberta i la zona esportiva annexa a través d’un concurs d’idees amb el Col·legi d’Arquitectes, FOTO: Ajuntament de Constantí

L’Ajuntament de Constantí va aprovar en el Ple telemàtic del passat dijous 28 de maig un nou tràmit urbanístic per a la construcció de la piscina coberta i una zona esportiva annexa en l’illa de terrenys definida pels carrers Avinguda Vidal i Barraquer, Avinguda Onze de Setembre, carrer Jaume I i el carrer Joan Maragall, concretament la zona situada entre les dues escoles Mossèn Ramon Bergadà i Centcelles, i on actualment hi ha les piscines municipals. Durant el Ple del passat dijous es va aprovar provisionalment la modificació puntual del POUM (Pla d’Ordenació Urbanística Municipal) que comportarà el canvi de qualificació d’aquests terrenys d’equipaments.

Cal recordar que, fins ara, aquesta zona estava qualificada d’equipaments educatius. Mitjançant aquesta modificació, els terrenys passaran de tenir la qualificació d’equipaments educatius a ser equipaments esportius. L’objectiu d’aquest canvi d’usos és que en aquests terrenys, s’hi acabi projectant un nou equipament esportiu com serà la piscina coberta i una zona esportiva annexa.

El passat mes de setembre es feia l’aprovació inicial d’aquesta modificació del POUM, i ara, després d’aquesta aprovació provisional, tan sols manca l’aprovació definitiva per part de la Comissió Territorial d’Urbanisme.

En aquesta modificació urbanística s’ha inclòs, a requeriment dels Serveis Territorials del Departament d’Ensenyament, la reserva d’un espai de 1.800 metres quadrats confrontant amb l’escola Centcelles per a la possible ampliació del centre en un futur. D’aquesta manera, la superfície disponible per a la contrucció de la piscina coberta i la zona esportiva queda en 10.789,82 m2.

Des de l’Ajuntament de Constantí s’ha informat que ja s’està treballant en el projecte de la piscina coberta i la zona esportiva annexa a través d’un concurs d’idees amb el Col·legi d’Arquitectes, basat en criteris de sostenibilitat mediambiental i eficiència energètica i econòmica, entre d’altres.

Redacció

La Policia de Constantí atura un conductor sota els efectes de l’alcohol

Imatge de la Policia Local de Constantí. Foto: Cedida

Aquest passat dijous 28 de maig la Policia Local de Constantí va instruir diligències a un veí de la localitat de Reus per conduir sota els efectes de l’alcohol. El conductor va ser observat a les 00:15 hores de la nit conduint per la plaça Mossèn Cinto Verdaguer amb una conducció erràtica i potencialment perillosa.

Una vegada aturat el vehicle, els agents de la policia van constatar que el conductor presentava símptomes evidents de trobar-se sota els efectes de l’alcohol. El resultat final de la prova d’alcoholèmia va ser d’ 1,10 mil·ligrams per litre d’aire expirat, una xifra molt superior a la permesa. Acte seguit, el vehicle va ser traslladat al dipòsit municipal de la comissaria.

Paral·lelament, es dona la circumstància que en els darrers dos mesos la policia local ha instruït 6 atestats per delictes contra la seguretat vial per diferents motius. Entre ells, destaquen el fet de conduir sense haver obtingut mai el permís de conduir, conduir sense permís per pèrdua de vigència de punts o conduir amb privació judicial i trencament de condemna. Val a dir que tots aquests fets s’han produït dintre del nucli urbà de la població.

La Policia Local informa que continuarà treballant com fins ara amb l’objectiu de millorar la seguretat i la mobilitat dels carrers del poble.

 

Constantí aprova un Pla de mesures per reactivar l’economia

Ajuntament de Constantí

El Ple de l’Ajuntament de Constantí ha aprovat aquest dijous 28 de maig un paquet de mesures socials i econòmiques excepcionals i d’urgència per tal de reactivar l’economia i el comerç local, i per ajudar a totes aquelles famílies en situació de vulnerabilitat a conseqüència de la crisi ocasionada per la Covid-19.

La sessió celebrada aquest dijous 28 de maig s’ha fet finalment de manera telemàtica, convertint-se així en el primer ple telemàtic de la història de l’Ajuntament de Constantí.

Des de l’Ajuntament es preveu que aquest Pla de mesures econòmiques i socials tingui un impacte econòmic total d’uns 2 milions d’euros, dels quals, 700.000 euros es destinaran a ajudes directes per a famílies, comerços i entitats. D’aquesta manera, s’ha decidit ajornar grans inversions que s’havien d’executar aquest 2020 i destinar els estalvis municipals a ajudar a les famílies i al teixit comercial i empresarial.

En aquest sentit, s’ha aprovat una modificació de crèdit als Pressupostos d’aquest 2020, amb un suplement de crèdit procedent del romanent de tresoreria per a despeses generals i incrementant detreminades partides per fer front a la situació actual. Així, s’ha creat una dotació pressupostària per a una nova línia de subvenció de foment de l’ocupació (70.000 euros); també es duplica la dotació per ajuts socials d’urgència (20.000 €uros); es contempla una dotació per a la necessària adquisició dels equips de protecció individual (EPI’s) (30.000 €uros), i s’incrementa la dotació de determinades subvencions com la destinada a Caritas, Unió de Botiguers i les AMPA dels centres educatius (35.000 €uros).

Una altra de les mesures aprovades han estat unes Bases per a la concessió d’una subvenció directa de fins a 1.500 euros destinada a comerços i autònoms que s’hagin vist afectats per l’estat d’alarma, unes ajudes que seran compatibles amb altres subvencions estatals o autonòmiques.

Dintre d’aquest paquet de mesures econòmiques s’ha aprovat la suspensió, durant el que queda de 2020 i tot l’any 2021, de la taxa d’ocupació pública de les terrasses d’establiments i de les parades del Mercat Municipal. Pel que fa a la resta de tributs municipals, s’ha ampliat el termini de pagament i podran ser fraccionats sense interessos.

També s’han aprovat unes Bases reguladores dels ajuts d’urgència social concedits per l’Ajuntament de Constantí d’acord amb l’actual normativa de subvencions que amplia els seus conceptes a les ajudes per a la cobertura de necessitats d’alimentació en situacions conjunturals puntuals d’atenció social urgent.

L’Ajuntament de Constantí té previst crear una Oficina única per a la gestió de totes aquestes ajudes socials i econòmiques.

Liquidació del pressupost 2019:

El Ple d’aquest dijous també ha donat compte de la liquidació del pressupost corresponent a l’exercici 2019. El resultat pressupostari torna a ser positiu en 470.262,68 €. El consistori constantinenc continua amb una situació d’endeutament zero, que ha estat habitual al llarg d’aquests darrers exercicis.

D’altra banda, s’ha aprovat la declaració d’obra d’especial interès per a la bonificació del 95 % en la quota de l’impost sobre construccions,instal·lacions i obres en la llicència d’obres sol·licitada pels Serveis Territorials d’Ensenyament per a la 2a fase de les obres de reparació de patologies i millora de l’escola Mossèn Ramon Bergadà.

Finalment, s’ha aprovat provisionalment la modificació puntual del POUM (Pla d’Ordenació Urbanística Municipal) que comportarà el canvi de qualificació dels terrenys d’equipaments on s’hi ha d’instal·lar la piscina coberta i una zona esportiva annexa.

 

A presó un home que es feia passar per policia i coaccionava dones per mantenir relacions sexuals

Els Mossos d’Esquadra van detenir dilluns a Constantí un home que es feia passar per policia i coaccionava dones per mantenir relacions sexuals. La investigació va començar al novembre, quan els agents van saber que hi havia un home que seleccionava dones joves sense acompanyant (entre elles dues menors) i fins i tot mostrava una falsa credencial policial. Les feia pujar al seu vehicle per obtenir favors de tipus sexual a canvi de no denunciar-les per haver comès alguna infracció.

Se li atribueixen diversos fets a Tarragona, Reus, Salou i Cambrils, cinc durant el confinament, però també alguns del 2018. Ha ingressat a presó després de passar a disposició judicial.

Els arguments que utilitzava per coaccionar les seves víctimes anaven des d’assumptes relacionats amb el consum de drogues durant les nits d’oci nocturn fins a no portar el DNI. Cinc dels casos denunciats corresponen al període de confinament de l’estat d’alarma per la crisi sanitària del coronavirus, un fet que va aprofitar per intentar aconseguir els seus propòsits.

Els treballs d’investigació van permetre determinar que alguns episodis similars es remunten a l’any 2018, tot i que en aquelles ocasions no es va poder establir el mòbil sexual o no es van denunciar els fets. Un d’ells va tenir lloc a Valls, quan una dona va ser seguida per un desconegut amb el seu vehicle, i posteriorment un altre cas a les Terres de l’Ebre, on el detingut va intentar aconseguir favors sexuals per part d’una prostituta fent-se passar per policia. En aquest sentit, s’ha pogut constatar que en alguns casos recents, el detingut havia induït la víctima a prostituir-se amb l’objectiu d’intercanviar amb ella diners per favors sexuals.

La investigació continua oberta davant la possibilitat que es puguin acreditar nous casos relacionats amb la mateixa persona detinguda. És un home de 33 anys, nacionalitat espanyola i veí de Constantí, on va ser detingut. Se li atribueixen tres delictes de detenció il·legal, set d’usurpació de funcions públiques, un d’inducció a la prostitució, un contra la llibertat sexual i d’exhibicionisme.

Redacció

 

Constantí se suma al dol oficial per les víctimes de la Covid-19

Ajuntament de Constantí

L’Ajuntament de Constantí se suma al dol oficial decretat a tot l’estat i aquest dimecres 27 de maig, a les 12 h del migdia, es farà un minut de silenci davant de la casa de la vila per totes les víctimes de la COVID-19.

Des de l»Ajuntament de Constantí ens volem sumar així al dol oficial decretat a tot el país en memòria de les víctimes d’aquesta pandèmia. Amb aquest moment solemne volem participar d’aquesta mostra de dol i de respecte cap a totes les víctimes i els seus familiars.

Fem una crida a que ens acompanyeu, respectant les mesures de seguretat i l’ús de mascareta.

 

Finalitza la 2a Fase del servei d’instal·lació de càmeres de videovigilància a Constantí

L’Ajuntament de Constantí, a través de la regidoria de Seguretat, Protecció Civil i Mobilitat, ha informat que ja ha finalitzat la 2a fase de la instal·lació de càmeres de videovigilància als carrers del municipi.

Si en una primera fase ja es va instal·lar una càmera al carrer Major (àrea Ajuntament), i 3 càmeres al carrer dels Horts cruïlla amb c/Jaume I, en aquesta 2a fase s’han incorporat al servei de videovigilància 3 noves càmeres ubicades al carrer Barcelona.

En total són 7 càmeres de videovigilància repartides en 3 zones del municipi, integrades amb la infraestructura informàtica corporativa de l’Ajuntament, que connecta a través de fibra òptica diversos edificis municipals: Ajuntament, Policia Local, Ràdio i Pavelló poliesportiu. Preparades per la gravació d’imatges les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any, el seguiment es fa des de la sala de control de les dependències policials i amb estricte compliment de les mesures establertes per llei.

L’objectiu d’aquesta instal·lació és millorar la gestió del trànsit, controlar la venda ambulant il·legal, prevenir conductes delictives i garantir la seguretat de les persones. En definitiva, fer de Constantí un municipi més segur.

Constantí torna a col·laborar amb Trànsit per millorar la seguretat al municipi

Foto: Cedida

L’Ajuntament de Constantí i el Servei Català de Trànsit han ampliat la seva col·laboració en el marc del desenvolupament del Pla Local de Seguretat Viària al municipi. Amb l’objectiu de millorar la seguretat viària al casc urbà i al Polígon Industrial, l’any 2014 es plantejava la necessitat d’elaborar un Pla Local de Seguretat Viària mitjançant un conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Constantí i el Servei Català de Trànsit, que tingués en compte els trets bàsics i característics del municipi.

En el marc d’aquesta col·laboració entre Ajuntament i Servei Català de Trànsit, s’ha decidit ampliar aquest Pla Local de Seguretat Viària per un període de 4 anys més.

En aquest Pla Local de Seguretat Viària es recullen i analitzen dades sobre la problemàtica viària del municipi i s’elaboren propostes adequades per tal de resoldre’n les causes. Això es traduiex en una sèrie d’actuacions que tenen com a finalitat la reducció de l’accidentalitat i prevenció de sinistres a l’espai urbà, ès a dir, fer de Constantí un municipi més segur.

Al llarg de tots aquests anys s’ha treballat en diferents actuacions sobre la via pública i en la formació d’educació viària en l’àmbit escolar, seguint les recomanacions d’aquest Pla Local de Seguretat Viària, el que ha portat a millorar notablement els resultats d’accidentalitat al terme municipal, tot i el considerable augment de vehicles i població al territori.

La Policia Local de Constantí alerta de la possible estafa d’empreses de desinfecció d’habitatges

Imatge de la Policia Local de Constantí. Foto: Cedida

La Policia Local de Constantí ha comunicat que darrerament s’estan rebent diverses trucades de veïns i veïnes de la població els quals informen que han rebut trucades telefòniques d’empreses que, suposadament, es dediquen a la desinfecció dels habitatges aprofitant la crisi sanitària de la COVID-19.

Per evitar ser víctima d’aquestes possibles estafes, es recomana que abans de permetre l’entrada d’aquestes empreses al seu domicili, la ciutadania es posi en contacte amb la Policia Local a través del telèfon 977 52 40 01 per tal de comprovar la legalitat del servei així com de l’empresa en qüestió.

 

Constantí fa sessions online sobre seguretat pirotècnica a alumes de 5è i 6è

L’Associació Amics de la Colla C.O.C.A i la Policia Local de Constantí fan sessions online. Foto: Cedida

Com ja ha estat habitual al llarg d’aquests últims cursos, l’Associació d’Amics de la Colla C.O.C.A i la Policia Local de Constantí realitzaran sessions informatives sobre seguretat en màteria de pirotècnia als alumnes de 5è i 6è de les escoles Mn. Ramon Bergadà i Centcelles.

L’objectiu d’aquestes sessions es basa en aportar informació bàsica sobre les imprescindibles mesures de seguretat i l’ús responsable dels petards, bengales, etc.. Les circumstàncies excepcionals i el tancament de les escoles a causa de la crisi sanitària per la Covid-19 ha fet que aquest any aquestes sessions informatives no puguin ser presencials, i es realitzin a través de les eines digitals de cadascuna de les escoles.

Les sessions s’han iniciat aquest dilluns 18 de maig, i continuaran demà dimarts dia 19 i el pròxim dimarts dia 26 de maig. Aquestes sessions, organitzades per la direcció de cada centre, seran moderades pels mateixos tutors de les escoles del municipi.

Des de l’Associació d’Amics de la Colla C.O.C.A s’ha volgut manifestar el suport a tots els col·lectius de la cultura popular, i especialment a les empreses del sector de la pirotècnia, molt afectat per la crisi de coronavirus i per la suspensió de festes com Sant Joan.

 

Una aturada no programada a Dow provoca l’activació de la torxa

Imatge de la torxa de Dow al polígon nord. Foto: Twitter Ajuntament de Constantí

Fa només uns minuts i degut a un contratemps en el subministrament elèctric, que ha deixat sense energia les instal·lacions de Dow al polígon Nord, s’ha produït una aturada no programada de l’àrea d’hidrocarburs.

En conseqüència, Dow està fent un ús intermitent de la torxa. Cal recordar que les torxes del complex industrial formen part dels sistemes i elements de seguretat de les plantes de producció, i és habitual que funcionin durant els processos d’anomalies de procés, fins al restabliment de la situació de normalitat.

L’anomalia produïda ‘no suposa cap risc per a la població’, així com tampoc ha comportat ‘cap problema de seguretat per al personal de Dow’, informa la companyia.

 

Constantí tancarà el carrer Major al trànsit de vehicles durant els caps de setmana de maig

Imatge del carrer Major. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Constantí ha informat que, una vegada valorats tots els aspectes de mobilitat i seguretat viària, a partir d’aquest cap de setmana i durant la resta de caps de setmana del mes de maig es tancarà provisionalment el carrer Major al trànsit de vehicles. La mesura que implementarà l’Ajuntament comportarà la peatonalització del tram superior del carrer Major (des de la cruïlla amb el carrer Sant Pere fins al carrer Sant Vicenç).

D’aquesta manera, es permetrà l’ampliació de les terrasses dels bars i establiments públics que necessitin més espai per col·locar taules i cadires sempre que s’adoptin les mesures de seguretat i distanciament social establertes en la nova normativa de sanitat (Ordre SND 399/2020, de 9 de maig). Cal tenir present que, com estableix la normativa durant aquesta Fase 1 del desconfinament, en cap cas no es podrà superar el 50% de les taules permeses a l’any immediatament anterior en base a la corresponent llicència municipal.

Es tracta d’una nova mesura municipal adreçada als bars i establiments que vegin reduïda la seva capacitat d’acollir clients mentre duri la fase de desescalada programada pel govern.

A més, aquesta mesura permetrà que els ciutadans i ciutadanes que surtin a passejar o a fer exercici durant les franges horàries permeses, puguin respectar amb més facilitat les distàncies de seguretat.

Aquesta iniciativa, que en funció de la seva acceptació es podria mantenir durant els propers mesos, es podrà fer extensiva a altres zones del nucli urbà un cop s’estudiï i es valori des d’una perspectiva de mobilitat i seguretat vial.

Constantí reprèn l’activitat dels òrgans col·legiats amb una Junta de Govern

Foto: Cedida

Després de la suspensió temporal dels òrgans col·legiats del consistori amb motiu de la declaració d’Estat d’alarma per la Covid-19, l’Ajuntament de Constantí ha celebrat aquest dimecres 13 de maig una Junta de Govern Local Extraordinària, la primera des que va començar la crisi sanitària. La sessió s’ha celebrat de manera presencial a la Sala de Plens del consistori, amb el compliment de totes les mesures de seguretat i higiene per part de tots els membres de la corporació assistents.

Durant aquesta Junta de Govern Local s’ha aprovat la llicència urbanística per a la construcció d’un magatzem al Polígon Industrial de Constantí, sol·licitat per l’empresa AFEPASA (Azufrera y Fertilizantes Pallarés S.A). L’empresa, té previst construir una nova planta de 5.000 metres quadrats al seu centre de producció a Constantí, que s’uniran als 15.000 m2 que ocupen avui les seves instal·lacions. Aquesta nova planta permetrà la fabricació de bioestimulants destinats a usos agrícoles i la creació de nous llocs de treball

D’altra banda, durant la sessió també s’ha aprovat un conveni de col·laboració amb el Servei Català de Trànsit en matèria de seguretat viària al municipi. A través d’aquest conveni marc s’estableix una col·laboració continuada entre el Servei Català de Trànsit i l’Ajuntament de Constantí, amb la finalitat de desenvolupar accions concretes en matèria de trànsit per augmentar i millorar la seguretat viària al municipi.

Finalment, s’han aprovat convenis amb el Consorci de Normalització Lingüística per a desenvolupar actuacions d’acolliment lingüístic al municipi que permetin la formació i la integració social de les persones nouvingudes; i un conveni amb la Universitat Rovira i Virgili per tal de desenvolupar al municipi projectes del Programa d’Aprenentatge Servei de la URV, amb l’objectiu de promoure la formació integral dels estudiants universitaris.

 

Constantí se suma a la celebració del Dia Internacional contra l’Homòfòbia

El 17 de maig se celebra el Dia Internacional contra l’Homofòbia, i l’Ajuntament de Constantí se suma a la Declaració contra l’Homofòbia: la lesbofòbia, la gaifòbia, la bifòbia i la transfòbia. Des que el 1990, l’Organització Mundial de la Salut va eliminar l’homosexualitat de la llista de trastorns sexuals, es va adoptar la data del 17 de maig com a Dia Internacional de la lluita contra l’Homofòbia (lesbofòbia i gaifòbia), la bifòbia i la transfòbia. El Govern de la Generalitat de Catalunya, els ajuntaments i les institucions catalanes, el Consell Nacional LGBTI i les entitats s’adhereixen a aquesta jornada, que recorda que cal donar resposta a tota situació de discriminació, d’injustícia i de violència envers les persones per la seva identitat de gènere o les seves orientacions sexuals i afectives.

D’altra banda, des del Consell Comarcal del Tarragonès s’ofereix un servei d’atenció integral per l’LGBTI del Tarragonès (SAI). El SAI és un servei d’atenció integral a la diversitat afectiva, sexual i de gènere, que desenvolupa polítiques contra la discriminació per motiu d’identitat o expressió de gènere i orientació sexual. Aquest recurs es posa en funcionament amb l’objectiu de donar resposta a aquestes situacions de discriminació i també a qualsevol necessitat d’acompanyament, suport o informació que tingui la ciutadania de la comarca del Tarragonès en relació a la diversitat sexual i de gènere.

Constantí col·labora amb centres educatius en el repartiment de material educatiu

Repartiment de material educatiu del 3r Trimestre a les famílies. Foto: Cedida

Aquesta setmana, l’Ajuntament de Constantí ha iniciat el repartiment d’uns dossiers que inclouen material educatiu imprès a les famílies dels alumnes de les escoles Mn. Ramon Bergadà, Centcelles i l’Institut, que tenen dificultats per poder mantenir-se en contacte amb els centres educatius per les vies digitals. Diversos representants del consistori han acabat d’organitzar el material i el seu repartiment, que realitzen treballadors municipals de l’Ajuntament, voluntaris i voluntàries del municipi.
D’aquesta manera, es pot garantir que els alumnes amb dificultats per establir un canal de comunicació amb el seu centre puguin seguir l’activitat acadèmica corresponent al tercer trimestre amb total normalitat. Cal recordar que des de l’inici de l’estat d’alarma arran de la crisi sanitària, les escoles i l’Institut han anat compartint setmanalment a través dels espais web i blogs les tasques setmanals que els alumnes havien de realitzar.
Paralel·lament, i en col·laboració amb el Departament d’Ensenyament, s’han fet arribar a alumnes de les escoles i l’Institut dispositius amb connexió a Internet. En aquest cas, la prioritat ha estat per als alumnes que canvien d’etapa educativa, és a dir, els alumnes que estan cursant 6è de primària, 4t d’ESo i 2n de Batxillerat.

Aura i Turó organitzen un cicle de conferències en línia per a les famílies

Ferran Ramon Cortes. Foto: Cedida

Amb motiu del 50è aniversari que celebra Institució Familiar d’Educació, s’ha organitzat un cicle de conferències entre el 4 i el 15 de maig que ajudin a superar a les famílies la difícil situació que ens ha tocat viure.

#EducarEnTempsdeConfinament és el nom d’aquest cicle que ens porta a un grup d’experts en diferents matèries que parlaran d’allò que habitualment tracten aquestes escoles a les reunions trimestrals: família, educació, valors, hàbits, emocions, entusiasme, felicitat, resiliència, autonomia…

Entre els experts que ja han passat aquesta setmana pel canal de Youtube d’Institució cal anomenar a la periodista Eva Millet que va parlar de com sortir airosos del confinament; l’speaker i consultor Carlos Andreu va donar les claus per a la felicitat familiar en aquets temps que estem més hores junts.

La pedagoga Eva Bach, es va posar en el lloc dels alumnes i va parlar del confinament amb ulls d’infant i d’adolescent. L’experta en resiliència Reyes Rite va donar eines per gestionar l’adversitat i no morir en l’intent. La setmana la va tancar el professor José Martín Aguado que va parlar d’educar cap i cor amb llibres, sèries i música. Totes aquestes conferències estan penjades al Canal de Youtube i es poden veure en qualsevol moment. S’hi pot accedir des de la pàgina web https://webinar.institucio.org/

Aquesta setmana continuaran les xerrades amb l’especialista en comunicació interpersonal Ferran Ramon Cortes que dilluns dia 11 tractarà de com coneixe’ns millor per entendre’ns millor. Continuarà dimarts Maria Zalbidea, analista de tendències de C4E i experta en educació digital, que parlarà de com gestionar el benestar digital de la família durant el confinament. Dimecres el psicòleg i escriptor Pep Marí ens explicarà com ser només pares. L’expert en educació i família Juan José Javaloyes parlarà el dijous a les 7 h de “hijos, suegras y el resto de la familia en el amor”. I acabarem la setmana amb Fernando Sarráis, psiquiatra, psicòleg i escriptor que donarà consells per una vida més feliç.

El cementiri municipal de Constantí torna a obrir portes dimarts 12 de maig

Cementiri Municipal de Constantí. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Constantí informa que a partir d’aquest dimarts 12 de maig tornarà a obrir portes el cementiri municipal, una vegada el municipi ha entrat en la Fase 1 del procés de desconfinament decretada pel Ministeri de Sanitat.

El cementirI municipal obrirà les seves portes en l’horari habitual d’estiu (De l’1 d’abril al 30 de setembre): els dimarts i dijous de 17 a 19 hores de la tarda, i els dissabtes al matí de 9 a 13 hores.

S’establirà un protocol de seguretat, amb una persona controlant l’accés a la instal·lació. El cementiri ja ha estat netejat i desinfectat, i totes les persones que facin visites al cementiri hauran de complir les mesures de seguretat i d’higiene establertes per tal de prevenir la propagació de la Covid-19, respectant la distància mínima de seguretat i la higiene de mans, amb la necessitat que els usuaris i usuàries portin guants quan hagin de fer servir escales o entrin en contacte amb el material comú.

D’altra banda, s’estableix un límit màxim del 30 % de l’aforament a l’interior del recinte, tal i com marca la normativa. A més, es demana que no acudeixin aquelles persones de grups d’especial vulnerabilitat o que presentin símptomes.

 

Tots els centres educatius de Constantí realitzaran la preinscripció del 13 al 22 de maig

Escoles Centcelles, Mn. Ramon Bergadà, Institut, Llar d’Infants Gugu. Foto: Cedida

Del 13 al 22 de maig es podrà fer la preinscripció escolar a tots els centres educatius de Constantí, col·legis Mossèn Ramon Bergadà i Centcelles, Institut, i també durant aquest període es podrà realitzar la preinscripció a la Llar d’Infants Gugu. Un procés que aquest any, a causa de les circumstàncies extraordinàries per la covid-19, promou la preinscripció telemàtica i el tràmit es podrà fer online a través del portal web de cadascun dels centres.
Aquesta preinscripció telemàtica es podrà fer del 13 al 18 de maig, mitjançant el formulari que podreu trobar al web de cada centre i enviant la documentació necessària -escanejada o fotografiada- mitjançant un correu electrònic i fins tot es permetrà l’enviament per whatsapp.
Inscripció presencial
Aquelles famílies que no disposin dels mitjans per dur a terme el procediment telemàtic, disposen d’uns dies per poder lliurar les seves sol·licituds de forma presencial. La preinscripció presencial es podrà fer del 19 de maig al 22 de maig inclòs. Per a fer-ho, caldrà demanar cita prèvia al centre trucant per telèfon. Cada centre determinarà el seu horari d’atenció al públic, segons les necessitats. A causa del tancament de centres per la covid-19, enguany els centres educatius no han estat a temps de dur a terme la jornada de portes obertes. Atès que aquests només podran obrir per als tràmits administratius de preinscripció, no serà possible realitzar visites als centres.
Per fer la preinscripció presencial, en el dia i hora acordat, només podrà desplaçar-se al centre una persona de la família amb la recomanació de portar guants i mascaretes (No poden acudir les persones de grups d’especial vulnerabilitat o que presentin símptomes. En aquest cas, poden autoritzar per escrit a una altra persona a portar la sol·licitud i la documentació).
D’altra banda, s’estableix la neteja diària dels espais, la desinfecció i ventilació periòdica de les instal·lacions i totes les mesures de protecció, seguretat i higiene per part del personal de cadascun dels centres que faci l’atenció presencial.

Constantí disposa de l’única farmàcia amb ozonitzador de la demarcació

Imatgede l’ozonitzador. Foto: Cedida

El municipi de Constantí disposa de l’única farmàcia amb ozonitzador de la demarcació de Tarragona. Situada al carrer Barcelona, la farmàcia BCN10 compta amb un aparell generador d’ozó d’última generació amb la finalitat de garantir la màxima higienització dels espais ocupats per tots aquells i aquelles que es troben diariament dins
de l’establiment.

Conscients de la importància de garantir la seguretat davant del coronavirus, els responsables de la farmàcia BCN10 han realitzat una significativa inversió en l’adquisició d’un ozonitzador com a mètode de prevenció de riscos laborals davant del COVID-19, tan pels seus propis empleats com també pels clients.

El dispositiu utilitzat a la farmàcia BCN10 és el model King Ozono 15G. Aquest ozonitzador d’última tecnologia s’utilitza cada dia un cop finalitzat el servei. L’ozonitzador activa 15.000 micrograms per hora d’ozó a l’interior de la farmàcia realitzant una desinfecció total dels 180 metres quadrats d’espai d’exposició, taulell d’atenció al públic i magatzem. La gran utilitat d’aquest aparell específic en desinfecció està en que elimina el 99% del que són bacteris i microorganismes, incloent el coronavirus.

Víctor Rafecas, titular de la farmàcia BCN10 assegura que «el model que hem adquirit és d’impacte directe sobre els espais que més activitat tenen en el dia a dia laboral. Sempre l’utilitzem quan no hi ha ningú a la farmàcia» Rafecas també ha volgut destacar que «entenem aquesta inversió com un servei sanitari en benefici dels nostres treballadors i treballadores, i més estant a primera línia, i també per totes aquelles persones que venen cada dia a adquirir els seus productes farmacèutics i que confien en nosaltres».

 

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies