.

Entrada del Crist a la plaça de la Sang. Foto: Tots21

Reus ha emmudit a les tres de la tarda d’aquest Divendres Sant amb l’entrada del Sant Crist de la Sang a la plaça del mateix nom per reviure, un any més, la cerimònia de les Tres Gràcies, quan la imatge del Crist era girada cara al públic, fent tres moviments, a dreta, centre i esquerra, perquè la ciutadania li expressés les tres gràcies. Milers de persones han seguit la processó, acompanyada d’un temps suau. Hi ha hagut algunes llàgrimes entre els assistents en aquest colpidor cerimonial tan reusenc.

Un cop complert el ritual i mentre la imatge del Crist entrava al Temple de la Sang se sentí el clàssic crit de ‘Visca Crist Rei!’, acompanyat d’un ampli ‘Visca!’ pronunciat pel públic com a resposta.

 

Culminava així, amb silenci absolut, recolliment i devoció l’acte més típicamet reusenc de la Setmana Santa. Cloïen la comitiva l’alcaldessa de Reus, Sadra Guaita, els regidors de l’Ajuntament; el president del Consell Comarcal del Baix Camp, Ernest Roigé, a més de l‘Arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, i els rectors de Reus.


Altres notícies:


Es parla que el fet de girar la imatge del Sant Crist de la Sang de cara al poble sembla que fou realitzat per primer cop el 1907. El portador d’aquell any era Josep Colom i Marca, qui abans d’entrar a l’església va deturar-se i es va girar de cara al poble perquè la gent present pogués demanar millor «les tres gràcies», tot responent de ben segur a una tradició que ja feia molts anys que els reusencs devien celebrar. L’any 1936, amb l’inici de la Guerra Civil, el Temple de la Sang i la imatge del Sant Crist, van ser incendiats, fet que va provocar la interrupció de l’acte de les Tres Gràcies fins a meitats de la dècada dels anys 1940.

Els Armats de la Sang i els penitents. Foto: Tots21

Les Tres Gràcies de Reus, però, inclouen les professons del migdia del Divendres Sant: la de l’Agonia i la de tornada o de les tres, la culminant, organitzades per la Reial Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist, així com la funció de l’Agonia o de les Set Paraules, que es fa entremig a la Prioral de Sant Pere i l’Acte final de les Tres Gràcies que té lloc just abans que la imatge entri de nou a l’església de la Sang.