.

.

TOTS 21

Imatge de la roda de premsa d’aquest matí. Foto: UP

Unió de Pagesos fa una crida al conjunt de la ciutadana que doni suport a les tractorades, convocades el pròxim dilluns dia 21 arreu del país per reclamar mesures urgents per a la pagesia. El sindicat demana que s’adhereixi a la protesta qui valori el producte de proximitat i la continuïtat d’una Catalunya agrícola, sobretot després d’haver-se evidenciat la importància del sector agrari durant la pandèmia. Segons el sindicat, els pagesos del Camp de Tarragona estan abocats a uns preus sota cost, especialment en el sector de la fruita seca, a més de patir greus robatoris en conreus de garrofes, així com l’amenaça de possibles projectes d’energies renovables. Des del sindicat es reitera que cal aprofitar fons no gastats per altres autonomies.

El sindicat reclama fer un bon ús dels nous ajuts de la Política Agrària Comuna (PAC) i també dels fons de recuperació econòmica per als sectors més afectats per les dificultats de distribució i per la caiguda de preus en origen, així com per les adversitats climàtiques. Al mateix temps, la ramaderia reclama actuacions pendents que la ordenin a Catalunya. En la defensa de l’espai agrari, el sindicat denuncia que el Govern tolera la depredació de les zones agrícoles amb el model d’implantació de les energies renovables.

El recorregut de la marxa lenta a Tarragona

La tractorada que recorrerà el Camp de Tarragona començarà a les onze del matí al Morel, a l’estació de servei de la rambla de Pau Casals. Anirà cap la carretera T-750, fins a la N-240, en direcció a Tarragona. A partir d’aquí, es dirigirà a la plaça Imperial Tàrraco, passant davant de la subdelegació del govern espanyol a Tarragona. Els pagesos enfilaran la Rambla Nova fins al Balcó del Mediterrani, i agafaran la sortida pel carrer de Sant Francesc per passar per davant de la delegació del Govern. Des d’allí, se seguirà per la Rambla Vella, l’avinguda d’Estanislau Figueres, l’avinguda Pau Casals, Font del Centenari, Rambla Nova, Plaça de la Imperial Tàrraco i sortida a la N-240, fins tornar al Morell.

Davant les dificultats de distribució i la caiguda de preus aquest 2020, el sindicat reclama, entre altres mesures urgents, tant al Ministeri com al Departament d’Agricultura, que utilitzin els fons del període transitori de la Política Agrària Comuna (PAC) i els fons de recuperació econòmica addicionals del Pla de Desenvolupament Rural (PDR) 2021-2022 per atendre els sectors afectats per les restriccions derivades de la lluita contra la pandèmia causada per la covid-19, i els que s’han vist afectats per circumstàncies excepcionals o per l’evolució del mercat. Si això no és suficient, proposa que aprovin ajuts extraordinaris de mínims per a la recuperació econòmica permesos per la Unió Europea.

El sindicat demana la correcció de l’aplicació injusta de la PAC a l’Estat i exigeix al govern espanyol, entre altres mesures, la modificació urgent de les normes i la legislació per establir la figura de l’agricultor actiu i pràctiques equivalents considerades com a pràctiques agrícoles beneficioses per al clima i el medi ambient perquè no sigui obligatori abandonar capacitat productiva. A més, demana la regulació de la venda a pèrdues i la posició de domini a la cadena alimentària i l’equiparació de les cotitzacions de la pagesia quan aquesta contracta treballadors per compte aliè.

Per una altra banda, Unió de Pagesos exigeix a la Generalitat que estengui a tots els sectors els preus sectorials de referència de l’Observatori Agroalimentari de Preus, així com el desplegament de la Llei d’espais agraris, i planteja quatre propostes per protegir el sòl agrari davant del model depredador d’implantació de les energies renovables, com ara la modificació de la llei d’urbanisme perquè es puguin implantar en polígons industrials no desenvolupats.

Pel que fa a la fruita seca, el sindicat reclama aquesta setmana que l’ajut a superfícies i la nova assegurança de l’avellaner s’incloguin als pressupostos estatals, demana mesures urgents contra els baixos preus d’ametlla, que han arribat a caure fins a un 85% en un any, i exigeix fer un seguiment de la traçabilitat de les garrofes per acabar amb els nombrosos robatoris.

ACN