.

El president de la Generalitat, Quim Torra, en una imatge d’arxiu. Foto: ACN

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha rebutjat la proposta “autonomista” del president espanyol, Pedro Sánchez, i ha reiterat que “l’únic” que podria fer canviar els resultats de l’1-O és “un nou referèndum”. “L’etapa dels estatuts no és una etapa passada, sinó passadíssima”, ha dit. En declaracions a la premsa des del cim del Puigsacalm, on ha pujat en record de presos i exiliats, Torra demanat continuar les mobilitzacions, especialment en previsió a la sentència contra els polítics que són a la presó. El president ha fet una crida a “l’esperit de l’1-O” i la “força del 3-O” per fer front a la sentència, i ha destacat que amb la mobilització d’aquest dissabte “s’ha fet el primer cim”.

En un ambient festiu, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha pujat aquest dissabte al cim del Puigsacalm, a cavall entre Osona i la Garrotxa. Ho ha fet acompanyat de 1.300 persones, que han volgut reivindicar la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats.

En declaracions a la premsa, des del cim, Torra ha rebutjat la proposta “autonomista” de Sánchez, i ha dit que “la fase dels estatuts la tenim superada”. “És una etapa no passada sinó passadíssima”, ha assegurat. En aquest sentit, ha recordat que “els catalans vam votar en un referèndum d’autodeterminació l’1-O i vam declarar políticament la independència el 27 d’octubre”, i ha avisat que “l’únic que pot bescanviar aquesta situació és un referèndum pactat i acordat”.

Torra ha fet aquestes declaracions després que diversos mitjans hagin apuntat que el president espanyol, Pedro Sánchez, té un pla en tres fases per a Catalunya que inclou una votació, però només per un major autogovern, no per la independència.

A dalt del Puigsacalm, l’escollit per Carles Puigdemont, Torra ha alliberat un xoriguer visiblement emocionat i ha dit que ho feia per la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats. El president ha assegurat que el poble català no s’aturarà fins que siguin lliures, i ha fet una crida a continuar les mobilitzacions en previsió a les sentències “ignominioses” amb “l’esperit de l’1-O i la força del 3-O”.

“No ens aturarem fins que ells siguin lliures i el nostre poble també”, ha dit. “Som capaços de fer els cims que ens proposem, fins i tot el cim de la República catalana, que és el nostre objectiu”, ha afegit, destacant la “solidaritat i la fraternitat” d’aquesta jornada “d’ascensions multitudinàries”.

Torra ha destacat que amb la mobilització d’aquest dissabte “s’ha fet el primer cim”, però ha avisat que, en les properes setmanes, cada dia “s’haurà de fer un nou cim”.

Durant l’acte, Anna Puigdemont ha llegit una carta escrita pel seu germà, Carles Puigdemont. En ella, l’expresident ha demanat als ciutadans “una mica més d’esforç” per arribar fins al final, i ha dit que allà “ens tornarem a trobar”. A la pujada al Puigsacalm hi ha participat també l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas.

600 Inscrits i 1.300 participants

A l’acte s’hi havien inscrit 600 persones que s’han trobat al Pavelló de la Vall d’en Bas (Garrotxa) a les vuit del matí. Després d’haver-se registrat, han pujat als catorze autobusos que hi havia preparats i s’han afegit a les 700 persones que han volgut participar sense haver-se registrat. Des de l’organització destaquen “l’enorme èxit” de la convocatòria.