TARRAGONA 21

Salou insta la Generalitat a ser proactiu per fer front a l’increment dels casos d’ocupacions a Catalunya

Imatge del plenari telemàtic d’aquest dimecres. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Salou, a través del plenari municipal realitzat de forma telemàtica, avui dimecres, 30 de setembre, ha instat el Govern de la Generalitat a elaborar un Pla Interdepartamental des de l’àmbit social, de seguretat i de justícia, per fer front a l’increment dels casos d’ocupacions a Catalunya; així com per pal·liar els problemes de convivència que comporten.

Es tracta d’una de les dues esmenes que l’equip de Govern ha proposat per afegir a la moció presentada pel grup de Ciutadans, relativa a les ocupacions il·legals d’habitatges.

Així mateix, la segona esmena de l’equip de Govern sol·licita al Govern la creació de la figura del fiscal especialitzat, el qual pugui dependre del de delinqüència organitzada o econòmica, per tal de poder agilitzar la resolució d’aquells casos vinculats amb grups criminals, immigració il·legal o blanqueig.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha assegurat que “des dels diferents àmbits competents de l’Ajuntament de Salou, treballem, per fer front, amb la major celeritat possible, a aquests casos d’ocupació il·legal d’habitatges, per tal de garantir la seguretat i benestar de la ciutadania salouenca”. I, per aquesta raó, “demanem als organismes supramunicipals que creïn eines que ens permetin actuar de forma més eficient i eficaç”, ha manifestat Granados.

L’equip de Govern també ha proposat que retiressin els primers 5 punts de la moció, perquè, com ha explicat el regidor de Seguretat Ciutadana, David González, ja s’estan aplicant, atès que la Policia Local de Salou hi treballa, des del 2018, amb un protocol específic per a la detecció i seguiment de pisos ocupats o susceptibles, i ho duu a terme en col·laboració amb associacions, administradors de finques, conserges i altres cossos de seguretat.

Es mantenen, per tant, els altres cinc punts darrers, que són els següents: Instar el Govern de la Generalitat a la retirada immediata del Decret Llei 1/2020 que modifica el Decret Llei 17/2019 aprovat en relació a les mesures urgents per millorar l’accés a l’habitatge; instar el Govern d’Espanya i a les Corts Generals a promoure totes les reformes legals que siguin necessàries per defensar la propietat privada, garantir la convivència i la seguretat ciutadana i lluitar contra l’okupació il·legal d’habitatges. Així com instar el Govern d’Espanya, a la fiscal general de l’Estat i al conseller d’Interior de la Generalitat a promoure i executar la instrucció a través de la qual s’habilita i es dona la màxima seguretat jurídica a les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat, sempre que hi hagi indicis raonables de la comissió de delictes.

Finalment, també instar el Govern d’Espanya a contemplar que el Fons Social d’Habitatges constituïts amb els habitatges de les entitats financeres passi a ser permanent, facilitant l’accés a l’habitatge als grups de població més vulnerables; i traslladar aquests acords a la Presidència de la Generalitat, als Grups parlamentaris representats al Parlament, a la Presidència de el Govern d’Espanya i a tots els grups parlamentaris representats al Congrés dels Diputats.

Així, la moció esmenada ha estat aprovada amb 17 vots a favor, dels grups municipals Sumem per Salou, PSC, C’s i PP; i amb els 4 vots en contra d’ERC.

D’altra banda, el ple municipal de Salou ha aprovat, unànimement, la renovació del conveni d’adhesió de la xarxa RESCAT per les radiocomunicacions d’emergències de Catalunya de la Policia Local de Salou.

Cal dir que la xarxa RESCAT és una xarxa de radiocomunicacions mòbils, creada mitjançant el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat de Catalunya, que dona servei de manera transversal a diferents col·lectius en l’àmbit de la seguretat i les emergències. La seva finalitat és facilitar la tasca de cadascun d’aquests col·lectius, augmentant-ne la seva eficàcia i eficiència, i permetent una millor coordinació entre ells.

Així mateix, s’ha aprovat, de forma unànime, la modificació puntual del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) referent a l’exclusió del sistema hidrogràfic del Sector-03 a raó de la Sentència 772 del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i l’alteració dels seus límits.

Redacció

 

Pere Granados afirma que la sentència ‘avala jurídicament’ el projecte de Hard Rock i reclama rapidesa a la Generalitat

Imatge d’arxiu de l’alcalde de Salou, Pere Granados. Foto: Ajuntament

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha negat aquest matí la major en una roda de premsa de valoració de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya sobre el futur de Hard Rock. El batlle ha considerat que el contingut de la ressolució judicial afecta exclusivament una part de l’anomenat sector 1 i que no només no posa en perill el projecte general, sinó que «l’avala jurídicament». Granados també ha reclamat rapidesa a la Generalitat a l’hora de redactar un nou Pla Director Urbanístic que reculli les consideracions del tribunal, ha carregat contra les plataformes «presumptament ecologistes» que van presentar el recurs ara estimat en part i ha fet públic un clam: «Ara només cal que els inversors de Hard Rock no es cansin. Davant d’aquests entrebancs sempre cap preocupar-se per quina serà la reacció», ha afefgit, sense voler entrar perquè «ho desconeixo» com pot repercutir un nou endarreriment en el cost final de l’operació. Per treure’n l’aigua clara «he demanat una reunió urgent del Centre Recreatiu i Turístic perquè cal que la Generalitat ens expliqui tots els detalls».

Les declaracions de Granados han estat la primera reacció oficial després dels titulars que van generar-se ahir en saber-se el nou entrebanc a una iniciativa emprsarial que semba maleïda. En roda de premsa convocada aquest mateix matí a l’ajuntament, l’alcalde ha assegurat que la sentència «només afecta als espais de zona verda i equipaments», que junts sumarien prop de 160.000 metres quadrats del milió de metres quadrats que confecciona el sector 1. «Per tant, el gruix del projecte queda avalat per la sentència» assegurava tot recordant que no es qüestiona l’ordenament del sòl destinat a jocs i hotels. Arribats a aquest punt Granados ha afirmat que «les màquines podran comenar a treballar d’aquí a un any» sempre i quan la Generalitat «comenci a treballar amb la modificació del Pla Director Urbanístic, que ja tenia previst fer de cara a millorar la mobilitat, de cara a reubicar aquests terrenys afectats» per la sentència.

Un dels arguments de titular deixats per Granados era que «Salou, i això és molt important perquè som un municipi turístic, no té cap zona qualificada de risc per la indústria química». Aquest ha estat precisament el nus gordià de la sentencia del TSCJ per reclamar un reordenament de la zona afectada. Un punt de partida per carregar contra «les plataformes que es diuen ecologistes» responsables del recurs perquè «costa d’entendre que no es preocupin pels nuclis habitats que estan molt més propers al sector químic. Sobre això no han dit res».

«Aquest projecte és clau per al futur de la Costa Daurada», ha etzibat sense embuts. «Generarà llocs de treball que permetran desestacionalitzar la temporada turística. Això es diu sostenibilitat laboral, perquè els contractes no seran de temporada. I No es pot anar en contra d’això en un context de crisi econòmica tan greu». El caràcter d’urgència ha servit també per justificar la petició de «responsabilitat al govern» de la Generalitat per «no generar impediments inútils». No cal oblidar que els republicans no han estat precisament partidària del projecte i que «el Pla Director ja es va haver de modificar a petició d’ERC. Apel·lo a la resonabilitat del Govern perquè aquest projecte no es perdi», ha reflexionat amb un harmonia que sonava d’avís per a navegants.

J.S.

El Govern treballa per adaptar el projecte de Hard Rock als requeriments del TSJC i afirma que «segueix endavant»

Plànol amb els usos del CRT de Vila-seca i Salou, amb una franja en vermell al centre on es preveu el complex de Hard Rock, i els sectors d’espais verds -en verd- i d’equipaments -en blau- a la dreta, tombats pel TSJC. Foto: Roger Segura

El Govern treballa per adaptar el Pla Director Urbanístic (PDU) on s’ha de construir el complex de Hard Rock a Vila-seca i Salou (Tarragonès) als requeriments del TSJC, que l’ha anul·lat parcialment en considerar que zones verdes, espais lliures i equipaments s’ubiquen en zona de risc químic. En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, la portaveu Meritxell Budó ha afirmat que el projecte «seguirà endavant amb els canvis, modificacions i millores que siguin necessàries «. D’altra banda, el Govern ha prorrogat dos mesos més el termini de compra dels terrenys, fins al 15 de desembre, a petició de l’empresa. Hard Rock, però, va demanar aquesta segona pròrroga fa dues setmanes, quan encara no es coneixia la resolució judicial.

La consellera de la Presidència ha confirmat que el Departament de Territori està analitzant la sentència i que es treballa per tal de modificar el Pla Director Urbanístic afectat, el del sector 1, tal com indica la sentència de la sala contenciosa –que alhora l’executiu recorrerà en cassació davant el Tribunal Suprem.

Malgrat tot, Budó ha insistit que la justícia ha reconegut la vigència del PDU i la seva utilitat pública, i que només ha anul·lat l’ordenació referent als espais lliures i equipaments sota l’àrea de risc químic, tot i que durant la tramitació «hi havia tots els informes favorables». «El projecte segueix endavant; no hi ha res ni ningú que hagi dit que no hagi de seguir endavant», ha subratllat.

Segona pròrroga per a la compravenda dels terrenys

En paral·lel, el Govern ha concedit una segona pròrroga a l’empresa per a la compra dels terrenys. El termini de la primera pròrroga vencia tot just dilluns que ve, 5 d’octubre, però la multinacional va sol·licitar un nou perllongament el 15 de setembre i el Govern l’hi ha concedit.

Tal com ja va fer al maig, quan va demanar la primera pròrroga, Hard Rock ha justificat la petició atès l’impacte econòmic que la pandèmia internacional derivada de la covid-19 està ocasionant a aquesta companyia i a les seves filials a tot el món.

Ara el termini establert per a la compravenda acaba el 15 de desembre. A més, el Govern ha autoritzat l’Incasòl a negociar els imports de les quantitats ajornades fixades en el contracte i a revisar les garanties ordinàries.

Una operació de 120 MEUR a tres bandes

Cal recordar que el contracte preveu una operació a tres bandes entre Criteria -el hòlding d’inversions de la Caixa que ostenta la propietat dels terrenys-, l’Incasòl i, en darrera instància, la promotora Hard Rock.

En el moment de formalitzar-se el contracte de compravenda, ara com a molt el 15 de desembre la multinacional nord-americana només abonarà el 20% de la factura -24 MEUR més IVA-. El 70% de l’operació -84 MEUR- el pagarà quan es faci la publicació definitiva dels plans de millora urbana (PMU) al DOGC i, el 10% restant -12 MEUR-, quan es faci la reparcel·lació.

Segons el contracte, l’empresa es reserva durant 10 anys l’opció de vendre l’espai per 120 MEUR i la Generalitat tindria l’obligació de recomprar-lo. Tot plegat està subjecte a diverses clàusules: que una sentència declari nul·la o retalli el redactat final del PDU -tal com ha ocorregut ara per part del TSJC-, que Hard Rock no arribi a adquirir la llicència per al casino, que es redueixi l’edificabilitat del sector o que no es compleixin les dates d’aprovació i construcció proposades.

Roger Segura

 

Aturem BCN World i el GEPEC demanen al Govern que desisteixi definitivament del projecte al CRT de Vila-seca i Salou

Camps agrícoles on està previst el Centre Recreatiu i Turístic (CRT) de Vila-seca i Salou i, al fons, muntanyes russes del parc d’atraccions PortAventura,. Foto: Núria Torres

L’assemblea Aturem BCN World i l’entitat ecologista GEPEC-EdC han celebrat aquest dimarts com una «victòria» que el TSJC hagi estimat parcialment el recurs contenciós administratiu que van presentar contra el Pla Director Urbanístic (PDU) de BCN World -ara Hard Rock- i que s’ha resolt amb la nul·litat de part del sector per risc químic. En un comunicat, ambdues entitats assenyalen que la decisió comportarà «la més que possible cancel·lació» del contracte de compravenda dels terrenys entre la Caixa, l’Incasòl i Hard Rock, valorat en 120 MEUR, atès que nombroses clàusules de l’acord quedaven supeditades a la no existència d’una sentència contrària. Per tot plegat, els opositors demanen al Govern que «desisteixi definitivament» del projecte.

«Aquesta victòria és un pas més en el procés d’ensorrament d’aquest projecte fallit des de que va néixer», han manifestat Aturem BCN World i el GEPEC-EdC després que s’hagi conegut la sentència de la secció tercera de la Sala del Contenciós Administratiu del TSJC.

Segons destaquen les dues entitats, els magistrats han estimat els arguments pels quals havien denunciat que les zones verdes, espais lliures i equipaments públics previstos es situaven en zona de risc químic. «Aquest fet contravenia la jurisprudència i normativa sectorial per la qual en zones de risc és incompatible situar zones verdes i equipaments públics, doncs no és possible el gaudi i benestar d’aquest espai per part de les persones el gaudi de les persones», apunten.

L’assemblea i l’entitat ecologista constaten que, amb aquesta sentència, el tribunal declara la nul·litat de l’ordenació del Sector 1 (Complexos Turístics Integrats), que és el que concentra bona part de l’edificabilitat del Pla Director Urbanístic, el qual inclou els terrenys on estava previst el desenvolupament dels complexos recreatius, comercials i de casinos.

«Tot i que la sentència es pot recórrer al Tribunal Suprem en cassació, el principi de prevenció del risc a les persones ens permet confiar que els arguments esgrimits seran ratificats si intervé la segona instància jurisdiccional», subratllen.

ACN

 

Iceta insta el Govern a revisar el projecte de BCN World perquè pugui tirar endavant

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta; la portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados; i el diputat socialista al Congrés, Joan Ruiz, davant del Palau de Congressos de Tarragona. Foto: Roger Segura

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha instat el Govern a revisar el projecte de BCN World perquè compleixi la normativa després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hagi tombat el pla director urbanístic que ordenava l’espai. Iceta ha demanat que es tramiti correctament el macrocomplex lúdic i hoteler complint «de forma molt estricta els requeriment ambientals i de seguretat» que emanen de la resolució judicial. Considera també que el Govern ha de «garantir que no hi ha aportació de diner públic» en un projecte que, d’altra banda, assegura que suposaria «inversió, llocs de treball i esperança» que suposaria per al territori.

«El Govern fa anys que no fa les coses bé en aquest terreny tot i comptar amb el nostre suport», ha assegurat el dirigent socialista, tot apuntant que s’ha «perdut massa temps» en la materialització d’aquest projecte perquè l’executiu «no ha estat l’alçada» a l’hora de garantir-lo.

ACN

 

Cop a Hard Rock: el TSJC declara nul el pla urbanístic de BCN World

Façana del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Segons ha confirmat aquest vespre el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) a Tarragona21, la Secció 3ª de la Sala del Contenciós Administratiu ha declarat parcialment nul en sentència feta pública avui el Pla Director Urbanístic de reordenació de l’àmbit del centre recreatiu i turístic de Vila-seca i Salou.

La declaració de nul·litat ha afectat el Sector 1 de l’expressat Pla (Complex Turístic Integral), els usos principals del qual eren l’hoteler, el d’àrea de joc, el comercial i el d’oci. La sentència anul·la, per estimació de recurs, el BCN World Project, segons el TSJC.

La sentència respon a un contenciós presentat pel grup ecologista Gepec, del Camp de Tarragona, i amb el suport de la Plataforma Aturem BCN World.

En zona química

L’expressat veredicte obeeix, segons el TSJC, «a que el Tribunal ha pogut constatar que els espais lliures previstos al Sector 1 no gaudien de la funcionalitat adequada. L’ús i gaudi general d’aquests espais es pretenia sotmetre a unes limitacions i a uns criteris de disseny destinats a restringir sensiblement llur destinació pròpia o natural, com podrien ser les de l’esbarjo o el lleure. I tot això, com a conseqüència de la inadequada ubicació de bona part del sòl esmentat en una zona de risc d’accidents greus, provinents de la indústria química».

En el seu escrit, els magistrats han estimat els arguments pels quals els demandants havien denunciat que les zones verdes, espais lliures i equipaments públics previstos es situaven en zona de risc químic. Aquest fet contravenia la jurisprudència i normativa sectorial per la qual en zones de risc és incompatible situar zones verdes i equipaments públics, doncs no és possible el gaudi i benestar d’aquest espai per part de les persones el gaudi de les persones.

Amb aquesta sentència, el tribunal declara la nul·litat de l’ordenació del Sector 1 (Complexos Turístics Integrats), que és el que concentra bona part de l’edificabilitat del Pla Director Urbanístic, el qual inclou els terrenys on estava previst el desenvolupament dels complexos recreatius, comercials i de casinos.

Segon el Gepec, ‘aquesta nul·litat comportarà la més que possible cancel·lació del contracte de compravenda dels terrenys entre la Caixa, INCASOL i Hard Rock, ja que nombroses clàusules del contracte quedaven supeditades a la no existència d’una sentència contrària’.

Tot i que la sentència es pot recorrer al Tribunal Suprem, ‘el principi de prevenció del risc a les persones ens permet confiar que els arguments
esgrimits seran ratificats si intervé la segona instància jurisdiccional’. ‘Aquesta victòria d’Aturem Bcn World i GEPEC-EdC és un pas més en el
procés d’ensorrament d’aquest projecte fallit des de que va néixer’, afirmen.

Per tot això, Aturem Bcn World i GEPEC-EdC demanen al Departament de Territori i Sostenibilitat que, ‘abans que es malbaratin més diners públics,
desisteixi definitivament d’aquest projecte’.

Reaccions

L’exdiputada cambrilenca d’ICV Hortènsia Grau, que va encarregar-se de la part que afecta la seguretat química en la presentació del contenciós, ha afirmat a Tarragona21 en una primera reacció abans d’abordara fons la sentència que ‘va ser una batalla personal en la que em vaig enfrascar, especialment quanta la seguretat química’. Grau ha mostrat la seva satisfacció tot i que vol esperar a conèixer en profunditat el text abans de pronunciar-se amb més amplitud.

Recurs de la Generalitat

La Generalitat recorrerà la sentència. El Departament de Territori i Sostenibilitat ha reaccionat a la sentència en un comunicat de premsa on afirma que «la sentència manté vigent l’esmentat Pla director urbanístic i que només estima parcialment el recurs presentat en qüestionar la funcionalitat dels espais lliures i dels equipaments públics del Sector 1, desestimant la resta de pretensions de la demanda».

Alhora assenyala que «davant l’estimació parcial del recurs esmentat, que declara la nul·litat de l’ordenació del Sector 1 continguda en Pla director urbanístic, els serveis jurídics estan valorant el seu contingut i presentaran un recurs de cassació».

Jordi Siré – Jaume Garcia

 

La campanya de donació de sang de Salou suma gairebé un centenar de persones

L’alcalde Pere Granados, donant habitual, valora positivament «la solidaritat de les persones que, amb un petit gest, però de gran generositat, pot arribar a salvar vides». Foto: Ajuntament

La campanya de donació de sang de Salou, que va tenir lloc ahir dilluns durant tot el dia al vestíbul de l’entrada del Teatre Auditori, va sumar gairebé un centenar de persones inscrites, la qual cosa significa que es van extreure 50 litres de sang i uns 7 litres de plasma.

L’organització de l’acte va anar a càrrec del Banc de Sang, amb la col·laboració de l’àrea de Sanitat i Salut Pública de l’Ajuntament de Salou.

L’alcalde Pere Granados, donant habitual de sang, valora positivament “la solidaritat de les persones que, amb un petit gest, però de gran generositat, pot arribar a salvar vides”.

Per la seva banda, la regidora de Sanitat i Salut Pública, Beatriz Morer, ha qualificat com de “molt bona, la predisposició que hi ha sempre a Salou, quan es tracta de donar sang, i això vol dir que la ciutadania té un esperit altruista”.

Finalment, la coordinadora de donació de sang del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre, la doctora Núria Vilanova, ha explicat que “el Banc de Sang compta amb reserves per a 8 dies, i amb aquesta donació de Salou podem contribuir a augmentar-les, ja que fan molta falta per poder abastir la donació de tots els hospitals que en necessiten”.

Per Vilanova, “no podem abaixar mai la guàrdia, perquè, diàriament, calen un miler de donacions” .

Es dona la circumstància que, quan acaba l’estiu, les reserves del Banc de Sang sempre disminueixen i per això es fa imprescindible una aportació extra.

Cal destacar, també, que en aquesta darrera campanya hi ha hagut més persones interessades en donar que altres vegades, tot i la pandèmia.

Durant la campanya de donació d’ahir dilluns es van seguir els protocols de seguretat i protecció de les persones donants i també dels professionals, i es van adoptar les mesures bàsiques d’higiene com: rentar-se les mans, fer servir un bolígraf d’un sol ús per emplenar el qüestionari; prendre el control de la temperatura corporal als donants, i l’ús de guants i mascareta.

Cal recordar que per ser donant en aquesta etapa de pandèmia cal reservar, sempre, cita prèvia, a través de: donarsang.gencat.cat

Redacció

 

Salou i l’Agència Tributària de Catalunya signen un conveni únic de col·laboració

El conveni únic té per objecte fixar les condicions i els temes de la col·laboració entre l’ATC i l’Ajuntament de Salou.

L’Ajuntament de Salou, a través de l’alcalde, Pere Granados, i l’Agència Tributària de Catalunya (ATC), a través de la seva presidenta, Marta Espasa, han signat un conveni únic de col·laboració que té com a objectiu millorar l’eficàcia i l’eficiència de la gestió pública, entesa en sentit ampli, i la prestació de serveis tributaris a la ciutadania, de conformitat amb els criteris de proximitat i de generació de mútua confiança.

El conveni únic té per objecte fixar les condicions i els temes de la col·laboració entre l’ATC i l’Ajuntament de Salou en un o en diversos àmbits d’actuació en matèria tributària, amb la finalitat d’incrementar l’eficàcia i l’eficiència de la gestió pública en l’aplicació dels tributs; facilitar l’ús conjunt de mitjans i serveis públics; i millorar la qualitat dels diversos serveis tributaris que es presten a la ciutadania.

Els àmbits d’actuació de la col·laboració objecte d’aquest conveni són: la recaptació en període executiu d’ingressos tributaris i altres ingressos de dret públic; i la formació en hisenda pública i en dret financer i tributari.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha definit el conveni com a “necessari, en la mesura que repercutirà en un millor servei a la ciutadania, pel que fa a la prestació de serveis tributaris”. A més, ha afegit que “l’Ajuntament també preveu implementar, en els propers anys, la finestreta única tributària, i l’intercanvi de dades amb transcendència tributària”, per la qual cosa «la vinculació amb l’Agència Tributària de Catalunya serà més estreta”.

Per la seva banda, el regidor de Gestió Econòmica, Yeray Moreno, ha assenyalat que “és necessari arribar a acords tant amb la Generalitat de Catalunya com amb el Govern d’Espanya per compartir sinergies i inquietuds, amb l’objectiu de poder oferir el millor servei a la ciutadania, ajustat a la realitat, en cada moment”.

Cal recordar que l’article 218.4 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya preceptua un nou marc relacionat en matèria tributària entre la Generalitat de Catalunya i els Governs locals que cal anar desenvolupant progressivament.

En aquest sentit, correspon als governs locals, en el marc que estableix la normativa reguladora del sistema tributari local, la competència per gestionar, recaptar i inspeccionar llurs tributs propis, sens perjudici que la puguin delegar a la Generalitat i que puguin participar en l’ATC.

Aquest conveni de col·laboració serà vigent i produirà efectes des de l’endemà de la seva signatura, sense que es pugui superar el termini de 4 anys des de la subscripció.

Redacció

 

Pere Granados aprofita el Dia Mundial del Turisme per destacar les millores i inversions fetes a Salou

El projecte “Salou Smart Turístic” presentat per l’Ajuntament va ser un dels seleccionats com a beneficiaris de la ‘Convocatòria de Destinacions Turístiques Intel·ligents’ de Red.es.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, amb motiu del Dia Mundial del Turisme 2020, que se celebra avui diumenge, dia 27 de setembre, ha fet una reflexió al voltant d’aquesta efemèride, tot dient que “entre tots, hem de treballar per reactivar el turisme, perquè comporta i representa els valors del respecte a la diversitat, la tolerància i la pau”. Així, segons ell, “l’activitat turística genera molts llocs de treball que hem de defensar, conservar i incrementar; economia, riquesa pels pobles i qualitat de vida per a les persones, que hem de fomentar amb un desenvolupament intel·ligent, responsable i sostenible”.

En aquest sentit “Salou treballa en la posada en marxa i execució de diferents plans, com ara el Pla Estratègic de Turisme, el programa de Destinació Turística Intel·ligent (DTI) i el programa Smart Salou, amb red.es, per tal de millorar la experiència dels visitants a la nostra destinació i la qualitat de vida dels residents”, ha assenyalat l’alcalde.

El Pla Estratègic de Turisme de Salou es fonamenta en criteris de: sostenibilitat, competitivitat, innovació, cohesió i responsabilitat.

L’objectiu d’aquest pla és establir els fonaments per definir un escenari prospectiu, amb la voluntat de mantenir la seva competitivitat turística i lideratge i afrontar els canvis socials i econòmics actuals d’una manera òptima per a la destinació.

Així mateix, el municipi impulsa un pla de treball per aconseguir la certificació de Destinació Turística Intel·ligent (DTI) amb 5 eixos: la governança, la innovació, la tecnologia, la sostenibilitat i l’accessibilitat.

En el camí cap a la transformació en una Smart City i Smart Destination, el full de ruta de l’Ajuntament de Salou possibilitarà la incorporació de nous serveis i elements a la ciutat, que significaran una millora de la gestió i de les prestacions de serveis; com per exemple, a nivell tecnològic, podem parlar de l’augment dels punts de càrrega de vehicles elèctrics; l’increment de webcams turístiques a les platges; o el desenvolupament d’una xarxa de sensors que possibiliti un millor coneixement de la mobilitat dels visitants. Dins de l’àmbit cultural, es generaran continguts digitals per potenciar les rutes definides (Salou 1900, Vila Romana de Barenys, i Poblat iber La Cella). També es crearà una aplicació mòbil dels serveis a nivell turístic, i s’instal·laran càmeres de lectura de matrícules a les entrades del municipi. S’implantarà una gestió monitoritzada d’un conjunt de zones enjardinades i la telegestió i canvi de les lluminàries actuals a tipus LED, que s’instal·laran al frontal del Passeig Jaume I, entre moltes altres.

El projecte “Salou Smart Turístic” presentat per l’Ajuntament de Salou va ser un dels seleccionats com a beneficiaris de la ‘Convocatòria de Destinacions Turístiques Intel·ligents’ de Red.es. El projecte compta amb 2.941.500 €, aportats en un 70% per Red.es (fons FEDER) i en un 30% per l’Ajuntament.

Redacció

 

Salou millorarà els accessos a l’extrem de ponent de la platja Llarga

Les actuacions municipals consistiran en netejar les roques i la baixada de les escales d’obra per tal de deixar la roca natural vista. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Salou millorarà els accessos a l’extrem de ponent de la platja Llarga de Salou. El consistori realitza aquesta actuació aprofitant la intervenció del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, consistent en col·locar una protecció amb una escullera de pedra que minimitzi l’efecte de la sortida canalitzada d’aigües de pluja, procedents de la part interior del cap de Salou, en aquest racó de la platja.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, que ahir divendres va realitzar una visita per tal de comprovar l’estat de les obres, manifesta que “aquesta actuació, feta a petició nostra per l’Estat, és necessària i beneficiosa per tal d’evitar l’erosió que provoca l’arrossegament de la sorra a causa de la força de les aigües pluvials que arriben des de l’interior del Cap”. Segons ha dit, “el que volem és que la sortida de pluvials tingui el menor impacte paisagístic i visual possible” i també que “la platja ofereixi un aspecte natural, i, sobretot, amb un accés més còmode per a les persones”.

Cal dir que les actuacions municipals consistiran en netejar les roques i la baixada de les escales d’obra per tal de deixar la roca natural vista. Es treurà, també, una part del mur que puja muntanya amunt, perquè, paisagísticament, no hi hagi tant d’impacte. Es modernitzaran les baranes i es farà un accés nou amb passarel·la de fusta per damunt de l’escullera que ha construït el Ministeri i passant, també, per damunt de la sortida de pluvials, per tal que l’arribada a la platja esdevingui el més naturalitzada possible, al costat de la mateixa duna, i que ofereixi un aspecte visual integrat amb l’entorn.

Després de la inversió realizada per Costes de l’Estat, l’actuació de l’Ajuntament a les obres d’adequació dels accessos tindrà un cost de 40.000 €, uns recursos que procedeixen de la partida pressupostària de manteniment de platges.

Recordem que la cala Llenguadets i la platja Llarga de Salou ja van ser objecte d’unes actuacions per part de l’Ajuntament fa alguns mesos, amb la regeneració de sorra i la reconstrucció de la duna, respectivament, ateses les conseqüències del temporal Glòria, uns treballs que van tenir un cost d’uns 150.000 €.

Redacció

 

El Teatre Auditori de Salou acull dilluns vinent una jornada de donació de sang

El Teatre Auditori de Salou (TAS) acollirà, el proper dilluns, 28 de setembre, una nova jornada de donació de sang i de plasma, organitzada pel Banc de Sang, amb la col·laboració de l’àrea de Sanitat i Salut Pública de l’Ajuntament de Salou. L’horari serà de 10 a 14 h, i de 17 a 21 h.

Caldrà reservar cita prèvia per poder accedir-hi, a través del web donarsang.gencat.cat/apuntat, per donar sang; o del web donarsang.gencat.cat/plasma, per donar plasma.

L’alcalde, Pere Granados, ha manifestat que “és a les nostres mans ajudar aquelles persones que necessiten aquestes donacions per poder millorar la seva qualitat de vida”. Així mateix, Granados ha fet una crida a la ciutadania “per demostrar la seva cara més solidària, una actitud proactiva i responsable en la situació que vivim actualment, on la salut de les persones és la nostra principal prioritat”.

Per la seva banda, la regidora de Sanitat i Salut Pública, Beatriz Morer, ha explicat que “Salou programa una nova cita per a la donació de sang, perquè, diàriament, en tots els centres de salut se salven vides, gràcies a la solidaritat i a la generositat de les persones, perquè el dia de demà poden ser ells i elles els que la necessitin”. L’edila, en nom de l’àrea, ha volgut animar els salouencs i les salouenques a “venir i ser un més en aquesta altruista donació”.

Per tal de garantir la protecció i salut de les persones donants i dels professionals, caldrà seguir les següents mesures: rentar-se les mans; fer servir un bolígraf d’un sol ús per emplenar el qüestionari, o, en cas de ser possible, portar-lo emplenat (es pot descarregar en aquest enllaç). El personal també prendrà la temperatura als donants; i serà imprescindible portar guants i mascareta.

Redacció

 

Amb la nova aplicació per aparcar a Salou els residents podran estacionar en zona blava il·limitadament per 5 cèntims l’hora

A partir de l’1 d’octubre, la targeta física deixarà de funcionar i, previ registre a través de l’aplicació, els usuaris podran començar a gaudir d’aquests avantatges. Foto: Ajuntament

Amb la propera posada en marxa de la nova aplicació mòbil Aparcar, l’Ajuntament crea una tarifa d’aparcament regulat, superreduïda, que beneficiarà els usuaris residents de tot l’any a Salou. La tarifa resident s’aplicarà a aquelles persones que paguen l’impost de vehicles de tracció mecànica al municipi de Salou.

D’aquesta manera, es podrà estacionar en qualsevol zona blava del municipi, durant tot l’any i de forma il·limitada, per una quantitat simbòlica de 5 cèntims l’hora, a més de gaudir d’una primera hora gratuïta.

Cal dir que l’Ajuntament de Salou ha simplificat la gestió de la zona blava amb una tecnologia que comparteix amb municipis com Reus, Cambrils, Tarragona i Valls; i que possibilitarà que l’usuari pagui només pel temps que utilitzi la plaça d’aparcament.

Aquest mètode tecnològic afavoreix el compliment de les mesures de protecció i seguretat per fer front a la COVID-19. Així, es redueix la mobilitat de les persones en el moment de fer els tràmits per sol·licitar la condició de resident, ja que el sistema disposa d’una base de dades de totes les matrícules donades d’alta al municipi, activant aquesta condició, de forma immediata. Cal dir que no caldrà renovar la condició de resident de forma anual.

Així mateix, aquesta App permetrà abonar l’import des del mateix vehicle, des de l’oficina, o des d’un establiment sense haver de desplaçar-se al parquímetre com ara, gràcies al sistema de geolocalització de l’aplicació, a través del qual l’usuari indicarà on ha estacionat el vehicle i marcarà l’inici i el final de l’estacionament.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha manifestat que “amb la implantació d’aquest nou sistema de regulació potenciem una millor i més ordenada mobilitat, facilitem l’aparcament als residents i l’activitat comercial, i donem un nou pas cap a l’objectiu d’un municipi sostenible i intel·ligent”.

Per la seva banda, el regidor de Serveis Generals i Noves Tecnologies, Jesús Barragán, ha assenyalat que “l’usuari resident a Salou ja no caldrà que pagui mai més la tarifa estàndard de 0,75 euros l’hora, com abans, quan esgotava la bossa d’hores limitada, perquè, a partir de l’1 d’octubre, aparcar en zona blava tindrà un preu simbòlic, per sempre”.

Així mateix, el regidor de Seguretat Ciutadana i Mobilitat, David González, ha indicat que “la gestió de la zona blava a Salou, un cop esgotat el contracte amb l’anterior empresa concessionària, ha passat a ser de gestió directa municipal des del passat 1 de setembre, amb personal propi i amb eines pròpies, i algunes de les primeres mesures, com la posada en marxa de l’aplicació Aparcar, ja es comencen a aplicar”.

L’aplicació Aparcar ja està disponible i es pot descarregar en els stores d’Android i iOS.

L’aplicació Aparcar per a les estacions de càrrega de vehicles elèctrics

L’Aplicació Aparcar també permetrà fer servir les estacions de càrrega de vehicles elèctrics, sense haver de sol·licitar a l’Ajuntament de Salou la targeta física existent.

A l’hora de fer servir l’aplicació a l’estació de càrrega, caldrà escanejar-hi el corresponent codi QR. L’estació s’activarà, permetent la càrrega.

Cal dir que aquest servei de càrrega de vehicles elèctrics no té cap cost per a l’usuari.

El partit CB Valls-Salou, de Lliga Catalana EBA, es jugarà amb públic però amb aforament limitat

El pavelló Joana Ballart de Valls.

El partit de Lliga Catalana d’equips EBA, que es jugarà al pavelló Joana Ballart el dissabte vinent a les 19:00h, es jugarà amb públic, però amb l’aforament limitat que marca la normativa. En el cas del pavelló Joana Ballart, a 240 persones. Cal destacar que el club està obligat a fer un control exhaustiu d’accés al pavelló que, recordem-ho, és de titularitat municipal.

Per poder assistir al partit és indispensable recollir la invitació, que serà nominal, a les oficines del club en horari de 18h a 20h durant el dijous i el divendres d’aquesta setmana. No es permetrà l’entrada a cap persona que no porti la invitació, a més a més, com marca la normativa vigent, és obligat de portar mascareta i respectar la distància entre els seients. Dins del recinte és important fer cas de les indicacions del personal del Patronat Municipal d’Esports i del CB Valls. Per a més informació cal trucar al telèfon 977 600 010 o enviar un correu electrònic a comunicacio@cbvalls.com.

Per evitar fer cues és important que el públic assisteixi al partit amb suficient antelació. El club subministrarà gel hidroalcohòlic i prendrà la temperatura a tothom abans d’entrar al recinte.

D’altra banda, cal destacar que aquesta temporada el CB Valls mantindrà l’entrada gratuïta en tots els partits dels seus equips.

Redacció

 

El carrer Carles Buïgas de Salou comença la seva reconversió en espai peatonal amb un cost de 2,3 MEUR assumits per l’Ajuntament

Fotografia de família dels responsables polítics i tècnic de l’obra. Foto: Tarragona21

Salou ha donat aquest dimecres el tret de sortida a la remodelació del carrer Carles Buïgas, artèria de la ciutat que passarà a ser peatonal -amb un paviment amb una única cota sense separació de voreres i calçada- en dues fases, de les quals la primera costa l’Ajuntament 2,3 milions d’euros finançats íntegrament amb recursos propis i sense imposar contribucions especials als veïns. Aquest tram inicial del projecte, que té previst culminar les obres el pròxim mes d’abril, canviarà la fesomia de 500 metres linials dels prop de 1.200 metres que té la totalitat del vial. La fase posterior i definitiva està a l’espera de l’evolució de la pandèmia i dels efectes que té sobre les arques municipals. Cal tenir en compte en aquest sentit que la reavaluació dels pressupostos municipals d’enguany el passat mes de juliol va deixar algunes de les inversions previstes en suspens.

Les obres han començat aquest matí i s’allargaran fins abril de l’any vinent. Foto: Tarragona 21

La inversió té dos arguments que l’expliquen, el polític i el tècnic. Pel que fa al primer, l’alcalde, Pere Granados, l’ha definit com «un pas decisiu i concret en la nostra intenció de fer de Salou una ciutat intel·ligent, amb espais sostenibles que permetran millorar la qualitat de vida tant dels veïns com dels turistes, que podran gaudir amb tranquil·litat de la zona i dinamitzar així el comerç». L’altra implica la canalització definitva de les aigues pluvials, una petició expressa dels veïns que ha estat atesa pel consistori, i la creació d’un únic nivell de vorera amb particularitats estètiques pròpies de la ciutat.

Com assenyalava l’alcalde, Pere Granados, en roda de premsa a peu d’obra, «és un projecte de ciutat» que encaixa dins dels esforços encaminats a un municipi smart i «sostenible» des del punt de vista urbà. Segons el batlle, «en aquest cas estem parlant de la recuperació d’un eix principal de la zona turística de Salou. La intenció és millorar la qualitat de vida dels residents (que han participat en el disseny del projecte), i convertir aquests espais públics en espais de convivència. Van en detriment dels vehicles però van a favor de les persones», així com en favor de la «dinamització del comerç» precisament per la suma de tots els factors.

Conceptualment aquesta intervenció, des del punt de vista dels vianants, lligarà amb la façana marítima. «Hem de tenir en compte que des d’aquesta fase del carrer Carles Buïgas es connecta directament amb el passeig Jaume I i arriba al passeig Miramar. I en un futur es preveu la creació de l’Eix Cívic on es troben ara les vies del tren. Per tant, això ens permet dedicar a les persones uns 75.000 metres quadrats d’espais públics».

Marc Montagut, regidor de Gestió de Territori i d’Habitatge, destacava «el canvi que hi haurà de tot l’enllumenat i del paviment, que serà permanent donant-li una configuració moderna i nova. A més hi haurà un canal de pluvials que recollirà totes les aigues i tots aquests punts transformaran aquesta zona». Des del punt de vista de trànsit, «només n’hi haurà per càrrega i descàrrega i els pàrkings de la zona. De moment no es canvia cap dels sentits dels carrers adjacents».

Carles Guilemany, enginyer de l’empresa TADEC S.L.P., explicava els detalls tècnics d’un projecte «ambiciós i en un carrer amb un dèficit important d’infraestructures i de pavimentació» que es preveu acabar a finals d’abrils per «evitar alteracions als comerciants en la campanya de setmana Santa». El gran problema ha solventar és la canalització de les aigues pluvials, «perquè recull tota la conca pluvial des del carrer Torremolinos de dalt de tot. S’ha dissenyat per això un calaix» de contenció «de dos metres d’amplada per metre i mig d’alçada que va a parar fins al carrer Saragossa, que és on es connecta. Executar un calaix com aquest no té cap problema si no fos pels serveis afectats, travessat de banda a banda per telefonia, electricitat i clavegueres», que ha obligat a demanar-ne informació a les respectives companyies que «sempre és a tipus indiciatiu. Ara ens trobem fent cates per localitzar-les».

Finalment, l’arquitecte Jordi Bergadà (un dels autors del projecte de remodelació) donava més detalls sobre la configuració definitiva. «Quan ens van adjudicar el concurs vam intentar convertir aquest espai, amb una centralitat molt cabdal, en un veritable saló. És a dir, trencar amb la idea de linialitat per fer-ne un espai-saló dedicat intensament al vianant. Una mena de perllongació del Parc Municipal que s’expandeix cap aquest carrer». Aquesta idea ha «determinat totes les actuacions del projecte. Des de l’elecció del paviment asfàltic sintètic que després de polit dona un bon acabat i que volem sigui singular» lligat a «la sorra de la platja. Recuperem en certa manera un lema del Maig del 68, que deia que sota les llambordes volíem tornar a trobar la platja», afirmava Bergadà.

A més, la resta de conceptes com un arbrat distribuït «no de manera tradicional sinó més moderna, que garantiran un bon ombratge del carrer», serviran per establir espais de contacte i descans per als vianants.

J.S.

 

Salou, a punt d’enllestir la nova aplicació per a mòbil per aparcar en zona blava 

Gràcies al sistema de geolocalització, l’app localitzarà el carrer on s’ha estacionat i la tarifa corresponent, en cada cas. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Salou està ultimant els detalls d’una nova aplicació per a telèfon mòbil que es diu Aparcar i que permetrà múltiples avantatges per als usuaris de Salou, que s’estalviaran d’anar fins al parquímetre i pagaran només pel temps real d’estacionament, indicant l’hora d’inici d’estada i l’hora final.

A més, gràcies al sistema de geolocalització, l’app localitzarà el carrer on s’ha estacionat i la tarifa corresponent, en cada cas.

L’usuari només s’haurà de registrar una vegada i ja podrà fer servir l’aplicació sempre que vulgui.

L’App també facilitarà l’ús d’estacions de càrrega de vehicles elèctrics.

El regidor de Seguretat Ciutadana i Mobilitat, David González, ha explicat que “estem treballant, encara, en aquesta nova aplicació que aportarà simplicitat i comoditat a l’usuari final”. L’edil ha assenyalat que “l’app tindrà efectivitat, també, per a altres municipis de l’entorn, com Reus, Cambrils i Tarragona”.

Redacció

 

Ciutadans (Cs) Salou reclama que es mantinguin les 150 hores gratuïtes d’aparcament que tenen els residents

El portaveu de Cs Pere Lluís Huguet es felicita per la resolució i destaca que "la Junta Electoral adverteix Pere Granados que, si manté aquestes pràctiques, li obriran un expedient sancionador"

Huguet demanarà a l’equip de govern que «rectifiqui» i que «no elimini aquestes targetes d’aparcament per a residents a partir de l’1 d’octubre». 

Ciutadans (Cs) Salou ha reclamat que es mantinguin les 150 hores gratuïtes anuals d’aparcament que tenen els residents del municipi. Així ho ha assegurat el portaveu del Grup Municipal de Cs Salou, Pere Lluís Huguet, després de la Comissió de Serveis Generals de l’Ajuntament celebrada aquest migdia. Huguet demanarà a l’equip de govern que «rectifiqui» i que «no elimini aquestes targetes d’aparcament per a residents a partir de l’1 d’octubre». «Des de Cs tenim clar que l’Ajuntament ha de donar suport al comerç local, molt afectat per la crisi de la COVID-19, i una de les maneres de fer-ho és amb una política d’aparcament que convidi a visitar Salou i a quedar-se al municipi», ha remarcat.

Pel que fa a la proposta plantejada per l’equip de govern durant la Comissió de Serveis d’implantar una tarifa de zona blava reduïda per a residents, Huguet ha destacat que «després d’una temporada desastrosa i un hivern incert, no és moment de fer pagar als salouencs per aparcar en determinats carrers» i ha assegurat que «eliminar les hores d’aparcament gratuïtes tindrà efectes negatius en el comerç i la restauració». Ha apuntat que «moltes de les grans superfícies comercials properes ofereixen aparcament gratuït i bonificat, cosa que fa imprescindible adoptar mesures per potenciar el comerç de proximitat».

Per últim, Huguet ha recordat que al mes de maig «Cs ja va demanar que la primera hora d’aparcament de zona blava fos gratuïta, tant per a residents com per a visitants, una mesura que l’equip de govern va rebutjar». «Ha passat l’estiu i veiem que molts comerços locals travessen una situació molt complicada». Per això, ha afegit que «Cs reclama una vegada més a l’equip de govern que impulsi mesures de suport als comerciants i restauradors locals».

Redacció

 

Tasta Salou maridarà tapes d’11 locals i vins de Raventòs Cordorniu cada dijous per fidelitzar una nova ruta gastronòmica fora de temporada d’estiu

Imatge de la roda de premsa d’aquest matí. Foto: Ajuntament

Rendició no entra dins del vocabulari de Salou. Per això ajuntament, l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de Salou (AEH) i Raventós Codorniu han unit forces per encetar, aquesta semana a partir del 24 de setembre, la ruta gastronómica Tasta Salou, on 11 establiments participants de la ciutat oferiran una degustació cada dijous amb copa de vi o cava, a un preu de 5 €.

La iniciativa ha estat presentada aquest matí en roda de premsa telemàtica. El representant de l’entitat empresarial nascuda fa any i mig a la capital de la Costa Daurada, José Félix, reconeixia haver passat la pitjor temporada d’estiu. Malgrat això, i sense buscar comparatives impossibles amb l’any passat, admetia haver «salvat» els mobles els mesos de juliol a l’agost malgrat la «mala mar. A partir d’ara s’ober la incertesa».

Joana Civit, en nom de Raventòs Codorniu, destacava com aquestes sinèrgies entre actors públics i privats permetran «fer bullir l’olla» del sector de la restauració «i ajudar a fidelitzar clients». Entre altres coses gràcies a la mecànica del passaport dels 11 restaurants, que un cop completat dona peu a entrar en promocions promogudes en les xarxes socials, així com al maridatge de la tapa «creativa i variada» de cada local participant amb una gamma de vins i caves «que ajuden a posar-la en valor». Civit parlava amb coneixement de causa perquè unes jornades similars dutes a terme a Tarragona sota la denominació Gastrodelirium estan posant el seu gra de sorra en la reactivació del sector de la restauració de la capital de la demarcació en l’època post-covid.

Per la seva banda, el regidor de Dinamització Econòmica de l’Ajuntament,, Hèctor Maiquez, confirmava la voluntat de mantenir l’agenda d’actes previstos juntament amb l’AEH en el calendari Food Experience ideat pel 2021 i l’alcalde, Pere Granados, situava aquesta nova ruta dins dels intents de consolidar la «desestacionalitzar l’oferta econòmica» salouenca lligant l’atractiu gastronòmic «amb el shooping i propostes per gaudir del nostre entorn com la del Camí de Ronda». Un pack que ajudaria a vendre visites no només al a gent de lterritori nsinó també al turisme català per passar a la ciutat un cap de setmana sencer fora de temporada d’estiu. Finalment, l’alcalde ha recordat que cal tenir una actitud responsable, de forma individual i col·lectiva, per tal de continuar sent un municipi net i segur de COVID-19.

Establiments participants

Tasta Salou s’allargarà fins al desembre, amb el parèntesi del període nadalenc, i, posteriorment, reprenent l’activitat a principis d’any. Els establiments participants al ‘Tasta Salou’ són: Restaurant Cook & Travel; El Totxo Taverna; Boquet Restaurant; Malapecora Restaurant; Dos G Bar Restaurant Lounge; Braseria l’Estació; Restaurante La Taverna; Sushi Kai Salou; Lunattic Salou; Rock & Grill; i El Trasto Taberna. Durant tot l’any, s’aniran afegint nous establiments a la iniciativa.

D’altra banda, l’organització ha creat un vídeo promocional que podeu visualitzar en aquest enllaç i que es promocionarà a través de les xarxes socials de Salou Food Experience, AEHT i ‘Tasta Salou’, entre altres.

Els establiments participants, les propostes gastronòmiques setmanals, l’actualitat i les novetats de ‘Tasta Salou’ es podran consultar a la pàgina de Facebook i a Instagram @tastasalou, que s’han creat, especialment, per a l’ocasió.

Així, cada setmana es compartiran les degustacions dels restaurants i també els diversos concursos i promocions que es duran a terme, com el sorteig mensual de passaports VIP o l’obsequi d’una ampolla de cava Parxet Brut Nature per a aquelles persones que completin el passaport amb la marca dels onze establiments.

J.S.

 

Fins a 25 grups de 19 centres educatius del Camp de Tarragona obligats a fer quarantena per culpa de la Covid

Imatge d’arxiu de l’Escola Elisabeth de Salou.

En una setmana escolar que es preveu complicada després del primer cap de setmana un cop reiniciades les classes, la factura deixada per la incidència de la Covid-19 al sistema educatiu del Camp de Tarragona puja de forma exponencial. Fins a 25 grups d’un total de 19 centres educatius es troben obligats a fer quarentena.

Entre les novetats d’aquest dilluns es troba l’escola Elisabeth de Salou ha comunicat un positiu entre els alumnes d’un grup de tercer d’ESO. Segons ha avançat el Diari Més, els membres de l’aula afectada han estat convocats per fer-se la PCR durant aquest matí de dilluns a l’escola i després marxaran als seus domicilis per fer la quarantena. A més, des del departament d’Educació s’han confirmat com afectats l’Institut Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils (2 grups confinats); l’Escola Rosa Sensat (dos grups) i l’Institut Baix Camp (un) de Reus i el Col·legi Claret de Valls (un).

Cal recordar que diumenge passat es coneixia que dos alumnes del Col·legi Santa Teresa de Jesús de Tarragona, les Teresianes, han donat positiu per Covid-19, segons va informar Diari de Tarragona. Els contagiats són un alumne de 5è de primària i un altre de l’aula SIEI (Suport Intensiu per a l’Escolarització Inclusiva).

Redacció

 

Salou se suma al Dia Mundial de l’Alzheimer

L’Ajuntament il·luminarà, de color lila, la façana del Consistori. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Salou se suma aquest proper dilluns, 21 de setembre, al Dia Mundial de l’Alzheimer, il·luminant, de color lila, la façana del Consistori, al vespre, i durant tota la nit.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha posat en valor “la necessitat de conscienciar la ciutadania i donar visibilitat a aquesta malaltia, que no només afecta les persones que la pateixen, sinó també els seus cuidadors i familiars que en viuen, de ben a prop, les conseqüències”. Així mateix, ha assegurat Granados que “hem d’unir esforços per brindar a totes les persones que conviuen amb la malaltia una millor qualitat de vida, en totes les fases del seu desenvolupament”.

Per la seva banda, la regidora de Sanitat i Salut Pública, Beatriz Morer, ha explicat que “ajudem a lluitar contra una malaltia que afecta més de quatre milions i mig de persones a Espanya, sent considerada l’epidèmia del segle XXI, agreujada, enguany, per la pandèmia de la COVID-19, empitjorant la qualitat de vida tant de pacients com dels seus cuidadors, que s’han quedat sense accés als centres ni a teràpies farmacològiques que alentien l’avenç de la malaltia, fet que agreuja, encara més, les conseqüències de la demència”.

El 21 de setembre, la Confederación Española de Alzheimer (CEAFA), les Federacions i Associacions membres, y les 200.000 famílies a les què representa, commemora el Dia Mundial de l’Alzheimer, un esdeveniment instituït per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i afavorit per Alzheimer’s Disease International (ADI) l’any 1994.

El lema triat per CEAFA, enguany, és “La Dependencia fuera de la Ley”, centrant les seves reivindicacions en la Llei de Promoció de l’Autonomia Personal i Atenció a les persones en situació de dependència; en com afecta el col·lectiu i en quins aspectes específics s’han d’articular mesures que millorin l’atenció a les persones amb Alzheimer i altres demències (binomi pacient – persona cuidadora) i no es quedin fora de l’aplicació correcta i equitativa d’aquesta Llei.

Tallers cognitius a Salou

L’Associació de Familiars d’Alzheimer (AFA) Torre Vella de Salou posa en marxa, aquest proper dilluns, 21 de setembre, l’àrea ‘Respir’, a l’espai del Jardí Botànic, on es realitzaran diversos tallers cognitius per a persones amb deteriorament neurodegeneratiu, impartits pels professionals qualificats de l’entitat, com psicòlegs/es, fisioterapeutes i gerocultors/es: des de tallers de memòria, musicoteràpia, motricitat, laborteràpia; i fins a jocs de taula, hort, i activitats de lectura i comprensió. L’horari dels tallers serà de dilluns a divendres, de 9 h a 13 h, i de 15 h a 18 h.

També es realitzaran tallers amb el Grup d’Ajuda Mutua (GAM) de l’associació, a la Sala Ramon Llull del Centre Cívic de Salou; així com tests per a la prevenció o detecció precoç de malalties neurodegeneratives, dins del programa de l’entitat “Cuida el teu cervell”, adreçat a persones majors de 55 anys. Aquests tallers i xerrades van a càrrec de la psicòloga d’AFA Torre Vella.

L’entitat salouenca també realitza, durant l’any, presentacions de llibres; i xerrades per a cuidadors no professionals, a càrrec de tècnics de diferents àmbits, i enfocant els problemes del dia a dia.

Tanmateix, cal dir que AFA Torre Vella tenia previst realitzar el I Congrés Internacional “El universo del cuidador de personas dependientes y mayores”, però, per motius de mesures de la COVID-19, ha quedat ajornat, fins a nova ordre.

Cal recordar que l’Associació Familiars d’Alzheimer Torre Vella va ser creada al novembre de 2019. Els inicis del servei es van dur a terme a la Sala Ramon Llull del Centre Cívic. Actualment, l’entitat, presidida per Carmen Barros, ha obtingut cessió d’espai al Jardí Botànic.

 

El Patronat de Turisme posa en marxa el nou concurs #CamiRondaSalou2020 a les xarxes socials

Els usuaris han de publicar fotografies on s’identifiqui clarament el sender o que hagin estat realitzades des d’aquest mateix indret.

El Patronat Municipal de Turisme de Salou posa en marxa avui divendres, 18 de setembre, el nou concurs #CamiRondaSalou2020, a través de les xarxes socials.

La activitat consisteix en publicar fotografies on s’identifiqui clarament el sender o que hagin estat realitzades des d’aquest mateix indret. Les instantànies caldrà publicar-les a Instagram, amb l’etiqueta #CamiRondaSalou2020; o pujar-les com a comentaris a la publicació dissenyada pel concurs al Facebook de VisitSalou.

El guanyador/a s’endurà un dinar per a 2 persones al restaurant Hoyo-19 de Lumine Lakes i una visita als camps del Club de Golf Lumine.

L’alcalde de Salou i president del Patronat Municipal de Turisme, Pere Granados, ha assenyalat que “la nostra voluntat amb aquest concurs és fer partícip la ciutadania a l’hora de donar a conèixer la bellesa paisatgística del nostre Camí de Ronda i de l’entorn natural del Cap Salou”.

A més, cal que els perfils d’Instagram dels participants siguin públics. Cada persona pot pujar tantes fotografies com vulgui, però ha de ser l’autor/a material de l’obra, que ha de ser l’original i comptar amb el consentiment de les persones que hi apareguin en ella, especialment, en el cas que siguin menors d’edat.

Les fotografies han de presentar una qualitat mínima, tot i que poden haver estat capturades amb qualsevol dispositiu: càmera digital, càmera analògica, telèfon mòbil, etc. Així mateix, aquestes han de seguir la temàtica del concurs (el Camí de Ronda de Salou). El Patronat de Turisme es reserva el dret a no acceptar qualsevol fotografia que no compleixi amb aquests requisits mínims.

S’acceptaran a concursar les fotografies fetes i etiquetades des d’avui, 18 de setembre, a les 10 h, i fins a l’1 d’octubre de 2020, a les 22 h.

Un jurat format per tècnics del Patronat Municipal de Turisme de Salou seleccionarà 1 fotografia guanyadora el divendres, 2 d’octubre del 2020. El veredicte i la imatge guanyadora es publicarà a les xarxes socials de VisitSalou el mateix 2 d’octubre, a partir de les 10 h.

En el cas que el sistema d’etiquetes tingui un funcionament irregular a Instagram i alguna fotografia no aparegui al fil de l’etiqueta, l’organització no se’n farà responsable.

Cal dir que el Patronat Municipal de Turisme de Salou es reserva el dret a reproduir qualsevol de les fotografies publicades durant el període de promoció del concurs, que podran adaptar-se tecnològicament i adequar-se al format idoni per a la seva publicació. També es reserva el dret de modificar les bases o a cancel·lar el concurs, sempre que es detecti un comportament irregular.

La fotografia guanyadora quedarà en propietat del seu autor/a, però podrà ser utilitzada pel Patronat de Turisme de Salou, amb l’única finalitat de realitzar promoció del mateix.

El guanyador/a tindrà un termini màxim de 15 dies per confirmar l’acceptació del premi. Un cop passat aquest temps, i no havent rebut resposta, l’organització es reserva el dret a escollir un nou guanyador/a.

Redacció

 

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies