.

.

TOTS 21

Salou promociona a Fitur el seu patrimoni natural com a producte turístic

L’alcalde i president del Patronat Municipal de Turisme, Pere Granados, acompanyat del regidor de Promoció Econòmica, Hèctor Maiquez, ha estat present a la Fira Internacional de Turisme, on ha mantingut reunions de treball amb autoritats, així com amb agents, professionals i empresaris del sector turístic. Foto: Ajuntament

El Patronat Municipal de Turisme de Salou promociona, aquesta setmana, el patrimoni natural i paisatgístic del litoral salouenc com a producte turístic, en el marc de la Fira Internacional de Turisme, Fitur, que se celebra a Madrid fins aquest diumenge, dia 23.

En aquest sentit, Salou compta, en aquesta ocasió, amb un estand propi, que disposa d’un vídeo immersiu que es pot gaudir gràcies a unes ulleres. Consisteix en un sistema amb el qual es pot realitzar una visita virtual de 360 graus; i, a través d’ella, les persones tenen la possibilitat de participar en una experiència com si es trobessin dins del propi litoral salouenc.

Segons l’alcalde i president del Patronat Municipal de Turisme, Pere Granados, “aquesta eina ens acompanyarà en les properes accions promocionals”, atès que “a través d’ella, els nostres visitants poden gaudir d’una gran experiència, com és conèixer el nostre paisatge i el nostre magnífic litoral”.

Reunions i altres accions

Durant el dia d’avui l’alcalde ha participat a la taula de debat sobre finançament dels municipis turístics i fons europeus de l’Aliança de Municipis Turístics de Sol i Platja, en el marc del fòrum #techYdestino, de #FiturTechY, impulsat per Amadeus i organitzat per l’Instituto Tecnológico Hotelero. Ha compartit espai amb l’alcalde de Benidorm, el director de Turisme de Calvià i la regidora de Turisme de San Bartolomé de Tirajana.

L’alcalde de Salou s’ha referit a la necessitat de planificar, amb criteris de sostenibilitat, la transformació dels municipis turístics de sol i platja, i generar nous productes i diversificació de l’oferta de sol i platja, potenciant el patrimoni natural i històric.

També ha mantingut reunions amb la directora de l’oficina de Turespaña a París, Maria José Gómez Gómez; el director de Turespaña a Dublín, Rubén López Pulido; el director de Turespaña a Londres, Manuel Butler Halter; i el conseller delegat de Turespaña en els mercats de Polònia i Ucraïna, Claudio José Andrade Lucena.

S’ha trobat, a més, amb representants de Tourism Data Driven Solutions (TDDS); Avoris; Irish Travel Trade News (ITTN); Weekendesk França, Espanya i Portugal; Fi Group; i Destinia.

Ahir dimecres, també va assistir a la visita institucional de l’estand de Catalunya, amb el conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat, Roger Torrent; la directora general de Turisme, Marta Domènech; el secretari d’Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos; el director de l’Agència Catalana de Turisme, Narcís Ferrer; i el Director Executiu, Patrick Torrent.

Així mateix, va assistir a la taula rodona ‘Experiencias, turismo de playa y costa’, organitzada per la Secretaria d’Estat de Turisme, i en la qual hi va participar la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, amb la qual va mantenir un canvi d’impressions.

Pere Granados ha assistit a Fitur acompanyat pel vicepresident del Patronat i regidor de Dinamització Econòmica de Salou, Hèctor Maiquez.

Redacció

 

L’Aliança Turística inaugura a FITUR el programa de promocions 2022

Els municipis de Cambrils, Reus, Salou i Vila-seca participen conjuntament a aquesta fira que se celebra a Madrid  del 19 al 23 de gener. Foto: Cedida

FITUR 2022, amb més de 6.000 expositors i 7.000 empreses acreditades, inicia el calendari de fires professionals del sector i els municipis de Salou, Cambrils, Vila-seca i Reus hi tenen una presència destacada.

Al costat de l’espai de la Costa Daurada i de PortAventura, emmarcat a l’estand de Catalunya, els Patronats i Entitats responsables de la promoció turística dels municipis de l’Aliança disposen a FITUR d’un mostrador propi amb codis QR que redireccionen amb la informació turística més destacada, així com d’un espai professional ideat per acollir els contactes i reunions dels empresaris desplaçats a Madrid.

La valoració per part dels responsables polítics de Salou, Pere Granados, de Cambrils, Oliver Klein, de Reus, Montserrat Caelles, i dels tècnics responsables de promoció turística de Vila-seca, ha estat molt positiva.

La gran afluència d’empreses del territori, i el gran número de contactes realitzats, avalen la determinació dels Patronats en oferir una zona amb totes les garanties de prevenció i seguretat, pensat exclusivament per al sector.

FITUR és la primera gran fita del calendari promocional dels quatre municipis de la Costa Daurada al que seguiran altres projectes ja des del proper mes de febrer, en els que s’hi sumarà PortAventura, i que recuperen en molts casos la presencialitat.

Accions principalment adreçades a públic final de mercats origen com Aragó, País Basc, La Rioja, Navarra i Andorra, seran les que capitalitzaran el calendari d’accions 2022 de l’Aliança, amb un pressupost global de més 60.000 euros.

Redacció

 

Caixabank lliura a Sangulí Salou el ‘Premi Hotels & Tourism a la trajectòria empresarial’

L’acte de lliurament de premis s’ha celebrat aquest dimecres a l’estand de CaixaBank en FITUR, la fira turística més rellevant del sector. Foto: Cedida

CaixaBank ha lliurat a Camping & Resort Sangulí Salou el ‘Premi CaixaBank Hotels&Tourism a la trajectòria empresarial’ a la direcció territorial Catalunya en el marc de la quarta edició dels premis Hotels & Tourism de l’entitat financera.

L’acte de lliurament de premis s’ha celebrat aquest dimecres a l’estand de CaixaBank en FITUR, la fira turística més rellevant del sector, amb presència de Ion Vilcu, director del Departament de Membres Afiliats de l’Organització Mundial del Turisme (OMT), i de David Rico, director de CaixaBank Hotels & Tourism.

Enguany els guardons han celebrat una edició especial que reconeix la trajectòria de les empreses i professionals premiats. Xavier Blasi, director general de Sangulí Salou, ha estat l’encarregat de recollir el guardó, que li ha lliurat Albert Pascual, responsable de H&T a la direcció director territorial de CaixaBank a Catalunya. Amb aquesta edició especial dels premis Hotels & Tourism, CaixaBank reafirma el seu compromís amb el sector turístic a través del reconeixement del recorregut empresarial dels premiats i la seva aportació a un sector clau per l’economia espanyola.

Sangulí Salou ha rebut aquest reconeixement de CaixaBank per haver sabut evolucionar i adaptar-se a les tendències i necessitats del mercat; mig segle en què ha continuat mantenint la seva essència i s’ha convertit en una referència al turisme europeu. Els lodges i els tents d’Àfrica o les noves villes de la Mediterrània són només un exemple de la tematització que es viu a tot el recinte. També té una àmplia zona de càmping, cinc zones de piscina, parcs infantils i molts espais verds per estar en contacte amb la natura amb el màxim confort.

A l´amfiteatre l´equip d´animació organitza activitats diàries i espectacles propis que són garantia de diversió per a tothom. Destaca una cuidada oferta gastronòmica que té una consideració especial cap al públic infantil i persones amb al·lèrgies alimentàries. A més, promou les polítiques Pet Friendly i disposa d´un Pet Club per a mascotes. Aquest 2022, Sangulí Salou celebrarà el 50è aniversari de la seva creació del càmping.

Aquest guardó és una mostra més de l’aposta de CaixaBank pel mercat turístic, un suport que es materialitza a través de la seva línia de negoci especialitzada CaixaBank Hotels & Tourism, que té com a objectiu l’impuls del mercat turístic a través d’un model de proximitat amb les empreses i negocis hotelers.

Aquesta especialització i coneixement de l’àmbit del turisme ha permès que CaixaBank, durant la crisi derivada de la Covid, hagi posat a la disposició dels clients del sector turístic mesures específiques de suport, entre les quals destaquen la concessió de línies de liquiditat i la moratòria o mancances en els crèdits hipotecaris, amb la finalitat de preservar al màxim la liquiditat de les empreses.

Redacció

 

La Biblioteca de Salou recupera l’activitat de foment de la lectura ‘Viu un llibre’

La Biblioteca Pública Municipal de Salou torna a posar en marxa l’activitat de foment de la lectura ‘Viu un llibre’, adreçada a joves d’entre 10 i 14 anys, és a dir, alumnes de 5è i 6è de primària, i de 1r i 2n d’ESO.

Aquesta activitat, organitzada i modulada per a les escoles i les biblioteques públiques, a més del gust per la lectura, treballa la competència en comprensió lectora i fomenta la capacitat creadora del lector, a través de la plataforma Fiction Express.

A través d’aquest projecte, els i les joves tenen l’oportunitat de participar en la redacció d’una història, en la llengua que escullin (català, castellà i/o anglès), aportant idees i col·laborant, de forma activa, amb els respectius autors/es de les obres. Cada alumne es pot apuntar a tants idiomes com vulgui.

Cada divendres, es publica un capítol a la plataforma digital, amb un final trepidant, on l’autor/a ofereix tres opcions per continuar l’argument. Els joves tenen fins a 5 dies, a partir de la publicació, per llegir i emetre el seu vot sobre com vol que continuï la història. Un cop feta la votació, l’autor/a comptarà amb 2 dies més per escriure el següent capítol, basat en l’opció guanyadora.

Cal dir que, si l’alumne té el nivell de lectura adequat per l’edat, la lectura en digital pot durar uns 20 minuts.

La interacció amb l’autor es fa a través d’un fòrum. A través d’aquest espai online, els alumnes poden seguir interactuant amb l’escriptor/a, fent-li preguntes, contrastant les seves idees o expressant les seves inquietuds. Es tracta d’un fòrum tancat, només obert als alumnes, que es modera sota uns criteris molt clars de contingut permès o no permès. Aquest espai ajuda, per tant, els alumnes a aprendre expressió escrita i comportament digital. I compta, també, de manera opcional, amb exercicis i activitats complementàries sobre la lectura, el text o el tema tractat al llibre.

Tota l’activitat és online i sense horaris. Així mateix, enguany, com a novetat, en finalitzar la redacció de cada llibre, es farà una trobada presencial a la Biblioteca de Salou per compartir impressions sobre la lectura i l’experiència amb la resta del grup.

Els i les joves interessats en formar-ne part, cal que s’inscriguin per telèfon, al 977388809; o bé enviant un correu electrònic a biblioteca@salou.cat; indicant nom, cognoms i edat. Per més informació o dubtes, també es pot contactar amb la Biblioteca.

Redacció

 

Salou aconsegueix finançament supramunicipal per valor de quasi 35 MEUR

Imatge del plenari d’aquest divendres. Foto: Ajuntament

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha fet una valoració positiva de l’exercici 2021, en el decurs del plenari municipal extraordinari, celebrat avui divendres,14 de gener, de forma telemàtica.

El batlle ha afirmat durant la seva intervenció que, malgrat la crisi actual per la pandèmia, “hem pogut reconcentrar el nostre treball i recuperar la gestió per desenvolupar les prioritats dels plans i programes estratègics aprovats”, els quals, ha assenyalat, “són una clara aposta per a la consolidació i el desenvolupament d’un municipi sostenible, intel·ligent, i desestacionalitzat; amb potencial per generar riquesa econòmica, qualitat de vida, cohesió social i estabilitat laboral, durant tot l’any”.

Respecte a l’exercici 2021, ha fet referència als múltiples plans estratègics que ja s’estan gestionant per “evolucionar cap a una nova realitat”, “on la innovació i la transformació digital ens facilitaran la construcció d’un municipi amb criteris i objectius de sostenibilitat ambiental, social i econòmica”. En aquest sentit, ha fet esment del projecte Smart Salou, amb una subvenció de 3 milions d’euros, per a la digitalització; i de l’aposta per assolir la certificació Salou Destinació Turística Intel·ligent (DTI), en col·laboració amb SEGITTUR.

També, ha parlat dels plans i projectes per planificar i desenvolupar una mobilitat urbana sostenible, que prioritzi “l’espai de convivència per a les persones i el vianant”; i altres aspectes, com la renaturalització urbana, la descarbonització i les energies renovables, en serveis i mitjans de transport. Ha posat dos exemples d’espais recuperats per a les persones: la vianalització de l’Avinguda de Carles Buïgas, i el projecte d’Eix Cívic, “que suposarà un nou eix de dinamisme social i econòmic”, ha assegurat.

També ha fet referència a l’inici dels treballs de revisió del POUM, amb un procés participatiu; a la implantació de sistemes i xarxes urbanes d’eficiència energètica i energia renovable; i a la nova estació de tren Salou-PortAventura, que “podria ser una realitat a finals de 2023”, atesa la recent adjudicació del projecte, per part d’ADIF, amb un pressupost de 12,4 milions d’euros. En aquest sentit, també ha reclamat el ramal ferroviari pendent d’executar perquè la nova estació quedi ben connectada amb l’eix central del Corredor Mediterrani i amb l’ample europeu.

D’altra banda, pel que fa a les accions de promoció del turisme i la creació de producte, Pere Granados ha esmentat el Pla Estratègic de Turisme de Salou, per “impulsar un model diversificat, sostenible i intel·ligent de destinació i d’activitat turística, incrementant la recuperació del patrimoni i la generació de valor, a través de la nostra singular riquesa cultural, històrica i natural”, ha explicat. I ha parlat del treball que es duu a terme per consolidar l’oferta de turisme esportiu, de shopping i de turisme gastronòmic; de turisme ecològic, també, amb la recuperació i protecció mediambiental del litoral i del Camí de Ronda, el qual “podrem donar per acabat en breu, amb la realització de dues petites obres que finançarà la Dirección General de Costas”, ha recordat.

Ha parlat, també, del pressupost destinat per aquest 2022, descrivint el seu enfoc: reforçar les polítiques socials, de transformació urbana i de reactivació de l’economia. Les intervencions més destacades en renovació d’espais es concentraran en “un projecte global que divideix el municipi en 7 zones d’actuació”, i “en un projecte de remodelació d’11 places del municipi”. També ha fet esment del Pla de millora de la jardineria; el Pla de millora de voreres i asfalt; la renovació de l’enllumenat del carrer de Saragossa; l’ampliació de carrils-bici; i la creació de nous aparcaments dissuasius; entre d’altres.

Pel que fa a dotació de nous equipaments i infraestructures, ha posat de relleu el centre polivalent destinat a les diferents activitats organitzades pel col·lectiu de la dona (Casal de la Dona); els nous camps de futbol; el cobriment de la pista de l’Escola Santa Maria del Mar; i l’ampliació de l’Skate Park.

D’altra banda, ha recordat l’inici, en una setmana, de les obres de canalització i desviament del barranc de Barenys, que compta amb un finançament de 14 milions d’euros.

Pel que fa al finançament amb Fons Europeus Next Generation, ha anunciat el projecte de renovació de l’avinguda de Carles Buïgas, amb 3 milions d’euros; el Pla de Sostenibilitat Turística, amb 6 milions d’euros, que ha estat la dotació econòmica més alta obtinguda per un municipi de Catalunya; el projecte de remodelació de parcs i places, amb un import d’1.100.000 euros; la implantació de carrils bici urbans, amb 700.000 euros; el projecte Salou Smart, amb 250.000 euros; la generació de nous continguts digitals, amb 100.000 euros; el projecte de gestió de la mobilitat al municipi, amb 250.000 euros; i, per últim, el projecte d’aparcaments dissuasius, intel·ligents i sostenibles, amb una dotació de 600.000 euros.

En total, en el darrer any i mig, l’alcalde ha assenyalat que “s’han aconseguit quasi 35 milions d’euros en finançament a càrrec d’administracions supramunicipals (autonòmica, central i europea).

Granados ha fet balanç d’aquest darrer 2021, afirmant que, malgrat les circumstàncies actuals, s’han assolit avenços, els quals “responen a un pla d’acció municipal que dissenya un model de ciutat moderna i en sintonia amb els criteris ODS, i que executa un projecte vàlid pel progrés de Salou, implicat en l’impuls de l’economia local i la seva reactivació; compromès amb les necessitats de la ciutadania i la cohesió social, i que aposta per la transformació urbana per consolidar i garantir la qualitat de vida i el benestar de persones i famílies”. En definitiva, ha assenyalat, “que aposta per convertir Salou en un espai social inclusiu, que generi confiança, qualitat de vida, i oportunitats per a tothom”.

Finalment, l’alcalde ha agraït al teixit associatiu de Salou «la seva implicació i la seva paciència en aquests dos anys de pandèmia, atès que s’han hagut de suspendre moltes activitats», ha assenyalat, i «les entitats no han pogut desenvolupar les seves tasques com haurien volgut»; i també «la seva implicació en la millora i l’assistència, tant pel que fa a l’emergència social, com econòmica».

Intervencions dels portaveus

En el decurs del plenari d’avui, el portaveu del grup municipal SUMEM PER SALOU, Jesús Barragán, ha assegurat que “hem avançat i progressat, perquè hem impulsat i desenvolupat plans i projectes de gran magnitud per Salou i perquè hem gestionat amb responsabilitat, amb rigorositat, i atenent, sempre, l’interès general i el benefici comú”. Ha posat en valor la unitat de la societat salouenca, el “nostre màxim potencial i actiu”, ha dit, afegint que “junts hem demostrat que confiem en el futur d’aquest municipi”; i ha agraït a tots els col·lectius, sectors, entitats i famílies, la seva comprensió, implicació i esforç, en aquests moments difícils.

Fent referència als projectes que s’han dut a terme i els que es preveuen per aquest 2022, ha assenyalat que “hem estat capaços de desenvolupar-los, gestionar recursos i aconseguir finançament per tal que Salou pugui acometre la transformació més important dels últims 10 anys”.

Per la seva banda, el portaveu del grup municipal de PSC, David González, ha remarcat la coordinació entre les administracions supramunicipals i l’Ajuntament, especialment, a través del Centre d’Alta Resolució i l’àrea de Sanitat i Salut Pública. Ha esmentat, també, entre altres, la recuperació de l’activitat esportiva; la posada en marxa de programes ocupacionals; l’assistència i assessorament, a nivell social; l’increment de subvencions i ajudes a les entitats i a la població, per fer front les conseqüències de la pandèmia.

Així mateix, González ha posat de relleu l’actuació, en primera línia, de la Policia Local de Salou i de Protecció Civil, que “han prestat un servei de proximitat i cura a la ciutadania”.

L’alcalde i els regidors han valorat la important tasca dels treballadors i treballadores de l’Ajuntament.

Els portaveus dels grups municipals de l’oposició, Marçal Curto, d’ERC; Pere Lluís Huguet, de C’s; i Mario García, de PP, també han fet la seva exposició relativa al balanç de l’exercici 2021, on han coincidit en la seva crítica a la gestió del Govern.

Redacció

 

El fiscal demana 13 anys de presó a dos acusats de violació a Salou l’any 2020

Façana de l’Audiència de Tarragona. Foto: ACN

La secció segona de l’Audiència Provincial de Tarragona juatjarà, a partir de dimecres, dues persones acusades de dos delictes de violació. Els fets van ocórrer a Salou l’any 2020. Segons el fiscal, els acusats van conèixer a la víctima ajunto altres amics. En un moment de la nit, la víctima i acusat es van dirigir a un pàrquing, i després de besar-se, l’acusat sense consentiment de la víctima, la va violar. En aquest moment, va aparèixer l’altre acusat, que aprofitant l’estat de la perjudicada, la va agafar fortament i la va agredir sexualment. El fiscal demana per als acusats la pena de 13 anys de presó.

Redacció

 

ERC Salou denuncia la deixadesa de funcions de l’equip de govern per la reducció del personal de l’àrea de Serveis Socials

Imatge d’arxiu d’un plenari de l’ajuntament de Salou. Foto: ACN

El Grup Municipal d’ERC Salou ha lamentat, per mitjà d’una nota de premsa, la «deixadesa de funcions de l’equip de govern i, concretament de la regidora de Serveis Socials i el regidor de Recursos Humans, per la desaparició del reforç al Servei de Primera Acollida de l’àrea de Serveis Socials del municipi». Segons els republicans, «avui fa 11 dies que el servei que fins ara s’oferia a través de 4 persones -i ja estava desbordat- ha passat a ser atès per 1 sola persona. Actualment, les cites prèvies per la primera acollida ja es donen a dos mesos vista, en una situació que es veurà agreujada per aquesta retallada».

Arrel de l’augment de la càrrega de feina amb la pandèmia i les conseqüències socioeconòmiques que ha suposat per al municipi de Salou, es van contractar 3 treballadores socials de reforç, addicionals a l’existent, pel Servei de Primera Acollida. Els contractes s’han estat prorrogant de 6 en 6 mesos i han finalitzat sobtadament el 31 de desembre. ERC Salou mostra la seva «sorpresa per aquests fets, ja que, just el passat desembre, el Departament de Drets Socials i entitats municipalistes van subscriure un acord marc en matèria de serveis socials i altres programes de protecció social per destinar a través d’un contracte programa un total de 1.408 milions d’euros pel període de 2022-2025, amb un increment de 76,2 milions per al 2022 fins a arribar als 320 milions. Aquest acord pretén millorar l’atenció social, consolidant més de 400 treballadors i treballadores socials que van incorporar-se durant el 2021 arran de la Covid-19».

A preguntes del grup municipal, des de l’àrea de Recursos Humans la resposta és que es deu al «caràcter normatiu dels contractes». Des d’ERC Salou «no entenem com l’equip de govern no ha previst aquesta situació ni l’ha evitat, tot i la predisposició i les partides previstes per part de la Generalitat. Denunciem la deixadesa de funcions de la regidora de Serveis Socials i del regidor de Recursos Humans, ambdós coneixedors de la situació des de fa ja mesos. Si els contractes finalitzaven el 31 de desembre, tenint en compte la complexitat del moment, s’hagués hagut de treballar perquè el dia 1 de gener aquest reforç continués, o bé consolidant les places, amb un nou contracte programa o bé recórrer a la borsa de feina municipal per restituir immediatament el servei», conclou la nota.

Redacció

 

El Cós Blanc de Salou se suspèn per segon any consecutiu

Imatge de la reunió celebrada a l’Ajuntament entre els colles i l’alcalde. Foto: Twitter

El Cós Blanc 2022 s’ha suspès per segon any consecutiu degut a la pandèmia i d’acord amb una votació que ha tingut lloc aquest dilluns a la tarda-vespre en una reunió dels grups participants, presidida per l’alcalde Pere Granados, acompanyat pel tècnic de Cultura i el cap de protocol de l’Ajuntament, i celebrada a l’Ajuntament.

S’ha acordat també que els actes de Festa Major que es puguin organitzar d’acord amb les normes i recomanacions sanitàries es faran. Les colles han decidit en les votacions no ajornar la festa uns mesos i deixar-la per a l’any 2023.

Redacció

 

Mor un home de la Pobla mentre treballava rehabilitant la façana d’un edifici a Salou

Una ambulància del SEM. Foto: SEM

Agents dels Mossos d’Esquadra han rebut avís aquest matí d’un accident d’un treballador d’una empresa de treballs verticals que estava fent tasques de rehabilitació a la façana d’un edifici al carrer València de Salou.

Els fets han ocorregut pels volts de les 09.50 hores quan un treballador s’ha precipitat des de una quarta planta quan estava rehabilitant la façana. Segons les primeres informacions, el treballador es trobava fent la rehabilitació i, per motius que es desconeixen, el sistema de subjecció s’ha trencat, l’home ha caigut a terra i ha mort.

Al lloc dels fets s’han desplaçat diverses patrulles de Mossos d’Esquadra, Bombers de la Generalitat i indicatius del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).

La víctima és un home de 42 anys, de nacionalitat espanyola i veí de la Pobla de Mafumet (Tarragonès).

Els Mossos d’Esquadra han posat els fets en coneixement del jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia de Tarragona i del Departament d’Empresa i Treball, d’acord amb els procediments habituals en accidents laborals amb víctimes mortals.

Redacció

 

Aturem BCN World alerta de l’impacte ambiental de Hard Rock a Vila-seca i Salou

Imatge dels participants en la caminada reivindicativa. Foto: Ariadna Escoda

Una trentena de persones han participat aquest diumenge al matí en la caminada reivindicativa als terrenys on es pretén ubicar el projecte Hard Rock. L’acció, organitzada per la Plataforma Aturem BCN World, ha denunciat l’impacte que tindria el projecte al medi natural a Vila-seca i Salou. D’altra banda, els activistes també han reiterat la crítica envers l’executiu català per haver destinat 108.398,18 euros en informes relacionats amb el nou Pla Director Urbanístic (PDU). Segons el portaveu de la plataforma, Joan Pons, «qui hauria d’haver finançat aquests tràmits hauria d’haver estat el promotor del projecte i no pas l’Incasòl». Deu anys després del primer anunci de BCN World, els activistes esperen que s’enterri el projecte de Hard Rock.

La caminada reivindicativa ha començat a la Séquia Major de Vila-seca, un espai natural que segons Pons es pot veure en «risc» si es desenvolupa el Hard Rock. El recorregut, d’uns sis quilòmetres a peu, també ha travessat terrenys on es podrien instal·lar els complexos de casinos i hotels i d’altres d’expropiats per finalitats turístiques, tal com ha denunciat l’activista. En aquest sentit, l’activista ha denunciat que aquests espais «es troben igual» i no s’hi ha fet res en els darrers anys.

Pel que fa al desenvolupament del PDU, la plataforma Aturem BCN World ha posat en dubte que el pla s’acabi de redactar al llarg de 2022. Aquesta és, però, una peça clau per tancar la compravenda dels terrenys on es pretén ubicar Hard Rock. En els pressupostos aprovats al mes de desembre s’inclou una esmena que concreta i especifica que el Govern no posarà ni un sol euro al projecte, tot i mantenir-se la partida de 120 MEUR previstos per l’adquisició dels terrenys del Centre Recreatiu i Turístic (CRT) de Vila-seca on s’hauria de construir el complex d’oci i joc.

Pendents de la investigació de la Sindicatura de Comptes

En la mateixa línia, els activistes han avisat que estaran molt pendents de la investigació a càrrec de la Sindicatura de Comptes per possibles «irregularitats» en la tramitació de Hard Rock. Tot i que l’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) ja va descartar en el seu moment que hi hagués il·lícits penals, en el seu informe apuntava que podria haver-n’hi de caràcter administratiu o comptable. Segons Pons, es tracta d’una «ombra de dubte» de la qual en vigilaran la seva evolució.

En el desè aniversari del primer anunci referent a BCN World, Pons descarta que enguany es posi cap primera pedra «en un projecte en fallida constant». Per això, reitera que s’enterri de forma «definitiva» tenint en compte l’historial en què «només s’han gastat diners públics per redactar plans i modificar normatives que no han servit per impulsar-lo».

Ariadna Escoda – ACN

 

Les tres sirenes de risc químic a Reus i Salou s’instal·laran el primer semestre d’enguany

Imatge general del polígon nord de la petroquímica de Tarragona vist des de Puigdelfí. Foto: Àlex Recolons

El Govern instal·larà les tres sirenes de risc químic a Reus i Salou durant el primer semestre d’enguany. Així ho ha confirmat la directora de Protecció Civil, Mercè Salvat, que defensa que la voluntat política i el compromís adquirit el passat octubre es mantenen.

Entre maig i juny de 2022, Protecció Civil té previst recuperar els simulacres de sirenes que no es van poder fer l’any passat a causa de la pandèmia. D’altra banda, s’han instal·lat 53 sensors de toxicitat al polígon nord i sud de Tarragona. Pròximament se’n col·locaran tres més que han quedat pendents i s’iniciarà la segona fase de la prova pilot per comprovar-ne el funcionament. La instal·lació d’aquests sensors ha tingut un cost aproximat de 70.000 euros.

Dues de les sirenes anunciades es col·locaran a la capital del Baix Camp, concretament al barri de Bellissens amb un radi d’abast d’un quilòmetre i a la zona de l’edifici del CAT 112, amb un abast de 600 metres. La tercera sirena, ubicada a Salou, s’instal·larà prop de la zona de Port Aventura amb un abast d’un quilòmetre. Cada sirena té un cost aproximat d’entre 30.000 i 40.000 euros.

La instal·lació d’una cinquantena de sensors de toxicitat -una vintena per detectar fuites de clor i una trentena per sulfur d’hidrogen- respon a la primera fase d’una prova pilot «pionera», en què s’han col·locat aquests elements fora del polígon químic tarragoní, al barri de Bonavista i a la Canonja. Durant els pròxims mesos, es provaran els sensors per validar la informació i minimitzar així falsos positius o falsos negatius en el marc de la segona fase. També es faran anàlisis per valorar el seu funcionament. La directora de Protecció Civil ha assenyalat que es desconeix cap altre cas d’una prova d’aquestes característiques en què s’hagin instal·lat sensors als voltants de cap polígon químic.

«La instal·lació dels sensors és fruit del desenvolupament del Plaseqta»

Pel que fa al Plaseqta, la directora de Protecció Civil ha assegurat que es troba en desenvolupament i que es tracta d’una «feina constant». Per això, ha assenyalat que es manté el contacte amb les administracions locals i veïns i que la instal·lació dels sensors, així com les campanyes de sensibilització o la col·locació de sirenes, és fruit d’aquest pla.

D’altra banda, l’espai de diàleg amb el teixit associatiu tarragoní, creat la tardor passada, continua la tasca d’escolta activa entre els agents implicats. En la reunió celebrada al novembre, les entitats veïnals van reclamar la implementació del sistema d’avisos per SMS Cell Broadcasting. En aquest sentit, Salvat ha insistit que es tracta d’una normativa marcada per la Unió Europea (UE) i que el govern espanyol està en converses per aplicar-la a partir del mes de juny d’enguany. Des de Protecció Civil reiteren la voluntat que el polígon químic de Tarragona participi en una prova pilot un cop s’aprovi aquest sistema d’avís a la ciutadania en situacions d’emergència química.

 

Els Reis Mags d’Orient omplen d’il·lusió els carrers de Salou

El rei Baltasar, en un moment del recorregut

Ses Majestats Els Reis Mags d’Orient han arribat aquesta tarda a Salou per omplir de regals les llars del municipi. Perquè puguin accedir a les cases, l’alcalde Pere Granados els ha rebut al balcó de l’Ajuntament, on els ha lliurat la clau de la ciutat. També hi ha estat present el regidor de Serveis Culturals, Xavier Montalà.

L’alcalde ha pronunciat unes paraules de benvinguda als Reis Melcior, Gaspar i Baltasar i els ha agraït la seva presència al municipi. Així mateix, els ha demanat que «deixin molts regals a les cases dels nens i nenes de Salou, molta salut i prosperitat», a l’hora que ha desitjat que «aquest any sigui el de véncer la pandèmia» i també que «arribi la completa normalitat».

L’alcalde Granados, amb els Reis

Un grup de dansaires, durant la Cavalcada

Per la seva banda, el Rei Melcior ha agraït la donació de la clau de la ciutat de mans de l’alcalde i ha demanat que els nens i nenes «siguin bons».

En finalitzar els parlaments, s’ha pogut gaudir del tradicional castell de focs artificials. I a continuació ha tingut lloc la cavalcada per diferents carrers de la ciutat: c. Advocat Gallego, c. del Carrilet, c. Barcelona, Via Augusta, i c. Ciutat de Reus; finalitzant el seguici a la Via Roma.

 

L’Ajuntament de Salou informa la ciutadania sobre el nou calendari del contribuent

L’Ajuntament de Salou ha editat el nou calendari fiscal per aquest exercici 2022, amb els tributs de caràcter periòdic, les dates i els terminis de pagament, que s’aplicaran al municipi, durant aquest any.

El calendari estableix el període de pagament voluntari per als tributs periòdics, que no requereixen de notificació individual, i que estableixen diversos períodes:

  • L’impost de vehicles de tracció mecànica i la taxa de guals es podrà pagar del 15 de març al 16 de maig.
  • L’impost de béns immobles urbans i rústics i la taxa de recollida de residus, del 15 de juny al 15 de setembre.
  • L’impost d’activitats econòmiques i la taxa de conservació del cementiri podrà satisfer-se del 15 de setembre al 15 de novembre.

Tributs domiciliats: Pel que fa als càrrecs de rebuts domiciliats, l’impost sobre vehicles i la taxa de guals es passarà el 15 d’abril. L’impost sobre béns immobles i de recollida de residus domicilis/locals, l’1 d’agost. I la taxa del cementiri i l’impost d’activitats econòmiques es passaran el 15 d’octubre. Aquest sistema genera un estalvi del 0,10%.

A banda, hi ha dos altres sistemes especials de pagament:

– Sistema de pagament avançat: Es genera un únic pagament, amb data 5 de febrer; i una regularització, a l’octubre. Genera un estalvi de l’0,20% al contribuent.

– Sistema de pagament fraccionat: Fer front als impostos en 9 mensualitats, de febrer a octubre, que es carrega el dia 5 de cada mes; i que es regularitza amb un darrer rebut, a l’octubre.

Respecte a la taxa del mercat municipal, el primer termini de pagament serà fins al 30 d’abril; i el segon, fins al 30 de setembre. D’altra banda, el primer termini de la taxa del mercadet d’encants, dels dilluns, es farà efectiu el 30 de juny; i el segon termini, el 31 d’agost. Per últim, la taxa de platges, el primer termini de la qual serà el 31 d’agost; i el segon, el 30 de setembre.

Les persones interessades en sumar-se a qualsevol de les diferents opcions de pagament poden tramitar la seva petició presencialment, a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC), en horari de dilluns a divendres, de 9 a 14 h.

Redacció

 

Salou modifica el recorregut de la Cavalcada davant les mesures de prevenció de la Covid

L’Ajuntament de Salou, a través de l’àrea de Serveis Culturals, informa la ciutadania dels canvis produïts en el recorregut de la Cavalcada de Reis, prevista per aquest dimecres, 5 de gener de 2022, ateses les noves mesures sanitàries establertes per la pandèmia de la COVID-19.

En aquest sentit, s’ha modificat el recorregut. L’arribada de Ses Majestats Els Reis Mags d’Orient serà a les 18.15 hores, al balcó de l’Ajuntament. En aquest indret, es podrà veure el tradicional castell de focs. Tot seguit, l’alcalde Pere Granados lliurarà als Reis la clau de la ciutat de Salou, per tal que puguin accedir a les cases del municipi i lliurar tots els regals que han demanat els salouencs més petits.

La Cavalcada, per tant, començarà des de l’Ajuntament, al carrer Advocat Gallego, passant pel c. del Carrilet, c. Barcelona, Via Augusta, c. Ciutat de Reus i fins a Via Roma, on finalitzarà el recorregut.

Cal recordar que es necessari l’ús de la mascareta, en tot moment; rentar-se les mans amb gel hidroalcohòlic; i evitar aglomeracions de persones, per tal de garantir la seguretat de tota la població.

Bústia Reial a la Torre Vella

L’àrea de Serveis Culturals de l’Ajuntament també recorda que avui dilluns, dia 3 de gener, i demà dimarts, en horari de 17 a 20 h, tres patges reials seran a la Torre Vella de Salou (Arquebisbe Pere Cardona, 5), perquè els nens i les nenes de Salou puguin dipositar les seves cartes a la Bústia Reial, col·locada al pati del centre cultural, i poder fer-la arribar a Ses Majestats, els Reis Mags d’Orient.

Redacció

 

Dotze monitors i vint voluntaris vetllen per la bona marxa del Parc Infantil de Nadal de Salou

Enguany, el certamen se celebra totalment a l’exterior, contemplant les circumstàncies de la pandèmia. El dia 2 de gener, les persones que portin 2 kg de menjar tindran entrada gratuïta. La recollida d’aliments anirà destinada a entitats benèfiques del municipi. Fotos: Ajuntament

L’alcalde de Salou, Pere Granados, acompanyat de la regidora d’Infància, Joventut, Adolescència, i Oci, Julia Gómez, ha visitat l’Espai Xic’S del Parc de Nadal, que aquest any es fa, exclusivament, outdoor, és a dir, al exterior i al voltant del Pavelló Municipal dEsports (c/ Milà, 5), per garantir, al màxim, la seguretat de tots els participants, tenint en compte les circumstàncies de la pandèmia.

El parc compta amb múltiples atraccions de fira, inflables i música per a nens i nenes d´entre 3 i 12 anys, que poden accedir al parc havent abonat una entrada de 5 euros, per a tots els dies, o bé de 3 euros, amb el carnet del Club Xic’S. També hi ha la possibilitat d’adquirir un abonament per a tots els dies (18€ i 15€ amb el carnet del Club). Els menors de 3 anys no paguen entrada i poden gaudir d´algunes activitats. De fet, totes estan senyalitzades abans de l’accés, controlat per un monitor o monitora.

Fins al 5 de gener, el Parc de Nadal de Salou romandrà obert, en horari de 10 a 13 h i de 16 a 20 h. L’1 de gener, tot el dia, i el 5, a la tarda, el parc romandrà tancat.

El dia 2 de gener, aquelles persones que portin 2kg de menjar, tindran l´entrada totalment gratuïta. La recollida daliments anirà destinada a entitats benèfiques del municipi.

Així mateix, el patge reial visitarà el parc els dies 3 i 4 de gener, de 17.30 a les 18.30 h.

Granados ha felicitat els monitors/es del Parc i també els voluntaris/àries, i els ha agraït la seva dedicació i responsabilitat amb la seva tasca de control, vigilància i assistència. Cal destacar que encara que el Parc se celebri a l’exterior, hi ha personal de seguretat que evita que hi hagi aglomeracions.

També és remarcable que tots els monitors i voluntaris que treballen al parc es fan un test d’antígens cada matí, abans d’entrar a treballar, “no només per a la seguretat dels nens i nenes, sinó també per a la de els mateixos monitors i de tots els visitants”, ha indicat Julia Gómez. La regidora d’Infància ha assegurat, a més, que «complim, en tot moment, les recomanacions que fa el Govern, en relació amb la Covid-19».

Cal recordar que per entrar al Parc de Nadal és obligatòria la màscara, a partir dels 6 anys.

Redacció

 

Els pressupostos de l’Estat destinen 500.000 euros al Camí de Ronda de Salou

Els pressupostos generals de l’Estat han dotat amb 500.000 euros el finançament de diverses actuacions en l’àmbit del Camí de Ronda de Salou. Una de les importants és l’adequació del recorregut corresponent al projecte de Camí de Ronda que transcorre per terrenys gestionats per l’Autoritat Portuària, de titularitat estatal, de forma que es dota aquest tram del camí d’una adequada connexió i accesibilitat.

Per altra banda, la dotació económica preveu, també, la restauració de les bateries i trinxeres de la zona de la Talaïa, uns vestigis de la Guerra Civil; i el camí empedrat de subministrament a aquestes defenses de costa.

Així mateix, financia l’excavació arqueológica i consolidació de les restes del jaciment del poblat de Kal·lipolis, correponents a la part del terrenys portuaris, i l’adequació de l’accés des del Recó fins la pedrera petita.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha mostrat la seva satisfacció i ha agraït al diputat Ferran Bel, especialment, al Gobierno de España i a tots els diputats que han votat a favor d’aquesta partida econòmica la seva sensibilitat cap a projectes que volen recuperar i protegir el litoral, com és el projecte salouenc.

També ha manifestat que “amb aquesta dotació econòmica i amb algunes petites inversions que encara queden pendents d’executar, podrem donar per acabada aquesta important intervenció de recuperació mediambiental i paisatgística del litoral del Cap Salou, per la qual l’Ajuntament hi ha invertit al voltant de 5 milions d’euros; i, en tot moment, s’ha preocupat per fer arribar al Govern de l’Estat la necessitat del finançament pendent per finalitzar, definitivament, les obres».

Redacció

 

Salou se suma a la campanya solidària ‘Cap Nen/a Sense Joguina’, a través del concert de la JONC & Bandart

L’actuació es realitzarà a les 20 h, al Teatre Auditori de Salou (TAS). La invitació gratuïta es pot adquirir a l’Àrea de Serveis Culturals de l’Ajuntament (passadís del TAS) de dilluns a divendres, de 10 a 14 h. L’aforament és limitat. Foto: Ajuntament

La Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC) actuarà al Teatre Auditori de Salou (TAS) aquest proper dimecres, 29 de desembre, a les 20 h. Es tracta d’un concert solidari, emmarcat dins de la campanya Cap Nen/a Sense Joguina, una iniciativa de SER Catalunya, amb Creu Roja Joventut.

Fa 55 anys que es va iniciar el Cap Nen/a Sense Joguina. A Tarragona, és el 4t que es duu a terme la campanya i es destinen les joguines recollides a Creu Roja. Tot el que es recapti es quedarà a Salou i es lliurarà en lots, per a cada nen/a, els quals contenen una joguina individual, una de tipus familiar, un llibre i un complement, segons ledat del nen/a.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha posat en valor el sentit de la campanya i ha destacat el vessant cultural i solidari del concert, que “esperem que ens ajudi a recaptar moltes joguines, perquè tenim persones amb gran esperit solidari i molt implicades, al nostre municipi”, ha afirmat.

Per la seva banda, el regidor de Serveis Culturals, Xavier Montalà, ha destacat que “ja és tradició, per part nostra, acollir cada any, per aquestes dates, la JONC, que ens ofereix una actuació excel·lent i que, a més, té una missió molt important de cara als nens i les famílies”.

El programa del concert de la JONC & BandArt comptarà amb un repertori format per peces de Beethoven, Simfonia núm. 5; i Mendelssohn, Simfonia núm. 3 “Escocesa”, sota la direcció de Gordan Nikolic, concertino-director.

La Jove Orquestra Nacional de Catalunya neix el setembre del 1993 sota la direcció de Josep Pons fins al 2001, any en què Manel Valdivieso pren el relleu com a director artístic.

La Fundació JONC té com a objectius facilitar una formació orquestral integral als joves músics del país; col·laborar activament en la inserció dels joves músics a la vida laboral i contribuir a la formació i enriquiment de nous públics.

La JONC ha participat als festivals i sales de concerts més importants del país, sota la direcció de mestres del prestigi de Josep Pons, Guy van Waas, Ernest Martínez-Izquierdo, Jordi Mora, Manel Valdivieso, Barry Sargent, Jan Caeyers, Robert King, Paul Goodwin, Andrew Parrott, Antonio Ros-Marbà, Lutz Köhler, Salvador Mas, Edmon Colomer, Karl Anton Rickenbacher i Valery Ovsyaniko.

Nou concert de la JONC Alevins, el 4 de gener

Per altra banda, el proper dimarts, 4 de gener, a les 20 h, al TAS, tindrà lloc un nou concert de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya, en aquest cas, dels Alevins. L’entrada és amb invitació i l’aforament, limitat. Aquesta es podrà adquirir a l’Àrea de Serveis Culturals de l’Ajuntament de Salou, de dilluns a divendres, de 10 a 14 h.

Redacció

 

Els Mossos i la Guardia Civil desarticulen un grup criminal dedicat al tràfic il·lícit de vehicles

els investigadors van intervenir el vehicle d’alta gamma que utilitzaven els integrants del grup, valorat en més de 100 mil euros. Foto: Cedida

Agents dels Mossos d’Esquadra de les unitats d’investigació de Tarragona i Reus conjuntament amb la Unitat de Patrimoni de la Comandància de Barcelona de la Guàrdia Civil van detenir diumenge quatre homes i una dona, d’edats compreses entre els 30 i els 57 anys, de nacionalitats russa i ucraïnesa -un dels homes amb domicili a Rússia i la resta a Salou-, com a presumptes autors dels delictes de pertinença a grup criminal, 17 robatoris amb força de vehicles, falsificació documental i tràfic il·lícit de vehicles.

Les detencions són el resultat d’una investigació que es va iniciar a l’estiu en detectar una sèrie de robatoris de vehicles nous i d’una determinada marca a la zona del Tarragonès i el Baix Camp. En les primeres gestions d’investigació es va comptar amb la col·laboració de les policies locals de Salou i Cambrils.

Durant la fase inicial de la investigació, a l’octubre es va detenir un home de 25 anys, de nacionalitat ucraïnesa i es van recuperar dos vehicles sostrets de la mateixa marca. Aquesta detenció va permetre constatar l’existència d’un grup criminal format per ciutadans de l’Europa de l’est que estava assentat al territori. A més, els mossos van coincidir en la investigació amb agents de la Guàrdia Civil i es va establir un equip conjunt de treball.

Amb l’avenç de la investigació es va constatar que el grup criminal operava també fora de Catalunya, es va identificar els membres, els seus rols dins del grup i es van ubicar una sèrie de domicilis i cotxeres on els investigats guardaven vehicles sostrets. De fet, durant aquesta fase d’investigació els policies van recuperar cinc vehicles que havien estat sostrets a Catalunya i Madrid.

Els investigadors van comprovar que dos dels integrants del grup s’encarregaven de cometre els robatoris dels vehicles, dos eren els responsables de la logística i de donar suport als lladres i un cinquè membre que s’encarregava de la manipulació dels vehicles.

El grup disposava de les eines i la capacitat per falsificar els elements de traçabilitat dels vehicles que robava de manera que cometien els robatoris dels cotxes a València, Madrid o Catalunya, els portaven fins a Torredembarra i, en un breu període de temps, eren capaços de manipular-los i falsificar la seva documentació per posar-los en circulació.

Mentre els investigadors prepararen les entrades i perquisicions als domicilis investigats van tenir coneixement de l’arribada d’un integrant del grup criminal que es dedicava a la modificació dels vehicles per poder traficar amb ells sense aixecar sospites. Concretament, mitjançant eines especialitzades, plantilles i altres estris era capaç de modificar els números de bastidor i de motor de tal forma que era pràcticament indetectable la falsificació.

L’arribada d’aquest especialista va fer que diumenge passat, els equips investigadors precipitessin l’operatiu i detinguessin les cinc persones. L’endemà, es van fer les entrades i perquisicions a quatre immobles, tres domicilis a Salou i una cotxera a Torredembarra. Per portar a terme aquest dispositiu es va comptar també amb la col·laboració de la Policia Local de Torredembarra.

En aquests registres es van localitzar quatre geolocalitzadors, inhibidors de freqüència, documentació, eines especialitzades per a la modificació dels elements de traçabilitat dels vehicles, diverses plaques de matrícules clonades, cinc aparells OBD (sistema de diagnosi de vehicles), diversos estris específics per cometre el robatori dels cotxes i un total 12 vehicles. A més, es va recuperar documentació d’un vehicle denunciat en un robatori però que no es va localitzar.

Dels 12 vehicles recuperats i que constaven com a sostrets, els detinguts ja havien manipulat 6 per poder-los posar en circulació ja que, a més de manipular-los, havien realitzat la falsificació documental. Dels altres sis vehicles encara no havien finalitzat la falsificació.

A més, els investigadors van intervenir el vehicle d’alta gamma que utilitzaven els integrants del grup, valorat en més de 100 mil euros, i que, donada la seva procedència, s’haurà de comprovar via Interpol si consta sostret. Aquest seria el 18è vehicle intervingut.

Els cinc detinguts van passar dimecres a disposició del jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia de Tarragona i l’autoritat judicial va decretar la seva llibertat amb càrrecs.

Redacció

 

La UE reconeix la solidesa dels projectes de turisme sostenible de Salou i li atorga 6MEU

Pere Granados, avui a l’Ajuntament. Foto: Tots21

Salou comença a recollir el que porta uns anys sembrant en matèria de turisme sostenible, intel.ligent i desestacionalitzat. Aquest dimecres rebia una de les notícies de l’any en convertir-se en un dels municipis catalans que més diners rebrà de la Unió Europea dels famosos fons Next Generation destinats a l’apartat de turisme sostenible.

És possible un turisme sostenible a Salou? La UE ha dictaminat que sí i de la mà del Govern central -el govern català continua desaparegut- ha assolit la fita de veure aprovada una partida que sentarà les bases a la trasformació sostenible i intel.ligent de la ciutat turística.

L’alcalde, Pere Granados, ha volgut mostrar musculatura en una roda de premsa convocada avui per anunciar el que ja s’havia conegut el dia abans, però sense massa detalls. Granados ha tret el bisturí i ha obert en canal les ajudes que rebrà el consistori. Els darrers anys, Granados s’ha convertit en un dels grans protagonistes del canvi de mentalitat que els grans thinks tanks estan elaborant arreu per transformar el turisme de masses en un turisme sostenible.

Granados ha executat els darrers temps una estratègia d’acostament íntim al Govern central -veritable vehiculador i avalador de les ajudes europees-, que ha fet que es visquessin episodis com que la delegada del Govern central a Catalunya, Teresa Cunillera, visités Salou en un fet inusual, amb la finalitat de conèxier els seus projectes en turisme sostenible i intel.ligent. O que el director de Turisme del Govern central, Fernando Valdés, rebés l’alcalde. O que el mateix Granados fos cada any un dels ponents estrella de la conferència sobre turisme que se celebra a les Illes Canàries, on abundava en la seva tesi del turisme sostenible, intel.ligent i desestacionalitzat. Fins i tot destacats responsables d’oficines turístiques públiques de l’Estat espanyol eren convidats a llegir el pregó de la Festa Major de Salou. No era endevades.

Una estratègia per terra, mar i aire

Ha estat una estratègia d’atac per terra, mar i aire que ara veu els seus primers grans fruits i que es traduiran en el finançament de la conversió en peatonal de l’avinguda Carles Buïgas, la creació de 12 quilòmetres de carrils bici a la ciutat o la instal.lació de tres aparcaments disuasoris, entre d’altres propostes aprovades.

Així, l’alcalde de Salou ha presentat avui els projectes del Pla de Sostenibilitat Turística en Destinacions de Salou, que reben finançament, mitjançant la convocatòria extraordinària Estrategia de Sostenibilidad Turística en Destinos del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo

L’objectiu és ‘augmentar la qualitat de vida de residents i l’experiència dels visitants, mitjançant el desenvolupament de plans estratègics per a la transformació de Salou en un municipi sostenible i intel·ligent’. Salou treballa per la transformació “integral, transversal i global” del municipi; per ser “sostenible, intel·ligent i desestacionalitzat”, ha destacat.

Tots els projectes presentats que s’integren en els 4 diferents eixos de la convocatòria han estat mereixedors d’un finançament de 6 MEUR.

Els projectes que es financen

El primer projecte és el de remodelació verd/blau de parcs i places. En aquet cas, seran finançats 1.100.000 €. L’actuació és sobre 11 espais urbans i consisteix en l’adequació per a l’ús públic, millora de la urbanització i equipament urbà i renaturalització amb implantació de vegetació i arbrat autòcton, millor adaptat a les condicions hídriques i climatològiques locals.

Els espais concrets que es milloraran són: l’Avinguda del Batlle Pere Molas, la Plaça d’Andalusia, la Plaça de la Pau, la Plaça de la Província, la Plaça Sant Jordi, la Plaça de la Corona d’Aragó, la Plaça de Cala Crancs (Cap Salou) la Plaça de la Sardana, la Plaça de Lluís Braille, el Parc Manel Albinyana i el Parc de les Pedreres.

L’objectiu és treballar, en l’àmbit de la sostenibilitat, en la recuperació dels espais públics a favor de les persones, la qual cosa incrementarà la seva qualitat de vida.

El segon eix és la millora de l’eficiència energètica, pel qual s’ha dotat de 3 MEUR per continuar amb la segona fase de l’Avinguda Carles Buïgas, una zona que té una forta activitat econòmica que es veurà reactivada, quant a transformació de l’espai públic en benefici de les persones.

En aquest eix també cal destacar el projecte d’implantació de carrils bici urbans, 12 km, dotats de 700.000 euros. L’objectiu és la mobilitat sostenible i reduir la presència de carboni al municipi de Salou, i disminuint la presència de vehicles rodats.

El tercer eix és la transició digital, un pla emmarcat en el Salou Smart Turístic. La fase II del projecte d’implementació de la Plataforma de Destinació Turística Intel·ligent (DTI), amb un pressupost de 250.000 euros. L’Ajuntament es dotarà de les eines necessàries per a la creació de l’Open Data Salou Turístic.

En aquest eix s’hi inclou, també, el projecte de generació de nous continguts digitals, amb un pressupost de 100.000 euros; i el projecte de gestió de la mobilitat al municipi, amb un pressupost de 250.000 euros, que ajudarà a desconcentrar l’espai públic i al fet que els sectors econòmics dels diferents punts de Salou es puguin beneficiar de la presència dels turistes.

Pel que fa al projecte de generació de nous continguts digitals, servirà per dotar de contingut històric el Camí de Ronda, com a producte turístic.

El quart i darrer eix és la competitivitat turística. Cal dir que en aquest punt Salou va presentar projectes d’aparcaments dissuassius, intel·ligents i sostenibles, amb una dotació de 600.000 euros. S’habilitaran diverses àrees d’aparcaments de vehicles, per reduir la petjada del carboni a Salou, al carrer Pompeu Fabra, a l’avinguda de les Pedreres; al carrer Carles Roig; al carrer Barenys i Avinguda Joan Fuster / Passeig del 30 d’Octubre.

L’alcalde de Salou ha manifestat la importància de «desestacionalitzar per tenir una economia sostenible» i ha assegurat que «es continuarà treballant per anar creant projectes». Així mateix, ha agraït al secretari d’Estat de Turisme d’Espanya, Fernando Valdés, i també a la directora general de Turisme de la Generalitat, Marta Domènech, amb els seus respectius equips, «per haver valorat positivament les propostes transformadores del municipi, tenint en compte la sostenibilitat, la intel·ligència i la desestacionalització». Ha tingut paraules d’agraïment a l’equip de govern i als tècnics municipals Ramon Tibau i Jordi Carbonell en redactar els projectes i tramitar-los.

I Granados no s’ha estat de criticar que la Generalitat no hagués optat a unes ajudes anteriors que haguessin pogut suposar l’entrada de dos milions d’euros per finançar la primera fase de Carles Buigas. Tampoc s’ha estat de qüestionar que a les fires que gestiona la Generalitat, Salou no tingui espai propi ja que defensa que les marques turístiques que busquen els visitants són les locals -Salou, Lloret, Benidorm, Torremolins, Barcelona- i no la de Costa Daurada o Catalunya.

Jaume Garcia

 

Adif licita les obres per desmantellar l’antiga via ferroviària entre l’Hospitalet de l’Infant i Port Aventura

La via de tren al seu pas per Vandellòs, actualment en desús. Foto: Ajuntament

Adif ha licitat les obres per al desmantellament de l’antiga via única entre Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i Port Aventura. El contracte té un pressupost d’1,8 MEUR i el termini d’execució és d’un any. En una nota, Adif ha destacat que així es complirà amb la Declaració d’Impacte Ambiental, un cop va entrar en funcionament la variant entre Vandellòs i Tarragona del corredor mediterrani. El projecte contempla el desmantellament de la superestructura de la via general en un tram de 28,2 quilòmetres, així com el desmuntatge dels pals de catenària entre Cambrils i Salou que quedaven pendents, i les instal·lacions de seguretat i comunicacions.

ACN