TOTS 21

Carles Miró-Ivan Matavacas (Porsche) guanyen per segona vegada el Rally Catalunya Històric

El 5è Rally Catalunya Històric ha estat organitzat pel RACC en col·laboració amb el Patronat Municipal de Turisme de Salou i ha puntuat per al Campionat de Catalunya. Foto: RACC- Rally Catalunya Històric / Jordi Rierola

L’equip format per Carles Miró i Ivan Matavacas (Porsche 911 SC) ha aconseguit la victòria en el 5è Rally Catalunya Històric. La prova, de dos dies de competició, ha tingut Salou com a epicentre i les carreteres de l’interior de les comarques de Tarragona com a itinerari. Aquesta és la segona vegada que aquest equip osonenc resulta vencedor, després de la victòria obtinguda en la primera edició, el 2017. El 5è Rally Catalunya Històric ha estat organitzat pel RACC, en col·laboració amb el Patronat Municipal de Turisme de Salou i ha puntuat per al Campionat de Catalunya.

El lliurament de trofeus va tenir lloc ahir dissabte al vespre de la mà del president del president del RACC, Josep Mateu; de l’alcalde de Salou i president del Patronat de Turisme de la localitat, Pere Granados; i del director general del RACC, Xavier Pérez.

Distribuïts en tres categories, 81 equips van prendre la sortida el passat divendres des del Passeig Jaume I de Salou, un excel·lent punt de trobada per a la competició esportiva de motor, atès que és el mateix lloc que acull el RallyRACC del campionat del món. Durant la prova, els equips han superat els 12 trams de la competició recorrent 489,55 km, dels quals 147,40 km han estat de regularitat.

Els quatre trams del ral·li que es van celebrar divendres, l’últim d’ells de nit, van anticipar com podria evolucionar la prova, amb el duet Mia Bardolet-Carles Jiménez (Seat 1400B) arribant a Salou com a líders en Regularitat Sport, però només 6 dècimes per davant de Carles Miró-Ivan Matavacas (Porsche 911 SC). Pel que fa a la categoria Regularitat Súper Sport, la primera posició l’ocupaven amb cert marge Xavier Domingo-Jordi Ibarra (BMW M3) que superaven a José Luis Moreno-Isidre Noguera (BMW 320i), els guanyadors finals d’aquesta modalitat.

La prova ha comptat amb un excel·lent ambient aquest cap de setmana a Salou i una gran competitivitat a les carreteres de l’interior de les comarques de Tarragona. Foto: RACC- Rally Catalunya Històric / Jordi Rierola

Al vespre de divendres, les condicions de les carreteres van ser variades. En uns trams la pista era seca, però en d’altres els vehicles hi van trobar clapes d’humitat que feien que l’asfalt rellisqués o, fins i tot, van afrontar estones de boira en bona part del tram de L’Albiol.

El dissabte, amb vuit trams per davant, es posava en evidència la forta igualtat entre els millors equips de la regularitat. Les carreteres es trobaven en bon estat, la qual cosa va permetre que els tàndems pilot-copilot espremessin al màxim les seves qualitats de conducció i navegació. En els llocs alts de la classificació les alternances van ser constants durant el segon dia de competició. El ral·li va arribar a les dues darreres especials amb dos equips amb les màximes possibilitats de victòria: Carles Miró-Ivan Matavacas (Porsche 911 SC) i Josep Maria Bardolet-Carles Jiménez (Seat 1400-B), els mateixos que lideraven la classificació el dia anterior.

Finalment, Carles Miró-Ivan Matavacas (Porsche 911 SC) van aconseguir vèncer in extremis, però la sorpresa va saltar en el segon lloc, ja que Juan Pedro García-Sergi Giralt (Autobianchi A-112 Abarth) va aconseguir desbancar, per dues dècimes,  Josep Maria Bardolet-Carles Jiménez (Seat 1400-B), que es van conformar amb una tercera posició que, malgrat tot, posa en evidència la seva qualitat i esperit de lluita.

Històricament, les primeres posicions del Rally Catalunya Històric han estat ocupades en bona part per aquests tres equips, que ja són habituals en la prova del RACC. Miró i Matavacas van guanyar la primera edició, celebrada el 2017, i en la resta de proves van obtenir un quart i dos cinquens llocs. Per la seva banda, García i Giralt van aconseguir la segona plaça en la passada edició (2020). Si bé és cert que en aquesta última edició Mia Bardolet s’ha estrenat en el podi, el seu copilot, Carles Jiménez, ja acumula dues victòries amb altres pilots.

La quarta posició va ser per a Lluís Pallí-Guillem Buscarons amb el seu petit Innocenti Mini Cooper i la cinquena plaça per a Jordi Fanlo-Joan Jordán (Porsche 911 SC), just per davant de l’equip femení, habitual també al Rally Catalunya Històric, que componen Tere Armadans-Anna Vives (Porsche 911 Carrera 3.2), sisenes en un ral·li en què sumen ja cinc resultats entre els sis millors.

En la categoria Regularitat Súper Sport, una vegada retirats per avaria Domingo-Ibarra (BMW), líders del divendres, el triomf va anar a parar a mans de José Luis Moreno-Isidre Noguera (BMW 320i), sense rivals en el seu camí cap al lloc més alt de la classificació en aquesta modalitat. La categoria Legend FCA, que no és competitiva, només és d’exhibició, va aportar també un bon grapat de cotxes de competició de gran valor històric.

El RACC i el Patronat Municipal de Turisme de Salou han posat en solfa una gran prova de regularitat. A nivell organitzatiu el ral·li, que ha comptat amb totes les mesures de seguretat i de prevenció enfront de la COVID-19, ha satisfet tothom i les carreteres s’han mostrat perfectes per a la regularitat com ja ho són per a la velocitat del mundial WRC.

Classificació final Regularitat Sport

1-Carles Miró-Ivan Matavacas (Porsche 911 SC, H2), 33,4 punts
2-Juan Pedro García-Sergi Giralt (Autobianchi A-112 Abarth, H3), 39,2 punts
3-Josep Maria Bardolet-Carles Jiménez (Seat 1400-B, H2), 39,4 punts
4-Lluís Pallí-Guillem Buscarons (Innocenti Mini Cooper, H3), 42,5 punts
5-Jordi Fanlo-Joan Jordán (Porsche 911 SC, H1), 46,9 punts
6-Tere Armadans-Anna Vives (Porsche 911 Carrera 3.2, H2), 48,3 punts
7-Antonio Verdaguer-María Jesús Mora (Porsche 944 Turbo, C4), 62,1 punts
8-Joaquim Muntada-Marc Erra (Porsche 911 Carrera 3.2, H1), 63 punts
9-Pau Coma Cros-Marcos Rivero (Porsche 911, H2), 64,2 punts
10-Joan Riberas-Joan Circuns (Porsche 911 SC, H1), 66,3 punts
Fins a 53 classificats.

Classificació final Regularitat Súper Sport

1-José Luis Moreno-Isidre Noguera (BMW 320i E30, H2), 102,8 punts
2-Ramon Dalmau-Antoni Moragas (BMW 325i, C5), 141,7 punts
3-Alexandre Thoreau-Daniel Thoreau (Lancia Delta Integrale, C5), 169,5 punts
4-Jorge Villasan-Pedro Villasan (Volkswagen Golf GTI, H3), 249,1 punts
5-Marc Mayoral-Jordi Vilaseca (Volkswagen Scirocco 16V, C5), 301,2 punts
6-Lluis Coma Cros-Daniel Ferreiro (Porsche 930 Turbo, H1), 401,6 punts
7-Roger Serra-Antonio Angulo (BMW 323i, H2), 864,6 punts
8-Manuel Álvarez-Ismael Lozano (Toyota Celica 2.0 GTI, C6), 954,8 punts
9-Josep Costa-Marc Duran (Porsche 911 SC, H1), 1.266 punts
10-Jaume Insa-Carlos Jané (Volkswagen Golf GTI, H3), 1.489,4 punts
Fins a 15 classificats.

Redacció

 

81 equips recorden vells temps al 5è Rally Catalunya Històric de Salou

Un total de 81 equips han pres la sortida aquest divendres des del Passeig Jaume I de Salou. Els participants recorreran 489,55 km, dels quals 147,40 seran de regularitat. Fotos: Ajuntament

Aquest dissabte per la tarda, un total de 81 equips han pres la sortida des del Passeig Jaume I de Salou per disputar la 5a edició del Rally Catalunya Històric. Es tracta de la prova de regularitat per a vehicles clàssics puntuable per al Campionat de Catalunya que organitza el RACC, en col·laboració amb el Patronat Municipal de Turisme de Salou, i que es disputarà fins a darrera hora de demà dissabte.

L’alcalde salouenc i president del Patronat Municipal de Turisme, Pere Granados, acompanyat del gerent de l’entitat, Marc Espasa, ha estat avui dalt del podi donant la sortida als vehicles.

12 trams en dues etapes

Al llarg del matí i la tarda d’avui, primer dia de competició, s’han fet les verificacions administratives i tècniques al Passeig Jaume I de Salou. Des d’aquest mateix lloc s’ha iniciat la primera etapa de la cursa, que acabarà a partir de les 21.30 hores, amb quatre trams de regularitat (45,89 km).

La segona etapa s’iniciarà demà dissabte, 10 d’abril, i acabarà de nou al Passeig Jaume I de Salou. En aquesta segona jornada es faran d’una tirada vuit trams de regularitat (101,51 km), amb un reagrupament a Santa Coloma de Queralt.

El 5è Rally Catalunya Històric, que tindrà totes les mesures de seguretat i de prevenció davant la COVID-19, constarà de 489,55 km de recorregut, dels quals 147,40 corresponen a traçats de regularitat distribuïts en 12 trams. A l’itinerari s’inclouen trams complets o parcials que formen part del RallyRACC del Campionat del Món, com Riudecanyes, Duesaigües, La Mussara, Querol i El Montmell.

Els millors especialistes

Entre els equips participants hi ha una àmplia representació dels millors especialistes de la regularitat en clàssics, entre ells, la parella guanyadora de la primera edició del Rally Catalunya Històric, Carles Miró-Ivan Matavacas (Porsche 911 SC). A la competició també hi participen Antonio Verdaguer-María Jesús Mora (Porsche 944 Turbo), Juan Pedro García-Sergi Giralt (Autobianchi A-112 Abarth), Tere Armadans-Anna Vives (Porsche 911 Carrera 3.2), José Luis Moreno-Isidre Noguera (BMW 320i), entre d’altres. Destaca especialment la nombrosa presència de Seat Coches Históricos, encapçalada per Josep Maria Bardolet-Carles Jiménez (Seat 1400 B), juntament amb altres cinc cotxes.

Els participants estan dividits en tres categories: Regularitat Súper Sport (mitjanes fins a 70 km/h), Regularitat Sport (mitjanes fins a 55 km/h) i Legend FCA (només exhibició).

Redacció

 

Pere Granados, disposat a tot per defensar el patrimoni natural de Salou enfront l’Autoritat Portuària

Pere Granados va emplaçar tots els grups municipals ‘a sumar-se a la defensa del patrimoni natural i històric salouenc, ubicat en terrenys de l’Autoritat Portuària, al Cap Salou’; així com a lluitar ‘contra les agressions al fons marí del nostre litoral’.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, va demanar ahir dimecres al plenari la implicació i el compromís de tots els grups municipals de l’Ajuntament en la defensa del ric patrimoni natural, històric i paisatgístic situat en terrenys de l’Autoritat Portuària de Tarragona, del terme de Salou. El batlle es va queixar també de “l’extracció de sorra del front del litoral salouenc que va a parar a un altre municipi”, tot remarcant que “no deixarem de treballar per la defensa del nostre fons marí, que també són les platges de Salou”. L’alcalde salouenc va realitzar aquestes manifestacions arran d’una pregunta feta pel portaveu del Grup Municipal del Partit Popular, Mario García, en el torn obert de paraules.

A diferència de l’anterior president de l’Autoritat Portuària, que havia signat un conveni amb l’Ajuntament, Granados s’ha mostrat crític amb la gestió i l’actitud de l’actual president del Port pel que fa al patrimoni salouenc ubicat en terrenys portuaris; i ha assegurat que “contractarem una empresa perquè faci un estudi i durem a terme les accions legals oportunes contra l’Autoritat Portuària, en defensa dels interessos del municipi de Salou”, ja que no es tracta només dels moviments de sorra, sinó del “dany que pot patir l’ecosistema”.

Així mateix, l’alcalde ha explicat que hi ha pendent una reunió a quatre bandes entre l’Ajuntament de Salou, la subdelegació del Govern, amb el seu representant de Costes, i l’actual president de l’Autoritat Portuària; una trobada que servirà per defensar, a més, els sistemes ecològics, tant de la Pedrera gran com de la Talaia, on hi ha espècies vegetals i zones boscoses de gran interès natural i ecològic, i de gran valor geològic.

Finalment, Granados ha alertat que “no permetrem que Salou pugui patir una segona destrucció del nostre patrimoni natural i històric”.

Temes de l’ordre del dia del plenari

D’altra banda, el plenari va donar compte del decret de liquidació del pressupost de l’exercici 2020; i s’han aprovat, per unanimitat de tots els grups polítics (SUMEM PER SALOU, PSC, ERC, Ciutadans i PP), els ajuts i les mesures fiscals 2021 per fer front a la COVID-19.

En aquest punt, el regidor d’Hisenda i Gestió Econòmica, Yeray Moreno, va explicar que s’utilitzarà el romanent de tresoreria per a tres blocs. En primer lloc, es destinaran 1,4 M€ en ajudes directes. En un segon bloc es destinaran 750.000 € per a la viabilitat econòmica de les inversions del municipi. I en un tercer lloc, es destinaran 750.000 € a contingències derivades de la situació pandèmica. Segons va assenyalar, rebran ajuda les persones o empreses més afectades econòmicament per la crisi; i, per un altre costat, s’incentivarà la reactivació per impulsar la reobertura i la tornada a la normalitat.

El següent punt de l’ordre del dia, relatiu a la primera modificació del pressupost de l’exercici 2021, amb la incorporació de crèdits de l’exercici anterior i modificació de les bases d’execució, va ser aprovat per 11 vots a favor dels regidors i regidores de l’equip de Govern. Els grups d’ERC, Ciutadans i PP es van abstenir, amb 8 vots.

En aquest punt, el regidor econòmic va intervindre dient que “es destinaran més diners a ajuts, però hem de veure com transcorrerà l’any en curs -a nivell de pandèmia- per poder gestionar dites ajudes de la millor forma possible”.

El següent punt de l’ordre del dia, ratificat per unanimitat de tots els grups polítics, va ser la proposta de l’Associació d’Assistència Social Eluzai perquè rebi el diploma de mèrits per serveis distingits prestats a favor del municipi i la comarca, que atorga el Consell Comarcal del Tarragonès.

Granados va agraïr el vot favorable de tots els regidors i regidores i també van tenir paraules de gratitud cap a l’Associació d’Assistència Social Eluzai i altres entitats salouenques, com Càritas i Creu Roja, que desenvolupen una tasca altruista en favor de les famílies i les persones més vulnerables del municipi, en aquests moments tan complicats.

El punt relatiu al canvi de nom de l’actual Passatge del Rescat pel de Carrer de Margarida de Prades va rebre el suport unànime de tots els grups polítics. En aquest sentit, l’alcalde va explicar que es tracta d’una petició per part dels veïns dels Xalets de Salou.

Granados va especificar, tanmateix, que el nom del Rescat no es perdrà i serà “per a un punt geogràfic del nostre litoral”, una punta, concretament, en un moment en què es vol recuperar la història de Salou i dotar-la d’interès turístic. El Rescat es relacionarà amb el moment àlgid que van viure els pirates al 1500 al Mediterrani i a la població de Salou.

El següent punt de l’ordre del dia, relatiu al canvi de nom de l’actual carrer del Reguerot del Clavegar pel de carrer del Reguerot ha obtingut, també, l’aprovació de tots els grups: SUMEM PER SALOU, PSC, ERC, Ciutadans i PP. L’alcalde Granados, ha dit que “amb aquest canvi de nom fem una justícia història a una zona on hi ha una platja”.

Els dos darrers punts de l’ordre del dia del plenari d’avui també van recollir el vot favorable de totes les forces polítiques. Per una banda, l’aprovació del conveni entre l’Ajuntament de Salou, el Grup de Dones de Salou i l’IES Jaume I de Salou per a la recreació històrica de la Festa del Rei en Jaume.

I, per l’altra, l’aprovació de l’esmena de la clàusula quarta, relativa a la comissió de seguiment, del conveni de col·laboració entre l’Administració de la Generalitat de Catalunya, mitjançant el Departament d’Educació, i l’Ajuntament de Salou, per a la compra dels dispositius tecnològics necessaris per a l’alumnat en el marc del Pla d’acció: centres educatius en línia.

Millorar el rigor històric de la Festa del Rei Jaume I

Pel que fa al conveni entre l’Ajuntament, el Grup de Dones de Salou i l’IES Jaume I, el regidor de Serveis Culturals, Xavier Montalà va afirmar que “des de l’Equip de Govern vam voler millorar la Festa del Rei Jaume i dotar-la de rigor històric”.

Per la seva banda, l’alcalde va assenyalar que “és un fet important el que avui presentem perquè impliquem la població perquè pugui dissenyar i treballar els seus vestits”. Aquest fet farà, segons ell, “una festa encara molt més participativa, comptant amb el rigor històric de l’Institut Jaume I”.

Redacció

 

Challenge Salou obre inscripcions per a la nova edició que es disputarà el 3 d’octubre de 2021

Com a novetat, la prova formarà part del Ranking Nacional de Triatlón Media y Larga Distancia (FETRI), dotat amb 10.000 € en premis. Foto: Ajuntament

La Challenge Salou ha obert inscripcions per a la seva pròxima edició, que es disputarà el 3 d’octubre de 2021. Aquesta prova del circuit internacional Challenge Family és una de les cites de triatló més destacades, a nivell nacional. Els participants podran escollir entre la modalitat Middle Distance (1.9 km nedant, 90 km en bici i 21.1 km corrent) o Short Distance (1.9 km nedant, 60 km en bici i 11 km corrent). Una edició exclusiva que, per qüestions de seguretat relacionades amb la pandèmia, es limitarà a 1.000 persones.

La meta estarà situada a la Plaça de les Comunitats Autònomes, epicentre del triatló, tot el cap de setmana. Hi haurà un circuit de ciclisme ràpid i una cursa a peu pel Passeig Jaume I. A més, la prova es podrà seguir online, via streaming.

Cal destacar que el Challenge Salou no només reparteix 25.000 € en premis, sinó que també és una cita classificatòria per al Mundial (The Championship) que se celebrarà a Samorin, Eslovàquia.

Com a novetat, Challenge Salou 2021 formarà part del Ranking Nacional de Triatlón Media y Larga Distancia (FETRI), dotat amb 10.000 € en premis.

L’alcalde de Salou i president del Patronat Municipal de Turisme, Pere Granados, ha mostrat la seva satisfacció pel tret de sortida d’aquesta nova edició, amb l’obertura d’inscripcions, ja que “l’any passat, finalment, no vam poder gaudir d’aquesta competició, atesa la situació de pandèmia provocada per la Covid-19”. Granados espera una bona acollida per part dels i les participants, i els encoratja a “que s’inscriguin i gaudeixin d’una increïble jornada al municipi, on podran conèixer i admirar, a través de l’esport, tot el patrimoni mediambiental que hi ha a Salou”.

Per la seva banda, el regidor de Foment de l’Esport, Daniel López, ha assenyalat que “és una magnífica notícia tornar a parlar d’acollir Challenge pel que significa per a Salou, tant a nivell de turisme esportiu, com pel retorn a la celebració d’esdeveniments esportius”. Així mateix, ha valorat positivament la novetat de la inclusió de Challenge Salou al Ranking Nacional de Triatló, atès que “és un valor afegit que donarà una major projecció a la prova”.

Consolidació internacional

Després d’esgotar i tancar inscripcions en les últimes dues edicions, Challenge Salou ha consolidat el seu prestigi internacional amb un espectacular planter de triatletes que superen els 40 països representats i amb més de 70 triatletes professionals que prenen la sortida PRO.

The Festival: activitats tot el cap de setmana

Més enllà del triatló de mitja i curta distància, Challenge Salou presenta The Festival, una oferta d’activitats perquè les famílies també puguin viure una experiència única.

A més d’una fantàstica Expo d’accés lliure al Resort La Siesta de Salou, divendres, 1 d’octubre, a la tarda, a les 19.30 h, se celebrarà un ‘Meet & Greet’ amb els millors atletes professionals de la prova. Dissabte, 2 d’octubre, al matí, serà el torn de la prova nedant ‘Open Water’; la cursa familiar de 4 km ‘Breakfast Run’, a les 10 h, on es reconeixerà el circuit; i la ‘Junior Challenge’, a les 11 h, la cursa a peu dels més petits. Més tard, la ‘Pasta Party’, i la «Challenge Women’ completaran l’oferta d’activitats del dia previ al Challenge.

En aquesta edició 2021, Juanan Fernández, Race Director de ChallengeSalou, oferirà durant el cap de setmana un reconeixement dels circuits.

Més informació i inscripcions: https://challenge-salou.com/

Facebook: https://www.facebook.com/ChallengeSalou/

Instagram: https://www.instagram.com/challengesalou/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC53iDvLNaXpkTFBoK-my4gA

Redacció

 

El regatista salouenc Sandro Portune es proclama subcampió d’Espanya en la classe Techno Juvenil Sub15

Sandro Portune. Foto: Ajuntament

Del 30 de març al 3 d’abril, s’ha celebrat al Club Nàutic Santa Pola el Campionat d’Espanya de Winsurf i iQFoil Juvenil. Els regatistes del Club Nàutic Salou Valeria Baldrich, Ana Alonso, Sandro Portune i César Alonso van participar en l’edició 2021 del campionat, representant la selecció catalana.

El regatista de Salou Sandro Portune s’ha proclamat subcampió d’Espanya de Techno 293 en la categoria masculina Sub15, per darrere del regatista Mateo Jiménez, del Club de Surf Formentera. Durant els dies del Campionat, el Sandro va finalitzar en primera posició, en dues proves de les deu totals disputades.

D’altra banda, César Alonso va aconseguir finalitzar en la 13a posició de la general, també en la categoria Sub15; l’Ana Alonso, en la 37a posició de la general, en la categoria Sub17; i la Valeria Baldrich, en la 47a posició de la general, també en la categoria Sub17.

Redacció

 

L’oposició titlla d’insuficients les ajudes adoptades per reactivar Salou

Marçal Curto (ERC), Pere Lluís Huguet (Cs) i Mario García (PP). Foto: Cedida

Tots els grups municipals que conformen l´oposició a Salou, ERC, Cs i PP, han mostrat les seves discrepàncies respecte a la primera modificació de crèdit del pressupost, que s’aprovarà al ple municipal d’aquest dimecres, amb l´objectiu d’incorporar el romanent de tresoreria, que s’ha quantificat en més de 3 milions d´euros. Marçal Curto (ERC), Pere Lluís Huguet (Cs) i Mario García (PP), portaveus dels Grups Municipals de l’oposició han coincidit en afirmar en un comunicat de premsa conjunt que «estem totalment d´acord que part d’aquest romanent de tresoreria sigui destinat a “ajudes” econòmiques als contribuents de Salou per pal·liar els efectes negatius de la pandèmia Covid 19, però per desgràcia la quantia destinada és insuficient, ja que l’equip de govern només vol destinar 1,3 milions d’euros. Això vol dir que les mesures adoptades seran deficitàries, tenint en compte que la crisi sanitària està generant situacions de veritable emergència social i econòmica entre tots els nostres veïns”.

Per aquest motiu entenen que “l’Ajuntament de Salou, com a administració més propera al ciutadà, hauria de prioritzar la seva gestió dotant de majors recursos econòmics el pressupost a efectes d´adoptar totes aquelles mesures que siguin necessàries en suport a la població més vulnerable, així com de les nostres empreses i el nostre comerç”.

Els líders de l´oposició han criticat la gestió realitzada fins aquest moment per part del govern: «No és normal que hi hagi un superàvit de més de 3 milions d´euros del pressupost, quan per activa i per passiva vam sol·licitar a l´alcalde que s´incrementessin les ajudes a tota la població. Quelcom no anava bé quan es va decidir donar una ajuda directa al comerç, igualment insuficient, però fins ara no s’ha tingut en compte a la població que més ho necessita, i una mostra és que no es destinen més diners del romanent a aquesta finalitat».

«De que serveix estalviar diners recaptats de tots els salouencs quan ells estan passant per una situació tan crítica?. No hauria sigut més normal que aquests diners haguessin tingut un retorn a les seves butxaques en forma de reducció d´impostos i taxes i increment d’ajudes?» es pregunten tots el portaveus de l´oposició.

“No obstant, creiem que el govern local encara està a temps de rectificar, i això passa per prioritzar les seves despeses, incrementant la quantia del romanent de tresoreria que es destinarà a ajudes a tots els salouencs, ja que tots els recursos que tinguem al nostre abast han de ser destinats a tots els nostres veïns, i fent polítiques de reactivació amb l’objectiu d’evitar que segueixi la destrucció del teixit econòmic i l’ocupació. Els salouencs són la nostra prioritat, i treballarem incansablement per ajudar-los en tot el que ens sigui possible” han finalitzat els portaveus de l’oposició.

Redacció

 

Salou proposa l’entitat social Eluzai per rebre la distinció de Mèrits Distingits del Consell Comarcal

L’Associació d’Assistència Social Eluzai és una entitat sense ànim de lucre promoguda per l’Església Protestant de Salou. Foto: Ajuntament 

L’Ajuntament de Salou proposarà aquest dimecres al plenari municipal que l’Associació d’Assistència Social Eluzai, entitat sense ànim de lucre promoguda per l’Església Protestant de Salou, rebi el diploma de mèrit per serveis distingits prestats a favor del municipi i la comarca, que atorga el Consell Comarcal del Tarragonès.

Així, el Consistori valora i reconeix la tasca humanitària de l’entitat Eluzai Salou, nascuda l’any 2008, que coordina Josué García. En aquest sentit, l’alcalde de Salou, Pere Granados, ha manifestat que “volem reconèixer la important labor solidària i el compromís social d’aquesta entitat amb les famílies salouenques més vulnerables i els sectors més desafavorits; i de forma especial, durant el darrer any d’emergència social generada per la crisi sanitària, per la qual cosa creiem que és mereixedora d’aquest reconeixement”.

Per la seva banda, el regidor de Serveis Culturals i Relacions Ciutadanes, Xavier Montalà, ha valorat la sensibilitat social i la labor altruista d’Eluzai i ha destacat el foment del voluntariat que exerceix, així com el suport a actes i campanyes en benefici de causes justes, com la recollida d’aliments i de roba pels sectors més necessitats.

L’Associació d’Assistència Social Eluzai és una entitat sense ànim de lucre promoguda per l’Església Protestant de Salou i constituïda per un grup de professionals voluntaris que busquen donar resposta a les necessitats dels col·lectius sense recursos. El seu objectiu és prestar assistència a les famílies i col·lectius en risc d’exclusió social i més desafavorides de la societat salouenca, posant en pràctica els principis de solidaritat. En aquest sentit, l’entitat presta diversos serveis com la distribució d’aliments, roba i calçat; a més d’organitzar tallers i mercats solidaris, i oferir ajuts i serveis a persones sense llar.

Cal dir que el Consell Comarcal del Tarragonès convoca la setena convocatòria edició 2021 per a l’atorgament de les “distincions de mèrit als serveis distingits”; amb l’objectiu d’honorar persones o entitats que hagin sobresortit per alguna labor realitzada (cultural, científica, econòmica, social, etc.) o conducta seguida, i que aquesta hagi contribuït a augmentar el prestigi d’un municipi de la comarca del Tarragonès, o del seu conjunt.

L’any passat, el 2020, l’entitat distingida va ser Càritas Salou.

Redacció

 

Les llars d’infants municipals de Salou preparen les jornades de portes obertes

Les llars d’infants municipals de Salou, La Balena Blava i El Cavallet de Mar, han preparat les jornades de portes obertes, tenint en compte les mesures sanitàries establertes, per tal de garantir la seguretat de les famílies salouenques.

Les visites es duran a terme de forma presencial, amb cita prèvia, els propers dies 6, 8, 20 i 22 d’abril, en horari de 17.30 a 19 h; i el dissabte, 24 d’abril, de 10 h a 13 h. També es pot sol·licitar dia i hora per fer una trobada virtual i resoldre possibles dubtes.

Per demanar cita prèvia i visitar la llar d’infants La Balena Blava caldrà fer-ho a través del correu electrònic e3010921@xtec.cat, o trucant al telèfon 977 38 34 09, indicant el dia i l’hora desitjada. D’altra banda, per a la llar El Cavallet de Mar, es podrà enviar un correu a e3012022@xtec.cat, o trucar al 977 38 81 54. Així mateix, també es posa a la disposició de les famílies el nou número de WhatsApp 661 46 62 69, per demanar hora.

Tota la informació sobre les preinscripcions i la documentació necessària en aquest enllaç i en aquest altre.

Visites segures

La durada màxima de les visites serà de 15 minuts. Els grups no podran superar els 10 integrants, acompanyats, com a màxim, per 3 persones del centre; caldrà evitar la presència simultània de grups; i, dins de cadascun, s’haurà de mantenir una distància d’1,5 metres entre les persones que no formen part de la mateixa família.

En entrar al centre, caldrà prendre’s la temperatura i aplicar-se gel hidroalcohòlic; i serà obligatori l’ús de la mascareta, en tot moment.

Així mateix, es recomana evitar l’ús dels serveis, si no és imprescindible.

El format de les visites haurà de ser el d’una reunió, que caldrà organitzar, preferentment, a l’aire lliure. No obstant, en cas de fer-se a l’interior, s’obriran les finestres de l’espai. No s’haurà de lliurar cap documentació, en paper.

Redacció

 

Salou instal·larà càmeres de seguiment automàtic per emetre partits en directe al Pavelló Salou Centre

Aquest nou sistema permetrà gravar i transmetre, en viu, sense necessitat d’operador de càmera. Foto: Ajuntament

La regidoria de Foment de l’Esport de l’Ajuntament de Salou incorporarà equips de càmeres de seguiment automàtic per emetre partits en directe, a través de vídeo streaming, al Pavelló Salou Centre, atès que, actualment, arran la situació de pandèmia, les instal·lacions esportives i les competicions s’han vist afectades per les restriccions d’aforament.

Aquest nou sistema permetrà gravar i transmetre, en viu, sense necessitat d’operador de càmera; pujar els partits disponibles a una plataforma online; i realitzar estadístiques dels encontres i els entrenaments, així com dels jugadors i dels equips, i l’anàlisi del post-partit.

Els usuaris podran accedir als continguts, a través d’una plataforma online; així com també ho podran fer les entitats, que disposaran d’un canal exclusiu, per a la gestió del seu esport.

L’alcalde, Pere Granados, ha assenyalat que “gràcies a la incorporació d’aquest nou equip de gravació, realitzem una inversió en modernització i aconseguim adaptar la pràctica esportiva a la situació que vivim actualment i a les restriccions sanitàries, de seguretat i de control d’aforament existents”. D’aquesta manera, “tots els aficionats i aficionades podran gaudir dels partits i de continguts esportius de qualitat, gràcies a la tecnologia intel·ligent; des de qualsevol localització, i també des de qualsevol dispositiu mòbil, sense necessitat de trobar-se, presencialment, a les instal·lacions esportives municipals”.

Per la seva banda, el regidor de Foment de l’Esport, Daniel López, ha explicat que “amb la contractació d’aquest servei donem compliment a una reivindicació de les entitats esportives salouenques”. També ha posat de manifest que “és una eina que servirà, tant per oferir els partits en directe, com per al treball intern dels equips, ja que també es podran enregistrar entrenaments, contribuint a ajudar, d’aquesta manera, en la tasca d’scouting dels jugadors”.

El regidor també ha assenyalat que “de moment, iniciem aquest servei amb una única càmera al pavelló central, però la previsió és ampliar-lo a les diferents instal·lacions esportives municipals que hi ha a Salou”.

L’empresa adjudicatària és MyPlay, pel preu de 2.904,00 euros.

Redacció

 

Primera MàsterClass de Cycling al Tennis Salou H2O

Es va adaptar una pista de tennis amb capacitat per a 90 bicicletes de cycling per una MàsterClass en la qual van intervenir tres monitors (Cristian, Antonio i Toni). Fotos: Cedides

Dissabte passat es va dur a terme la primera MàsterClass de Cycling organitzada pel Club Tennis Salou H2O a les seves instal·lacions, adaptant una pista de tennis amb capacitat per a 90 bicicletes de cycling. La resposta de la gent durant la setmana prèvia a l’esdeveniment va ser tot un èxit, ja que en menys de tres dies, les llistes d’inscripció es van tancar per aforament complet.

Els monitors Cristian, Antonio, Toni i Francesc, amb el propietari del club, Xavier Matas (centre de la imatge). Foto: Cedida

Alguns dels participants al costat del monitor Toni Navarrete. Foto: Cedida

Tots els participants van rebre el seu ‘Welcome Pack’, gaudint de samarretes, motxil·les, begudes i barretes energètiques. A l’inici de la MàsterClass, els membres van poder disfrutar d’un ‘show’, realitzat per tres monitors (Cristian, Antonio i Toni), juntament amb elements festius, com ara música, confeti i fum, contribuïnt a que els participants disfrutessin d’una hora i mitja d’esport de la manera més dinàmica. El Club Tennis Salou H2O va garantir a tots els membres inscrits, la màxima seguretat i mesures establertes per la Generalitat contra la Covid, adaptant una distància de dos metres entre cada bicicleta amb el nom del participant a cada una d’elles, per tal d’evitar aglomeracions a l’exterior.

L’esdeveniment va concloure amb un dinar per a tots els participants al restaurant Tennis Salou H2O.

Redacció

 

Salou reivindica la necessitat que sector públic i privat es combinin en els plans estratègics turístics de ciutat

La webinar ‘Transformació de Salou i Fons Europeus NG’, organitzada per l’Ajuntament i dirigida al sector empresarial salouenc, va servir per tractar i posar en comú els projectes i els productes turístics que treballa el Consistori. Foto: Ajuntament

L’alcalde de Salou i president del Patronat Municipal de Turisme, Pere Granados, va presidir aquest divendres la webinar amb el títol «Transformació de Salou, fons europeus i Next Generation», una conferència online a la qual hi va assistir una cinquantena de persones, entre empresaris i professionals dels sectors econòmics salouencs; i en la què es va parlar, fonamentalment, de l’ajut que representaran els fons europeus Next Generation perquè el municipi de Salou assoleixi els canvis estructurals previstos, dins dels diferents plans estratègics transformadors que impulsaran un model de municipi turístic sostenible i intel·ligent, que reactiva l’economia i impulsa la cohesió social. L’alcalde ha destacat la necessitat de col·laboració entre el sector públic i el privat per tal d’assolir èxit en els objectius.

La webinar va comptar amb la participació de Mark Hoddinott, ‘Chief real estate officer de Meliá Hotels International’; Gerard Brinquis, ‘Technical office leader & head of NG Eu, d’FI Group’; Lorena Sánchez, ‘Asset management senior director de Meliá Hotels International’; Toni Aguiló, ‘Asset management project leader Melià Hotels International’; i César Bonilla, ‘National public sector manager FI Group’. La videoconferència va obtenir una nodrida assistència de persones, tant de l’Administració pública, com també del sector privat, amb representants importants de l’àmbit empresarial turístic de Salou i la Costa Daurada.

En la seva intervenció, l’alcalde de Salou va contextualitzar el lloc que ocupa el municipi, com a destinació turística de referència, dins l’Estat espanyol, i va remarcar l’oportunitat que suposa la convocatòria dels fons Next Generation de la Unió Europea, l’objectiu dels quals és el finançament de la transformació i renovació del municipi, tot posant de manifest la necessitat d’implicació del teixit empresarial i de negocis de la destinació, sense oblidar, tanmateix, la implicació social, més enllà de la reactivació econòmica.

Pere Granados posa en valor el gran impuls que viu el municipi

Granados va recordar la importància d’aquesta reactivació i de la millora de la qualitat de vida dels residents i de l’experiència dels visitants, “un benefici molt transversal i integrador, que és un benefici social”.

“Els fons europeus Next Generation han de servir per finançar projectes estratègics de gran abast i calat, que han de configurar municipis turístics competitius, moderns, intel·ligents, eficients i sostenibles, amb sintonia amb els ODS de l’Agenda 20-30”, va assenyalar l’alcalde. També va dir que “els objectius de Salou s’enfoquen cap a la mobilitat sostenible i la implantació urbana de transports segurs i ecològics que redueixin la petjada del carboni; la transformació digital i la gestió intel·ligent; l’aplicació d’energies netes i l’ús eficient dels recursos; la generació d’espais urbans inclusius integradors, saludables i de la convivència social que, alhora, revitalitzin l’economia i el comerç; i la recuperació de l’ecosistema del litoral, els espais naturals d’interès paisatgístic, i el patrimoni cultural i històric”. Tot plegat ajudarà a captar nous segments de públic i a desestacionalitzar.

Aquests són reptes, l’abast i magnitud dels quals impliquen tothom, sectors públics i sectors econòmics i empresarials, “per tal de dur a terme aquells plans i projectes que tinguin com a objectiu la renovació del municipi i l’adaptació de la gestió dels serveis i de l’activitat turística als nous reptes irrenunciables de construir un municipi saludable, sostenible i intel·ligent pel benestar i la qualitat de vida de tothom”, va apuntar l’alcalde.

Així mateix, va detallar cadascun dels plans estratègics d’acció de Salou, que són els següents: El Pla Estratègic de Turisme de Salou; el Pla d’Accions “Salou Destinació Turística Intel·ligent” (DTI); l’Smart Salou, el Pla Estratègic de l’Activitat Comercial de Salou BIDS o APEUs, el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible de Salou, el Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima de Salou (PAESC) i la revisió del POUM.

El Pla Estratègic de Turisme de Salou impulsa un model diversificat, sostenible i intel·ligent de destinació. Vol incrementar la generació de valor de l’activitat turística i captar nous mercats i segments, a través de la desconcentració de la temporada i la creació de producte.

El Pla d’accions “Salou Destinació Turística Intel·ligent” (DTI) és un objectiu prioritari perquè ens consolida com un espai turístic innovador, accessible, i sostenible, que facilita la interacció i incrementa la qualitat de l’experiència del visitant i la qualitat de vida dels residents; i suposa un compromís amb els factors mediambientals, culturals i socioeconòmics.

L’SMART Salou té com a objectiu implantar un ecosistema urbà intel·ligent que ens permet optimitzar, qualificar, gestionar i planificar millor i de forma integrada tots els serveis, en benefici del visitant i dels residents.

El Pla Estratègic de l’Activitat Comercial de Salou BIDS o APEUs és un document estratègic que engloba el comerç, la restauració i el turisme. La visió que s’extreu d’aquest pla és que Salou ha de ser una ciutat viva i dinàmica, amb personalitat pels residents, que tindran en l’oferta comercial, cultural i de restauració valors per tenir un elevat sentit de pertinença, que estarà harmonitzat amb l’especialització turística. L’especialització turística no suposarà cap fre per a una dinàmica comercial destacada durant tot l’any i amb capacitat de generar atracció per a la població de l’àrea metropolitana del Camp de Tarragona.

El Pla de Mobilitat Urbana Sostenible de Salou permetrà planificar una ciutat ordenada i moderna, on es prioritzi l’espai per a les persones dins el nucli urbà i la descarbonització, impulsant el transport amb vehicles ecològics no contaminants, com ara la bicicleta o l’automòbil elèctric.

El Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima de Salou (PAESC) és un document estratègic de planificació energètica i d’adaptació als impactes del canvi climàtic en l’àmbit local. Conté les accions a dur a terme per superar els objectius establerts per la UE per al 2030, i així, anar més enllà de la reducció del 40% de les emissions de CO2 al municipi. Amb aquest pla es despleguen els sistemes i xarxes urbanes d’eficiència energètica i energia renovable.

I el nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Salou, (en revisió, actualment) com a instrument d’ordenació, planificació i desenvolupament integral i sostenible del municipi, definirà un model d’implantació urbana i de ciutat sostenible i inclusiva, que impulsi la digitalització, l’eficiència energètica i la implantació d’energies renovables; la transformació i la desestacionalització, la recuperació de la natura i l’espai públic, i la reactivació econòmica i la cohesió social.

Entre els projectes que l’Ajuntament de Salou està treballant, l’alcalde Granados n’ha fet una detallada enumeració:

 • Projecte de recuperació i protecció mediambiental del litoral del Cap Salou i Camí de Ronda.
 • Pla director de l’àmbit del Port Esportiu.
 • Projecte de l’Eix Cívic (implantació transport elèctric. TREN TRAM, BUS TRAM). Significarà una transformació i una vertebració més sostenible del nucli urbà de Salou i una reactivació econòmica i social del centre de Salou, que, fins ara estava “absolutament mort”, atès que les vies del tren, que han quedat en desús en entrar en funcionament el Corredor del Mediterrani, suposaven una barrera física.
 • Projecte de renovació de l’Avinguda de Carles Buïgas. Serà un espai urbà on hi haurà dinamització social i que implicarà una reactivació econòmica pels negocis que hi ha instal·lats a la zona.
 • Projecte de renovació del sector de Llevant (zona turística entorn de Carles Buigas).
 • Projecte de renovació del sector de Ponent (zona del barri de la Salut – Barranc de Barenys).
 • Projectes de renovació urbana: places del nucli urbà, zona enjardinada del passeig Jaume I
 • Pla de platges.
 • Projecte de renovació del sector de Cap Salou.
 • Centre Intermodal de Transports públics, per a una connectivitat sostenible: nova estació de tren, estació d’autobusos, estació TREN TRAM/BUS TRAM.
 • Pla de recuperació i protecció del patrimoni d’interès natural, paisatgístic, històric i cultural, mitjançant declaració de Béns Culturals d’Interès Local (BCIL’s) i figures urbanístiques.
 • Projectes de dotació als equipaments esportius per a la pràctica de l’esport i adoptar un estil de vida saludable i el foment del turisme esportiu.
 • Desplegament de la infraestructura de fibra òptica per a la dinamització econòmica, turística i ciutadana. Salou, destinació tecnològica Smart.
 • Projecte d’estudi de la dinàmica litoral per al manteniment i l’estabilitat de les platges.

Pel que a producte turístic, divers, sostenible, accessible i inclusiu, l’alcalde ha parlat del treball que s’està duent a terme des de l’Oficina per a la Recerca i Innovació del Producte Turístic vers:

 • Ecoturisme/senderisme: rutes del Camí de Ronda, cales, miradors i espais/parcs d’interès natural i paisatgístic.
 • Turisme, gastronomia i restauració: rutes i accions gastronòmiques (10 projectes presentats).
 • Turisme cultural. Rutes històriques i culturals. Museolització i interpretació in situ:
 • Jaciment preromà de Kallipolis  (La Cella).
 • Ruta dels pirates (Torre Vella i cales Cap Salou)
 • Ruta rei Jaume I (Port natural de Salou, a la zona entre la punta del Porroig, que abarca la platja dels Capellans i les Ferreries).
 • Ruta per l’arquitectura, els monuments i l’art (Torre Vella, “arquitectura del sol”, escultures urbanes).
 • Ruta dels sistemes defensius de Costa a Salou (bateries, trinxeres i nius de metralladores)
 • Ruta geològica i paleontològica pel Cap de Salou.
 • Turisme de salut i benestar: programació d’activitats a la platja tot l’any: esport, wellness.
 • Turisme de shopping:  creació d’APEUs o BIDS.

Fons Next Generation

Per la seva banda, Gerard Brinquis, ‘Technical office leader & head of NG Eu, d’FI Group’, va explicar què són els fons Next Generation, qui els gestiona, quins són els timings i la temporalitat, tot relacionat amb la convocatòria actual.

En aquest sentit la Comissió Europea ha decidit optar per un fons de recuperació i resiliència denominat Next Generation Europe.

Aquests fons de recuperació, dotats d’un valor de 750 mil milions d’euros venen a donar una resposta al concepte de pandèmia i buscar com es pot transformar tot el teixit empresarial, amb les diferents col·laboracions publicoprivades. La idea és revitalitzar tot el teixit industrial.

La distribució dels fons té quatre grans àrees, que donen resposta a la transformació digital (s’endú un 20% dels fons), a la transició ecològica (dotada amb un 37% dels fons), a la cohesió territorial i social, i, finalment, a l’impacte a la bretxa de gènere. Els projectes tindran una execució entre 2021 i 2026. En alguns casos hi podrà haver un cert caràcter retroactiu des de febrer de 2020, quan va començar la pandèmia.

A Espanya, país membre de la Comissió Europea, se li han atorgat 150 mil milions d’euros per poder aplicar el pla de recuperació i aconseguir la transformació i resiliència. El pla, pròpiament dit, s’emmarca dins del document d’España puede, i neix al juny-juliol de 2020, quan comencen a sorgir els diferents plans d’Espanya digital 2025, el Pla d’Impuls per al sector turístic, el Pla de la modernització de la formació professional i el Pla d’impuls al sector de l’automoció, entre altres.

César Bonilla, ‘National public sector manager FI Group’, va explicar que l’Administració local té molt a dir en la gestió dels fons Next Generation, perquè com a administració pública és la que es troba més propera al ciutadà. Segons ell, “les entitats locals han de fer una transformació del seu model de ciutat”. Pel que fa a Salou, Bonilla va valorar el fet que el municipi ja tingui un full de ruta i una estratègia molt clara de cap a on vol anar, tal i com va ressenyar l’alcalde en la seva intervenció, “i això facilita molt on podem trobar els fons de finançament”.

Mark Hoddinott, ‘Chief real estate officer de Meliá Hotels International’, en la seva exposició, va parlar de l’evolució del cicle turístic i de com evitar el declivi d’una destinació, a través de l’alineació del sector públic i el privat. També va parlar de la necessitat que té d’equilibri l’oferta complementària i de la inversió en les millores per augmentar la qualitat del turisme i de la destinació.

Redacció

 

Salou enceta la Setmana Santa sense turistes estrangers i amb PortAventura tancat per la pandèmia

Pla general d’establiments tancats i d’una dona caminant en una de les zones turístiques de Salou. Foto: Mar Rovira

Salou, l’epicentre turístic de la Costa Daurada, afronta una Setmana Santa fluixa per l’impacte de la covid-19. Les restriccions vigents impedeixen l’arribada de turistes estrangers i de la resta de l’Estat, i l’obertura de PortAventura, que ha hagut d’ajornar l’inici de temporada fins el 23 d’abril. A més, la majoria de grans hotels estan tancats i n’hi ha alguns que ja encadenen gairebé un any i mig sense activitat. Enmig d’aquest escenari, els empresaris locals s’encomanen als visitants de proximitat i exigeixen que el passaport sanitari estigui vigent a l’estiu. La patronal turística acusa el Procicat de mostrar «poc sentit comú» i lamenta que no hagi permès l’obertura de parcs temàtics ni hagi ampliat l’horari de la restauració.

Per Setmana Santa, la Costa Daurada rep sobretot públic d’àmbit català i estatal, principalment de l’Aragó, la Rioja, Navarra i el País Basc. Aquest any, però, només podran visitar-la els turistes de Catalunya. «És cert que estem millor que l’any passat, quan estàvem tancats, però hauríem volgut que la situació sanitària ja donés peu a que tot el públic espanyol es pogués moure», admet el portaveu de la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona (FEHT), Xavier Guardià.

A banda de les restriccions de mobilitat, que només permeten fer sortides amb la bombolla de convivència, Guardià subratlla el perjudici que PortAventura no hagi pogut obrir aquest dissabte 27 de març, malgrat «l’espectacular» protocol sanitari que va implementar l’any passat. El representant de la patronal considera que això és un greuge comparatiu respecte el turisme de neu. «Quan es formen cues a les estacions d’esquí no hi ha risc i sí que n’hi ha a les de PortAventura?», es pregunta.

En aquesta línia, la FEHT considera que el Procicat no escolta prou la veu del territori i assegura que el sector s’ha sentit «molt poc respectat». Alhora, critica que no s’hagin ampliat les franges horàries d’obertura de bars i restaurants, que han d’abaixar la persiana a les cinc de la tarda. «És evident que la tarda i nit és quan hi ha més moviment a les zones de lleure. No entenem aquesta poca sensibilitat i empatia», apunta Xavier Guardià.

De la seva banda, els comerciants consideren que el fet que PortAventura no pugui obrir encara podria portar més vianants a les zones comercials i animar la facturació. Tot i que les expectatives no són massa elevades, el president de l’Associació Shopping Salou, Juli Vilaplana, afirma que des que s’han flexibilitzat les mesures han notat un repunt de les vendes. «Després de tantes restriccions qualsevol cosa és benvinguda. Tot i que no obriran tots els comerços, esperem unes vendes decents», confia el comerciant.

Passaport sanitari a l’estiu sí o sí

Enmig d’aquest escenari incert, el sector turístic de la capital de la Costa Daurada reclama que el passaport sanitari s’implementi de cara a l’estiu per poder reactivar l’activitat a gran escala. En una destinació com Salou, la mobilitat internacional esdevé imprescindible. L’any passat la ciutat va sumar més d’1,5 milions de pernoctacions malgrat la covid-19, però és que el 2019 van ser 8 milions. Aquell any, el mercat estatal va suposar 2,8 milions de pernoctacions, seguit del britànic amb 1,4 milions, i de francesos i russos, amb al voltant d’un milió cadascun.

«El passaport serà una eina meravellosa si funciona», valora Guardià. Tot i això, el portaveu de la FEHT confia que no es prohibeixi viatjar aquelles persones que encara no comptin amb aquest passaport. Els comerciants també exigeixen l’impuls d’aquesta mesura i la veuen indispensable per «salvar» la temporada d’estiu, juntament amb el procés de vacunació. «Serà una bona oportunitat», afirma Sílvia Majón, dependenta d’una botiga de roba del passeig marítim de Salou.

ACN

 

Salou se suma a l’Hora del Planeta

Salou se suma, un any més, a la iniciativa Hora del Planeta, avui dissabte, 27 de març, un esdeveniment que se celebra, arreu del món, per lluitar contra el canvi climàtic i la pèrdua de la biodiversitat.

En aquest sentit, durant una hora, des de les 20.30 h i fins a les 21.30 h, el Consistori apagarà els llums dels següents edificis municipals: Complex Municipal (Ajuntament, TAS, Centre Cívic, Escola Música); Jardí Botànic; Torre Vella; Masia Catalana; Centre Cívic els Triangles ; Centre Cívic Mas de l’Escarré. Així com dels següents monuments: la Vela, al carrer Colon; el Pescador, a l’Espigó del Moll; el Rei Jaume I, al Passeig Jaume I; i la Font lluminosa, al Passeig Francesc Germà.

L’alcalde Pere Granados ha posat de manifest “la responsabilitat que té Salou amb el planeta i la necessitat de prendre consciència sobre la importància de fer front al canvi climàtic, protegint el medi ambient i canviant els nostres hàbits per altres més sostenibles, no tan sols des dels municipis, sinó també en el nostre dia a dia, de forma individual”.

Per la seva banda, el regidor de Medi Ambient, Daniel López, ha explicat que “a través d’aquesta iniciativa promoguda per WWF fem una crida a la responsabilitat col·lectiva en la mobilització i lluita contra el canvi climàtic”. També ha assegurat que “és molt important la tasca de conscienciació», i, per això, “seria positiu que aquesta acció fos secundada per totes les famílies que vulguin inculcar els valors del respecte pel medi ambient a les generacions futures».

WWF, abans coneguda com a Fons Mundial per a la Natura, s’ha convertit en una de les organitzacions independents de conservació més grans i respectades del món.

Un cop més, queda palès el compromís que Salou té adoptat amb el compliment dels ODS de l’Agenda 2030, en aquest cas concret, amb el número13, ‘Acció pel clima’, que busca fomentar el desenvolupament d’accions que lluitin contra el canvi climàtic i els seus efectes.

Redacció

 

Salou activa la totalitat de la zona blava fins l’11 d’abril, coincidint amb la Setmana Santa

Des d’avui divendres, l’horari serà de 10 a 14 h, i de 17 a 22 h. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Salou informa la ciutadania que s’activa, des d’avui divendres, dia 26 de març, la totalitat de la zona blava, fins el proper 11 d’abril, coincidint amb la Setmana Santa. L’horari serà de 10 a 14 h, i de 17 a 22 h, en totes les zones d’aparcament regulat del municipi.

Cal recordar que ja es troba en funcionament l’aplicació mòbil APARCAR per poder realitzar els abonaments, que es pot descarregar en els stores d’Android i iOS.

Els residents de tot l’any de Salou podran gaudir de la tarifa superreduïda i il·limitada, per una quantitat simbòlica de 5 cèntims l’hora, a més de disposar d’una primera hora gratuïta. Així mateix, per a la resta d’usuaris, la tarifa estàndard serà de 0,75 euros l’hora.

Recordar, així mateix, que l’APP també es pot fer servir per a les estacions de càrrega de vehicles elèctrics, i que dita càrrega no té cap cost per a l’usuari.

Redacció

 

Salou serà l’epicentre del 5è Rally Catalunya Històric

La prova que organitza el RACC, en col·laboració amb el Patronat de Turisme de Salou, puntuarà per primera vegada per al Campionat de Catalunya. Foto: Ajuntament

La 5a edició del Rally Catalunya Històric, que se celebra els dies 9 i 10 d’abril, tindrà Salou com a epicentre. Les inscripcions de la prova de regularitat per a vehicles clàssics que organitza el RACC, en col·laboració amb el Patronat Municipal de Turisme de Salou, es tancaran el proper 30 de març.

La nova edició de la competició, que ja compta amb 70 equips inscrits, tindrà totes les mesures de seguretat i de prevenció davant la covid-19. En aquest sentit, l’organització també ha adaptat el recorregut, que serà més compacte per limitar el nombre de desplaçaments. Tot i que el traçat encara no s’ha fet públic, inclourà trams complets o parcials que formen part del RallyRACC del Campionat del Món, com Riudecanyes, La Mussara, Querol i El Montmell.

Els vehicles clàssics participants hauran de recórrer un total aproximat de 500 km, 150 km dels quals seran de regularitat controlada. Hi haurà 12 trams de regularitat (11 són diferents), que seran diürns i nocturns, tots ells en carretera tancada.

El primer dia de competició, divendres 9 d’abril, es faran les verificacions administratives i tècniques dels participants al Passeig Jaume I de Salou. Des d’aquest lloc començarà la primera etapa de la cursa, a partir de les 17 hores i fins a les 21.30 hores, quan es preveu que arribi el primer participant. L’endemà, dissabte 10 d’abril, la segona etapa s’iniciarà i acabarà de nou des del Passeig Jaume I, després d’un recorregut de vuit hores i mitja. Es preveu que el primer participant completarà els trams previstos entre les 9.30 hores i les 18 hores.

Tres modalitats de participació

Com a novetat d’aquesta cinquena edició, el format d’inscripció ha deixat de ser Prèmium (tot inclòs), per evitar possibles aglomeracions de persones durant els àpats i altres moments socials. Per aquest motiu, el fet d’apuntar-se té preus més econòmics. El registre per a les modalitats Regularitat Sport (RS) i Regularitat Super Sport (RSS) costa 475 € (soci RACC) i 525 € per a aquells que no són socis del Club. I per a la categoria Legend FCA l’import és de 575 € (soci RACC) i de 625 €, en cas de no ser socis de l’entitat.

Per primera vegada, el 5è Rally Catalunya Històric serà puntuable per al Campionat de Catalunya de Ral·lis Històrics i Clàssics per a pilots i copilots en les categories de Regularitat Súper Sport i Sport, a més de la modalitat d’exhibició Legend FCA.

Redacció

 

La vintena edició de l’Exposició d’Artistes Locals de Salou es podrà visitar fins el 31 de març a la Torre Vella

La mostra és oberta de dilluns a dissabte (excepte festius), de 18 a 20 h. L’aforament a la sala és limitat a sis persones, per motius de seguretat davant de la Covid-19. Foto: Ajuntament

L’alcalde de Salou, Pere Granados, acompanyat del regidor de Serveis Culturals, Xavier Montalà, i dels regidors/es Julia Gómez, Hèctor Maiquez i Pedro Madrona, ha visitat, recentment, la vintena edició de l’Exposició d’Artistes Locals de Salou, que es podrà admirar a la Torre Vella, fins al proper dimecres, 31 de març.

Els artistes que enguany exposen les seves obres són: Frank Russel Bidounga; Llorenç Cervelló; M. Rosa Delgado (Rosy); Antonio Garcia; Belarmina Gómez; David López (Gesart); Maria Antonia Navas (A. Navas 19); Ruth Quintana (Ruth. Q. J.); Roser Rovira; Francisca Sierra; Luigi Antonio Tecca; Herminia Vicente; i Omar Zbari.

Les tècniques que fan servir els artistes triats són molt diverses, des de mixta, oli sobre tela, i acrílic, i fins a la fotografia.

L’alcalde Pere Granados, ha assenyalat que “l’exposició d’artistes locals és una trobada que té una llarga trajectòria i tradició entre nosaltres, i que serveix perquè les persones de Salou  que tenen una inquietud per les arts puguin expressar la seva creativitat i mostrar-la a la societat”.

Per la seva banda, el regidor de Serveis Culturals, Xavier Montalà, ha assegurat que “els nostres artistes mereixen també un reconeixement, i és per això que fem una exposició per tal que puguin mostrar el seu talent a tothom qui s’apropi”.

El regidor també ha explicat que “és un acte que iniciem cada any per la nostra Festa Major d’hivern, on tothom hi té cabuda, i que hem fet extensiu fins a finals de març perquè totes les persones puguin admirar la producció artística local”.

L’exposició romandrà oberta de dilluns a dissabte (excepte festius), de 18 a 20 h. Cal dir que l’aforament és limitat a sis persones, per tal de garantir les mesures sanitàries adequades.

Redacció

 

Salou posa en marxa un nou servei d’atenció ciutadana per videoconferència, compatible amb la tramitació telemàtica

Les persones interessades podran connectar-se amb l’Administració a través de l’ordinador o de qualsevol dispositiu mòbil, garantint la protecció de les dades personals. Foto: Ajuntament

L’Oficina d’Atenció a la Ciutadania (OAC) de l’Ajuntament de Salou ha posat en funcionament un servei innovador d’atenció per videoconferència, que aconsegueix connectar els veïns i les veïnes del municipi amb l’Administració pública, a través d’una eina de comunicació audiovisual, que permet veure la persona que atén de cara al públic; tramitar sol·licituds administratives des de casa; i compartir, si és necessari, la pantalla de l’ordinador per mostrar i explicar diferents aspectes relacionats amb la consulta o la tramitació.

La Corporació municipal, que ja disposava d’un servei d’assistència a la tramitació electrònica per videoconferència, va més enllà i ofereix, amb cita prèvia, un nou servei de tramitació a través de la representació d’una persona funcionària pública habilitada. Aquesta, un cop formalitzada la identificació de l’usuari o usuària interessats i obtinguda la seva autorització, registrarà el tràmit sol·licitat en nom seu, sense necessitat d’eines d’identificació digital, i garantint la protecció de les dades personals.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha explicat que “durant els mesos de confinament, en l’àmbit de l’atenció ciutadana a nivell municipal, no només es van potenciar els serveis d’atenció telemàtics, sinó que també es va treballar en la definició i implementació de nous serveis d’assistència a les persones, amb l’objectiu de reduir la bretxa digital i facilitar, també, l’ús de l’Administració electrònica als col·lectius que tenen menor capacitat d’accés presencial”.

Per la seva banda, el regidor delegat de Serveis Generals i Noves Tecnologies, Jesús Barragán, ha manifestat que “aquesta nova funcionalitat pretén facilitar l’accés telemàtic assistit a l’Administració pública, i serà de gran ajuda, sobretot per donar informació i suport a la gent gran i a persones amb poques habilitats o recursos digitals”. Així mateix, ha destacat que “som pioners al territori en la prestació d’aquest servei d’atenció no presencial, amb un nivell òptim de seguretat i de tramitació efectiva”.

A més de simplificar els mecanismes d’identificació, el servei també incorpora una eina de xat que millora l’accessibilitat, permetent la prestació del mateix a persones sordmudes o amb deficiències auditives.

Cal dir que aquest servei innovador, que actualment es troba en fase de proves, ja ha atès les primeres persones, i els resultats han estat satisfactoris.

Actualment, a l’OAC, presencialment, es poden fer tots els tràmits. I a través de la seu electrònica se’n poden realitzar més de 70.

Gràcies al servei d’atenció per videoconferència es podrà realitzar qualsevol tràmit que es pugui vehicular a través de la seu electrònica. En aquest sentit, ara mateix, només es duen a terme els que no necessiten aportació de documentació.

Alguns dels tràmits més comuns, segons els registres d’entrada realitzats l’any 2020, tant de forma presencial com telemàtica, són:

 • Certificats i justificants d’empadronament i convivència.
 • Llicències d’obres menors.
 • Ajuts familiars i personals.
 • Processos selectius de personal..
 • Subvencions atorgades per part de l’Ajuntament.
 • Llicències i comunicacions prèvies d’habitatges d’ús turístic.
 • Selecció de personal per a programes ocupacionals.
 • Llicències i permisos d’ocupació temporal de la via pública..
 • Atenció a la immigració i a la ciutadania.

Es pot sol·licitar més informació sobre els tràmits disponibles i les condicions d’accés a aquest servei, a través del telèfon de l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania: 977 309 292.

Redacció

 

El Síndic de Greuges atendrà, de forma telemàtica, la ciutadania de Salou, aquest dijous, 25 de març

L’equip del Síndic de Greuges de Catalunya atendrà, de forma telemàtica, la ciutadania de Salou, aquest proper dijous, dia 25 de març. La població podrà fer consultes, o presentar queixes sobre alguna actuació de l’Administració pública i, també, sobre les empreses que presten serveis d’interès general (llum, aigua, gas, etc.).

Les visites es duran a terme per videotrucada o telefònicament. Caldrà concertar, prèviament, l’entrevista, trucant al telèfon gratuït 900 124 124, o enviant un correu electrònic a sindic@sindic.cat.

Redacció

 

Salou col·labora en la cinquena edició del programa ‘Gira Mujeres 2021’ per fomentar l’esperit emprenedor de les dones

L’àrea de Dinamització Econòmica de l’Ajuntament de Salou col·labora en la cinquena edició del programa Gira Mujeres 2021 de Coca-Cola, amb l’objectiu de continuar fomentant l’esperit emprenedor de les dones.

Aquest dijous, dia 25 de març, en horari de 10 a 11.30 h, tindrà lloc, de forma online, una sessió informativa i d’empoderament, que inclou, a més, el taller “El teu potencial al servei de la idea de negoci”, que permetrà donar a conèixer el projecte d’emprenedoria Gira Mujeres a aquelles dones que vegin en l’autoocupació una sortida laboral, així com a aquelles que tinguin una idea de negoci i la vulguin dur a terme.

Les inscripcions per a la sessió informativa són gratuïtes i es poden fer a través d’aquest enllaç, indicant les dades personals i de contacte que se sol·liciten. El dia abans de la sessió, les persones inscrites rebran un correu electrònic amb l’enllaç de la connexió.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha encoratjat les dones salouenques a posar en valor el seu esperit emprenedor; i ha destacat “la importància de posar a l’abast de les fèmines de Salou les eines necessàries per tal que puguin empoderar-se i posar en marxa una idea de negoci que sigui tot un èxit”.

Per la seva banda, el regidor de Dinamització Econòmica, Hèctor Maiquez, ha assenyalat que “enguany, atesa la situació actual, hem optat per una sessió informativa en línia, per tal que tothom hi tingui accés i pugui conèixer, de primera mà, tot i que de forma adaptada, els aspectes més importants d’aquest programa”.

Així mateix, el regidor de Benestar, Serveis Socials i Igualtat, David González, ha valorat positivament aquest tipus de programes, “ja que permeten que les dones adquireixin nous coneixements a nivell professional i en conseqüència, que la seva inserció al món laboral sigui més àgil i efectiva, alhora».

Gira Mujeres 2021

El programa Gira Mujeres tracta sobre un itinerari formatiu adreçat a dones d’entre 18 i 60 anys (ambdues edats incloses), que vulguin reinventar el seu negoci, o bé, tinguin en ment crear-ne un de nou.

Les preinscripcions al programa ja es poden fer a través d’aquest enllaç.

Les dones inscrites rebran sis sessions de formació en línia per ajudar-les a aprofundir en les claus de l’emprenedoria i desenvolupar el seu projecte empresarial. Al finalitzar la formació, podran crear una presentació de la seva idea de negoci en la què aplicaran tot el que s’ha treballat en les sessions.

Cal destacar que d’entre tots els projectes presentats de tot arreu, s’escolliran 24 finalistes dels quals es premiaran 4 projectes guanyadors. Els 4 projectes guanyadors rebran una dotació econòmica de 5.000 €, per donar suport al seu llançament.

Coca Cola compta amb la col·laboració de Fundación Mujeres, Dona Activa Fòrum i l’empresa social de desenvolupament rural AlmaNatura, així com Impact Hub.

Redacció

 

Salou reconeix els 10 estudiants que han obtingut els millors expedients acadèmics, amb el lliurament de beques universitàries

Imatge dels premiats. Foto: Ajuntament

L’alcalde de Salou, Pere Granados, acompanyat de la regidora de Serveis Educatius, Julia Gómez, ha presidit aquest matí l’acte de lliurament de les beques per a estudis universitaris 2020 als alumnes que el curs passat van finalitzar el Batxillerat, en diverses modalitats; i també l’últim curs de Cicles Formatius de Grau Superior, que obtingueren el millor rendiment acadèmic i les millors qualificacions.

A l’acte, que s’ha celebrat a la sala Europa del Teatre Auditori de Salou (TAS), hi han assistit: María Luisa Marqués, representant de Repsol Petroleo, SA; Enric Masià, director de l’Escola Elisabeth; Montse Vallés, directora de l’Institut Jaume I; i Carme Moreno, directora de l’Institut Marta Mata, a més dels i les alumnes becats.

En els seus parlaments, l’alcalde de Salou, Pere Granados, ha felicitat els nois i noies de Salou per haver estat els millors alumnes, posant en valor la seva capacitat d’afrontar els reptes i les dificultats, arran de la pandèmia, al llarg de l’any 2020. L’alcalde s’ha referit a la digitalització i a la transformació de la societat, a nivell tecnològic; i també a la capacitat de fer-nos «més sensibles i solidaris» amb les persones i amb l’entorn, pel que fa a la sostenibilitat, com a necessitat prioritària.

Granados, que ha afirmat que “tenim molta fe i confiança en els nostres joves”, ha tingut paraules d’agraïment per a les beques que atorga Repsol Petroleo, SA, valorant el fet que, per part d’aquesta empresa, la formació sigui vista com un “element essencial de la nostra societat”. En aquest sentit, ha manifestat que “sector públic i privat, units, farem que el coneixement i la investigació arribin més lluny”.

Per la seva banda, la regidora de Serveis Educatius, Julia Gómez, ha felicitat els alumnes premiats i ha reconegut l’esforç esmerçat en la seva darrera etapa a l’Institut. Ara ja, com a estudiants universitaris, Gómez els ha desitjat que les beques els serveixin per reforçar la seva motivació, esforç i voluntat per continuar treballant i lluitant pel seu futur acadèmic.

Així mateix, la regidora, que ha afirmat que “la inversió en formació és la millor que l’Ajuntament pot fer pels nostres joves”, també ha agraït el suport ofert per l’empresa Repsol, amb el patrocini de dues de les beques.

Els ajuts pels estudis que concedeix l’Ajuntament de Salou tenen un valor de gairebé 13.000€. Han estat 10 els i les alumnes premiats pel seus resultats acadèmics, amb una beca de 1.282€ per a cadascú, per tal de sentir-se motivats i poder tenir recursos de cara als seus estudis. Vuit reconeixements han estat lliurats per l’alcalde Granados i la regidora Gómez; i les dues beques de Repsol, com a patrocinador, les ha atorgat la representant María Luisa Marqués.

Els alumnes que han rebut els premis són:

 • Del Grup A, estudiants de 2n de Batxillerat i últim curs de cicles formatius de Grau Superior amb Matrícula d’Honor, l’estudiant Gerda Guigaite, de l’Institut Jaume I.
 • Del Grup B, del Batxillerat d’Humanitats i Ciències Socials, han percebut una beca, cadascú, Paula Aranda Ruiz, de l’Institut Jaume I; i Eduard Cuesta Trapero, del mateix centre.
 • Del Grup B, del Batxillerat de Ciències i Tecnologia, han percebut beques els estudiants Jorge Calzas Moreno, de l’Institut Marta Mata; i David Romero Forn, de l’Institut Jaume I.
 • Del Grup B, del Batxillerat Artístic, ha percebut una beca Iris Fernández Miranda, de l’Institut Jaume I.
 • Del Grup C, dels cicles formatius, Nanshi Rani, de l’Institut Jaume I, ha percebut una beca.

La Comissió avaluadora de les Beques per a estudis universitaris acorda atorgar la beca que ha quedat deserta de la categoria de Matrícula d’Honor a l’alumna que hagi obtingut la millor nota de Batxillerat, entre els alumnes de les tres modalitats de Batxillerat.

Així, examinades les notes obtingudes pels alumnes que resten sense ajuts, s’ha acordat per unanimitat concedir la beca a l’alumna Keren Gálvez Sánchez, de l’Institut Marta Mata.

Per part de Repsol Petroleo SA, s’han lliurat dos xecs a Javier Galán Roldán, de l’Institut Jaume I, de Batxillerat d’Humanitats i Ciències Socials. I a Javier Guerrero Castillo, també de l’Institut Jaume I.

Redacció