.

.

TOTS 21

La digitalització dels municipis de costa, repte de futur del SalouCongress

L'alcalde, Pere Granados, durant la seva intervenció. Foto: Cedida

L’alcalde, Pere Granados, durant la seva intervenció. Foto: Cedida

Salou va posar punt i final ahir al migdia al primer SalouCongress, un fòrum de debat que s’ha celebrat al Teatre Auditori de Salou (TAS) i ha tingut un format híbrid, ja que també s’ha pogut seguir per streaming. El congrés ha tractat sobre la transformació integral dels municipis turístics de costa, amb l’organització de diverses ponències i taules rodones en les què hi han participat prestigiosos especialistes en turisme, professors universitaris, empresaris, periodistes i autoritats polítiques.

“La digitalització i les noves tecnologies s’han aplicat a aquest hub”, ha assenyalat l’alcalde de Salou, ja que la convenció s’ha pogut seguir per internet, obtenint 2.300 visualitzacions de la página web, 700.000 impactes en xarxes i 700 persones connectades online, segons les primeres xifres de recompte; per la qual cosa “creiem que hem aconseguit una bona divulgació”.

L’alcalde ha valorat molt positivament l’organització d’aquest congrés perquè “ens permetrà descobrir quins són els principals desafiaments i oportunitats per enfortir el sector turístic, canviant i dinàmic, i que s’ha d’adaptar ràpidament a les conjuntures socials, econòmiques i mediambientals”. “Estem en un moment de canvis tecnològics molt important i hem de saber quin és el full de ruta que els municipis de sol i platja cal que seguim per poder tenir destinacions de qualitat que permetin fidelitzar turistes i visitants, i oferir una bona qualitat de vida als residents”, ha argumentat.

Pere Granados, que des de dilluns és el nou president de l’Alianza de Municipios Turísticos AMT, treballarà amb el repte de consolidar la sostenibilitat de les destinacions. També continuarà amb les accions per aconseguir més finançament supramunicipal per a les destinacions turístiques de costa, per tal de cobrir serveis que estan sobredimensionats, ateses les diferents realitats estacionals.

 

L’alcalde de Salou, Pere Granados, assumeix la presidència de l’AMT Sol y Playa

Una imatge de la trobada. Foto: Cedida

Una imatge de la trobada. Foto: Cedida

L’Alianza de Municipios Turísticos (AMT) Sol y Playa ha celebrat a Salou una trobada per procedir al canvi de la presidència de l’entitat, que assumeix, a partir d’ara, l’alcalde de la capital de la Costa Daurada, Pere Granados, en substitució de l’alcalde d’Adeje, José Miguel Rodríguez Fraga, assumint com un dels principals reptes consolidar la sostenibilitat de les destinacions.

L’alcalde de Salou ha agraït l’esforç dels vuit municipis integrants de l’AMT Sol y Playa per continuar treballant en els grans reptes de futur del sector, «conscients de la necessària i imprescindible renovació amb criteris de sostenibilitat econòmica i social» i de continuar el camí de la innovació, «ja iniciat en molts àmbits i aspectes», ha afegit.

En aquest sentit, Granados ha destacat la necessitat de continuar aquest creixement recolzats en l’empresariat i les administracions supramunicipals, sent necessari que aquestes últimos dotin del finançament necessari aquestes destinacions, «que fem front a unes despeses sobredimensionades».

Els vuit municipis de l’AMT Sol y Playa «apostem per un turisme sostenible, intel·ligent i responsable, que faci possible la convivència i la trobada de cultures durant tot l’any», considerant Pere Granados que cal adoptar «nous criteris posant en valor el patrimoni natural i històric del nostre litoral, impulsant les energies netes i renovables que es recolzin en la desestacionalització».

També ha posat èmfasi en la necessitat de consolidar el procés de sostenibilitat econòmica en la generació d’ocupació, «compromesos amb un model de turisme que consolidi destinacions sostenibles, intel·ligents i desestacionalitzades».

Per la seva part, José Miguel Rodríguez Fraga, que a partir d’ara assumeix la Secretaria General de l’AMT Sol y Playa, ha destacat que durant la seva presidència es va avançar en la interlocució amb les administracions, «aliant-nos amb els agents que interactuen en el sector», ha assenyalat.

A més, ha recordat el treball realitzat per aconseguir la definició de ‘Municipi Turístic’ i la millora del finançament municipal, cosa que permet que «continuem avançant en aquest camí dins d’aquesta organització de consens», ha remarcat, amb una tasca de fer visible l’AMT Sol y Playa, i afrontant els nous reptes i responsabilitats cap a la ciutadania i el sector.

Han assistit a la reunió l’alcalde de Calvià, Alfonso Rodríguez, que assumeix la vicepresidència de l’entitat; l’alcalde de Lloret de Mar, Jaume Dulsat; la primera tinenta d’alcaldia de Torremolinos, Marta Huerte, i la regidora de Turisme de San Bartolome de Tirajana, Inés Rodríguez. Telemàticament hi ha participat l’alcalde Benidorm, Antonio Pérez. A més, hi han participat el president de l’Instituto Tecnológico Hotelero, Javier García Cuenca, i el director de la mateixa entitat, Álvaro Carrillo de Albornoz, responsables de la secretaria tècnica de l’AMT Sol y Playa.

Compromís
La trobada ha comptat amb la participació del secretari d’Estat de Turisme, Fernando Valdés, i la delegada del Govern a Catalunya, Maria Eugènia Gay. El primer ha destacat que en el context internacional «cal tenir el turisme com una argamassa que fomenta la comprensió de les diferències culturals i la voluntat de superar els problemes».

Ha apuntat que «el turisme és la solució dels nostres conflictes», valorant la feina que es realitza des dels municipis turístics «en la seva manera de fer política». En aquest sentit, Valdés ha indicat que “la nostra indústria turística afronta nous reptes i desafiaments en la gestió dels serveis públics, compromesos amb la prestació de serveis de qualitat per als visitants”.

Per això, ha posat en valor la feina dels vuit municipis de l’AMT Sol y Playa als serveis que presten a ciutadania i visitants, confirmant que «necessiten un finançament just que ens ha d’animar la resta de les administracions a posar en valor aquestes exigències».

Valdés s’ha referit al fet que els vuit municipis de l’AMT «són molt més que destinacions de sol i platja durant l’estiu, són turisme blau durant tot l’any, amb unes infraestructures envejables i que també poden atraure altres actors durant la temporada baixa, i destacant que «els turistes demanen destinacions compromesess amb la sostenibilitat, sent aquesta una de les banderes dels municipis de l’AMT Sol y Playa».

Sobre l’AMT Sol y Playa
L’Alianza de Municipios Turísticos Sol y Playa neix el 2017 amb la iniciativa de vuit destinacions turístiques pioneres a Espanya, com són Adeje, Arona, Benidorm, Calvià, Lloret de Mar, Salou, San Bartolomé de Tirajana i Torremolinos. Els objectius clau són el tractament dels problemet que afecten el finançament dels municipis turístics i el compromís amb la digitalització del sector, la sostenibilitat, l’accessibilitat i la cooperació entre destinacions.

 

L’alcalde de Salou lamenta que la Generalitat no defensi ‘de valent’ Hard Rock

L’alcalde ed Salou, Pere Granados, durant la inauguració del Salou Congress. Foto: Arnau Martínez

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha lamentat que el Govern no «treballi de valent la defensa» del projecte de Hard Rock. El batlle considera que són més aquells que estan a favor del macroprojecte, però que «només parlen» els contraris.

Granados ha insistit que el centre recreatiu aportarà sostenibilitat econòmica a les comarques tarragonines i contribuirà a la desestacionalització del turisme.

L’alcalde ho ha dit aquest dilluns en l’obertura del primer Salou Congress, una convenció sobre turisme de costa que se celebra fins aquest dimarts al municipi i que reuneix els grans municipis de sol i platja d’Espanya, una associació que a partir d’aquest Congrés presidirà Granados.

En les dues jornades es tractaran qüestions com la transformació del model de ‘Sol i platja’ i les noves oportunitats de la tecnologia per garantir un creixement sostenible turístic.

Pere Granados ha reclamat al govern català que «tiri endavant tota la qüestió administrativa» del Hard Rock i ha tornat a exigir que des de l’executiu es defensi el projecte. «És molt important sentir a parlar tot aquest grup d’empreses i d’administracions que estem a favor de la implantació d’aquest projecte. De moment, només parlen els que estan en contra, però jo crec que som molts més els que estem a favor», ha insistit. Alhora, ha remarcat que el macrocomplex «accelerarà» la desestacionalització del turisme: «Nosaltres volem ser sostenibles econòmicament i socialment perquè volem treballar durant tot l’any, el Hard Rock ens ajudarà molt perquè obrirà durant dotze mesos».

200 MEU per a municipis turístics dels Next Generation, 35 a Tarragona

Salou organitza aquest dilluns i dimarts el primer Salou Congress, una convenció sobre turisme de ‘Sol i platja’ per tal de debatre qüestions com ara el finançament, el canvi de model o la transformació digital, entre d’altres. Durant l’obertura del congrés, el secretari d’Estat de Turisme, Fernando Valdés, ha destacat que els municipis de costa volen captar el turisme durant els dotze mesos de l’any i ha manifestat el compromís del govern espanyol amb el sector turístic.

Valdés ha recordat que s’han destinat més de 200 milions d’euros provinents dels fons Next Generation a municipis turístics de tot l’estat espanyol. D’aquests, 35 milions d’euros aniran a la demarcació de Tarragona i sis milions, concretament a Salou, el que suposa que la província de Tarragona és la que més rebrà de Catalunya. Uns diners que ajudaran a «apostar per la mobilitat sostenible i un turisme cada vegada més intel·ligent», segons el secretari d’Estat de Turisme.

Redacció – ACN

 

Salou il·luminarà els seus carrers de Nadal a partir de divendres

El cartell de l'encesa de llums a Salou. Foto: Cedida

El cartell de l’encesa de llums a Salou. Foto: Cedida

Salou donarà el tret de sortida al període nadalenc, amb la tradicional encesa de les llums dels carrers i de l’arbre de Nadal, aquest proper divendres, 2 de desembre.

L’arbre, que es col·locarà a la cruïlla de carrer Barcelona, amb Via Roma, oferirà, cada tarda, a les 19 h, fins al 6 de gener, un espectacle diferent de llums i colors, amb clàssics de la música pop i nadalenca. També s’il·luminaran les llums nadalenques al nucli comercial i al centre de Salou.

Enguany, com a novetat, i amb l’objectiu de contribuir a l’estalvi energètic i complir el decret llei de mesures d’estalvi energètic, Salou posposa una setmana l’encesa de la il·luminació. Normalment, es feia el darrer divendres de novembre i, aquesta vegada, es farà el primer divendres de desembre.

A més, els llums s’apagaran una hora abans a la nit, en lloc de la 1 de la matinada, a les 12 de la nit. Tot això comportarà un estalvi de 90 hores de funcionament, un 26% menys.

Cal recordar que els motius ornamentals d’il·luminació nadalenca són LED i estan fabricats amb material 100% reciclat: motius fabricats amb alumini lleuger, 100% reciclable, de màxima qualitat, evitant el màxim de soldadures, i respectuós amb el medi ambient.

Programa de l’encensa de llums
Aquest proper divendres, 2 de desembre, l’acte d’encesa dels llums de Nadal serà presentat per la Loli i el Pop; i comptarà amb nadales a càrrec del Cor Encantats, el Cor Infantil i el Cor Mitjà de l’Escola Municipal de Música de Salou (EMMS); el show d’encesa amb Nou Estil i un artista convidat; i la sessió del DJ D-Lort.

Així mateix, les famílies podran gaudir d’una xocolatada amb coca de sucre, regals, photocall, i moltes altres sospreses.

 

Salou calenta motors per a les Jornades Gastronòmiques del Calamar

La presentació de les jornades s'ha dut a terme aquest matí a l'Ajuntament. Cedida.

La presentació de les jornades s’ha dut a terme aquest matí a l’Ajuntament. Cedida.

L’Associació d’Empresaris d’Hostaleria (AEH) de Salou i l’àrea de Dinamització Econòmica de l’Ajuntament de Salou han presentat, avui dimecres, una nova edició de les Jornades Gastronòmiques del Calamar, que se celebraran del 25 de novembre a l’11 de desembre, a 14 restaurants de la ciutat.

L’acte de presentació ha estat presidit per l’alcalde Pere Granados, acompanyat del president de l’AEH de Salou i xef del restaurant amb Estrella Michelin Deliranto, Pep Moreno, i el regidor de Dinamització Econòmica, Hèctor Maiquez. També hi han estat presents diferents representants dels restaurants que participen en aquesta edició.

Els establiments participants són els següents: Asador Córcega Restaurant (c. Major, 31); Bufacaldos Restaurant (passeig Miramar, 40); Carbonic Restaurant (c. Major, 55); Casa Soler (av. de la Diputació, 197); Cook and Travel (c. Llevant, 5); Deliranto (c. Llevant, 7); Huma (c. Barcelona, 62); La Taberna del Áncora (autovia de Salou a Reus, 3); Malapecora by Bandarra (Via Augusta, 14); Mesón Pa i Oli (c. Major, 3); MRKT de Edu Cuesta Gastrobar (c. del Francolí, 8); O Mar Restaurant (av. Carles Buïgas, 29); Sushi Kai (c. València, 4); i Taverna El Totxo (c. Barcelona, 40).

L’alcalde Pere Granados ha assegurat que som davant de la festa més antiga i més tradicional de Salou, la Festa del Calamar, amb el concurs de pesca i les jornades gastronòmiques”. “Significa mostrar quines són les nostres arrels històriques més recents, la marinera; i alhora, presentar una oferta gastronòmica relacionada amb un producte de proximitat i més tradicional de Salou”, ha afirmat.

Granados també ha agraït, sincerament, el treball i professionalitat de l’associació, amb el suport de l’àrea de Dinamització Econòmica, per posar en valor la gastronomia del municipi, amb una varietat molt rica i de gran qualitat. En aquest sentit, ha assegurat que l’oferta gastronòmica de Salou “és un pol d’atracció de visitants més propers”, i ha aconseguit posicionar-se com a “la tercera preferència dels nostres turistes”.

Pep Moreno ha recalcat que jornades com aquestes ajuden a la desestacionalització i que van creixent, any rere any”. El xef, guardonat amb una Estrella Michelin, també ha destacat “la diversitat de participants que reflecteix la versatilitat i la transversalitat de la gastronomia de Salou, fet que la posiciona i diferencia d’altres destinacions gastronòmiques”.

Per la seva banda, el regidor de Dinamització Econòmica, Hèctor Maiquez, ha assenyalat que “hem complert el calendari gastronòmic de 2022, amb un conjunt d’accions que han treballat diferents vessants de la restauració, com la cuina de fusió, internacional i avantguardista; i, en aquesta ocasió, amb un rerefons més tradicional, que cada restaurant desenvoluparà amb la seva especialització”. Així mateix, ha posat de relleu la “tasca de conscienciació” de l’AEH de Salou, per tal que el municipi sigui un referent gastronòmic.

 

L’embarcació ‘Bruleo’ guanya el concurs de pesca de la Festa del Calamar de Salou

El guanyador, amb l’alcalde, Pere Granados, i el regidor de Serveis Culturals, Xavier Montalà

La XLVII edició de la Festa del Calamar, la celebració més antiga de Salou, ha finalitzat, avui diumenge, al migdia, amb el lliurament de trofeus del tradicional concurs de pesca.

L’acte, que ha tingut lloc al Club Nàutic Salou, ha comptat amb la presència de l’alcalde Pere Granados, i del regidor de Serveis Culturals, Xavier Montalà; junt amb el president del Club Nàutic Salou, Jaume Vicheto; i el president de la Societat de Pesca Esportiva de Salou, Alfred Alós, entre d’altres personalitats, com el comandant naval de la Marina, Juan José Ruiz Pérez; autoritats de l’Ajuntament de Salou i membres de la junta directiva del Nàutic.

L’embarcació guanyadora d’enguany ha estat l’anomenada ‘Bruleo’, encapçalada per la patrona Fina López Pérez, que ha participat acompanyada del seu fill, Albert Fuentes. Han aconseguit 2.500 punts.

En segona posició, ha quedat l’embarcació ‘Lilot’, del patró Francisco Navarro, que ha anat acompanyat de Juan Muñoz i Josep de la Iglesia, amb un total de 1.900 punts. I, el tercer lloc, amb 1.600 punts, l’ha assolit l’embarcació ‘Zape Primero’, d’Òscar Salvadó Jardí, que hi ha participat junt amb Lluïsa Botella, Gerard Salvadó i Juan Curto.

També s’ha fet lliurament del trofeu a l’embarcació que ha pescat el calamar més gran, que se l’ha endut ‘Fase III’, de Roberto Sánchez, en haver aconseguit capturar un mol·lusc de 760 grams.

Tot i que enguany hi ha hagut menys dies per sortir a la mar a pescar a causa del mal temps, la pesca ha estat de 53,705 kg de calamar. Hi han participat 26 barques, amb 85 pescadors.

L’alcalde Pere Granados, en la seva intervenció, ha felicitat les persones concursante i els ha agraït que, novament, hagin pres part d’aquesta festa que compleix 47 anys, la més antiga del municipi; la qual representa la tradició dels homes i dones de la mar, “essència del nostre poble”. Així mateix, ha explicat que «Salou és una ciutat moderna, però amb una història mil·lenària». I que «el port natural de la ciutat és el més important de Catalunya». Finalment, ha tingut unes paraules de record pels “pescadors que avui ja no són entre nosaltres”.

Per la seva banda, el regidor de Serveis Culturals, Xavier Montalà, ha agraït a tots/es els participants “el fet de mantenir viva aquesta branca de la cultura de Salou, des de 1975, una festa única i identificadora”, ha dit; i ha relatat algunes anècdotes viscudes pels pescadors dins del certamen de pesca del calamar, a més del suport i col·laboració del “Pepe, el José i el Rogelio”.

Cal recordar que la trobada l’organitza l’Àrea de Serveis Culturals de l’Ajuntament, conjuntament amb el Club Nàutic de Salou.

L’acte ha acollit un moment especial en què el pescador Rogelio Brull, ja retirat, ha lliurat un petit obsequi fet per ell mateix a l’embarcació Argos IV, que ha quedat empatada amb els tercers classificats, amb punts, però per quilos de calamar no ha pogut fet pòdium.

Així mateix, l’Ajuntament de Salou ha volgut retre un reconeixement especial al Pepe i al José, dues persones que, any rere any, vetllen pel bon funcionament del concurs i són les encarregades de realitzar, cada tarda, la pesada dels calamars.

En aquesta nova edició, hi han participat fins a 26 embarcacions.

 

Salou registra una ocupació a l’octubre de 12,5 punts més que el 2019

Una imatge del passeig Jaume I. Foto: Cedida

La capital de la Costa Daurada ha registrat aquest passat mes d’octubre una ocupació mitjana del 63% als allotjaments turístics, segons dades facilitades per l’Eurecat, l’entitat de referència sobre dades turístiques a Catalunya. Aquesta xifra representa 12,5 punts més que el percentatge assolit durant el mateix periode de 2019. Pel que fa a pernoctacions, n’hi ha hagut un 2,7% més que l’any 2019, passant de 635.236, al 2019, a 652.707, aquest 2022.

Les xifres han estat, encara, millors si ens fixem en certs moments clau, com el pont de Tots Sants -29, 30 i 31 d’octubre i 1 de novembre- quan una quinzena dels 45 establiments oberts a Salou, entre hotels, càmpings i apartaments, van estar per sobre del 90% d’ocupació; i diversos, fins i tot, van arribar al 100%, fent que la mitjana se situés en un 81.7%.

L’alcalde de Salou i president del Patronat Municipal de Turisme, Pere Granados, valora molt positivament els resultats del passat mes d’octubre i els atribueix a “la bona feina que estem fent, tant des de la nostra entitat, amb les accions de promoció al mercat nacional, francès i britànic, i la creació de nous productes turístics; com, també, els esforços del sector privat”.

Granados parla de l’octubre com de “l’inici de la temporada de tardor, un mes bo, perquè encara tenim una climatologia molt agradable i els nostres visitants de proximitat poden gaudir de l’oferta del Saloween i la programació de la Festa Major del 30 d’Octubre, a més del patrimoni natural, paisatgístic i cultural, el shopping i la gastronomia de qualitat».

Pel que fa a l’origen dels visitants, el passat mes d’octubre van arribar, majoritàriament, del territori estatal i de Catalunya, així com, també, de França, un mercat que en aquesta època de l’any té bona disponibilitat per viatjar.

 

Salou se suma a la commemoració del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les dones

Lectura del manifest a l'Ajuntament de Salou. Foto: Ajuntament

Lectura del manifest a l’Ajuntament de Salou. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Salou, a través de l’àrea de Benestar, Serveis Socials i Igualtat, i el Servei d’Informació i Assessorament a les Dones (SIAD) de Salou, ha organitzat, aquesta setmana, un conjunt d’actes, en el marc del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, que es commemora, avui divendres, 25 de novembre.

L’acte institucional de lectura del manifest ha tingut lloc aquest migdia, al passadís del Teatre Auditori (TAS), a càrrec de les dones de l’Asociación Ucranianos en Salou. També hi ha estat present la regidora de Benestar, Serveis Socials i Igualtat, Estela Baeza, i el primer tinent d’alcalde, Marc Montagut.

Aquesta tarda i nit també s’il·luminarà la façana de l’Ajuntament, de color lila.

D’altra banda, l’àrea també ha realitzat tres tallers, un sobre la tècnica TRE, a càrrec de Carmen Torrella, aquest dilluns; un, sobre creixement personal, amb Maria Elena Pàmies i Anna Pastor, dimarts; i un altre, sobre autodefensa personal femenina, amb el Grup de Dones de Salou, a càrrec d’Araceli Alba, aquest dimecres.

 

Salou acull l’espectacle benèfic «Zambomba Flamenca» per recaptar fons pel càncer infantil

Cartell de l'espectacle. Foto: Cedida.

Cartell de l’espectacle. Foto: Cedida.

La vuitena edició de l’espectacle benèfic ‘Zambomba Flamenca’ tornarà a Salou, el proper dimarts, 6 de desembre, per recaptar fons a favor de la investigació del càncer infantil. Tindrà lloc a les 12 h, al Teatre Auditori (TAS).

La recaptació anirà destinada, íntegrament, al Pediatric Cancer Center, el nou centre d’oncologia pediàtrica de l’Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona, per a la investigació del càncer infantil i perquè els més petits tinguin l’oportunitat d’accedir als millors tractaments.

Cal destacar que la Zambomba és l’expressió del sentiment i la tradició del Nadal andalús, a través de la música flamenca.

Aquest esdeveniment és organitzat per la Unión Musical “La Flamenca” i la Hermandad Rociera del “Pastorcillo Divino”, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Salou i la Casa de Andalucía de Tarragona y Provincia; entre d’altres entitats, empreses i associacions.

L’espectacle comptarà amb més de 60 artistes, la música de 30 guitarres, percussions, violí, piano, baix i vint “cantaores” i “cantaoras”. Tots ells, participen de forma altruista.

L’entrada donatiu es pot adquirir, al preu de 8 euros, als següents establiments:

Salou:
– PELUQUERÍA T-3 – c. Francolí, 8

– DELIKATESSEN GRANADOS, MERCAT MUNICIPAL – Via Roma

Vila-seca:
– COCOSTEGUI MOBILIARI I DECORACIÓ – Rambla de Catalunya, 6

– PLUS SERVICIOS VILA-SECA – c. Tenor Josep Foraster, 7, Local 3

 

Sant Pere i Sant Pau (Tarragona):
– ASOCIACIÓN DE VECINOS SANT PERE I SANT PAU – Torre Sant Pau, baixos, La Granja (Tarragona):

– PAPELERÍA LA PAJARITA – c. Sant Benilde

Bonavista (Tarragona):
– ASOCIACIÓN DE VECINOS DE BONAVISTA Y ASOCIACIÓN DONES PER TARRAGONA– c. 5, 25

– TIENDA SALVA Y LOLI – c. 21, 98

Així mateix, es pot adquirir l’entrada per a l’espectacle de Salou de forma online, a través de l’enllaç VIII Zambomba Flamenca Solidaria en Entradium (FES CLIC AQUÍ) i, també, per correu electrònic, a casa.andaluciatgn@gmail.com o bé a través dels membres de la Junta Directiva de la Casa de Andalucía.

D’altra banda, es pot participar a través de la Fila Zero, fent una donació al número de compte ES51 0182 6128 4402 0381 4308.

El projecte de la Zambomba Flamenca va néixer l’any 2013. L’any 2018, moment en què va arribar aquesta causa a la província de Tarragona, aquest acte solidari es va posicionar entre els principals que col·laboraven en la causa de l’Hospital Sant Joan de Déu, atès que es va aconseguir duplicar l’import recaptat.

L’any 2019, que va tenir lloc a Salou, per primer cop, es van recollir fins a 21.019 euros, a través de les aportacions i venda d’articles. I, l’any passat, al 2021, es va aconseguir recaptar 24.890 euros.

Cal destacar que, des del seu inici, la Zambomba Flamenca ha aportat més de 60.000 euros a l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona.

L’espectacle també tindrà lloc a altres llocs del territori, com a Vilanova (26 de novembre); La Llagosta (4 de desembre); Sant Martí (8 de desembre); Sant Boi (10 de desembre); Terrassa (11 de desembre); i l’Hospitalet de Llobregat (17 de desembre). També se celebrarà el fi de la festa, el 21 de desembre, a l’Hospitalet de Llobregat.

 

Salou obre una nova convocatòria d’ajuts per al teixit comercial i empresarial

Imatge del carrer Saragossa. Foto: Ajuntament

Imatge del carrer Saragossa. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Salou, a través de l’àrea de Dinamització Econòmica, ha posat en marxa una nova convocatòria d’ajuts econòmics adreçats al comerç, la restauració i els serveis de proximitat, destinant un total de 100.000 euros. Es poden beneficiar d’aquests ajuts les persones físiques o jurídiques: autònoms i petites empreses de comerç, restauració i de serveis de proximitat de Salou.

La finalitat d’aquest programa d’ajudes és contribuir a la modernització i millora de la competitivitat del teixit comercial i de serveis, amb eines tecnològiques i digitals aplicades al retail, per ser comerços tecnològics de proximitat. També, ajudar davant els nous reptes de sostenibilitat; la millora de la imatge comercial de l’establiment; la concessió d’incentius per a la reobertura de locals buits; i les noves activitats, amb local establert al municipi.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha assegurat que “des de l’Ajuntament, volem prioritzar l’adaptació del nostre teixit comercial i empresarial a les noves tecnologies; així com donar un gran impuls a l’emprenedoria”.

Per la seva banda, el regidor de Dinamització Econòmica, Hèctor Maiquez, ha assenyalat que “tornem a presentar una nova convocatòria d’aquests ajuts, atès que els darrers anys van tenir molt bona acollida, i volem continuar donant suport al comerç local”.

Aquesta nova convocatòria contempla, per tant, cinc línies:

Línia 1.- Per a persones emprenedores amb projectes d’autoocupació i l’afavoriment de la creació i establiment de noves empreses, amb local establert al municipi.

Línia 2.- Per a la renovació i modernització de l’establiment en l’àmbit tecnològic.

Línia 3.- Per a la millora de la imatge comercial de l’establiment.

Línia 4.- Per a la millora de la sostenibilitat i/o estalvi energètic.

Línia 5.- Per a la concessió d’incentius per a la reobertura de locals buits, dins de la trama urbana del municipi de Salou.

Pel que fa a la quantia dels ajuts, serà, per a la línia 1, l’equivalent a la taxa d’obertura, amb un import d’entre 700 i 1.600 euros. D’altra banda, per a la resta de línies, és a dir, 2, 3, 4 i 5, la quantia serà del 50% de les despeses subvencionables, fins arribar a un màxim de 800 euros.

Es consideren despeses subvencionables aquelles que corresponguin a la naturalesa de l’activitat, realitzades entre l’1 de gener i el 31 de desembre de 2022.

En el cas de la línia 1, es tindran en consideració les noves activitats donades d’alta al darrer trimestre de 2021, sempre i quan no hagin estat beneficiàries de la convocatòria de 2021.

Les sol·licituds es poden demanar a partir d’avui dijous, 24 de novembre, i fins al 31 de desembre de 2022. Caldrà emplenar la instància de sol·licitud específica, i presentar-la, via online, a través de la Seu Electrònica, en aquest enllaç (FES CLIC AQUÍ), adjuntant tota la documentació requerida.

Més informació al web www.salou.cat/ajutsempreses2022; per telèfon o WhatsApp al número 687 209 435; o bé a través de correu electrònic, a l’adreça promocioeconomica@salou.cat.

 

Salou organitza el primer #SalouCongres: «Transformació dels municipis turístics de costa»

Una imatge de la presentació del congrés. Cedida.

Una imatge de la presentació del congrés. Cedida.

L’Ajuntament de Salou, amb la col·laboració del Patronat Municipal de Turisme i l’Alianza de Municipios Turísticos (AMT) de Sol y Playa, organitza, els propers dies 28 i 29 de novembre, la primera convenció #SalouCongress: ‘Transformació dels municipis turístics de costa’, que tindrà lloc a la Sala Europa del Teatre Auditori de Salou (TAS).

L’esdeveniment ha estat presentat, aquest matí, en roda de premsa, per part de l’alcalde Pere Granados, acompanyat del regidor de Gestió Econòmica i Hisenda, Yeray Moreno, i del director dels Serveis Turístics Municipals, Marc Espasa.

Les jornades constaran d’un conjunt de taules rodones i ponències que parlaran sobre l’evolució del model turístic de costa, la recuperació econòmica dels municipis turístics de costa, i el nou context competitiu: destinacions turístiques intel·ligents. També, es tractaran àrees temàtiques d’interès territorial, en l’àmbit del Camp de Tarragona i la Costa Daurada, com són la gestió turística i el lideratge territorial; la mobilitat al territori; així com l’atracció del talent i startups, amb la creació d’un HUB tecnològic de turisme, i la inversió tecnològica.

La convenció, que comptarà amb 28 ponents i moderadors de prestigi, vinculats al món del turisme i les infraestructures, s’adreça, especialment, a municipis turístics, costaners i rodalies (alcaldes, regidors, tècnics, responsables d’innovació, eficiència energètica, sostenibilitat, mobilitat, digitalització, agenda digital, etc.); així com a empreses consolidades i de nova creació amb interessos als diferents sectors estratègics implicats (tecnològic, turístic, energètic, industrial i mediambiental); estudiants, entitats i persones interessades en la industria turística, en definitiva.

Segons l’alcalde Pere Granados, aquest congrés pretén ser un espai d’intercanvi d’idees i experiències, que aportaran coneixements “per transformar-nos en destinacions sostenibles, intel·ligents i desestacionalitzades”.

Per ell, la convenció ajudarà a «sensibilitzar moltes persones del fet que el turisme de costa és necessari»; i que els seus municipis “representen la major part del turisme que arriba a Catalunya”. Tanmateix, “moltes vegades ens trobem desemparats, perquè des de les institucions catalanes no es tracta el turisme de costa com realment es mereix”, ha puntualitzat.

En aquest sentit, ha lamentat l’estigmatització que pateix aquest tipus de turisme, darrere del qual “hi ha molts llocs de treball” i “una aportació molt important al PIB del nostre país”.

Finalment, ha afirmat que la indústria turística es troba en un procés de total «innovació» i «adaptació» al moment actual, per ser cada cop més competitiva i donar una millor qualitat de vida als residents i una major satisfacció als visitants.

Per la seva banda, el regidor de Gestió Econòmica, Yeray Moreno, ha assenyalat que “l’objectiu principal d’aquesta convenció és presentar Salou com la ciutat de referència per liderar la recuperació econòmica i turística del territori”, atès que “el nostre municipi disposa d’infraestructures i serveis excepcionals per ser un referent al sector de congressos i convencions”, ha dit. I ha assegurat que “#SalouCongress és un mecanisme dels salouencs per donar veu al futur”.

Les persones interessades en assistir-hi, poden inscriure’s, a través del web de #SalouCongress, emplenant la sol·licitud amb les dades personals, en aquest enllaç (FES CLIC AQUÍ).

L’esdeveniment es podrà seguir, en directe, per streaming, a través del YouTube de l’Ajuntament de Salou.

Programa

La primera convenció #SalouCongress s’iniciarà amb l’acte d’inauguració, el dilluns, 28 de novembre, a partir de les 9.30 h, amb la benvinguda per part de l’alcalde de Salou, Pere Granados; i les intervencions del secretari d’Estat de Turisme, Fernando Valdés, i de la delegada del Govern a Catalunya, Maria Eugènia Gay. El regidor de Gestió Econòmica i Hisenda, Yeray Moreno, serà el conductor de la convenció, donant pas a les diferents taules rodones i ponències.

A les 10.30 h, s’iniciarà la primera ponència ‘Ritme d’arribada de fons europeus al sector turístic’, des de Madrid, de forma telemàtica, a càrrec de María Canal Fontcuberta (Direcció de la Representació de la Comissió Europea a Espanya).

A les 11.30 h, tindrà lloc la reunió de la Junta de l’AMT, de relleu de la presidència, la qual que passarà a ser de l’alcalde de Salou, Pere Granados.

A les 11.50 h, es farà la taula rodona ‘Propostes alternatives energètiques per a infraestructures municipals i turístiques’, amb Jordi Williams Carnes (ex càrrec de la Generalitat de Catalunya i president de Kim Barcelona), com a moderador; i amb la participació de Carme Rubió i Soto (subdirectora general de Desenvolupament Turístic Territorial de la Generalitat de Catalunya); Juan Antonio Duro (vicerector d’Economia, Infraestructures i Relacions Institucionals de la URV); Juan José Escobar Sánchez  (Institut Català d’Energia – ICAEN); i Jorge Ríos Cortés (CEO Etecnic Movilidad Eléctrica).

A les 12.45 h, es durà a terme la taula rodona de l’AMT, que tractarà sobre el finançament per a la transformació turística; les mancances i necessitats per a l’evolució; i la realitat dels municipis turístics, cap a la seva definició. Hi participaran els alcaldes d’Arona, Adeje, Benidorm, Calvià, Lloret de Mar, Torremolinos, San Bartolomé de Tirajana i Salou, moderats per Josep Francesc Valls (professor director Càtedra Escenaris de Futur Retail, Turisme i Serveis UPF-BSM, i Catedràtic del departament de Direcció de Màrqueting d’ESADE).

A la tarda, a les 15.30 h, tindrà lloc la taula rodona sobre mobilitat ‘Accés a destinacions i mobilitat entre municipis turístics. Connexions interterritorials’, amb el regidor Yeray Moreno, com a moderador; i la participació de Josep Lluís Aymat (secretari general de la Federació d’Auto Transports); Fernando Aldecoa Llauradó (director general de PortAventura); Santi Castellà Surribas (senador d’Espanya); Saül Garreta Puig (president de l’Autoritat Portuària de Tarragona); i Xavier Flores García (secretari general d’Infraestructures del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana).

El dimarts, 29 de novembre, s’iniciarà a les 9.30 h, amb l’obertura de la jornada, a càrrec del regidor Yeray Moreno; seguida de la ponència ‘Ciutats intel·ligents. Transformació digital’, a càrrec de la directora adjunta de Ciutats Intel·ligents de Red.es, Elena González Miguel.

A continuació, es farà, a les 10.30 h, la taula rodona ‘Digitalització com a factor d’atracció turística. Transformació digital als municipis turístics’. Hi participaran Alex Saldaña Redondo (subdirector de Diari de Tarragona), com a moderador; Berta Cabré i Prim (presidenta de la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme – FEHT); Javier García Cuenca (president de l’Institut Tecnològic Hoteler – ITH); i Josep Francesc Valls (professor director Càtedra Escenaris de Futur Retail, Turisme i Serveis UPF-BSM, i Catedràtic del departament de Direcció de Màrqueting d’ESADE).

I la darrera acció serà la taula rodona ‘Hubs turístics per a la recuperació de destinacions i creació de teixit empresarial. Atracció de startups i inversors. Formació de talent tecnològic’, a les 11.45 h, moderada per Marc Just Mallafré (director general de Diari Més); i les intervencions de Josep M. Pique (Barcelona Activa); Iolanda Triviño (founder &CEO Institute For Futures); i Jordi Ciuraneta (president PIMEC Tarragona).

 

Salou dona el tret de sortida a la XLVII Festa del Calamar

Una imatge de la sortida de les barques. Cedida.

Una imatge de la sortida de les barques. Cedida.

Salou va donar ahir el tret de sortida a la primera jornada de pesca de la XLVII edició de la Festa del Calamar, al Club Nàutic. A l’acte d’inici, l’alcalde Pere Granados i el regidor de Serveis Culturals, Xavier Montalà, van lliurar als participants d’enguany una jaqueta com a obsequi.

En aquesta 47a edició, s’hi han apuntat un total de 26 embarcacions, amb 85 participants: Afrodita, Arlekinoa, Argos IV, Baigorri, Bruleo, Carmot, Crieda, Cutero, Delfin II, El Marques II,  Fase III, Flora, Gemma&Eva, Jimango, Lady Laura, Lilot, Lilot II, Maria Cinta, Marilen, Mark II, Muntanera, Paraca II, Princesa Pirata, Salauris, Salou i Zape.

Els premis seran els següents: 1r, 2n i 3r, per a la categoria de més d’un tripulant. A més, s’atorgarà el trofeu al calamar més gran –per part del Club Nàutic-;  i un altre per a aquell que pesqui el major nombre de calamars –per part de la Societat de Pesca de Salou. També es lliurarà un record commemoratiu a la resta de participants.

Durant tota la setmana, les embarcacions sortiran a les 15.15 h, i tornaran, aproximadament, tres hores més tard, essent les 18.45 h el temps màxim de presentació al control de pes. Com ja és tradició, els horaris d’inici i finalització del temps de pesca s’avisen amb el llançament d’un coet. Només puntuarà la pesca de calamars.

Aquest proper diumenge, 27 de novembre, al migdia, es donarà fi al concurs, amb el lliurament de trofeus, i un refrigeri per a totes les persones participants, al restaurant La Terrassa del Club Nàutic.

 

Detenen a Castelló d’Empúries el pressumpte assassí d’un home a Salou l’1 de novembre

Imatge d'arxiu d'una actuació dels Mossos. Foto: ACN

Imatge d’arxiu d’una actuació dels Mossos. Foto: ACN

Els Mossos d’Esquadra han detingut aquesta matinada a Castelló d’Empúries el presumpte autor de l’homicidi d’un home a Salou la matinada de l’1 de novembre. Després d’identificar el presumpte autor, els Mossos van emetre un requeriment policial de recerca. Avui, a les dues de la matinada, els agents de Seguretat Ciutadana que feien un control rutinari a la C-260 al punt quilomètric 35,8 l’han identificat i l’han detingut. L’arrestat té 22 anys.

Els fets van ocórrer a les quatre de la matinada del passat 1 de novembre, quan els agents dels Mossos van rebre l’alerta de la presència d’un home greument ferit al carrer Valls de Salou, a prop d’una zona d’oci. El Servei d’Emergències Mèdiques es va desplaçar al lloc dels fets però no va poder salvar-li la vida.

 

PortAventura World arrencarà la temporada més llarga el 2023 amb la 1a edició del Carnaval al febrer

El Carnaval de PortAventura World se celebrarà durant 15 dies no consecutius.

El Carnaval de PortAventura World se celebrarà durant 15 dies no consecutius.

PortAventura World arrencarà el 2023 amb la inauguració de la temporada més llarga de la seva història: prop de 300 dies d’emocions i experiències inoblidables que arribaran carregats de novetats per a tots els públics. El resort reobrirà les portes el 17 de febrer per celebrar per primera vegada el Carnaval, una edició de 15 dies no consecutius que s’estendrà durant els caps de setmana de febrer i març.

Per estrenar la temporada, PortAventura Park decorarà diverses de les seves zones al més pur estil carnavaler, inspirant-se en les celebracions dels carnavals més famosos del món (Rio de Janeiro i Venècia), i oferirà un ampli programa d’activitats que contempla des d’espectacles itinerants i batucades, fins a carrosses temàtiques i desfilades de comparses.

El 2023, PortAventura Park obrirà les portes al públic durant 276 dies (+9% vs. 2022 i +17% vs. 2019), mentre Ferrari Land estendrà el seu calendari durant 264 dies, un 3% més que el 2022 i un 21% més que el 2021. Per la seva banda, Caribe Aquatic Park ampliarà la seva obertura durant més de 100 dies, un 7% més que el 2022. Durant la temporada 2023, PortAventura World espera superar el rècord de visites i afluència registrat en anys anteriors, gràcies a l’aposta per la desestacionalització de la seva oferta, amb noves experiències i campanyes per a tots els públics.

Per a David García, director general de negoci PortAventura World, “la temporada 2023 promet ser inoblidable per a tots els amants de PortAventura World. No només començarem l’any més aviat que altres vegades per oferir més i millors oportunitats per visitar-nos, sinó que ho farem amb la primera edició de Carnaval de la nostra història. Tots els que formem part de PortAventura esperem que sigui el tret de sortida d’un any únic que genera els millors records als nostres clients”.

Sostenibilitat i digitalització, pilars estratègics el 2023
Durant la nova temporada, PortAventura World reforçarà la seva aposta en eixos estratègics com ara la sostenibilitat, la digitalització i la innovació. En termes de responsabilitat mediambiental i descarbonització, la companyia inaugurarà la planta fotovoltaica d’autoconsum més gran d’un resort de vacances a Espanya i una de les més grans d’Europa: PortAventura Solar. El projecte, que es va anunciar l?agost passat, ha suposat una inversió propera als 5 milions d?euros i cobrirà un terç de les necessitats energètiques del resort.

Per acabar, la digitalització i la innovació seran els altres pilars clau de PortAventura World. Durant els propers mesos, la companyia continuarà impulsant iniciatives estratègiques que enriqueixin l’experiència del client com ara el videojoc The Beat Challenge, una experiència immersiva ideal per complementar l’oferta d’oci digital; o l’impuls d’un dels seus projectes més recents i innovadors: l’sports bar LaLiga TwentyNine’s, creat en el marc de la joint venture amb LaLiga i Kosmos per continuar generant propostes innovadores al món de l’entreteniment.

 

Granados: «Els turisme és la indústria amb més capacitat d’adaptació»

L'alcalde Granados durant la seva intervenció. Cedida.

L’alcalde Granados durant la seva intervenció. Cedida.

L’alcalde i president del Patronat Municipal de Turisme de Salou, Pere Granados, és present, aquesta setmana, al X Foro Internacional de Turismo Maspalomas Costa Canaria.

Avui dijous, 17 de novembre, Pere Granados ha participat com a moderador de la taula rodona ‘Anàlisi de les tendències del sector turístic’, formada per Natalia Martínez Páramo, cap de la Unitat Agència Executiva per a les Pymes, Turismo Comisión Europea; Carlos Álamo Cabrera, conseller de Turisme del Cabildo de Gran Canaria; i la directora de Turisme de Portugal a Espanya, María de Lurdes Vale.

En les seves intervencions, l’alcalde ha assegurat que “el turisme és la indústria amb més capacitat d’adaptació”, afirmant que “el turisme és innovació”. També, ha assenyalat que la pandèmia ha avalat el gran treball de transformació que, des de fa temps, realitzen els municipis turístics «per esdevenir sostenibles i digitals”.

Durant la taula rodona, els ponents han debatut sobre les tendències i hàbits del turista en la conjuntura actual, marcada per la crisi econòmica i la guerra d’Ucraïna; i sobre com s’adapta l’Administració pública per adequar-se a les preferències dels turistes. Granados, en aquest sentit, ha fet referència a la importància que li donen, actualment, els visitants, als green and blue spaces, és a dir, als espais verds i blaus.

També, han parlat sobre els grans reptes dels municipis turístics, com són la digitalització, la sostenibilitat i la consciència turística. I han esmentat les preferències dels clients, com la cerca de productes de qualitat, complementaris al tradicional de sol i platja, com són la gastronomia i la cultura; i han posat de relleu l’increment de la demanda d’experiències personalitzades. Així mateix, s’han indicat les oportunitats que ofereixen els fons europeus.

El fòrum, presidit per Juan Manuel Benítez del Rosario, ha comptat amb l’assistència d’autoritats i personalitats del món del turisme, com, per exemple, Christopher Pissarides, Premi Nobel Economia 2010, que ha impartit la conferència inaugural.

Cal dir que el X Foro Internacional de Turismo Maspalomas Costa Canaria és organitzat per l’Ajuntament de San Bartolomé de Tirajana, el Cabildo de Gran Canaria i la Universidad de Las Palmas de Gran Canaria, a través de la Facultad de Economía, Empresa y Turismo.

 

El programa de formació i inserció PFI de Salou participa al projecte «Històries de vida»

La conferenciant Ana Mejía, de la Fundación PortAventura. Cedida.

La conferenciant Ana Mejía, de la Fundación PortAventura. Cedida.

El programa de formació i inserció PFI de Salou va presentar ahir  a la Sala Costa Daurada la seva participació al projecte ‘Històries de vida’, impulsat pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

L’acte va comptar amb l’assistència d’una seixantena d’alumnes del programa PFI, de la Unitat d’Escolarització Compartida (UEC), de l’Aula Oberta de l’Institut Marta Mata, i del Centre de Formació d’Adults (CFA) Àgora.

També hi van ser presents la regidora de Serveis Educatius, Julia Gómez; el director del programa PFI, Mario Visa; el director de la UEC, Robert Nieva; la directora de l’Institut Marta Mata, Carmen Moreno; la directora del CFA Àgora, Ana Lampreave; la responsable del projecte, Mercedes López; i el coordinador del PFI de Tarragona, Ximo Arenos.

El projecte ‘Històries de vida’ compta amb la participació de diversos testimonis voluntaris que expliquen la seva vida laboral i la seva trajectòria, per tal de motivar el jovent. En el cas d’ahir dimecres, va ser la conferenciant Ana Megía, de la Fundación PortAventura, la qual va donar a conèixer la seva història de superació i les seves vivències, patint la síndrome de Williams.

La regidora de Serveis Educatius, Julia Gómez, en el seu parlament, va manifestar que “aquest tipus d’oportunitats ens serveixen per adonar-nos del fet que si ens marquem un objectiu i donem el millor de cadascú, les coses poden canviar i podem aconseguir tot allò que ens proposem”. I va encoratjar els alumnes a “no deixar mai de somniar i de creure en vosaltres mateixos, ja que, amb confiança i moltes ganes d’aconseguir l’èxit, podreu arribar fins a on vulgueu”.

 

Tarragona i Salou acolliran l’estatal de Seleccions de Minibasket 2023

Els partits que es disputin a Tarragona es faran al Palau d'Esports Catalunya. Cedida.

Els partits que es disputin a Tarragona es faran al Palau d’Esports Catalunya. Cedida.

Les ciutats de Tarragona i Salou han estat designades per la Comissió Executiva de la Federación Española de Baloncesto (FEB) per acollir, entre els propers 1 i 5 d’abril de 2023, el XXXV Campionat d’Espanya de Seleccions Autonòmiques de Minibasket. D’aquesta manera, aquesta competició, que presenta el millor bàsquet femení i masculí del moment dins de l’anomenat ‘Planeta Mini‘, es tornarà a celebrar, 20 anys després, a Catalunya.

Enguany, el Palau d’Esports Catalunya de la capital del Tarragonès i el Pavelló de Ponent del municipi salouenc seran els escenaris d’una especial 35a edició, que comptarà amb l’organització de la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ), juntament amb el recolzament de l’Ajuntament de Tarragona, l’Ajuntament de Salou i el suport de la Representació Territorial de Tarragona de l’FCBQ.

Un total de 38 Seleccions Autonòmiques (19 femenines i 19 masculines), més de 600 participants i prop de 460 jugadors i jugadores vestiran un atractiu torneig que, històricament, ha vist créixer les grans referències del bàsquet a nivell estatal així com també del Bàsquet Català.

La darrera ocasió en què Catalunya va ser la seu de la competició va ser l’any 2004 i amb la ciutat de Blanes com a protagonista. En aquella edició, les Seleccions Catalanes de Minibàsquet es van penjar un or (masculina) i una plata (femenina), coincidint amb la disputa de l’últim estatal que es va organitzar a un territori català que va acollir l’esdeveninment, de forma ininterrompuda, entre el 1995 i el 2004, a les localitats gironines de Blanes i Lloret de Mar.

Tarragona i Salou, que s’estrenaran com a seus d’aquest gran esdeveniment, agafen el relleu de San Fernando (Cadis), que ha albergat, consecutivament, l’estatal de Minibasket entre els cursos 2005 i 2022.

En la temporada anterior del Campionat d’Espanya de Seleccions Autonòmiques de Minibasket, les Seleccions Catalanes van aconseguir 1 medalla d’or i 1 de plata, en superar l’amfitriona Andalusia per 79-96 (masculí) i en caure contra Madrid per 82-73 (femení). Catalunya presenta el millor palmarès general en categoria mini, amb la consecució de 23 ors, 9 plates i 1 bronze en noies, i 16 ors, 9 plates i 7 bronzes en nois.

El President de l’FCBQ, Ferran Aril, ha volgut expressar la seva ‘il·lusió per tornar a acollir el Campionat d’Espanya de Minibasket, que tant de temps vam organitzar a Catalunya i, a més a més, emmarcat en un curs tan rellevant per a nosaltres com és el 2023, any del Centenari del Bàsquet Català‘.

 

Salou es prepara per a una nova edició de la Festa del Calamar

Imatge de la sortida dels participants del concurs de pesca de la Festa del Calamar d'edicions anteriors. Cedida.

Imatge de la sortida dels participants del concurs de pesca de la Festa del Calamar d’edicions anteriors. Cedida.

L’Ajuntament de Salou, a través de l’àrea de Serveis Culturals, i amb la col·laboració del Club Nàutic de Salou, inicia, el proper dilluns, 21 de novembre, la XLVII edició de la Festa del Calamar, celebració que reunirà els aficionats del món de la pesca del municipi. La festa, que consisteix en el tradicional concurs de pesca d’aquest mol·lusc, és de les més antigues que se celebren amb continuïtat a Salou, amb 47 anys de trajectòria.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha recordat que “aquesta festa posa en valor la tradició marinera del municipi, que perdura al llarg dels anys, fent que sigui la celebració més antiga de Salou”.

Per la seva banda, el regidor de Serveis Culturals, Xavier Montalà, ha encoratjat les famílies que, any rere any, participen en aquest concurs, a sortir amb les seves embarcacions i a gaudir de la mar, un cop més”.

El tret de sortida de la festa tindrà lloc al Club Nàutic de Salou, el proper dilluns, 21 de novembre, a partir de les 15.15 h, i fins a la posta de sol. Es manté un any més la prohibició de la pesca al curri.

Segons la normativa establerta a les bases, a les 18.45 hores finalitzarà el temps límit de presentació al control de pes. Com ja és tradicional, els horaris d’inici i finalització del temps de pesca s’avisaran amb el llançament d’un coet. Només puntuarà la pesca de calamars.

El proper diumenge, 27 de novembre, al migdia, es donarà fi al concurs, amb el lliurament de trofeus, i un refrigeri per a totes les persones participants, al restaurant La Terrassa del Club Nàutic.

Els premis seran els següents: 1r, 2n i 3r, per a la categoria d’un únic tripulant; i 1r, 2n i 3r, per a la categoria de més d’un tripulant. A més, s’atorgarà el trofeu al calamar més gran –per part del Club Nàutic-;  i un altre per a aquell que pesqui el major nombre de calamars –per part de la Societat de Pesca de Salou. També es lliurarà un record commemoratiu a la resta de participants.

 

PortAventura World celebra el Nadal amb més de 50 espectacles i shows diaris

Grans i petits podran gaudir de totes les activitats i shows nadalencs a partir del 19 de novembre. Cedida.

Grans i petits podran gaudir de totes les activitats i shows nadalencs a partir del 19 de novembre. Cedida.

La màgia del Nadal torna un any més a PortAventura World per celebrar una de les experiències més especials en companyia de la família. Des del 19 de novembre, el parc temàtic oferirà més de 50 espectacles i xous diaris, amb més de 12 hores de ritme i emoció que impregnaran tots els escenaris i racons del parc. La temporada es clausurarà el 8 de gener després de celebrar la famosa Cavalcada dels Reis Mags, un espectacle pirotècnic en què els Emissaris Reials desembarquen a PortAventura a bord dels seus carruatges flotants des del llac de Mediterrània.

Aquesta edició tan especial del Nadal, que s’estendrà durant 41 dies, comptarà amb l’actuació de més de 150 artistes professionals. Entre els espectacles més aclamats pel públic, en destaquen alguns com «A un pas del teu cor», que se celebrarà al Gran Teatre Imperial de la Xina al ritme de les acrobàcies i les cançons dels ajudants del Pare Noel; «Conte de Nadal», el millor xou sobre gel interpretat pels campions europeus i internacionals d’aquesta disciplina; o «Bubble Magic Christmas», un sorprenent espectacle de bombolles de sabó gegants que tindrà lloc al Temple Màgic de la Xina, entre d’altres.

Els més petits de la família també podran gaudir dels passatges especials ambientats per Nadal com «El Bosc Encantat» de Mèxic, una drecera secreta guiada per gnoms, mags i fades que condueix fins a la casa del Pare Noel; o «Woody Magic Christmas», un recorregut de llums i colors en què nens i adults hauran de buscar l’esperit del Nadal amb l’ajut dels amics de Woody. El programa d’activitats i espectacles es completarà amb les actuacions itinerants que recorreran el parc i altres dels seus xous habituals com «Les Aventures de Tadeo Jones», «Meet & Greet de Sherk» i «Aus del Paradís».

David García, director general de PortAventura World, comparteix la seva visió d’aquest període: «La il·lusió del Nadal és un moment molt especial per a les famílies que ens visiten cada any i, una vegada més, ho tenim tot preparat per oferir una experiència inoblidable. Gràcies a una àmplia oferta temàtica d’espectacles, artistes i ambientació convertirem aquestes dates tan màgiques en un moment emocionant per a tots els membres de la família».

La sostenibilitat guanya protagonisme durant el Nadal

Durant aquesta edició, un total de 350 arbres de Nadal reutilitzables decoraran tots els racons de PortAventura Park i Ferrari Land, així com les zones comunes dels hotels, acompanyats per innombrables ornaments i motius temàtics que vestiran carrers, façanes i edificis. També s’utilitzarà il·luminació led, de baix consum i màxima eficiència, com una nova acció dins dels compromisos per la sostenibilitat de la companyia.

 

Més d’un centenar de persones participen a la Marxa del Camí de Costa Salou

Un moment de l’inici de la iniciativa

Més d’un centenar de persones de la capital de la Costa Daurada, de tota la província de Tarragona i d’altres indrets de Catalunya han fet aquest matí salut caminant, participant a la Marxa del Camí de Costa Salou, organitzada pel Patronat Municipal de Turisme de la localitat, dins del programa Platja Tot l’Any. L’objectiu ha estat gaudir del litoral i de les platges de Salou, prenent consciència per la cura i el respecte pel medi ambient i la natura.

La sortida s’ha fet des del Passeig Jaume I, concretament, a l’alçada de la plaça de les Comunitats Autònomes, on els i les participants s’han congregat per fer un recorregut d’11 quilòmetres i mig, en total, arribant fins al Far de Salou i tornant al punt de partida.

L’alcalde i president del Patronat Municipal de Turisme, Pere Granados, ha pronunciat unes paraules de benvinguda i també ha parlat del Camí de Costa Salou, fent referència al “gran treball que hem fet per recuperar l’espai litoral, d’una bellesa extraordinària». També ha esmentat el “patrimoni històric de Salou, una ciutat moderna, amb una història mil·lenària”, ha dit. Així mateix, s’ha referit al port natural de Salou, a la sortida del Rei Jaume I cap a la conquesta de Mallorca, als nius de metralladores del Po-Roig i a les dunes fossilitzades de les platges, punts que s’han visitat aquest matí, al llarg del recorregut.

Cal destacar que a l’acte de sortida hi han assistit diversos regidors i regidores municipals.

Com a dades curioses cal destacar que el 65% de les persones inscrites han estat dones; que el 18% procedia de fora de la província, de ciutats com Cambrils, Altafulla, Tarragona, El Catllar, Reus, Manresa i Girona i que l’edat mitjana dels participants ha estat de 50 anys.

En acabar la marxa s’ha ofert un vermut per a tots els assistents.