.

.

TOTS 21

L’accident d’AFEPASA dispara la ‘preocupació’ de Montbrió davant el magatzem que hi vol obrir

L’ajuntament de Montbrió del Camp ha reaccionat aquest dimarts ammb un comunicat de premsa on assegura haver rebut «amb preocupació» l’accident ocorregut dilluns a AFEPASA (Azufrera y Fertilizantes Pallarès, SAU) al polígon de Constantí i que va obligar a activar la fase d’emergència del Plaseqta. L’empresa es troba en procés administratiu d’obrir un magatzem de 1.650 metres quadrats amb capacitat per a emmagatzemar fins a 5.000 tones de sofre a la localitat del Baix Camp, malgrat l’oposició veïnal (amb recollida de signatures inclosa) i del consistori. L’empresa ha assegurat que no es manipularà el sofre al carrer ni serà una planta destinada a la seva producció. El consistori li ha concedit la llicència d’obres per reformar el magatzem vigent per un termini màxim de dos anys, però no pas la d’usos, imprescindible per començar l’activitat. A mes, resta pendent encara l’informe de seguretat que ha d’emetre l’Oficina Tècnica Ambiental del Consell Comarcal del Baix Camp i el de prevenció d’incendis.

Tanmateix, l’alcaldessa, Carmina Blay, assegura en la nota que el magatzem afectat per l’incendi «és el mateix que es va visitar des del grup municipal el passat 19 de novembre de 2021. Això ens fa plantejar i mirar amb inquietud el fet que accidents d’aquesta mena es puguin plantejar al nostre municipi» perquè, malgrat que «en tot moments se’ns ha dit que no hi hauria problema», l’activació del Plaseqta «ens ho fa posar en dubte, com també el neguit afegit que ha generat entre els nostres convilatans. És per això que vetllarem encara més per la seguretat de tots els montbrionencs/ques».

Redacció

 

Mor mosèn Josep Ollé, que va ser 31 anys rector a Montbrió

Mn. Josep Ollé. Foto: Arquebisbat de Tarragona

Mn. Josep Ollé ha mort la matinada d’aquest dilluns dia 3 d’octubre a l’edat de 88 anys. Actualment residia a la residència de les Germanetes dels Pobres de Reus.

Nascut a Vallmoll el dia 22 de febrer de 1934, va rebre l’orde del diaconat a la capella del Seminari de Tarragona l’any 1958. L’any següent va ser ordenat prevere a la Catedral de Tarragona.

Els seus primers anys de ministeri els va exercir de vicari a la Parròquia de Sant Joan Baptista de Tarragona. Posteriorment, entre 1966 i 1968 va ser destinat com a rector a la Parròquia de la Immaculada Concepció de l’Espluga Calba i com a encarregat de la Parròquia de Sant Miquel dels Omellons.

Entre 1968 i 1970 va ser rector de la Parròquia de Santa Maria Magdalena de la Nou de Gaià i encarregat de la de Sant Miquel de Vespella de Gaià. Entre 1970 i 1980 va ser rector de la Parròquia de Sant Llorenç de Llorenç del Penedès.

A partir de 1980 i fins l’any 2011 va ser rector de la Parròquia de Sant Pere de Montbrió del Camp i durant vuit anys va ser arxiprest de l’arxiprestat de Montbrió. A més, entre 2004 i 2006 va ser administrador parroquial de les parròquies de Santa Maria de Duesaigües, de Sant Mateu de Riudecanyes i de Sant Llorenç de Botarell.

El 2011 es va traslladar a la residència de les Germanetes dels Pobres, de la qual va ser-ne capellà fins a finals de 2020.

Pel que fa a altres càrrecs diocesans, va ser consiliari de l’Hospitalitat diocesana de la Mare de Déu de Lourdes entre 1977 i 1990, i va formar part del Consell Presbiteral entre 1990 i 1993.

La missa exequial se celebrarà demà, dimarts dia 4 d’octubre, a les 16.30 h a la capella de la residència de les Germanetes dels Pobres de Reus.

 

Montbrió reivindica les dones donant vida al darrer dels seus rentadors

Dansaires de l’Escola Municipal, fent una actuació durant la inauguració de les obres de millora del lloc. Foto: Tots21

A finals dels any 80, Reus veia com el darrers dels seus rentadors, situat al barri del Carme, tancava portes. La senyora Maria seria la darrera en fer-lo servir. A diferència del que va passar amb la resta de rentadors de la ciutat, l’Ajuntament de l’època el va salvar i és des de fa anys l’espai annex al Casal de la Dona i eix d’activitats culturals: no s’hi renta roba, però sí hi guarda vida.

A Montbrió del Camp acaba de passar quelcom semblant. L’Ajuntament, amb la col.laboració clau de la Diputació, ha arranjat el darrer dels rentadors, situat al carrer Riudecanyes i batejat amb el nom de Rentadors de Sant Antoni perquè antigament hi baixava aigua de la mina de sant Antoni. El recinte va ser salvat de la pressió urbanística per l’Ajuntament, que el va incloure al catàleg patrimonial del POUM -d’on no hi era i corria el perill de desaparèixer justament per la pressió urbanística-, fet que no s’havia pogut evitar anteriorment amb el boom urbanístic a la zona del carrer d’Avall, on hi havia l’altra rentador.

Ara, en el marc conceptual de la dignificació i posada al dia de la feina de les dones i els seus espais de relació, històricament marginats quan no despreciats, el consistori ha iniciati una política de recuperació dels centres fabrils i de treball on hi laboraven les dones del municipi, col.locant plaques on antigament hi havia la Telefònica, la fàbrica d’agulles de cosir i la textil. En aquesta tasca ha tingut un paper clau l’arxivera municipal, Carme Puyol, de llarg recorregut com a rigorosa i avançada historiadora que s’ha especialitzat en la dona, ja dels temps de quan treballava a l’Arxiu de Reus.

Un altre moment de la feina interpretativa de l’Escola de Dansa. Foto: Tots21

Ara li ha tocat el torn a recuperar de la degradació els rentadors de sant Antoni i donar-los un ús social i cultural de la mà de les tres associacions de dones que té el municipi -tres¡-, La de Joves la Pleta, l’Associacio de Dones de Montbrió i la recentment creada Espurnes Violetes. Elles han rebut avui la clau dels rentadors de mà de l’alcaldessa i regidora de Patrimoni -un càrrec, aquest darrer, que reclama expressament-, Carmina Blay, un acte de confiança en el treball que hi desenvoluparan i la responsabilitat que assumeixen.

El recinte ha estat inaugurat dissabte, 9 de juliol, després d’una remodelació interior i exterior, que ha inclòs la col.locació d’una enorma pintura mural a la seva façana i l’arranjament d’interiors. Les alumnes de l’Escola Municipal de Dansa de Montbrió han preparat una emotiva performance que ha estat una al.legoria de la feina que hi feien abans les dones, amb l’acompanyament de la musica i la dansa.

L’acte ha servit també perquè es presentés el llibre ‘Els Rentados de Montbrió del Camp, patrimoni i espai de memòria femenina i col.lectiva’, obra de Carme Puyol, on es recupera les poques fotografies que hi ha del lloc. L’obra inclou entrevistes a 25 dones usuàries dels Rentadors. L’alcaldessa i l’arxivera recordaven l’extrema dificultat d’obtenir informació documental de les feines que feien les dones, i com ha estat la informació oral imprescindible per recuperar-ne la memòria. El volum recorda també els estris que empraven les dones: el raspall, el cossi, la batedora, la ferrada, el lleixiu o el blauet.

Una altra imatge dels Rentadors. Foto: Tots21

L’alcaldessa, amb les representants de les tres associacions de dones. Foto: Tots21

Usuàries com l’Anna Garcia, que recordava a Tots21 que ja des de petita, la seva mare la duia als Rentadors i encara segueix anant-hi ella. És la darrera de les rentadors que encara hi anava quan els Rentadors van ser tancats fa uns mesos per fer-hi les obres. ‘He volgut seguir venint aquí per tradició, perquè sempre m’hi he sentit bé’, afirmava. ‘És un cas únic on encara hi ha dones que hi van’, recordava al seu torn la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, en el parlament inaugural. La Diputació ha aportat 31.000 dels 42.000 euros del cost de la reforma.

‘El projecte de millora tenia la voluntat d’incorporar elements d’interpretació de caràcter artístic i és per això que es va encarregar a dues dones artistes del territori, Sandra Ovejas -ceramista- i Beatrice Bizot -escultora-, una obra que posés en valor el fet de rentar i els seus elements a través de l’art’, explicava l’alcaldessa. El resultat queda visible en tres murals ceràmics i una escultura, situada al bell mig d’una de les piscines. Altrament, Josep Prous ha realitzat una pintura mural exterior, inspirant-se en una antiga fotografia localitzada pel metge i arqueòleg reusenc Salvador Vilaseca, que embolcalla el recinte de blau i llum.

Jaume Garcia

 

El festival itinerant del festival de curts FRAME fa aturada a Montbrió

El cap de semana del 18 i 19 de juny a Montbrió del Camp, es donarà el tret de sortida de la primera edición del FRAME Film Festival.

FRAME Film Festival és un festival de curtmetratges itinerant, en aquesta primera edició participen 9 municipis, Montbrió del Camp, L’Arboç, Cabra del Camp, Castellvell del Camp, La Canonja, Sant Jaume d’Enveja, Albinyana, Ascó i Alcanar.

Segons l’organització, «volem portar el nostre festival a tot el territori de la província de Tarragona, creant diferents seus on celebrar les projeccions, d’aquesta manera farem arribar el curtmetratge al gran públic perquè sigui aquest qui decideixi els guanyadors en cadascuna de les seus del Festival».

Pr fer-ho possible, es programà una selecció dels millors curtmetratges del circuit estatal produïts durant els anys 2021 i 2022, donant l’oportunitat al públic de veure i votar les últimes novetats, grans obres i bones històries que es conten en format de curtmetratge.

L’objectiu principal és difondre i promoure la cinematografia en general i el curtmetratge en particular, fent costat a les directores i els directors de curtmetratges i creant un espai de referència on puguin donar a conèixer els seus treballs.

Un altre motiu és ampliar l’oferta d’esdeveniments culturals a la província de Tarragona i fer arribar el curtmetratge a poblacions que no tinguin l’oportunitat de gaudir del nostre cinema en format CURT.

En el FRAME Film Festival, afegeixen els organitzadors, «volem donar-li al públic que segueix i gaudeix els curtmetratges, l’oportunitat de decidir sobre la selecció de les pel·lícules que passaran a la FASE FINAL per a rebre els premis TALENT FRAME».

El circuit itinerant del FRAME Film Festival consta de dues fases.

1. Fase classificatòria

Aquesta fase se celebrarà en diferents municipis del la província de Tarragona.

L’organització activarà una convocatòria i obrirà un període d’inscripció per a cada municipi col·laborador.

La fase classificatòria al 2022 se celebrarà entre els mesos de juny i novembre.

Del total de curtmetratges inscrits a cada seu, l’organització seleccionarà 20 obres per a la seva projecció pública.

El públic assistent a cada seu, mitjançant votació decidirà el curtmetratge guanyador en la seva població.

2. Fase final (Premis TALENT FRAME)

A la fase final accediran els curtmetratges guanyadors en cadascuna de les seus col·laboradores de la fase classificatòria del FRAME Film Festival i optaran als premis TALENT FRAME que s’entregaran al mes de desembre.

Aquets premis seran decidits per un jurat format per professionals del sector audiovisual. Hi haurà un premi que decidirà el públic assistent a la projecció de finalistes d’aquesta fase Final.

Projeccions a Montbrió del Camp

Data: 18 i 19 de juny de 2022

Lloc: Sala Cinema Nou (Casa de Cultura) . AV Sant Jordi s/n

Horari:

Dia 18…… Sessió 1……..18:00h

Dia 18…… Sessió 2……..19:30h

Dia 19…… Sessió 3……..19:00h

Dia 19…… Sessió 4……..20:30h

Redacció

 

Montbrió acollirà una prova del Campionat de Catalunya de ruta Cadets-Júniors 2022 de BTT

El 5 de juny se celebrarà a Montbrió del Camp, per primera vegada, la Montbike Road Race, organitzada pel club Montbike Montbrió Club Esportiu i puntuable per al Campionat de Catalunya de ruta Cadets-Júniors 2022 de BTT.

L’organització espera la participació de més de 200 corredors que ho donaran tot per a arribar entre les primeres posicions.

El tret de sortida de la carrera serà enfront de la botiga de bicicletes Montbike en Montbrio del Camp.
Per primera vegada, Montbrió acollirà un Campionat de Catalunya de ruta, una competició en la qual es donaran cita els millors ciclistes en categoria cadet i júnior masculí, a la recerca dels títols catalans puntuable pel rànquing nacional.

L’equip Montbike-Solcam de Montbrió participarà en aquesta prova amb les joves promeses del ciclisme local i espera poder deixar en bona posició al seu club.

Redacció

 

Montbrió del Camp s’afegeix al CineXic, una programació regular de cinema familiar en català

El Cinema Nou de Montbrió del Camp acollirà, el proper dimarts 28 de desembre (17h), la projecció de ‘El Nadal del senyor Branquilló i L’escombra voladora’, la primera pel·lícula inclosa dins de la programació CineXic. L’entrada serà gratuïta amb reserva prèvia.

Òmnium Cultural, amb la col·laboració de Drac Màgic i MODIband, ha posat en marxa aquesta programació regular de cinema familiar en català. Es tracta d’un circuit estable en una cinquantena d’espais i sales de projecció a Catalunya, la qual cosa duplica el nombre de sales comercials que van programar cinema infantil en català durant tot el 2019.

Amb l’objectiu de generar nous públics i nous mercats, CineXic és un programa d’impuls a la difusió de cinema infantil europeu en català arreu del territori. La iniciativa neix amb la voluntat de sumar i fer xarxa amb el circuit d’estrenes ja existents, però reforçant la presència en indrets del país on encara no hi ha una programació estable. La cinquantena de sales i espais adherits a aquesta iniciativa, repartits per més de la meitat de les comarques del país, projectaran una pel·lícula al mes dirigida a un públic familiar d’entre 3 i 12 anys.

Les pel·lícules que es projectin sota el segell CineXic seran films de qualitat artística i pedagògica, seleccionats amb perspectiva de gènere, respecte a la diversitat i foment dels drets socials i universals. Es projectaran en versió original en català o versió doblada en català. Seran pel·lícules de reestrena, de distribuïdores independents locals, on es combinaran curtmetratges i llargmetratges, majoritàriament europeus. Les pel·lícules que es projectaran el 2022 en el marc de Cinexic ja es poden consultar al web del projecte.

Redacció

 

Jordi Folck presenta el seu llibre ‘La maledicció de les bruixes’ a Reus, Maspujols i Montbrió

L’escriptor Jordi Folck estarà voltant aquest cap de setmana el Baix Camp per presentar el seu darre rllibre, ‘La maledicció de les bruixes’, una reivindicació històrica de les dones acusades falsament i en el qual el lector selecciona el camí a seguir en un homenatge a la sèrie ‘Escull la teva pròpia aventura’. Aquest dissabte (12:00 h) estarà a la Biblioteca Xavier Amorós de Reus, mentre que diumenge (11:00 hores) se’l podrà trobar a Firadàlia 2021 de Maspujols i a les 13:00 hores a la Casa de Cultura de Montbrió del Camp.

Segons l’autor, el llibre vol «compartir una lliçó d’història des del joc, del gust per escollir un capítol o l’altre, segons les pròpies decisions però sempre per arribar al testimoni de sis dones descendents de les acusades d’allò que va passar a casa nostra i que l’exposició «per bruixa i metzinera» ens ha permès recuperar, conjuntament amb la investigació del Dr. Pau Castell».

El llibre, que ni parla de malediccions -i sí de càstig- ni de bruixes -i sí de dones-, s’uneix a una sèrie d’actes de desgreuge i homenatge a les 400 dones executades en tota la geografia comarcal i al manifest que des de la revista Sàpiens s’ha engegat aquest any.

En aquest sentit, Folck demana que escoles i instituts exigeixin a historiadors i editors la recuperació d’aquest episodi d’infàmies i la seva inclusió en els llibres de text per visibilitzar l’empoderament de la dona i facilitar l’estudi dels mecanismes de poder que permeten encara avui culpabilitzar innocents per raons de sexe u orígens.

Sinopsi

Ets un escriptor famós. T’han convidat a presentar el teu llibre Caça de bruixes en un indret perdut en el no-res i de nom molt sospitós: ‘La Morta’. Però malgrat que esperaves trobar un grup de joves admiradors, t’hauràs d’enfrontar a un públic que no està gens d’acord amb el llibre que has escrit i que t’han preparat un càstig sever. Quan vulguis fugir, et trobaràs amb mil i un perills: un pou que anomenen ‘dels lladres’, un laboratori abandonat, una biblioteca de llibres enverinats o un calabós. I això que no saps que, entre més de cinquanta possibilitats, només hi ha un camí per sortir amb vida! En aquesta novel·la tu prens les decisions, però hauràs d’anar amb compte amb alguns indicis per no cometre errors. Necessitaràs sang freda per sobreviure. 

L’autor

Jordi Folck és escriptor de literatura infantil i juvenil amb trenta llibres publicats i deu premis literaris. Ha estat professor de creativitat a diverses universitats. Com a dramaturg ha estrenat tres musicals, entre els quals Ningú és un zombi, actualment en gira i té en preparació EDOLL Intel·ligència artificial, basats en els seus llibres  publicats a Barcanova. Aquest 2021 ha celebrat els 30 anys d’escriptor i més de 700 fòrums a escoles i instituts on els seus llibres són recomanats com a lectura obligatòria.

Té un blog de literatura i creativitat a jordifolck.xyz, i Canal Creatividad 3.5 a Youtube. El podeu trobar a xarxes: Facebook, twitter, Instagram, Linkedin i Tik Tok.

Redacció 

 

Detingut un conductor a Montbrió que anava begut i va provocar un accident de trànsit amb tres ferits

Els agents van detenir-lo per conduir begut, de forma temerària i provocar un accident amb tres persones ferides.

Agents dels Mossos d’Esquadra de l’Àrea Regional de Trànsit (ART) de Tarragona van detenir ahir un home de 28 anys, de nacionalitat moldava i veí de Salou, com a presumpte autor dels delictes de conduir sota els efectes de l’alcohol, conducció temerària i lesions per imprudència greu.

Els fets van tenir lloc sobre les 22.10 hores, a Montbrió del Camp, quan els mossos van rebre avís que a la T-310, a l’altura del punt quilomètric 12, s’havia produït un accident de trànsit amb ferits.

Immediatament, diverses patrulles van desplaçar-se a l’accident on també hi havia indicatius dels Bombers de la Generalitat i del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) atenent tres persones. Una de les víctimes va patir policontusions i va ser traslladada a l’hospital Sant Joan de Reus amb la resta d’ocupants.

Segons les primeres informacions, el detingut va circular en sentit contrari quasi un quilòmetre de distància fins a col·lidir amb el segon cotxe implicat.

Per tot això, els mossos van realitzar-li la prova d’alcoholèmia i va donar 0,78 mg/l, tres cops la màxima taxa d’alcoholèmia permesa.

Acte seguit, van detenir-lo per conduir begut, de forma temerària i provocar un accident amb tres persones ferides.

El detingut passarà en les properes hores a disposició del jutjat en funcions de guàrdia de Reus.

Redacció

 

Montbrió omple els carrers de l’aroma de l’art

 

Montbrió del Camp viu immers en l’art, art pictòric principalment, també escultura, art en ceràmica i artesania en general. Aquest cap de setmana s’ha convertit en al capital artística de les comarques de Tarragona amb la celebració de la novena edició de Montbriart. Entrades de cases i carrers ofereixen l’obra d’artistes i col.lectius d’artistes.

Com si de l’oferta d’una ciutat es tractés, s’acompanya d’una extensa proposta d’activitats, que va des de la confecció d’un mural a la terrassa de la biblioteca municipal, a xerrades al carrer sobre la història dels edificis de la plaça de la Vila -a càrrec de l’arxivera i historiadora Carme Puyol-, tallers de fang, braçalets o fotografia, un concert de l’imponent orgue barroc de l’església de sant Pere, o la sorpresa de veure la dibuixant Pilarín Bayés presentant el seu darrer llibre. La popular dibuixant feia nit aquest dissabte a Montbrió ja que diumenge protagonitzarà una xerrada en el mateix marc de Montbriart.

Montserrat Buqueras, regidora de Cultura, detallava aquest dissabte a Tots21 que en l’edició d’enguany hi prenen part 62 artistes individuals, més una trentena repartits en tres grups -un format per fotògrafs del Baix Camp i Tarragonès, amb 15 artistes més, un grup vingut de Riudoms i un altre de Montbrió-. A banda, hi ha més d’una quarentena d’artesans, que se situen al carrer.

La pandèmia ha reduït alguns portals on exposen els artistes i s’ha suprimit l’engalament dels carrers, una referència icònica del Montbriart. Els portals absents han estat substituït per entrades a botigues. Tot i això, es manté l’esperit de la mostra d’art a les entrades de les cases -moltes d’elles, solemnes obres arquitectòniques, algunes datades a inicis del segle XVII, com explicava la historiadora Carme Puyol-. El públic, molt divers, supera els marges del Camp de Tarragona i hi acudeixen de poblacions de Barcelona.

Si la pintura té un gènere, és el femení. Domini abassagador de pintores dones, com la família Vernis de Reus, la Fina Veciana, la cambrilenca Marta Fàbregas o la també reusenca Rosa Valdrí. Artistes de Riudecanyes, Tarragona, Montbrió, Tàrrega o de Barcelona ocupen també les entrades i botigues.

Fem un repàs visual del que s’ha pogut veure aquest dissabte. Fotos: Tots21

Públic reunit a l’entrada d’una botiga

La selvatana Anna Silveria exposa als porxos de l’edifici de l’Ajuntament

Cori Vernis mostra retrats de gent imaginària i paisatges noturns, així com fa nines originals. També exposen les seves nebodes, totes a la Rectoria

Mar A. Vernis

Anna Vernis

La cambrilenca Marta Fàbregas començà fent tapís i ara fa pintura molt original

La coneguda pintora reusenca Fina Veciana, fixa cada any a Montbrió

Rosa Vadrí recupera paisatges de pobles del Matarranya amb un regust antic que ja no es troba

El col.lectiu Photo Km0 està format per fotògrafs del Baix Camp i del Tarragonès

La secció d’art del Cerap de Riudoms també té mostra

Detall d’un dels carrers

Xerrada sobre història de la plaça de la Vila feta per Carme Puyol

Montbrió és un cas poc habitual en comptar amb quatre parelles de gegants. Aquests dies es poden visitar

Confecció d’un mural a la terrassa de la biblioteca municipal

Pilarín Bayés, presentant el seu darrer llibre

Exposició de l’artista Llop a l’antiga església del convent de les Vedrunes

Més informació en aquest enllaç.

Jaume Garcia

 

EXCLUSIVA: L’alcaldessa de Montbrió serà la nova representant territorial de l’Esport al Camp de Tarragona

Carmina Blay. Foto: Ajuntament de Montbrió

Segons ha sabut Tots21, l’alcaldessa de Montbrió del Camp, Carmina Blay, fins ara coordinadora territorial de Joventut al Camp de Tarragona, serà la nova representant territorial de l’Esport a Tarragona en substitució de Joan Plana, que exercia el càrrec des del mes de març de 2016. Tot i que el nomenament no s’ha produït i per tant no és oficial, ja es dona per fet el recanvi. Es preveu que sigui efectiu la setmana vinent.

Esport era comandat fins ara per Junts x Cat i ara ho és per ERC en virtud de l’acord de govern signat per ambdues formacions després de les eleccions autonòmiques del 14-F.

Blay és alcaldessa de Montbrió del Camp per Acord per Montbrió / ERC des de 2019 i mestra en l’especialitat d’educació física. Fins ara havia estat coordinadora territorial de Joventut, càrrec que ocupa ara Ekaterina Kàtcheff, que fins ara era la coordinadora territorial de l’Institut Català de les Dones al Camp de Tarragona. Kàtcheff, búlgara de naixement i nacionaliltzada espanyola, és funcionària docent en l’especialitat de música.

J. Garcia

 

Un mosso fora de servei pren les claus a un conductor begut que quadruplicava la taxa d’alcoholèmia a Montbrió

El detingut no tenia permís de conduir i va amenaçar l’agent quan aquest va actuar en veure el seu estat d’embriaguesa. Foto: Mossos

Un conductor begut que quadruplicava la taxa d’alcohol permesa va ser enxampat per un mosso fora de servei a Montbrió del Camp (Baix Camp), que li va prendre les claus del vehicle per evitar que seguís conduint. Els fets van ocórrer aquest dissabte 6 de març a les cinc de la tarda. L’agent va veure un cotxe circulant de forma erràtica per la població, que aparcava damunt de la vorera i que sortia un conductor amb dificultats per caminar i amb signes evidents d’anar sota els efectes de l’alcohol. L’home va entrar en un establiment per comprar dotze llaunes de cerveses amb la intenció d’entrar al cotxe i marxar. Va ser en aquell moment quan el mosso va identificar-se com a policia i li va prendre les claus perquè no pogués agafar el vehicle.

Llavors, segons informen fonts policials, l’home no va parar d’amenaçar-lo reiteradament per recriminant-li l’acció i l’agent va avisar que si desplacés una patrulla.

L’home, de 35 anys, de nacionalitat espanyola i veí del municipi, va quedar detingut com a presumpte autor dels delictes de conduir sota els efectes de l’alcohol, no disposar de permís de conduir i amenaces.

En la prova d’alcoholèmia l’home va donar un resultat d’1.13 mg/l d’alcohol en aire expirat, superant en quatre vegades la taxa permesa.

Els Mossos van comprovar que el conductor no disposava de permís de conduir classe B i només disposava de la llicència de ciclomotor.

Per tot això, van detenir-lo per un presumpte delicte d’amenaces, conduir sota els efectes de l’alcohol i no haver obtingut mai el permís de conduir.

El detingut passarà en les properes hores a disposició judicial davant del jutjat en funcions de guàrdia de Reus.

ACN

 

Neix CampingsBox, la primera caixa regal online dels Càmpings de Catalunya

Després d’haver unificat el sector del càmping català en la seva web, surt al mercat el primer producte de la mà de Campingscat, Campingsbox, la primera caixa regal de càmpings a Catalunya. Una capsa per a poder regalar una escapada a un càmping sense data. Campingsbox ofereix tres versions de les seves capses regal per a adaptar-se el més possible a cada tipus d’usuari: CampingsBox Familiar, CampingsBox Glamping i CampingsBox Moments únics per a 2. CampingsBox és un producte dirigit a un públic de proximitat (principalment Catalunya, eix de l’Ebre i sud de França) per ajudar a impulsar el sector del càmping i la resta de serveis complementaris com la restauració, i el lleure. CampingsCat, el portal de càmpings de Catalunya Campingscat és l’única web especialitzada en càmpings que recull més de 130 càmpings arreu de Catalunya per poder trobar el que més s’adapta a cada client. Cal recordar que CampingsCat ha estat guardonat aquest passat dijous 17 de desembre amb el Premi Emprèn de la Diputació de Tarragona, al millor projecte emprenedor en la categoria de Turisme, Cultura i Experiències.

Enmig d’una pandèmia s’ha comprovat que el sector dels càmpings és un dels sectors turístics menys afectats, ja que s’han pogut adaptar molt bé als estàndards de seguretat i higiene. És per aquest motiu pel qual anar de càmping es converteix en una molt bona alternativa per anar de vacances. Són molts els campistes i nous campistes que no han pogut gaudir de les vacances a l’aire lliure al 2020, i que ben segur volen assegurar-se que podran gaudir-ne al 2021, però encara no saben en quines dates en podran gaudir o on voldran anar.

El càmping continua oferint novetats davant les noves tendències cara el 2021

L’any 2020 ha estat un any complicat per molts sectors, entre ells el turisme. Enmig de tots els canvis en les tendències dels viatgers, el càmping s’alça com una de les opcions amb millors expectatives gràcies als seus valors. El turisme ha estat un dels grans afectats per la Covid-19 i continuarà així durant força temps. Els sectors han hagut de fer mans i mànigues per adaptar-se a les noves condicions del mercat, a les restriccions i també a les noves demandes dels clients.

Després de moltes xerrades i ponències virtuals, es comença a dibuixar un perfil del turista post-covid com un turista que buscarà més valor en cadascun dels seus viatges. Per suposat que la seguretat serà un dels grans factors a l’hora d’escollir destinació i tipus d’allotjament, així com la flexibilitat en les condicions de reserva. També l’espai jugarà un paper important perquè l’espai vital que necessitem ara és més ampli que fa un any. Un turista que buscarà el contacte amb la natura i a l’aire lliure, aspectes que durant mesos se’ns han negat. I augmentarà també la cerca de llocs poc massificats, característica que augmenta, per suposat, la seguretat de les vacances.

Tenint en compte aquestes conclusions, es pot entreveure que el sector del càmping i caravaning serà un dels sectors amb millor creixement donat que aglutina a la seva oferta tots aquests aspectes: experiència a l’aire lliure, contacte amb la natura, espai disponible i en entorns poc massificats. El sector del càmpìng a Catalunya aglutina a més, qualitat i confort, així com llarga trajectòria en atenció al client. Catalunya compta amb alguns dels millors càmpings d’Europa, amb una oferta de més de 270.000 places i més de 350 càmpings. Gràcies a la incorporació dels allotjaments, en forma de bungalows, mobilhomes pods o tendes lodge, el sector del càmping s’ha pogut aproximar a tota la població, sense ser necessari tenir un element d’acampada propi.

A més, gràcies a la inversió continuada dels últims anys amb elements com piscines, tobogans, espais infantils i com no, serveis d’animació, el càmping s’ha situat com una alternativa ideal per les famílies que busquen una experiència hotelera però a l’aire lliure (hoteleria a l’aire lliure és com s’anomena el càmping a França ja fa anys).

Redacció

 

Dues empreses de Montbrió i Tarragona, entre els guanyadors dels Premis Emprèn de la Diputació  

Els guanyadors de l’edició d’enguany són CampingsCat (Montbrió del Camp), MammaLab (Tarragona), The Blue Box (Vallmoll), Cooperativa integral l’Enllaç de l’Ebre (L’Aldea) i Cleare (La Sénia). També s’han reconegut 15 projectes empresarials més. Foto: Diputació

Aquest dijous s’han donat a conèixer els guanyadors de l’edició 2020 dels Premis Emprèn de la Diputació de Tarragona, convocats anualment per aquesta institució per fomentar l’esperit emprenedor i la innovació i promoure l’ocupació i l’economia del territori amb la creació de noves empreses. Es tracta del portal web CampingsCat, de Montbrió del Camp (categoria Turisme, cultura i experiències); el servei d’anàlisi de la qualitat de la llet materna MammaLab, de Tarragona (categoria Salut i esport); l’aparell biomèdic per a la detecció precoç del càncer de mama a partir d’una mostra d’orina, The Blue Box, de Vallmoll (categoria Tecnologia i innovació); la cooperativa agroecològica de producció i consum social a les Terres de l’Ebre L’Enllaç, de l’Aldea (categoria Eficiència energètica i sostenibilitat), i Cleare, una empresa dedicada al disseny i comercialització de proteccions anti-covid, de La Sénia (categoria Economia social).

Aquesta 8a edició dels Premis Emprèn ha reconegut també altres 15 iniciatives empresarials de les diferents categories: Travia, de Riudoms; Food Hunters, de Tarragona; Lupini & Ratini Produccions Siderals, de Flix; Mascatxina Iniciatives, de Deltebre; Alberg rural Lo Molí de Bot; Campmajó Special Bikes, de Perafort; Golby, de Vila-seca; Seo Alive, dels Pallaresos; Clau Restaurants, de Tortosa; Education Trainers, de Tortosa; L’Escamot, de Tarragona, La Masovera, de Riudoms; Estel’art, de Tarragona; EllenKey, de Valls, i Som Aprop App, també de Valls.

En total, s’han premiat 20 projectes empresarials nascuts a la demarcació de Tarragona. Els projectes guanyadors de cada categoria han rebut 4.000 euros cadascun. D’altra banda, les iniciatives que han rebut el reconeixement com a finalistes obtenen 1.000 euros cadascuna. A més, tots ells rebran assessorament tècnic durant un any per part de la Diputació de Tarragona o de les seves entitats col·laboradores.

Els projectes premiats s’han donat a conèixer en un acte celebrat aquest dijous, que s’ha pogut seguir en directe a través del canal Youtube de la Diputació de Tarragona. L’acte ha estat presidit per la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, acompanyada de la diputada de Recursos Humans de la institució, Sílvia Puerto. Els responsables de les iniciatives reconegudes també han format part de l’acte, tot i que enguany ho han hagut de fer de manera telemàtica, a causa de la situació provocada per la pandèmia.

Els Premis Emprèn són un dels eixos centrals de tot un conjunt d’actuacions la Diputació de Tarragona impulsa per donar suport a les iniciatives emprenedores i al creixement econòmic, social i sostenible del territori. En aquest sentit, durant la seva intervenció la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, ha destacat que «des de les administracions busquem incentivar agents econòmics per tal d’assolir economies basades en el coneixement, que aportin més valor i que generin riquesa d’una manera sostenible. A més, ha felicitat tots els guardonats per les seves «idees innovadores, creatives i imaginatives». D»altra banda, la diputada Sílvia Puerto, ha ressaltat que «la tasca de la Diputació ha d’estar, cada vegada més, orientada a facilitar el diàleg, la interacció i la comunicació per produir una veritable mobilització dels agents del territori».

L’edició 2020 dels Premis Emprèn ha comptat amb un total de 62 projectes presentats, xifra que ha suposat un augment respecte els 55 de l’edició anterior. Des de l’any 2013, el certamen ha impulsat 179 projectes empresarials al Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès.

Redacció

 

El tuitaire investigat per injúries a la corona s’acull al dret de no declarar davant l’Audiència Nacional

L’investigat, Albert Baiges, rebent l’escalf del seu pare i d’altres persones concentrades per donar-li suport davant els jutjats de Reus. Foto: Roger Segura

El tuitaire investigat per suposades injúries a la corona per un tuit contra Felip VI s’ha acollit aquest divendres al dret de no declarar davant el jutjat central d’instrucció número 3 de l’Audiència Nacional. L’investigat, Albert Baiges, ha comparegut per videoconferència des dels jutjats de Reus, on mig centenar de persones s’han concentrat per donar-li suport. El cas parteix d’una piulada que Baiges va fer el 18 de març en el març de la campanya #CoronaCiao: «En serio. Tallem-li el coll a aquest fill de puta, estem tardant». La policia espanyola va recollir el tuit en un atestat i ho va posar en mans dels tribunals. La fiscalia hi està personada i ara caldrà decidir si s’arxiva el cas, com pretén la defensa, o si se celebra judici.

L’home, veí de Montbrió del Camp, ha valorat que el seu és una més «de les repressions polítiques i persecucions ideològiques». «Seguirem lluitant, com fins ara, per un món més just, una república catalana i per uns països catalans socialistes i comunistes», ha declarat Albert Baiges als mitjans després de comparèixer en seu judicial.

L’advocada Eva Pous, d’Alerta Solidària, ha apuntat que el cas es troba en fase d’instrucció i que esperen que ara es procedeixi a arxivar-lo. «Ja no s’hauria d’haver incoat el procediment, però estem davant un cas com el de Valtonyc o Pablo Hasel, on la judicatura continua perseguint la llibertat d’expressió», ha assenyalat.

Mentre ha durat la compareixença per videoconferència, mig centenar de persones s’han concentrat a l’exterior dels jutjats de Reus per donar suport a Baiges. Els assistents han exhibit pancartes on s’hi podia llegir ‘La solidaritat no és delicte’ i han exhibit banderoles amb imatges d’una corona cap per avall.

Montbrió s’adapta als temps i canvia el Bingo de La Marató per un sorteig en col·laboracio amb el comerç local

En temps de canvis, cal adaptar-se. Aquesta és la via escollida per l’ajuntament de Montbrió del Camp de cara a la seva participació a La Marató de TV3. Enguany no hi haurà Bingo, per qüestions òbvies davant les mesures anticovid, i serà substituit per un sorteig que es retransmetrà en directe a través del Facebook de l’ajuntament diumenge dia 20 a partir de les 10.00 del matí.

Tots aquells que hi vulguin participar podran adquirir la seva butlleta als comerços locals, de cara a ajudar també un sector especialment damnificat per la pandèmia. Alhora, els números guanyadors s’aniran anunciant i es penjaran a la porta del Cinema Nou, escenari del lliurament dels premis a partir de les 16.00 hores.

Redacció

 

Dos nous brots a Salou i Montbrió sumen 7 casos positius i 27 contactes en seguiment

El Camp de Tarragona enceta la setmana amb dos nous brots detctats. El primer afecta Salou, on s’han registrat tres infectats per coronavirus dins de l’àmbit familiar, amb 8 contactes en seguiment. El segon té com epicentre Montbrió del Camp, amb quatre casos confirmats dins de l’àmbit familiar i 19 persones més en seguiment.

A les Terres de l’Ebre també sumen dos nous brots, un a Tortosa amb 6 positius testats dins del mateix àmbit familiar i 6 contactes en seguiment i a Sant Carles de la Ràpita, també amb 6 casos dins de l’àmbit familiar i 8 contactes en seguiment.

Resum dels brots ja actius

Pel que fa als que ja estaven actius, les dades actualitzades aquest dilluns pel Departament de Salut ofereixen la següent foto fixa. Els 10 casos detectats al brot de Tarragona, reduit a l’àmbit familiar, mantè 37 casos en seguiment. El de Perafort – la Secuita – Tarragona suma 10 positius i 90 contactes en seguiment, en un ventall molt ample per haver-se produit dins d’un àmbit familiar i social. El brot de de Valls suma 4 casos verificats i 18 persones en seguiment, originat dins d’un àmbit laboral i familiar. El que afecta l’àrea Torredembarra-Roda de Berà continua amb tres casos positius i 21 persones en seguiment, dins d’un àmbit familiar.

Si abandonem el Tarragonès i ens centrem en el Baix Camp, els 3 casos testats al brot Reus-Les Borges, originat en un àmbit familiar, té 18 contactes en seguiment. El brot Reus-Almoster continua amb 3 casos detectats a la Regió Sanitària del Camp de Tarragona i un a la de Girona, amb vuit contactes en seguiment. Cal recordar que es va originar durant un viatge pel Camí de Santiago. Finalment el brot que combina Reus i Mont-roig/Miami Platja, nascut a la Comissaria de la Policia Local d’aquest darrera localitat, suma 4 casos (d’ells un hospitalitzat), tres dels quals són agents, i 41 contactes  en seguiment.

A les comarques del Sud el brot que va tenir l’epicentre en un claustre de professors d’El Perelló arriba als 14 casos confirmats (dels quals 1 d’hospitalitzat) i fins a 70 contactes en seguiment. El que es va notificar a l’Hospital de la Santa Creu de Jesús (Tortosa) afegeix 9 casos positius més a la factura deixada fins ara per la Covid-19 al territori (3 d’ells hospitalitzats) i un cribatge actiu de possibles contactes que abasta tot el centre sanitari.

J.S.