TARRAGONA 21

L’Ajuntament de Mont-roig recorda les mesures de prevenció a l’hora de fer ús dels prop de 30 parcs infantils del municipi

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp demana a les famílies que evitin les aglomeracions als parcs infantils i en facin un ús racional i segur. Amb l’objectiu de prevenir els contagis per Covid19, el consistori recorda que són espais d’ús compartit i que el municipi compta amb prop de 30 zones de lleure infantil. En aquest sentit, es recomana consultar el llistat de parcs i fer ús, no només d’aquelles zones que estan al costat dels centres educatius, sinó també de les diverses opcions d’esbarjo que hi ha repartides pel nucli de Mont-roig, Miami Platja i les diverses urbanitzacions.

Mapa de parcs infantils i zones verdes del municipi

A més, i d’acord amb les recomanacions del PROCICAT de la Generalitat, es demana que les famílies no accedeixin als parcs infantils si ja hi ha un nombre important d’infants en aquell moment. També es proposa limitar el temps d’ús a un període inferior a l’habitual i buscar activitats i jocs d’esbarjo alternatius a l’ús de gronxadors o tobogans.

Com sempre, cal que els infants practiquin la higiene de mans abans d’accedir-hi i també de forma freqüent mentre en fan ús. A més, és convenient mantenir una distància de seguretat interpersonal amb els infants d’altres grups de convivència per evitar el contacte físic, especialment en els accessos als equipaments. Per últim -i a banda de fer ús obligatori de la mascareta a partir dels 6 anys inclosos i si és possible entre els 3 i 5 anys-, es recomana que un únic adult acompanyi als infants, per reduir el nombre de persones, així com no seure als bancs a l’interior dels parcs infantils, sempre que sigui possible.

Enllaç al mapa de parcs infantils i zones verdes del terme municipal.

Redacció

 

La Comissió de Seguiment del Pacte de Municipi de Mont-roig celebra la primera sessió

Els regidors i regidores de la Corporació han constituït, aquest dimecres al matí, la Comissió de Seguiment del Pacte de Municipi per a la reconstrucció social i econòmica, aprovat pel Ple de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp el passat 30 de juny.

La creació d’aquest comitè és una de les 68 accions previstes en aquest pla indicatiu de mesures que el consistori s’ha compromès a emprendre arran de la crisi generada per la Covid19.

Aquesta Comissió, que es reunirà de forma bimensual, té encomanat l’estudi, deliberació i consulta dels diversos assumptes relacionats amb el pla i la seva execució, així com el control de la gestió dels diversos departaments implicats en l’execució de les mesures aprovades.

En aquesta primera sessió s’ha constatat que la major part de les 68 accions proposades s’estan desenvolupant i que algunes d’elles ja han finalitzat. Així per exemple, d’entre les que ja s’han executat destaca el reforç dels programes de menjador social i Banc d’aliments, el desenvolupament dels casals d’estiu, la moratòria en el pagament d’impostos i taxes, la bonificació de la taxa de residus per als establiments comercials tancats durant el confinament, a més de les campanyes per conscienciar a la població sobre les recomanacions sanitàries, entre d’altres.

La segona sessió de la comissió de seguiment tindrà lloc la primera setmana de novembre.

S’obren les inscripcions per a la nova temporada d’activitats esportives a Mont-roig que començarà el 5 d’octubre

L’Àrea d’Esports de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp començarà una nova temporada d’activitats esportives el pròxim dilluns 5 d’octubre amb diverses novetats, principalment marcades per la prevenció de la Covid-19. En relació a la programació, però, destaca que aquesta temporada s’oferirà l’activitat infantil de pàdel per a l’alumnat de 2n, 3r, 4t, 5è i 6è d’Educació Primària. Per als més petits es continuarà oferint psicomotricitat (P3, P4 i P5 d’Educació Infantil), així com natació (infants nascuts entre el 2006 i 2017). Aquest any, però, no hi haurà servei d’autobús.

Pel que fa a les mesures de prevenció de les activitats infantils, cal remarcar que es portarà un registre d’assistència per garantir la traçabilitat i es farà una comprovació de símptomes abans d’iniciar l’activitat amb control de temperatura, a més de la neteja de mans i desinfecció de calçat. També es vetllarà pel manteniment de les distàncies de seguretat i caldrà utilitzar mascaretes en passadissos i zones comunes.

També en el moment de formalitzar la inscripció caldrà aportar una declaració responsable.

Classes dirigides per a majors de 14 anys

Zumba, pilates, G.A.C o ciclisme de sala són algunes de les classes dirigides que s’oferiran, de nou, als poliesportius municipals en diversos horaris de matí i tarda i de dilluns a divendres, durant tota la temporada.

En aquesta ocasió però, s’haurà de fer una reserva prèvia per de poder assistir a les activitats, donat que l’aforament és limitat. La reserva es pot fer per telèfon a: Poliesportiu Miami Platja: 977 17 05 72 Poliesportiu Mont-roig: 977 83 76 11

La porta s’obrirà 5 minuts abans de l’inici de la classe de l’hora reservada i es tancarà 5 minuts després. Passat aquest temps no es podrà accedir a la instal·lació. Per entrar caldrà fer us de les catifes desinfectants, rentar-se les mans, passar control de temperatura, respectar distància, venir amb roba esportiva des de casa i portar mascareta, excepte en el moment de fer l’activitat esportiva, que es podrà treure. Pel que fa a la sala de fitnes de Miami Platja, estarà oberta de dilluns a dijous de 8 a 21 h i els divendres de 8 a 12 h.

Es mantenen els preus i els abonaments

En relació a les tarifes es manté l’abonament familiar que permet, amb la inscripció de dos membres de la unitat familiar, que les activitats dels fills menors de 25 anys: psicomotricitat o pàdel siguin gratuïtes. Aquesta oferta serveix per a les activitats dirigides i gimnàs i té un cost de 120 euros el trimestre, així com per activitats dirigides, gimnàs i raqueta, per 150 euros al trimestre.

Altres opcions són l’abonament personal de 60 euros al trimestre, l’opció mensual per 25 euros, el pack de 10 entrades per 18 euros (a utilitzar en 3 mesos) i l’entrada puntual, per 3 euros. La gimnàstica de manteniment per a la gent gran és gratuïta. Per a les activitats infantils el preu trimestral és de 60 euros psicomotricitat i pàdel i 66 euros la natació.

D’altra banda, per tal de fomentar les pistes de tenis i de pàdel, s’ofereixen també diversos abonaments. Un d’ells permet complementar les activitats i gimnàs i l’altre és de solament raqueta, en què també es potencia l’opció de fills/es gratis en cas d’inscriure’s dos membres de la unitat familiar.

Les inscripcions, que ja estan obertes, es poden fer als poliesportius municipals.

Redacció

 

Arrenca el curs escolar amb 1.658 alumnes a Mont-roig

Imatge de l’inici de curs al col.legi Joan Miró. Foto: Ajuntament

L’activitat ha tornat als set centres educatius del municipi que han obert les portes aquest matí per acollir un total de 1.658 alumnes. Un inici de curs escolar marcat per nombroses novetats i mesures de seguretat, però també d’especial rellevància en l’àmbit emocional per l’esperat retrobament entre companys i companyes de classe i personal docent.

Per 109 nens i nenes avui ha estat el primer dia d’escola. Són l’alumnat de P3 que aquest 14 de setembre han iniciat la seva etapa escolar als centres educatius del municipi. Es tracta de l’escola Mare de Déu de la Roca (403 alumnes en total), l’escola Joan Miró (328 alumnes en total) i l’escola Marcel·lí Esquius (233 alumnes en total).

Als 964 alumnes d’Infantil i Primària s’hi sumen els 485 nois i noies que cursaran Educació Secundària Obligatòria a l’institut Miami i a l’Institut Antoni Ballester, els 70 de Batxillerat i els 48 nois i noies del cicle formatiu de Grau Mitjà de Sistemes Microinformàtics i Xarxes.

També han reprès la seva activitat habitual les llars d’infants municipals, amb 42 nens i nenes a la llar d’infants Mare de Déu de la Roca i 49 a la llar d’infants Petete. És en aquest cas on s’ha notat una major davallada d’alumnat, pel fet que moltes famílies han preferit esperar unes setmanes per portar els seus fills a l’espera de com evolucioni la situació.

Novetats per adaptar-se a les mesures de seguretat

Tots els centres educatius del municipi han fet un gran esforç per adaptar-se a la nova normativa marcada pel Departament de Salut amb l’objectiu d’oferir un retorn a les classes segur.

Així, tots els centres educatius han elaborat un pla d’obertura on han detallat aspectes com l’organització de les classes i professorat, horaris, entrades i sortides, delimitacions de zones del pati, pla de neteja, entre d’altres.

Per donar compliment a aquests aspectes s’han produït algunes modificacions, com per exemple que l’escola Joan Miró ha cedit 3 aules a l’institut Miami per ubicar-hi l’alumnat de 4rt d’ESO i s’ha delimitat el pati de l’escola Joan Miró per tal que hi tinguessin accés l’alumnat de l’escola i d’institut i que cadascú pogués comptar amb una zona específica per a l’esbarjo.

A les llars d’infants, que s’han dotat de catifes de desinfecció, s’han delimitat els patis i s’han creat zones per a cada classe. En el cas de Mont-roig, una zona del pati de l’escola Mare de Déu de la Roca que no estava en ús, s’ha condicionat i serà utilitzat per la llar d’infants.

També en els casos que ha estat possible s’han reduït les ràtios d’alumnes per classe i s’han incrementat el nombre de classes per curs com és el cas de l’institut Antoni Ballester amb 4 classes per curs i l’escola Mare de déu de la roca, amb 3 classes a la majoria dels cursos. A més, una altra de les novetats d’aquest curs és la nova línia de P3 de l’escola Marcel·lí Esquius i la nova línia de primer d’ESO de l’institut Miami.

Cal destacar també que tots els centres han habilitat diverses portes d’entrada i sortida per evitar les aglomeracions o han ampliat els horaris d’entrada i sortida per tal que aquestes siguin esglaonades.

L’Ajuntament incrementa la neteja i el control a les entrades i sortides

En aquest sentit, l’Ajuntament ha incrementat el reforç de Policia Local i dels agents de civisme a les entrades i sortides amb l’objectiu de conscienciar a les famílies sobre les distàncies, l’ús de mascareta i per evitar aglomeracions.

Una altra de les principals novetats és l’ampliació de les hores diàries de neteja en horari lectiu que oferirà l’Ajuntament. Aquest reforç serà per a les zones comunes i serà de 5 hores i mitja a l’escola Joan Miró i Mare de Déu de la Roca, 3 hores i mitja a l’escola Marcel·lí Esquius i una hora i mitja a les llars d’infants. Aquesta neteja es farà a banda de la neteja habitual d’abans i després de les classes que també ha quedat reforçada seguint els protocols establerts per Educació. A més, s’ha dotat al personal de consergeria amb motxilles específiques perquè puguin desinfectar les zones comunes dels centres. També l’ajuntament es farà càrrec del sabó i les tovalloletes d’un sol ús per a la neteja de mans, un dels trets característics d’aquest curs escolar i una de les accions més quotidianes que hauran de dur a terme tots els infants.

Finalment el consistori, a través de Nostreserveis, ha dut a terme els habituals treballs de manteniment que tenen lloc durant l’estiu abans de l’inici del nou curs. En aquesta ocasió destaquen, per exemple els treballs de pintura a l’escola Mare de Déu de la Roca, entre d’altres.

Redacció

 

Mont-roig aprova acollir-se a una subvenció del Ministerio per construir un Centre de Promoció Econòmica i Transició Energètica

La sessió, que s’ha celebrat aquest dimecres de forma telemàtica, ha aprovat també una moció per a la suficiència financera dels ens locals presentada pel grup municipal de Junts per Mont-roig Miami. Foto: Ajuntament

El Ple de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp, celebrat aquest dimecres al migdia de forma telemàtica, ha aprovat acollir-se a una subvenció del Ministerio de Indústria, Energia y Turismo per construir un Centre de Promoció Econòmica i Transició Energètica. El nou espai vol convertir-se en un punt de referència per al progrés econòmic i mediambiental del municipi i alinear-se amb els objectius de desenvolupament sostenible de l’ONU, definits en l’àmbit local a través del Pla Estratègic de Municipi 2020-2030.

El Centre de Serveis Energètics de Mont-roig del Camp es construiria als terrenys que actualment hi ha disponibles a la plaça de Tarragona de Miami Platja, juntament amb la futura seu de Turisme que també està previst que es construeixi en aquest emplaçament, aglutinant d’aquesta forma els sectors econòmics més importants del municipi.

Detalls del projecte

Les instal·lacions de l’ECOESPAI seran multifuncionals i acolliran el personal de les regidories d’Impuls Econòmic i Ocupació i la de Transició Energètica i Ecològica, així com totes aquelles activitats i projectes vinculats a la consecució d’un municipi sostenible. Hi haurà espais per tal que personal especialitzat pugui desenvolupar funcions d’assessorament, acompanyament i estudi energètic per edificis o per a la realització de certificats energètics i sol·licitud d’ajudes. Una sala de reunions i auditori per formacions diverses, una aula ambiental, un magatzem, una biblioteca – mediateca energètica especialitzada i un taller de reparació d’electrodomèstics. Tot plegat per facilitar la tasca de difusió i educació ambiental relativa a l’economia circular i energia verda a la població, dotar als veïns i veïnes d’un punt d’informació i assessorament per acompanyar-los en la transició energètica, propiciar la creació d’un teixit empresarial implicat en aquestes matèries i disposar d’un nou equipament per a ús d’escolars i població en general.

Aquest centre desenvoluparà, a més, venda d’energia, recàrrega de vehicles elèctrics, assessorament energètic, certificats energètics i sol·licitud d’ajudes, acompanyament tècnic en l’execució d’instal·lacions fotovoltaiques, formació especialitzada per escolars i empreses o lloguers de material per a l’estalvi energètic, entre d’altres.

A més, el nou espai, acollirà també la borsa de treball municipal, un espai per a formació i conferències, l’espai coworking, així com despatxos privats que podran ser llogats per tal que emprenedors i empresariat puguin comptar amb els mateixos serveis que l’espai coworking.

El cost estimat del projecte (construcció de l’edifici més l’arranjament de l’entorn) és de 2.300.000 euros. Aquest import quedarà ajustat en la redacció del projecte. Es preveu executar-lo per fases i rebre 420.000 euros de la subvenció sol·licitada en tres anualitats. Per l’import restant, l’equip de govern buscarà finançament a través d’altres línies de subvenció.

S’aprova una moció per no cedir els romanents de tresoreria a l’Estat

La sessió plenària ha servit, també, per aprovar una moció presentada pel grup municipal de Junts per Mont-roig Miami per reclamar al govern de l’Estat que permeti que les administracions locals puguin disposar del superàvit de l’any 2019 i dels romanents acumulats per a destinar-los a mesures per a la reactivació socioeconòmica de les respectives comunitats locals. La moció s’ha aprovat amb el suport del grup municipal d’ERC-MÉS-AM, d’ARA Verds per Més i Ciutadans i el vot en contra de l’equip de govern que ha explicat que vol estudiar–ho d’acord amb els informes tècnics per veure si la mesura podria beneficiar econòmicament l’Ajuntament.

Redacció

 

Mont-roig i Miami Platja tornen a acollir el programa FutbolNet de la Fundació Barça

El FutbolNet es juga en tres temps, no hi ha àrbitre i els equips són mixtes. Foto: Facebook Festival FutbolNet

L’experiència esportiva FutbolNet torna a arribar als nuclis de Mont-roig i Miami Platja aquesta temporada. Es tracta d’una metodologia d’intervenció social creada per la Fundació Barça l’any 2011, que empra el futbol i l’activitat física com a eines de reflexió i agents de canvi per millorar la vida dels infants i joves que es troben en contextos vulnerables.

El FutbolNet es juga en tres temps, no hi ha àrbitre i els equips són mixtes. A més, les regles del joc es marquen entre tots els participants, elements importants que el diferencien del futbol tradicional i que fan que l’experiència dels infants i joves que hi juguin sigui molt positiva i divertida, alhora que es fomenta l’activitat física, l’aprenentatge en valors i la creació de sentiment d’equip i de comunitat.

Sessions informatives

L’activitat serà gratuïta i es faran dues xerrades informatives per donar a conèixer en què consisteix l’experiència FutbolNet a les persones interessades. La primera sessió serà el proper 16 de setembre a les 19h al camp de Futbol de Miami Platja i la segona el 23 de setembre, a la mateixa hora, a la Casa de Cultura de Mont-roig. Durant la sessió informativa ja es podrà realitzar la preinscripció, tenint en compte que els criteris de selecció per participar-hi són estar empadronat al municipi, haver nascut entre el 2005 i el 2011, tenir diversitat funcional i ser usuaris o usuàries del servei d’intervenció socioeducativa del municipi.

El programa FubtolNet ja es va desenvolupar la temporada 2017-2018 al municipi, tenint molt bona acollida entre els joves que hi van participar.

L’activitat es realitza a càrrec de la Fundació Barça i la Diputació de Tarragona, amb la col·laboració del Consell Comarcal del Baix Camp, el Consell Esportiu del Baix Camp i l’Ajuntament de Mont-roig del Camp.

Redacció

 

Què serà de l’antiga via ferroviària de la costa?

Un grup de turistes travessant l’antiga via del tren al centre de Salou. Foto: Núria Torres

El futur de l’antiga via de tren de la costa tarragonina continua sent un interrogant. Mentre Adif ja ha adjudicat la redacció del projecte per desmantellar la via, els municipis no es posen d’acord en l’ús que volen donar als 28 quilòmetres de rails en desús, arran l’entrada en funcionament del Corredor Mediterrani. Abandonada fa només uns mesos, la via ja comença a presentar certa deixadesa i males herbes. Reconvertir-la en una via verda, com la de la Terra Alta, és l’aposta de Mont-roig i Vandellòs-L’Hospitalet de l’Infant, en el tram final de la via. Però municipis com Salou i Cambrils, al cor de la Costa Daurada, no volen renunciar a l’ambiciós projecte del TramCamp, un tren tramvia territorial que apareix en diversos plans del Govern.

Cambrils es congratula del desmantellament de la via, si bé retreu que la licitació «arriba tard». «Fa pràcticament un any que tenim la nova estació en funcionament i aquest projecte ja es podria haver impulsat abans», retreu l’alcaldessa Camí Mendoza, en declaracions a l’ACN. El municipi està treballant, a nivell tècnic, en el projecte final de construcció. «Tot un repte», reconeix.

A Cambrils hi ha nou ponts, alçats i soterrats, en els vuit quilòmetres i escaig de via en desús que passen pel terme. «És per això que volem aconseguir la màxima mobilitat entre els barris de les dues zones, ponent i llevant, amb un eix viari principal», diu l’alcaldessa. «I estem en converses amb la Generalitat per implantar el TramCamp i ens uneixi amb Salou», afegeix.

Mendoza creu que el Camp de Tarragona va mancat de tot tipus d’infraestructures. «Ha de ser un projecte realment amb un report econòmic i ja seria hora que es doni resposta a la segona àrea metropolitana de Catalunya amb aquest projecte important de mobilitat i s’acabi donant aquest impuls amb el TramCamp, tal com s’aposta des del Govern», conclou l’alcaldessa.

Una parella travessant l’antiga via del tren a Miami Platja. Imatge de l’agost del 2020. Foto: Núria Torres

Mont-roig ja dóna ús a la via, amb accessos

Si Salou i Cambrils sempre han estat partidaris del tramvia, Mont-roig del Camp i Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant pensen en un altre futur per a l’antic traçat ferroviari. «Volem una zona verda amb un espai prou ampli perquè hi tinguin cabuda bicicletes, vianants, àrees de descans, parcs infantils i negocis», diu la tinent d’alcalde i regidora de Turisme de Mont-roig, Yolanda Pérez.

La regidora es mostra convençuda que la via verda atraurà visitants durant tot l’any, més enllà de l’època estival. «I això és vital per a un municipi turístic com el nostre», remarca. A Mont-roig ja s’estan fent seva la via i se li ha començat a donar un ús. S’han habilitat uns passos provisionals al llarg de la via del tren -un parell per a cotxes i una desena per a vianants.

A Mont-roig veuen la via verda factible, a diferència del TramCamp, que fa molt temps que se’n parla i mai s’ha materialitzat. «No volem aturar el projecte de via verda per esperar el tramvia, hi ha molta extensió per si més endavant es vol incorporar; no volem més barreres, estem contents pel desmantellament de la via i també tranquils perquè era perillós», afirma Pérez.

Pla general del pont de l’antiga via de tren al seu pas pel centre de Cambrils. Foto: Núria Torres

Les antigues estacions, com a espai patrimonial

Tant a Mont-roig com a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, a part d’apostar per la via verda, també comparteixen la voluntat de conservar les estacions clausurades. «Treballem amb Adif per recuperar el patrimoni de l’antiga estació, arrendar-la i donar-li un ús museístic, englobant la casa de l’antic cap de l’estació, el dipòsit d’aigua, el moll de l’estació, etc.», exposa l’alcalde, Alfons García.

«I l’estació podria ser l’inici de la vida verda», avança. L’Hospitalet veu el projecte com una oportunitat per facilitar la interconnexió del nucli amb les platges. «Facilitarà que hi hagi una millor comunicació, també amb els altres municipis, i que ens visiti un turista més naturista», diu García. «És un potencial a explotar i esperem poder-ho fer ben aviat», conclou.

Independentment del destí final d’aquest tram de via fèrria, aquests municipis del Baix Camp i Tarragonès desitjaven que s’eliminés. Un cop va deixar de funcionar, el passat 13 de gener, Adif va iniciar les tasques de retirada del cablejat de coure i la catenària al llarg dels 28 quilòmetres, així com del desmantellament dels onze passos a nivell que hi havia en el trajecte. Fa poc més d’una setmana, també ha licitat la redacció del projecte de desmuntatge de la via.

Pel que fa al projecte del TramCamp, FGC va adjudicar al febrer els estudis informatius, que havien de durar entre cinc i sis mesos. La crisi del coronavirus però, els ha endarrerit i des del departament de Territori i Sostenibilitat confien que estaran enllestits de cara a la tardor. Per aquestes dates també s’haurà d’acabar l’estudi d’impacte ambiental. Mancarà el pla especial d’infraestructura ferroviària, que podria tardar un any més. El projecte ha de connectar Cambrils, Salou, PortAventura i Tarragona per l’antiga línia ferroviària.

Eloi Tost – Núria Torres – ACN

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp engega una campanya per incentivar el comerç de Miami Platja

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp ha posat en marxa una campanya de dinamització comercial de Miami Platja. L’objectiu de la proposta és donar a conèixer algunes de les possibilitats d’oci, comerç i restauració d’aquest nucli, encara desconegudes, per una part de la població del Camp de Tarragona.

Per aquest motiu la campanya convida als veïns i veïnes d’altres municipis a venir a Miami Platja a fer un gelat, unes tapes, a comprar-se un vestit o a fer un passeig en bici i descobrir, d’una forma tranquil·la i segura, tota l’oferta de serveis de l’avinguda de Barcelona i de la zona marítima. Una oferta comercial i de restauració a tan sols 25 minuts de Tarragona, 20 minuts de Reus i 10 minuts de cambrils.

Acció del Pla per a la reconstrucció social i econòmica del municipi

La campanya de dinamització és una de les accions recollides al Pla per a la Reconstrucció Social i Econòmica, aprovat per Ple el 30 de juny de 2020, per fer front a les conseqüències que ens ha deixat en l’àmbit local la crisi sanitària de la COVID-19. L’objectiu és acompanyar l’empresariat local en la seva recuperació econòmica a través d’iniciatives, entre la ciutadania i visitants, que permetin promocionar el municipi.

Recordem que l’Ajuntament, va posar en marxa també ja fa unes setmanes una campanya per incidir en les mesures de conscienciació i prevenció per evitar la propagació del virus. En aquest cas, a més, la campanya s’emmarca dins la marca ‘Aquí hi ha comerç’, que l’Ajuntament de Mont-roig del Camp ja ha utilitzat en altres ocasions per dinamitzar aquest sector. Les accions promocionals, continuaran a la tardor amb propostes de dinamització del nucli de Mont-roig.

Redacció

 

La Policia Local de Mont-roig torna a la normalitat després del brot de Covid-19 que la va deixar sense el 50% de la plantilla

Imatge de la comissaria de la Policia Local de Mont-roig del Camp. Foto: Ajuntament

Va ser un dels brots més complicats del Camp de Tarragona perquè va afectar al 50% dels efectius de la Policia Local de Mont-roig del Camp. En total fins a cinc agents van donar positiu i el caporal va haver de ser ingressat a l’hospital per la gravetat del cas. A més, nou agents van haver de fer quanterena per haver estat en contacte amb ells. El consistori va haver de demanar un reforçament dels efectius de vigilància als Mossos d’Esquadra.

Ara, gairebé dues setmanes després de fer-se públic el passat 17 de juliol, la situació torna per fi a la normalitat.  Segons informen des de l’ajuntament, «la Policia Local de Mont-roig del Camp ja s’està recuperant del brot de Covid 19 que va afectar a 5 agents i que va obligar a posar en quarantena a la meitat de la plantilla. Aquest divendres s’ha reincorporat a la feina un dels agents que més va patir els efectes del coronavirus, que va estar ingressat a la UCI, i es recupera la normalitat al cos policial, que ja podrà tornar a cobrir el 100% dels torns. De fet, ja estan treballant gairebé tots els agents, a l’espera que dilluns vinent es facin els últims tests PCR per comprovar que els policies asimptomàtics que encara queden en quarantena poden tornar també a la comissaria».

Redacció

 

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp, reconegut pel seu impuls en la transformació digital

El consistori s’ha fet amb el Reconeixement Administració Oberta 2019 i se situa en el Top 10 dels ajuntaments de 5.001 a 20.000 habitants capdavanters en transformació digital de la relació amb la ciutadania i gestió interna. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp ha estat reconegut amb el Reconeixement Administració Oberta 2019, que atorga des de fa cinc anys el Consorci d’Administració Oberta de Catalunya i que tot just s’acaba de fer públic. El consistori mont-rogenc se situa en el Top 10 dels ajuntaments de 5.001 a 20.000 habitants de Catalunya capdavanters en la transformació digital de la seva relació amb la ciutadania i en la seva gestió interna.

L’objectiu dels guardons és valorar i reconèixer la implantació i l’ús dels serveis d’administració electrònica i la seva conseqüent transformació digital que es tradueix en un millor servei cap a la ciutadania. Només dues poblacions del Camp de Tarragona en aquesta franja d’habitants han estat reconegudes, una d’elles Mont-roig del Camp.

Aquests reconeixements públics, que distingeixen set categories d’acord amb el nombre d’habitants dels ens i la seva naturalesa, s’atorguen en base una metodologia que analitza amb rigor més de 30 indicadors objectivables de 947 ajuntaments i 42 consells comarcals.

En aquesta edició, corresponent a l’exercici del 2019, han estat guardonats un total de 75 ens locals catalans repartits en les diverses categories. Cal destacar que, de la franja de 5.000 a 20.000 habitants, només dues poblacions del Camp de Tarragona han estat guardonades, i una d’elles és Mont-roig del Camp.

L’Ajuntament mont-rogenc ha treballat molt intensament en els darrers 3 anys en la implantació de l’administració electrònica en el seu funcionament intern i a l’hora de garantir els drets digitals a la ciutadania. En aquest sentit, destaca el fet que l’ascens i l’evolució del consistori ha estat notable: el 2015 l’AOC classificava l’Ajuntament de Mont-roig del Camp en el lloc 881 entre els 947 ajuntaments catalans i els 42 consells comarcals.

La metodologia d’anàlisi

La metodologia d’aquests reconeixement permet mesurar el grau de maduresa de les administracions locals i posa a disposició dels ens informació rigorosa per conèixer el seu estat de situació, els seus punts forts i els àmbits de millora. Permet fer comparacions amb altres administracions similars o bé amb les que lideren la transformació digital.

Així, s’estudia la disponibilitat de serveis públics digitals que són obligatoris d’acord a la normativa vigent o bé que aporten valor a la ciutadania. Entre els indicadors, s’analitza si es disposa d’una seu electrònica, d’un portal de transparència, d’un cercador web, d’un perfil del contractant, d’un tauler electrònic o bé si s’ofereixen fer tràmits en línia, si s’accepten les factures electròniques o si s’envien les notificacions electròniques, entre d’altres.

Redacció

 

Un centenar de locals de Mont-roig participen en el pla d’Ecovidrio per incrementar la taxa de reciclatge de vidre a l’estiu

Ecovidrio realitzarà 90 visites d’informació i sensibilització als professionals hostalers, lliurarà de forma gratuïta bujols especials per facilitar la tasca de reciclatge i aportarà contenidors adaptats a les necessitats del sector. Foto: Ajuntament

Per tercer any consecutiu, Ecovidrio, l’entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge de residus d’envasos de vidre a Espanya i l’Ajuntament de Mont-roig del Camp col·laboraran per incrementar el reciclatge de vidre al municipi. En aquesta edició, un total de 90 bars i restaurants de Miami Platja participaran en la campanya, a través de la qual, s’espera continuar augmentant les xifres de reciclatge dels darrers anys.

Per aconseguir-ho i durant aquests mesos, Ecovidrio treballarà de bracet amb l’Ajuntament per reforçar l’operativa de recollida selectiva d’envasos de vidre i facilitar la col·laboració de ciutadania i, especialment, dels hostalers/es perquè la nova normalitat, no suposi un pas enrere en el reciclatge. Per això, Ecovidrio realitzarà 90 visites d’informació i sensibilització als professionals hostalers, lliurarà de forma gratuïta bujols especials per facilitar la tasca de reciclatge i aportarà contenidors adaptats a les necessitats del sector.

La incidència del turisme i l’augment del consum fa dels mesos estivals una etapa clau per a la recollida selectiva d’envasos de vidre, ja que es recull una tercera part de tots els residus recuperats anualment. A més, els bars, restaurants i guinguetes són els responsables de la generació del 52% dels residus d’envasos de vidre d’un sol ús, de manera que són un sector clau per a una transició real cap un model d’economia circular que no s’ha d’aturar tot i les circumstàncies excepcionals per les quals està passant la societat.

Segons Silvia Mayo, Gerent d’Ecovidrio: «després d’aquests difícils mesos hem vist com els hostalers de tot el territori català s’han deixat la pell treballant a marxes forçades per adaptar terrasses i sales per tal de garantir la seguretat dels seus clients. I a Ecovidrio sabem que necessiten tot el nostre suport perquè, en aquests mesos d’estiu tan importants per a la seva recuperació, no deixin enrere la sostenibilitat. Per això seguirem apostant al 100% per aquest canal, per acompanyar-los i fer entre tots una nova normalitat tant o més sostenible del que era abans». A més, ha assenyalat: «Un any més Mont-roig del Camp ha demostrat un gran compromís amb el reciclatge d’envasos de vidre i aquest any esperem aconseguir mantenir els valors de recollida selectiva de vidre a les cotes d’anys anteriors. Aquest estiu podrem tornar a constatar que l’avenç cap a un model més sostenible és imparable gràcies a la col·laboració de ciutadania, professionals hostalers i administracions públiques «.

En aquest sentit també, la regidora de Residus, Neteja viària i Transició Energètica i Ecològica de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp, Cristina Llorens, ha animat a tot el sector a seguir reciclant els envasos de vidre perquè “ara més que mai, les treballadores i treballadors d’aquests establiments han de ser coneixedors del gran paper que juguen en matèria de reciclatge, tenint en compte les quantitats de vidre que generen anualment, sobretot en temporada estival, i actuar amb corresponsabilitat”. Així mateix, ha fet una crida a tots els veïns i veïnes i els ha encoratjat a fer un bon reciclatge perquè “aquesta lluita va amb tothom i ha de ser totalment transversal, si més no, està comprovat que quan s’incentiva a la ciutadania amb propostes, com la que avui tornem a presentar, en un percentatge molt alt, s’obté una resposta positiva. D’aquesta manera, creiem que és el moment d’observar la realitat que ens envolta, aprendre dels objectius aconseguits però sobretot dels que resten per aconseguir i utilitzar-ho com a punt de inflexió per tal de continuar avançant cap a un futur més sostenible”.

La campanya d’Ecovidrio, que és d’abast estatal, preveu arribar a gairebé 11.500 establiments hostalers pertanyents a 107 municipis, dels quals 19 municipis, entre ells Mont-roig del Camp, corresponen a Catalunya. A més, comportarà una important dotació de mitjans al sector hostaler amb la instal·lació de més de 3.500 contenidors i cubells especials per facilitar el reciclatge.

Dades de reciclatge a Mont-roig de Camp

Durant l’any 2019 la recollida selectiva de residus d’envasos de vidre, mitjançant el contenidor verd, va arribar a les 563 tones a Mont-roig de Camp. Aquesta xifra suposa un increment del 18% en els últims cinc anys i del 8% respecte l’any 2018.

Segons aquestes dades, com a mitjana, cada ciutadà/ana va dipositar al contenidor verd 46 kg de vidre, uns 160 envasos per persona.

Dades de reciclatge a Catalunya

A Catalunya aquesta xifra va ascendir fins a les 172.918 tones l’any 2019, fet que suposa un increment del 25% en els últims cinc anys i un 6,5% respecte l’any 2018.

Segons aquestes dades, com a mitjana, cada català va dipositar al contenidor verd 22,5 kg de vidre, uns 77 envasos per persona. Per províncies, Girona és la que encapçala la llista amb 31 kg / hab, seguida de Tarragona (24,5 kg / hab) i Lleida (21,9 kg / hab) En aquest sentit, cal destacar que Tarragona (24,5 kg / hab) i Girona (31 Kg / hab) se situen dins de les 10 capitals més recicladores de tot l’Estat.

El reciclatge d’envasos de vidre a Espanya

Durant l’any 2019 es van recollir de manera selectiva 896.450 tones de residus d’envasos de vidre a través del contenidor verd, una mitjana de 19 kg per habitant i 66 envasos per persona. Aquesta xifra representa un increment del 30% en els últims cinc anys.

Redacció

 

A Mont-roig no li tremola el pols en tancar una cala on l’aglomeració posava en perill la contenció del virus

L’aglormeracio a la cala Califòrnia de Miami Platja estava provocant «un relaxament de les mesures de prevenció i distanciament». Foto: Ajuntament

Enmig d’un brot que ha suposat la baixa temporal del 50% de la plantilla local, amb tres agents que han donat positiu en el test de coronavirus i altres nou en quarantena a espera de les PCR d’aquest diumenge, l’ajuntament de Mon-roig del Camp no està per bromes. Aquest diumenge, el consistori ha anunciat que aquest matí de dissabte s’ha vist obligat a tancar (amb la intervenció de la policia del municipi a l’hora del desallotjament) la cala Califòrnia de Miami Platja «per evitar l’aglomeració de persones que s’estava produint i que estava provocant un relaxament de les mesures de prevenció i distanciament. Per seguretat, la cala quedarà tancada tot el cap de setmana».

L’Ajuntament no només demana «responsabilitat a la ciutadania i els turistes a l’hora de complir amb les mesures de prevenció». A la vegada, «avisa que en cas de detectar aquest comportament a la resta de cales procedirà també al seu tancament preventiu».

J.S.

 

Dos nous brots sumen 7 casos positius al Camp de Tarragona i deixen en quadre la policia de Mont-roig

Imatge d’arxiu de la Policia Local de Mont-roig.

Dos nous brots al territori han fet disparar definitivament el botó d’alarma davant l’expansió del coronavirus en aquest segona onada. Als ja existents se’ls hi ha sumat aquest matí la confirmació per part del Departament de Salut a tarragona21 de dos de nous un cop obtinguts els resultats de les proves PCR. El primer afecta conjuntament a Reus i Almoster, i agrupa tres casos positius a la Regió Sanitària del Camp de Tarragona i un altre a la de Girona, originat durant una peregrinació al Camí de Santiago. Hi ha 8 casos en seguiment.

I el segon i més important és el que afecta a l’àrea formada per Reus i Montroig del Camp. Els infectats són tres membres de la policia local d’aquest darrer municipi i una quarta aliena al cos. Un dels agents està hospitalitzat a l’Hospital Sant Joan de Reus. Hi ha fins a 41 contactes en seguiment, dels quals nou són agents que es troben en quarentena. L’afectació total sobre els efectius de la plantilla de la policia és del 50%, tal com han confirmat a tarragona21 fonts del consistori, que ha acabat demanant als Mossos d’Esquadra un refor en les seves tasques de vigilància del municipi. S’espera que es puguin anar reincorporant a la feina si el proper diumenge, seguint els protocols establerts per Salut, donen negatiu en la prova PCR.

«Espero que a partir de dilluns els agents puguin anar incorporant-se al servei», explicava precisament l’alcalde de la localitat, Fran Morancho, a aquest diari. «Espero que no vagi a més, i per això demano corresponsabilitat. Protegir-nos contra la Covid-19 és una cosa de tots, i tots hem de respectar les mesures de seguretat i prevenció de cara a evitar que aquests casos vagin a més i se’n produeixen de nous».

Situació dels altres cinc brots al territori

Pel que fa a la resta de brots actius, l’actualització és la següent:

El de Tarragona, dins l’àmbit familiar, suma deu casos positius testats i 37 contactes en seguiment.

El conegut com Perafort-la Secuita-Tarragona, dins un àmbit familiar i social, compta amb 6 casos positius i 45 contactes en seguiment.

El de Reus-Les Borges, d’àmbit familiar, continua amb 3 casos positius i 18 en seguiment.

El de Valls, en l’àmbit laboral i familiar, suma 4 positius i 18 contactes en seguiment.

El de Torredembarra-Roda de Berà, dins l’àmbit familiar, suma 3 casos positius i 21 persones en seguiment.

(Seguirà ampliació)

Redacció

 

Mont-roig deixa clar que ‘we can’t afford a new confinement’

Es tracta d’una campanya realitzada en tres idiomes (català, castellà i anglès). Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp apel·la a la responsabilitat individual de tota la ciutadania per prevenir nous contagis per coronavirus que malmetrien, a més de la salut de les persones afectades directament i els seus familiars, l’economia local, que ja va quedar greument afectada pel confinament al principi de la pandèmia.

Per aquest motiu aquesta setmana es posa en marxa una campanya a les xarxes socials, que pròximament es farà pública també a través de banderoles, plafons i cartells repartits per tot el municipi, on es diu directament que ‘No ens podem permetre un nou confinament’. Es tracta d’una campanya realitzada en tres idiomes (català, castellà i anglès) i focalitzada en els 3 àmbits que més pateixen les conseqüències del confinament, la gent gran, els infants i el sector comercial i econòmic. La campanya de conscienciació, que és una de les accions previstes al Pla per a la reconstrucció social i econòmica del municipi, demana a tota la ciutadania i també als visitants que es respectin les mesures de prevenció.

En aquest sentit, l’Ajuntament de Mont-roig del Camp recorda la necessitat de mantenir el distanciament de 1.5 metres sempre que es pugui, una neteja de mans amb sabó o gel hidroalcohòlic constant, l’ús de les mascaretes (posades de forma correcta: tapant la boca i el nas de les persones) i, per últim, evitar les aglomeracions de persones en qualsevol àmbit. El consistori es mostra molt preocupat per l’aparició de nous contagis i nous brots i recorda que un nou confinament seria un cop terrible per a la ciutadania i l’economia local.

Per aquest motiu reitera la importància de fer cas a les autoritats sanitàries i extremar les mesures de precaució a les trobades amb amistats i familiars, als espais públics, als bars i restaurants i també als allotjaments turístics o comercials. Cal seguir les diverses normatives que es troben en aquests establiments o a les mateixes platges.

Redacció

 

L’Ajuntament obre la plaça Miramar de Mont-roig als vianants

La plaça no s’ha obert al trànsit de vehicles perquè les obres no estan totalment finalitzades. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp ha obert als vianants la plaça Miramar amb l’objectiu que els veïns i veïnes puguin començar a gaudir d’aquest nou espai de referència i vida social del nucli de Mont-roig. La plaça però, no s’ha obert al trànsit de vehicles perquè les obres no estan totalment finalitzades. Hi falta instal·lar equipament urbà o realitzar connexions d’instal·lacions, entre d’altres, així com resoldre algunes deficiències descrites durant la direcció de l’execució de l’obra que s’estan requerint, a través d’informes tècnics i jurídics, a l’empresa adjudicatària Auxiliar de Firmes y Carreteras, SA.

És per aquest motiu que, malgrat que els treballs semblin finalitzats, l’Ajuntament no ha recepcionat l’obra, sinó que només ha fet una ocupació de l’espai temporal. Aquest tipus de procediment, i per tant, aquesta obertura parcial només pels vianants, és important a l’hora de deixar establertes les responsabilitats a la constructora respecte l’execució i l’esmena dels defectes.

En breu es permetrà la circulació de vehicles en els carrers Cambrils, Pobla d’en Taudell i Colom, així com l’estacionament de vehicles en rotació, per afavorir el moviment comercial. L’obertura a veïns/es del carrer del Sol i el de Francesc Riba i Mestre, es realitzaran posteriorment, un cop les pilones automàtiques estiguin en funcionament.

Recordem que, a pocs metres de la plaça, s’ha construït una zona de pàrquing connectada a través del carrer Vinyols i carrer La Pobla d’en Taudell.

La significació de la plaça

La reforma de la plaça significa guanyar un espai per centrar-hi la vida social, festiva i d’esbarjo, així com convertir-se en espai de referència dins del nucli de Mont-roig. Una plaça pensada per a petits i grans que vol esdevenir punt de trobada i funcionar com un equipament públic on es puguin realitzar tota classe d’actes i activitats populars.

Els antecedents

Una plaça amb més espai per a les persones, més verda i més activa. Aquest va ser el resultat del procés participatiu de la plaça Miramar que es va dur a terme per tal de conèixer l’opinió de la ciutadania sobre aquest espai públic. La iniciativa es va dur a terme la primavera del 2017 per tal que el veïnat i els comerços de la zona poguessin fer les seves aportacions.

Posteriorment es van fer trobades amb els veïns/es i comerciants en què es va presentar l’avantprojecte que definia les condicions, directrius i criteris tècnics generals que recollien les propostes de la consulta ciutadana. En aquestes trobades es van poder fer, de nou, les aportacions que es van considerar més adequades. Tot plegat va servir de base per a la redacció del projecte executiu, que ha recollit les indicacions de l’Ajuntament, veïnat i comerços.

Les obres de la plaça de Miramar es van iniciar el 23 de setembre de 2019 amb els treballs previs i van estar adjudicades per 477.623,00 més IVA. A més de la plaça també s’han reformat els carrers del Sol, La Pobla d’en Taudell i un tram del carrer Riba i Mestre.

Redacció

 

‘La Cuina dels Genis’, nova proposta de turisme gastronòmic a la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre

La proposta vol oferir un producte basat en experiències gastronòmiques inspirades en els paisatges de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre que també van ser font de creació per als quatre artistes. Foto: Mont-roig Miami Turisme

Aquest estiu es posa en marxa ‘La Cuina dels Genis’, l’aposta de turisme gastronòmic de la ruta del Paisatge dels Genis que uneix els municipis de Reus, Mont-roig del Camp, el Vendrell i Horta de Sant Joan, els quals tenen una vinculació especial amb els artistes universals Antoni Gaudí, Joan Miró, Pau Casals i Pablo Picasso.

La proposta neix amb l’objectiu principal d’oferir un producte basat en experiències gastronòmiques i culinàries inspirades en els paisatges de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre que també van ser font de creació per als quatre artistes.

En aquesta línia, productors i restauradors dels quatre municipis participen en la proposta per mostrar, a través de la gastronomia, l’obra, el caràcter i el llegat d’aquests artistes; i combinar, alhora, els productes de proximitat, l’arquitectura, els plats, la natura, les formes, els colors, el territori, els paisatges, les textures, els sentiments i les emocions.

El procés creatiu d’elaboració dels plats de ‘La Cuina dels Genis’ s’ha dut a terme en el marc del III Congrés Català de la Cuina, celebrat des del tercer quadrimestre de 2018 fins a finals del 2019.

La proposta de turisme gastronòmic inclou experiències per gaudir dels productes agroalimentaris característics del territori com l’oli d’oliva verge extra, el vermut, el vi o l’avellana, així com d’altres de temporada i tradicionals com el calçot, el pop, el xató, el menjablanc, el crestó, el pa i les pastes locals.

‘La Cuina dels Genis’ dona un impuls a la ruta cultural del Paisatge dels Genis, que a través dels diversos museus i centres d’interpretació com el Gaudí Centre a Reus, el Museu Pau Casals  la Casa Nadiua de Pau Casals al Vendrell, el Mas Miró a Mont-roig i el Centre Picasso d’Horta a Horta de Sant Joan, així com també de diversos espais vinculats amb la vida i obra dels artistes i d’altres elements d’interès dels municipis, permeten els visitants descobrir l’empremta que els artistes van deixar al territori.

Tot i que la previsió era donar inici a la campanya a la primavera, la crisi sanitària caudada per la Covid-19 ha obligat a endarrerir-la fins ara amb les mesures de seguretat pertinents.

En aquest context, s’ha organitzat també la campanya «Vine a descobrir el Paisatge i la Cuina dels Genis», que pretén fomentar el turisme de proximitat i fer arribar aquesta proposta gastronòmica i cultural a un públic familiar, millenial i foodie.

Redacció

 

S’obre el termini per presentar els originals pel XXXIXè Concurs Literari Vila de Mont-roig

El ple de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp ha aprovat les bases de la propera edició del Concurs Literari Vila de Mont-roig. El termini per presentar els treballs originals ja està obert i es poden presentar fins el 14 d’agost. La inscripció es podrà realitzar a través de la seu electrònica de l’Ajuntament i les obres sota pseudònim es podran enviar al correu electrònic del Departament de Cultura (cultura@mont-roig.cat). També es poden enviar les obres per correu postal a l’Ajuntament de Mont-roig del Camp.

Com sempre, l’objecte del concurs és promoure la creació literària a través d’una obra en llengua catalana, original i inèdita, no premiada en altres concursos literaris. Les categories i els premis del Concurs Literari Vila de Mont-roig es mantenen igual que els altres anys, però incorporen novetats per tal de fomentar la participació.

La novetat d’aquest any és que el premi d’assaig s’ha convertit en un premi de recerca, obert a totes les persones del municipi de més de 16 anys, que presentin un recerca que tracti sobre qüestions del municipi, des de qualsevol vessant, social, cultural, polític, econòmic, històric, turístic, etnològic, ambiental i de sostenibilitat. Aquesta categoria està pensada perquè hi tinguin cabuda els treballs de recerca de batxillerat, possibilitant als estudiants perquè puguin veure premiades les seves investigacions.

Si fem un repàs de les categories, per a majors de 18 anys es convoquen el Premi Magdalena Guerrero de prosa i el Miquel Ferré de poesia. El Premi de poesia per a infants i joves i el Premi de narrativa breu per a infants i joves. La categoria infantil va dirigida als alumnes de 3er a 6è de primària i la categoria juvenil de 1er d’ESO a 2n de batxillerat. Per fomentar la participació en la categoria infantil i juvenil es demanarà el suport de les tres escoles i els dos instituts municipals.

La regidoria té la voluntat de continuar impulsant la publicació de les obres guanyadores de l’edició del 2020 i està treballant en l’edició del llibre que recull els escrits i les poesies guanyadores de l’any 2019. El Departament de Cultura anima a tothom a participar al concurs i aprofitar el temps de les vacances d’estiu per donar forma a les narracions i poesies.

Si alguna persona vol més informació pot posar-se en contacte amb el Departament de Cultura (al 97781 17 49 o a cultura@mont-roig.cat).

Redacció

 

El Mas Miró de Mont-roig com a teràpia per a gent gran amb depressió

Imatge clàssica del Mas Miró, avui, pintada per l’artista als anys 20 del segle passat. Foto: Tarragona21

‘La Masia’, de Joan Miró, conservada a la National Gallery of Art de Washington DC, on va ser donada per Mary Hemingway, quarta esposa de l’escriptor nordamericà, que l’havia adquirit

El Mas Miró com a teràpia. Aquest és l’inici de la col.laboració que han refermat la Fundació Mas Miró i la Creu Roja de Catalunya, una institució que ja tenia lligams amb el pintor afincat a Mont-roig del Camp durant els estius i que va retratar en tres quadres famosos.

Ara, la Fundació i la Creu Roja han signat un conveni pel qual persones grans de tot Catalunya que viuen en solitud o pateixen depressió, i de les que l’entitat humanitària en té cura, podran desplaçar-se a observar la masia del pintor i la seva plàcida extensió de conreus. És un homenatge, una deixa, on la relació mútua es perpetua en el temps i de nou amb l’humanitarisme com a vocació.

Així, la Fundació i la Creu Roja a Catalunya col·laboraran per obrir la residència d’estiu de l’artista, a Mont-roig del Camp, a persones en risc de vulnerabilitat amb les quals treballa l’entitat social. El president de la Fundació Mas Miró, Fran Morancho, i el president de Creu Roja Catalunya, Josep Quitet, han signat un acord per dur a terme diverses accions per millorar l’estat emocional de les persones usuàries de la Creu Roja. Quitet observa que l’entorn del Mas ‘és un espai idíl.lic, bucòlic’. Amb evident satisfacció, qualificava la jornada d’avui de ‘veritable festa’, l’emoció de tornar a relacionar-se amb el pintor.

La depressió de Joan Miró

D’aquesta manera, les dues entitats duran a terme diverses accions conjuntament per tal d’ajudar emocionalment les persones vulnerables a través de l’art i dels paisatges que van inspirar l’artista i que el van ajudar a superar una depressió. Es tracta d’una iniciativa pionera que vol unir l’àmbit de la salut i el de la cultura i l’art. Mas Miró es presenta a persones en risc de vulnerabilitat com un espai refugi per tal de desenvolupar les seves capacitats emocionals a través de la creativitat, la lliure expressió, la relaxació o la concentració.

Amb aquest acord es vol formalitzar els llaços de col·laboració entre ambdues entitats sense ànim de lucre a través d’accions conjuntes. ‘La finalitat és donar una resposta davant la situació de crisi sanitària i social que actualment està succeint’, ha destacat el president de la Fundació i alcalde de Mont-roig, Fran Morancho. Cal destacar la tasca de la Creu Roja en aquesta pandèmia provocada per la COVID-19, atenent més de 220.000 persones i 420.000 intervencions directes amb accions d’inclusió social, de serveis assistencials i socials, amb especial atenció a col·lectius o a persones vulnerables.

Durant aquest confinament, la Fundació Mas Miró ha fet ‘un procés de reflexió sobre la seva funció social’ i el paper dels museus com a espais saludables i que poden guarir, ha relatat Morancho. Tant és així que, l’any passat, l’OMS va advertir sobre els beneficis en la salut de l’art i la cultura. A més a més, la iniciativa respon a l’Agenda 21 i als Objectius de Desenvolupament Sostenible, que promouen garantir una vida saludable, impulsar el benestar social, erradicar la pobresa o garantir una educació inclusiva, entre altres factors. En aquest sentit, Joan Miró va recuperar-se d’una depressió al mateix Mas Miró el 1911 i la voluntat és que aquest espai segueixi sent un espai curatiu de la mà de la Creu Roja, obrint les portes de la masia a persones vulnerables.

El president de Creu Roja Catalunya, Josep Quitet, i el president de la Fundació Mas Miró, Fran Morancho, signant l’acord de col.laboració . Foto: Tarragona21

Un lligam històric

La Creu Roja i Joan Miró mantenen un lligam històric i emocional. L’artista va passar gairebé invariablement tots els estius fins al 1976 en aquesta masia que els seus pares van comprar el 1911. Però a més, recorrent el mas i els paisatges de Mont-roig es poden reviure moments i fets que van marcar l’artista, tant personalment com artísticament. Un dels fets més impactants va ser l’accident ferroviari que va patir la seva única filla Maria Dolors l’any 1966, que va donar lloc a l’elaboració del “Tapís de Tarragona” a l’antic hospital de la Creu Roja, dirigit en aquell moment pel Dr. Orozco, per agrair-li l’atenció rebuda o la donació del quadre “Gràcies/Gracias”, que és una de les obres més rellevants del Fons d’Art de la Creu Roja, únic dins el Moviment Internacional de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja.

La col·laboració entre la família Miró i la Creu Roja va continuar el 2016, quan Joan Punyet Miró, nét del mestre, va cedir una selecció d’obra gràfica de l’artista que es va subhastar a Christie’s de Londres, i va cedir-ne l’import de 50.000€ recaptat per al projecte d’acollida de persones refugiades a Catalunya de la Creu Roja. Per aquesta iniciativa, el descendent de Miró i membre actual del Patronat de la Fundació Mas Miró va ser guardonat amb la màxima distinció de la Creu Roja: la medalla d’or.

La Fundació Mas Miró

La Fundació Mas Miró, entitat sense ànim de lucre i tercera fundació que vetlla per la difusió de l’obra de l’artista juntament amb les de Barcelona i Palma, guia les seves accions pels valors amb els quals s’identificava el mateix Miró: rigor, creativitat, sostenibilitat i proximitat. Amb la vocació de ser un projecte de territori, però amb una dimensió universal com Joan Miró deia, el seu desig és seguir arrelant-se en el territori i col·laborar amb aquelles entitats amb les quals té un vincle i pot ser útil.

Jaume Garcia

 

Busseig a la Costa Daurada, un esport aventurer per l’era post COVID-19

El Playa Montroig Diving Center, situat dins el càmping de nom homònim, ofereix diverses modalitats d’activitats aquàtiques per a totes les edats i nivells.  Fotos: Cedides per Playa Montroig Camping Resort

Endinsar-se a l’interior d’un desconegut com és l’oceà i nedar dins de les seves aigües és una experiència única i inoblidable que cada vegada té més adeptes. Davant aquesta tendència, la Costa Daurada es postula com un lloc màgic per la pràctica del busseig: gràcies a la naturalesa de les seves platges, no és necessari submergir-se a grans profunditats per observar la bellesa de la seva diversitat marina, un factor que atreu tant a bussejadors principiants per la seva facilitat, però també als experts, per l’atractiu visual que ofereix la fauna i la flora d’aquesta part del Mediterrani.

Bussejar es considera un esport extrem i la seguretat és un factor clau. Per això, la funció dels centres d’instrucció de busseig és crucial, per acompanyar als bussejadors durant tota l’experiència i per gaudir-la amb total tranquil·litat. A la Costa Daurada un d’ells és el Playa Montroig Diving Center, situat a l’interior del càmping de nom homònim, un dels millors d’Europa. Al seu torn, el centre de busseig també compleix amb alts estàndards de qualitat. Així ho demostra la seva etiqueta PADI Resort que el distingeix com un lloc amb entrenaments de qualitat, una àmplia programació d’activitats i que, al seu torn, es preocupa per la responsabilitat mediambiental aquàtica.

Una oferta d’activitats per tots els públics i nivells

El fet que estigui situat dins de Playa Montroig, un càmping destinat al públic familiar, fa que els serveis d’aquest diving center estiguin adaptats als més petits de la família. A partir dels vuit anys d’edat, els nens poden inscriure’s en pràcticament totes les activitats que ofereixen: immersió de busseig, snorkel o excursions amb vaixell a les cales de la zona. Són les mateixes classes que també s’ofereixen als adults, tot i que varien de dificultat en funció de la seva experiència. Totes aquestes activitats es realitzen amb un instructor qualificat per a gaudir-ne amb total seguretat.

Una altra de les activitats disponibles, i probablement la més impressionant que ofereix Playa Montroig Diving Center és l’anomenada Dragonera. Consisteix a bussejar dins d’un vaixell enfonsat que es troba al port de Tarragona i que té dues zones diferenciades, una a 16 metres de profunditat i l’altra, a 24. En aquest cas, però és una pràctica reservada per a bussejadors certificats.

Les mesures contra el Coronavirus, també al centre de busseig

En aquest atípic estiu, bussejar es presenta com una activitat segura una vegada es realitza la immersió, ja que no hi ha cap mena de contacte amb els altres participants ni amb l’instructor certificat. Fora de l’aigua, Playa Montroig Diving Center ha incorporat a la seva rutina diària l’ús d’un desinfectant professional que garanteix la completa eliminació de qualsevol mena de virus, bacteri o fong en quinze minuts i que, per tant, és eficaç per esterilitzar materials..

Playa Montroig Camping Resort, amb l’esport al seu ADN

Situat a la Costa Daurada, una zona prolíficament esportiva, la història del càmping tarragoní sempre ha estat vinculada als esports, com demostra acollint un centre de busseig en les seves instal·lacions. A més, però, entre les activitats que poden realitzar-se com a client del resort, hi ha altres esports no aquàtics, com el golf, el tennis taula o el pàdel, que poden jugar-se en les instal·lacions especifiques que aquests esports requereixen.

Aquest estiu, materials com a raquetes o pals de golf, seran desinfectats després de cada ús per a evitar la propagació del Coronavirus i garantir la seguretat dels seus clients. En el cas dels camps de futbol, bàsquet i pista poliesportiva del càmping, es limitarà l’aforament d’esportistes per a evitar aglomeracions.

Redacció

 

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp obre dos passos provisionals a l’antiga via del tren al seu pas per Miami Platja

 Aquests passos, situats a l’altura de les avingudes París i Maria Cristina, milloraran la circulació del nucli fins que Adif no executi el desmantellament definitiu de la via. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp ha iniciat els treballs per a la construcció de dos passos provisionals nous sobre l’antiga via del tren per tal de millorar la circulació a la zona de Miami Platja, fent més permeable el trànsit entre la zona litoral i la resta del nucli. El consistori ha demanat els permisos a Adif, el titular de la infraestructura, que ha respost afirmativament a la demanda municipal.

En concret els dos passos provisionals que s’estan executant estan situats a la intersecció del Passeig Mediterrani amb l’avinguda de París i a la cruïlla del Passeig Mediterrani amb l’avinguda Maria Cristina. Les obres, que permetran la circulació dels vehicles i els vianants, han comportat que s’hagin hagut de talar alguns arbres que hi havia a tocar de la via. La voluntat de l’Ajuntament és obrir un tercer pas, tot i que de moment s’està estudiant la millor opció per aquest tercer pas provisional.

Les obres d’adequació d’aquests dos passos, que han començat aquesta setmana, tenen un termini d’execució de 15 dies aproximadament.

Segueix el projecte de desmantellament

Precisament l’ens públic Adif ha anunciat aquesta setmana l’adjudicació del contracte per la redacció del projecte d’execució que permetrà el desmantellament del tram de via única entre Vandellòs i Port Aventura que passa pel municipi.

El contracte ha sigut adjudicat per import de 72.710,51€ (IVA inclòs) a l’empresa Inse Rail, amb un termini estimat per la redacció del projecte de 4 mesos. D’aquesta manera, es dóna compliment a la Declaració d’Impacte Ambiental (DIA), que contemplava la desaparició d’aquest tram una vegada posada en servei la variant Vandellòs-Tarragona del Corredor Mediterrani.

El projecte haurà de contemplar el desmantellament de la superestructura de via (carril, travesses, aparells de via i balast), desmuntatge i trasllat dels pals de la catenària i demolició dels massissos de cimentació d’aquests. També es demoliran les instal·lacions de seguretat i comunicacions, com ara senyals lluminosos, balises i altres sistemes en un trajecte de quasi 28 km.

Redacció

 

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies