TOTS 21

Torna la celebració de Sant Joan amb dos espectacles de foc a Mont-roig i a Miami Platja

La nit de Sant Joan se celebrarà a Mont-roig i a Miami Platja amb dos espectacles de foc que es faran a la pista d’estiu i al pati de l’escola Joan Miró, respectivament, a partir de les 22.30h. Aquest espectacle anirà a càrrec de la companyia Manos de Fuego, que oferirà una gran varietat de disciplines circenses, dansa, acrobàcia i efectes pirotècnics. A Mont-roig, prèviament a l’espectacle de foc, hi haurà la lectura del Missatge dels Focs de Sant Joan, després que l’Associació de Veïns Muntanya Roja hagi organitzat la tradicional recollida de la Flama del Canigó.

Per accedir a tots dos recintes i per tal de ser molt curosos amb tots els protocols de seguretat per la Covid19, caldrà reservar prèviament les entrades, que seran gratuïtes. La reserva de localitats es podrà fer a través dels següents canals:

A) Mitjançant la Seu electrònica de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp – Apartat: cita prèvia – Caldrà reservar l’entrada per l’espectacle de Mont-roig o de Miami Platja. En el procés de reserva d’una localitat s’haurà d’indicar el correu electrònic, que serà on es rebrà la confirmació. L’entrada serà nominativa, per tant, si es vol reservar més d’una plaça, caldrà fer de nou el mateix procés i indicar el nom de la persona que hi assistirà.

B) Mitjançant el telèfon 695.999.579, de 10 a 14 hores, de dilluns a divendres. En tots dos casos, els nens i nenes de més de 2 anys necessitaran tenir una reserva per poder disposar d’una localitat pròpia. Si per causes de força major no es pot assistir a l’espectacle pel qual s’havia demanat accés, es podrà anular la reserva seguint les indicacions que trobareu al correu electrònic de confirmació de la localitat.

Mesures de precaució

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp recorda que les mesures que s’aplicaran per garantir un Sant Joan segur i cívic requereixen la màxima col·laboració de tota la ciutadania. Els consells que es donen des de consistori són els següents:

1.- Cal respectar les normes de prevenció de la Covid19, entre les quals hi ha l’ús de la mascareta en tot moment i la distància de seguretat.

2.- Cal atendre en tot moment les indicacions de les persones responsables dels espais de la festa.

3.- Es podrà accedir a l’espai a partir de les 22 hores.

4.- L’espai de l’espectacle no disposarà de servei de bar. Mesures de protecció civil Protecció Civil de la Generalitat ha presentat les mesures provisionals per aquest Sant Joan, en les quals aconsella celebrar Sant Joan en grups reduïts de persones (familiar i amics) i també demana evitar les festes amb aglomeracions de gent que no estan permeses fins al moment.

Protecció Civil també recorda que cal mantenir la higiene de mans per prevenir contagis i utilitzar la mascareta i la distància de seguretat. En els sopars, cal evitar compartir menjar i estris a l’hora dels àtas i, pel que fa a la pirotècnia, cal recordar que és incompatible el gel hidroalcohòlic amb el llançament de petards i que les mascaretes més adequades són les de cotó.

A aquestes mesures extraordinàries per evitar la propagació de la Covid 19 cal afegir les precaucions habituals a l’hora de llançar els petards, que s’han d’adquirir als establiments autoritzats.

 • No subjecteu els petards amb les mans.
 • No us guardeu petards a les butxaques.
 • No poseu els petards a prop de la cara ni del cos.
 • Utilitzeu mitjans segurs per encendre el material pirotècnic: metxes i similars.
 • Enceneu sempre la metxa per l’extrem, perquè us doni temps d’enretirar-vos.

Redacció

 

Mas Miró convida a gaudir de l’estiu amb noves propostes

Es programen noves visites teatralitzades i artístiques i tornen “Les nits del Mas Miró”, enguany amb una experiència de visita amb tast de vins. Foto: Cedida

La Fundació Mas Miró presenta la seva programació d’estiu 2021 després d’un 2020 en el qual les activitats habituals es van veure reduïdes a causa de la pandèmia. El Mas Miró encara amb moltes ganes aquesta nova programació, per una banda, recuperant activitats emblemàtiques de l’estiu com Les Nits del Mas Miró, i per l’altra, amb noves propostes. Pel que fa a les novetats de la programació d’enguany, destaquen especialment dos. La primera, l’anomenat Sketching tour, una visita guiada creativa on els visitants podran conèixer la figura de Miró a la vegada que experimenten amb diferents tècniques artístiques. La segona novetat de l’estiu és la visita teatralitzada, que es reinventa amb nous continguts per destacar el paper que les dones van tenir en el Mas i en l’obra de Miró, i que conduirà el nou personatge de “La masovera del Mas Miró”.

(Vi)sita i tast a “Les Nits del Mas Miró”

En la nova programació, per altra banda, es recupera el cicle d’activitats “Les Nits del Mas Miró”, que enguany donarà l’oportunitat als i les visitants de gaudir del Mas en un ambient diferent i distès. Es farà una visita guiada amb tast de vins que permetrà fer un viatge per l’univers vitivinícola mironià i conèixer el vincle del pintor amb la terra, la vinya i el vi. Aquesta activitat es farà amb la col·laboració dels cellers del territori Celler de l’Era, Vins Petxina i Celler Nin Ortiz, i les empreses locals Deviteca, Oleander, Forn Sistaré i Olis Solé.

Finalment, la programació, que s’allargarà fins al setembre, es completa amb les activitats habituals de cada estiu com les visites guiades i els tallers familiars.

Nous horaris

Amb l’arribada de l’estiu Mas Miró modificarà els seus horaris d’obertura. A partir del 25 de juny obrirà de dijous a dissabte de 10 a 14 hores, i de 17,30 a 20 hores; i els diumenges de 10 a 14 hores. Cal recordar que els aforaments són limitats, i que cal fer reserva prèvia per a les activitats d’estiu.

L’inici de la programació d’estiu coincideix amb la data en què Joan Miró tornava a la seva masia de Mont-roig per passar-hi tot l’estiu. Ho va fer gairebé tots els estius de la seva vida.

Redacció

 

Mont-roig obre la licitació per a la gestió i explotació del Club de Mar

El Club de Mar està ubicat en un solar de 4.440 m2 propietat de l’Ajuntament, amb accés des del passeig Marítim de la Platja Cristall i des del carrer del Gregal. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp ha tret a licitació el contracte de gestió i explotació dels serveis del Club de Mar, per un període de 8 anys, més 2 possibles anys de pròrroga. La licitació s’ha publicat aquest dilluns i les persones interessades tenen fins al 15 de juny de 2021 per presentar les seves ofertes.

El projecte de Club de Mar neix amb la vocació d’oferir una gran varietat d’activitats nàutiques i cobrir la necessitat d’aquests tipus de serveis a l’únic municipi costaner d’aquesta franja de la Costa Daurada sense port esportiu. A través d’aquest projecte es pretén ampliar l’oferta d’activitats nàutiques, desestacionalitzar la temporada, ajudar fomentar l’ocupació i donar un impuls al turisme i a la competitivitat de la destinació. A més, un dels objectius principals d’aquesta nova instal·lació és crear escola i promoure la pràctica de les activitats nàutiques entre els infants del municipi.

Instal·lacions

El Club de Mar està ubicat en un solar de 4.440 m2 propietat de l’Ajuntament, amb accés des del passeig Marítim de la Platja Cristall i des del carrer del Gregal.

L’edificació, que ja està construïda i que permetrà oferir els serveis bàsics del Club de Mar es concreta en 4 pavellons:

 1. – Vestidors i lavabos accessibles per homes i dones
 2. – Bar accessible – terrassa
 3. – Magatzem nàutic cobert
 4. – Recepció – aula de formació

A més, l’entorn disposa de zona d’aparcament, parc infantil i zona enjardinada, terrassa, espai de magatzem i escales que donen accés a les instal·lacions.

Activitats nàutiques

L’empresa adjudicatària de la licitació haurà de dotar les instal·lacions de l’equipament necessari per tal de dur a terme els diversos serveis. La proposta haurà d’incloure, com a mínim, 5 de les següents activitats nàutiques troncals:

 • Escola de vela, rem i piragüisme en les seves modalitats (vela lleugera, catamarà, caiac) i nivell (batejos, iniciació, perfeccionament)
 • Escola de windsurf en les seves modalitats i nivells (batejos, iniciació, perfeccionament)
 • Pàdel surf
 • Surf
 • Activitats a motor: parasailing, banana
 • Snorkel i submarinisme

A més, podrà desenvolupar altres activitats i esdeveniments nàutics com casals d’estiu infantils i juvenils, lloguer de material esportiu, competicions, esdeveniments i tornejos, activitats a l’aigua per discapacitats o pupil·latge, entre d’altres.

La persona adjudicatària de la licitació també podrà explotar un servei de bar.

Finalment, i amb la finalitat de crear afició cap als esports nàutics al municipi, fomentar-ne la pràctica i allargar el màxim la temporada d’explotació, es preveu que l’adjudicatari presti ininterrompudament els serveis, com a mínim, des de l’1 de març fins al 31 d’octubre.

Redacció

 

Armando Franco Martí (Cs) pren possessió com a regidor de l’Ajuntament de Mont-roig

Armando Franco Martí prenent possessió com a nou regidor de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp. Foto: Ajuntament

Armando Franco Martí ha pres possessió com a nou regidor de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp, en una sessió plenària extraordinària que s’ha celebrat aquest migdia de forma telemàtica. Franco serà el nou portaveu del grup municipal de Ciutadans, després de la renúncia al càrrec de la regidora d’Ibana Pacheco Lelmo, el passat mes d’abril i la renúncia de prendre possessió del càrrec de regidor del següent de la llista, Francisco Velasco Autor. Després de jurar el càrrec, l’alcalde Fran Morancho li ha fet entrega del pin de la Corporació.

Seguidament s’ha aprovat per unanimitat incloure el nou regidor a les comissions informatives i a la resta d’òrgans on el grup municipal de Ciutadans compta amb representació.

Modificació de crèdit per destinar-la a inversions

Per altra banda, la sessió plenària extraordinària ha servit per aprovar una modificació de crèdit de 5.125.697 € distribuïda amb suplements de crèdit i crèdits extraordinaris.

Segons ha explicat el regidor d’Hisenda Jordi Alemany, l’origen dels crèdits prové de mitjans propis i especialment de romanent de tresoreria, resultant de la liquidació de l’exercici anterior. També es preveu aconseguir el finançament per alineació de terrenys de propietat de l’Ajuntament, per una aportació de Nostraigua i una partida provinent d’una baixa d’un crèdit.

Per capítols, aquests crèdits es destinaran principalment a inversió (4.218.000 €), a transferències corrents i subvencions (444.300 €), a personal (330.000 €) i a despeses corrents (134.000 €). S’incorporen gràcies a aquest nou finançament, inversions que no van entrar amb l’aprovació del pressupost, però que són compromisos de l’equip de govern. En aquest sentit, destaca la incorporació de finançament per desenvolupar la primera fase de l’Ecoespai o el poliesportiu lleuger de l’escola Mare de Déu de la Roca. També destaca l’asfaltat de diversos àmbits i arranjament de zones verdes i parcs, que aniran principalment destinats a les necessitats d’algunes urbanitzacions. Així mateix es complementen les inversions previstes al pressupost per a l’avinguda de Barcelona.

En temes de personal, es finança la contractació de policies per a reforçar la seguretat durant la temporada d’estiu i per continuar el programa dels agents de civisme. També en el capítol de personal es contempla la posada en marxa d’una oficina de projectes, que comptarà amb personal tècnic i que servirà per tirar endavant les principals inversions que ja estan pressupostades.

Finalment, amb els romanents de Tresoreria es suplementen crèdits per a programació d’activitats festives i culturals, que havien quedat aturades per la Covid19.

Redacció

 

Tornen les Jornades Gastronòmiques del Pop de Mont-roig i Miami Platja

Després de la pausa obligada de l’any passat, tornen les Jornades Gastronòmiques del Pop amb més força que mai. La tretzena edició d’aquest certamen ha doblat amb escreix el nombre de restaurants participants, arribant als 19 establiments de restauració. Tot un èxit de participació que permetrà degustar, del 4 al 20 de juny, una vintena de propostes gastronòmiques amb el pop com a ingredient protagonista.

La regidoria de Turisme de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp torna a impulsar aquesta proposta que, enguany com a novetat, i a causa de la pandèmia, no tindrà la Diada del Pop, que tradicionalment havia servit per donar el tret de sortida a les jornades. Tot i així es manté el triple format per gaudir de la restauració local i en especial del pop: el format tapa, plat o menú. Tot plegat per donar suport i incentivar el consum a la restauració local, especialment afectada per la crisi de la Covid19, així com promoure el turisme de proximitat i posicionar la destinació en l’àmbit del turisme gastronòmic.

A més a més, totes aquelles persones que participin en les Jornades podran optar a un sorteig i guanyar una visita guiada per a 4 persones al Mas Miró i un àpat per a 4 persones en un dels restaurants participants.

Més informació: www.mont-roigmiami.cat/jornades-gastronomiques-pop

L’origen

Les Jornades Gastronòmiques del Pop de Mont-roig del Camp i Miami Platja van néixer l’any 2008, i s’han convertit en un referent gastronòmic del municipi i de la demarcació.

Els restaurants participants introdueixen dins la seva carta diferents plats elaborats amb el producte estrella: el pop, protagonista d’aquestes jornades per ser un mol·lusc que habita en grans quantitats als fons rocosos de la costa de Mont-roig, i especialment a les cales de Miami Platja. A més, les seves propietats nutritives i alimentàries fan que sigui un producte amb un gran ventall de possibilitats gastronòmiques dins de la cuina mediterrània.

Redacció

 

Mont-roig recupera la programació d’actes presencials

Imatge d’arxiu de l’ajuntament de Mont-roig del Camp.

La finalització de l’estat d’alarma; l’avançament en el ritme de vacunacions, anunciat per la Generalitat i el fet que abans de l’estiu bona part de la població, especialment els col·lectius de risc estaran vacunats; així com la situació epidemiològica actual, que de moment es manté estable han portat a l’Ajuntament de Mont-roig del Camp a prendre la decisió de tornar a programar actes i activitats de forma presencial, a partir del mes de juny.

Tot i això, cal tenir en compte que la reprogramació d’actes es farà seguint, de forma estricta, les mesures de prevenció i higiene, distàncies de seguretat i aforaments, marcats per les autoritats competents en la matèria. Seran doncs, activitats adaptades a la situació de pandèmia, que no ha finalitzat i que impossibilita la recuperació del ritme d’activitats del 2019.

En aquest sentit, l’Ajuntament tornarà a celebrar els òrgans col·legiats de forma presencial, entre ells les sessions plenàries, que són obertes al públic, i que es tornaran a fer des de la Sala de Plens de la Casa de Cultura Agustí Sardà.

També les diverses regidories estan treballant per tornar a oferir propostes al carrer. Una d’elles és la regidoria de Turisme, que reprèn les activitats de promoció presencial. És per això que torna a impulsar les Jornades Gastronòmiques del Pop, que se celebraran del 4 al 20 de juny. Enguany, però, com a novetat no hi haurà la Diada del Pop, però sí que es manté la ruta gastronòmica pels restaurants participants.

La regidoria de la Gent Gran, també durant el mes de juny, tornarà a obrir els casals, que es van tancar a causa de la pandèmia. També aquesta regidoria està preparant una jornada de retrobament per a la gent gran del municipi, que serà a l’aire lliure, i que se celebrarà a Mont-roig i a Miami Platja.

Per la seva banda la regidoria de Festes recuperarà l’activitat amb l’organització de Sant Joan a Mont-roig i a Miami Platja i que comptarà amb un espectacle pirotècnic, els detalls del qual s’anunciaran els pròxims dies. Alhora, la regidoria de Cultura, que ja havia començat tímidament a fer alguna activitat presencial a les biblioteques Joan Miró i Miramar, celebrarà uns tallers de microrelats adreçats als joves en el marc dels Premis Literaris Vila de Mont-roig, així com algun altre acte musical.

Finalment el departament de Joventut està treballant en la posada en marxa de trobades a l’aire lliure amb els joves amb activitats de dinamització, de la mateixa forma que el departament d’Educació que ha programat per al dia 6 de juny, una sortida de descoberta familiar a través del Pla Educatiu d’Entorn.

Redacció

 

El concurs Literari Vila de Mont-roig celebra els seus 40 anys amb noves categories de premis

Aquest és un any especial pels Premis Literaris Vila de Mont-roig perquè arriben a la seva quarantena edició. El concurs literari s’ha consolidat al llarg d’aquests anys, esdevenint una de les cites literàries i culturals de referència al municipi. Per celebrar aquests quaranta anys i fomentar la participació, la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp ha obert noves categories del concurs. En concret s’ha inclòs la categoria de poesia local, amb un premi de 300 euros, per convidar a persones del municipi a escriure versos amb l’objectiu de fomentar i valorar el seu treball poètic.

L’altra modalitat que s’ha obert és la dels microrelats, és a dir, la presentació d’un conte o relat molt breu. Els microrelats tenen dues categories. La de “Microrelats 40 anys”, dirigida a persones majors de 18 anys i amb un premi de 100€. El microrelat ha d’incloure la paraula quaranta, en honor als 40 anys dels premis. L’altra modalitat és la de “Microrelats juvenils”, dirigida a joves d’entre 12 i 18 anys, i que en el text han d’incloure algun topònim del municipi (M. Déu de la Roca, Platja Cristall, Coves del Roure, Peiró…). L’objectiu dels microrelats juvenils, premiats amb 75€, és atreure l’atenció dels joves que avui estan molt més avesats a escriure missatges curts per les xarxes i augmentar la participació d’aquesta franja d’edat.

Les altres categories continuaran iguals, amb els premis d’adults Magdalena Guerrero a treballs narratius, el Premi Miquel Ferré a treballs poètics i amb el Premi de Recerca Vila de Mont-roig, en el qual s’hi inclouen treballs de recerca de batxillerat, i que l’any passat ja va tenir molt bona acollida. La categoria de recerca està oberta a treballs que tractin sobre qüestions del municipi, des de qualsevol vessant, social, cultural, polític, econòmic, històric, turístic, etnològic, ambiental i de sostenibilitat. Finalment, els premis infantils i juvenils es divideixen entre narrativa breu i poesia.

La presentació d’originals per la seu electrònica

També es vol facilitar la inscripció i la presentació dels originals als autors i autores. Per això, la inscripció es podrà realitzar a través de la seu electrònica de l’Ajuntament i les obres sota pseudònim es podran enviar al correu electrònic del Departament de Cultura. Encara que continua oberta la tramesa d’originals a través del correu postal.

Microrelatitza’t: curs de microrelats a càrrec d’Agnès Toda

Amb l’objectiu de difondre la nova modalitat dels microrelats s’han programat uns tallers per aprendre a escriure una història que impacti i sorprengui amb poques línies. Els tallers aniran a càrrec de la filòloga Agnès Toda i tindran lloc els dilluns 7 i 14 de juny a la tarda a la biblioteca de Mont-roig i els dijous 10 i 17 de juny a la biblioteca de Miami Platja.

Cal inscripció prèvia a cultura@mont-roig.cat.

Redacció

 

Mont-roig se suma a la commemoració del dia internacional contra la LGTBIfòbia

L’Oriol Pàmies és un dels fundadors de la xarxa social Moovz, una APP destinada al públic LGTBI i que fomenta la tolerància i el respecte a una comunitat global i lliure. Foto: Ajuntament

Des que el 1990, l’Organització Mundial de la Salut va eliminar l’homosexualitat de la llista de trastorns sexuals, es va adoptar la data del 17 de maig com a Dia Internacional de la lluita contra l’Homofòbia (lesbofòbia i gaifòbia), la bifòbia i la transfòbia. L’Ajuntament de Mont-roig del Camp s’adhereix a aquesta jornada reivindicativa per denunciar les situacions de discriminació i violència envers les persones per la seva identitat de gènere o per les seves orientacions sexuals i afectives. Per aquest motiu, es penjarà la bandera LGBTI a dos punts del municipi, al Torreó de Miami Platja i davant del Placosa a Mont-roig.

El Departament de Polítiques d’Igualtat i de les Dones ha treballat de forma transversal amb diversos departaments de l’Ajuntament amb l’objectiu de programar activitats per visibilitzar i normalitzar la diversitat afectiva i sexual que viu la societat.

Tornen les activitats presencials a les biblioteques

Les biblioteques municipals acolliran dos conta contes pels més petits de casa. Tindran lloc, avui dilluns, 17 de maig, a les 18.00h de la tarda. A la biblioteca Joan Miró explicaran el conte El meu fill princesa i a la mateixa hora a la biblioteca Miramar es podrà escoltar el conte Rínxols d’ós. Recordeu que aquestes activitats són presencials, amb aforament limitat i que cal reserva prèvia a biblioteca@montroig.cat. A més a més, el Servei de Biblioteques ha preparat una selecció de lectures que parlen sobre el col·lectiu LGBTIQ i que es poden sol·licitar en préstec.

Des del Departament de Joventut s’ha organitzat un Directes DesConfinats molt especial amb l’Oriol Pàmies, un jove empresari nascut a Reus (31 anys) i activista del col·lectiu LGTBIQ+, que a més és un dels fundadors de la xarxa social Moovz, una APP destinada al públic LGTBI i que fomenta la tolerància i el respecte a una comunitat global i lliure. Mitjançant aquesta plataforma, Pàmies treballa per posicionar destinacions turístiques per persones de la comunitat LGTBI. L’entrevista tindrà lloc avui a les 19.00 h a través de la plataforma Instagram al perfil @casaljovek1k2.

Finalment, amb el Departament d’Educació, s’han organitzat unes intervencions educatives a les escoles del municipi per treballar la temàtica LGTBI. Els tallers es realitzaran el proper dijous, dia 20 de maig, amb els alumnes de 6è de primària i aniran a càrrec de l’Associació Colors de Ponent.

Podeu consultar la declaració contra l’homofòbia: la lesbofòbia, la gaifòbia, la bifòbia i la transfòbia, promoguda pel Consell Nacional LGBTI i les institucions catalanes en el següent enllaç.

Redacció

 

Mont-roig Miami Turisme edita un nou vídeo promocional per captar el turisme de proximitat

Una imatge promocional de les cales de Miami. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp, a través de Mont-roig Miami Turisme continua posant en marxa noves campanyes per donar a conèixer els atractius turístics locals i fomentar l’arribada de turisme, un dels sectors econòmics més importants del municipi i claus per a la recuperació econòmica.

En aquesta ocasió es convida al turisme de proximitat, una de les noves tendències turístiques arran de la crisi de la Covid19, a passar el cap de setmana a Mont-roig i a Miami Platja i a descobrir una àmplia oferta d’activitats, encara desconeguda per bona part de la població del Camp de Tarragona. En aquest sentit, la campanya continua posant en valor la tranquil·litat, el patrimoni, l’entorn i les distàncies infinites, d’una destinació perfecta per gaudir amb seguretat.

Respirar i gaudir dels imprescindibles de Mont-roig i Miami Platja

Així, a través del nou espot i de la campanya promocional es convida a recórrer el casc antic mitjançant el joc de descoberta “Mont-roig enigmàtic”, ideal per jugar-hi en família i a fer una excursió fins a l’Ermita de la Mare de Déu de la Roca iniciant la ruta al popular i fresc barranc de la Mina de les Nines. També s’anima a fer parada al Mas Miró i descobrir els punts dels paisatge emocional de Joan Miró, a més de gaudir de les cales de Miami Platja, del passeig i de la gastronomia i allotjaments locals per completar una proposta amb opcions per a tots els gustos.

 

Mont-roig concedeix la distinció de Fill Il·lustre a un mestre de la República assassinat pel franquisme

Antoni Benaiges va néixer a Mont-roig del Camp el 1903 i es va titular com a mestre a l’Escola Normal de Barcelona el 1929. Foto: Ajuntament

El Ple de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp, celebrat aquest dimecres 12 de maig de forma telemàtica, ha aprovat per unanimitat concedir a Antoni Benaiges i Nogués la distinció de Fill Il·lustre de Mont-roig del Camp. Amb aquesta distinció, l’Ajuntament vol dignificar la figura d’aquest mestre de la República, nascut a Montroig, i recuperar la memòria històrica d’una persona que, com moltes altres, va patir la dura repressió franquista i després va ser silenciat, enterrat i oblidat en una fossa comuna. Recordem que el 2013 l’Ajuntament de Mont-roig del Camp va homenatjar a Antoni Benaiges i Nogués, col·locant una placa a la façana de la seva casa natal al nucli antic de Mont-roig. Ara, un cop aprovada la distinció, l’Ajuntament ha previst una sèrie d’activitats al voltant de la figura del mestre que tindran lloc al voltant del dia 25 de juliol, quan es compleixen 85 anys de la seva mort.

Qui va ser Antoni Benaiges?

Antoni Benaiges va néixer a Mont-roig del Camp el 1903 i es va titular com a mestre a l’Escola Normal de Barcelona el 1929. El 1934 Benaiges treballava com a mestre a una escola de Vilanova i la Geltrú quan li van comunicar que tenia plaça a l’escola de Bañuelos de Bureba, un petit llogarret de només 200 habitants a la província de Burgos. Antoni Benaiges era una persona amb idees progressistes, un mestre immers en el context de renovació pedagògica que va propiciar la Segona República.

Ell era seguidor de les tècniques del pedagog francès Célestin Freinet i va fer grans esforços per aplicar aquesta metodologia a l’escola de Bañuelos. Es tractava d’un sistema que tenia com a principi bàsic que l’infant aprengués a partir dels seus propis interessos. I l’eina cabdal per aplicar aquesta filosofia era la impremta, per això, Benaiges va comprar una impremta amb els seus propis diners.

La seva metodologia avançada i pràctica, i no ensenyar matèries com religió catòlica, van fer sorgir moltes suspicàcies en una societat rural i conservadora, com era la de Bañuelos als anys trenta del segle passat. El 19 de juliol de 1936, el dia del sollevament militar contra el govern de la Segona República, van capturar a Antoni Benaiges a Burgos, lloc on la repressió falangista va ser molt crua. El mestre català, juntament amb altres persones, va ser detingut el mateix 19 de juliol a Briviesca. A Benaiges el van torturar brutalment, li van arrencar les dents i el van passejar mig despullat a bord d’un descapotable pels carrerons de Briviesca per humiliar-lo públicament. El dia 25 de juliol del mateix 1936 se’l van endur a La Pedraja amb molts d’altres i els van afusellar a tots per considerar-los enemics del nou règim colpista, posant els cossos en una fossa comuna.

L’any 2010, durant els treballs de localització de la fossa comuna de la Pedraja, un veí de la zona va explicar la història del mestre català de l’escola de Bañuelos que havia estat assassinat dient que segurament les seves restes estaven en aquella fossa comuna.

Aquesta és la història d’un mestre català, que com molts d’altres, va pagar amb la seva vida per les seves idees progressistes, per la seva vocació pedagògica i per la implementació d’uns mètodes educatius avançats al seu temps. Un dels fets memorables d’aquesta història és que els alumnes, que editaven amb l’impremta de l’escola uns petits quaderns amb temàtiques com el mar, escriuen com el mestre els havia promès que algun dia els portaria a veure el mar i tot apunta que seria el mar de casa seva, el de Mont-roig del Camp.

S’aprova una nova línia d’ajudes per a les empreses

El Ple, per altra banda, ha aprovat també una nova línia d’ajuts per a la transformació digital de les empreses. A través d’aquestes ajudes, aptes per a qualsevol mena d’empresa, es podran subvencionar diverses accions, com per exemple la creació d’una pàgina web o la introducció de millores i adaptacions a la venda per internet. Juntament amb aquestes, s’han aprovat també les Bases reguladores per a la concessió de subvencions per fer front a les despeses generades per l’adaptació, millora o implantació de mesures per la crisi de la Covid-19 a les empreses i autònoms del municipi de Mont-roig del Camp, sense canvis significatius amb l’edició anterior. Es preveu que la convocatòria per a la nova ajuda, així com les altres que de forma periòdica s’ofereixen per fomentar l’emprenedoria i l’ocupació al municipi, es faci pública les pròximes setmanes.

Finalment, la sessió plenària ha aprovat la moció que ha presentat el grup municipal ERC-MÉS-AM per l’alliberament de les patents de les vacunes de la Covid-19.

Redacció

 

29 platges del Camp de Tarragona reben el distintiu de qualitat Bandera Blava

Catalunya compta aquest 2021 amb 119 banderes blaves que reconeixen internacionalment la qualitat de les platges i els ports esportius, tal i com ha anunciat aquest dimarts l’Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor (Adeac). El jurat internacional Bandera Blava 2021 ha distingit 97 platges, 31 a la demarcació Barcelona, 29 a Tarragona, 26 a Girona, i 11 a les Terres de l’Ebre. Aquesta xifra suposa 2 platges més que l’any anterior. Pel que fa als ports esportius, se n’han distingit 22, un menys que l’any passat. Del total, 8 se situen a Girona, 8 a Barcelona, 4 a Tarragona i 2 a les Terres de l’Ebre. Tots els ports que s’han presentat per obtenir el guardó l’han obtingut.

Les 31 platges de la demarcació de Barcelona distingides amb la bandera blava són Malgrat Centre i De l’Astillero (Malgrat de Mar); Pescadors i La Riera (Pineda del Mar); Garbí (Calella); Les Barques (Sant Pol de Mar); Canet (Canet de Mar); Dels Tres Micos (Caldes d’Estrac); Ocata i El Masnou (El Masnou); Cristall (Badalona); Nova Mar Bella, Bogatell i Sant Sebastià i Sant Miquel (Barcelona); Lluminetes i Del Baixador (Castelldefels); Gavà Mar (Gavà); Sant Sebastià, Aiguadolç, Balmins, Garraf, L’Estanyol, La Barra, La Ribera, Les Botigues i Terramar (Sitges); D’Adarró, Ribes-Roges, Sant Gervasi i Ibersol (Vilanova i la Geltrú), i Llarga (Cubelles).

La demarcació de Tarragona concentra 29 platges amb bandera blava. Es tracta de les platges Cunit-Llevant i Cunit-Ponent (Cunit); Segur de Calafell, L’Estany-Mas Mel i Calafell (Calafell); Roda de Berà (Llarga) i Costa Daurada (Roda de Berà); Els Muntanyans, Barri Marítim i La Paella (Torredembarra); Altafulla; Tamarit, La Móra, Savinosa i L’Arrabassada (Tarragona); La Pineda (Vila-seca); Llevant i Capellans (Salou); Vilafortuny, La Llosa, Cavet i Prat d’en Forés-Regueral (Cambrils); Pixerota, Cristall, Cala Vienesos-dels Espenyals (o Penyals) i Casa dels Lladres (Mont-roig del Camp), i La Punta del riu, L’Arenal i Vandellós i Torn (Vandellós i l’Hospitalet de l’Infant).

Hi ha 26 platges de la demarcació de Girona que han rebut la distinció. Es tracta de Grifeu i Del Port (Llançà); Port de la Selva; D’Empúriabrava (Castelló d’Empúries); Cala Montgó (Torroella de Montgrí); Tamariu, Canadell i Llafranc (Palafrugell); La Fosca (Palamós); D’Es Monestrí, Torre Valentina, Sant Antoni i Cala Cristos-SesTorretes (Sant Antoni de Calonge); Cala Rovira, Platja d’Aro i Sa Conca (Castell-Platjad’Aro); Sant Feliu i Sant Pol (Sant Feliu de Guíxols); La Mar Menuda i Gran de Tossa (Tossa de Mar); Cala Canyelles, Sa Boadella i Santa Cristina (Lloret de Mar), i Blanes, Sabanell i Sant Francesc Cala Bona (Blanes).

Les 11 platges bandera blava de les Terres de l’Ebre són Calafató, Sant Jordi d’Alfama, Cala Forn, Pixavaques i L’Alguer (L’Ametlla de Mar); Cap Roig i Les Avellanes (L’Ampolla); Parc de Garbí i Les Delícies (Sant Carles de la Ràpita); Riumar (Deltebre), i Les Cases d’Alcanar-El Marjal (Alcanar).

Ports amb bandera blava

Pel que fa als ports esportius amb bandera blava, a diferència de l’any passat Port Olímpic i Marina Palamós no s’han presentat, i L’Estartit ha presentat nova candidatura que no presentava des del 2015.

En concret, els vuit ports de Girona amb bandera blava son N. Llançá, N. Port de la Selva, Port Esportiu de Roses, N. L’ Escala, N. L’Estartit, N. Aiguablava (Begur), N. Costa Brava (Palamós) i Club de Vela Blanes.

El reconeixent també l’han rebut vuit ports de la demarcació de Barcelona. Es tracta dels ports N. Arenys de Mar, N. El Balís (Sant Andreu de Llavaners), Consorci Port Mataró, Marina Badalona, Port Masnou, Port Ginesta, D. Aiguadolç (Sitges) i N. Garraf.

S’hi han de sumar els ports de la demarcació de Tarragona següents: Port de Segur de Calafell, N. Cambrils, N. Salou i D. L’Hospitalet de l’Infant. De les Terres de l’Ebre han rebut la distinció N. L’Ametlla de Mar i N. L’Ampolla.

Un tribunal internacional de la Fundació d’Educació Ambiental és qui atorga anualment el distintiu Bandera Blava en col·laboració amb l’Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor (Adeac), que gestiona la campanya a l’Estat espanyol.

Aquest guardó, reconegut a escala internacional, valora i premia la gestió ambiental i la seguretat, les instal·lacions i la prestació òptima dels serveis i la informació i l’educació ambiental. Així mateix, exigeix a les platges una qualitat de l’aigua excel·lent i, als ports, una excel·lent gestió ambiental.

L’obtenció d’aquesta qualificació és el resultat de les mesures de gestió a les zones de bany, les millores en els sistemes de sanejament implantats en els municipis costaners i les mesures de control i inspecció del medi hídric.

Torna l’Espai Entrevistes per a trobar candidats/es per 13 perfils professionals

La sisena edició de l’Espai Entrevistes ja està en marxa i comptarà amb la participació de 6 empreses diferents que busquen personal per cobrir diversos llocs de treball. En aquesta ocasió s’ofereixen fins a un total de 13 perfils professionals diferents. La dinàmica serà la mateixa que en edició anterior, ja adaptada a les mesures sanitàries. Així doncs, les entrevistes es faran al Parc de les Oliveres, el pròxim dia 20 de maig a partir de les 9.30 h. De nou, aquestes seran amb cita prèvia després que les empreses hagin fet una preselecció dels candidats i candidates. És per això que totes aquelles persones interessades en participar als processos selectius han d’enviar el seu currículum directament a les empreses participants abans del 17 de maig. Les mateixes empreses convocaran als perfils que més s’adaptin als llocs de treball a la jornada d’entrevistes exprés.

Les empreses participants i els perfils professionals que requereixen es troben detallats en el següent cartell. També, les empreses han fet un vídeo per donar a conèixer les ofertes de feina que tenen disponibles i animar als candidats i candidates a participar en els processos selectius. Les empreses participants i els correus electrònics on s’han d’enviar els currículums (abans del 17 de maig) són les següents:

 Village Bonavista de Bonmont by Pierre & Vacances. eva.ecija@groupepvcp.com

 Grupo Limonero. grupogingercafe@gmail.com

 Parc Mont-roig, Apartaments & Villas. info@parcmontroig.com  Xiringuito del Pep – Platja del Torn. xiringuitotorn@gmail.com

 Supermercats Michelangelo. rrhh@michelangelo.cat  ASD Group. troldan@casablanca-cristal.com

Per a qualsevol dubte en relació amb els processos selectius i la jornada de l’Espai Entrevistes es pot contactar amb el departament de d’Impuls econòmic i ocupació al telèfon 977 17 25 27 o al correu promocio@mont-roig.cat.

Redacció

 

Suspès a Tarragona el judici contra un home acusat de quatre delictes d’agressió sexual a dues menors de setze anys

D’esquenes, l’acusat de quatre delictes d’agressió sexual amb penetració a menors de setze anys, abans de l’inici de la vista, a l’Audiència Provincial de Tarragona. Foto: Eloi Tost

L’Audiència Provincial de Tarragona ha suspès aquest dilluns el judici contra un home acusat de quatre delictes d’agressió sexual a dues noies menors de setze anys. El magistrat ha decidit l’aplaçament per qüestions tècniques després d’acceptar la petició de la fiscalia i l’acusació particular perquè les dues joves puguin declarar en el judici. Les víctimes ja van fer una declaració enregistrada a l’inici del procediment però la gravació no està transcrita i això dificultaria la comparació de les proves en la vista. Finalment, s’ha posposat per al 26 de juliol. La fiscalia demana 43 anys de presó mentre que l’acusació particular eleva la petició fins als 60 anys.

Els fets es remunten a l’agost del 2015. Segons l’escrit d’acusació de la fiscalia, l’home va quedar amb la primera denunciant, de catorze anys, a la qual ja coneixia i la va dur a uns edificis en obres a prop del seu domicili, a Miami Platja (Mont-roig del Camp). Allà hauria començat a petonejar-la sense el seu consentiment i després l’hauria agredida després que ella intentés demanar ajuda amb el telèfon mòbil. «Acte seguit la va agafar amb força pels braços i la va girar d’esquena, el processat es va abaixar els pantalons i la va penetrar vaginalment», narra la fiscal en el seu escrit. Per aquests fets el ministeri fiscal reclama deu anys de presó, 3.000 euros d’indemnització i la prohibició d’acostar-se a la jove a menys de 300 metres, d’acostar-se al seu domicili i de comunicar-s’hi durant onze anys.

Pel que fa a la segona denunciant, els fets s’haurien produït entre gener i principis d’estiu del 2016. Fins a tres vegades, l’home hauria mantingut relacions sexuals amb penetració vaginal no consentida amb una noia de quinze anys. Segons la fiscal, l’acusat hauria amenaçat la jove de difondre imatges íntimes d’ella si no hi accedia. Per cadascuna de les presumptes agressions la fiscalia reclama onze anys de presó i la prohibició d’acostar-se a la jove a menys de 300 metres, d’acostar-se al seu domicili i de comunicar-s’hi durant dotze anys, a més de 3.000 euros d’indemnització. L’acusació particular demana quinze anys de presó per cadascuna de les quadre suposades violacions.

Eloi Tost

 

La Fiscalia demana 40 anys a una persona acusada de quatre delictes d’agressió sexual a menors a Miami Platja

Façana de l’Audiència de Tarragona. 

La secció segona de l’Audiència Provincial jutjarà a partir de dilluns una persona acusada de quatre delictes d’agressió sexual a menors de 16 anys. Els fets van ocórrer a Miami Platja els anys 2015 i 2016. Segons el fiscal, l’acusat es va oferir per a recollir a la víctima, amb la qual havia mantingut una relació sentimental, per a portar-la a la platja. El processat la va conduir fins a un lloc amagat, i la va agredir sexualment. Mesos després, va mantenir relacions sexuals no consentides amb una altra menor, arribant-la a colpejar i amenaçant-la amb difondre imatges íntimes. El fiscal demana per tots els delictes més de 40 anys de presó.

Redacció

 

Jordi Alemany pren possessió com a nou regidor de govern a l’Ajuntament de Mont-roig del Camp

Jordi Alemany Ardit, en el moment de prendre possessió del càrrec de regidor del grup municipal PSC CP. Foto: Ajuntament

Jordi Alemany Ardit ha pres possessió del càrrec de regidor del grup municipal PSC CP, en la sessió extraordinària del Ple de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp celebrada aquest dimecres 28 d’abril de 2021. Alemany entra com a nou regidor de govern, després de la renúncia voluntària d’Enrique López González, per raons personals.

Un cop promès el càrrec ha rebut la felicitació de l’alcalde Fran Morancho, qui ha donat compte dels diversos decrets d’Alcaldia relatius a les modificacions que es duen a terme per a la designació de les competències al nou regidor, així com els canvis que es produeixen en els diversos òrgans col·legiats i de gestió o representació de l’Ajuntament. Així, Jordi Alemany ha estat nomenat membre de la Junta de govern Local i tercer tinent d’alcalde. També ha assumit les competències de les àrees d’Hisenda, Infraestructures i equipaments municipals.

En relació a les comissions informatives serà vocal suplent representant del grup municipal PSC a la Comissió informativa de l’àrea de drets socials i serveis a les persones; vocal titular a la Comissió informativa de l’àrea d’espai públic, territori i sostenibilitat i vocal titular a la Comissió informativa de l’àrea de gestió interna, govern obert i hisenda. Pel que fa a la representació a les empreses municipals, serà vicepresident de Nostreserveis i membre del Consell d’Administració i de la Comissió de Nostreserveis. També serà membre del Consell d’Administració de Nostraigua.

Durant la sessió plenària també s’ha donat compte de la modificació de la composició del grup municipal del PSC i la designació de la nova portaveu del grup que serà Francis Ortiz. Per altra banda s’ha aprovat el nomenament de representants de la Corporació en altres organismes, en els quals ha d’estar representat l’Ajuntament, després de la incorporació d’Elvira Montagud al govern municipal el passat mes de febrer.

Ibana Pacheco renuncia al càrrec de regidora

Durant la sessió plenària extraordinària també s’ha donat compte de la renúncia al càrrec de regidora d’Ibana Pachecho Lelmo, portaveu del grup municipal de Ciutadans. Alhora s’ha comunicat la renúncia de prendre possessió del càrrec de regidor del següent de la llista, Francisco Velasco Autor, per la qual cosa serà Armando Franco Martí, qui assumirà el relleu.

La regidora de Ciutadans ha explicat que les seves circumstàncies professionals han canviat des de l’inici del mandat i que existeixen motius laborals que li impedeixen continuar assumint la responsabilitat del càrrec. Pacheco ha dit que “ha sido un honor i privilegio y una experiencia única representar no solo a nuestros votantes sinó también trabajar por los intereses del municipio”.

També s’ha dirigit a l’Alcalde i ha lamentat les visions diferents y la forma de gestionar i ha assegurat sentir-se decepcionada amb la forma de fer política municipal. Finalment ha agraït el suport rebut per part de la ciutadania, personal de l’Ajuntament i de les empreses, companys de l’agrupació, familiars i amics.

Per la seva banda l’alcalde Fran Morancho li ha agraït el treball fet durant aquests dos anys i els cops que els hi ha donat suport, malgrat que la decisió de l’equip de govern no hagi estat la d’incorporar-la en aquest. També els portaveus de la resta de grups municipals han coincidit en desitjar-li molta sort i destacar la feina feta, així com l’entesa i els punts d’acord als quals han arribat en determinades ocasions i per al benefici del municipi, malgrat les diferències polítiques.

Redacció

 

Mont-roig inicia una projecte per transformar les restes de poda i fracció vegetal en estella

Es recullen les restes vegetals provinents de les tasques de jardinera dels espais verds municipals, juntament amb les restes de poda i jardineria de la recollida porta a porta de la urbanització Sant Miquel i es trituren per fer-ne estella. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament ha posat en marxa un nou projecte per reduir la generació de residus i aprofitar un valuós recurs tancant el cercle de la gestió sense sortir del municipi. La iniciativa consisteix en la recuperació de la fracció vegetal i la poda per triturar-la i convertir-la en estella. De fet, gràcies a la trituració, aquest residu (que suposa una despesa) es converteix en un recurs (un benefici podran aprofitar tots els veïns i veïnes del municipi).

En concret, es recullen les restes vegetals provinents de les tasques de jardinera dels espais verds municipals, juntament amb les restes de poda i jardineria de la recollida porta a porta de la urbanització Sant Miquel i es trituren per fer-ne estella.

Cal destacar que es tracta de restes de poda que tenen molta qualitat perquè no contenen impropis, és a dir, no estan barrejades amb altres residus, a diferència del que passa amb altres contenidors de poda del municipi.

S’ofereix estella gratuïtament a tots els veïns/es i empreses del municipi

Per altra banda, l’Ajuntament posa a disposició de qualsevol particular o empresa del municipi l’ús d’aquest nou recurs, d’una forma gratuïta. L’estella es pot utilitzar com a multxing per cobrir espais de joc, parterres, horts i jardins, protegint el sòl i evitant que creixin males herbes, i a la vegada aportant nutrients i conservant la humitat del terra. També es pot aprofitar com a complement de matèria seca per aquelles persones que realitzin compostatge casolà.

Per fer ús d’aquesta estella km0, caldrà demanar cita prèvia a Nostreserveis (al telèfon 97 783 72 29 o via el correu electrònic info@nostreserveis.cat). Un cop acceptada la sol·licitud, caldrà anar-la a recollir al costat de la deixalleria municipal de Mont-roig del Camp (Ctra comellarets), amb vehicle propi. La disponibilitat d’aquesta estella estarà vinculada a la quantitat de poda recollida.

Redacció

 

Adif adjudica la redacció del projecte per integrar el tram clausurat entre l’Hospitalet de l’Infant i PortAventura

Estat de l’antiga via del tren a Cambrils. Foto: Cedida

Adif ha adjudicat el contracte de serveis per la redacció del projecte per integrar el tram ferroviari clausurat entre l’Hospitalet de l’Infant i PortAventura als respectius municipis per on transcorre. El farà la Unió Temporal d’Empreses (UTE) formada per Everis Ingeniería i Inse Rail, per un import de 379.828,49 euros i té un termini estimat de redacció d’onze mesos. El document contemplarà actuacions de caràcter ambiental, d’adequació i millora dels drenatges i de la plataforma, així com de millora de la permeabilitat del trànsit rodat i de vianants. Es tracta de les accions que s’hauran de fer a l’espai on hi ha les vies ferroviàries un cop es desmantellin.

L’àmbit d’actuació és de 29 quilòmetres i afecta els termes municipals de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Mont-roig del Camp, Vinyols i els Arcs, Cambrils i Salou. Aquest projecte té el seu origen en la Declaració d’Impacte Ambiental (DIA) associada al corredor mediterrani, que estableix l’obligació de desmantellar tots els elements de la via. Així, Adif ja va fer un estudi sobre l’efecte barrera que la via en desús genera als municipis. El projecte que s’ha adjudicat, doncs, haurà de definir les actuacions a fer a l’espai que quedarà un cop es retirin les vies i com s’integrarà per a l’ús cívic de les poblacions.

ACN

 

El servei de neteja viària de Mont-roig incorpora un patinet elèctric per reduir el temps en els desplaçaments

El nou aparell disposa d’un contenidor per recollir la brossa i un sistema de neteja amb una pistola d’aigua a pressió. Foto: Ajuntament

La regidoria de Residus, Neteja viària i Transició Energètica i Ecològica continua posant en marxa noves mesures per millorar el servei, en el marc de la campanya ‘Reduir i Reciclar, tot és començar’. En aquesta ocasió la millora està relacionada amb la neteja dels espais públics. Així, a través de l’empresa pública Nostreserveis s’ha adquirit un patinet elèctric que s’utilitzarà per a la neteja de l’avinguda de Barcelona i dels parcs infantils de Miami Platja. L’objectiu és que el personal operari encarregat de la neteja dels parcs i altres reforços es pugui desplaçar més ràpidament per aquest nucli de població, que es caracteritza per tenir grans distàncies entre les diverses zones a netejar.

El nou aparell, que disposa d’un contenidor per recollir la brossa i un sistema de neteja amb una pistola d’aigua a pressió, es posa en marxa com una prova pilot per testejar el funcionament del nou sistema i determinar si la nova eina pot suposar un estalvi en el temps que els operaris necessitaven per desplaçar-se a peu entre els diversos punts i, per tant, esdevenir una millora en el servei. Si els resultats són positius, no es descarta adquirir nous patinets, tenint en compte la gran extensió del terme municipal i l’elevat nombre de carrers, parcs i zones que requereixen d’aquest servei.

Altres accions per millorar i innovar en el servei

Cal recordar que en la presentació de la campanya ‘Reduir i Reciclar, tot és començar’, a més de demanar la coresponsabilitat i un esforç per part de la ciutadania, també es va informar que es posarien en marxa canvis i diverses innovacions en el sistema de recollida de residus.

En aquest sentit, els darrers mesos s’han dut a terme diverses accions encaminades a millorar el servei, com la prova pilot de recollida de la poda a la urbanització Sant Miquel, les accions per fomentar l’autocompostatge o les accions per incentivar la reducció de residus als centres educatius i als treballadors i treballadores municipals. A més, també en aquest col·lectiu s’han dut a terme diverses sessions formatives per establir millores en la recollida i neteja de residus, ja sigui als equipaments municipals com a la via pública.

Redacció

 

La tarifa d’aigua i clavegueram de Mont-roig del Camp és un 29% inferior a la mitjana catalana

El preu final de l’aigua i del clavegueram al municipi de Mont-roig del Camp és un 29% més baix que la mitjana catalana, segons l’informe “El Preu de l’Aigua a Catalunya”, que publica anualment l’Agència Catalana de l’Aigua. Les dades les confirma aquest estudi anual que ofereix els preus de l’aigua des de la perspectiva del cicle integral de l’aigua, amb una visió territorial i en funció dels usos que se’n fa.

En aquest document es detallen, segons diferents consums mensuals (6 m3 , 9 m3 , 10 m3 , 12 m3 , 15 m3 i 20 m3 ) el cost mitjà del rebut del servei d’aigua i clavegueram dels municipis de Catalunya i també el cost mitjà dels municipis de la província de Tarragona. Si s’apliquen els mateixos consums a la tarifa del municipi, s’observa que el preu de Mont-roig del Camp és també un 9% inferior que la mitjana dels municipis de la província de Tarragona.

Preus congelats des de fa 9 anys

Tot i la particularitat de la dispersió de nuclis de població dins del terme municipal i la quantitat d’instal·lacions necessàries per mantenir el servei, Nostraigua ha pogut mantenir els preus congelats els últims 9 anys i situar la tarifa domèstica del servei entre les més econòmiques de Catalunya. Aquestes tarifes són possibles perquè, per la pròpia naturalesa de Nostraigua, no es reparteixen els dividends dels beneficis obtinguts sinó que es destinen cada any en inversions per a la millora del serveis i al fons de solidaritat.

El document es pot consultar a la URL http://aca.gencat.cat/web/.content/10_ACA/J_Publicacions/05-estudis-preus-itarifes/18_observatori_preus_2020_ca.pdf

Redacció

 

Els municipis nuclears carreguen contra el govern i alerten sobre una ruptura de relacions

Imatge de la Comissió Directiva de l’AMAC celebrada ahir. Foto: Cedida

L’Associació Espanyola de Municipis en Àrees de Centrals Nuclears i emmagatzematges de residus radioactius (AMAC) anuncia un canvi de relacions amb el Govern central davant l’absència de polítiques de consens que comportaria inevitablement la ruptura de qualsevol mena de col·laboració futura en matèria nuclear.
La Comissió Directiva de AMAC es va reunir en la tarda d’ahir d’urgència per a analitzar la situació derivada de les últimes decisions del Govern central sobre la gestió de les instal·lacions nuclears, ja siguin centrals nuclears o emmagatzematges de residus, que afecten especialment els municipis de l’entorn i al futur dels seus habitants.

En aquesta reunió es va abordar la decisió del Govern, amb l’aprovació d’una esmena a la Llei sobre Energia Nuclear inclosa en la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica, d’apartar als municipis dels processos de decisió sobre la construcció d’emmagatzematges de residus radioactius, així com de l’ampliació o transformació dels emmagatzematges existents.

Així mateix, des de AMAC lamenten que el Govern ha decidit “injustificadament el tancament de les centrals nuclears a Espanya sense oferir cap alternativa de desenvolupament econòmic als municipis de les àrees d’afectació, que ha conviscut durant 40 anys amb aquestes instal·lacions en interès de tot el país i no per a cobrir les seves necessitats locals”.

A més, afegeixen, la decisió del tancament dels reactors ha significat una pèrdua d’interès per tot el que es necessita per a assegurar una convivència segura amb aquestes instal·lacions, cosa que significa la paralització de les activitats relacionades amb els plans d’emergència, la congelació dels fons per al seu manteniment i la negativa a la seva professionalització en les zones nuclears.

“Tot això demostra una total falta de voluntat de col·laboració per part de l’Estat amb els municipis de les àrees nuclears i, a més, pel que fa a la gestió dels residus, atenta al principi d’autonomia local, la qual cosa afecta a tots els municipis d’Espanya que a partir d’ara no tindran cap competència sobre la instal·lació en els seus termes municipals d’un ATC (magatzem temporal centralitzat), ATI (magatzem temporal individualitzat) o similar, al mateix temps que aparta també a les comunitats autònomes d’aquesta mena de decisions”, afirmen des de AMAC.

Polítiques contràries a la normativa europea

Amb aquesta decisió, recorden des de AMAC, el Govern central impulsa polítiques contràries al que es disposa en la normativa europea de gestió de residus radioactius, especialment en el que disposa la Directiva 2011/70/Euratom del Consell, de 19 de juliol de 2011, per la qual s’estableix un marc comunitari per a la gestió responsable i segura del combustible nuclear gastat i dels residus radioactius. “Unes polítiques totalment contràries a les pràctiques de participació, de concertació i de consens amb les quals s’han dut a terme des de fa anys i estan duent a terme tots els països de la Unió Europea”, destaquen des de AMAC.
La Comissió Directiva de AMAC ha debatut en profunditat tota aquesta realitat i ha conclòs que l’actitud col·laborativa de l’Associació amb el Govern no ha donat els resultats esperats, “ja que lluny de rebre el tracte que mereix qui col·labora en la cerca de solucions, assumint les conseqüències que això significa, la qual cosa hem rebut és la desatenció i la indiferència per part dels organismes estatals”.

En aquest sentit, des de AMAC insisteixen que l’absència de polítiques de consens per part del Govern central suposaria irremeiablement el final de la seva relació de col·laboració, que comportarà la no participació en els Comitès d’Informació convocats pel Ministeri per a la Transició Ecològica, oposant-se a la construcció, ampliació o transformació d’emmagatzematges de residus radioactius i enfrontant-se a la decisió de clausura de les centrals nuclears mentre no existeixi una alternativa econòmica real a la desaparició dels llocs de treball que significa aquesta clausura.

Així mateix, des de AMAC es valorarà sol·licitar empara al Grup de Municipis Europeus amb Instal·lacions Nuclears (GMF), amb la finalitat de portar davant la Comissió Europea i al Parlament Europeu la decisió del Govern d’excloure als municipis dels processos de presa de decisions en la gestió de residus radioactius.

Oberts a una solució de consens

No obstant això, la Comissió Directiva de AMAC creu que encara existeix la possibilitat d’establir solucions de consens que garanteixin l’operativitat dels Plans d’Emergència Nuclear (PEN), que impulsin polítiques de desenvolupament econòmic alternatiu a la producció d’energia i que assegurin als municipis una política de gestió de residus que no es recolzi «en el perjudici als mateixos i que garanteixi el dret a participar en les decisions que afectin directament el seu terme municipal i als seus habitants».

Finalment, des de la Comissió Directiva de AMAC s’entén que aquesta situació, «que no s’havia donat mai des de la seva creació en 1988, requereix d’un posicionament de tots els associats, per la qual cosa ha acordat convocar una assemblea general extraordinària per a debatre i acordar les estratègies futures de l’associació i les relacions que ha de mantenir amb el Govern».

Redacció