TOTS 21

Sal i Pebre: Alannia Els Prats (Miami Platja), un resort de postal

Pablo Balsa és el director d’Alannia Els Prats. Foto: Cedida

Alannia Els Prats respira satisfacció i optimisme. Les conclusions derivades d’aquest estiu 2021 al magnífic resort situat a Miami Platja, amb un 60% d’ocupació, els porten a assegurar que «ha estat una molt bona temporada, hem ofert un turisme de qualitat, segur i amb responsabilitat» apunta Pablo Balsa, director del complex.

Tot passejant pels seus espais, un s’adona de la familiaritat i la bona comunió entre els campistes i els clients allotjats a les cabanyes. La seva expressivitat denota que se senten com a casa, i nosaltres ho hem comprovat. El perfil de client arran de la pandèmia ha variat «abans del 2020 teníem molt visitant estranger, sobretot holandès, alemany i belga. Amb les restriccions tot ha canviat i aquest estiu per exemple el client català i el del País Basc ha estat el nostre gran gruix. També estem molt contents ja que molta gent ens ha visitat per primer cop. En total tenim capacitat per allotjar 1.600 clients» afirma Pablo Balsa. 

El resort és un espai idílic per les families, un pulmó verd. Foto: Cedida

Un resort familiar de 82.500m2 en ple pulmó verd  

Les cabanyes situades a Alannia Els Prats et fan sentir com a casa. Foto: Cedida

L’epicentre infantil a Alannia Els Prats el trobem a la piscina, l’efervescència de la diversió és palpable, com també amb les activitats infantils, un dels seus punts forts. Tot escoltant els somriures dels nens, i dels que no ho són tant, un comprova que tothom està desconnectant. Entre corredisses i capbussades alguns dels clients ens expliquen que «hem estat molt bé, i tot és hospitalitat. La platja que hi ha al resort, i les dutxes noves que hi ha posat estan molt bé també per disfrutar del mar» 

La piscina ha estat aquest estiu 2021 l’epicentre de la diversió dels més menuts. Foto: Cedida

El verd és omnipresent en qualsevol dels espais d’Alannia Els Prats. Un total de 3.400 plantes han estat plantades pels danys que, en el seu dia, el temporal Gloria va ocasionar al resort «ens agrada cuidar l’entorn, apostar per una vegetació atractiva i amb la premissa de ser efectius amb la sostenibilitat. Hem eliminat el plàstic quotidià i per exemple, de gots de plàstic no en fem ús» 

Una gastronomia que deixa empremta al paladar 

Un dels espais de postal al complex està davant de mar, el restaurant WindCat, sens dubte un valor afegit del resort. La seva terrassa, a tocar gairebé del mediterrani, us permetrà assaborir molt bona gastronomia. Imprescindible que proveu la paella, està deliciosa «és una oferta gastronòmica, de mercat i, evidentment, com que Alannia és valenciana, la paella no hi pot faltar. A més, el buffet que tenim a la instal·lació, facilita també les coses al client que no vol cuinar. Som un resort amb serveis d’hotel» (somriu) Pablo Balsa.   

Desestacionalitzar i allargar temporada  

Per segon any consecutiu, així ho van fer també al 2019, Alannia Els Prats seguirà obert i no tancarà les seves portes finalitzada la temporada d’estiu «som conscients que qui vingui a partir d’ara, ho farà més en cap de setmana. Ara bé, volem seguir donant el millor servei i treballem per fer-ho». I així és, ho aconsegueixen gràcies a un magnífic equip de professionals, en un resort de postal. 

Sal i Pebre / Helder Moya

 

Els municipis del Camp de Tarragona i el Penedès aplaudeixen la revisió urbanística costanera però es mostren expectants

La Budellera a Tarragona, els Muntanyans a Torredembarra (imatge) o les Madrigueres al Vendrell, entre els plans aturats. Foto: esp.turismetorredembarra.cat

Els principals ajuntaments del Camp de Tarragona i Penedès es congratulen que la Generalitat posi en valor el litoral tarragoní davant l’amenaça del boom immobiliari. L’avanç del Pla Director del litoral revisarà plans urbanístics d’una dotzena de municipis d’aquesta zona. Al mateix temps, queden bloquejats amb una moratòria d’un any un total de 140 sectors, amb un potencial per construir-hi gairebé 55.000 habitatges. D’aquesta manera, el Govern deixa en pausa plans històrics i polèmics com la Budellera a Tarragona, els Muntanyans a Torredembarra o les Madrigueres al Vendrell. «Més enllà de Girona també hem de preservar el nostre litoral de l’amenaça del creixement urbanístic», ha celebrat el regidor de Territori de Tarragona, Xavier Puig.

El planejament d’una dotzena de municipis costaners de les comarques del Tarragonès, el Baix Camp i el Penedès seran revisats per reduir les noves construccions i protegir el paisatge. La majoria d’ajuntaments aplaudeixen que la Generalitat posi la lupa en un conjunt d’àmbits amb indicis d’un creixement no sostenible, si bé resten expectants als forts interessos dels promotors urbanístics. L’Ajuntament de Tarragona aplaudeix que també es posi en valor el litoral tarragoní, tal com també ja s’ha fet al Pirineu, a Girona i a l’àrea metropolitana de Barcelona.

A la ciutat de Tarragona la Generalitat revisarà una vintena d’àmbits concrets encara no desenvolupats, dels quals 13 queden afectats per la moratòria -ja s’han detectat com a no sostenibles-, si bé cap d’ells estava en tramitació. Per tant, a efectes pràctics no es paralitzarà cap pla -eren sectors considerats no urbanitzables. Els plans urbanístics aturats que havien generat més disputa i menys consens a Tarragona són el de la Budellera i el de Mas d’en Sordé. També es paralitza el de Terres Cavades, que va aixecar molta polseguera en el seu moment.

Puig, com a regidor de Territori de l’Ajuntament de Tarragona, diu que el consistori tarragoní va en concordança amb aquests criteris de la Generalitat. «Això ens permetrà tenir més i millor anella verda a Tarragona. «Ens evita enquistar-nos en debats estèrils, es tracta de fer una planificació que tothom se la pugui fer seva», ha afirmat el regidor. Puig també ha destacat que just aquest dijous la Comissió d’Urbanisme de Catalunya ha avalat la normativa urbanística de Tarragona que ha de regir el creixement de la ciutat, fins que no es disposi d’un nou POUM.

Al Tarragonès hi ha un total de 65 sectors amb llum vermell -respecte els 38 àmbits a la comarca del Baix Camp, i 37 al Baix Penedès. Encara al Tarragonès, el municipi de Torredembarra també valora positivament la revisió urbanística. «Servirà per evitar barbaritats comeses en anys anteriors», manifesta el regidor d’Urbanisme, Josep M. Guasch. El municipi té un pla general que es revisarà coincidint amb l’aprovació de l’avanç del PDU. A la moratòria s’hi inclouen catorze sectors on s’hi podrien desenvolupar 4.648 habitatges.

Des del consistori torrenc celebren la mesura que té la voluntat de protegir la costa catalana, però es mostren esperançats en què s’hi puguin afegir modificacions per assegurar el creixement sostenible de la localitat a través de sectors com el de la Sort o el de la Rasa. Es tracta de zones pròximes al nucli antic de Torredembarra i on s’espera poder trobar un encaix entre el desenvolupament urbanístic i la preservació de l’entorn. Pel que fa a la partida de Muntanyans II, Guasch ha assenyalat que es tracta d’una qüestió judicialitzada i que si la Generalitat justifica la seva limitació urbanística, des del consistori no s’hi oposaran.

Al Baix Camp; Mont-roig amb recels

Des del Baix Camp, un dels municipis que es veurà més afectat per l’aprovació de l’avanç del PDU és Mont-roig del Camp. Segons l’Ajuntament, la moratòria afectaria a 11.360 habitatges susceptibles de ser construïts en 21 sectors del municipi, el que representaria un 16% del total de construccions plantejades al conjunt de la costa catalana. Entre altres sectors, destaquen la partida de Nou Miami i Porquerola, dues zones on es dibuixava el creixement del nucli de Miami Platja.

En declaracions a l’ACN, l’alcalde Fran Morancho (PSC) ha anunciat que no renunciaran al pla parcial d’aquests sectors «de cap de les maneres» i no es descarta demanar danys i perjudicis si s’acaben perden 17 milions d’euros d’inversions lligats a un conveni que permetrien la construcció d’equipaments a la zona. Morancho s’ha mostrat comprensiu envers la necessitat de reordenar i protegir la costa catalana, però ha insistit d’analitzar «cas per cas» per tal de modificar el planejament urbanístic i revisar-lo sense anul·lar tots els projectes previstos.

A Cambrils, la moratòria inclou una dotzena de partides urbanístiques, amb usos residencials i d’activitat econòmica, amb un potencial de construcció de 10.375 habitatges. En total, es tracta de prop de 300 hectàrees. Entre les partides més afectades s’hi troba el sector de Les Comes -amb 5.784 habitatges- o el de l’Ardiaca Nord -amb 755 habitatges-.

Les Madrigueres i Pla de Mar, en pausa al Vendrell

Al Baix Penedès, els ajuntaments del Vendrell i Cunit veuen l’anunci de la Generalitat com una bona ocasió per revisar uns planejaments locals que ja donaven per obsolets. «Al Vendrell, fruit de les males pràctiques urbanístiques de l’any 2000, ara tenim un dels municipis amb més atur i més des estructurat de Catalunya, i en part és degut a un creixement desorbitat que només beneficiava els promotors», ha apuntat a l’ACN la regidora d’Urbanisme de la capital de la comarca, Núria Rovira.

L’Ajuntament confia que la revisió anunciada per la Generalitat -que ara s’ha de concretar- permeti «re equilibrar l’urbanisme a favor dels espais lliures i verds, que s’ha demostrat que la gent vol gaudir». Després de dos anys d’haver començat la revisió del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), Rovira assegura que l’anunci del Govern els aplanarà el camí per poder establir un planejament «menys pervers».

Pel que fa a les moratòries, al Vendrell hi ha 34 sectors afectats, amb un potencial d’aixecar-hi gairebé 12.000 habitatges. Entre els sectors que ara queden en pausa durant un any hi ha les Madrigueres -1.482 habitatges- i Pla de Mar 1 i 2 -396 habitatges. Són zones amb promotors interessats a desenvolupar els seus projectes. Ara Rovira creu que la moratòria permetrà refer-los i es mostra expectant per si podran negociar el volum d’edificabilitat. Ja avisa, però, que l’Ajuntament no tindrà capacitat per «hipotecar-se» si ha de pagar eventuals compensacions.

Al seu torn, el govern de Cunit ha assegurat que el gest de la Generalitat obre la porta a redefinir el model del poble per afavorir el «respecte al patrimoni natural» i equilibrar-lo amb l’activitat econòmica. «Els paràmetres del 2006 no són els actuals, per això ens posem a disposició de la Generalitat per dibuixar la millor proposta per a Cunit», ha apuntat l’executiu local en un comunicat.

Entre els sectors assenyalats per la moratòria urbanística no hi ha ni la Plana del Castell ni el Bosc de Miramar, dues zones on hi ha previstos projectes residencials i empresarials que han despertat una forta oposició ecologista. L’Ajuntament de Cunit evita esclarir què passarà amb aquests sectors i demana posposar el debat al moment en què la Generalitat concreti com ha de ser l’urbanisme del municipi a través del nou Pla Director del litoral.

Des del col·lectiu ecologista, l’entitat Geven ha lamentat l’exclusió d’aquests projectes del llistat de sectors a revisar i han avançat que demanaran que s’incloguin a la llista. El president, Ricardo Collado, diu que, en conjunt, les mesures del Govern són un «primer pas» per preservar espais susceptibles d’edificar, però demana ampliar les zones fins ara assenyalades. En el cas de les Madrigueres, insisteix que s’hauria d’aparcar definitivament el projecte urbanístic. «Hi ha planificats masses habitatges prop d’una zona humida que ja pateix molta pressió», ha recalcat.

Ariadna Escoda/Gemma Sànchez/Núria Torres

 

Torna la Festa Major de Sant Miquel de Mont-roig

Mont-roig celebrarà del 29 de setembre al 3 d’octubre la Festa Major en honor a Sant Miquel. Després de diversos mesos sense programació festiva a causa de la Covid-19, l’Ajuntament de Mont-roig del Camp torna a organitzar les festes per tal que tothom pugui sortir al carrer i reviure de nou, aquesta festivitat. Tot i això, el consistori recorda que la pandèmia no s’ha acabat i demana a la ciutadania que gaudeixi de les festes amb responsabilitat. En aquest sentit, s’informa que les mascaretes seran obligatòries a tots els actes, així com respectar les distàncies de seguretat. A més, alguns dels actes requeriran reserva d’entrades per tal de controlar l’aforament.

Aquest mateix cap de setmana comencen els actes previs amb l’exposició fotogràfica del Club de Billar de Mont-roig, la presentació dels equips de futbol del Club Atlethic, el concert a la fresca de l’Associació de Jubilats i Pensionistes o la tirada de bitlles de Sant Miquel.

La programació continuarà el 29 de setembre, festivitat de Sant Miquel, amb la jornada de portes obertes del Club de Billar, el matí d’inflables al parc Maria Martori, la missa en honor a Sant Miquel i un scape room. Ja a la tarda, tindrà lloc l’actuació del grup Mr. Jäck i el pregó de festes, que anirà càrrec de la Sra. Irene Aragonès Gràcia, primera diputada mont-rogenca al Parlament de Catalunya. Seguidament hi haurà l’espectacle de ball shall me Dance i a les 22h el castell de focs artificials.

Dijous 30 de setembre arriba un dels plats fots per a la canalla com és l’actuació del grup Reggae per xics – The Penguins i divendres un altre dels actes destacats: l’Elecció de la Pubilla i l’Hereu de Mont-roig del Camp 2021, un certamen que de forma excepcional s’ha inclòs dins les festes de Sant Miquel, després que s’hagués de suspendre el 2020 i ajornar el passat mes de maig. En aquesta ocasió es compleixen, a més, 60 anys de l’elecció de la primera pubilla, per la qual cosa durant l’acte es farà un petit homenatge a totes les pubilles que hi han participat al llarg dels anys. La vetllada finalitzarà amb l’actuació de l’orquestra Mr. Highland.

Dissabte tindrà lloc el mercat de Sant Miquel, organitzat per l’associació El Portal, on es podran trobar productes d’artesania i degustacions i l’animació de La família pagesa. També hi haurà el contacontes del Pitot i la Pitota i la Roca i el Miquel, seguit d’una gimcana familiar, un campionat del Club de Billar Mont-roig, la competició de futbol organitzada pel Club Athletic Mont-roig o les representacions del ball de Dames i Vells, organitzades pel grup de teatre els Xuts.

Dissabte també torna el concert jove amb el Dj OGT, Segonamà i Dr.Prats, que oferiran l’últim concert de la seva gira.

Ja diumenge serà el torn de la recepció institucional a les Pubilles i Hereus, l’ofrena floral i la ballada de gegants i capgrossos. L’activitat comptarà amb la participació de la Colla Gegantera del Barri dels 6 carrers i l’acompanyament dels Grallers de Mont-roig. A més, també ballaran els Gegants de la Vila i els capgrossos que han elaborat als tallers culturals els nens i nenes de Mont-roig.

A la tarda, hi haurà un espectacle de titelles a càrrec de l’Invisible titelles i la Festa Gran, un acte d’homenatge a les persones que han ajudat de forma voluntària a la gent gran durant la pandèmia i recordatori de totes aquelles que han marxat sense la companyia de la família i amics. Seguidament el grup Sopa de Peix oferirà una cantada d’havaneres.

Les festes finalitzaran amb l’espectacle Melanie Amazing, un xou còmic i participatiu de màgia dirigit pel Mag Lari.

Ruta Pintxuts

A més, del 27 de setembre al 3 d’octubre es podrà fer la ruta dels Pintxuts, una proposta gastronòmica a través de la qual diversos bars i restaurants de Mont-roig oferiran, per 3 euros, un pintxo i una beguda. Les persones que facin un mínim de 5 Pintxuts i segellin el fulletó entraran al sorteig de 7 dinars o sopars per a dues persones als restaurants participants.

Reserva d’entrades

Tots els actes de les festes són gratuïts, excepte el concert Jove. En aquest cas les entrades es poden comprar de forma anticipada a 7 € al Casal de Joves K1 de Mont-roig del Camp i a l’Oficina de Turisme de Miami Platja. De dimarts a divendres de 9.30 a 13.30 h i de 16.30 a 19.30 h. Dissabtes de 10 a 13 h (excepte el 2 d’octubre). També a la Taquilla de la Carpa de les Festes a 7 € de 17 a 20 h.

Per altra banda alguns dels actes requereixen reserva d’entrades, que es pot fer a través del web https://www.entrapolis.com/ca/ o bé a través de l’APP del mateix nom.

En cas de dificultat, les entrades es poden reservar a través del telèfon 608 23 62 43, els dies 24, 27 i 28 de setembre, de 9 a 13 h o bé presencialment a l’oficina del Departament de Festes (del Centre Polivalent) els mateixos dies i horaris. També a la Biblioteca Joan Miró de Mont-roig els dies 24, 27 i 29, de 15 a 20 h.

Es podran recollir màxim 5 entrades per persona i s’haurà d’indicar nom, cognom i correu electrònic i per accedir als espectacles i actes anteriorment descrits s’haurà de portar l’entrada o el resguard de la inscripció.

L’Ajuntament es reserva el dret de modificar el programa de festes si per causes de darrera hora o per noves mesures Covid19, es considera necessari. En aquest cas, les modificacions es donaran a conèixer pels canals de comunicació municipals.

Redacció

 

L’Accents arriba amb 24 actuacions a Reus i concerts a 6 subseus del Baix Camp i el Tarragonès

Imatge de la roda de premsa d’aquest matí. Foto: Ajuntament

La vuitena edició del Festival Accents (www.festivalaccents.cat) arriba enguany recuperant la força prepandèmica amb 24 concerts i sis subseus del Baix Camp i el Tarragonès que se sumen a la ciutat de Reus que acollirà la meitat de les actuacions. A l’Accents s’hi han afegit enguany Botarell i El Morell, amb dos concerts en cada localitat, que complementen la programació del festival que també arriba a Riudoms, Cambrils, la  Selva del Camp i Mont-roig del Camp.

Avui mateix ja hi ha totes les entrades a la venda, també les dels concerts vermuts que són gratuïts, però caldrà reservar-les prèviament. Tots els espectacles estan a disposició del públic excepte les entrades per a les dues actuacions del Centre Cultural del Morell que sortiran el 24 d’octubre.

El Festival Accents, impulsat per Empenta Cultural i amb direcció artística d’Isaac Albesa, oferirà de nou un recorregut per alguns dels  noms més actuals de la música d’autor dels Països Catalans, entenent el concepte de música d’autor en el sentit ampli, ja que s’hi trobaran artistes  que es podrien englobar dins el món de la cançó catalana i d’altres que se situen dins els paràmetres del pop, el rock o el folk.

La programació completa, amb tots els detalls i els enllaços per la venda d’entrades es pot trobar a la web www.festivalaccents.cat

Els grups i les dates

Els grups que passaran per l’Accents 2021 arriben al festival en molts casos per efectuar l’estrena del disc a les comarques de Tarragona o per realitzar una actuació singular.

Així, entre els artistes que es podran veure durant aquests dos mesos i mig, trobem el nou espectacle de Maria Arnal i Marcel Bagés (Teatre Fortuny, 10 de desembre) on presentaran el seu aclamat segon disc ‘Clamor’; el valencià Xavi Sarrià amb la seva banda  en el concert-projecció ‘Que  no s’apaguen les estrel·les’ amb  convidats  especials (Teatre Fortuny, 27 de novembre); el nou recital en solitari d’Albert Pla (Teatre Bartrina, 15 d’octubre); el duet Ginestà, una de les formacions  amb més seguidors joves del país (Teatre Bartrina, 28 de novembre); la cantautora vigatana de gran projecció internacional Joana Serrat, que presentarà el seu nou disc al Teatre Bartrina acompanyada de la seva banda el dissabte 6 de novembre.

Amb l’objectiu de connectar amb el públic jove, l’Accents porta propostes com ara la de la surienca Beth, que actuarà al Teatre Auditori de Riudoms el 13 de novembre presentant el seu nou  treball ‘Origen’. El dia 24 d’octubre, Riudoms acollirà també l’espectacle Arrels, de Pep Gimeno ‘Botifarra’, on el ‘cantaor’ valencià oferirà  la seva proposta d’una forma molt més propera i despullada del que és habitual. A la Selva del Camp tindrem l’oportunitat d’escoltar un dels grans de la cançó. Toti Soler i Gemma Humet  actuaran al Castell del Paborde el 20 de novembre, amb l’espectacle Petita Festa, que entre altres incorpora diverses cançons de l’Ovidi Montllor. Abans (23 d’octubre), al mateix espai, Magalí Sare i Manel  Fortià  presentaran el primer disc  enregistrat per aquest duet: Fang i núvols.

On també s’escoltaran les cançons de l’Ovidi Montllor serà al Teatre Auditori del Morell la nit del divendres 22 d’octubre, que comptarà  amb  l’espectacle d’homenatge  i reivindicació  del cantautor d’Alcoi amb el grup Ovidi 4, reforçat en aquesta ocasió amb Toti Soler, guitarrista que va acompanyar durant bona part de la seva trajectòria l’Ovidi.

Al Jardí Botànic de Botarell, població que s’estrena enguany a l’Accents, hi actuarà el cantant i guitarrista del Vendrell, Pemi Rovirosa,  amb el seu primer disc  en solitari Vida. El component de Lax’n’busto actuarà  en aquesta població liderant un grup format per sis  músics més. El segon concerts de l’Accents a Botarell tindrà lloc la  tarda del diumenge 17 d’octubre amb la tortosina Montse Castellà, que torna al festival per quart cop per presentar el  disc Salicòrnia. A Mont-roig del Camp, l’Accents hi aterrarà de nou després del parèntesi de l’any passat amb el concert vermut de Gessamí Boada, el 10 d’octubre a les 13h a la plaça Mossèn Gaietà Ivern.

Per últim, Cambrils acollirà tres actuacions de l’Accents 2021. El diumenge 24 d’octubre a la Cripta de l’Ermita hi haurà l’homenatge a la cantautora Cecilia amb l’espectacle de Lídia Pujol acompanyada de Marina Garcés titulat ‘Conversando con Cecilia’; l’actuació de Lia Sampai (21 de novembre) presentant el seu primer disc  i també el concert tast de vins amb els vins de la DO Catalunya amb la cantant de Vinyols Monkey Jane, el divendres 19 de novembre.

Concert inaugural i concerts  vermut

El concert inaugural de l’Accents el protagonitzarà Ricky Gil & Biscuit als Jardins de la Casa Rull el divendres 1 d’octubre a les 20.30h, en una actuació on el component de Britghon 64 presentarà el seu primer disc en solitari cantat íntegrament en català, ‘Infinites  rutes invisibles’. A la Casa Rull també hi haurà com és tradicional els 3 concerts vermut que  són gratuïts, però cal reservar entrada a www.entradium.com. En aquesta ocasió s’hi podran escoltar el cantautor Rampaire (16 d’octubre), de la Ràpita, amb el seu nou disc; la guanyadora del Portautors 2020, la barcelonina Patricia Atzur (2 d’octubre), i el grup de Castelló Nereu i les Bésties Marines (9 d’octubre).

Torna el cicle ‘Som flamencs’

A banda, l’Accents incorpora per segona edició,  després de la bona acollida de l’any  passat,  el cicle ‘Som flamencs’, amb tres propostes que  es  podran escoltar a Reus  i El Morell i on es repassaran algunes de les propostes més trencadores del flamenc que es  fa a casa nostra. En aquesta ocasió el grup Los Aurora (Teatre Fortuny, dissabte 16 d’octubre) en un concert co presentant amb l’Associació de Concerts de Reus que enguany celebra el seu centenari; l’actuació de la catalana Queralt Lahoz (El Morell, 5 de novembre) i el duet de flamenco i jazz Pedro Javier González i Horacio Fumero (Casa Navàs de Reus, 30 d’octubre).

Concerts a la Casa Navàs

Una  altra de les novetats de l’edició 2021 de l’Accents és la incorporació d’un nou espai on es realitzaran 2 actuacions. Es tracta de la Casa Navàs, la joia modernista de Reus  situada a la plaça del Mercadal, que acollirà les actuacions del cantautor pop Joan Colomo i la del duet de flamenco jazz Pedro Javier González i Horacio Fumero.  Es tracta de dos concerts  amb un aforament  reduït a 60 persones que  si la climatologia  ho permet, es faran a la terrassa de la Casa Navàs o bé a l’interior de l’antiga botiga d’aquest edifici de Lluís Domènech i Montaner.

Més patrocinadors i nous col·laboradors

L’Accents 2021 està organitzat per Empenta Cultural i compta amb el suport de  l’Ajuntament de Reus i els ajuntaments de Riudoms, la Selva del Camp, Botarell, El Morell, Cambrils i  Mont-roig del Camp; la Diputació de Tarragona, el Departament  de Cultura de la Generalitat. L’Accents  també és possible gràcies als patrocinadors privats que fa temps que confien en el projecte  com és el cas de Vermut Miró, present des de la  primera edició i la  DO Catalunya i la DOP Siurana que s’hi van sumar  posteriorment.  Enguany, però, l’Accents compta amb la incorporació de  dues noves empreses, la cooperativa Cadí, amb una aposta decidida també per la cultura, i l’empresa  constructora de la Selva  del Camp,  Constècnia, que també ha cregut en  el projecte que  representa  l’Accents  i que pretèn dota aquestes poblacions del  Camp de Tarragona d’una programació digne  i  que  pugui atreure el públic de les nostres comarques i també d’altres indrets del país. Des de l’Accents, Isaac Albesa, destaca “la importància de les institucions des de la primera edició i també  les  empreses que han  confiat  en  la  nostra proposta i s’hi han volgut  sumar. Sense aquestes col·laboracions, no seria possible el festival”, ha explicat.

La darrera novetat de l’Accents és la col·laboració amb la Fundació Privada Reddis que farà  que 40 parelles lingüístiques que participen al programa Voluntariat per la Llengua del Centre de Nornalització Lingüística puguin assistir de franc  a quatre dels concerts de l’Accents que  tindran  lloc al Fortuny, al Bartrina i al Jardí de la Casa Rull.

Redacció

 

La nova temporada d’activitats esportives a Mont-roig arrenca amb novetats

La nova temporada d’activitats esportives arrencarà el 27 de setembre amb una setmana de portes obertes, coincidint amb la Setmana Europea de l’Esport. Així fins a l’1 d’octubre es podran conèixer les instal·lacions i participar en les classes dirigides de forma gratuïta (les persones interessades han de reservar plaça via telefònica amb els poliesportius).

Una temporada que començarà amb diverses novetats, una de les més destacades és que l’activitat infantil de bàsquet, destinada als nens i nenes de categories benjamí (nascuts el 2012-2013) i aleví (nascuts el 2010-2011), es desenvoluparà als centres educatius de Montroig i Miami Platja. L’activitat tindrà una durada d’1 h i 15 minuts, amb 15 minuts per berenar i posteriorment 1 hora d’activitat. Amb aquesta nova proposta, en què les famílies no hauran de traslladar els infants fins als poliesportius municipals, es vol incentivar la pràctica esportiva entre aquest grup. També la proposta Diveresports pensada per als nenes i nenes de P3, P4 i P5 es realitzarà a l’escola de la Mare de Déu de la Roca a Mont-roig. Pel que fa a Miami Platja, es manté al poliesportiu municipal.

Una altra de les novetats és l’ampliació del número de classes de gimnàstica per a la gent gran ( Edat d’or +65), fins a tres sessions més per setmana, donada la gran afluència que té aquesta activitat entre aquest col·lectiu. A més, es posa en marxa una nova activitat de gimnàstica suau. Aquesta està adreçada a les persones amb dificultats en la mobilitat i/o els desplaçaments. En aquest cas, l’objectiu és buscar el benestar físic mitjançant exercicis que permetin millorar la mobilitat articular, l’equilibri i la coordinació, a la vegada que es treballa el to muscular. Es tracta de classes dirigides que incorporen activitats lúdic-recreatives. Cal recordar que totes les activitats dirigides a la gent gran són gratuïtes.

Es mantenen els preus

Pel que fa als preus, es mantenen els abonaments familiars que inclouen importants descomptes. En aquest sentit, amb la inscripció de dos membres de la unitat familiar, les activitats dels fills menors de 25 anys: diveresports, bàsquet o activitats dirigides i gimnàs són gratuïtes. Aquesta oferta serveix per a les activitats dirigides i gimnàs i té un cost de 120 euros el trimestre, així com per activitats dirigides, gimnàs i raqueta, per 150 euros al trimestre. Altres opcions són l’abonament personal de 60 euros al trimestre, l’opció mensual per 25 euros, el pack de 10 entrades per 18 euros (a utilitzar en 3 mesos) i l’entrada puntual, per 3 euros.

Pel que fa al bàsquet o els Diveresports el preu és de 60 euros trimestre o 25 mensual, mentre que la natació té un cost de 66 € el trimestre.

D’altra banda, per al lloguer de pistes (tenis i pàdel) s’ofereixen també diversos abonaments. Un d’ells permet complementar les activitats i gimnàs i l’altre és de solament de raqueta, en què també es potencia l’opció de fills/es gratis en cas d’inscriure’s dos membres de la unitat familiar.

Redacció

 

Les obres de millora de l’avinguda del Mar de Mont-roig comencen dilluns 13 de setembre

Projecte de millora de l’avinguda. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp iniciarà, el pròxim dilluns 13 de setembre, les obres de millora de l’avinguda del Mar. El projecte contempla la instal·lació de mobiliari urbà, la plantació d’arbrat, així com la creació d’un carril bici que unirà el Parc esportiu Lilí Álvarez amb la plaça de Tarragona.

El projecte també inclou la creació d’una mitjanera amb arbrat que separarà els dos carrils de la calçada. Pel que fa al mobiliari urbà s’instal·laran nous bancs i papereres, a més de la creació de nous passos de vianants i el corresponent repintat de la senyalització horitzontal. S’aprofitarà també per treure algunes de les instal·lacions de telefonia que no estan en servei.

Les obres inclouen també la millora de la rotonda de davant de l’església Santa Maria Magdalena i les dues vies que rodegen el parc esportiu i que enllacen amb l’avinguda de la Diversitat.

De fet, un dels principals objectius del projecte és dotar d’entitat un dels eixos verticals més transitats que uneix dues de les principals artèries de Miami Platja com son l’avinguda de la Diversitat i l’avinguda de Barcelona. Tot plegat per millorar l’accessibilitat a la via pública i potenciar l’ús de l’espai públic, fent-lo més amable i utilitzable.

Els treballs aniran a càrrec de l’empresa Tecnologia de Firmes SA, amb un pressupost d’adjudicació de 192.214,80 € IVA inclòs. El termini d’execució previst és de dos mesos i mig.

Les afectacions de trànsit seran puntuals

Pel que fa a les afectacions de trànsit, aquestes seran puntuals segons el desenvolupament de les obres. En aquest sentit, no es preveu tallar l’accés complet a l’avinguda, sinó restringir el pas d’acord amb les necessitats dels treballs, és per això que es podrà continuar accedint als serveis i comerços de l’avinguda i els veïns/es tindran accés als seus habitatges.

Cal destacar també que les obres començaran per la zona alta, és a dir, les vies laterals del Parc esportiu Lilí, per tal que la zona que està a tocar de l’avinguda de Tarragona pugui acabar la temporada turística. Així mateix, a mesura que sigui necessària l’ocupació de via pública o restriccions de circulació s’anirà avisant als veïns i veïnes.

Redacció

 

Miami Platja celebrarà les festes de Sant Jaume del 9 al 12 de setembre

Les festes de Sant Jaume de Miami Platja, es celebraran, de forma excepcional, del 9 al 12 de setembre, tal i com ja va anunciar l’Ajuntament de Mont-roig del Camp el passat mes de juliol. La decisió es va prendre davant l’increment exponencial de casos de Covid19 que es va produir al municipi a l’inici de l’estiu i les restriccions plantejades per la Generalitat de Catalunya.

Una situació que ha millorar aquest mes de setembre i que permet celebrar unes festes que compten, de nou, amb actes i activitats per a tots els públics. Tot i això, l’Ajuntament recorda que la pandèmia no ha acabat i demana a la ciutadania que gaudeixi de les festes amb responsabilitat. En aquest sentit, s’informa que les mascaretes seran obligatòries a tots els actes de les festes, així com respectar les distàncies de seguretat.

Programació per a tots els públics

Les festes s’iniciaran el pròxim dijous amb la jornada de portes obertes del Casal d’Avis Sant Jaume i s’inauguraran oficialment el divendres 10 de setembre amb el Pregó de Festa Major i el concert de Rebeka Brown. Altres de les propostes musicals que tindran lloc al poliesportiu municipal, seran
l’actuació de Diva’s Disco o el concert de Sole Giménez.

Les festes també inclouran diverses activitats esportives com el Triangular de futbol, l’exhibició de skate femení a càrrec de les germanes Terol o la competició de bàsquet 3×3, en aquest cas, amb inscripcions obertes a http://3x3miami.com/.

Els més petits de casa també tenen propostes perquè participin en les festes com l’espectacle “Que Peti la Plaça”, el contacontes de la pirata Lluna Roja o l’actuació del Mag Nebur. Els més joves podran divertir-se i acomiadar l’estiu amb la Festa del mar o l’Eskape Room Miami, mentre que la gent gran també tindrà la seva festa. Es tracta d’un acte emotiu per agrair la tasca del voluntariat durant la pandèmia i que comptarà amb la participació del Coro Rociero Arena del Camino.

En aquest sentit, altres entitats que tornaran a participar a les festes son el Club de Tir Miami Platja o l’Associació de bitlles de Miami Platja que no faltaran a la cita festiva anual.

El programa també inclou l’acte institucional per commemorar la Diada Nacional de Catalunya o el comiat de la plaça Jaén, un acte simbòlic per recordar l’origen d’aquesta plaça tan estimada a Miami Platja, abans de l’inici de les reformes, i que comptarà amb la participació del Club de Rítmica de Miami i l’orquestra Costa Blanca.

A més, del 10 al 12 de setembre tindrà lloc una nova proposta comercial. Es tracta de l’After Sun, una iniciativa a través de la qual els establiments comercials de Miami Platja oferiran descomptes i ofertes coincidint amb les festes de Sant Jaume. Finalment, el castell de focs artificials servirà per acomiadar unes festes que s’han hagut d’adaptar a l’actual situació de pandèmia i que, malgrat no poder comptar amb alguns dels actes més populars, com la gran festa de l’avinguda Barcelona o els balls de festa major, degut a les actuals restriccions per la Covid19, volen donar un
respir i convidar a la població a sortir de nou al carrer i a retrobar-se amb la resta de veïns i veïnes.

Reserva d’entrades

Tots els actes i concerts de les festes de Sant Jaume són gratuïts, però alguns d’ells requereixen de reserva d’entrada o inscripció prèvia. La reserva d’entrades es pot fer a través del web https://www.entrapolis.com/ca/ o bé a través de l’APP del mateix nom. En cas de dificultat, també es pot fer a través del telèfon 608 236 243, els dies 6, 7 8 i 9 de setembre, de 9 a 13h o bé presencialment a l’oficina del Departament de Festes (del Centre Polivalent) els mateixos dies i horaris. També l’oficina de Turisme de plaça Tarragona oferirà suport en la reserva d’entrades en horari de 9.30 a 13.30 i de 17 a 20 h.

Es podran recollir màxim 4 entrades per persona i s’haurà d’indicar nom, cognom i correu electrònic i per accedir als espectacles i actes anteriorment descrits s’haurà de portar l’entrada o el resguard de la inscripció. L’Ajuntament es reserva el dret de modificar el programa de festes si per causes de
darrera hora o per noves mesures Covid19, es considera necessari. En aquest cas, les modificacions es donaran a conèixer pels canals de comunicació municipals.

 

L’Ajuntament de Mont-roig habilita 4 nous passos de vianants a l’avinguda de Barcelona de Miami Platja

De moment s’ha actuat en el tram de la via amb titularitat municipal. Per aquest motiu s’ha sol·licitat a Carreteras del Estado la reversió de nous trams. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp ha habilitat recentment quatre  nous passos de vianants a l’avinguda Barcelona de Miami Platja. L’objectiu d’aquesta acció és millorar la seguretat dels vianants en creuar aquesta important artèria de circulació al nucli de Miami Platja.

De moment, aquesta actuació s’ha limitat exclusivament al tram de l’avinguda de titularitat municipal. Per aquest motiu, l’Ajuntament de Mont-roig ha demanat a Carreteras del Estado la reversió de nous trams de l’antiga nacional per tal de poder-hi fer també aquestes millores en la seguretat viària en els llocs de més afluència de vianants o bé que sigui el mateix organisme estatal qui s’encarregui d’aquests nous passos de vianants i de la seva senyalització i execució.

Redacció

 

L’ajuntament de Mont-roig impulsa el vehicle elèctric amb la compra de 2 furgonetes per l’empresa Nostreserveis

Les furgonetes estan destinades a realitzar el manteniment dels equipaments municipals. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp continua la seva aposta decidida en la transició energètica i ecològica, així com la lluita contra el canvi climàtic, amb la incorporació de nous vehicles elèctrics per ajudar a eliminar les emissions de gasos a l’atmosfera. És per això que l’empresa pública Nostreserveis s’ha sumat també a l’ús d’aquest tipus de vehicles amb la incorporació, mitjançant un sistema de rènting, de dos cotxes elèctrics per a la seva flota. Es tracta de dues furgonetes que s’utilitzen per a realitzar el manteniment dels equipaments municipals.

Aquest és l’inici, juntament amb el patinet elèctric que s’utilitza per a la neteja viària i dels parcs infantils, d’una clara aposta per renovar la flota de vehicles de Nostreserveis amb energies menys contaminants. En aquest sentit, s’ha engegat un pla de renovació progressiu per tal d’anar substituint els vehicles més vells i per tant més contaminants (pràcticament un 50% de la flota té més de 15 anys) per nous vehicles elèctrics, totalment respectuosos amb el medi ambient i amb zero emissions.

Amb tot, aquestes dos furgonetes elèctriques de Nostreserveis no són els primers vehicles no contaminants de la flota del consistori. De l’actual flota de vehicles de l’Ajuntament de Mont-roig, actualment hi ha 4 vehicles més que utilitzen l’electricitat o bé són híbrids. La voluntat del consistori és anar incrementant aquesta quantitat de vehicles, siguin de compra o de rènting, per millorar l’eficiència energètica de la flota municipal: furgonetes, tractors, excavadores, autobusos, motos, cotxes i camions del mateix Ajuntament, Nostreserveis i la Policia Local.

Vehicles elèctrics al municipi

D’altra banda, els veïns i veïnes de Mont-roig del Camp també estan fent el pas cap als vehicles menys contaminants. En aquest sentit, ara mateix hi ha censats 118 vehicles elèctrics al municipi, segons les dades que disposa Base. D’aquests vehicles n’hi ha que son híbrids (la majoria), altres endollables i altres que funcionen amb bateria recarregable. Una xifra que ha crescut exponencialment els darrers tres anys, quan el 2018 hi havia censats només 8 vehicles d’aquestes característiques.

Paral·lelament i amb l’objectiu de facilitar aquesta implantació, des de l’Ajuntament s’han anat posant en marxa diversos punts de recàrrega de vehicles elèctrics repartits pel municipi. Un servei que està previst seguir ampliant els pròxims mesos.

Redacció

 

Entren a robar a les oficines municipals de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp a Miami Platja

Imatge de les oficines municipals de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp a Miami Platja. Foto: Google Maps

Els Mossos d’Esquadra investiguen un robatori a les oficines municipals de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp, ubicades al carrer de Sòria al nucli de Miami Platja. L’avís l’ha donat una treballadora a primera hora d’aquest dilluns, quan ha arribat a treballar. Fonts properes al consistori apunten que els lladres haurien entrat a les instal·lacions trencant una finestra i que s’han emportat material d’oficina de poc valor econòmic. Es desconeix quan ha tingut lloc el robatori i per quin motiu l’alarma de seguretat no s’ha activat en el moment del furt. La policia científica s’ha personat fins a les dependències municipals per iniciar la investigació, que segueix oberta per esclarir els fets.

ACN

 

Mont-roig i Miami Platja celebraran un Shopping Day aquest dissabte

La Regidoria d’Impuls Econòmic organitza el Shopping Day, el pròxim dissabte 21 d’agost, amb l’objectiu promoure el comerç local i la restauració del municipi. Aquesta acció promocional, que està dirigida als establiments comercials i de restauració de Mont-roig i Miami Platja, busca contribuir a la dinamització del teixit empresarial i incentivar les compres i consumicions durant tota la jornada.

L’eix central del Shopping Day serà un sorteig que es farà entre la clientela que compri o consumeixi en els negocis participants. Els premis seran vals de compra a bescanviar en els mateixos establiments participants. El sorteig tindrà lloc el dia 25 d’agost i les persones guanyadores es donaran a conèixer a través de les xarxes socials de l’Ajuntament.

Crida a la participació

El dia del Shopping Day, els comerços participants que ho desitgin podran fer ofertes i promocions addicionals i obrir fins a les 11 de la nit. En aquest sentit, l’Ajuntament fa una crida als establiments locals a inscriure’s a través del correu electrònic promocio@mont-roig.cat o bé al telèfon 977 172527.

Redacció

 

El Consell Comarcal i Mont-roig s’emplacen a reforçar l’assistència social bàsica 

Imatge de la trobada. Foto: Cedida

La presidenta del Consell Comarcal del Baix Camp, Rosa M Abelló, i l’alcalde de Mont-roig del Camp, Fran Morancho, s’han emplaçat per treballar a partir del mes de setembre per reforçar l’assistència social bàsica que es realitza al municipi, i que s’ha incrementat arrel la crisi econòmica derivada de la pandèmia.

Aquesta ha estat una de les principals conclusions de la trobada institucional entre ambdós responsables polítics, realitzada aquest dimarts 3 d’agost en el marc del cicle de visites que està realitzant la presidenta del Consell Comarcal del Baix Camp a tots els municipis de la comarca.

En la trobada també han estat presents les regidores d’Ensenyament, Elvira Montagut, de Serveis Socials, Francis Ortiz, i el regidor de Seguretat i Mobilitat, Vicente Pérez.

Durant la trobada s’ha fet un repàs a altres serveis que es treballen conjuntament com els d’Ensenyament, el de la gestió dels residus municipals, i la col·laboració en àmbits com el turístic i el Pla de reactivació socioeconòmica del Baix Camp.

Rosa M Abelló reprendrà les visites als municipis a partir del mes de setembre.

Redacció

 

Mont-roig del Camp obre una nova línia de subvencions per a la transformació digital

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp acaba d’obrir una nova línia de subvencions per a la transformació digital dels negocis del municipi amb una dotació màxima de 600 euros cada ajut. Aquesta nova línia se suma a altres ajuts que es mantenen actius des de la regidoria d’Impuls Econòmic i que també s’han tornat a obrir. Es tracta de la subvenció per a fomentar l’emprenedoria de 1.500 euros com a màxim, una per fomentar la contractació de nous treballadors/es d’entre 500 i 1.000 euros, una altra per l’obertura de negocis al Nucli Antic de Mont-roig amb una dotació de 3.000 euros com a màxim i la que es va posar en marxa l’any passat per a les despeses generades per la Covid19, de 600 euros.

Amb aquesta nova subvenció es demostra el compromís de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp amb el seu teixit empresarial, el desenvolupament de les seves indústries i la creació d’ocupació. En aquest cas, l’objectiu és fomentar la presència en l’àmbit digital dels negocis del municipi, dinamitzar el teixit empresarial local i generar nous canals de venda, distribució, exposició, etc., incentivant una major aproximació entre negocis i consumidors.

Les despeses que es poden subvencionar són molt diverses i van de la creació o remodelació d’un lloc web a la creació de perfils a les xarxes socials, creació de butlletins informatius, elaboració d’un pla de màrqueting digital o la creació de campanyes de publicitat en línia, entre d’altres.

Tota la informació al web municipal

Totes les subvencions i ajudes que ofereix l’Ajuntament de Mont-roig del Camp als negocis i emprenedors es poden consultar al web municipal www.mont-roig.cat/lajuntament/arees/impuls-economic- ocupacio/ajuts-i-subvencions/ El termini de presentació de sol·licituds finalitza el 2 de novembre.

Les empreses interessades han de presentar la corresponent sol·licitud de subvenció, juntament amb la documentació requerida a les bases i a la convocatòria, a través de la seu electrònica de l’Ajuntament: https://mont-roig.eadministracio.cat/info.0. Les persones autònomes interessades poden presentar la sol·licitud per la seu electrònica o a través del Registre General de l’Ajuntament (OMAC).

Per més informació contacteu amb l’Àrea d’Impuls Econòmic i Ocupació a través del telèfon 977 172 527 o bé mitjançant el correu electrònic promocio@mont-roig.cat.

Redacció

 

Emotiu acte de distinció al Fill il·lustre de Mont-roig, el mestre Antoni Benaiges i Nogués

Acte d’entrega de la distinció als familiars amb l’alcalde Fran Morancho; la regidora de Cultura, Mei Benach; el director del Memorial Democràtic, Jordi Font i la tècnica de Cultur. Foto: Cedida

Mont-roig del Camp ha celebrat, aquest divendres al vespre, un emotiu acte per distingir al primer Fill Il·lustre del municipi, el mestre Antoni Benaiges i Nogués. Recordem que el Ple de l’Ajuntament, de data 12 de maig de 2021, va aprovar per unanimitat el seu nomenament amb l’objectiu de dignificar la figura d’aquest mestre republicà, nascut a Mont-roig el 1903 i afusellat pels sollevats feixistes el 1936.

En l’acte, que s’ha celebrat a la Plaça Mossèn Gaietà Ivern, l’alcalde Fran Morancho i la regidora de Cultura Mei Benach han fet entrega de la distinció a Elisa Benaiges i Jaume Roigé, nebots del mestre Benaiges. L’acte ha comptat amb la intervenció de Jordi Font Agulló, director del Memorial
Democràtic, i Enric Aragonès, nèt d’Elisa Benaiges, que ha adreçat unes colpidores paraules a tots els assistents. Un altre dels moments més emocionants de la vesprada ha sigut quan la cantautora ebrenca Montse Castellà ha interpretat la cançó Lo mestre que va prometre el mar, composada especialment per Castellà quan va conèixer la història del mestre mont-rogenc.

Després de l’acte de distinció s’ha descobert la placa commemorativa dedicada a Antoni Benaiges, que s’ha col·locat davant de la seva casa natal, al carrer Major, 6. Amb aquesta intervenció, Mont-roig, s’integra a la Xarxa d’Espais del Memorial Democràtic.

Seguidament, la família Benaiges i el públic assistent han entrat dins el Centre Cultural Església Vella on han pogut visitar l’exposició Desenterrant el silenci. També s’ha pogut visualitzar el vídeo Antoni Benaiges i Nogués, el mestre que va prometre el mar, que recull les entrevistes realitzades a Elisa
Benaiges i Jaume Roigé sobre la història del mestre. El vídeo, de 5 minuts de durada, està disponible al canal Youtube de l’Ajuntament i les entrevistes completes es podran consultar fent una petició al Departament de Cultura de l’Ajuntament.

L’exposició Desenterrant el silenci és un projecte de memòria del fotògraf Sergi Bernal. La mostra presenta una trentena de fotografies que contribueixen a reconstruir la història del mestre a partir de l’exhumació de la fossa de la Pedraja, l’estiu de 2010, on es creu que podria haver estar enterrat amb altres 103 persones afusellades pel bàndol feixista. L’exposició estarà oberta fins al dia 19 de setembre de 2021, de dilluns a dissabte de 10h a 13h i de 17h a 19h i el diumenge de 10h a 13h.

 

Mont-roig instal·la una placa commemorativa a la casa natal d’un mestre republicà assassinat a Burgos l’any 1936

Casa natal de Benaiges. Foto: Generalitat

El Memorial Democràtic participarà en l’acte d’homenatge que organitza l’Ajuntament de Mont-roig del Camp (Baix Camp) aquest divendres al seu fill il·lustre Antoni Benaiges, un mestre republicà que va ser assassinat l’any 1936. L’homenatge inclou quatre actes complementaris al voltant de la seva figura. Primerament, l’Ajuntament farà entrega de la distinció de fill il·lustre als nebots: Elisa Benaiges i Jaume Roigé. Després, s’instal·larà una placa commemorativa a la seva casa natal, al nucli antic del poble. A partir d’ara, el municipi quedarà integrat a la Xarxa d’Espais de Memòria del Memorial Democràtic, que agrupa diferents indrets que han estat testimoni de la història recent del país.

Així mateix, a l’Espai Cultural Església Vella s’inaugurarà l’exposició ‘Desenterrant el silenci’, de Sergi Bernal. Aquesta mostra presenta una trentena de fotografies que contribueixen a reconstruir la història del mestre a partir de l’exhumació de la fossa de La Pedraja, l’estiu de 2010, on es creu que podria haver estar enterrat amb altres 103 persones afusellades pel bàndol feixista. Finalment, la cantautora Montse Castellà interpretarà la cançó ‘Lo mestre que va prometre el mar’, cançó dedicada a Antoni Benaiges.

ACN

 

Restablert el servei després d’una avaria de llum originada a França que afecta Reus i Mont-roig

Mapa d’e-distribución en el qual s’aprecien els principals focus de l’apagada a Reus.

El subministrament elèctric s’ha normalitzat aquesta tarda després d’una apagada global que a Catalunya ha arribat a afectar uns 640.000 abonats. Al territori la incidència ha tingut més impacte en els municipis de Reus i de Mont-roig. A la capital del Baix Camp els principals efectes s’han viscut a la zona propera al Polígon Industrial Agro-Reus i al Camí de Tarragona.

El servei s’ha restablert totalment cap a tres quarts de sis de la tarda, segons han informat fonts de Protecció Civil i Endesa. La caiguda ha durat aproximadament una hora, tot i que el servei s’ha anat restablint progressivament durant aquest període. La manca de subministrament elèctric ha afectat també a altres comunitats autònomes, fins arribar a un total 1,2 milions d’abonats sense llum.

La causa, un incident amb un hidroavió

La causa ha estat un incident que hi ha hagut amb una línia al sud de França que ha obligat Red Eléctrica a desconnectar la interconnexió amb aquest país per evitar afectacions al sistema elèctric. Segons ha informat l’operador d’infraestructures Red Eléctrica Española per mitjà de xarxes, «un incident amb un hidroavió ha generat un problema en la xarxa francesa de molt alta tensió provocant la desconnexió temporal de la península de la resta d’Europa. El problema ja està resolt, quedant reposada la interconnexió i el subministrament elèctric afectat al nostre país».

Redacció / ACN

 

Bona acollida del projecte d’Horts Socials de la Gent Gran a Mont-roig

Els horts estan situats just davant de l’escola Joan Miró, al número 68 de l’avinguda Cadis. Foto: Ajuntament

Totes les persones majors de 65 anys del municipi poden participar en el projecte d’Horts Socials de la Gent Gran que ha impulsat el departament de Gent Gran de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp amb el suport del Pla de Barris de la Florida i la col·laboració del Casal d’Avis Sant Jaume de Miami Platja. Aquesta iniciativa va començar a funcionar el passat mes d’abril amb una bona acollida. Els horts estan situats just davant de l’escola Joan Miró, al número 68 de l’avinguda Cadis.

En aquests moments encara hi ha places disponibles per apuntar-se a la prova pilot d’aquest projecte que, a banda de l’edat mínima de 65 anys i la residència al municipi de Mont-roig del Camp, té com a únic requisit que la persona pugui arribar-hi amb mitjans propis i sigui suficientment autònoma per a realitzar la tasca. En cas que hi hagi més demanda l’Ajuntament es planteja ampliar amb nous horts en altres ubicacions (en el mateix Miami Platja o a Mont-roig).

Per apuntar-se a les activitats d’aquest hort social cal trucar al telèfon 679041961 on podrà obtenir més informació del projecte. Amb aquesta iniciativa, el departament de Gent Gran de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp vol donar una oferta d’oci i formació a les persones majors de 65 anys encaminada a l’envelliment actiu i a una vida saludable.

Els horts són un espai on els usuaris tenen cura d’un hort comunitari de forma totalment autònoma i lliure, però amb el suport i assessorament d’un professional d’horticultura. L’hort disposa de tot el material necessari per executar les tasques, les persones usuàries només hauran de posar el seu temps i esforç. El projecte és a la vegada un punt de trobada on ampliar la xarxa social i relacional de les persones grans.

Tallers a partir de setembre

A partir de setembre i de forma mensual també es realitzaran tallers monogràfics oberts a tota la població (prèvia inscripció i en funció de les places) sobre temes relacionats amb la natura, horticultura i l’ecologisme.

Redacció

 

L’Ajuntament celebra l’acte de distinció del Fill Il·lustre de Mont-roig del Camp, el mestre Antoni Benaiges i Nogués

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp celebrarà l’acte de nomenament del mestre Antoni Benaiges i Nogués com a Fill Il·lustre de Mont-roig del Camp, el pròxim divendres dia 30 de juliol. Recordem que la distinció va ser concedida pel Ple del consistori, per unanimitat, el dia 13 de maig de 2021.

A través d’aquest acte, que tindrà lloc a les 19 h, a la Plaça Joan Miró, l’Ajuntament vol homenatjar al mestre republicà nascut el 1903 a Mont-roig del Camp i assassinat pels sollevats feixistes el juliol de 1936. Per assistir-hi cal inscriure’s a cultura@mont-roig.cat, perquè l’aforament serà limitat.

Durant l’acte, i amb l’objectiu de dignificar la seva figura i preservar la seva memòria, l’Ajuntament entregarà la distinció de Fill Il·lustre a la família Benaiges. L’homenatge comptarà també amb la presència de Jordi Font Agulló, director del Memorial Democràtic i les autoritats locals. A més, l’acte estarà amenitzat per la cantautora Montse Castellà, que interpretarà la cançó Lo mestre que va prometre el mar, composada per Castellà quan va conèixer la història d’Antoni Benaiges.

Placa commemorativa per recordar la figura del mestre davant de la seva casa natal

L’homenatge inclou tres activitats complementàries al voltant de la figura del mestre. D’una banda, la descoberta de la placa commemorativa que s’instal·larà a la seva casa natal, al carrer Major, 6. Així, a partir d’ara, Mont-roig, quedarà integrat a la Xarxa d’Espais del Memorial Democràtic, que agrupa diferents indrets que han estat testimoni de la nostra història recent.

A continuació del descobriment de la placa commemorativa, al Centre Cultural Església Vella, s’inaugurarà l’exposició ‘Desenterrant el silenci’, de Sergi Bernal. Aquesta mostra presenta una trentena de fotografies que contribueixen a reconstruir la història del mestre a partir de l’exhumació de la fossa de la Pedraja, l’estiu de 2010, on es creu que podria haver estar enterrat amb altres 103 persones afusellades pel bàndol feixista. L’exposició estarà oberta fins el 19 de setembre.

Finalment, dins de l’Església Vella es projectarà un recull de les imatges de les entrevistes que s’han realitzat a Elisa Benaiges Freixas i Jaume Roigé Benaiges, nebots del mestre. Les entrevistes serviran per preservar la memòria del mestre i per transmetre-la a futures generacions. Les entrevistes completes estaran disponibles per aquelles persones que tinguin interès en la temàtica i també formaran part del Banc Audiovisual de Testimonis, un arxiu d’història oral del Memorial Democràtic, que recull entrevistes sobre històries de vida, vivències personals i familiars de la Segona República, la Guerra Civil, la dictadura franquista, l’exili i la Transició.

La història de Benaiges a les Biblioteques

Recordem que Benaiges, titulat en magisteri el 1929, va obtenir el 1934 la plaça de mestre de l’escola de Bañuelos de Bureba, un petit poblet de 200 habitants de la província de Burgos. A l’escola de Bureba Antoni Benaiges va aplicar les tècniques del pedagog francès Célestin Freinet, una metodologia avançada que tenia com a objectiu que l’infant aprengués a partir dels seus propis interessos. Els nens i nenes elaboraven uns fullets amb una impremta que havia comprat el propi Benaiges.

Els infants de Bañuelos no havien vist mai el mar; quan a l’hivern del 1936, el seu mestre els va animar perquè l’imaginessin i el descrivissin. Benaiges va prometre als seus alumnes que aquell estiu els portaria a Mont-roig del Camp, a casa de la seva família, per veure el mar per primera vegada.

Una promesa que va quedar truncada i una història que es pot descobrir a les Biblioteques Joan Miro i Miramar on, qui vulgui, pot consultar els diversos articles d’investigació i els llibres publicats sobre la vida d’Antoni Benaiges i Nogués.

Redacció

 

Mont-roig participa de nou en la campanya d’Ecovidrio per aconseguir la Bandera Verda

Per quart any consecutiu, Ecovidrio, l’entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge de residus d’envasos de vidre a l’Estat espanyol i l’Ajuntament de Mont-roig del Camp col·laboraran per incrementar el reciclatge de vidre al municipi. En aquesta edició, 92 bars i restaurants de Miami Platja participen en la campanya, a través de la qual, s’espera continuar augmentant les xifres de reciclatge dels darrers anys.

En aquesta edició, la companya comptarà amb la participació de 23 municipis de Catalunya, entre els quals hi ha de nou l’Ajuntament de Mont-roig del Camp i 92 establiments hostalers de Miami Plajta. Junts, tractaran d’incrementar els nivells de recollida selectiva d’envasos de vidre i mobilitzar al sector hostaler.

La competició per la Bandera Verda

Banderas Verdes té la singularitat d’involucrar tant als ajuntaments locals com a restaurants, bars, quiosquets i punts de restauració en general. Es tracta d’una campanya que vol sensibilitzar sobre la importància del reciclatge i de la separació i recollida selectiva dels envasos de vidre. El sector hostaler genera el 52% dels envasos de vidre d’un sol ús, i per això és clau per generar una transició real cap a un model d’economia circular.

Amb relació als ajuntaments, Ecovidrio ha establert un sistema de puntuació específic per distingir amb la Bandera Verda als compromesos amb el reciclatge i la sostenibilitat, amb criteris com:

1. L’augment del volum de recollida selectiva d’envasos de vidre respecte l’any anterior.

2. El percentatge d’hostaleria local participant i la seva col·laboracióper aconseguir els objectius

3. El compromís adquirit per els consistoris locals per fomentar la campanya entre l’hostaleria i donar-li difusió a la mateixa davant la ciutadania i visitants.

El reciclatge d’envasos de vidre a Mont-roig del Camp

L’any 2020, la ciutadania i les empreses de Mont-roig del Camp van reciclar fins a 323 tones de residus d’envasos de vidre, que suposen 25,9 kg/habitant

Redacció

 

L’Ajuntament anul·la la celebració de la Fira de Mont-roig

Imatge d’arxiu de l’edició del 2019. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp ha decidit anul·lar la celebració de la Fira de Mont-roig, que estava prevista per als dies 6, 7 i 8 d’agost. La decisió s’ha pres aquest dimecres després de valorar les xifres de contagis de Covid19 al municipi, que han crescut exponencialment les darreres setmanes, així com després de conèixer que el Govern de la Generalitat ha sol·licitat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya l’aval per al confinament nocturn del municipi, pel fet d’haver entrat a formar part de la llista de poblacions de Catalunya amb més incidència per la Covid19.

Actualment a Mont-roig del Camp hi consten diagnosticats 82 casos els últims 7 dies, mentre que els darrers 14 dies la xifra és de 123. Una altra de les xifres destacades i per la qual el municipi ha entrat a la llista de les 165 localitats amb confinament nocturn és l’índex d’incidència acumulada. Hi formen part els municipis de més de 5.000 habitants que presenten un índex d’incidència acumulada igual o superior a 400 casos diagnosticats per 100.000 habitats en els darrers 7 dies.

En aquest sentit, Mont-roig del Camp té una incidència de 504,2 casos. A més, la taxa de reproducció de l’epidèmia ponderada setmanalment és de 1.35 (l’epidèmia creix si és superior a 1). Davant d’aquestes xifres, el consistori ha tornat a posar la salut dels veïns i veïnes en primer lloc i ha pres aquesta decisió, de nou, per responsabilitat i per vetllar per la seguretat de tota la ciutadania.

Recordem que el passat 13 de juliol ja es va anunciar l’ajornament de les festes de Sant Jaume de Miami Platja a la primera setmana de setembre, quan s’espera que la corba de contagis hagi millorat.

La programació d’actes es trasllada a Sant Miquel

Pel que fa als actes que ja estaven previstos per la Fira de Mont-roig, aquests es traslladaran a la festa Major de Sant Miquel, que se celebra als voltants del 29 de setembre. D’aquesta forma s’espera poder oferir un programa d’actes més complet, en un moment en què les autoritats competents en la matèria estimen que la situació pandèmica hagi millorat.

Redacció