.

.

TOTS 21

Torna el cicle Sons de Nit de Mont-roig del Camp

Una combinació perfecta per a les nits d’estiu a Mont-roig del Camp és escoltar bona música amb el paisatge de l’Ermita Mare de Déu de la Roca com a teló de fons, i més especial ho és encara aquest any, perquè l’Ermita i el seu entorn han estat declarats Bé Cultural d’Interès Nacional.

Aquest estiu el cicle Sons de nit s’inicia el dissabte 9 de juliol a les 22.00h amb la proposta Moments de l’artista local Núria Esquius, que estarà acompanyada al piano per Jorge Varela. Moments és un concert teatralitzat amb un estil marcadament personal: una veu lírica i un pianista de jazz que fusionen els seus estils. Es podran escoltar peces de musicals, jazz, pop i altres gèneres, fins i tot alguna havanera, que acompanyen anècdotes personals i històries dels propis compositors, per riure i emocionar.

La segona proposta del Sons de nit tindrà lloc el dissabte 20d’agost a les 22 h amb el concert de la cantant i pianista Carolina Alabau i de la cantant, saxofonista i violinista Èlia Bastida que presentaran el seu disc Meraki, acompanyades a la guitarra per Marc López. Meraki és un recull de composicions pròpies i versions de cançons tradicionals, música mediterrània i música brasilera, bossa nova i jazz. Alabau i Bàstida formen un duet captivador, provinents de formacions com el Quartet Mèlt i la Sant Andre Jazz Band, estan programades en festivals d’estiu referents a Catalunya, com el Festival de Pedralbes.

Els Sons de nit es completa amb una proposta familiar els diumenges a la tarda: Els Petits Sons de nit, que acosten espectacles musicals als menuts de casa. En aquesta ocasió, es podrà veure l’espectacle La lluna, la terra i el sol d’Alquímia musical el diumenge 10 de juliol a les 19h i l’espectacle De bracet, de la companyia Samfaina de colors, el 21 d’agost.

Totes les propostes són gratuïtes, encara que hi ha aforament limitat.

Redacció

 

Mont-roig, únic municipi del territori que rebrà finançament dels Plans de Sostenibilitat Turística

Panoràmica de Mont-roig. Foto: Ajuntament

La proposta presentada per l’Ajuntament de Mont-roig del Camp per millorar la sostenibilitat de l’oferta turística del municipi, valorada en 3’9 milions d’euros, ha estat una de les tres propostes catalanes i l’única del Camp de Tarragona seleccionada en la convocatòria 2022 de l’edició ordinària del Programa de Plans de Sostenibilitat Turística en Destinacions (PSTD). Aquesta convocatòria està cofinançada a parts iguals per les tres administracions participants: l’Ajuntament de Mont-roig del Camp, la Secretaria d’Estat de Turisme i la Generalitat a través de la Direcció General de Turisme. Així doncs, l’Ajuntament podrà tirar endavant aquest pla de 3’9 milions d’euros, que preveu accions com una nova xarxa d’itineraris saludables, nous punts de càrrega de vehicles elèctrics o la digitalització de l’oferta turística, amb l’aportació de 2’6 milions provinents del finançament de l’Estat i la Generalitat.

L’objectiu d’aquest programa és impulsar la transformació de les destinacions turístiques cap a un model basat en la sostenibilitat mediambiental, socioeconòmica i territorial, així com donar suport al desenvolupament d’estratègies de resiliència davant dels nous reptes als quals s’enfronta el sector turístic. Uns criteris que s’alineen perfectament amb el projecte presentat per l’Ajuntament de Mont-roig del Camp, motiu pel qual ha estat seleccionat dins l’apartat de municipis turístics.

Molta satisfacció des de l’Ajuntament

L’alcalde de Mont-roig del Camp, Fran Morancho, ha qualificat la notícia com a molt positiva: “Estem molt satisfets per rebre, de nou, una bona notícia per al municipi. És un bon projecte que ens consta que ha tingut molt bona rebuda per part de l’equip del Fernando Valdés, el secretari d’Estat de Turisme. En aquest sentit, hem d’estar molt agraïts pel seu suport a la Secretaria d’Estat, també a la Direcció General de Turisme de la Generalitat, que ens permetrà millorar el nostre atractiu turístic i, sobretot, encaminar-lo cap al turisme sostenible i respectuós amb el medi ambient, que en definitiva s’alinea perfectament amb la nostra estratègia de municipi”

11 projectes finançats

El Pla de Sostenibilitat Turística permetrà el finançament d’11 accions diferents que aposten per la transformació i modernització del sector turístic a través de la sostenibilitat i la digitalització, augmentant la seva competitivitat i resiliència.

Acció 1: Nou espai per al foment de l’economia circular a Miami Platja, l’Ecoteca (432.000 €), que ja tenia el 50% finançat.

L’objectiu és dotar el municipi d’un centre per dur a terme projectes de recuperació de materials, generar un espai d’intercanvi i aula ambiental. A més, d’afavorir l’economia circular vinculada a l’activitat turística i sensibilització dels visitants.

Acció 2: Xarxa d’itineraris saludables de connexió dels nuclis de població (500.000 €)

Aquesta xarxa connectarà les diferents urbanitzacions i principals nuclis de població de manera segura per a ciclistes, persones que usin vehicles de mobilitat personal no contaminants i vianants.

Acció 3: Deu nous punts de recàrrega per a vehicles elèctrics (180.000 €)

Amb aquesta actuació s’instal·laran 10 punts de recàrrega a la zona de platges on es concentra una gran quantitat de vehicles en temporada alta, per completar la xarxa municipal.

Acció 4: Pla director de destinació turística intel·ligent Mont-roig Miami (255.000 €)

La intenció és transformar Mont-roig Miami en una destinació turística innovadora, sobre una infraestructura tecnològica d’avantguarda, que faciliti la interacció i la integració del visitant amb l’entorn i incrementi la qualitat de la seva experiència a la destinació. El primer pas serà l’adhesió a la Xarxa de Destinacions turístiques intel·ligents, d’acord amb la metodologia de la Secretaria de Estado de Turismo. Acció

5: Impuls al marketing ‘one to one’ i la generació d’experiències individualitzades (105.000 €)

L’actuació consisteix en el desenvolupament d’una webapp que permeti als visitants organitzar l’estada en base als seus interessos i el nivell d’especialització que busca en un context de turisme sostenible, és a dir, englobarà tota la informació de la destinació, serveis, punts d’interès i tota aquella informació d’interès rellevant per a l’ecoturista.

Acció 6: Pla de suport a la digitalització dels establiments turístics (92.000 €)

L’objectiu és oferir formació i assessorament tècnic a totes les empreses vinculades al sector per evolucionar, millorar i adaptar el seu negoci cap a la digitalització del mateix.

Acció 7: Gestió evolutiva de la web de turisme i les millores en l’accessibilitat (35.000 €)

Amb aquesta actuació es pretén assegurar l’actualització i la millora constant i permanent de la web de promoció turística de la destinació, incrementant l’atractiu visual i implementant noves funcionalitats.

Acció 8: Digitalització de l’oficina de turisme de Mont-roig amb la creació de nou contingut (120.000 €)

Té l’objectiu de digitalitzar l´Oficina de Turisme del nucli de Mont-roig, per aprofitar totes les oportunitats que la tecnologia ens pot aportar, en equilibri no competencial, amb la informació turística tradicional.

Acció 9: Projecte d’urbanització de la plaça Girona i la implantació d’un aparcament cobert per a bicicletes (1.698.251 €)

L’espai on s’ubica aquesta actuació es troba entre l’antiga via del tren, que es preveu transformar en una via verda, i el principal eix cívic del municipi, l’avinguda Barcelona. Serà un node de mobilitat sostenible amb punt de reunió, informació ciclista i turística, aparcament per bicicletes i patinets elèctrics, circuit infantil i circuit pumptrack, estació de carga i zones de descans.

Acció 10: Pla director del centre històric de Mont-roig del Camp (300.000 €)

Aquest, establirà les directrius que ordenaran l’actuació de remodelació d’aquest nucli històric. Així, es revisarà la normativa urbanística, s’abordarà la realització de polítiques d’habitatge jove, la concessió d’ajudes i subvencions a la rehabilitació d’habitatges, el possible esponjament del nucli, la reordenació de la mobilitat i de les zones d’aparcament, entre d’altres.

Acció 11: Coordinació tècnica del pla de sostenibilitat turística a la destinació (180.000 €)

Fa referència a la contractació de l’assistència tècnica professional necessària per coordinar i impulsar les diferents actuacions determinades al PSTD de Mont-roig Miami.

Redacció

 

El projecte de sostenibilitat turística de Mont-roig rebrà finançament de la Generalitat

Imatge d’arxiu de la cala Califòrnia de Miami Platja.

L’aposta per la cultura i la sostenibilitat de Tossa de Mar,  el paisatge natural i l’aposta per la mobilitat sostenible al Delta de l’Ebre de Deltebre, i el pla presentat per Mont-roig del Camp han estat els tres projectes seleccionats en la convocatòria 2022 de l’edició ordinària del Programa de Plans de Sostenibilitat Turística en Destinacions (PSTD). Des de la Direcció General de Turisme del departament d’Empresa i Treball s’han valorat les diferents propostes que concorrien a aquesta línia de subvenció per transformar les destinacions catalanes.

La convocatòria ordinària està cofinançada per les tres administracions participants: a més de la Generalitat de Catalunya que aporta prop de 2,7 milions d’euros, les entitats locals executores dels Plans participen amb gairebé 2,7 milions d’euros més i la Secretaria d’Estat de Turisme, amb gairebé 2,1 milions d’euros.

L’objectiu del programa és impulsar la transformació de les destinacions turístiques cap a un model basat en la sostenibilitat mediambiental, socioeconòmica i territorial així com donar suport al desenvolupament d’estratègies de resiliència davant dels nous reptes als quals s’enfronta el sector turístic.

Aquesta  edició ordinària de Plans de 2022 ha contemplat tres categories de destinacions turístiques: sol i platja, rural i urbana. Els ens locals havien de presentar projectes amb actuacions que tinguessin en compte com a mínim un dels eixos següents:

EIX 1. Actuacions en l’àmbit de la transició verda i sostenible
EIX 2. Actuacions de millora de l’eficiència energètica
EIX 3. Actuacions en l’àmbit de la transició digital
EIX 4. Actuacions en l’àmbit de la competitivitat

La valoració que ha fet la Direcció General de Turisme per atorgar la subvenció ha tingut en compte que els projectes incloguessin actuacions que donessin resposta mínimament a cada un dels eixos. D’aquesta manera es garanteix que contribueixen al model turístic que s’impulsa des del Govern: compromís ambiental i a la sostenibilitat.

Redacció

 

Coselva i Paulino Solanellas S.L. de Mont-roig, beneficiàries dels ajuts d’Acció Climàtica

L’empresa Paulino Solanellas, SL, de Mont-roig del Camp, ha fet una inversió de 248.890 euros que els ha permès adquirir una màquina de triatge d’avellana. Foto: Acció Climàtica

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural destina prop de 4 milions d’euros en ajuts a actuacions, dutes a terme per empreses agroalimentàries de Tarragona i les Terres de l’Ebre, adreçades a la transformació i comercialització d’aliments i a la mitigació del canvi climàtic en la transformació d’aliments. L’ajut ha beneficiat un total de 16 sol·licitants de de la demarcació de Tarragona, que amb aquestes ajudes executaran unes inversions pressupostades en 20,5 milions d’euros.

Al Camp de Tarragona, una de les empreses que ha rebut aquest ajut és la Cooperativa Agrícola Coselva de la Selva del Camp que elabora, entre altres productes, oli d’oliva verge extra amb la marca comercial Antara sota la DO Siurana. El projecte subvencionat consisteix en la construcció d’unes noves instal·lacions per augmentar-ne la capacitat productiva. La inversió també inclou un nou sistema d’extracció a baixa temperatura mitjançant el buit per obtenir oli amb un major valor afegit que el que obté actualment. La inversió tindrà un cost de 2.522.076 € i rebrà una ajuda de 500.000 €.

L’empresa Paño Fruits d’Alcover ha fet una inversió de 644.897 € en l’activitat que desenvolupa (ajut de 180.571 €): torrat, molta, envasat i comercialització de fruita seca i cafè i elaboració de cremes a partir de fruita seca. El projecte consisteix en la construcció d’una nova nau d’emmagatzematge de  matèria primera i producte final, una cambra refrigerada i nova maquinària de producció com ara noves línies de selecció.

És el cas també de l’empresa Paulino Solanellas, SL, de Mont-roig del Camp, dedicada a transformar la fruita seca des del productor agrari fins al producte final elaborat, que ha fet una inversió de 248.890 euros per a l’adequació de l’altell de les noves sales de producte, equips de fred i plaques solars per la qual ha rebut un ajut de 69.689 euros. I Delafruit, SLU, que elabora sucs de fruita a partir de sucs concentrats. En els últims anys, ha ampliat la seva producció amb la implementació de línies de producció amb un nou format: la bossa (pouch). La inversió a realitzar consisteix en la instal·lació de 3 línies formadores d’envasos que permetran elaborar l’envàs pouch monomaterial (reciclable) en les instal·lacions mateixes, i, per tant, reduir els elevats costos de transport i les emissions de CO2 associades. Aquests canvis costaran 2.273.234 € i comptaran amb 386.449 € d’ajut.

Redacció

 

 

Mas Miró pren vida amb una recreació històrica

L’activitat està organitzada per Mandrilia Associació, associació Reusenca compromesa amb la cultura amb una llarga trajectòria. Foto: Cedida

Trenta figurants, objectes i eines de l’època, escenes teatralitzades, música i animals dels que es trobaven als masos de principis del segle XX. Aquest és l’ambient que es podrà viure a Mas Miró el pròxim dissabte 25 de juny amb ‘La Masia pren vida’, una recreació històrica programada en el marc del Centenari de ‘La Masia’.

Es tracta de la primera vegada que la Fundació Mas Miró porta a terme un acte d’aquestes característiques, una recreació històrica que simbolitzarà la benvinguda del mas a Joan Miró, que solia arribar cada any per aquestes dates per passar tot l’estiu a la seva masia de Mont-roig.

Durant tot un dia es podrà reviure el Mas Miró de 1922 tal com el sentia Joan Miró. Serà una recreació històrica única per totes les edats on els visitants podran experimentar en primera persona com era viure en aquella època. Creant una atmosfera històrica per entendre què va viure Miró en el moment de pintar el quadre ‘La Masia’, diferents personatges acompanyaran els participants en aquest viatge al passat, podent contemplar com el Mas Miró era un lloc viu amb una comunitat dinàmica i treballadora que formava un paisatge vibrant de sensacions, perspectives i veus.

‘La Masia pren vida’ permetrà entendre tot allò que envoltava l’artista en aquella època. Recreant la màgia i el context humà del passat, la Fundació Mas Miró vol fer sentir la complexitat d’un procés creatiu ric i excepcional com el de Joan Miró. De fet, aquesta activitat plasma la filosofia de la Fundació, el fet que una obra d’art no comença ni acaba amb l’objecte sinó amb tot allò que l’envolta abans i després.

Existeix una constel·lació enorme d’elements que influencien de forma directa i indirecta els processos artístics i ‘La Masia pren vida’ vol transmetre aquesta sensació. El públic podrà sentir com la llum, els sons, les persones, els fets històrics i les olors també van ser part de la paleta de Miró.

Una col·laboració amb el teixit associatiu del territori

L’activitat està organitzada per Mandrilia Associació, associació reusenca compromesa amb la cultura amb una llarga trajectòria. Van ser responsables de la performance multitudinària ‘Reus 1937. Mirant el cel, foradant la terra’ una recreació històrica sobre la guerra civil que va ocupar tota la plaça Mercadal de la capital del Baix Camp durant un cap de setmana sencer. També es comptarà amb la col·laboració de l’Associació la Masia de Castelló, responsable d’un dels grans referents de recreacions històriques al territori durant les festes de Nadal ‘El pessebre dels Estels’, així com del Bravium Teatre.

Les entrades ja es troben a la venda

Les entrades a Mas Miró per poder gaudir de l’experiència es troben ja a la venda al web de la Fundació (www.masmiro.com). Els preus van dels 16€ l’entrada general, als 12.5€ de l’entrada a preu reduït. L’activitat serà gratuïta per als menors de 8 anys. L’horari de l’activitat serà de 10h a 14h, i de 17.30h a 20h.

Redacció

 

Mont-roig i Miami Platja celebraran Sant Joan amb un sopar a la fresca amenitzat amb música i animació

Un sopar a la fresca amenitzat amb música i animació serà l’acte principal de la festa de Sant Joan a Mont-roig i Miami Platja que es recupera després dels dos anys amb restriccions per la Covid.

Enguany, a Mont-roig diverses associacions participen en l’acte de l’arribada de la Flama del Canigó a partir de les 20.30 h. Aquest tradicional acte estarà amenitzat amb la música dels Grallers de Mont-roig i compta amb el suport de l’Associació de Veïns Muntanya Roja i el Centre Excursionista l’Areny, que s’encarregaran de fer els relleus amb la Flama des de Montbrió fins a Mont-roig. En arribar a la Pista d’Estiu, es procedirà a la lectura del Manifest del Foc de Sant Joan, a càrrec de Paula Moreno Pareja i Oriol Bellsolà Navarrete, Pubilla i Hereu del 2022; Marina Alsina Fernando, Pubilla del 2021 i Joana Hernández Munté i MarcVernet Aragonès, Pubilla i Hereu infantils del 2022.

Tot seguit hi haurà l’encesa de la foguera i el sopar de carmanyola en què, com és tradicional, tots els assistents es portaran el menjar i el beure de casa. La nit més màgica de l’any comptarà amb animació de Summer Dance, repartiment de coca de Sant Joan per a tothom i ball amenitzat per un DJ.

La pèrgola de la platja Cristall serà l’escenari dels actes a Miami Platja, que també comptarà amb música amb DJ, animació amb el grup Summer Dance, l’encesa de la foguera i el repartiment de coca de Sant Joan. A Miami Platja, els actes començaran a les deu de la nit amb el sopar de carmanyola. En aquesta festa popular hi haurà servei de bar.

Redacció

 

Mont-roig posa en marxa el nou servei d’acompanyament a les persones grans

Aquest nou servei s’ofereix en horari de matí i és totalment gratuït . Foto: Cedida

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp ha posat en marxa un nou serveid’acompanyament a les persones més grans de 80 anys, el reglament del qual va passar per Ple aquest dimecres.

Es tracta d’un servei en què les agents de civisme acompanyen les persones grans perquè de forma autònoma puguin continuar fent algunes de les seves tasques quotidianes. Aquest acompanyament està pensant perquè la gent gran pugui perllongar l’autonomia als seus domicilis i evitar l’aïllament, en els casos en què no tenen el suport pròxim dels seus familiars.

Aquest nou servei, que s’ofereix en horari de matí, és totalment gratuït i el seu cost l’assumeix directament l’Ajuntament de Mont-roig del Camp. El Reglament estableix que podran demanar aquest servei les persones que tinguin més de 80 anys que necessiten suport per anar a fer la compra, al metge, a passejar, a la farmàcia o a algun equipament municipal. L’atenció es realitzarà a peu, des de la porta del domicili fins al punt de destinació, i pot incloure l’anada i la tornada. En cap cas, les i els agents cíviques no podran entrar als domicilis, gestionar diners, accedir a la consulta mèdica, ni atendre desplaçaments en vehicles.

De forma general, no poden accedir al servei les persones que convisquin en el mateix domicili amb una persona, familiar o no, menor de 70anys; tampoc les persones que tenen contractat el servei d’un/a cuidador/a o les persones amb afectacions cognitives de qualsevol classe i grau.

Més informació

Es pot demanar informació d’aquest nou servei al telèfon 610888879 o bé a les oficines de Serveis socials i gent gran de Mont-roigi de Miami Platja.

 

Mont-roig demanarà a la Generalitat adequar l’oferta educativa a les necessitats reals del municipi

Imatge del ple de l’ajuntament de Mont-roig. Foto: Ajuntament

El Ple de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp, celebrat aquest dimecres al migdia, ha aprovat per unanimitat, demanar al Departament d’Educació de la Generalitat, una sèrie de millores per adequar l’oferta educativa a les necessitats reals del municipi.

El motiu és la tendència demogràfica a l’alça, detectada des del 2015, especialment al nucli de Miami Platja, que ja ha requerit fer canvis per al curs vinent, així com pel possible creixement de població com a conseqüència de la futura implantació de noves inversions en el sector industrial del municipi. En concret, l’oferta educativa de l’escola Marcel·lí Esquius per al proper curs ja és insuficient (11 alumnes no s’hi ha pogut matricular), per la qual cosa s’implementarà una nova línia d’I3 a l’Escola Joan Miró. En aquest sentit, a més, cal tenir en compte que l’escola Joan Miró ha carregat històricament amb la matrícula viva al nucli de Miami Platja, fet que suposa incomplir el Decret 11/2021 que vetlla per la prevenció de la segregació escolar. Per aquest motiu, es creu convenient sol·licitar la creació d’una nova línia educativa a l’Escola Marcel·lí Esquius que permeti equilibrar el repartiment de l’alumnat com l’oferta educativa, consolidant adequadament dues línies per centre escolar (el pròxim curs Mare de Déu de la Roca en tindrà 2; Marcel·lí Esquius 1 i Joan Miró en tindrà 3).

Així doncs, per poder implantar aquesta segona línia d’escolarització i lligat al dèficit de mòduls d’aquest centre es demana, com a solució més immediata, que es projecti una ampliació de diversos mòduls a l’escola Marcel·lí Esquius. A més, en relació amb aquest centre també es demana impulsar el projecte definitiu per construir l’edifici de l’escola, de tal forma que la comunitat escolar pugui gaudir d’unes instal·lacions dignes, quan es compleixen ja catorze anys de la seva creació.

Per altra banda, es sol·licita que la Generalitat projecti ja una tercera línia a l’Institut Miami que es faci efectiva amb la construcció del nou edifici. Recordem que actualment estan projectades dues línies. L’objectiu és també adequar l’oferta de places d’ESO amb l’actual projecció demogràfica i la creixent població escolar al nucli de Miami Platja. A més ,també es demana que hi pugui a ver més places de cicles formatius per donar resposta a tot aquest alumnat.

Reglament municipal del Servei d’Acompanyament de les Agents Cíviques a la Gent Gran

Un altre dels punts que s’ha aprovat (amb el vot favorable de tots els partits i l’abstenció de Ciutadans) és la creació d’un nou Reglament municipal que té l’objectiu de regular el servei d’acompanyament a la gent gran que ofereix l’equip d’agents de civisme.

Es tracta d’un servei en què els i les agents de civisme acompanyen a les persones grans perquè de forma autònoma puguin continuar fent algunes de les seves tasques quotidianes. L’acompanyament està pensant perquè aquestes persones puguin perllongar l’autonomia als seus domicilis i evitar l’aïllament, en els casos en què no tenen el suport pròxim dels familiars.

El centre sociocultural de queda aturat temporalment

A preguntes del grup d’ERC-MES sobre la construcció del sociocultural, l’alcalde Fran Morancho ha explicat que el projecte queda aturat temporalment després d’haver quedat deserta la licitació per l’increment del cost dels materials a causa del context actual, que es calcula en un 40%. Una pujada que suposa un augment d’1 milió d’euros més.

Així, ha explicat que l’equip de govern ha decidit replantejar-se el projecte i valorar reflexivament si és prioritari en aquests moments una despesa de més de 3 milions d’euros en un equipament per a fer representacions teatrals i altres espectacles. En aquest sentit, ha explicat que es destinaran els diners previstos en aquest edifici per fer una nova zona lúdica esportiva, un nou parc a l’estil del Lilí Álvarez de Miami Platja més extens i millorat, que se situarà a la zona esportiva de Mont-roig.

L’alcalde ha explicat que no renuncien a fer el sociocultural, però que cal repensar-lo, i mentrestant es vol destinar aquest import a un projecte que beneficiarà molta méspoblació, sobretot famílies i població infantil i jove.

ERC-MES, Junts i ARA han criticat la mesura, titllant-la de sorpresa desagradable i d’incompliment dels compromisos amb la ciutadania de Mont-roig. També han lamentat que quedi al calaix un projecte que consideren que era molt important per dinamitzar culturalment Mont-roig.

Redacció

 

S’inaugura a Mont-roig l’exposició ‘L’ànima de la forma’, amb guixos originals de Joan Miró

Una imatge de la mostra

La Fundació Mas Miró inaugura aquest dijous, 2 de juny, a les 19:00h una exposició inèdita amb peces de Joan Miró a l’Església Vella de Mont-roig del Camp. Emmarcada en els actes del centenari de La Masia, l’exposició presenta una col·lecció de guixos elaborats originalment per Joan Miró que es podran visitar fins a la segona quinzena d’agost. Es tracta de motlles que van servir per elaborar posteriors escultures en bronze, però que constitueixen peces artístiques en si mateixos donat que van ser modelats per les pròpies mans de l’artista. Els guixos són la part desconeguda d’una obra que es forja en l’entorn més íntim i privat de l’artista, la residència de Mont-roig i el seu entorn. En definitiva, esdevenen l’essència de Miró.

Uns guixos donats per la família Miró que tornen al seu origen

La mostra reuneix 10 escultures en guix i una resina de Joan Miró, que l’artista va realitzar com a models per a la seva posterior fosa en bronze, donades per la família Miró a la Fundació Mas Miró l’any 2019. Una donació que reconeix la transcendència de la masia i de Mont-roig en el naixement del procés escultòric de l’artista. De fet, el taller de Mont-roig és el primer taller que es va fer construir amb el desig exprés de treballar l’escultura.

La mostra s’enfoca en la relació íntima que tenia Miró amb el Mas Miró i el territori de Mont-roig, donant èmfasi sobretot a la importància de l’entorn del mas en la seva maduració com a escultor. Veiem en tota l’obra de Miró, però sobretot en l’escultura, formes clarament influenciades o directament extretes d’objectes naturals i quotidians de Mont-roig. «L’ànima de la forma» ens mostra com Mont-roig i tota la seva riquesa de colors, formes i sensacions va acompanyar l’artista al llarg de tota la seva vida.

Joan Punyet Miró, net de Joan Miró, davant una reproducció de l’obra ‘La casa de la palmera’. Foto: Tots21

A l’exposició, dissenyada per l’escenògraf Ignasi Cristià, no només hi trobarem exposats models originals en guix de les escultures de Miró, sinó també imatges de la vida i obra de l’artista i d’objectes significatius dels seus processos creatius i d’inspiració. Fotografies de gran format de l’artista al Mas Miró retratat pel fotògraf alemany Ernst Scheidegger, el fotògraf americà Irving Penn, els fotògrafs catalans Català-Roca i Joaquim Gomis. Tots quatre grans fotògrafs del segle XX que han deixat la seva impremta en la història de la fotografia i que al llarg de la seva vida han compartit
amistat i vivències íntimes amb l’artista.

El propi Miró va demanar que els guixos fossin exposats

El mateix Miró va manifestar en diverses ocasions el seu desig que les peces fossin mostrades públicament, desig que no va poder veure complert. Conegut universalment per la seva pintura, l’obra escultòrica de Miró té una força expressiva que va més enllà del seu treball amb el pinzell. Va començar a practicar-la ja en la seva edat madura, durant una temporada de retir i concentració en la masia de Mont-roig. És llavors quan l’escultura es torna per a ell una activitat decisiva, apassionada, i molt diferent de la seva pintura: igualment poètica, però menys complaent, més furiosa i radical.

Les obres exposades restaven en diferents foneries i abasten un llarg període d’aquesta activitat plàstica, des de les obres inicials fins a les realitzades dos anys abans de la seva mort. Els guixos dels escultors, pel seu aspecte pobre i el seu paper secundari en el procés creatiu, són destruïts amb freqüència i es mantenen apartats de les exposicions. No obstant, són un material preciós perquè ajuden a visualitzar el desenvolupament de l’obra en la imaginació del seu autor i guarden la petjada de les seves mans.

El nét de Miró participarà a l’acte inaugural

La inauguració comptarà amb la presència de Joan Punyet, nét de Joan Miró; Fran Morancho, president de la Fundació Mas Miró; Elena Juncosa Vecchierini, comissària de la mostra i directora de la Fundació Mas Miró, i la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Mont-roig, Mei Benach. Organitzada amb el suport de la Diputació de Tarragona, l’exposició té lloc al Centre Cultural Església Vella de Mont-roig i es podrà veure del 3 de juny al 14 d’agost.

 

Mont-roig impulsa un pla de millores per pacificar el trànsit a les urbanitzacions Costa Zèfir i Casalot

Una de les novetats de la reordenació del trànsit és la creació de dos espais de Petó i adéu al costat de les entrades del centre escolar Marcel·li Esquius. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp ha tret a licitació un projecte per implantar una sèrie de millores que tenen com a objectiu final la pacificació del trànsit de vehicles a la urbanització El Casalot i a Costa Zèfir. En aquest cas, al voltant de l’escola Marcel·lí Esquius per tal de millorar la seguretat de la zona i degut a l’elevat tràfic que acumula a les entrades i sortides del centre.

Creació d’espais de Petó i adéu i nou carril bici a l’entorn de l’escola

Les millores a Costa Zèfir seran significatives i suposaran un canvi important en la circulació al voltant de l’escola Marcel·lí Esquius. D’una banda, es reduirà el nombre de carrils i el sentit de la circulació en alguns carrers, per deixar-ho en un sol carril per a vehicles i creant un nou carril bici amb els dos sentits de circulació, que rodejarà tot el centre. Per aconseguir l’espai suficient per a aquest carril bici, es traurà un dels sentits de circulació de cada via exceptuant el carrer de Brasil, on el carril es col·locarà en l’espai reservat per aparcament de vehicles en fila, així com a l’avinguda de Costa Zèfir, on passarà el mateix. L’execució del carril bici es farà amb pintura de color vermell i un tractament anti lliscant sobre el qual es pintarà amb color blanc normatiu tota la senyalització inclosa als plànols.

Els carrers afectats per aquest projecte són l’avinguda de Costa Zèfir, el carrer de Nicaragua, el carrer de Perú, el carrer del Brasil i el carrer del Perú-travessera amb carrer Nicaragua. La velocitat d’aquests carrers passarà a ser de 20 i s’instal·laran nous reductors de velocitat.

Una altra de les novetats d’aquesta reordenació del trànsit és la creació de dos espais de Petó i adéu, just al costat de les entrades del centre escolar. Es tractade zones d’aparcament reservades per tal que les famílies que porten els fills i filles a l’escola en cotxe puguin parar bé el vehicle sense interrompre el trànsit i acomiadar de forma ràpida els menuts, alliberant ràpidament l’espai per a l’arribada d’altres famílies.

Casalot

El projecte de pacificació també actuarà a la urbanització El Casalot. En aquest cas el projecte contempla la col·locació de nous reductors de velocitat prefabricats i la senyalització vertical que l’acompanya, passant també a ser zona de velocitat 20. En aquest cas, es substituiran els actuals reductors i sen’incrementarà la quantitat. A més es pintaran nous passos de vianants.

Les millores tenen un pressupost de sortida de129.856 euros (IVA inclòs) i un període d’execució de 30 dies. Les obres tenen el finançament del PAM de la Diputació de Tarragona amb una aportació de 119.931euros.

Redacció

 

AGENDA: Una vintena de locals participen en les Jornades Gastronòmiques del Pop de Mont-roig i Miami Platja

La catorzena edició de les Jornades Gastronòmiques del Pop de Mont-roigi Miami Platja, una de les cites gastronòmiques i festives més populars del municipi quan s’acosta l’estiu, reunirà en aquesta ocasió les propostes de 19 establiments de restauració. Del 2 al 19 de juny, els cuiners i cuineres prepararan tapes, plats i menús amb el pop com a protagonista destacat en les seves creacions.

La regidoria de Turisme de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp torna a impulsar aquesta proposta que enguany, com a novetat, arrenca amb una vetllada de degustació i maridatge, per només 5 euros, a bona part dels restaurants participants. Això serà el dijous 2 de juny, a partir de les 19 h, als mateixos establiments.

Les Jornades del Pop mantenen el triple format per gaudir de la restauració local i en especial del pop: el format tapa, plat o menú. Tot plegat per donar suport i incentivar el consum a la restauració local, així com promoure el turisme gastronòmic.

Com sempre i a través de l’Instagram o també a través d’una butlleta que hi haurà a cada establiment, tothom podrà participar en un sorteig que s’ha organitzat a través del qual es podran guanyar cinc degustacions dobles a triar en els restaurants participants. Les bases del concurs es poden consultar a www.mont-roigmiami.cat.

Tota la informació sobre les jornades, els restaurants participants i les seves propostes gastronòmiques es poden consultar en el següent enllaç: https://www.mont-roigmiami.cat/jornades-gastronomiques-pop/

Redacció

 

Mont-roig treu a concurs públic el servei de càmeres de seguretat i vigilància del municipi

Aquest projecte de millora de la vigilància al municipi pretén, al mateix temps, incrementar la sensació de seguretat i evitar fets incívics i delictius.

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp ha obert un concurs públic per presentar ofertes pel nou servei de vigilància i control de matrícules al municipi amb un rènting de 5 anys i possibilitat de compra. El servei contractat l’oferirà l’empresa guanyadora a través de 13 càmeres de vigilància i 1 càmera d’entorn que permetran controlar tots els vehicles que accedeixen per les principals vies d’entrada als diferents nuclis i urbanitzacions del municipi. El preu de la licitació és de 248.000 euros sense IVA i es poden presentar ofertes fins al 17 de juny.

Aquest projecte de millora de la vigilància al municipi pretén, al mateix temps, incrementar la sensació de seguretat i evitar fets incívics i delictius. Malgrat no tenir un problema greu en aquest àmbit ni ser un municipi amb fets delictius alts,sí que es creu important avançar en la prevenció i la detecció de conductes incíviques. De fet, està demostrat que la instal·lació de càmeres redueix els delictes. És per això que aquest sistema de videovigilància permetrà reforçar la tasca que duu a terme la Policia Local, aprofitant alhora, els avantatges de les noves tecnologies.

Lectura de matrícules

El sistema estarà complementat amb un sistema de reconeixement de matrícules amb capacitat d’anàlisi de les captures, gestió d’avisos i sistema de telecomunicacions pel control de les entrades i les sortides de vehicles del municipi i la detecció d’aquells que siguin potencialment perillosos o d’interès policial.

El contracte que surt a concurs públic inclou el subministrament de tretze punts de seguretat de càmeres amb lectors de matrícules i una càmera d’entorn, la col·locació dels elements necessaris de suport de les càmeres i del sistema d’alimentació elèctrica; la planificació, coordinació, configuració i programació d’equipaments i posada en marxa, el subministrament i la instal·lació de totl’equipament tècnic i tota la infraestructura necessària per enregistrar les dades per fer-ne el seu seguiment en cas que la Policia Local ho precisi.

Ubicació de les càmeres

Les càmeres de vigilància se situaran en diversos punts estratègics del municipicom és la cruïlla entre la T323 i la T310-z a Mont-roig, l’accés a la Urbanització Club Mont-roig, l’accés al Casalot a la zona Roma; al carrer Oleastrum al Pont del Riu Llastres, a la N340 a la Riera de Riudecanyes; a la T322 – Camí del’Ermita; a la T310 al carrer De les Terres Noves, a la sortida A-7 Urbanització Via Marina, a la sortida A-7 sentit Miami Platja, al pre-semàfor N340 entrada sud, a laT310 amb la Riera de Riudecanyes, a la sortida de l’A-7 amb la rotonda Mas Miró i a la rotonda d’accés a Mont-roig Badia. La càmera d’entorn estaria al Parc Lilí, darrere l’església de Miami Platja.

Redacció

 

Crida a rescatar històries viscudes amb Joan Miró

El director teatral Iban Beltran fa una crida als veïns i veïnes del municipi i d’altres indrets del Camp de Tarragona que van conèixer Joan Miró durant els anys que l’artista va residir a Mont-roig del Camp o que tinguin històries directes amb l’artista a través dels seus familiars o coneguts.

A partir dels testimonis directes que reclama Iban Beltran s’elaborarà el guió d’un espectacle teatral de creació pròpia, itinerant i participatiu que portarà per títol ‘Paisatges i retrats’. Aquest muntatge es representarà el dissabte 17 de setembre al vespre als carrers i places del casc antic de Mont-roig dins la programació del centenari del quadre ‘La Masia’ de Joan Miró, un programa que impulsa l’Ajuntament de Mont-roig del Camp i la Fundació Más Miró. Aquest espectacle es presenta com una oportunitat única per mostrar “allò que realment és el municipi i que és vigent encara perquè va crear un vincle emocional i creatiu entre l’artista i Mont-roig, ja fa més d’un segle”, segons Iban Beltran.

El director i creador de l’espectacle explica que la seva voluntat màxima és que la gent de Mont-roig i el mateix municipi, les seves places i carrers i la forma de ser dels mont-rogencs i mont-rogenques, siguin els protagonistes absoluts del’espectacle i per això fa la crida ciutadana per col·laborar-hi “perquè la gent prengui la paraula”.

Beltran afirma que allò que cerca són “persones que tinguin la vivència pròpia (o d’algun familiar proper) de forma directa o indirecta amb Joan Mirói que la vulguin explicar i compartir”. Per això, qui vulgui col·laborar i participar en el projecte pot escriure al correu ibanbeltran@gmail.com per explicar resumidament quina és la seva historia i indicant també la seva edat. A partird’aquest contacte inicial, Beltran contactarà amb les persones interessades a col·laborar per tal de posar-se a treballar plegats.

Redacció

 

Inversió d’1,5 MEU per regenerar nou platges de la província

 

El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic inverteix al litoral de la província de Tarragona un total de 1.530.000 euros per a la millora de les platges de diversos municipis. A la partida anual de 230.000 euros s’afegeixen les obres d`emergència proposades pel servei provincial de Costes que han estat aprovades recentment amb una aportació extraordinària de 1.300.000 euros.

Fins els moment s’ha regenerat la platja Llarga de Tarragona i aquesta propera setmana s’actuarà a la del Miracle i l’Arrabassada. En les properes setmanes es millorarà l’estat de les platges de:

Platja de Segur de Calafell
Playa del Francàs. El Vendrell
Tram Nord platja Llarga de Roda de Berà
Platja d’Altafulla
Sector Llevant Platja Llarga de Salou
Platja Sant Pere de Cambrils
Tram entre la Riera Peixerota i l’Estany Gelat de Montroig del Camp
Platja de l’Arenal i Platja de l’Almadrava de l’Hospitalet de L’Infant
Platja de L’Alguer y Platja Pixavaques de l’Ametlla de Mar

El subdelegat del Govern a Tarragona, Joan Sabaté, vol agrair especialment al servei de Costes del MITECO tota la feina realitzada fins ara que ha permès una important injecció de diners per a poder portar a terme aquestes obres d’emergència que repararan en bona mesura els danys causats pels temporals marítims, de vent i pluja, produïts els mesos de març i abril de 2022.

 

Experts de la URV veuen en la inversió a Mont-roig un esquer per a les empreses tecnològiques

La fàbrica que té l’empresa sud-coreana de bateries ILJIN a Malàisia, amb una estructura similar a la que tindrà a la ubicació de Mont-roig del Camp. Foto: Cedida per ILJIN

Experts de la Universitat Rovira i Virgili (URV) creuen que l’arribada d’ILJIN a Mont-roig del Camp atreurà altres companyies relacionades amb el vehicle elèctric i l’hidrogen verd. Consideren que la implantació de l’empresa sud-coreana de components per a bateries pot provocar un augment de firmes de diferents sectors econòmics relacionats amb aquestes tecnologies al Camp de Tarragona i a la resta de Catalunya. Això, segons apunten, requerirà molts professionals qualificats en diferents àmbits de l’enginyeria, però alerten que actualment les universitats no formen prou alumnat per satisfer la demanda, especialment en estudis com l’enginyeria elèctrica.

Hugo Valderrama, director del departament d’Enginyeria Electrònica, Elèctrica i Automàtica de la URV, valora que si bé a Sagunt (País Valencià) s’instal·larà una gran fàbrica de bateries per a cotxes elèctrics, «això no vol dir que alguna altra fàbrica vingui aquí a prop». Valderrama destaca que aquests vehicles necessiten molts components electrònics i que ja hi ha companyies a Catalunya que els fabriquen. En aquest sentit, la presència d’ILJIN és un punt a favor perquè més firmes vegin el territori com un lloc on produir els seus productes amb eficiència. «Com més n’hi ha, més se’n poden atreure», resumeix.

Joan Carles Bruno, professor del departament d’Enginyeria Mecànica de la URV, comenta que les bateries «poden ser importants per al desenvolupament de l’automoció, però també per a les energies renovables d’autoconsum». «Pot servir de tractor per a altres inversions i per al desenvolupament», valora.

Valderrama també exposa que fins ara s’estava deslocalitzant. «Quan hi ha una crisi -com la pandèmia-, si confies molt en el productor i ell té algun problema i no t’arriben les peces, la teva producció es malmet», assenyala. «Ens hem acostumat a dependre dels productes electrònics del sud-est asiàtic i si no relocalitzem a Europa ens podem trobar amb un problema similar en el futur», alerta.

En cas que es produeixi aquest increment d’empreses faran falta molts treballadors amb formació en el camp de l’enginyeria elèctrica i electrònica, però també en informàtica o telecomunicacions. Valderrama adverteix que, amb el ritme actual, les universitats no podran proveir els professionals necessaris. De fet, companyies que es dediquen a la instal·lació de plaques solars o parcs eòlics ja tenen problemes seriosos de manca de personal especialitzat en electricitat i electrònica.

Tot i això, el director del departament creu que aquesta demanda permetrà atreure estudiants, encara que lamenta que en els darrers anys moltes universitats han cancel·lat els estudis d’Enginyeria Elèctrica. A la URV, en canvi, s’han mantingut. A més, s’ha creat un màster especialitzat en tecnologies de l’hidrogen i un altre sobre tecnologies del vehicle elèctric, adreçat tant a alumnes que han acabat el grau com a treballadors d’empreses com Lear o Idiada que volen reciclar-se i ampliar coneixements.

Igualment, els experts aposten per tenir actualitzats els currículums i, si cal, adaptar-los a les necessitats de les companyies que s’implantin al territori. Bruno considera que «pot ser interessant per als estudiants fer estades en empreses, igual que es fa amb la indústria petroquímica», així com signar convenis de col·laboració entre universitat i sector privat per fer recerca i desenvolupar aquestes tecnologies.

L’elecfoil, un component necessari

A la futura fàbrica de Mont-roig, ILJIN produirà elecfoil, una làmina de coure molt fina que es col·loca dins les bateries i que és indispensable per al seu funcionament, especialment per al procés de càrrega i descàrrega. «Les làmines fan de col·lectors de la corrent d’electrons que es genera dins la bateria i contribueix al transport dels electrons», explica Joan Carles Bruno. L’elecfoil es troba «en tots els tipus de bateries d’ió liti», detalla. Per això, aquest producte «serà important per altres empreses d’electrònica», ja que qualsevol aparell que utilitzi bateries d’ió liti -cotxes, telèfons mòbils, càmeres…- el necessita.

Bruno va més enllà i relaciona l’arribada d’ILJIN amb el projecte de la Vall de l’Hidrogen Verd que vol desenvolupar la demarcació de Tarragona. «L’acumulació d’energia elèctrica es pot fer tant amb bateries com amb hidrogen. Aquestes fonts d’acumulació no són competidores, sinó que són compatibles», remarca. En instal·lacions d’autoproducció elèctrica, però, aquest emmagatzematge es fa preferentment mitjançant bateries.

Eloi Tost

 

El Govern declara Monument Històric l’ermita de la Mare de Déu de la Roca de Mont-roig

L’ermita de la Mare de Déu de la Roca és un conjunt edificat de llarga història, situat en un indret singular de domini sobre el territori.

El Govern ha acordat declarar Bé Cultural d’Interès Nacional, en la categoria de Monument Històric, l’ermita de la Mare de Déu de la Roca, a Mont-roig del Camp (Baix Camp), així com delimitar-ne l’entorn de protecció.

L’ermita de la Mare de Déu de la Roca és un conjunt edificat de llarga història, situat en un indret singular de domini sobre el territori, altament connotat de valors simbòlics i representatius. És un santuari marià ubicat en els estreps de la serra de l’Areny, prop del poble de Mont-roig del Camp. L’ermita està situada sobre el cim de la roca que s’alça a l’oest de la vila i l’indret on es troba, ric en troballes arqueològiques de distintes èpoques, és un espai declarat d’interès natural.

L’al·lusió més antiga a l’ermita figura en el testament de Guillem de Tarragona, atorgat el 1230, on consta una deixa a favor de la mare de Déu de la Roca. Ja a la fi de la centúria, el 12 de setembre de 1299, el reusenc Jaume Cirera va fer un llegat de 12 diners a la Roca, i Pere Miró, en un altre testament d’aquest any, li lliurava la mateixa quantitat. Segons la llegenda recollida per Narcís Camós a mitjan segle XVII, i reproduïda després per altres autors, un pastor va trobar una talla de fusta de la Mare de Déu de la Roca sota l’ombra d’una palmera. Encara que la data del prodigi resta dubtosa, sembla que va tenir lloc cap a 1153.

El culte a aquesta Mare de Déu va continuar durant els segles posteriors i es va materialitzar en nombroses donacions i exvots, molts dels quals van ser cremats durant la Guerra del Francès i la Guerra Civil; després de 1936 ja no se n’hi han tornat a posar més.

La talla de la Mare de Déu ha sofert diverses substitucions al llarg de la història. Així, la que es venera en l’actualitat és una còpia que va ser entronitzada el 8 de setembre de 1980. Es tracta d’una talla de fusta obra de l’artista Francesc Javaloy, realitzada conjuntament amb l’escultor Bru Gallard, afaiçonada a la cera siliconada i policromada pel pintor Icart.

El Santuari de la Mare de Déu de la Roca està edificat en un sostrat topogràfic que defineix i condiciona les seves arquitectures edificades al llarg del temps. Els límits del monument queden definits pels elements arquitectònics construïts i els elements topogràfics amb traces de l’acció humana pròxims i directament relacionats amb les parts edificades pròpiament dites.

Es considera monument, doncs, el conjunt edificat definit en planta pels seus murs de tancament perimetrals, seguint el mur de contenció de la plaça d’accés i els murs exteriors de l’església, sagristia i hostatgeria posterior, així com el promontori de roca vermella que sosté tant l’ermita com la Capella de Sant Ramon amb la plaça pavimentada.

S’inclou també l’espai empedrat de l’arribada del vial públic d’accés a l’ermita del Camí de la Mare de Déu de la Roca, així com part del Camí vell de l’ermita de la Roca, de roca antropitzada i el morro de pedra vermella que conté basses i altres elements d’infraestructures hidràuliques i marques, per determinar, excavats a la roca probablement d’origen prehistòric. Evidentment, la protecció abasta també el subsol de tot el perímetre descrit.

Redacció

 

Veïns de Mont-roig celebren inversió sud-coreana: ‘Hi ha molt de jovent que ha de marxar a fora a treballar’

El municipi de Mont-roig del Camp, on s’instal·larà la fàbrica de l’empresa sud-coreana ILJIN Materials. Foto: Mar Rovira

Satisfacció i sorpresa entre els veïns i comerciants del Mont-roig del Camp davant l’anunci de la instal·lació de l’empresa sud-coreana ILJIN Materials al municipi. La seva obertura suposarà una inversió de 600 milions d’euros i 500 llocs de feina i es convertirà en la primera planta de producció a Europa de la companyia. La seva instal·lació ha estat des de dilluns el principal tema de les converses als comerços, bars i places de la localitat. Molts dels veïns asseguren que aquest projecte ajudarà a revitalitzar l’economia local. «Esperem que sigui una millora pel poble, com a mínim tindrem vida, hi ha molt de jovent que ha de marxar a fora a treballar», ha afirmat a l’ACN la Pilar Asenció, una de les veïnes de la població.

La majoria dels habitants del municipi ho veuen amb bons ulls i consideren que contribuirà a retenir el jovent a la població. «És una molt bona notícia, perquè hi ha poca feina al poble», ha expressat l’Anna Jiménez. Comparteix parer en Fernando Mesa, que afirma serà positiu pel municipi. «Sóc partidari que la gent es guanyi la vida, més igual que sigui coreana o manxega; això donarà vida al poble», ha afegit.

En la mateixa línia s’ha posicionat l’Àngel i la Francesca. «L’important és que hi hagi una fàbrica amb 500 persones, al poble no hi ha res, tothom ha de marxar, espero que no portin gent d’allà sinó que contractin persones d’aquí», han dit aquests veïns. «Anirà bé per la gent jove perquè puguin treballar», ha opinat l’Antonio, un altre veí de Mont-roig.

També hi ha satisfacció entre els comerciants del nucli de Mont-roig, ja que consideren que serà un revulsiu econòmic que permetrà retenir els joves i alhora atraure persones d’arreu del territori. «Hem de procurar que vingui gent a viure al municipi i que s’incentivi el comerç, busquem el progrés i prosperitat», ha subratllat Josep Maria Llorenç, propietari d’una immobiliària. La Dolors Rovira, comerciant d’una botiga de queviures, també ha opinat que serà bo pels veïns. «Si realment són 500 llocs de feina, de gent del poble o de famílies que vinguin de fora, farà un bé pel comerç, si es compleix tot el que han dit», ha comentat la botiguera.

En canvi, en Jordi Olesti, comerciant d’una ferreteriam s’ha mostrat escèptic davant la instal·lació d’aquesta companyia i ha lamentat que l’Ajuntament doni més facilitats als de «fora» en lloc dels empresaris locals. «No m’ho acabo de creure, hi ha molta propaganda, el polígon encara s’ha de començar. Evidentment una inversió d’aquest tipus estaria molt bé i ajudaria a un municipi com Mont-roig», ha manifestat Olesti. «No sé a qui nivell està de lligat, anem a la política de fets consumats, quan ho veiem podrem dir si és una realitat», ha sostingut.

Mar Rovira

 

Una empresa sud-coreana de components de bateries obrirà una fàbrica a Mont-roig i donarà feina a 500 persones

La fàbrica que té l’empresa sud-coreana de bateries ILJIN a Malàisia, amb una estructura similar a la que tindrà a la ubicació de Mont-roig del Camp.
Foto: ILJIN

L’empresa sud-coreana ILJIN Materials, fabricant de components de bateries, obrirà una fàbrica a Mont-roig del Camp (Baix Camp) que donarà feina a 500 persones. Es tracta de la seva primera planta de producció a Europa, amb una inversió de 600 milions d’euros (MEUR). El conseller d’Empresa i Treball del Govern, Roger Torrent, ho ha anunciat aquest dilluns després de reunir-se a la capital de Corea del Sud, Seül, amb directius de la companyia. Torrent ha destacat la importància de l’acord, ja que ILJIN és “una de les úniques empreses en l’àmbit mundial” dedicades a la fabricació de làmines de coure per a bateries de vehicles elèctrics i productes electrònics.

La previsió és que estigui operativa a partir del 2024 amb una superfície de 30.000 m2 entre la fàbrica, les àrees de magatzem i un edifici tècnic. ILJIN Materials, fundada l’any 1968 i amb seu central a Seül, compta actualment amb 1.100 treballadors a escala internacional. Des de la seva fundació només disposava d’una planta de producció a Iksan (Corea del Sud), però fa pocs anys va construir una nova fàbrica a Malàisia. La companyia compta amb clients com LG Energy Solution, Samsung SDI, Volkswagen o Northvolt, entre d’altres.

Torrent ha subratllat que l’operació respon a la voluntat del Govern de “reindustrialitzar” el país en “clau verda, amb projectes d’alt valor tecnològic, que generin ocupació de qualitat i estiguin alineats amb els reptes col·lectius de la societat”. Per això ha assenyalat la importància de tancar l’acord amb ILJIN, una empresa “molt ben posicionada” en la cadena de valor.

També ha remarcat la seva dedicació en la recerca i el desenvolupament, ja que des del 2016 han patentat un total de 91 projectes. “És una empresa connectada amb noves tecnologies, que arrossegarà el conjunt economia”, ha afirmat el conseller.

Així mateix, ha recordat que es tracta d’una notícia “magnífica” pel futur de la indústria de l’automoció a Catalunya i ha agraït als responsables la seva confiança en l’ecosistema productiu català. “Han valorat la nostra situació estratègica, el talent humà i l’aportació de les administracions implicades”, ha conclòs.

Per la seva banda, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha celebrat l’anunci en una piulada a Twitter. «La reindustrialització verda i digital de Catalunya, basada en llocs de treball de qualitat, continua avançant», ha assenyalat, agraïnt la tasca del conseller Torrent i del seu equip per la captació d’aquesta inversió.

Entorn òptim per la fabricació d’elecfoil

L’empresa es dedica a la fabricació del producte elecfoil, una làmina de coure – patentada per la multinacional – que és més fina que un cabell humà i esdevé un element bàsic per a les bateries de liti. Segons el Govern, aquest fet converteix la inversió d’ILJIN en “estratègica i d’alt valor afegit” per a Catalunya, ja que és un component “clau” per la composició del càtode de les bateries elèctriques utilitzades als vehicles elèctrics i en aplicacions d’emmagatzematge d’energia.

De fet, es preveu que aquesta inversió tingui un fort efecte multiplicador per als proveïdors locals, tal com ha passat a Malàisia, i a la captació de nous projectes d’inversió estrangera vinculats a aquest àmbit. Segons el CEO de l’empresa, Jeon-Sik Yang, un dels motius pels quals s’han decidit per Catalunya ha estat pel clima, ja que la temperatura que hi ha a la Mont-roig del Camp és d’idònia per a la producció d’aquest material.

D’altra banda, el suport i ajuda de la Generalitat i l’Ajuntament durant tota la negociació “ha estat determinant per l’elecció, així com l’aposta de les diferents administracions per la indústria de l’automòbil”, ha insistit Yang. Finalment, la situació estratègica de Catalunya també ha estat un element determinant. El CEO de ILJIN ha destacat que “està ben comunicada amb Europa i el nord d’Àfrica, amb bones connexions marítimes, aèries i ferroviàries que permetran abastir a tots els clients europeus”.

Bona rebuda al territori

Finalment, pel que fa a l’alcalde de Mont-roig del Camp, Fran Morancho, ha celebrat l’anunci assegurant que “quan les administracions es posen d’acord i treballen conjuntament, les coses surten bé». En aquest sentit ha recordat que el turisme i el sector serveis suposen pràcticament el 90% de la seva economia local, la qual cosa els ajudarà a “diversificar-la”. Morancho es troba aquests dies a Seül.

També s’ha mostrat convençut que la ubicació del municipi – a la zona dels Comellarets – ha estat determinant a l’hora de convèncer l’empresa, i ha explicat que pròximament visitaran la que té ILJIN a Malàisia “Ens han portat molta informació, però tot i això volem anar a veure de quina industria estem parlant, volem traslladar als veïns què es ficarà a la zona per la importància que té” ha afegit.

Corea del Sud i la seva inversió en R+D

Amb una població de 50 milions de persones, Corea del Sud és una de les economies que inverteixen més en R+D i innovació i una de les potències tecnològiques a escala internacional. Lidera el rànquing mundial de les economies més innovadores que elabora anualment Bloomberg i destina anualment més d’un 4% del seu PIB a l’R+D+i, fet que el converteix en el segon país de l’OCDE que inverteix més en aquest àmbit.

El projecte, d’inversió greenfield (és a dir, d’una companyia que no tenia presència prèvia al país) s’ha gestionat pels equips a Barcelona i l’oficina a Seül d’ACCIÓ – l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball-, en col·laboració amb l’ajuntament del municipi de Mont-roig del Camp. L’oficina va identificar l’interès de la companyia per expandir-se a Europa i ha treballat en el darrer any perquè es materialitzi. Es tracta de la inversió industrial d’aquest tipus més elevada dels últims 20 anys a Catalunya. De fet, aquest 2022 fa 10 anys que ACCIÓ va obrir l’oficina a la capital sud-coreana.

Eli Don

 

La Cambra de Reus valora ‘l’habilitat’ de Mont-roig i ‘l’agilitat’ de la Generalitat en atraure la inversió sud-coreana

Jordi Just, president de la Cambra de Reus. Foto: Cambra de Comerç de Reus

La Cambra de Comerç de Reus valora de manera molt positiva la decisió de l’empresa ILJIN Materials, fabricant de components de bateries, de construir la seva primera planta de producció a Europa al municipi de Mont-roig i que comportarà la creació de 500 llocs de treball amb una inversió de 600 milions d’euros.

El President de la Cambra, Jordi Just, ha posat en valor “l’habilitat de l’Ajuntament de Mont-roig” d’apostar per un sector emergent, amb connotacions molt vinculades a l’energia neta, sostenible i moderna, i que permet diversificar l’economia del municipi que ara mateix està molt centrada en el turisme i els serveis. A més també destaca l’impacte econòmic que generarà, amb la creació de llocs de treball, molts d’ells qualificats,  que anirà molt més enllà del municipi i que irradiarà sobre el seu territori d’influència. També ha volgut assenyalar «l’agilitat de la Generalitat» en la negociació amb l’empresa i que ha estat determinant per aconseguir l’objectiu final.

Just ha destacat que l’aposta de l’empresa coreana, que ha triat Mont-roig descartant d’altres possibles ubicacions arreu d’Europa, subratlla “el valor estratègic del nostre territori per acollir implantacions d’aquestes característiques”. I fa més necessari que mai “la millora de les infraestructures del territori que serveixen per fer encara més atractiva la zona per ubicar implantacions d’aquesta magnitud i dimensió. Infraestructures transcendents, que tan reclamem des de la Cambra, com l’estació intermodal, l’aeroport, la Nacional 420 o la C14 entre d’altres. En definitiva, un nus de comunicacions determinant per garantir la qualitat de vida de la nostra gent i la competitivitat de les nostres empreses”, ha afirmat Just.

Cambra de Tarragona: ‘Una inversió estratègica’

Per la seva banda, des de la Cambra de Tarragona s’ha volgut «felicitar al Govern de Catalunya, i més en concret a Roger Torrent, conseller d’Empresa i Treball, per la seva capacitat de negociació que ha fet possible que Mont-roig acabi essent la seu d’una planta de la coreana Iljin que es dedicarà a fabricar un component clau per a les bateries dels cotxes elèctrics, una inversió amb un alt valor afegit que beneficiarà al conjunt de les Comarques de Tarragona i al país».

«Estem parlant de 600 milions d’inversió -continua-, la xifra més alta del últims 15 anys a Catalunya, pel que fa al sector industrial. I la creació de més de mig miler de llocs de treball. Als que s’hi haurien d’afegir els indirectes més l’efecte tractor que provocarà aquesta infraestructura».

«Totes les inversions són sempre benvingudes, però aquesta encara ho és més atès el moment en el que arriba, (enmig de la crisi derivada per la pandèmia i la guerra. I la pèrdua de la inversió de la fàbrica de bateries cap a Sagunt) i la naturalesa de la inversió, estratègica en la transició cap a una mobilitat elèctrica més sostenible».

L’ajuntament de Reus s’ofereix a promoure la formació de mà d’obra qualificada.

Alhora, l’ajuntament de Reus ha celebrat l’anunci “de l’arribada al territori d’una inversió industrial milionària, la qual suposarà un impacte econòmic molt positiu en tota la comarca del Baix Camp”. El consistori, a través d’IMFE Mas Carandell, s’ha posat a disposició de les administracions implicades en l’arribada de la inversió tots els recursos empresarials amb els quals compta la capital del Baix Camp per tal de facilitar-ne la implantació i promoure la formació de mà d’obra qualificada.

Valoracions positives de Foment, CCOO i UGT

Foment del Treball i CCOO han aplaudit també la inversió després d’anys d»un no parar» de desinversió al sector industrial, especialment el de l’automòbil, encapçalat amb el tancament de Nissan. “És un primer pas positiu”, ha dit a l’ACN el president de Foment, Josep Sánchez-Llibre. Així mateix, ha apuntat que es un “primer senyal” de reindustrialització del sector. El secretari general de CCOO d’Indústria, José Antonio Hernández, ha celebrat també el projecte, valorat en 600 milions d’euros, i ha ressaltat que mostra la capacitat de l’industria catalana per “regenerarse”.

“Es una noticia especialment bona en un moment on portem tres o quatre anys amb un no parar de desinversió industrial”, ha afegit Hernández abans d’afirmar que la inversió certifica la capacitat del país per “mantenir i atraure” projectes.

Des d’UGT Tarragona s’ha fet públic un comunicat afirmant que, si bé «encara es desconeixen els detalls de l’acord amb l’empresa ILJIN, considerem positiu l’establiment de l’empresa sud-coreana al Camp de Tarragona i la creació de 500 nous llocs de treball d’aquí a dos anys». El sindicat, però, llença una advertència: «Ara bé, cal recordar que, segons les darreres dades d’ocupació, hi ha 44165 persones aturades a la demarcació de Tarragona. Per tant, UGT creiem que cal donar solucions immediates, ja que no poden esperar dos anys a trobar un lloc de feina».

Redacció

 

Fran Morancho: ‘L’arribada de la inversió coreana a Mont-roig va en la línia de sostenibilitat que buscàvem’

L’alcalde de Mont-roig, Fran Morancho. Foto: Cedida

L’alcalde de Mont-roig del Camp, Fran Morancho, ha fet declaracions a Tots21 arran que aquest matí s’hagi fet públic l’acord a tres bandes pel qual Mont-roig rebrà una milionària inversió amb la instal.lació d’una planta de components d’elments bàsics de les bateries de cotxes i mòbils, la surcorana ILJIN Materials, que donarà feina a 500 persones.

És una inversió de 600 milions d’euros que va en línia amb l’estratègia de l’Ajuntament de diversificar les fonts de riquesa de municipi apostant per inversions sostenibles que creïn llocs de treball de qualitat. Mont-roig del Camp basa la seva economia en el turisme i els serveis i l’aposta era ‘buscar una inversió gran que generés molts llocs de treball en el sector sostenible. Després de descartar diverses propostes que van rebre, hem aprovat acollir l’empresa surcoreana perquè és el model que buscàvem’.

L’Ajuntament portava des de finals de novembre i inicis de desembre mantenint contactes amb la firma surcoreana. Fins a quatre delegacions de diferents nivells de la firma van entrevistar-se amb l’Ajuntament i van visitar la zona, des d’enginyers, responsables de la construcció fins, finalment, el CEO de la firma, Jeon-Sik Yang. L’operació es va tancar ‘la setmana passada’, destaca Morancho. El treball previ el va fer la Generalitat a través d’ACCIÓ, que va obrir el camí.

‘Nosaltres tenim una zona industrial sense desenvolupar, al lloc conegut com els Comellarets, situat a la sortida de l’autovia A-7 a Mont-roig, a l’altre costat d’on hi ha la Fundació Mas Miró’, zona que és la que volia desenvolupar l’Ajuntament i on anirà la firma surcoreana. Què ha trobat ILJIN Materials a Mont-roig? ‘L’empresa buscava emplaçament a diferents països europeus. El lloc complia els requisits, amb una àmplia superfície de 44 hectàrees. A més a més, és una inversió prioritària per la Generalitat i rebrà incentius de la Generalitat, de l’Ajuntament i de l’Estat. Altrament, les comunicacions per carretera, tren i el port de Tarragona, així com el clima, molt apte per a la fabricació d’aquest component, la platja i fins i tot l’existència del camp de golf, han estat factors favoables a la inversió’, afirma l’alcalde.

Jaume Garcia