.

L’alcalde de Mont-roig, explicant el projecte que portarà dos grups de nens fins al mar, com va prometre Benaiges. Foto: Cedida

En memòria del mestre mont-rogenc Antoni Benaiges, l’Ajuntament de Mont-roig del Camp col·laborarà activament per fer possible el projecte Missió Antoni Benaiges, que es durà a terme aquest juliol, complint així amb una promesa que Benaiges va fer als seus alumnes l’any 1936 de poder anar a la platja de Mont-roig del Camp i que va quedar interrompuda per la Guerra Civil espanyola.

Antoni Benaiges va ser mestre a Bañuelos de Bureba (Burgos) i va prometre als seus alumnes portar-los a veure el mar. Malauradament, aquesta promesa no es va poder complir a causa de la seva tràgica mort a mans dels falangistes el juliol de 1936. Ara, 88 anys després, la Missió Antoni Benaiges portarà aquesta promesa a la realitat gràcies a l’esforç conjunt de diverses entitats i ajuntaments, incloent-hi el suport de Mont-roig del Camp que es fa càrrec de part de les despeses del projecte, en concret de l’allotjament i les dietes dels 29 nens i nenes i la desena de monitors, durant els dos dies que estaran al municipi.

L’alcalde de Mont-roig del Camp, Fran Morancho, acompanyat per les regidores Marimar Urisel i Francis Ortiz, va participar dijous a la presentació del projecte Missió Antoni Benaiges, al Centre Cultural Blanquerna de la Generalitat, a Madrid. A l’acte també hi va assistir el delegat de la Generalitat a la capital de l’Estat, Joan Capdevila. En la seva intervenció, Morancho va presentar el municipi a tots els assistents i es va mostrar satisfet i emocionat de col·laborar en mantenir viu el llegat i el projecte d’Antoni Benaiges amb els seus valors que el van acompanyar fins el seu últim dia.


Altres notícies:


El viatge començarà l’1 de juliol a Granada i el 2 de juliol a Madrid, amb vint-i-nou nens i nenes entre 8 i 13 anys de la Cañada Real (Madrid) i del barri de la Cartuja (Granada). Després d’una setmana de convivència, aprenentatge i activitats diverses, arribaran a Mont-roig del Camp, on finalitzaran la seva aventura al mar Mediterrani.

Durant el seu recorregut, els participants visitaran llocs de memòria històrica i gaudiran d’activitats lúdiques i educatives organitzades en col·laboració amb entitats locals de cinc comunitats autònomes. Entre les activitats programades hi ha tallers a Atapuerca, apicultura a Bañuelos, cine, teatre infantil, esports alternatius, visites a castells i danses tradicionals. A Mont-roig del Camp també visitaran el Mas Miró.

La logística complexa d’aquest viatge (allotjaments, transport, menjars, activitats i difusió) ha estat possible gràcies a la generositat i implicació de diverses entitats i ajuntaments: Museu de l’Evolució Humana (Burgos), Escuela Benaiges (Bañuelos de la Bureba), Productora Filmax, Asociación Memorialista La Barranca (La Rioja), Asociación de Familiares de Fusilados 1936 (Navarra), Ajuntament de Sartaguda, Centre d’Estudis Maellans i CEIP Verge del Portal (Maella), Ajuntament de Maella, Ajuntament de Mont-roig del Camp, Ajuntament de Cambrils, Centre Cultural Blanquerna i Xarxa Memòria.