.

Foto de la pel·lícula "Me llamo Gennet"

Foto de la pel·lícula “Me llamo Gennet”

Demà dijous, 4 d’abril, sales de cinema Amposta (Amposta Cinemes UCC), Tarragona (Ocine Les Gavarres i Elm Parc Central) i Valls (JCA Cinemes Tarragona – Valls), a més de 65 ciutats d’Espanya, acullen la preestrena de la pel·lícula “Me llamo Gennet“. Els beneficis d’aquesta preestrena, així com el 10% dels beneficis de tota recaptació de taquilla aniran destinats a la Federació d’Associacions de Persones Sordcegues d’Espanya (FASOCIDE).

“Vaig vèncer al silenci i a la foscor”. Així podria resumir-se l’intens periple vital de Gennet Corcuera, la primera persona sordcega europea que ha aconseguit un títol universitari. “Em dic Gennet” suposa la primera incursió del cineasta i productor Miguel Ángel Tobías en el terreny de la ficció després d’una llarga trajectòria al cinema documental social i compromès.
Basada en una història real, narra la vida de Gennet Corcuera, des de la seva infància prèvia a ser abandonada en un centre d’acolliment d’Addis Abeba, a Etiòpia, fins a convertir-se en la primera persona sordociega que aconsegueix un títol universitari a Europa. La cinta recull les seves especialitzis records, marcats pel seu difícil procés d’integració i aprenentatge en un món on no pertocava per a gent com ella.
“Des que vaig conèixer la història de Gennet en els mitjans quan es va llicenciar, vaig saber que era una gran història que mereixia ser portada a la pantalla gran”, confessa Tobías. “En principi anava a ser una pel·lícula documental, fins que vaig conèixer a Gennet. Després de moltes hores de conversa, coneixent la història de tota la seva vida, em vaig adonar que aquesta havia d’abordar-se des d’un gran projecte de ficció. Ho vaig consultar amb Gennet, perquè volia que fos l’actriu de tota l’etapa adulta. La meva sorpresa va ser que em va dir que sí. La seva interpretació és espectacular”.
Rodada a Espanya i Etiòpia, està protagonitzada per Gennet Corcuera, Miriam Díaz-ArocaÁngela Molina, Miki Molina, Zewdu W. Mariam i el mateix Miguel Ángel Tobías. Produïda per Acca Mitjana i coproduïda per TVE. La distribució de la pel·lícula en cinemes serà a càrrec de Versió Digital. Compta amb la col·laboració de la Fundació Telefònica i Fundació Històries Que Han de Ser Contades.

Sinopsi
La jove sordociega Gennet Corcuera comença una nova etapa de la seva vida en la qual per primera vegada viu sola i independent, treballant de mestra. Preparant una pròxima conferència, tracta de reunir i donar forma escrita als seus especials records: les fugaces visions de la seva Etiòpia natal durant la terrible fam de 1984 (on va captar l’atenció i les cures de Carmen Corcuera, sogra de l’ambaixador d’Espanya a Addis Abeba, que, per a aconseguir la seva adopció, va passar dos anys treballant en el centre d’acolliment on Gennet va ser abandonada); el seu difícil procés d’integració i aprenentatge en un món on no pertocava per a gent com ella; els records esvaint-se en la memòria de Carmen; i el gran assoliment de convertir-se en la primera dona sordcega europea que aconsegueix un títol universitari.

Cinema compromès
Només a Europa hi ha 3 milions de persones sordcegues; no existeixen dades fiables en l’àmbit mundial. A Espanya aquest col·lectiu el conformen 100.000 persones. La sordceguesa és una de les grans discapacitats dels nostres dies i també la més desconeguda. Les persones sordcegues tenen necessitats específiques i requereixen una atenció personalitzada per a progressar. Només quan s’experimenta personalment o quan es viu de prop amb persones que tenen aquesta discapacitat
un pot entendre l’aïllament i el sofriment que suposa viure sense assabentar-se del que passa al teu voltant, desconnectat d’àmbits tan bàsics com l’accés a la informació, l’educació, la capacitació professional, el treball, les relacions socials o l’activitat cultural.

“La labor principal, a la qual “Me llamo Gennet” contribuirà, és sensibilitzar a la societat sobre el que suposa la sordceguesa i tot el que aquest col·lectiu és capaç d’aconseguir amb els recursos necessaris”, explica Miguel Ángel Tobías.

Una història real
Gennet Corcuera té 37 anys. És etíop. No veu, no sent, i no té olfacte. Amb tan sols 3 anys, després de quedar-se sordcega a causa d’una infecció, és abandonada en un orfenat. Era 1984, i Etiòpia, un lloc assotat per la fam i la misèria. Podia haver estat el final, però el destí salva a Gennet.

Carmen Corcuera es creua en la seva vida i decideix adoptar-la i portar-la a Espanya. Comença a estudiar en un col·legi d’educació especial de l’ONCE, on per primera vegada conviu amb persones com ella, on aprèn a comunicar-se a través de la llengua de signes i on se li permet desenvolupar-se. Treu un 7,2 en Selectivitat i arriba a la Universitat, on estudia Educació Especial, convertint-se en la primera dona sordcega europea que aconsegueix un títol universitari Actualment treballa com a educadora especial en l’únic centre residencial especialitzat en sordceguesa que hi ha a Espanya.