.

.

TOTS 21

Descobrir restes del llegat de l’antiga Tàrraco més enllà de les que es coneixen i que es troben ocultes sota els carrers i edificis de la Tarragona actual. Sota aquesta premisa neix l’app Tàrraco Arqueo Tours, una aplicació per a telèfon mòbil i tauletes que pretén facilitar el coneixement d’aquestes restes amagades de Tàrraco. És l’exemple de l’actual carrer Ferrers que amaga una volta romana de més de 20 metres de llarg o desenes de restes de domus, inhumacions i altres elements al llarg dels carrers Vidal i Barraquer, Jaume I o Felip Pedrell, que es mantenen vives en criptes arqueològiques.

Tàrraco Arqueo Tours compta amb 500 fitxes temàtiques, entre espais ben coneguts i visitables com el Circ i d’altres amagats sota les construccions modernes. L’aplicació està sincronitzada amb el navegador GPS i detecta la ubicació dels usuaris per tal d’indicar on són en temps real. Les explicacions que s’ofereixen de cada monument o resta són científiques, basades en documents tècnics i guies homologades. També hi ha vídeos i àudios, i es poden triar rutes personalitzades per la ciutat.

D’altra banda, l’usuari pot filtrar aquells aspectes que més l’interessin seleccionant els monuments visitables o amagats, els tipus de jaciments o aquells espais exactes de troballes de peces de gran valor artístic i arqueològic. L’aplicació també inclou un glossari tècnic per facilitar a l’usuari la comprensió de la terminologia de la disciplina arqueològica i a més, l’app s’adapta a l’idioma del terminal des d’on es descarrega, i en el cas d’estrangers, tradueix els textos automàticament facilitant així als turistes estrangers d’arreu del món el seu ús.

El projecte, que ha estat elaborat per l’investigador i secretari de la Reial Societat Arqueològica, Òscar Martín i la biòloga Meritxell Navarrete, és un dels subvencionats per l’Ajuntament de Tarragona en el marc dels ajuts extraordinaris culturals per la COVID-19, i també ha comptat amb el suport de Tarragona Impulsa.

L’aplicació, que ja està disponible per Android i aviat ho estarà també per iOS, té previst en en breu fer una actualització amb més localitzacions, així com també s’està treballant en la creació de noves rutes d’èpoques històriques diferents, i de temàtiques concretes dins el ric patrimoni arqueològic de Tàrraco.

Redacció