TOTS 21

Un dels misatges escrits al mur de metracrilat situat davant el Castell. Foto: Tots21

Vila-seca s’ha convertit un any més per Sant Jordi en l’escenari d’un projecte urbà que vol acostar l’art als ciutadans i donar una nova vida a llibres en desús. La intervenció artística és obra dels alumnes de les escoles d’Art i Disseny de la Diputació a Tarragona i Reus, els quals han creat diverses propostes a partir d’uns 6.000 llibres cedits per veïns, entitats, escoles i institucions. La cinquena edició d»Efímera. Art al Carrer’ compta amb vuit projectes de disseny urbà i escultures repartides entre el centre històric i el jardí del Castell. La iniciativa gira sobre els eixos de la participació ciutadana, la transformació i el reciclatge de materials, i la creació artística.

Al Castell els ciutadans han escrit missatges en un mur transparent de metacrilat molt relacionats amb la pandèmia, com el que reproduïm aquí: ‘Ganes de tornar-te a veure’.

Per cinquena edició, alumnes del Cicle Formatiu de Grau Superior d’Arts Aplicades al Mur (Pintura) de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tarragona i de l’Escola d’Art i Disseny de Reus fan possible aquesta mostra efímera que dona una nova funció a enciclopèdies, llibres de text, de butxaca, infantils i a qualsevol format de llibre obsolet i en desús.

L’alcalde i la regidora de Cultura, amb residents del centre de gent gran de Vila-seca. Foto: Tots21

Imatge de la proposta ‘Helicoidal’, de Zoila Vega, a la plaça d’Estudi de Vila-seca. Foto: Roger Segura

Instal.lació ‘El camí de la lectura’, d’Idaira Palenzuela, a la plaça de l’Església. Foto: Roger Segura

El recorregut plantejat per a poder veure les escultures arrenca a la plaça de l’Estudi on Zoila Vega ha muntat ‘Helicoidal’, una espiral de llibres que suggereix el moviment infinit en el qual ens endinsem quan llegim. La ruta continua fins a unes columnes de llibres que sostenen l’arc del Portal de Sant Antoni. L’autora, Emma Rodrígez, reivindica que la columna de llibres sustenta la nostra existència i ens farà rics en el saber.

A la plaça de l’Església Idaira Palenzuela ha creat ‘El camí de la lectura’, un vistós camí vermell amb llibres utilitzats a mode de rajoles que vol esdevenir una metàfora del coneixement i símbol de Sant Jordi. El recorregut de la mostra continua cap a la plaça de Voltes, presidida per un tron de llibres. ‘El coneixement és poder’, de Jordi Hermo, mostra que el coneixement adquirit amb la lectura no té límits i que un món de continguts es disposa sota nostre.

El carrer del Compte de Sicart acull la intervenció ‘Sobresenyals’, de Yaiza Curiel. En aquest punt l’autora ha instal·lat banderes dissenyades a partir de pàgines de llibres que han marcat una part de la seva vida. En un temps que les banderes són motiu de confrontació, la proposta pretén convertir-les en un element d’unió de la humanitat a l’entorn de les paraules i el coneixement.

Els Jardins del Castell han protagonitzat la diada. Foto: Tots21

La plaça de l’Església Vella acull una altra proposta d’Emma Rodríguez del Pozo: ‘Pedestal dels valors’. L’escultura consta d’una base de llibres muntada a mode de pòdium sense cap escultura o monument que el coroni. L’autora convida l’espectador a fer servir la imaginació i la creativitat per tal de completar el monument.

El recorregut s’acaba al Jardí del Castell, l’epicentre del Sant Jordi a Vila-seca. En aquest indret quatre peces amb forma d’orella, ull, cor i cervell conformen els ‘Sentits lectors’, de Paula Navarro. Les obres són una representació dels sentits i de parts del cos humà que l’autora considera directament relacionats amb la lectura.

En el mateix recinte, els estudiants de l’Escola d’Art i Disseny de Reus han muntat una intervenció a la façana del Castell dedicada als sentiments i, en particular, a l’amor. Els alumnes conviden a passejar entre arbres plens de papallones -com les que senten els enamorats a l’estómac- i, a aquells que no en tinguin prou amb demostrar amor regalant un llibre o una rosa, els proposen escriure un missatge d’amor en un mur.

Redacció – ACN