.

.

TOTS 21

Un moment de la reunió mantinguda per l'alcalde i el paleontòleg Eudald Carbonell

L’alcalde de Salou, Pere Granados, i el director de l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social), el prestigiós paleontòleg Eudald Carbonell, han signat dimarts 16 de desembre, a l’Ajuntament de l’esmentada localitat, un conveni marc de col·laboració per promoure, conjuntament, accions relacionades amb la recerca en els àmbits de l’arqueologia i, en especial de la prehistòria, la socialització del coneixement i la gestió del patrimoni cultural i natural. El punt de partida es troba en els jaciments arqueològics que hi ha en aquesta localitat del Tarragonès.

Eudald Carbonell ha manifestat que “aquest conveni ens ha de servir a tots per fer la integració del coneixement, de la recerca, de la cultura i de l’estructura turística, doncs estem a Salou, no podem oblidar-ho, i cal convertir aquestes localitats en ciutats educadores a través de la investigació sobre el seu patrimoni, cosa que genera identitat”.

El director de l’IPHES s’ha referit especialment a la singularitat de Salou i, en concret, a la zona del cap Salou, pels jaciments arqueològics que s’hi troben. Sobre ells s’investigarà en el marc del projecte de recerca que des de fa anys promou l’equip d’Eudald Carbonell i que porta per nom “Evolució paleoambiental i poblament prehistòric a les conques dels rius Francolí, Gaià, Siurana i rieres del Camp de Tarragona”. En aquest marc, pròximament es realitzarà una prospecció arqueològica a la zona coneguda com els Replanells.

L’alcalde de Salou ha declarat al seu torn: “Nosaltres ens vam marcar com estratègia política el fet d’anar descobrint la nostra història, promovent d’aquesta manera la consciència del patrimoni històric entre la població, a més de donar-lo a conèixer als nostres turistes, per anar més enllà del sol i la platja”.

Pere Granados ha recordat que a Salou ja s’han estudiat i s’han fet actuacions diverses al jaciment ibèric de la Cella i a la Vila de Barenys, aquest últim romà, però ara cal investigar sobre la prehistòria, doncs malgrat que el doctor Salvador Vilaseca ja havia documentat indústria lítica sobre aquest període, sobretot eines elaborades amb sílex, posteriorment mai no s’ha efectuat un treball a fons.