.

Les torrades amb sobrasada de Porreres són un vici. Foto: H.Moya

Fa gairebé dos anys i mig que a Vilanova i la Geltrú va obrir portes Sabarra. Una aliança entre el xef Carlus Palau i el responsable de sala Marc Gómez, va fer veure la llum a un establiment on servei, dedicació i passió pel producte són marca de la casa. Sabarra té arrels balears, gràcies al pas professional dels propietaris en restaurants com Can Blaiet o Escupinà, a Formentera.

D’una illa de postal passem a la capital del Garraf, concretament al número 9 de la Rambla Principal de Vilanova (la rambla més recta i llarga de tot Catalunya). Gràcies al ‘sheriff del condado de Vilanova’, en Javi Albà, i en companyia també d’en Rober Hernández –tots dos membres de l’Acadèmia de Gastronomia de Tarragona– descobrim una de les premises bàsiques a Sabarra “nosaltres som producte, producte i producte. Ni fem salsetes ni enmascarem res. Agafem el producte, el cuinem i a taula, conservant tot el seu sabor i les seves propietats” exposa en Carlus.

L’equip de Sabarra, amants del producte, al seu restaurant de Vilanova i la Geltrú. Foto: H.Moya

La famosa croqueta de gamba

Una de les joies de la corona de Sabarra és la croqueta de gamba vermella (2,90 euros/unitat). Si el vostre paladar té l’oportunitat de tastar-la, us farà tornar a Sabarra. “És curiós perque aquesta croqueta la vam fer amb motiu d’una Fira Gastronòmica de Vilanova. Realment va triomfar tant que la vam incorporar a la carta, i molta gent ens venia al restaurant amb l’excusa de repetir després d’haver-la provat a la fira” conclou en Marc.

A aquesta delícia també hi heu de sumar d’altres creacions culinàries com per exemple el mix de bolets o la sobrassada de porc curada mínim 8 mesos, que “triomfa molt, és d’un productor petit de Porreres (Mallorca) i a la gent li cau la baba al menjar-la” diu en Marc. L’entrecot de vaca rossa gallega és un altre puntal de Sabarra, “els sibarites la busquen molt a Vilanova i nosaltres la tenim, és una carn molt preuada i  a casa nostra la que ens arriba és rossa autèntica” diu en Carlus. També afegeix que “som l’únic restaurant vilanoví que, per exemple, netegem el peix a taula, i entre els nostres valors afegits també hi ha poder menjar plats tradicionals com l’all cremat, la bullabessa o la frita pagesa. Són plats que cuinem fora de carta i per encàrrec”.

Per arrodonir l’àpat, no us perdeu el seu pastís de formatge, “una crema de formatge molt diferent i tot gràcies a un ingredient únic que només m’ha descobert un client en els darrers anys”, somriu en Carlus.

Les croquetes de gamba, la joia de la corona d’aquest restaurant vilanoví. Foto: H.Moya

Sabarra és un gastrobar bandarra, amb cuina oberta al client i que obre de dimarts a diumenge. Diariament disposen de la formula migdia al preu de 18 euros. “Són els mateixos plats que tenim a la carta, reduint les quantitats. La nostra filosofia és que volem que el client que esculli carta o fórmula migdia tingui la mateixa qualitat”.

Per acabar, segons ens han dit al Sabarra, la qualitat dels còctels també és d’alçada. No els vam poder assaborir, ja que estàvem en ‘missió de servei’. Ara bé, com bé diu en nostre amfitrió, en Javi Albà: “Para un día que salgo!”. Ja tenim excusa, tornarem a Sabarra.