La Cambra de Comerç de Valls treballa en la calçotada del futur. Així ho ha exposat recentment el seu president, Josep Maria Rovira, en el transcurs d’un tast-maridatge realitzat a Castell d’Or, cooperativa situada a Vila-rodona i que comercialitza nou milions d’ampolles –de 30 marques diferents– a tot el món.
Durant l’esdeveniment, Rovira ha remarcat la vàlua dels restauradors que treballen de manera excel·lent als seus establiments un clàssic de la gastronomia catalana com és la calçotada. Tanmateix, el màxim responsable de la Cambra de Comerç de Valls, ha explicat que s’han mantingut contactes amb la Fundació Alícia (centre de recerca dedicat a la innovació tecnològica en cuina), amb la finalitat de «parlar amb el seu director general, en Toni Masanés, de cara a poder desgranar quins ingredients en formen part i definir com ha de ser la calçotada perfecta. Qüestionant-nos el calçot, la salsa, la carn, el vi, el cava…».
Tot i que el plantejament és embrionari, la Cambra de Comerç de Valls té com a objectiu un projecte on definir un distintiu de qualitat certificada de la calçotada. «Aquest segell el podria gestionar la Cambra, amb un reglament pactat entre els diferents actors i que sigui visible al restaurant», ha explicat el seu president.
Noves propostes de maridatge per enriquir l’experiència gastronòmica de la calçotada
Durant l’innovador tast-maridatge realitzat a Castell d’Or, s’han pogut provar vins i caves amb la calçotada com a fil conductor. Sota la conducció del prestigiós enòleg Oriol Pérez de Tudela, els participants han explorat de manera dinàmica i interactiva els vins i caves que millor harmonitzen amb l’autèntica calçotada. L’experiència ha combinat tast i anàlisi pedagògic amb l’ús d’una aplicació interactiva que ha permès als assistents opinar sobre els elements clau: els calçots, la salsa i el maridatge amb diferents tipus de vins.
El maridatge ha servit per aprofundir en vins blancs com el Jornal 2023 de Joan Grill (Pla de Manlleu), Escabeces 2022 de Vinyes del Tiet Pere (Vilabella) i el Castell Tallat de Mas Vicenç (Cabra del Camp), seguit del vi negre Sumoi 2022 d’Eravi (Aiguamúrcia–l’Alba). També s’han provat tres caves excepcionals de Castell d’Or, començant pel Gran Reserva Imperial 2018, premiat amb la Medalla d’Or als Decanter World Wine Awards, el Cava Brut Rosat, fresc i elegant, i el Cava Brut Nature, reconegut per la seva puresa i equilibri.
El tast ha inclòs una degustació de calçots amb salsa de la Calçotada de Salses Fruits (Figuerola del Camp) i pa Cristallino d’Europastry, permetent identificar els elements essencials del maridatge i aprofundir en les seves combinacions. El cava, amb la seva versatilitat, s’ha consolidat com una beguda ideal per acompanyar la calçotada des de l’aperitiu fins a les postres.
DiariTots21