.

L’alcaldessa en funcions, Teresa Pallarès, i el regidor de Salut, Òscar subirats, aquest matí en roda de premsa. Foto: Ajuntament

L’ajuntament de Reus ha presentat aquest matí en roda de premsa l’acord amb la Generalitat que preveu destinar 19 MEUR a programes de benestar social a la ciutat en el període 2022-2025. Un xifra a la qual se li han d’afegir els 8 MEUR que aporta el consistori, a raó de dos milions per any. La novetat més destacada és la incorporació dins d’aquest programari d’activitats pactada entre totes dues administracions de la teleassistència avançada (en essència, sumar serveis tècnics per millorar la interconnexió amb els centres de referència socials i sanitaris) i d’actuacions per a fer front al sensellarisme. En aquest darrer apartat, a partir de l’any 2023 es preveu ampliar els seus efectes per donar cabuda als joves sense llar. Seguint el fil, s’ampliarà també el programa per atendre joves en situació de vulnerabilitat. Fins ara només s’aplicava a joves que migraven sols i ara s’amplia a tota la població jove del municipi.

El contracte també servirà per fer front a increments de costos laborals derivats de la creació d’una figura directiva en l’àmbit social, d’una professional de direcció en cada Àrea Bàsica de Salut i de la incorporació de diferents treballadors socials, educadors socials, administratius i tècnics. El percentatge sobre el total que implica aquesta despesa no ha pogut ser precisat.

L’acord dona continuïtat al contracte programa 2016-2019, que es va prorrogar fins al 2021 amb motiu de la pandèmia i té en compte que aquest nou context ha provocat un creixement de la demanda de serveis socials i els professionals dels equips bàsics d’atenció social han hagut d’atendre un major volum de persones, que a més requereixen una intervenció més integral. L’alcaldessa en funcions, Teresa Pallarès, ha considerat “molt positiu per a l’ajuntament” el nou contracte, atès que a les afectacions encara perdurables de la pandèmia se li sumen l’increment disparat de la inflació.

Alhora, ha reconegut a preguntes dels periodistes que aquesta eina articulada des de la Generalitat ajuda a pal·liar, en part, els reiterats incompliments de l’Estat en el finançament de la Llei de Dependència. Jugant amb la seva condició de delegada del govern al Camp de Tarragona, Pallarès ha assegurat que els contractes marc permeten als ajuntaments “programar a futur” mentre des de l’executiu català “es continua reivindicant el que li pertoca perquè l’Estat es posi al dia en la Llei de Dependència”. De fet, entre les novetats del programa marc pactat entre ajuntament i govern s’hi troba la de donar suport a familiars i altres persones cuidadores no professionals finançant el cost de la seva formació a partir de gener de l’any vinent.

J.S.