.

.

TOTS 21

L’Associació de Veïns Tarragona Centre ha recollit en un dia 300 signatures a favor de convertir el Banc d’Espanya en un centre cultural i social. L’edifici històric porta més de 12 anys buit i des de 2010 és propietat de l’Ajuntament que, segons afirma l’associació veïnal, rebutja la iniciativa per motius econòmics. L’associació veïnal repetirà la jornada de recollida de firmes davant de l’edifici d’aquí a dues setmanes.

Tarragona Centre ha concretat el seu projecte amb una distribució que, segons ells, faria viable el projecte: proposen que al soterrani s’hi traslladi l’hemeroteca municipal, una oficina de turisme a nivell provincial a la planta baixa, espais cívics i culturals a la primera i segona planta, i un restaurant al terrat.

La seva utilitat és objecte de debat entre les formacions polítiques que, entre altres coses, han proposat que s’hi faci un museu de la química, una biblioteca, un centre cívic, un museu del Nàstic o fins i tot ja fa anys una mesquita. Segons Tarragona Centre, l’últim projecte és convertir-lo en un museu del segle XXI que, sempre segons l’associació veïnal, comptaria amb la col·laboració de l’arqueòleg Eudald Carbonell.

“Volem que sigui un edifici viu, on hi entri i surti gent continuament, i no la seu d’un projecte faraònic que a la llarga fracassi, com el que ha passat amb la Casa Canals o la Casa Castellarnau”, afirma Núria Sabat, presidenta de Tarragona Centre. A banda de recollir les 300 signatures, l’associació ha aconseguit 25 nous socis, que fan que ara en tingui un total de 450.

El banc és l’escenari de ‘Cabra y Oveja’, de Kike Maíllo

 

Mentrestant, qui ha trobat una funció provisional per l’edifici és la Tarragona Film Office, qui l’ha ofert per fer-la servir com a escenari cinematogràfic. El mes passat es va estrenar el curtmetratge Cabra y oveja, dirigit per Kike Maíllo i rodat al Banc d’Espanya de Tarragona, que forma part d’una sèrie produïda per Gas Natural i que titulen En tu cabeza. El fet que l’edifici porti tants anys abandonat ha fet que sigui perfecte per rodar-hi un atracament que té lloc fa 36 anys.

Romà Rofes