.

El president de la Generalitat, Quim Torra, xerrant amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a la reunió al palau de la Moncloa, el 9 de juliol . Foto: Rafa Garrido

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s’ha mostrat partidari de trobar una “solució política” en base a l’autogovern, l’Estatut i la Constitució que “ha d’acabar amb una votació que no ha de ser sobre la independència sinó sobre l’enfortiment de autonomia de l’autogovern”. Es tractaria, ha dit, de votar un nou Estatut.

En una entrevista a la Cadena Ser, Sánchez ha admès que en els últims mesos ha intercanviat missatges i trucades amb el president de la Generalitat, Quim Torra, i ha apuntat que no té cap coneixement sobre el que posarà sobre la taula a la conferència que aquest oferirà aquest dimarts. “Només espero que encerti, que mostri compromís”, i “això significa transcendir la dinàmica de blocs” i “ser conscient que Cataluya ha de parlar amb Catalunya, i que la tardor del 2018 no s’ha d’aprofundir les ferides sinó curar-les”.

En aquest marc, ha assegurat que les “agressions” pels llaços grocs “demostren que a Catalunya fan falta menys gestos i més responsabilitat”. “El que ha d’obrir el govern de la Generalitat és un diàleg amb l’altra Catalunya”, perquè “el que està en joc a Catalunya no és la independència, és la convivència”. En tot cas ha afirmat que el seu executiu no s’aixecarà de la taula de les comissions bilaterals digui el que digui Torra aquest dimarts.

El que sí ha fet és insistir que el 155 és un article “perfectament constitucional, legítim, per tornar a ubicar Catalunya a l’estatut, la legalitat i la Constitució”, i ha demanat a l’oposició que deixi d’incidir sobre les seves decisions a Catalunya, el País Basc i la immigració, tres matèries on ell “mai va entrar” quan era a l’oposició.

Alhora, el president  español ha assegurat que el seu executiu “respectarà la legalitat”, cosa que passa per “respectar l’autonomia del Poder Judicial i de la Fiscalia General de l’Estat”. Ha fet aquestes manifestacions en resposta a les paraules del vicepresident del Govern, Pere Aragonès, en una entrevista El País on ha recordat que el govern de Sánchez pot orientar la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat en el procés contra els líders independentistes.