.

Dani Rubio (a la dreta dela imatge), secretari general d’Ara Catalunya, durant la presentació del llibre resum dels 10 anys de municipalisme del partit Ara Reus. Foto: Cedida

PDeCAT i Ara Catalunya han arribat a un acord polític de caràcter nacional per presentar-se junts (sense ironia) a les eleccions municipals de l’any vinent. El pacte, que es farà públic aquest migdia a Barcelona, suposa crear una plataforma instrumental que servirà també per agrupar tots aquells partits de caràcter local i sumar conjuntament de cara a les institucions supramunicipals, com poden ser consells comarcals i diputacions. Aquest paraigua facilitarà l’acomodació d’un espai fins al moment disgregat, segons les fonts consultades per Tots21. La marca electoral escollida vol recollir aquest esperit i es formularà com Ara-PL (Pacte Local). La intenció és que no calgui cap militància de cara a possibilitar l’agrupació d’esforços. El pacte tindrà efectes immediats en ciutats com Reus i Tarragona.

En l’escenari de la capital del Baix Camp, el panorama que s’enceta és especialment interessant perquè suposa recollir sense recances l’herència de l’actual alcalde, Carles Pellicer, que no es presentarà a la reelecció, mentre que en el segon dels casos, les fonts consultades afirmen que ja s’està treballant per configurar una candidatura a la ciutat completament desvinculada del que va ser cap de llista a les passades eleccions, Dídac Nadal. De cara a aclarir dubtes jurídics, cal tenir en compte que la marca Junts utilitzada durant les eleccions passades era llavors propietat del PDeCAT.

El pacte s’ha donat a conèixer en roda de premsa a la seu del Col·legi de Periodistes de Catalunya, amb presència de Rubio, el secretari general del PDeCAT, Marc Solsona, i representants de totes dues formacions. La intenció és formar més de 300 llistes de cara a les municipals amb prioritat a les ciutats de més de 10.000 habitants. “No som ni un invent ni una marca blanca de ningú. Som una realitat i un projecte potent”, afirmava Solsona, que definia Ara com “un bon aliat i company de viatge. El dirigent del PDeCAT també feia valdre l’aportació del seu partit a aquesta “coalició entre dos partits oberta a la suma de projectes locals”, com són el fet de mantenir el 100% dels drets electorals respecte a la convocatòria del 2019 (el que garanteix presència mediàtica) així com “el coneixement de la realitat del país i la bona governança. Valors que es troben a faltar avui en dia”. Solsona deixava clar que la intenció és sortir per totes i “ser claus en els òrgans supramunicipals. Que ningú subestimi Pacte Local”, etzibava.

Amb la mirada posada al Parlament

Tant Solsona com Rubio han avançat que el pacte neix amb la voluntat de “tenir recorregut més enllà de les municipals” apuntant al Parlament. El regidor reusenc veu llarg recorregut perquè “hi ha molta gent que se sent orfe de partit o n’està decebuda. Nosaltres volem recosir diàspores per aquest nínxol de persones”, des de posicionaments de “centre” i “socialdemòcrates” que basculin al voltant “de les persones, les empreses i els municipis”. De fet, Rubio ha emfatitzat el caràcter “municipalista” de l’aposta, fruit d’unes negociacions que han suposat renúncies per a tots, i ha recalcat la necessitat d’enfortir el front local per tenir repercussió en les polístiques de la Generalitat.

J.S.