La consellera d’Interior de la Generalitat, Núria Parlon, i l’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, han coincidit avui a afirmar que cinc anys després de l’accident de la química IQOXE, on es van registrar tres morts, la seguretat per a la població “ha millorat”.
“Estem millor que fa cinc anys”, ha afirmat Viñuales, donat que “s’ha fet molta feina a Tarragona, amb accions com el sistema de missatgeria i d’altres” . Al seu torn, la consellera ha assegurat que “tot és millorable, però en aquests cinc anys hi ha hagut un canvi substancial, amb una feina que ha estat ben orientada”, però ha titllat de “més robust” el sistema d’avisos i d’autoprotecció de la població del Camp de Tarragona.
Altres notícies: |
“La gent actuaria diferent” si el produís un altre sinistre similar, ha assegurat Parlon. “S’ha fet una feina adequada, ben orientada, s’ha reforçat la robustesa del sistema”, ha dit, alhora que ha garantit el compromís per seguir fent simulacres i més formació a la població.
Entre la feina feta des de l’accident, Parlon ha destacat els canvis introduïts al Plaseqta, que es va territorialitzar de nou arran de l’accident, la cultura de l’autoprotecció adreçada a la població i les millores tecnològiques practicades, com els nous sensors.
Nous sensors
La consellera ha presentat la xarxa de sirenes de risc químic i de sensors -els sensors sumen 587 aparells- i n’ha inaugurat un al polígon Francolí que pot captar vuit substàncies tòxiques, a més de posar en marxa una sirena al Port de Tarragona, la que fa número 121 a Catalunya, de les quals 52 es troben al Camp de Tarragona.
Els sensors s’instal.laran el mes de febrer i entraran en funcionament durant l’any. Constantí, El Morell, Els Pallaresos, Perafort, La Pobla de Mafumet, Tarragona, Vila-seca, La Canonja i Reus són els llocs escollits.
Els components que es detectaran els sensors són diòxid de sofre, òxid d’etilè, sulfur d’hidrogen, clor, amoníac, clorur d’hidrogen, fosgè i acrilonitril. Aquestes substàncies són les que poden produir accidents amb núvol tòxic que afecti l’exterior de les empreses. Aquests 587 aparells són dotze més dels que s’havien previst inicialment. Segons ha informat Parlon, alguns ajuntaments com el de Vila-seca han demanat un reforç de la cobertura.
Així, es col·locaran en nou àrees que s’han denominat com a “barreres”. Al polígon nord està previst instal·lar-hi uns 175 sensors, en ubicacions properes a l’A-27 i l’N-240. En concret seran de diòxid de sofre, d’òxid d’etilè i de sulfur d’hidrogen. Al polígon sud i al Port de Tarragona es col·locaran uns 400 sensors més. Seran de diòxid de sofre, clor, amoníac, òxid d’etilè, clorur d’hidrogen, fosgè i acrilonitril. Els sensors s’instal·len en diferents suports com fanals d’enllumenat, torres elèctriques, pals de formigó de torres d’electricitat, parets d’edificis o pals de fusta de cablejat elèctric. Els municipis que els acolliran són Constantí, el Morell, els Pallaresos, Perafort, la Pobla de Mafumet, Tarragona, Vila-seca i la Canonja i segons ha apuntat Protecció Civil permetran protegir 96.500 persones de l’entorn del Plaseqta.
Sirenes
Paral·lelament, Protecció Civil també ha informat que ha completat la instal·lació de sirenes de risc químic arreu de Catalunya. El 2024 se n’han instal·lades set, l’última de les quals al port de Tarragona i s’ha arribat, així, a les 121 arreu del país. Les sis restants són: dues a Vila-seca, i una a Igualada, Celrà, Massanes i Fogars de la Selva. D’aquestes 121, 52 formen part de la xarxa del Plaseqta. “Ara per ara els plans no contemplen més zones d’intervenció (confinament) on hi hagi població no coberta per cap sirena”, han concretat des de Protecció Civil.
Director DiariTots21