.

.

TOTS 21

Una clienta d’una sabateria de Tarragona netejant-se les mans amb gel hidroalcohòlic abans d’entrar a l’establiment. Foto: Mar Rovira

Les associacions de botiguers La Via T de Tarragona i El Tomb de Reus es mostren optimistes i esperançades davant la recuperació de l’activitat comercial en la primera setmana de la fase 2. Segons els comerciants, són pocs els establiments que no han tornat a aixecar la persiana arran dels dos mesos de confinament. Amb tot, apunten que la temporada d’estiu serà determinant per avaluar les conseqüències econòmiques reals derivades de la crisi sanitària del coronavirus. Enmig d’un panorama incert, els botiguers fan una crida a les administracions i, sobretot, als compradors, perquè els ajudin a mantenir el batec del comerç de proximitat.

Una dependenta, netejant un taulell a l’entrada de la botiga al carrer Monterols de Reus. Foto: Mar Rovira

Els comerciants de Tarragona i Reus encaren amb “il·lusió” la reactivació, malgrat que durant els dos mesos de confinament es van quedar sense ingressos però van haver de fer front a les principals despeses estructurals. “En general, l’entrada ha estat bona, millor del que ens esperàvem. Hi ha negocis que porten un ritme de vendes superior a les de l’any passat”, explica el president de La Via T de Tarragona, Salvador Minguella.

La reobertura dels centres comercials dilluns amb el pas a la fase 2 de la desescalada no ha alterat substancialment l’activitat al petit comerç, segons Minguella. En canvi, sí que s’ha notat menys afluència a les botigues per l’obertura de les platges i la relaxació de les restriccions. “Cada vegada que ens donen un glop d’aire per poder fer coses diferents ens hi aboquem amb desesperació. Ja està bé que hi vagin (a la platja)”, apunta la presidenta del Tomb de Reus, Gemma Molné.

Una dona, observant un aparador d’una botiga de roba a Tarragona. Foto: Mar Rovira

Temporada d’estiu incerta

Segons La Via T, tan sols han tancat tres establiments de l’associació a conseqüència de la pandèmia, indica Minguella. En el cas de Reus, no ho ha fet cap botiga adscrita a l’associació del Tomb. Amb tot, el comerç de proximitat tem que puguin haver-hi tancaments més endavant, un cop hagi passat l’estiu i calgui afrontar els pagaments ajornats per les circumstàncies actuals –com ara les quotes dels autònoms o del gènere que no s’ha venut. Per aquest motiu, els comerciants estan expectants amb l’evolució de la temporada estiuenca i a l’arribada de turistes.

“La temporada d’estiu serà molt diferent respecte al que estem acostumats i és possible que a l’octubre o novembre hi hagi algun ensurt”, vaticina la representant dels comerciants reusencs. Segons Molné, si els empleats de l’hostaleria, la restauració o el comerç dels principals nuclis costaners “no fan l’agost” aquest estiu, això es podria acabar traduint en una davallada del consum en general.

Imatge d’un client d’esquena i d’una dependenta d’una joieria a Tarragona, aquests dies. Foto: Mar Rovira

En la mateixa línia, el president de La Via T de Tarragona alerta que les pèrdues econòmiques són importants. “Malgrat que hem pogut fer ERTO i renegociar alguns lloguers, el petit comerç ja estava tocat d’abans. Ara haurem de veure com ho afrontarem. No serà fàcil, però sóc optimista”, completa Minguella.

Crida a recuperar el bullici dels carrers

Ambdues entitats demanen a la ciutadania que confiï en les botigues de proximitat i emplacen les administracions a promoure iniciatives conjuntes per tal de revitalitzar els negocis i evitar duplicar esforços. “Si els clients no ens ajuden a tirar endavant aquesta temporada tan difícil, alguns no ens en sortirem i el degotall de tancaments que ja fa un temps que patim no s’aturarà. Ens han d’ajudar a no perdre l’autenticitat del comerç propi de cada ciutat”, tanca Molné.

Mar Rovira – ACN