.

Dídac Nadal, durant la roda de premsa d’aquest matí.

Amb la precampanya per a les municipals del maig vinent escalfant motors, el portaveu municipal del PDeCAT, Dídac Nadal, ha posat damunt la taula una proposta concreta. “Ens comprometem a destinar dins dels pressupostos fins a dos milions d’euros en la partida de consulta ciutadana”, ha afirmat aquest matí en roda de premsa. Aquesta proposta, “que portarem en forma de moció al proper plenari”, arriba després “d’evidenciar l’incompliment electoral del PSC, que al seu programa el 2015 assegurava que destinaria un milió d’euros a propostes votades per la ciutadania”. Tanmateix, els comptes municipals d’enguany només hi tenien reservats d’inici 115.000 euros “que a més s’han reduït per una modificació de crèdit”.

En aquest punt Nadal s’ha mostrat “sorprès” pel fet que “ciutats com Reus, Girona, Lleida o Roda de Berà destinen partides superiors amb escreix a la participació ciutadana. Tarragona és l’única capital catalana que no ho fa”, ha etzibat abans de detallar com s’aplicaria. “Ho faríem a través dels onze districtes en què està dividida la ciutat. A cadascun d’ells els aplicaríem un coeficient de participació, amb la introducció d’elements correctors com població, extensió i grau d’atur, i els atorgaríem una dotació directa de pressupost”. El procés participatiu deixaria fora dels projectes a votar tots aquells relacionats amb els compromisos de manteniment municipal, les necessitats estructurals de cada zona i els serveis obligatoris que s’han de dur a terme des de l’Ajuntament. “Així doncs -explicava Nadal-, les propostes a escollir podrien anar des de parcs infantils fins a ludoteques, activitats culturals, implantació de wifi o millora d’elements dels barris”.

“Entenem que estem en una societat suficientment madura per poder-li preguntar directament el què vol. Es tracta de confiar en la intel·ligència de les persones i veiem amb desconcert la inexistència (per part de l’actual equip de govern) de cap moviment en favor de la participació”. Nadal ha afirmat que els diners necessaris per donar credibilitat al que acaba sent un punt més del seu futur programa electoral no és incompatible amb la seva petició de baixada d’impostos. “Enguany hi ha una partida d’inversions prevista d’11,8 milions d’euros, dels quals 9,5 milions estaven subjectes a venda de patrimoni. Com som incapaços de vendre res, al final vam demanar un préstec de 7 milions d’euros. Aprofitar aquests diners és una via, a la qual caldria afegir una millora en la gestió municipal que ens podria donar més marge i una generació de confiança en la ciutadania per il·lusionar-la de nou i afavorir la seva iniciativa”. Una manera de generar ingressos gràcies a a una hipotètica reactivació econòmica, parlant en plata.

Pactes postelectorals

La qüestió ha donat peu a anar més enllà i ha acabat obrint pas a preguntes sobre possibles pactes postelectorals. Nadal ha refermat en primer lloc que “no donarem suport (de cara a acordar majories) a cap partit que no proposi cap baixada d’impostos”. I en aquest punt ha refermat que “el PDeCAT pactarà en clau tarragonina. I en aquesta clau, el PSC és qui més lluny de nosaltres està”. L’altre condicionant és la política general catalana, i aquí Nadal també ha estat rotund: “Hi haurà, és clar, a l’hora de pactar un component nacional. I mai pactarem ni amb Ciutadans ni amb el PP”, ha deixat escrit en pedra.

J.S.