.

Un grup de metges de l’ICS i GiPSS concentrat en un edifici de Joan XXIII, amb pancartes. Foto: Sílvia Jardí

Els facultatius de la sanitat concertada reivindiquen el seu dret a vaga i reclamen seure a la taula de negociacions. Tani Francesch, delegada sindical de Metges de Catalunya a Tarragona i geriatra a Gestació i Prestació de Serveis de Salut (GiPSS), ha subratllat que les “males condicions laborals” també afecten 65 hospitals concertats, “que atenen la població amb altres àrees bàsiques i sociosanitàries”. Francesch ha apuntat que comparteixen amb els metges de la primària de l’ICS la “pressió assistencial, la sobrecàrrega, la manca d’inversió i el maltractament al professional” i denuncia que, a més, tenen “pitjors condicions que la resta” al conveni. En aquesta línia, critiquen que “només s’estigui negociant amb l’ICS i amb la resta d’hospitals no volen ni seure”.

Una quarantena de facultatius de l’ICS primària i GiPSS s’han concentrat aquest dilluns a primera hora al Joan XXIII i han entregat al gerent una carta que recull les seves reivindicacions.

Francesch desitja que, amb l’aturada, l’usuari, les patronals i la conselleria de Salut s’assabentin que “els metges han dit prou perquè la situació és insostenible”. El personal de la xarxa concentrada considera que “interessa” obviar-los i centrar l’atenció en l’ICS primària. Així, destaca que hi ha uns altres 65 hospitals i sociosanitaris en vaga. “La sanitat la fem tots”, apunta. “Perquè jo estigui aquí en lloc d’estar atenent els meus pacients, és una mostra que n’estem molt farts per arribar a aquesta situació”, ha dit.

A més de les reivindicacions comunes, sobre la sobrecàrrega de feina o la manca de suplències, denuncien “el maltractament sistemàtic per part de l’administració que no permet una formació adequada” o “el menyspreu quan se signen els convenis, amb pitjors condicions laborals que la resta de treballadors”. “Se’ns obvia el que demanem els metges, psicòlegs, farmacèutics, biòlegs o físics”, es queixen. A tall d’exemple, Francesch apunta que al conveni es reconeix igual l’hora de guàrdia que l’ordinària.

Per tot plegat, carreguen pel fet que no se’ls hagi cridat a negociar. “Només negocien amb l’ICS i amb la resta d’hospitals no volen ni seure”, ha lamentat la delegada, que considera que la Generalitat “ens fa el que es queixa que li fan des de Madrid: no voler seure a negociar”. “Que s’asseguin i escoltin!”, ha reclamat.

El sindicat considera que el seguiment de la vaga serà “massiu” i, segons dades provisionals, fins dilluns al migdia calculen que a Tarragona s’hi han sumat un 80% dels metges de l’ICS primària i una mica menys de la xarxa concertada. “Ens preocupa més els que no fan vaga, perquè es cremaran i una persona cremada no pot tractar bé els seus pacients”, ha dit Francesch.

Les afectacions a Tarragona

A Tarragona, les afectacions per la vaga als centres de primària han estat diverses. La Catalina Clavijo ha explicat que havia concertat una cita al CAP Tàrraco divendres passat i que, quan ha arribat al centre, li han explicat que hi havia vaga i que no l’atendrien.

“El consultori estava del tot tancat i ara m’hauré d’esperar, però podré anar d’urgències”, ha explicat aquesta pacient, que considera l’aturada “una molèstia” perquè ha perdut el matí i té força camí a fer en bus per arribar fins a la consulta. Tot i això, assegura que entén la vaga. Qui no l’ha entès d’igual manera ha estat en José Antonio, que acompanyava la Pepita a fer-se un tractament: “no sabíem que hi havia vaga però els metges fent l’aturada no en trauran res”.

La Maria Jesús Camón, que ha de curar-se una úlcera dos cops per setmana al CAP, ha explicat que li han fet les cures però que ha hagut d’esperar durant més d’una hora, més estona del que és habitual. “Al final m’han curat, però em deien que vingués a la tarda, però jo no puc caminar un altre cop així”, ha lamentat.

Un 77% de seguiment

Amb dades a la mà, un 77,3% dels metges de família, pediatres, odontòlegs i ginecòlegs de l’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) ha secundat la primera de les cinc jornades de vaga convocada per Metges de Catalunya (MC), per exigir millores assistencials i laborals al primer punt d’accés del sistema de salut.

En l’àmbit de la sanitat concertada, el seguiment als hospitals, centres d’atenció primària (CAP), centres sociosanitaris i centres de salut mental, gestionats per les patronals Unió Catalana d’Hospitals (UCH), Consorci Associació Patronal Sanitària i Social (CAPSS) i Associació Catalana d’Entitats de Salut (ACES), ha estat del 73,5%.

MC qualifica d’ “èxit absolut” la mobilització massiva del col·lectiu mèdic i insta l’ICS i les patronals de la sanitat concertada a “escoltar el clam dels facultatius i atendre les reivindicacions legítimes i necessàries per millorar l’assistència als pacients i dignificar les condicions laborals dels professionals”. Així, el sindicat adverteix que “no es quedarà de braços creuats” i que “lluitarà fins al final per dignificar el sistema sanitari públic”.

Aquest matí, més d’un miler de facultatius s’han concentrat davant la seu de l’ICS per fer sentir la seva veu darrera la pancarta “Atenció Primària, digna i respectada” que encapçalava la protesta. Els manifestants han cridat lemes com “Canya, canya, canya, l’ICS ens escanya”, “Dignitat i qualitat, prou precarietat” i “Vaga, vaga, vaga, la primària ja no traga”. Minuts abans de les 12.00 hores, centenars de professionals han entrat a la seu de l’ICS amb pancartes, megàfons i xiulets per fer palès el seu malestar davant el deteriorament de la sanitat pública.

Sílvia Jardí – ACN / Redacció