.

Una imatge de Les Tres Gràcies de Reus. Foto: Ajuntament de Reus

Una imatge de Les Tres Gràcies de Reus. Foto: Ajuntament de Reus

Si és Dijous Sant, tens festa i encara ets a casa, les opcions per fer alguna cosa “interessant i diferent” aquesta Setmana Santa es redueixen hora a hora. Desenganya’t, per arribar al Delta de l’Ebre des del Camp de Tarragona o al Matarranya ja necessites una horeta de carretera i manta –el mateix que per escapar-te a Barcelona–, de manera que hem preparat un petit recorregut a menys de mitja hora de casa teva (com si casa nostra fos en una idíl·lica franja de terra imaginària anomenada Àrea Metropolitana del Camp de Tarragona) per poder gaudir de tres dies dignes de postal.

Del Silenci de Reus al Viacrucis de Tarragona

Com que ja és dijous, les primeres opcions rellevants són de part de nit i bàsicament religioses. Començarem a Reus, amb la Processó del Silenci, que surt des de la parròquia de Sant Francesc (23.00 h) i segueix un itinerari pel carrer Misericòrdia, raval de Robuster, carrer del Fossar Vell, carrer Major, plaça del Mercadal, carrer Monterols, plaça de Prim, carrer Llovera i carrer de Prat de la Riba, per acabar a l’interior de la parròquia de Sant Joan Baptista. Impacta pel silenci absolut en el qual es desenvolupa i és una bona manera d’arrencar amb una important dosi d’espiritualitat.

Si l’oferta reusenca resulta massa urbana, l’opció tarragonina té més contacte amb la natura. Es tracta del Viacrucis de la Germandat del Sant Ecce-Homo, que inicia el seu recorregut des de l’avinguda Maria Cristina (davant del col·legi Sant Pau) i recorre totes les seves estacions fins a arribar al santuari del Loreto seguint el camí antic. La sortida és al punt de la mitjanit i l’arribada aproximada al Santuari es preveu cap a les 2 de la matinada. A més de destacar l’entorn i la foscor en la qual es desenvolupa, el Viacrucis destaca perquè el Crist de la Germandat pot ser portat a espatlles per tots els voluntaris que ho vulguin fer durant el recorregut. Per cert, hi ha un servei d’autocars per retornar a Tarragona després de la caminada.

El Viacrucis al Calvari de la Selvadel Camp. Foto: Turisme La Selva

Matinar a la Selva per seguir amb les Tres Gràcies

Continuarem amb “mode clàssic”, amb un estil similar al tarragoní, però amb un aire encara una mica més feréstec. Això és el que ens trobarem si optem per matinar i arribar-nos fins a la Selva del Camp el Divendres Sant, on la jornada té el reconeixement de la Generalitat com a Festa Tradicional d’Interès Nacional. El seu Viacrucis del Calvari (element festiu patrimonial d’interès nacional) surt des de l’església de Sant Andreu a les 7 del matí en direcció al turó del Calvari, als afores del nucli urbà, travessant la riera i seguint un pintoresc camí fins al cim. La meitat de les estacions es viuen en la penombra de l’albada (els anys que ja s’ha fet el canvi d’hora, cosa que enguany no passa) i amb el sol sortint en l’horitzó. Pels locals el moment més intens es viu a la tornada, en l’anomenat “encuentro”, quan el Crist de la Sang es troba amb el pas de la Soledat i un grup d’infants entonen el cant de l’Stabat Mater.


Altres notícies:


Després de matinar tant i de l’emoció selvatana, aprofitant que sou al Baix Camp, proveu de fer un esmorzar clàssic a base de menjablanc, coca de sucre i orelletes o bunyols de vent. Si obren, i us va la forquilla i el ganivet, podeu provar a la Manigua (davant la reusenca parròquia de Sant Francesc) o a la Mulasseta (Centre Amics de Reus). Us tenim a Reus i us proposem alimentar-vos bé perquè la proposta és una petita marató i l’objectiu és arribar a les Tres Gràcies. Entre les set del matí i les nou ja s’hauran fet diversos viacrucis, però el primer plat fort arriba a partir de les 11.30 amb la Processó de l’Agonia, que trasllada el Crist de la Sang des del seu temple fins a la Prioral de Sant Pere. Un cop allí, al punt del migdia, comença la Funció de l’Agonia i les Set Paraules de Jesús a la Creu, de la qual en podem destacar l’acompanyament musical i la interpretació final del Credo i el Miserere.

Hem parlat de “petita marató” i és que encara som a la meitat… La part més destacada i més reconeguda de l’element patrimonial d’interès nacional que són els actes centrals del Divendres Sant a Reus arriba a continuació. És la processó de tornada a l’església de la Sang que arrenca a partir de les 14.30 des de la Prioral de Sant Pere i que es coneix com la processó de les Tres Gràcies, amb el retorn de la imatge del Crist de la Sang al seu temple. En el moment d’arribar-hi la imatge, sota l’arc de l’església, es produeix l’emotiu i tradicional moment de demanar les Tres Gràcies a la figura de Crist crucificat.

El Sant Enterrament de Tarragona

Dinareu tard, per tant, no arribareu a temps a veure l’inici de la primera recollida dels Misteris que es fa a Tarragona a partir de les 16.00, però sí que teniu temps de sobra per descansar una estona i ambientar-vos en algun punt de la Part Alta per veure una de les processons deganes del nostre país i que convoca, també, una de les confraries deganes de casa nostra, la Confraria de la Sang de Tarragona. A partir de les 19.30, des de la plaça del Rei arrenca la processó del Sant Enterrament, el moment culminant de la Setmana Santa tarragonina, que aplega més de 4.000 confrares i molt de públic concentrat sobretot en els punts més vistosos del recorregut, sobretot els voltants de la Catedral. La primera prova documentada de la celebració de la Processó del Sant Enterrament pels carrers de la Part Alta és de l’any 1550 –molt probablement la celebració és anterior– i hi participen els armats de la Sang i les tretze associacions de Setmana Santa que acompanyen els vint passos que en total surten al carrer. Cal paciència i saber trobar un lloc on poder seure, perquè el final de la processó serà pràcticament a mitjanit.

Una imatge de la processó del Sant Enterrament de Tarragona. Foto: Rafael López-Monné

Una imatge de la processó del Sant Enterrament de Tarragona. Foto: Rafael López-Monné

Com la resta d’actes d’aquesta proposta de Divendres Sant tradicional i de proximitat, la processó tarragonina està catalogada com a element festiu patrimonial d’interès nacional per part de la Generalitat. Trobareu també processons del Sant Enterrament carregades d’intensitat i de tradició a Reus o la Selva del Camp, però també a altres localitats com Cambrils, Torredembarra, Riudecols o Riudoms, entre altres, o també representacions més teatralitzades sobre la passió de Jesús a Constantí o la Pobla de Mafumet.

L’Edat Mitjana de Creixell, el pop d’Altafulla i el vi de Poboleda

Si el sentiment religiós no és suficient per fer-vos sortir de casa el Divendres Sant, sempre ens quedarà l’opció d’esperar la glòria de cara al dissabte. L’agenda agafa intensitat quan apuntem a la zona nord de la costa del Tarragonès, i és que Creixell viurà dissabte i diumenge el seu mercat medieval. L’aposta històrica per rememorar la figura d’Artal Gilmundo, carlà de Creixell, ens transporta als inicis de la vila fa més de 900 anys. Hi trobareu bon ambient, música i un mercat on alimentar-vos amb productes artesans.

Sense moure’ns gaire de la costa ni del Tarragonès, també durant tot el cap de setmana de glòria i pasqua podrem retornar al present (o més aviat, al passat recent) amb el Pleamar Vintage Market d’Altafulla. La cultura pop, amb paradetes de productes de segona mà, música i roba, s’amanirà amb remolcs de menjar i beure (podeu dir-ne foodtrucks) i concerts en directe. Hi haurà menys túniques que a Creixell, però l’ambient familiar serà igual de distès i festiu. Cal destacar un concert per sobre dels altres (l’únic de pagament, 8/10 €), el dels sempre originals Fresones Rebeldes (dissabte a les 17.30 h).

Finalment, tot i ser al límit dels 20 minuts de cotxe des de l’epicentre camptarragoní, l’última proposta ens porta fins a Poboleda. La cita anual de la gent poboledana per compartir el seu vi ben bé mereix una visita al Priorat amb motiu del Poboleda Vins. Enguany arriben a la 13à edició de la tradicional festa dels cellers locals. Hi participaran els divuit cellers que elaboren vins de les vinyes de Poboleda i, com a novetat, s’ha convidat a un celler, l’Hugas de Batlle, situat a Colera, a la DO Empordà. Les activitats es concentren durant tot el matí a la plaça del Portal de Poboleda.