.

L’exposició ‘Vidal i Barraquer: diàleg i coherència’ omplirà d’imatges inèdites la Sala Àgora de l’Ajuntament de Cambrils per reivindicar i donar a conèixer el llegat del Cardenal. La mostra s’inaugurarà divendres, 19 d’octubre, a les 20 hores i es podrà visitar fins el 16 de novembre, de dilluns a dijous de 8:30 a 15 hores i divendres de 8:30 a 14 hores.

Aquesta exposició commemorativa és un dels actes centrals de l’Any Cardenal Vidal i Barraquer. Està produïda per l’Ajuntament amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona i la Generalitat de Catalunya. El projecte és obra de l’empresa Molècula, que ha treballat amb el suport del personal de l’Arxiu Municipal i del Museu d’Història de Cambrils de l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils.

La mostra utilitza un llenguatge molt visuali està dissenyada perquè pugui itinerar arreu de Catalunya. Aquest fet permetrà preparar un calendari d’itineràncies que en aquests moments és en procés de tancament ja que existeixen diferents peticions. Els continguts s’articulen a través d’un relat que es fonamenta amb les fotografies antigues, moltes d’elles inèdites, del fons familiar Vidal-Barraquer, custodiades per l’Arxiu Nacional de Catalunya. A més, també hi ha un important treball audiovisual que complementa la instal·lació.

El programa de l’Any Cardenal i Barraquer continua amb nombroses activitats al voltant de la vida i obra d’aquest cambrilenc il·lustre. Els propers actes són la conferència de Francesc Roig Queralt (29 d’octubre) i la inauguració de l’exposició ‘Remendadores’ de fotografies realitzades per Montserrat Vidal-Barraquer i Flaquer, a la Torre del Port (30 d’octubre). El programa complet es pot consultar al web http://www.cambrils.cat/any-cardenal-vidal-i-barraquer.

Vidal i Barraquer, nascut a Cambrils fa 150 anys, va ser una home amb una sòlida formació intel·lectual, amb fortes conviccions religioses, de ment oberta i àgil per al diàleg. Va ser Bisbe de Solsona (1913), Arquebisbe de Tarragona (1919), i Cardenal de la Santa Sabina (1921), i des d’aquests llocs de responsabilitat va haver de fer front a nombrosos afers polítics, religiosos i culturals del seu temps, uns temps convulsos i canviants.

L’any 1978, les despulles mortals del Cardenal tornaven a casa, per ser enterrades a la capella de Sant Fructuós de la Catedral de Tarragona. Feia 35 anys que Vidal i Barraquer havia traspassat a la Cartoixa de La Valsainte (Friburg, Suïssa), després de viure set anys a l’exili. En començar la Guerra Civil, el Cardenal va haver de fugir per salvar la vida i, un cop mort, les serves restes no van poder tornar per la negativa del Generalísimo. Caldria esperar fins després de la mort del dictador i la caiguda del règim, perquè el cos del cardenal retornés amb tots els honors.

La fermesa i la coherència de les seves posicions en temps de totalitarismes, li comportarien nombroses adhesions, però també nombroses enemistats, que el durien a un llarg oblit, fins més enllà de la seva mort. L’Any Cardenal i Barraquer vol recuperar la memòria i posar en valor la figura del Cardenal.