.

Les pèrgoles, en una imatge presa avui, amb la tanca que protegeix de les obres ja iniciades. Foto: Tots21

La reforma del Mercat Central de Reus, que el convertirà en un espai obert a la consumició com a bar-restaurat durant tot el dia i amb una gran terrassa a la façana principal, farà desaparèixer un element característic del lloc que es va instal.lar en la remodelació feta l’any 1991.

Es tracta de les anomenades aleshores ‘pèrgoles del Sarobé‘, en referència al regidor de l’Ajuntament Robert Sarobé, que comandava la societat AmersamAparcaments i Mercats Municipals de Reus– i que va promoure una profunda remodelació del Mercat i el seu entorn, que va incloure la construcció de l’aparcament soterrani de la plaça de les Oques i de les pèrgoles, una innovació agosarada aleshores.

La reforma integral de l’edifici i l’espai que l’envoltava va incloure també la construcció de les dependències municipals a l’edifici. Aquestes obres van reduir el nombre de parades, però van permetre ampliar els punts de venda i eixamplar els passadissos. La modificació del Mercat Central -després de prop de 40 anys des de la seva construcció- s’havia plantejat l’any 1987, després del trasllat dels majoristes al Mercat del Camp. N’era alcalde Pep Abelló.

La premsa del moment batejà l’aparcament com a Scalextric -glorioses foren les cròniques de la Natàlia Borbonès-, recordant el popular joc infantil, donat els tombs que es feia en la rotonda soterrada. Va ser una obra agosarada que tenia la finalitat de revitalitzar el Mercat Central, obra que va incloure una gran plaça -tècnicament, situada al carrer de sant Joan-, mentre el dos carrers laterals es van semipeatonalitzar. Com a element més característic s’aixecaren les ‘pèrgoles del Sarobé’, que en aquells moments van obrir un viu debat sobre si feien ombra o no. L’Ajuntament responia que la plaça de davant la façana era massa gran com perquè quedés buida i donat el bat de sol que hi cau, es decidí per instal.lar-hi les pèrgoles.

Ara, la reforma hagués provocat que les pèrgoles molestessin a la terrassa i als accesos a l’entrada. Per tant, les estructures seran reubicades en un altre lloc, encara pendent de decidir, segons anunciava l’alcaldessa, Sandra Guaita. Si en aquell moment -i després- hi hagué ciutadans que no entenien la funció de les pèrgoles, ara es conservaran per quant són consideradas regufis climàtics. No cal dir que el 1991 ni per ventura se sabia què era el canvi climàtic.

Jaume Garcia