.

Imatge exterior del complex de l’antiga Tabacalera. Foto: Tarragona21

L’Ajuntament de Tarragona preveu convocar abans de l’estiu el concurs per la redacció del Pla Funcional de la Tabacalera, que podria estar llest abans de finals d’any. Les bases contemplen que en l’espai s’hi inclogui el Museu Nacional Arqueologia Tarragona, la Biblioteca Pública de Tarragona, l’Institut Català Arqueologia Clàssica, el Museu d’Història de Tarragona, l’ampliació de l’Arxiu Municipal, espais d’autogestió vinculats a la cultura i a l’art, el Centre d’Interpretació de l’antiga fàbrica Tabacalera, locals d’entitats vinculades al patrimoni, sales d’exposicions -eix cívic entitats- i espais de reserva.

Tres dies abans de la manifestació de la Tabacalera

“Després d’un any de l’acord marc signat entre l’Ajuntament de Tarragona i la Generalitat, en la visita del conseller de Cultura Santi Vila l’abril del 2016, aquesta setmana s’ha concretat el contingut de les bases del pla”, afirma l’Ajuntament en un comunicat. L’anunci arriba tres dies abans de la manifestació convocada per la plataforma Oppida (dissabte 25 de març), que protesta pels 10 anys que l’equipament porta tancat, i que precisament demana que l’espai de magatzems del mòdul 6 sigui un equipament autogestionat.

Floria: “No caldrà esperar 10 anys a habilitar el mòdul 6”

“Ens hem reunit amb Oppida altres vegades i compartim el seu projecte d’autogestió, però també els hem dit que s’ha de fer en un espai acotat i que s’han de regularitzar com a associació”, ha manifestat la portaveu del govern municipal, Begoña Floria. La portaveu ha insistit en què “no caldria esperar 10 anys més” a fer realitat aquest projecte, ja que tot i que la transformació de la Tabacalera és un projecte a llarg termini, el mòdul 6 podria ser un dels primers on s’actués. Floria també ha manifestat que, respecte al projecte d’autogestió, “a dia d’avui tinc altres propostes”, més enllà de la d’Oppida.

Segons l’Ajuntament, la Generalitat pagarà els 110.000 euros que costa el Pla Funcional, que s’adjudicarà en dues fases. En la primera, tots aquells equips interessats tindran el termini d’un mes per presentar una primera proposta funcional. D’aquests, un jurat tècnic n’escollirà i premiarà cinc de finalistes que hauran d’aportar un segon projecte més complert, que finalment farà decantar els guanyadors. Tot plegat s’estima que pugui durar entre 3 i 6 mesos.

A banda de l’obligació d’incloure-hi els equipaments mencionats, el Pla Funcional haurà de complir les clàusules següents:

  • Conservar i incloure els equipaments existents realitzats el 2011 (Tarragona Impulsa, Arxiu Municipal, Capsa de Música)
  • Treballar en la resta de superfície de 46.761m2  (dels 52.000m2 totals)
  • Definir els usos dels 14 edificis de diferents mides i volums (entre naus industrials, magatzems…
  • El disseny ha de facilitar la interpretació del discurs històric del passat, el present i el futur de la ciutat a través dels diferents equipaments que s’hi han d’instal·lar
  • Treballar per tenir en compte l’entorn de la Part Baixa de la ciutat posant en valor tot el llegat patrimonial existent
  • Tenir en compte la Tabacalera com el centre territorial de tot el patrimoni romà. Poder incloure en el circuit museístic espais com Centcelles o Arc de Berà.
  • Teixir un únic discurs únic des del Museu Arqueològic, la gran Biblioteca central de la ciutat i l’esdevenir d’experiències artístiques i d’intercanvi de coneixement