.

Imatge d’arxiu de l’embarcació “Llampuga U” de la Policia Portuària de Tarragona. Foto: Cedida

L’episodi de males olors que es pateix a Tarragona i municipis propers des de divendres passat tindria el seu origen al mar, segons un informe elaborat per Eurecat Centre Tecnològic. Segons han apuntat fonts de l’Ajuntament de Tarragona a l’ACN, una de les hipòtesis seria que un vaixell situat davant la costa tarragonina hagi estat fent algun tipus d’operació que ha generat les molèsties. De fet, des de divendres passat, desenes de veïns han trucat al 112 queixant-se de pudor de gas o de gasolina en diferents punts de Tarragona. En els darrers dies des de diversos organismes com el Port de Tarragona o empreses petroquímiques han fet comprovacions per mirar d’esbrinar l’origen d’una possible fuga, sense obtenir cap evidència.

Les males olors que s’han fet presents en els últims dies a Tarragona vindrien del mar. Podria tractar-se d’una embarcació que està netejant les seves bodegues. És per això que l’ajuntament de Tarragona ha demanat a Capitania Marítima que ho investigui, informa Tarragona Ràdio. Ho ha explicat l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, en la compareixença en la Comissió de Seguretat de la Petroquímica del Parlament. L’alcalde ha explicat que és un tema que els amoïnava i que des del CECAT han descartat que provingui de les químiques i del Port. Venen del mar.

El d’aquest dimarts ha estat el tercer episodi de males olors que s’ha registrat a la ciutat.

El primer va tenir lloc divendres passat al migdia. Aquell dia el 112 va rebre 70 trucades relacionades amb un episodi d’olors a l’entorn del Port de Tarragona. El Port va informar que no havia registrat cap incident.

El Port ho nega

D’altra banda, l’Autoritat Portuària de Tarragona (APT) no té constància de cap episodi que pugui ser l’origen de les males olors que ens els darrers dies han patit la ciutat de Tarragona i altres municipis propers. El Port de Tarragona ha activat els seus serveis de vigilància en cadascun dels episodis a partir del moment en que ha estat informat per part del CECAT de l’existència de trucades de particulars per queixar-se de males olors i, en cap moment, no ha detectat cap font d’emissió d’olors industrials dins de l’espai portuari.

La Policia portuària, els serveis de medi ambient del Port i els responsables de seguretat i emergències de L’APT han actuat en tot moment en coordinació amb Capitania Marítima, Salvament Marítim i el Parc Químic, per efectuar rondes de comprovació cada cop que s’han posat de manifest episodis de males olors, en tots els casos que s’ha rebut constància de trucades al Centre d’Emergències de la Generalitat de Catalunya (CECAT).
La ubicació exacta dels vaixells en la zona de fondeig, tant en les franges horàries prèvies com en les franges coincidents amb els episodis, així com el tipus de càrrega que aquests transporten, ‘no és compatible amb la tipologia d’olors que s’han detectat a la ciutat de Tarragona ni tampoc no és compatible amb la trajectòria que aquestes haurien seguit’, afirma la institució.

En aquest sentit, Capitania Marítima està en contacte amb els responsables dels vaixells fondejats perquè informin de les operacions realitzades i de la constància d’olors. Els vaixells petroliers fondejats es troben en càrrega sense necessitat d’haver de netejar tancs i, en qualsevol cas, cada operació hauria de ser anotada per escrit de manera obligatòria en un registre a bord, entre d’altres raons, per si són requerides per les autoritats marítimes, com ha estat el cas: cap dels vaixells fondejats informa sobre olors a la zona.

Redacció