L’Ajuntament de Tarragona està treballant en la creació del comissionat de l’Anella Verda, un càrrec municipal que centralitzarà la gestió d’aquest pulmó verd de 2.472 hectàrees que encercla la ciutat, segons ha confirmat en declaracions a Tarragona21 Josep Maria Milà, regidor d’Urbanisme. Milà expressa la necessitat que hi hagi al consistori “una figura que coordini totes les actuacions que es facin a l’anella perquè no hi hagi descoordinació entre tots els elements i departaments que hi tenen responsabilitats: Bombers, mediambientalistes, arqueòlegs, tècnics esportius…” El regidor afegeix que “el més lògic és que el comissionat sigui un membre de la Brigada Municipal”.
L’Ajuntament va aprovar l’abril passat una declaració institucional en què es comprometia a protegir el pulmó verd amb una sèrie d’actuacions, entre les que hi ha l’aprovació en el termini de dos anys d’un Pla Especial de Protecció de l’Anella Verda “que reguli els usos que s’hi poden desenvolupar i que concreti mesures per tal d’evitar la pèrdua de biodiversitat”. Independentment de l’aprovació d’altres mesures, Milà afirma que per part del departament d’Urbanisme “no es necessita determinar els usos de l’Anella Verda perquè el POUM (Pla d’Ordenació Urbanística Municipal) ja diu amb total claredat quins usos s’hi permeten i quins no”.
El POUM recull l’ampliació del club de golf Costa Daurada
En els darrers mesos el consistori ha rebut crítiques per la gestió de l’espai, el darrer l’article d’opinió de Txiqui López, candidat al Consell Ciutadà Municipal de Podem. Sobre l’ampliació del club de golf Costa Daurada que s’està duent a terme, Milà recorda que el POUM ja havia reservat aquests terrenys com a sòl urbanitzable, contemplant aquesta actuació. Pel que fa a la deforestació per l’exportació de pelets, el regidor afirma que les explotacions que es fan són terme al Catllar, i que aquest tipus d’actuacions estan prohibides al municipi tarragoní.
Un altre dels punts de la declaració institucional que està pendent és l’impuls per part del consistori tarragoní del Consorci Mancomunat de l’Anella Verda de Gaià-Francolí, que estaria integrat pels ajuntaments de Tarragona i dels municipis on l’anella té una progressió natural (El Catllar, La Riera, Els Pallaresos i Altafulla), la Generalitat de Catalunya, l’Estat Espanyol, el Consell Comarcal, la Diputació, els propietaris de les finques, i les entitats ecologistes del territori.
Negocien amb propietaris per millorar els circuits del tomb de l’Anella Verda
El regidor d’Urbanisme ha avançat a Tarragona21 que l’Ajuntament està negociant convenis amb propietaris privats de terrenys per on passa el tomb de l’Anella Verda per millorar-ne les condicions de circulació de vianants i bicicletes. Amb aquest objectiu en ment, el consistori ja ha començat a reunir-se amb persones que tenen grans extensions de terrenys per on passa aquest recorregut de 34 quilòmetres que rodeja el centre de la ciutat i gairebé tots els barris de Llevant.
El tomb de l’Anella Verda és un itinerari que comença pujant per la desembocadura del riu Francolí i acaba a la punta del Miracle després de travessar una àmplia zona boscosa protegida paral·lela a l’autopista, baixar pel riu Gaià i travessar bona part del litoral del municipi. L’itinerari, format a partir del projecte Camins de Tarragona, es va senyalitzar l’any 2010. També s’han creat diversos materials del recorregut: l’explicació, el mapa, i la georeferència de l’itinerari (i també de la xarxa de camins del muncipi al complet).
Romà Rofes
Equip de redacció