.

.

TOTS 21

L'Ajuntament de la Pobla de Mafumet. Foto: Cedida

L’Ajuntament de la Pobla de Mafumet. Foto: Cedida

Amb l’inici del curs acadèmic 2023-2024, l’Ajuntament de la Pobla de Mafumet ha aprovat en sessió plenària la renovació, un any més, del programa d’ajuts als estudiants empadronats al municipi. En aquesta ocasió s’ha previst una dotació d’uns 600.000 euros, igualant així la xifra prevista per al curs anterior i que ja llavors va suposar un rècord en aquests ajuts directes als estudiants del poble, que poden beneficiar-se’n en dues vessants: d’una banda, a través dels ajuts per a les despeses associades a la matriculació acadèmica i adquisició de llibres i material i, d’una altra banda, també es contemplen ajuts per al transport escolar, en aquells estudis que no puguin ser cursats a la Pobla de Mafumet o a l’IES del Morell.

Les persones interessades a acollir-se a aquest pla d’ajuts ja poden presentar la seva sol·licitud. Aquesta pot ser tramitada de manera telemàtica, a través de la Seu electrònica municipal, o bé de manera presencial a través de l’Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC) de l’Ajuntament, en horari de 10 a 14 h dels dies feiners. El termini de presentació de sol·licituds finalitzarà el proper 11 de novembre.

Com és costum, aquest programa d’ajuts als estudiants contempla tots els nivells acadèmics, des de l’educació infantil fins als estudis universitaris, incloent-hi també els postgraus i especialitats universitàries, mestratges, doctorats i els estudis i/o pràctiques emmarcades en el Programa Erasmus o equivalents d’intercanvi a l’estranger.

Així mateix, també poden acollir-se a la convocatòria d’ajuts els alumnes d’educació especial i també els d’ensenyaments d’idiomes o altres ensenyaments reglats i oficials, reconeguts per la Generalitat de Catalunya o l’Administració central de l’Estat. En aquest àmbit, queden inclosos els cursos d’accés als Cicles Formatius i a la universitat.

Quant a la dotació dels ajuts a la matriculació i adquisició de llibres i material, i en funció del nivell acadèmic per al qual es presenti la sol·licitud, les persones beneficiàries rebran subvencions per import d’entre 255 € (nivells inicials d’educació infantil) i 3.000 € (alumnes del Programa Erasmus i equivalents).

Pel que fa als ajuts per al transport escolar, el criteri d’adjudicació d’ajuts és la distància a la qual es trobi el centre educatiu. Així, els ajuts poden ser de 200 €, per a aquells estudiants que acudeixin a un centre ubicat en un radi de 50 km de la Pobla; o de 600 €, per a aquells que tinguin el seu centre educatiu a més de 50 km del municipi pobletà.

Finalment, el programa d’ajuts als estudiants de la Pobla de Mafumet també contempla ajuts directes de 100 € per a aquelles persones que cursin estudis en centres universitaris a distància.

Al respecte d’aquesta iniciativa l’alcalde pobletà, Joan Maria Sardà, assegura que “es tracta d’una mesura pensada per contribuir amb les famílies pobletanes en l’esforç que fan a l’hora de fer front a les despeses d’educació dels seus membres”. En aquesta línia, apunta que l’objectiu “és clar: que ningú es vegi privat de seguir ampliant la seva formació acadèmica per causes econòmiques”.

La previsió municipal és atendre unes 1.100 peticions, d’acord a les xifres dels cursos precedents. Sense anar més lluny, durant el curs acadèmic 2022-2023 van ser registrades fins a 1.079 peticions, de les quals van ser aprovades un total de 972, amb un ajut mitjà de 528 euros per sol·licitud.

V.Tapias