L’Ajuntament de Tarragona atorgarà llicències a precari als club de futbol de la ciutat perquè usin els camps de futbol municipal que hi ha distribuïts per la ciutat.
Es tracta d’un primer pas per a regular de manera definitiva l’ús d’aquests camps i acabar amb els abusos que es produïen i la manca de control, principalment econòmic, que feien els clubs, que acabaven considerant-se els propietaris dels terrenys de joc.
La regidora d’Esports de l’Ajuntament, Elisa Vedrina, ha anunciat a Tarragona21 que a partir de la pròxima temporada i per espai d’una temporada s’habilitarà la fórmula de la llicència a precari, un model que les administracions utilitzen en altres casos del dia a dia, per tal de regularitzar, almenys provisionalment, la relació que mantenen els clubs de futbol amb unes instal·lacions que són municipals. La fórmula pot ser ampliada a una segona temporada. Es tracta d’un escenari “transitori”, que va un pas més enllà que l’actual.
Es busca des de l’Ajuntament “enllestir una proposta que clarifiqui els drets i deures dels clubs, que els doni una seguretat jurídica, també a l’Ajuntament, tot això tenint en compte que hi ha centenars d’esportistes, molt s’ells joves i nens, que fan servir aquestes instal·lacions i que ho puguin fer en les millors condicions possibles, fomentant la pràctica de l’esport”.
Presentada la proposta a l’oposició i als clubs
Es preveu que el plenari municipal del mes de setembre doni el vist-i-plau a aquesta nova fórmula. L’Ajuntament ha presentat la fórmula a l’oposició municipal i als clubs. “A dia d’avui totes les demandes d’horaris fetes pels clubs han estat satisfetes”.
“Es tracta d’un escenari transitori que permetrà disposar d’una regularització jurídica i estudiar diferents escenaris per trobar una solució definitiva”, ha afirmat Vedrina. Cada club disposarà d’una llicència.
La llicència a precari “permetrà a les entitats fer ús de les instal·lacions municipals amb drets i deures, tal com fixarà la llicència a precari”. “Cap equip pagarà un cànon per jugar i podran disposar del camp en uns horaris prefixats sense que hagin de demanar permís a ningú”, ha subratllat la regidora. És a dir, no es permetrà que els clubs subarrendin pel seu compte el camp o que impedeixin que altres clubs hi puguin entrenar o que no puguin usar els vestidors, escenes que s’han repetit a Tarragona. S’establirà un cuadrant de dies i horaris disponibles. Hi ha camps on juguen fins a tres equips diferents.
Tots els clubs podran jugar als camps municipals a partir de setembre i rebran la llicència a precari. Els clubs hauran de presentar una memòria amb la planificació de la temporada que ve, on figurin els horaris, categories dels equips, ús de les instal·lacions els caps de setmana i ús dels vestidors, de manera que el consistori exercirà un control per evitar desgavells. Les hores de camp que quedin buides es destinaran a altres clubs de la ciutat.
“Tots els clubs tindran els mateixos drets quant a entrenaments i competicions”, ha subratllat la regidora. “A partir d’ara, els clubs podran ocupar els camps amb un document formal, reglat”.
Preus públics
Altrament, el consistori està treballant una normativa de preus públics per a ús de les instal·lacions d’entitats o empreses alienes, un fet habitual i que solia acabar amb un pagament irregular als clubs. Això s’acabarà. Serà l’Ajuntament qui ho gestionarà. “Al respecte de la concessió dels bars dels camps de futbol, s’està treballant amb els clubs per buscar una solució, que serà transitòria”.
El cas del mal ús de les instal·lacions municipals de futbol és mot característic d’aquest esport i es produeix arreu d’Espanya. Altres esports que es practiquen en dependències municipals de la ciutat no presenten aquests problemes.
El consistori ha decidit no fer ‘tabula rasa’, trencar les dinàmiques practicades fins ara i començar de zero per no provocar perjudicis en uns clubs on hi ha moltes categories infantils i on el treball de base és molt important als barris de la ciutat. A més, “el futbol cohesiona, aporta salut i valors, desenvolupa individualment, forma el caràcter” i allunya els joves d’entorns no desitjats, raons que aconsellaven no trencar els hàbits de manera radical.
Les noves normes apareixen després que els dos anteriors regidors d’Esports ho haguessin intentat. Javier Villamayor va estar poc temps al càrrec i qui li va precedir, Isabel Negueruela, no va poder completar la tasca quan li va arribar la mort sobtada.
J. Garcia
Equip de redacció