.

.

TOTS 21

El plenari ha estat co-presidit per la regidora de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus, Montserrat Vilella (imatge superior), i per la consellera i presidenta de l’Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona, Carla Aguilar-Cunill (inferior). Foto: Ajuntament de Reus

Unes quaranta persones, entre representants polítics i tècnics dels ajuntaments de Tarragona, Reus i altres municipis, de la Generalitat i dels Consells Comarcals del Baix Camp i del Tarragonès, membres d’entitats que treballen en l’àmbit de la pobresa energètica i representants de les empreses subministradores d’energia i aigua, han participat en el cinquè Plenari de la Taula de la Pobresa Energètica de Tarragona i Reus. Un Plenari, co-presidit per la regidora de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus, Montserrat Vilella, i per la consellera i presidenta de l’Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona, Carla Aguilar-Cunill, que s’ha celebrat aquest dimarts 23 de març a la tarda en format virtual. L’any passat, amb motiu de la pandèmia, el Plenari es va haver d’ajornar, així que l’anterior es va fer l’any 2019 a la Casa Canals de la ciutat de Tarragona.

Al Plenari s’han presentat quatre ponències:

  • ‘Eines per a potenciar l’autoconsum energètic en l’àmbit domèstic’, a càrrec d’Aleix Manonellas, responsable del Servei d’Assessorament Energètic de Reus.
  • ‘Comptadors solidaris’, a càrrec de Maria Retuerto, responsable de la Unitat Comercial i de Clients de l’Empresa Municipal Mixta d’Aigües de Tarragona (EMATSA) i de J.M. Beltran, director gerent de l’Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona (IMSS).
  • ‘Diferents accions per a combatre la Pobresa Energètica’, a càrrec de Stephanie Ascencio, representant de l’Aliança contra la Pobresa Energètica de Tarragona.
  • ‘Consumidor vulnerable, preus i taxes’, a càrrec de Jordi Samarra, representant de l’Associació Intercomarcal de Consumidors i Usuaris de Catalunya (AICUC).

A la reunió s’han tractat diferents visions sobre el tema de la pobresa energètica i diverses línies per fer front a aquesta problemàtica.

De les dades que disposen els ajuntaments de Tarragona i Reus, destaca el fet que tot i que des de la Taula de la Pobresa Energètica s’ha treballat molt per tal que tothom que tingui dret al Bo Social se’n pugui beneficiar i s’ha aconseguit augmentar el nombre de persones beneficiàries de manera considerable, encara existeixen algunes dificultats d’accés al Bo social en la factura de la llum. I això és així, tot  i que ara, amb la pandèmia, s’ha creat la figura del consumidor vulnerable i més famílies se’n poden beneficiar. En concret, un 51% de les llars de les quals va revisar la factura de la llum el Punt d’Assessorament Energètic (PAE) de Reus durant el 2020 es podien beneficiar del Bo Social si es canviaven al mercat regulat.

La Taula de la Pobresa Energètica de Tarragona i Reus

La Taula de la Pobresa Energètica de Tarragona i Reus és un espai de planificació, coordinació, anàlisi, debat, recerca d’alternatives i propostes de solucions que garanteixin l’accés al consum energètic de les famílies amb vulnerabilitat. Des d’aquest ens, els ajuntaments de Tarragona i Reus treballen de manera conjunta el tema de la pobresa energètica i tenen connexió estreta amb la Taula del Govern de la Generalitat.
Per aquest any 2021 la taula es planteja analitzar noves necessitats en aquest tema, i plantejar línies i propostes de futur consensuades per donar cobertura a aquestes.

Per a més informació sobre aquest ens, sobre consells d’estalvi energètic, sobre com estalviar en les factures d’electricitat i gas o sobre ajuts de pobresa energètica, es pot consultar la web http://taulapobresaenergetica.cat/

Redacció