.

.

TOTS 21

Un moment de la inauguració, que ha reunit força gent

La gent gran de la Secuita compta amb un nou equipament que millora la seva salut i benestar. Cofinançat per la Diputació de Tarragona, el Casal i Centre de dia del municipi s’ha inaugurat aquest dijous a la tarda en un acte amb la participació del vicepresident tercer de la Diputació de Tarragona i diputat del SAM de la institució, Enric Adell; de l’alcalde del municipi, Eudald Roca, i del director dels Serveis Territorials de Drets Socials de la Generalitat a Tarragona, Daniel Sagalà.

Es tracta d’un espai innovador per quant comparteix edifici i a la vegada serveix per donar servei als quatre nuclis del municipi, La Secuita, L’Argilaga, Vistabella i Les Gunyoles. L’alcalde, Eudald Roca, ha explicat a Tots21 la innovació que suposa compartir en un mateix edifici un Centre de Dia i un Casal de la Gent Gran, de manera que s’ha volgut ‘no discriminar aquelles persones que necessiten els serveis del Centre de Dia, però també van a fer una partida o a xerrar amb els seus amics al Casal d’Avis’.

Recinte destinat a infermeria

Una de les sales comunitàries

Enrada al complex

Només una porta separa els dos equipaments, de manera que es crea una sensació de continuïtat que redueix la sensació d’aïllament dels usuaris dels Centres de Dia habituals. ‘Les persones que estan soles s’abandonen. Necessiten companyia i fer activitats’. El Centre de Dia farà atenció personalitzada. Per usar el Casal només cal estar empadronat al poble -que, recordem, té quatre nuclis- i tenir més de 65 anys.

L’edifici és un recinte molt exterior, lluminós i amb una àmplia balconada orientada al sud. Es troba ubicat en una illa molt potent d’equipaments municipals. ‘Fa onze anys vam fer la piscina i els vestidors; fa set, les instal.lacions esportives, les de padel, de futbol sala i bàsquet i ara, els equipaments per a la gent gran. A l’estiu, el lloc funciona molt bé i és molt usat per les famílies’.

A l’acte inaugural, que ha reunit força gent, hi ha assistit, així mateix, la delegada del Govern de la Generalitat a Tarragona, Teresa Pallarès; el director dels Serveis Territorials de Presidència de la Generalitat a Tarragona, Àngel Cortadellas; el secretari per a l’Administració de Justícia, Eusebi Campdepadrós; el senador Josep Rufà; les diputades de la Diputació Marta Blanch i Sílvia Puerto, i les regidores i regidors de la corporació municipal.

La inversió

La Diputació ha aportat 339.373,90 € per a aquest nou equipament, que també ha comptat amb finançament de la Generalitat, de l’Ajuntament de la Secuita i de Fons de la Unió Europea pel Desenvolupament Rural. Situat al costat de la zona d’equipaments esportius, l’edifici compta amb una superfície total construïda de més de 400 metres quadrats. El primer espai es destina a un ús lúdic i de serveis per la gent gran, amb una sala de més de 100 m2, divisible en tres sales -on es poden organitzar conferències, lectures, concerts, projeccions, activitats, manualitats, balls, àpats…-, perruqueria-podologia, control d’accés, un gran espai diàfan d’entrada i una terrassa exterior privada. Aquest espai és de lliure accés per la gent gran del municipi.

L’altra part de l’edifici és d’accés restringit, de caire tutelat i hospitalari, i es destina a aquelles persones grans que necessiten d’una atenció més especifica i professional. Està adaptat a necessitats més hospitalàries de dia i compta amb sala de consulta mèdica-rehabilitació, sala de control d’infermeria, dutxa geriàtrica, lavabos, vestidors, vestidors de personal, bugaderia, cuina, menjador, sala d’activitats i repòs, espai exterior privat i enjardinat i sala d’equips tècnics. La seva capacitat màxima és de 20 usuaris. A tots dos espais han prioritzat els criteris d’eficiència energètica, llum natural, climatització i adaptació de l’accessibilitat.

Edificis autsuficients

D’altra banda, el Centre per la Gent Gran i l’Escola són els dos primers edificis públics de La Secuita autosuficients. En un municipi amb 2.000 habitants, incloent-hi els quatre nuclis que el formen, s’han instal·lat 41 mòduls (plaques) fotovoltaics a la teulada del Centre per la Gent Gran del municipi. ‘El cost d’aquesta inversió realitzada en tots dos edificis es preveu amortitzar-la, per l’estalvi en el consum elèctric, en un període de set anys, sense comptar amb la quantitat subvencionada. La vida útil de aquesta instal·lació es preveu que sigui un mimin de 30 anys’, ha destacat Roca.

Redacció