.

.

TOTS 21

La consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, durant la roda de premsa telemàtica d’avui. Foto: Cedida

La província de Tarragona pot avançar partir de dilluns en el desconfinament gradual, segons ha informat aquesta tarda la consellera de Salut, Alba Vergés, i saltar a la fase 1, fet que proposarà al Govern central. El salt de fase és de 14 dies.

El Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i les àrees de l’Alt Pirineu i Aran seran les úniques regions de Catalunya que ho avançaran. Els seus baixos nivells de contagis han determinat que siguin les primeres regions a fer-ho, ja que porten una tendència a la baixa.

La consellera de Salut, Alba Vergés, i el secretari de Salut Pública, Joan Guix, expliquen en roda de premsa com s’aplicarà el desconfinament a Catalunya per regions sanitàries. Només tres de les nou regions sanitàries catalanes passaran dilluns que ve, 11 de maig, a la primera fase del procés de desconfinament: són les Terres de l’Ebre, Tarragona i l’Alt Pirineu-Aran, que fins al moment són les unitats territorials amb les taxes de contagi de covid-19 més baixes del país. La resta de Catalunya -Catalunya Central, Girona, Lleida i les àrees metropolitanes nord i sud de Barcelona- es troben en risc moderat excepte Barcelona, on Salut ho qualifica de moderat alt.

Aquest és el primer pas del pla de desescalada que ha dissenyat el Govern, i que el ministeri de Sanitat ha d’acceptar abans que es pugui posar en marxa. En cas que el govern espanyol li doni llum verda, en aquests tres territoris es permetria el contacte entre màxim 10 persones (totes sanes sense patologies), els comerços podran reobrir de manera generalitzada sota estrictes condicions de seguretat per evitar aglomeracions, així com les terrasses dels bars, que podran funcionar únicament al 30% del seu aforament.

Altrament, les vetlles estaran permeses en instal·lacions públiques i privades amb un aforament màxim de 15 persones en espais a l’aire lliure i deu en espais tancats. Pel que fa al comerç, dins la fase 1 podran obrir els negocis de menys de 400 metres quadrats que no es trobin en centres comercials amb un límit d’aforament del 30%.

Mapa de risc de rebrot per regions sanitàries

Barcelona i la seva àrea metropolitana, que són les regions que tenen una densitat poblacional més alta i, per tant, més possibilitats de convertir-se en zones d’alt risc de rebrot, així com la Catalunya Central, Girona i Lleida es mantindrien en l’actual fase, la zero, i la població continuaria amb les mateixes restriccions de mobilitat: la sortida del domicili només està autoritzada per fer aquelles activitats que es consideren de baix risc per a la salut pública.

El Govern farà arribar aquest mateix dimecres aquesta proposta al Ministeri de Sanitat, que ha de prendre la decisió definitiva. La consellera ha explicat que mantindran una reunió “bilateral” per analitzar aquest plantejament i s’ha mostrat confiada que dilluns 1 passaran a la fase 1 les tres regions proposades per l’executiu.

Els gestors sanitaris de la regió de Tarragona han avalat avui la nova fase de desconfinament.

Seguirà ampliació

Redacció