.

Maria del Mar Bonet i Dani Espasa. Foto: Juan Miguel Morales

Arriba un any clau per al món artístic i cultural de Catalunya, i fins i tot internacional: en 2023 té lloc el centenari de la fi d’obres i la conseqüent consagració de l’església del Sagrat Cor de Vistabella, declarada Monument Històric i l’única obra executada en la seva totalitat per l’arquitecte i artista tarragoní Josep Maria Jujol, cada cop més valorat a nivell mundial entre els experts.

I un dels plats forts serà la celebració de la sisena edició de la Primavera Musical a Vistabella, que amplia la seva programació amb sis concerts -un més que el que és habitual- i tindrà lloc en dos cicles de l’any: aquesta primavera i la propera tardor.

Ajuntament, director artístic i representant de l’Arquebisbat, durant la presentació de la programació. Foto: Tots21

La reforma de l’interior de l’església, que està acometent l’Arquebisbat amb l’ajut de l’Ajuntament i que acabarà el juliol, fa que es desdobli la programació, que seguint el seu esperit d’oferir varietat de registres, presenta en Maria del Mar Bonet i la Jove Capella Reial de Catalunya els seus plats forts. El tret de sortida serà el 13 de maig. Justament, la varietat d’estils a partir de la música de cambra és marca de la casa de la Primavera Musical, una proposta única al Camp de Tarragona “que està plenament consolidada i prestigiada”, destacava l’alcalde, Eudald Roca.

Els concerts de primavera tindran lloc a l’exterior, a la plaça de la pròpia església, mentre que els de tardor se celebraran a l’interior del temple. Serà quan “el públic podrà gaudir de la reforma de l’interior de l’església”, ha apuntat Eudald Roca.

El quintet vocal ugandès Aba Taano. Foto: Cedida

Arrancada amb gòspel

El gòspel africà serà el protagonista del primer concert, de la mà del quintet vocal ugandès Aba Taano. Aba Taano significa “els cinc” i aquest grup està format per en Derrick (baix i director), la Mayanja (baix), la Nabbale (mezzosoprano), en Kimeze (baríton) i la Kamoga (baix). Un concert en el qual es podrà gaudir de cants zulú, xhosa i bantu, soweto i també de gòspel americà, versions de pop i altres cançons del centre i del sud d’Àfrica. Una formació que actuarà a benefici de l’ONG Música para salvar vidas, entitat que permet donar una formació acadèmica a una trentena d’infants a Kireka, Uganda. El concert serà el dissabte 13 de maig a les 21.30 h.

Ramon Quadrada. Foto: Cedida

El jazz de Ramon Quadrada

La segona proposta de primavera és també moderna i s’emmarcarà en el món del jazz contemporani. Ramon Quadrada ‘Quadraphonics’ Jazz Quintet oferirà un repertori de composicions originals de Quadrada amb notables ressonàncies del Hard Bop i que contenen la característica fusió entre música tonal i música modal que caracteritza el jazz del segle XXI. El quintet està format per Ramon Quadrada (trompeta i flugelhom), Víctor Diego (saxo tenor i soprano), el pianista Jordi Berni, Rai Ferrer al contrabaix i el bateria Xavi Maureta. Tindrà lloc el 27 de maig a les 21.30 h.

Maria del Mar Bonet i Dani Espasa

Maria del Mar Bonet serà l’encarregada de tancar els concerts de primavera amb la proposta ‘Nosaltres les dones’. De fet, es tracta de títol d’un poema d’Edith Södergran que Maria del Mar Bonet va musicar i enregistrar a finals dels setanta a l’àlbum Alenar (SonyMusic, 1977). Ara, la cantautora presenta un espectacle pensat per reivindicar la dona, acompanyada de Dani Espasa al piano i a l’acordió. El duet interpretarà algunes de les poetesses i autores que formen part de la discografia i el repertori de l’extens cançoner de la mallorquina. Un viatge per les cançons de totes les èpoques revisitades amb la mirada del present. Algunes de les peces que es podran sentir seran ‘Cançó de Na Ruixa Mantells’, ‘Ombra Negra’, ‘La Petxina’ i ‘Cel d’Hora Baixa’. L’actuació es durà a terme el 17 de juny a les 21.30 h.

Ensemble Lisboa ens regalarà amb una missa del segle XVIII. Foto: Cedida

Concerts de tardor

La segona part dels concerts d’aquest 2023 es durà a terme els mesos d’octubre i novembre. El 28 d’octubre serà el torn de l’Ensemble Lisboa 1740 amb la ‘Missa Regalis’. Es tracta d’una obra de Francesc Valls, qui és considerat com un dels compositors més importants i influents del Barroc català. Valls va dedicar la seva grandiosa Missa Regalis (‘Missa Reial’) a Joan V de Portugal. Una peça de la qual se’n podrà gaudir juntament amb les altres músiques que s’escrivien a la cort de Lisboa a mitjan segle XVIII. És una producció del Festival de Música Antiga dels Pirineus.

Vilart Ensemble, música de KM 0. Foto: Cedida

Vilart Ensemble interpretarà ‘Tornant a l’origen’. Un programa en el qual s’emparellen dues de les obres cabdals del repertori per a clarinet i quartet de corda: el Quintet per a clarinet i cordes de Johannes Brahms, i Gumboots, de David Bruce. En el primer cas, endinsaran el públic en un dels repertoris més emblemàtics de la música de cambra. Unes composicions que contrastaran amb l’obra pintoresca de Bruce, Glazunov i Txaikovski. Vilar Ensemble està format per Anais Pasanau al clarinet, Adrián Morena i Cristina Morell al violí, Helena Sánchez a la viola i el violoncel·lista Guillem Vellvé. El concert serà el 29 d’octubre.

Jove Capella Reial de Catalunya Foto: Toni Peñarroya

La Jove Capella Reial

I la Jove Capella Reial de Catalunya tancarà la Primavera Musical a Vistabella d’aquest 2023. Oferiran un programa basat en el Renaixement Hispànic.

La Jove Capella Reial de Catalunya és una iniciativa de Jordi Savall i Lluís Vilamajó. L’objectiu del projecte és promocionar una nova formació vocal professional per oferir un repertori musical amb les veus de joves cantants de la Fundació Centre Internacional de Música Antiga. De fet, aquesta formació fa de pedrera a la prestigiosa Capella Reial de Catalunya. Els concerts de tardor es duran a terme a les 20.30 h a l’interior de l’església.

La Primavera Musical a Vistabella del 2024 tancarà els actes de celebració del centenari de l’església del Sagrat Cor. En aquest sentit, l’alcalde de la Secuita, Eudald Roca, ha destacat la “importància del cicle per al municipi a l’hora de fer valer també l’església del Sagrat Cor de Vistabella com un bé patrimonial per a tothom”. El consistori porta sis anys fent una aposta econòmica molt destacada, inhabitual en un municipi petit.

Per la seva banda, el director artístic, Marc Guerris, ha subratllat que “és una edicó en la qual la veu té un paper rellevant perquè quatre dels sis concerts estan protagonitzats per formacions vocals o solistes“.

Guerris ha valorat enormement la qualitat sonora que ofereix el petit recinte que forma la peculiar església jujoliana -hi ha alguna obra de Jujol que no sigui peculiar?-, que denota una suau reverberació, menor que la de les esglésies i catedrals, us espai que permet escoltar amb més netedat i pulcritud els cors i els instruments, amb els avantatges i els inconvenients que això causa, com que obliguen a no cometre errades perquè es detecten més fàcilment.

La venda d’entrades

Les entrades es podran adquirir a través del web del cicle www.primaveramusicalvistabella.com . L’entrada de cada concert tindrà un cost de 15 euros. També es podrà adquirir un abonament de 3 concerts, al preu de 36 euros. Les entrades es posaran a la venda el proper dilluns 17 d’abril.

Església del Sagrat Cor de Vistabella, un espai per recuperar

Més enllà de la voluntat d’obrir l’Església del Sagrat Cor de Vistabella al món artístic, aquest cicle també té la voluntat de ser un trampolí per col·laborar en la restauració d’aquest element modernista. En els darrers anys, han restaurat alguns elements d’aquesta obra de l’arquitecte Josep Maria Jujol. L’església va ser declarada com a Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 2011.

Jaume Garcia