.

Una imatge del projecte ‘Conversa i Vila’. Foto: Cedida

La Pobla de Mafumet està a punt de donar el tret de sortida al projecte ‘Conversa i Vila’, una iniciativa de caire social que té com a objectiu principal oferir espais socials de trobada a les persones del municipi que tenen interès en aprendre la llengua catalana, o bé que en volen millorar el seu coneixement. Tot plegat, a través d’uns grups de conversa que incidiran també en la creació de vincles socials al territori, mitjançant la descoberta de les tradicions locals de la Pobla, així com també d’altres municipis de la zona i de la cultura i tradicions catalanes.

D’aquesta manera, es pretén mantenir el caliu de poble i fomentar-ne el vincle de pertinença. Fins ara s’han dut a terme les reunions d’organització prèvia amb les persones voluntàries que gestionaran els diferents grups de conversa, que donaran inici el proper 3 de novembre i fins al mes de juny.

Els organitzadors de la iniciativa destaquen la bona acollida que estan trobant, ja que fins ara han pogut crear tres grups de conversa amb un total de 16 participants. Amb tot, la inscripció segueix oberta i les persones interessades a participar del projecte poden adreçar-se a l’Ajuntament, a on se’ls facilitarà tota la informació i s’hi podran inscriure.

Aquest projecte s’adreça a totes aquelles persones del municipi de la Pobla de Mafumet -amb preferència per a les empadronades- que vulguin iniciar un contacte amb la llengua catalana, ja sigui en un nivell inicial de comprensió o bé un perfeccionament de l’ús de la llengua oral. Ho faran amb activitat a l’aula i, també, fent sortides a espais i activitats que tinguin lloc al municipi.

Es tracta, a més, d’una iniciativa innovadora, ja que el projecte està autogestionat pels propis voluntaris, que són veïns i veïnes del municipi disposats a oferir el seu temps lliure per ensenyar el català i les tradicions locals i catalanes a persones amb interès per la llengua. El projecte compta, també, amb el suport de l’àrea d’Acció Social, Gent Gran i Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament pobletà i del Pla d’Acció Comunitària i Inclusiva del Tarragonès.

D’altra banda, cal destacar que més enllà del factor integrador i generador de vincles de pertinença al poble, aquest projecte és vàlid per a l’obtenció del certificat de primera acollida de la Generalitat de Catalunya, un document utilitzat en els processos d’arrelament social.

V.Tapias