.

Els participants en la visita. Foto: Cedida

Els participants en la visita. Foto: Cedida

Tot aprofitant la festivitat del 12 d’octubre, l’Ajuntament de la Pobla de Mafumet va organitzar una excursió de caire cultural i litúrgic al santuari de la Mare de Déu de Montserrat. L’activitat, oberta a la participació de tots els habitants empadronats al municipi pobletà, va registrar un total de 150 persones inscrites.

Totes elles es van reunir a primera hora del matí davant del Casal Cultural, des d’on van partir en autocar fins a Monistrol de Montserrat. Un cop allí i a bord del cremallera, van arribar al santuari de la Mare de Déu de Montserrat, on van assistir al servei religiós de les 11.00h per a, un cop acabat aquest, desplaçar-se fins al Camí dels Degotalls.

Allí, la comitiva pobletana va visitar i va oferir una pregària a la majòlica de la Mare de Déu del Lledó instal·lada ara fa un any, com a acte de cloenda de les festes Decennals que el municipi va viure l’any 2020. La pandèmia va obligar a suspendre’n la majoria dels actes previstos, entre els quals la inauguració i benedicció d’aquesta majòlica, motiu pel qual l’acte es va dur a terme dos anys després.

La comitiva pobletana va visitar i va oferir una pregària a la majòlica de la Mare de Déu del Lledó. Foto: Cedida

La comitiva pobletana va visitar i va oferir una pregària a la majòlica de la Mare de Déu del Lledó. Foto: Cedida

Finalitzat aquest acte junt a la majòlica, la comitiva pobletana va gaudir de temps lliure per dinar, retrobant-se de nou a la per iniciar el camí de retorn a la Pobla de Mafumet.

La majòlica de la Mare de Déu del Lledó va ser encarregada per l’Ajuntament de la Pobla de Mafumet als ceramistes Esteve-Via de Can Fontanals, artesans amb llarga tradició en l’elaboració de peces ceràmiques i majòliques segons l’estil Guivernau.

Una imatge de la visita. Foto: Cedida

Una imatge de la visita. Foto: Cedida

La peça reprodueix la venerada imatge de fusta de la patrona pobletana, així com detalls essencials del municipi com ara un lledoner, l’ermita de Sant Joan del Lledó -on va romandre la imatge des de principis del 1700 i fins al 1801 i que, degut al lledoner que s’alçava darrera l’ermita, va acabar donant nom a l’ermita- o l’església de Sant Joan, on descansa la imatge de la patrona des del 1801 i d’on l’estiu del 1936 i en el context de la Guerra Civil espanyola, fou salvada del foc per un grup de veïns del poble.

Completen la majòlica l’escut municipal i una sanefa formada per fulles de lledoner i el rètol “Decennals 2020. 22 d’octubre de 2022”, a mode de recordatori per als visitants del Camí dels Degotalls i per a les generacions futures.

V.Tapias