.

.

TOTS 21

Imatge d’aquest matí de diumenge de l’entorn de Prades. Foto: Cedida

Ja són 14 les carreteres tallades pel temporal i més d’un centenar les que requereixen cadenes. Hi ha 9 vies a la demarcació de Tarragona per on no es pot circular: la C-44 entre Vandellòs i Tivissa, l’N-420 entre Caseres i Gandesa, la T-330 a Arnes, la T-332 a Ulldecona, la T-710 a Falset, la TP-7402 a Porrera, la TV-3022 al Perelló, la TV-7026 a Albiol i la T-333 a la Fatarella.

A Lleida està tallada la C-14 entre Tàrrega i Vilaverd, i a Girona continua interromput l’Eix Transversal (C-25) entre Sant Julià de Vilatorta i Santa Coloma de Farners, així com la GIV-5201 a Viladrau. Pel que fa a la demarcació de Barcelona, no es pot circular per la BV-4024 de Bagà a Coll de Pal i per la B-402 a Guardiola de Berguedà.

Una vista de Prades, que suma més de 30 centímetres de gruix. Foto: Cedida

Pel que fa a les cadenes, cal posar-ne a 63 vies a Lleida, com ara l’AP-2 d’Alfés a Banyeres del Penedès, a l’N-260 a Sort i la Seu d’Urgell, la C-28 entre Vielha i Esterri d’Àneu, la C-12 a Àger o la C-13 a Camarasa i a Llavorsí.

A Tarragona són 39 les carreteres on cal cadenes, com l’N-420 entre Caseres i Gandesa, la C-43 entre Gandesa i Benifallet i la C-12 entre Tortosa i Flix. A Girona hi ha una via amb neu i gel a la calçada, l’N-260 entre Campelles i Fontanals, i a Barcelona hi ha quatre carreteres locals amb cadenes, com la C-16 entre Bagà i Bellver de Cerdanya.

En diverses localitats de l’interior de Tarragona el gruix supera els 30 centímetres i segueix nevant aquest matí de diumenge, amb els problemes que tenen els consistoris per com desfer-se d’ella i on dipositar-la, segons han comentat alcaldes afectats a Tots21. També hi ha problemes de subministrament elèctric, com per exemple al Priorat.

Cornudella, colgada de neu. Foto: Salvador Salvadó

Tractors a Cornudella

A Cornudella de Montsant, al Priorat, l’Ajuntament ha fet una crida a totes aquelles persones que disposin d’un tractor amb pala per col.laborar a enretirar la neu. A les 12 ja hi havia set tractors treballant-hi. Altrament, dilluns no obrirà la llar municipal d’infants, ha anunciat a La Sexta el regidor d’Educació, Carles Simarro. A Prades, els Bombers hi han ajudat i s’ha llogant algun tractor, ha indicat a Tots21 la seva alcaldessa, Lídia Bargas.

Sense llum al Priorat

Així, Falset i altres municipis del Priorat portaven 10 hores sense llum i està fallant també el subministrament de gas. Fonts d’Endesa han explicat a l’ACN que hi havia diverses incidències concentrades en aquesta zona del Priorat. Els seus tècnics van estar treballant-hi dissabte amb moltes dificultats a causa de la nevada. Alguns van haver de caminar fins a tres quilòmetres per la neu per trobar l’avaria. A Falset i a altres municipis del sud de Catalunya com Horta de Sant Joan i Arnes s’acumulen més de 50 centímetres de neu. El retorn a l’escola dilluns dependrà de si com evolucioni el temporal durant aquest diumenge. Els Bombers han fet més de 200 sortides pel temporal, 83 entre les 20 hores i les 9 del matí. El 112 ha rebut 901 trucades.

La companyia Endesa ha informat que tenien 13 incidències obertes amb uns 4.900 clients afectats de mitja tensió sobretot a les comarques de Tarragona i terres de l’Ebre. Estaven desplaçant equips al territori per localitzar les avaries i resoldre-les. Fins ara s’han mobilitzat 59 conjunts de generadors.

Més tard, Endesa ha pogut restablir el subministrament de llum a la majoria d’abonats de Falset. A les 12 hores en quedaven 120 sense llum dels 1.347 que portaven sense subministrament des de dissabte a les 21 hores. A les 11.30 s’ha pogut fer arribar l’energia a la residència de gent gran sense necessitat d’utilitzar grups electrògens. Altres municipis tenen problemes des de dissabte, com ara Arnes, Masroig, la Palma d’Ebre i Morera de Montsant. Endesa ha enviat diversos grups electrògens per alimentar tota aquesta zona.

Segons Endesa, ahir a la nit es van produir diverses avaries, que per la seguretat del personal no van poder ser ateses donades les dificultats de mobilitat per la neu acumulada. No hi ha una gran afectació, però els accessos per fer reparacions són molt complicats causa de la contínua nevada, sobretot a la zona de Tarragona Sud. S’ha acumulat molta neu durant tot el dia impedint que els tècnics arribin a alguns punts de maniobra i puguin fer rutes per localitzar falles que van augmentar cap a l’última hora de la nit, sobretot a la zona de Falset. En les avaries que no és possible accedir amb vehicles es fan revisions o en helicòpter si és possible volar.

El temporal seguirà

Protecció Civil alerta que el temporal de neu i vent seguirà aquest diumenge tot i que anirà a la baixa en les properes hores. De moment no s’ha registrat cap incidència personal i els Bombers han treballat en serveis com ara alguna teulada col·lapsada o revisions de vies, especialment al sud.

De cara a dilluns, en algunes zones de l’Ebre és probable que certs desplaçaments escolars no es puguin fer i que no tots els menors puguin tornar a l’escola.

Falset acumula més de 50 centímetres de neu. A Arnes (Terra Alta) han recollit més de 56, i a Mas de Barberans, 54 (Montsià).

Una màquina llevaneus, treballant. Foto: Diputació de Tarragona

Des de les 8 del matí, 5 equips més reforcen als 5 equips llevaneus de la Diputació de Tarragona que estan treballant de manera continuada en la xarxa local des de l’inici del temporal. Cinc equips hi han treballat tota la nit, segons informa la institució.


Redacció – ACN